GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Lettoecornetto Casavacanze(încă) NECLASIFICATĂ / MENIU
Nu „lapte şi corn”, ci „pat şi corn” în Catania, vasăzică o cazare ok: Lettoecornetto Casa Vacanze
Lettoecornetto Case Vacanze, Via Garibaldi, 269, Catania, Italia
lettoecornetto-casavacanz ... -catania.com/it
Cum Sicilia este cea mai mare insula din Mediterana şi are multe de oferit turiştilor, am decis să-i alocăm două săptămâni de vacanţă, cu gândul să-i descoperim cât mai mult din frumuseţe. Planul iniţial era să petrecem prima săptămână în vest, a doua în est, spre a acoperi cât mai mult din insulă. Însă, conform proverbului „socoteala din târg nu se potriveşte cu cea de-acasă”, după multe căutări şi simulări pe booking făcute spre finele anului trecut, ne-am dat seama că varianta cea mai bună (a se citi eficientă) este Catania, oraşul-poartă în care soseam şi din care plecam, situat în est.
O primă condiţie şi esenţială, aş zice, era să fie aproape de centrul istoric, şi nu în cine ştie ce cartier mărginaş, pentru un acces facil, pe jos, către punctele principale de atracţie. A doua condiţie era să nu ofere mic-dejun, ci să aibă condiţii de self-catering, iar a treia condiţie era să nu fie prea scump. Ştiu că noţiunea de scump sau ieftin o percepe fiecare după bugetul ce-l posedă şi pretenţiile avute, aşa că vă spun că nu eram dispuşi să plătim mai mult de 500 euro pentru treisprezece nopţi, număr cu ghinion, dar pentru noi a fost noroc curat.
Am perseverat mult în a studia posibilităţile de cazare din Catania, uneori chiar zilnic, de câteva ori fiind chiar pe punctul de a rezerva câte ceva, deşi nu eram cu inima împăcată. După un timp considerabil, îmi intră în atenţie Lettoecornetto Casa Vacanze, un nume lung şi pompos dat către două proprietăţi din Catania, una situată pe via Garibaldi, în proximitatea centrului vechi şi a doua, mai în nord, undeva pe lângă Piazza Europa.
Prima mi-a suscitat imediat interesul datorită, nu numai poziţiei foarte bune, dar şi modului cum arăta din poze şi, nu în ultimul rând, preţului atrăgător ce se plia bine pe bugetul nostru. Avea notă şi referinţe bune, toţi lăudânu-l mult şi pe proprietar. Clădirea de pe via Garibaldi constă în două studiouri situate unul deasupra celuilalt, la parter şi primul etaj. Cel de la etaj e ceva mai mare, aşa că pe acesta l-am ochit imediat rezervându-l pentru perioada 05-18 iunie. Plata urma să se facă cash la sosire, aşa că mai aveam, chipurile, aproape o jumătate de an timp să strângem bani de vacanţă, după cum vine vorba!
Între timp, cu doar două săptămâni înainte de plecare, dându-mi seama că vom ajunge în Catania foarte devreme, pe la orele 09,00 şi, în ultima zi, decolarea avionului fiind la orele 20,40, m-am gândit să-mi încerc norocul şi să solicit, prin intermediul booking, check-in timpuriu, pe la 10,00 şi check-out întârziat, pe la orele 15,00. Surprinzător, mi se aprobă a doua zi ambele cerinţe, proprietarul răspunzând prompt, aşa că abia aşteptam să vină vacanţa!
Şi a venit, noi am aterizat în Catania în ziua de Sfânta Treime pe o vreme caldă şi însorită. Cum am coborât, am luat autobuzul Alibus spre centru, şi am coborât la a doua staţie, conform indicaţiilor şoferului, foarte amabil, de altfel. Apoi, după vreo sută de metri, am intrat în centru pe Porta Uzeda, am dat de frumoasa Piazza Duomo, inima oraşului, de unde ne-am lansat pe Via Garibaldi, una dintre principalele artere din Catania.
