ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.07.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Nu-s Ofelia dar am fost la manastire - Manastirea Aladzha

TIPĂREȘTE URM de aici

“Du-te la manastire Ofelia” spunea Hamlet, cum insa nici eu nu sunt Ofelia si nici sotul meu Hamlet, ne-am dus de buna voie si nesiliti de nimeni la manastire. In drumul nostru spre Castelul Euxinograd (la iesirea din Nisipurile de Aur) am intalnit un indicator care spunea ca pana la Manastirea Aladzha avem 1 km, am zis ca ne oprim la intoarcere. Putin mai incolo intr-o curba destul de stransa era de data asta un indicator ceva mai serios care spunea ca pana la manastire avem 1 km insa cum aveam programare deja ne-am continuat drumul.

Asadar dupa ce am parasit Castelul Euxinograd am lasat baietii sa se duca inapoi la hotel (la Aquamania) iar noi am facut stanga spre manastire. Aici trebuie sa fiti foarte atenti, este o curba cam in unghi de 90 de grade cu drumul prioritar spre dreapta (iar noi trebuia sa facem stanga), si se circula nu gluma. Eu i-am spus sotului sa o ia incet sa pot fotografia semnul de circulatie dar nu a fost chip. Puteam incerca sa ma postez eu in mijlocul intersectiei dar nu cred ca era o idee buna (masinile celorlati ar fi avut de suferit serios).

Despre manastire ma informasem deja, era in planul nostru, insa nu credeam chiar ca ne iasa asa in drum. Mai voiam sa iesim intr-o zi spre Varna insa din cauza de caldura am renuntat.

Asadar, deja putin obositi si incalziti am mers acel 1 km si am ajuns la un fel de parcare. Am lasat masina si primul drum pe care l-am facut a fost la izvor unde am umplut sticla cu apa si m-am racorit. O apa buna si rece care aburea sticla de cum o umpleai. Aveai senzatia ca esti la munte asa de buna era acea apa.

Acum cu mintea putin mai racorita am mers la pasul urmator, cat de departe este manastirea fata de locul in care ne aflam, si intreb un taximetrist care imi spune (in engleza) – 15 m, am repetat intrebarea, acelasi raspuns. Parca vedeam reclama la berea Bucegi cu turistii romani care se inteleg cu localnicii bulgari in dodii, la fel si noi.

Am indraznit sa ma uit putin in drumul spre manastire si sa realizez ca nu o vad, deci mitul celor 15 metri nu e valabil.

Mama deja era in avarie, asa ca a abandonat lupta de la inceput si a ramas la umbra sub pomi iar noi am luat drumul usor pieptis. Si iata-ne dupa aproximativ 150 m (cred ca ii scapase un zero taximetristului) la intrarea in acest complex muzeal unde primul lucru pe care il aflam dintr-un afis este (si aici ca si la articolul anterior pentru a pastra “farmecul original” am sa transcriu textul):

Dear visitors, the monastery premises will remain temporarily closed due to risk of falling rocks. You can visit museum exposition and take a walk in the park of the complex. From the Management of Varna Regional Museum of History.

Ce sa facem, nici nu era scris cand va putea fi vizitat, asa ca macar sa vedem ce putem. Am achitat taxa, la intrare scria ca este 5 lv de persoana, totusi ne-a taxat cu 4 lv de persoana, reducerea probabil data de restrangerea locurilor care pot fi vizitate.

Am patruns in incinta complexului si lasand orice in urma am mers spre fructul interzis, adica ce venisem de fapt sa vedem, manastirea (de fapt mai degraba niste chilii) sapata in stanca.

Venisem aici deoarece aflasem ca seamana oarecum cu cele de la Basarabovo, unde fusesem in urma cu cativa ani.

In ceea ce priveste numele acestei manastiri se pare ca el provine din limba turca insemnand “colorat” datorita picturilor care impodobeau peretii. Nu stiu daca in prezent se mai vad picturi pe pereti dar in muzeu am intalnit astfel de fresce.

