ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.11.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 06.08.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2011
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii
    1 AD. + 1 COPII -- v: 14,8 ani

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 14 MIN

    Zurich - oras istoric, cultural si centrul financiar al lumii

    Ilustrație video-muzicală
    Jeff Durand - "Undeniable"
    TIPĂREȘTE

    Vezi impresii Circuit Austria-Germania-Elvetia-Italia

    Pana sa vizitez Elvetia, stiam despre aceasta minunata tara ca aici este patria celei mai bune ciocolate din lume, dupa opinia multor specialisti. Mai stiam ca ceasurile elvetiene sunt cele mai renumite, exacte si fidele prietene cu Timpul. Si mai stiam ca Elvetia este tara cu cel mai inalt nivel de trai, cu oamenii cei mai civilizati si corecti dar si impartiali fata de multe evenimente de-a lungul Istoriei.

    Ce nu stiam cu adevarat dar aveam sa aflu in acest circuit, era faptul ca nici nu-mi imaginam cat de frumoasa si speciala tara este Elvetia. Vazusem multe poze, documentare, dar dupa ce am simtit-o “live” cu toate simturile mele, afirm clar: nimic nu se compara cu realitatea…

    Dupa ce am traversat si vazut multe locuri din Elvetia, pot afirma ca nicio alta tara nu este atat de diversa. Nu doar ca limbi vorbite – germana, franceza, retoromana chiar si italiana – dar o calatorie prin aceasta tara este cu siguranta o experienta extrem de interesanta si incitanta, ca sa nu mai vorbesc, cat de frumoasa si de civilizata este.

    Elvetia este cea mai mica tara din Europa Centrala, dar este bogata atat in istorie si cultura, cat si binecuvantata printr-un relief extrem de divers si minunat si consider Elvetia ca fiind locul ideal de a petrece o vacanta super reusita, de neuitat.

    In acea dimineata de luni a unei saptamani din luna august a trecutei veri calduroase aveam sa incep sa cunosc mai indeaproape aceasta tara, prin vizite in cele mai importante si minunate orase ale sale, dar si prin multe alte locuri in care peisajele montane salbatice m-au facut practic sa ador aceasta micuta tara, uimita de frumusetile, ineditul si mai ales de spectaculozitatea lor naturala.

    Vizitasem deja St. Gallen si Cascada Rinului si imi dadusera deja mari satisfactii turistice si sufletesti. Ei, acum veneau momentele cand aveam sa cunosc si sa inteleg ceea ce inseamna cu adevarat Elvetia: o Elvetie contrastanta, moderna dar in care vechiul este pastrat cu sfintenie; o Elvetie extrem de civilizata, de curata si de bogata, unde in orice loc te afli respira bunastarea; dar si o Elvetie salbatica, inegalabil de frumoasa, ramasa asa cum a creat-o Natura, nealterata deloc de creatiile omului, decat doar prin soselele si viaductele impecabile, brazdate in piatra dura a muntelui si impreuna cu lacurile si oraselele provinciale sau satele care abunda in tot locul, au dat nastere la adevarate tablouri montane de exceptie.

    Caracterizate printr-o uimitoare diversitate culturala si lingvistica, orasele Elvetiei isi impart gloria in mod egal. Fiecare dintre ele se folosesc de farmecele personale pentru a capta atentia si a starni curiozitatea celor pe care ii gazduiesc, fie ca localnici, fie ca oameni de afaceri, fie ca turisti.

    Dupa noaptea scurta de rasfat in hotelul elvetian Belair de 4* despre care am scris aici: vezi impresii, am luat calea spre inima financiara a lumii, marele si minunatul Zurich. Mai fusesem acolo in vara lui 2006 intr-o scurta vizita si tare mult imi placuse. Dar acum aveam sa vad noi obiective turistice cu care orasul cel bogat se poate pe drept mandri iar pe altele le revedeam cu multa placere.

    Zurich este metropola fruntasa ce se afla in topul oraselor europene cu cel mai inalt nivel de trai, fiind in acelasi timp si cel mai aglomerat oras din punct de vedere urbanistic al Elvetiei. Zurich este considerat capitala financiara si culturala a tarii iar Berna este capitala politica.

    Zurich are si o alta particularitate; se afla in zona lingvistica de influenta germanica, dar de fapt limba ce se vorbeste aici este un dialect numit germana elvetiana, ce are la baza germana, dar “condimentata” cu multi termeni imprumutati din celelalte zone de influenta ale tarii (franceza, italiana si chiar engleza).