La o privire mai atentă de-a lungul străzii, se zăreşte Porta Garibaldi ce marchează capătul arterei. Noi o parcurgeam cu ochii pe numerele clădirilor, trăgând de rucsacuri şi troler ca să ajungem la 269, unde ştiam că se află cazarea noastră, în total cam cinci sute de metri. În dreptul numărului nu mai era o clădire, ci intrarea într-o curte mică unde se aflau înghesuite mai multe case mici, lipite. Ne-am dat seama că suntem aşteptaţi de o pereche de tineri ce ne zâmbeau în semn de bun venit.
Am fost primiţi foarte bine, cuplul format din soţii Alberto şi Gina s-a dovedit amabil, prietenos şi ospitalier. Ne-au invitat să ne lăsăm bagajele şi să ne prezinte studioul, făcându-ne totodată şi instructajul pentru utilizarea tuturor bunurilor. Am primit două chei, una de la studio, cealaltă de la intrarea în clădire. Apoi, s-au oferit să „ne cinstească” cu o bere, o îngheţată peste drum, la un bar pe nume Chiosco Bar. Acolo am vorbit îndelung, din proprie iniţiativă ne-a dat o mulţime de informaţii despre Catania şi despre insulă, despre cum să ne ferim de eventualii hoţi şi de evenimente neplăcute, despre gastronomia specifică zonei, despre ce-am putea vizita, despre plajă, etc. Şi-a oferit disponibilitatea pentru orice, spunându-ne să-l sunăm fără preget ori de câte ori vrem să întrebăm ceva, oferindu-se chiar să ne ducă la plecare la aeroport.
În privinţa curăţeniei, ne-a spus că se face la cerere şi contra cost (5 euro/şedinţă), dându-ne numărul de telefon al persoanei cu care avea înţelegerea şi pe care să o sunăm când dorim. În final, am insistăm să achităm pe loc preţul cazării care era de 507 euro cu tot cu taxa de oraș (el zicea că nu e nevoie atunci, ci mai încolo), după ce i-am dat cinci sute, a spus că e bine aşa, făcându-ne o mică reducere de şapte euro.
Studioul nostru arăta exact ca în fotografiile de pe booking, fiind destul de mare şi având dotări moderne menite să ne asigure confortul necesar pe perioada şederii. L-am primit în condiții de curățenie desăvârșită, pe parcurs am mai apelat de două ori la serviciile pe care le presta, cine credeți? , o compatrioată de-a noastră. Pardoseala este integral din gresie, deschisă la culoare, zugrăveala alb-crem, peretele din spatele patului portocaliu, ceea ce-i dădea o notă aparte, de veselie.
De cum intram pe uşă, aveam în faţă patul matrimonial cu noptiere la capete, deasupra uneia dintre ele fiind suspendat și un mic raft. Salteaua foarte confortabilă, pernele cam mici, dar potrivit de moi. Pe partea dreaptă, era dulapul cel mare, în două uşi, cu locuri de umeraşe şi sertare dedesubt. Apoi, în linie, urma frigiderul foarte încăpător, cu congelator sus, destul de nou după aspect. În continuare, pe dreapta aveam colţul unde era plasată chicineta utilată cu absolut tot ceea ce este nevoie pentru autogospodărire: mobilier, măsuță de lucru, veselă, felurite vase de gătit, aragaz cu cuptor, hotă, cană de încălzit apa, mobilier de depozitare, consumabile pentru curăţenie şi spălat vasele, alimente gen: sare, zahăr, ulei, ceai. Aveam și o masă mare cu trei scaune.