Am facut tot felul de poze incercand sa surprindem ce se putea din exterior. Cred ca daca puteam urca am fi vazut ceva mult mai mult dar macar eram acolo.

Nu pot nici sa spun ce destinatii avea fiecare incapere in parte dar in pozele atasate o sa gasiti si o fotografie in muzeu care identifica camerele, si de asemenea ce se poate vedea la catacombe, dar despre asta putin mai tarziu.

In fata acestor stanci se afla o zona cu scaune (o sa vedeti in poze), unde spectatorii pot vedea un spectacol de sunet si lumini si care prezinta legendele manastirii. Aceste spectacole se tin miercurea si duminica de la ora 21.00 (biletele costa 15 leva adult si 5 leva copii). Aceste informatii le-am aflat la intrare dintr-un afis care semana cu o carte (vezi P05).

Dupa ce am facut pozele de rigoare stancilor am coborat inapoi spre muzeu facand si alte poze stanga-dreapta. Inainte de a intra in muzeu insa ne-a atras atentia un indicator spre catacombe si astfel am luat-o spre padure. Singura atentionare pe care am citit-o insa este ca daca a plouat cararea poate fi alunecoasa, ea nefiind asfaltata. Cred ca ar fi fost absurd ca o carare in padure in aceste conditii sa fie asfaltata, ar fi pierit orice urma de frumos. Asadar am luat-o incet pe carare, printre pomi (despre care am citit si cateva indicatii), ne-am mai intalnit si cu 2 turisti pe care i-am intrebat cat de mult este pana acolo si ne-au spus ca aproximativ 500 m, moment in care pana la urma am decis sa facem cale intoarsa avand in vedere ca o lasasem pe mama singura sa ne astepte. Cararea insa serpuieste prin padure, cand urca, cand coboara si cred ca merita parcursa chiar si pentru drumul in sine.

La capatul drumului nici nu stiam exact ce ne va astepta. Putin mai tarziu insa am facut niste poze in muzeu si uitandu-ma mai atent la ele acasa am aflat ca era aproximativ 1 km pana la catacombe iar acolo aveam de vazut ceva morminte, o biserica crestina si o cripta, precum si ceva chilii monahice, fara data de provenienta ci doar indicatia de genul “Early Christian church”.

Muzeul este unul placut si relaxant (in fine la ce te-ai astepta la un astfel de muzeu) si este in mare parte datorat fratilor Shkorpil. Aici poti vedea fresce din secolul XIV dar si mai recente si chiar poti urmari cu ajutorul unui retroproiector (sau ceva asemanator) informatii despre acest loc. Muzeul are si etaj unde sunt de asemenea expuse fresce pe pereti.

Au si o mica zona comerciala cu tot felul de articole, au am luat de aici 2 semne de carte (0.5 lv bucata).

Acum si ceva informatii off topic. Exista toaleta cu plata in caz ca aveti nevoie, dar si un chiosc de unde va puteti lua racoritoare, inghetata sau altele. Din punctul meu de vedere daca vreti sa va racoriti, va recomand tot izvoarele de la intrare (din asa-zisa parcare).

Si acestea fiind zise, am incalecat pe-o sa (adica in timpurile moderne am urcat in masina) si v-am spus povestea asa, asa ca am plecat spre hotel, povestile insa vor mai continua.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 12.07.16 08:06:52
Validat / Publicat: 12.07.16 08:49:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 2196 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Si ne apropiem tot mai mult
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.07.16 08:49:23]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mânăstirea Aladja (Aladzha), NISIPURILE DE AUR [Zlatni Piasatsi]" (deja existentă pe sait)

webmaster
[12.07.16 09:11:43]
»

@mishu: Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS ale acestei destinaţii pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)

Mulțumesc.

mishuAUTOR REVIEW
[12.07.16 09:23:38]
»

@webmaster - Este corect, multumesc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
crismis
[12.07.16 20:50:15]
»