    Zurich este cel mai mare oras si inima comerciala a Elvetiei, situat in cantonul Zurich, la nord de Alpii Elvetieni si se intinde de-a lungul malurilor inverzite ale Lacului Zurich. Cladirile vechi se aseaza perfect ca un pitoresc si lung sirag de margele viu colorate, atat de jur imprejurul lacului cat si de-a lungul raului Limmat, ce taie de sus in jos urbea.

    Autocarul ne-a lasat undeva pe malul superior al lacului Zurich. De aici am pornit pe jos la cucerirea orasului unde se pune la cale lumea finantelor lumii, in locul superb care este Zurich.

    Normal ca primul lucru ce mi-a aparut in calea privirii a fost luciul stralucitor si fermecator al marelui lac. Este socotit cel mai limpede lac din Elvetia. Am vazut imediat si cateva ambarcatiuni ce faceau concurenta serioasa cladirilor din jur dar si frumusetii neasemuite a intinderii vaste a apei. Si imediat obiectivul aparatului foto mi-a cazut pe cateva lebede diafane, care pluteau alene pe luciul aproape incremenit al apei.

    Lacul se alimenteaza cu aceasta apa surprinzator de limpede si de curata de la raul Limmat care traverseaza Zurich-ul.

    La ora matinala cand am ajuns noi, capitala elvetiana se pregatea pentru o noua saptamana de munca. Era luni de dimineata. Din cei aprox. 1,7 milioane de locuitori cat numara orasul, probabil ca o mare parte dintre ei se indrepta catre job-uri. Oricum, nu prea multe masini, destui oameni pe strazi ce au ales ca mijloc de transport bicicleta, (bravo lor!), tramvaiul albastru, silentios si elegant, deci destula liniste, nu balamuc, nu soferi disperati, nu pietoni grabiti, nu claxoane, nu nervi, ci totul invaluit intr-o normalitate "anormala" pentru multi dintre noi, romanii. Aceasta este o trasatura generala pe care am constatat-o la toate orasele elvetiene vizitate de mine: liniste, ordine, curatenie, deci pur si simplu o viata normala a celor ce traiesc acolo.

    Plimbarea de-a lungul cheiului raului Limmat s-a dovedit extrem de placuta si de relaxanta, privind de o parte si de alta cladirile perfect insirate, cu arhitecturi si culori felurite, care fac un spectacol excelent de umbre si lumini prin oglindirea lor in luciul albastrui al apei. Am vazut pe mal din loc in loc cateva restaurante si terase, foarte frumos decorate, care cu siguranta, imbraca de minune malurile raului si ii dau romantism dar si putere…puterea banului. Pentru ca in Zurich nimic nu se obtine doar din placere, in afara privitului; aici totul costa si chiar foarte mult (fie vorba intre noi: si privitul costa, numai ca s-ajungi acolo... :)).

    Asadar, am luat-o pe malul Limmatului si destul de repede am ajuns la Gara Centrala. Ne-a intampinat o cladire impunatoare, o adevarata opera arhitecturala, realizata in sec. 19, undeva pe la 1884. La acea vreme a starnit un adevarat entuziasm, devenind de pe atunci si fiind si astazi gara feroviara principala a capitalei elvetiene. Mi-a placut mult cladirea in stilul clasic, cu o intrare inalta, cu stalpi masivi si arcade prelungi, din piatra. In fata cladirii este un impresionant grup statuar. Nu am avut timp de a intra decat putin si in incinta garii si ne-am multumit sa admiram constructia care si astazi face legatura cu Europa, fiind una dintre mandriile orasului.

    Sunt o multime de lucruri de vazut in apropierea garii, fara sa fie nevoie de luat vreun mijloc de transport. Astfel, foarte aproape ne-a salutat o alta cladire monumentala, de fapt, formata din mai multe, cu arhitectura veche si aceasta, de peste un secol. Este Muzeul de Istorie al orasului, cel mai important muzeu si se trece pe sub un turn destul de inalt, pentru a intra sa vezi in interior cel mai mare tezaur al tuturor cantoanelor.

    Tot de la gara porneste artera cea mai importanta, centrul comercial al Zurich-ului, care taie orasul in doua de-a curmezisul canalului Limmat.

    O placere deosebita si o plimbare inedita a fost cand am pasit pentru prima oara pe Bahnhofstrasse sau Strada Garii, aceasta fiind strada principala a orasului, strabatuta de tramvaiele albastre, masini si ceva mai multa algomeratie si agitatie. Ghidul ne-a spus sa avem mare grija cand traversam aceasta strada, pt. ca tramvaiele sunt extrem de silentioase, nu le auzim cand se apropie. Intr-adevar, nu fac niciun zgomot. Oare care o fi secretul lor?!...