Partea de chicinetă ne este de foarte mare ajutor în special pentru micul dejun căruia îi acordăm o deosebită importanță, pe care nu-l sărim niciodată, mai ales în vacanţă. Aveam nevoie de un mic dejun consistent, şi știind că în Italia prima masă a zilei constă de cele mai multe ori într-un croissant cu cafea, am vrut să-l „construim” aici după dorinţa noastră. Mai rău, aici în Catania era compus din granita (un fel de suc de fructe cu gheaţă) cu o brioşă, inacceptabl, în opinia mea şi eu nu sunt deloc mofturoasă, însă prefer ceva mai substanțial.
Pe partea stângă a studioului, aveam o oglindă mare, foarte utilă, apoi un corp pe care era aşezat un televizor cu ecran LCD cu diagonală acceptabilă, chiar mare. Programe erau o sumedenie, toate italiene, chiar şi câteva locale, de muzică. Îl ţineam pe muzică şi ştiri. Nici nu ajunseserăm bine, că dădeau ştirea conform căreia îl arestaseră la Napoli, pe nu știu care mafiot periculos şi ne ziceam că ce bine am nimerit, că a mai scăpat lumea de un răufăcător. :)
Tot pe stânga aveam dulapul cel mic cu numai o ușă și sertare sub ea, apoi venea zona de relaxare, dacă se poate spune aşa, reprezentată de un birou la care poţi sta liniştit să-ţi bei cafeaua în timp ce navighezi pe laptop sau tabletă. Tot pe birou se găseau materiale informative, pliante, hărţi, dar şi routerul mulţumită căruia am avut semnal excelent. Deşi pe 15 iunie a intervenit alinierea tarifelor în roaming în UE ca-n ţară, am continuat să folosim wi-fi-ul din dotare.
Baia era poziţionată, cumva, spate în spate cu chicineta şi era lungă, dar cel mai mult mi-a plăcut că era încăpătoare, te puteai mișca în voie prin ea. În linie aveam chiuveta cu spaţii de depozitare de-o parte şi de alta a oglinzii, urma cabina de duş cam micuţă, dar n-a fost bai că aveam loc, şi-n spate de tot, vasul de toaletă, bideul şi maşina de spălat automată, cu încărcare pe verticală. Baia avea două ferestre, aşa că era aerisită tot timpul. Consumabilele tip săpun lichid, gel de duş, hârtie igienică, au fost puse la dispoziţie de la început în cantităţi suficiente. Uscătorul de păr era așezat pe o etajeră aproape deasupra mașinii de spălat.
Prosoapele şi lenjeria ne-au fost schimbate de două ori în cele două săptămâni, pentru hainele personale fiind sfătuiţi să punem maşina de spălat la treabă, ceea ce am şi făcut fiindcă am avut doar un bagaj de cală.
Studioul a fost prevăzut şi cu balcon, unul micuţ, dar folositor, ca mai peste tot în Italia, rufele se legănau în bătăia vântului agăţate la balcoane, aşa că ne-am integrat în peisaj şi noi. Aveam chiar și o floare într-un ghiveci mare pentru care primiserăm rugămintea de a o uda din când în când. În mod normal ar fi mers să ieșim să ne bem cafeaua dimineața în balcon, mai ales că Alberto ne spusese că e liniște, dar n-a fost cazul, fiindcă, zilnic, dis-de-dimineață se înființau niște muncitori ce trebăluiau la clădirea de vizavi și îi simțeam indiscreți. În curtea interioară se putea parca dacă aveai o maşină micuţă care să fi pătruns prin intrarea destul de îngustă.
Foarte eficient s-a dovedit a fi aparatul de aer condiţionat pe care l-am pus zilnic la lucru, mai abitir în cea de-a doua săptămână când vremea se făcuse aproape caniculară. Aveam până şi fier de călcat, dar n-a fost nevoie.