@mishu: Acum 10 sau 11 ani, cand am fost prima oara la Albena, am vizitat manastirea. Nu-mi amintesc nimic de muzeu, cred ca nici nu era, in schimb se putea urca la chilii. Tin minte totusi sentimentul de insecuritate pe care l-am avut acolo sus.

mishuAUTOR REVIEW
[12.07.16 21:47:44]
»

@crismis: Muzeul parea destul de nou, si daca exista atunci nu aveai cum sa il ratezi, tu insa ai vazut chiliile, poate ca atunci cand vor fi renovate voi putea sa le vad si eu de aproape. Multumesc de vizita si vot.

chrisstina
[23.04.17 08:04:48]
»

@mishu Aveti idee daca au program de vizitare si in ziua de luni? Am tot cautat, dar nu gasesc nimic referitor la program. Multumesc!

irinad
[23.04.17 09:17:38]
»

@chrisstina: Îmi voi permite să-ţi răspund eu, fiindcă în weekend-ul trecut, de Paşti am fost în Bulgaria şi am vizitat-o sâmbătă, am făcut poze inclusiv cu programul şi pot să-ţi spun că mănăstirea este deschisă zilnic în intervalul lunilor mai-octombrie între orele 09,00 a. m. -10,00 p. m, iar în intervalul lunilor noiembrie-aprilie între orele 09,00-04,00 p. m., zilnic, cu excepţia zilelor de duminică şi luni.

Pentru informaţii suplimentare poţi consulta: archaeo.museumvarna.com sau info@aladjaperformance.com

chrisstina
[23.04.17 11:41:30]
»

@ irinad Multumesc inca o data! Inteleg ca pica ziua de luni... offff!

mishuAUTOR REVIEW
[24.04.17 15:37:06]
»

@irinad: Multumesc frumos de ajutor, iar am lipsit in weekend la apel si ma ingrozesc cand vad cat am de recuperat si mai am atat de multe de facut. Imi pare rau ca raspunsul tau nu a fost cel asteptat insa poate ca va fi si o alta ocazie.

Eu insist insa si pentru vizitarea castelului Euxinograd vezi impresii, insa acolo este numai cu programare, dar este frumos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinad
[24.04.17 16:08:27]
»

@mishu: Mi-a făcut plăcere să dau informația, fiindcă abia mă întorsesem din acele locuri și o aveam proaspătă, m-am gândit că nu te vei supăra dacă intervin.

Dacă ai ști ce necaz îmi este că nu am reușit să vizităm Euxinograd, asta pentru că nu am făcut rezervare. Am încercat, am mers pe jos, la plimbare din Sf. Constantin și Elena, reședința fiind relativ aproape, dar am fost refuzați și noi, și un grup de tineri bulgari cu care ne-am nimerit acolo la poartă, pe motiv că nu avem rezervare prealabilă. Mea culpa că nu am reținut acest aspect atât de important din articolul tău.

Cred că acesta e bun motiv să revenim, am văzut ce am pierdut!

mishuAUTOR REVIEW
[24.04.17 16:30:10]
»

@irinad: Noi ne-am plimbat pe acolo cat a durat vizita si recunosc cinstit ca ne-am fi plimbat si mai mult insa ghida nu ne scapa din ochi. Avand in vedere ca flacaii nostri erau tineri si sprintari, ei au reusit sa scape de ochiul vigilent al ghidei si sa coboare pe plaja, I-a ochit insa inainte sa urce si I-a atentionat sa nu se indeparteze de grup. in pacate grupul era doar bulgar si printer picxaturi pana se mai miscau ei sau faceau poze ne spunea si noua in engleza cate ceva.

Am spus in articol ca se poate oferi acolo si cazare (am spus si cand nu si in ce conditii avand in vedere ca administratia guvernamentala gestioneaza si cazarea aici) si mi-ar placea sa stau 2-3 nopti acolo ca sa ma pot plimba in voie prin gradini.

Sunt convinsa ca acest loc iti va placea.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
chrisstina, crismis, irinad, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂMânăstirea Aladja (Aladzha):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061163902282715 sec
    ecranul dvs: 1 x 1