ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.06.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Fundulea
ÎNSCRIS: 18.02.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Balatonul si locuri din jurul lui

TIPĂREȘTE

Ne doream de mult sa vizitam Ungaria si desi am fi vrut sa incepem cu capitala, ne-a atras o oferta de 4 nopti la lacul Balaton in statiunea Balatonfured, hotel Annabella Beach Resort.

Am ajuns seara tarziu si am fost cazati imediat.

Hotelul este construit in perioada comunista, dar este renovat si ne-a placut mult. Majoritatea turistilor erau germani trecuti de prima tinerete. Vis a vis de hotel, era plaja lui privata cu sezlonguri, cu grup sanitar, terasa, dusuri, ca si o plaja moderna de la orice mare. Intrarea in apa este lina, iar pe lac isi fac veacul multe rate si lebede.

Desi am fost la sfarsit de mai, timpul a fost bun si in doua jumatati de zi, am putut face plaja si baie in lac fara probleme.

Statiunea este foarte frumoasa, ca un imens parc, cu pista pentru biciclisti, port turistic, restaorante si terase.

Agentia, ne-a facut program pentru cei doritori in toate cele 3 zile, iar cei care nu au optat pentru aceste excursii au putut sta la plaja hotelului sau calatorii pe cont propriu.

Noi am ales prima varianta si in prima zi am vizitat peninsula Tyhani, a doua zi am vazut orasul Veszprem si fabrica de portelan de la Herend, iar in a treia zi am vazut baile de la Heviz, castelul Festetici si un spectacol cu cai incheiat cu o masa medievala la Sumeg. Pentru o excursie de doar 4 nopti zic ca este bine sa poti vedea atatea.

Tyhani, este o peninsula in partea de nord a lacului, cu o manastire benedictina care domina peisajul si unde se cultiva mai ales vita de vie si lavanda. Locuitorii ei, ca de altfel marea majoritate a locuitorilor din jurul lacului, traiesc din turism. Satul este pitoresc, cu case invelite cu stuf, foarte ingrijite, fiind transformate in pravalioare de suveniruri, in mici restaorante sau oferind cazare pentru turisti. Se pot practica sporturi nautice, pescui sau plimba cu bicicleta pe piste bine intretinute.

Orasul Veszprem este de marime medie, capitala de “judet”. Am vizitat partea veche a orasului, cu casele care si-au pastrat arhitectura din perioada medievala, cu multe statui, biserici, un frumos punct de belvedere, cafenele si nelipsitele magazine de suveniruri.

Fabrica de portelan de la Herend, lucreaza in proportie de 90% pentru export Rusia, Anglia, SUA si tarile arabe. Totul este facut manual, iar preturile sunt pe masura. Am vizitat interiorul fabricii, iar la iesire am fost serviti cu o cafea intr-o ceasca de portelan, intr-un local cochet. Se puteau cumpara diverse obiecte de la magazinul situat la intrare.

Baile de la Heviz sunt situate intr-un paradis verde, unde florile si arborii imensi sunt la ei acasa. Lacul are 4,4 ha. si temperatura apei este de 37-38 grade vara iar iarna coboara pana la 22 grade. Baile se pot face numai la recomandarea medicului, timpul de stat in apa fiind de max. 30 min. vara si 1-1,5 ore iarna. Aici este si cel mai mare spital de boli cardio-vasculare din Ungaria.

In Keszthely, am vizitat castelul familiei Festetici. (Nu stiu daca i-am scris corect numele. Am avut o mare problema cu pronuntia si scrierea corecta a numelor in Ungaria.) Castelul este imens cu o gradina pe masura. Se viziteaza doar o aripa a castelului, cealalta cred ca nu este renovata. Aici este si una din marile biblioteci ale Europei, ce a reusit sa scape nevizitata de “cititorii rusi” in cel de-al doilea razboi mondial. Sunt expuse tablouri si mobile ale respectivei familii, o camera de spectacol, jucarii, obiecte personale. Pretul de intrare, destul de marisor pentru ce era de vazut, (cam 9 EUR), dar peste tot la persoanele trecute de 62 ani, pretul era la jumatate. Se mai percepea si o taxa pentru fotografiat.

Am incheiat ziua si sejurul nostru in Ungaria la Sumeg. La poalele unui deal unde se gasea una din putinele cetati medievale renovate din Ungaria (La un moment dat, datorita unei rascoale a ungurilor, austriecii le-au aruncat in aer toate cetatile ca sa scape de-o grija.) se afla o ferma de cai sa-I spunem. Ferma dispune de o arena acoperita unde are loc un spectacol cu cai si cavaleri imbracati in costume medievale. In spectacol se evidentiaza maestria cailor dar si a calaretilor in manuirea diferitelor arme (arc, arboreta, sabie, buzdugan…) Foarte frumos spectacolul, ceva mai deosebit.

Dupa ce spectacolul s–a incheiat am trecut la partea cea mai interesanta: mancarea. O cina medievala servita de domni si domnite frumos costumati, cu o formatie ce canta in surdina, intr-o crama racoroasa unde stateau lejer la masa vreo 300 persoane (printre care si noi). O palinca de bun venit, apoi un tuci cu ciorba de fasole cu ceva afumatura. La rand au venit platouri cu cate o pulpa de pui si o bucata de piept de porc fripte de persoana, cartofi copti, mamaliga si salata de ridiche alba. Totul servit in strachini fara tacamuri (la ciorba am avut linguri), ca asa era in evul mediu… Sa nu credeti ca a ramas ceva din cauza ca n-am avut tacamuri. Totul a fost stropit cu vin alb sau rosu dupa preferinta si dupa puterea fiecaruia. Ca desert am avut o prajitura cu visine. Cred ca v-am facut pofta…

Dar cum toate sunt trecatoare, s-a terminat si excursia noastra, asa ca a doua zii, cu parere de rau, ne-am imbarcat in autocar si am facut cale intoarsa spre Bucuresti.

A fost o experienta frumoasa, intr-o tara foarte curata, care stie sa faca turism. Ne-au impresionat autostrazile lor, verdeata intalnita la tot pasul, grija fata de mediu, florile si ordinea din localitatile vizitate, ospitalitatea.

Am fost multumiti si de serviciile agentiei noastre si mai ales de ghidul nostru, Marius, care stie sa faca placuta o excursie in orice imprejurare.

In concluzie, treceti in lista voastra si Ungaria, merita.


[fb]
---
Trimis de valileau in 25.06.18 00:37:50
Validat / Publicat: 25.06.18 12:30:45
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în UNGARIA

VIZUALIZĂRI: 8571 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valileau); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Gradinile palatului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[25.06.18 12:30:05]
»

@valileau, pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".

S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).

În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).

--

ne-a atras o oferta de 4 nopti la lacul Balaton in statiunea Balatonfured, hotel Annabella Beach Resort.

Am ajuns seara tarziu si am fost cazati imediat.

Hotelul este construit in perioada comunista, dar este renovat si ne-a placut mult. Majoritatea turistilor erau germani trecuti de prima tinerete. Vis a vis de hotel, era plaja lui privata cu sezlonguri, cu grup sanitar, terasa, dusuri, ca si o plaja moderna de la orice mare. Intrarea in apa este lina, iar pe lac isi fac veacul multe rate si lebede.

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
valileau
Alte impresii din această RUBRICĂLacul Balaton:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.61469507217407 sec
    ecranul dvs: 1 x 1