Cel mai inedit lucru pe care l-am observat în mica noastră „garsonieră”, dar nu de la început, ci după câteva zile, a fost un mic tablou din ipsos, cu harta României în mijloc, agățat pe peretele chicinetei, pesemne, adus de vreun conațional care i-l făcuse cadou lui Alberto. Noi am considerat asta ca pe un semn care ne arăta să nu uităm de unde am plecat. :)
Aveam în apropiere, la 50 m un magazin foarte bine aprovizionat, cu autoservire, relativ ieftin de unde ne făceam cumpărăturile obișnuite. Distanța față de vestita piață de pește și cea de legume din Catania era de vreo 400-500 metri și fiindcă aveam în minte o emisiune ce o văzuserăm pe TV Paprika despre aceasta, în câteva dimineți ne-am dus să asistăm la acel spectacol gratuit și fascinant de târguială, gălăgie, culori, arome, aglomerație, mușterii. Vă dați seama că erau mulți turiști veniți special să surprindă același show ca și noi, cu camerele pornite, din când în când am și cumpărat diverse alimente.
Acestea fiind spuse, mai târziu am înțeles de ce Alberto denumise clădirea așa pe booking, întrucât cine se mulțumea cu un mic dejun frugal, putea să meargă viazavi la Chiosco Bar, să-și înceapă ziua cu o brioșă cu granita, ceea ce nu era cazul nostru.
Șederea în Catania, la Lettoecornetto Casa Vacanze a fost exact ce ne-am dorit pentru o vacanță dinamică și intensă așa cum o proiectaserăm de-acasă, însă studioul mi se pare oportun pentru oricine vrea să locuiască aproape de inima Cataniei și să-i simtă vibrația de oraș sicilian, cel de-al doilea ca mărime din insulă!
Vă rog, atașați următorul videoclip al cântăreței cataneze Carmen Consoli ce a concertat în timpul vacanței noastre de trei ori în Teatrul Grec din oraș: youtube
Trimis de irinad in 29.06.17 19:03:27
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 37.50039540 N, 15.07761800 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@irinad: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Mutat în rubrica "Lettoecornetto Casavacanze, CATANIA" (nou-creată pe sait)
--
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)@webmasterX: Da, este corect.
@irinad:
Buna alegere ai facut cu cazarea.
Pestele tabla mi-a amintit ca eu am vazut asa ceva la croati dar era uscat, normal ca avea culoarea pergamentului si era pus in cosuri precum painea cu care de altfel l-am si confundat de la distanta.
Astept povestile, sunt sigura ca ne vei incanta.
@elviramvio: Da, s-a dovedit destul de bună cazarea, aveam la dispoziţie tot ce aveam nevoie.
Acolo, în piaţa de peşte era numai peşte proaspăt, dar de atât de multe feluri, că nu ştiai încotro să te uiţi mai întâi, darămite să şi cumperi. Bine mai erau şi scoici, melci, tot felul de vietăţi marine, nu mai văzusem până atunci aşa ceva.
Îmi plăcea să merg să urmăresc show-ul de dimineaţă: cum câte unul dintre vânzători începea să ridice glasul chemând muşterii în timp ce-şi lăuda marfa, ca mai apoi să ţipe toţi în cor, care de care mai convingător. Citisem undeva pe internet că ei nu prea vor să se lase fotografiaţi, însă eu le zâmbeam, le ceream permisiunea din priviri să fac poze şi acceptau tacit de cele mai multe ori, uneori chiar se ofereau să mă pozeze pe mine cu taraba lor, dar nu era cazul.
Poveştile vor veni, dar acum nu ştiu cum şi în ce ordine, rămâne de văzut.
Seară bună şi o noapte pe măsură!
@irinad: O cazare inspirată și exact pe gustul meu! Și noi am stat în Sicilia, dar la Siracusa, într-o garsonieră închiriată de pe un site englezesc și care ne-a costat numai 325 de euro pentru 12 nopți, un chilipir!
Și, cireașa de pe tort, ai avut piața de pește, pe care am ”vizitat-o” și noi, la îndemână. Te invidiez sincer (și colegial). Bravo!