    Bahnhofstrasse constituie de fapt, activitatea pulsanta a orasului. Strada, pe care eu am numit-o un larg bulevard, mi s-a parut destul de lunga, decorata cu multe cladiri superbe, elegante, unde isi au resedinta multe sedii de banci, dar si buticuri de firma, centre comerciale, unde preturile sunt proportionale cu buzunarele sau conturile elvetienilor, dar am vazut si o cladire de afaceri, veche, cu staif, ce ghidul ne-a prezentat-o a fi Casa Weber.

    Am aflat ca Bahnhofstrasse este considerata una dintre cele mai frumoase artere comerciale europene dar si una dintre cele mai scumpe din lume. De asemenea, aici am vazut cu adevarat ce inseamna opulenta unui oras care se respecta intru totul, privind, ce-i drept, din mers, vitrinele atat de elegant aranjate, cu un gust desavarsit, ale multor branduri de varf, cum sunt Channel, Lous Vuitton, Giorgio Armani, Dior si multe altele. Si parca in acele momente, m-am simtit si eu mai "bogata"; eram atunci in fata unor vitrine in care priveam exponate extrem de scumpe, pe strada unde banii se invart fie pe degete fie dintr-un cont in altul…si parca am avut si eu o senzatie de imbogatire…. dar doar sufleteasca. E buna si aceasta, ba de multe ori este chiar cea mai buna, nu?! :)

    In plimbarea noastra aici, am vazut din loc in loc si cateva cafenele, cu parfum de multi bani si cu arome incantatoare de cafea aburinda, care pana la urma te fac sa poposesti macar de curiozitate sa bei o strasnica ceasca din licoarea neagra binecunoscuta, dar sa te si odihnesti si sa-ti reevaluezi situatia financiara din propriul buzunar…O astfel de cafea intr-o cescuta minuscula m-a costa nu mai putin de 10 CHF...

    Bahnhofstrasse este fara doar si poate un “must see” pentru orice turist care viziteaza Zurich! Dar si un “must feel”…mai ales, zic eu, dupa ce iti ai mainile pline cu sacose burudsite cu diverse cumparaturi. Sunt convinsa ca eu dupa asa ceva, m-as simti mult mai…. subtirica (daca nu si falimentara) la buzunare dar mult mai “dolofana” in satisfactii sufletesti! :) Doar as fi facut cumparaturi pe cea mai cea strada din Elvetia!

    Marele si importantul bulevard Bahnhofstrasse imparte orasul in doua zone: in dreapta daca o iei pe stradute, ajungi in City, care este parte din orasul financiar si modern al Zurich-ului. Si aici strazile sunt intesate de birourile firmelor si a bancilor din lumea intreaga, cu alte magazine luxoase. Daca o iei la stanga, strazile se ingusteaza, intrand in lumea medievala a orasului, aici fiind de fapt esenta istorica si culturala a burgului vechi, intr-o lume care se incapataneaza sa nu imbatraneasca. Si chiar reuseste de sute de ani! Acesta este Niederdorf sau orasul vechi. Aici te adancesti tot mai mult intr-o liniste absoluta, departe de zumzetul modern al orasului propriu-zis, totul este invaluit intr-o curatenie absoluta si frumusete la superlativ. La tot pasul am intalnit cladiri vechi dar atat de pitoresti, cu hoteluri si case ale localnicilor ce erau acolo parca de cand lumea, dar atat de bine conservate ca zici ca acum sunt scoase dintr-o uriasa cutie cu casute pentru a realiza o incantatoare macheta a Zurich-ului. Aceasta este, cred eu, zona care absoarbe turistul, o zona cu infatisarea sa specifica, unde am putut admira pe fuga, statuia marelui educator Pestalozzi, originar de aici. Sau am reusit sa cuprind atat din ochi cat si cu aparatul foto, inaltimea unui turn mai ciudat prin felul arhitecturii sale, plantat de mult in mijlocul orasului, neobisnuit pentru un observator astronomic, numit proverbial “Urania”.

    Apoi, pe una dintre acele stradute din vremuri medievale, am ajuns in fata uneia dintre marile minunatii istorice si culturale ale orasului.

    In Zurich, simbolurile orasului si cele mai vechi comori ale sale pot fi numite cele 3 biserici, ale caror prezenta se face cunoscuta prin turnurile lor ce ies clar in evidenta. Acestea sunt Fraumunster, Grossmunster si St. Peterskirche.