@Carmen Ion:Mulţumesc, Carmen. Da, cazarea voastră a fost excelentă, din punct de vedere al raportului calitate/preţ. Mie mi-a plăcut mult şi Siracusa şi chiar dacă din cauza poziţia ei în sud-est, ai putea crede că accesul spre restul insulei e mai greoi, am văzut un sistem bine pus la punct al transportului cu autobuzele inter-oraşe.
Între timp, se vede treaba că s-a mai scumpit cazarea pe-acolo, ori aşa mi s-a întâmplat mie să găsesc.
Piaţa de peşte mi-a plăcut cu adevărat, poate şi pentru că am tot văzut emisiuni pe TV Paprika cu astfel de pieţe, chiar şi cu cea din Catania. Vânzoleala aceea, diversitatea de culori şi arome de la cea de legume şi fructe de alături, sunt deja vestite.
O zi frumoasă!
Pietele astea siciliene sunt ceva extraordinar; am fost anul trecut in renumita Piata Ballaro din Palermo si cred ca e aceeasi agitatie, galagie si aglomeratie ca si la Catania. Pana la urma desi nu sunt agreate de toti turistii, aceste piete fac parte din specificul sicilian care mie imi place atat de mult. Nu mai vorbesc de pestele de acolo proaspat si la niste preturi care nu pareau foarte mari
@giuliani: Da, se pare că piețele marilor orașe siciliene sunt ele, însele, obiective tursitice, locuri ce atrag o mulțime de turiști. Am rămas uimită când am văzut atâția turiști dimineața (printre ei eram și eu, na) cu aparatele pornite și înapoia unei balustrade, gata de fotografiat, urmărind cu privirea toată piața. Unii mai cumpărau câte ceva, alții doar se plimbau de colo-colo.
Prețurile nu erau prea mari, într-adevăr, însă diversitatea de feluri de pește era impresionantă.
Mulțumesc de vizită și ecou!
O după-amiază plăcută!
@irinad: Foarte buna cazarea si ceea ce adauga plus valoare sunt gazdele. Conteaza mult sa ai parte de niste oameni cumsecade care fac sa ai un sejur placut din prima zi.
Mi-a placut cazarea mai ales ca pentru o perioada atat de lunga e importat sa ai un confort asa cum ti-l doresti.
Mi-a placut si piata de peste si in rest astept sa ne povestesti si sa ne incanti cu poze.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Cu scuzele de rigoare pentru un răspuns întârziat, îţi spun că tu mă surprinzi din nou foarte plăcut că ai puterea să scrii ecouri tuturor colegilor.
Am avut parte, într-adevăr, de o cazare aşa cum plănuiserăm de-acasă: fără pretenţii mari, nu prea scumpă, care să ofere condiţii decente, moderne, aproape de centrul vechi al oraşului. Proprietarii au fost cireaşa de pe tort, de fapt pe booking, acesta era lăudat deopotrivă şi mi-am dat seama la faţa locului că nu degeaba.
Piaţa de peşte era un loc în care te duceai să-ţi clăteşti ochii şi să iei pulsul oraşului, nu să cumperi neapărat ceva, de fapt aşa stătea treaba şi cu piaţa de legume şi fructe.
Voi mai povesti, sper să-mi revin cu timpul, în ultima vreme el a devenit cel mai mare duşman al meu, de aceea îţi scriu abia acum.
Mulţumesc mult pentru ecou, vizită, toate cele bune!
@irinad: Acum sa nu ma spui ???? sper sa citeasca cat mai putina lume acest ecou, asa-mi trebui daca v-am invatat cu narav ????, daca nu scriu un ecou zice userul ca am ceva cu el, nu am nimic, doar o acuta lipsa de timp suficient. Si incerc sa scriu cat mai multe ecouri si cat mai multor useri. Incerc sa scriu si celor proaspat intrati, ei au nevoie de incurajarea noastra, cel mai greu este primul articol, e scris fie la suparare, fie dintr-un entuziasm.
Mai am de recuperat si o sa ma straduiesc, insa m-am bucurat sa citesc articolul tau si-ti doresc in continuare calatorii cat mai placute.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)