    In primul rand, am revazut Fraumuster sau Catedrala Maicii Domnului, cu turnul sau cel inalt, vopsit in vernil spre albastrui deschis, cu un ceas ce arata mereu ora exacta.

    Fraumuster este asezata langa vechea piata istorica Munsterhofplatz si a fost fondata demult, prin anii 853 de catre regele Louis Germanul. Biserica si manastirea au fost construite pentru a adaposti membrii ai aristocratiei din sudul Germaniei. A fost sub patronaj regal pana in sec. 13 iar odata cu aplicarea reformei, dreptul de proprietate a trecut asupra orasului Zurich.

    Printre caracteristicile sale arhitectonice marcante se poate numara loja corului in stil romanesque si imensa si elaborata orga. Dar principala atractie o reprezinta cele cinci vitralii de exceptie, realizate magnific, in sec. 20 de catre Marc Chagall. Biserica se poate vizita de luni pana duminica, intre orele 10-18 cu exceptia cand sunt anumite slujbe si intrarea este libera. La ora matinala cand am ajuns noi, biserica era din pacate inchisa. Norocul meu este ca in 2006 am avut sansa sa o vizitez si in interior…

    Un alt edificiul emblematic al orasului Zurich este si St. Peterkirche sau Biserica Sf. Petru. Aceasta, impreuna cu Fraumunster, se afla pe malul stang al raului Limatt, si ca distanta este destul de aproape de Fraumunster. St. Peterkirche a fost construita in sec. 9, fiind cea mai veche biserica din Zurich. Pe turnul sau se poate vedea cel mai mare ceas de fatada din Europa, al carui diametru este de aproape 9 m.

    Grossmunster sau Catedrala Mare este de fapt, emblema orasului Zurich. Daca te afli pe malul unde sunt celelalte 2 biserici enuntate mai sus, pentru a vizita Grossmunster, trebuie sa traversezi cel mai frumos pod peste raul Limmat, pe malul sau drept. Acolo Grossmunster te intampina in toata maretia si frumusetea ei. Este o catedrala gotica impresionanta, cu elemente romanice si este intr-adevar bijuteria cea mai de pret a orasului.

    Alaturi de Fraumunster, aceasta biserica grandioasa atesta atat vechimea orasului, trecutul sau istoric cat si valoarea culturala si artistica a acestor asezaminte sacre. Aceste doua catedrale de nepretuit ale Zurich-ului, alaturi de St. Peterkirche ies clar din cotidianul urbei, vazandu-se de oriunde, fiind situate in inima orasului.

    O legenda locala spune cum calul lui Carol cel Mare ar fi ingenuncheat pe acest pamant si regele ar fi descoperit pe locul pe care astazi se inalta Grossmunster, mormintele eroilor ce au infaptuit orasul, Felix si Regula. El a cerut sa se construiasca acolo o manastire, ce a inceput sa se ridice pe la anii 1100 si a fost inaugurata in 1210. Initial, biserica a fost catolica, apoi catedrala si in zilele noastre ea este o biserica protestanta. De aici a pornit reforma protestanta din Elvetia si Germania din prima jumatate a sec. 16 si acest locas sfant a jucat un rol foarte important in istoria reformei protestante. In fata acestei grandioase biserici am reusit sa vad si chiar sa pozez statuia lui Huldrych Zwingli, unul dintre cei mai importanti conducatori ai Reformei.

    Tot in aceasta manastire s-a dezvoltat si Colegiul teologic, care a fost institutia de invatamant din care ulterior s-a dezvoltat Universitatea Zurich. Cea mai larga cripta in stil romanesque, fereastra corului, ca si usile de bronz si Muzeul Reformei sunt cele mai importante locuri de vazut in aceasta mareata catedrala.

    Grossmunster este construita in stil medieval european, foarte impozanta, mai ales prin cele 2 turnuri foarte inalte si identice, care parca strapung cerul spre Eternitate si pe drept cuvant reprezinta emblema orasului.

    Am ajuns curand si in fata cladirii ce gazduieste primaria orasului, Rathaus, situata pe Rathausbrucke, o constructie “grea”, din piatra cenusie, cu 2 etaje. In fata ei am vazut o alta mai frumoasa, mai deosebita, dupa parerea mea si am citit ca acolo este sediul Politiei orasului Zurich. Aceasta cladire mi-a dat mai degraba impresia ca acolo ar fi vreun muzeu, datorita arhitecturii asemanatoare unui templu, cu sase coloane grele, pe care se sprijina acoperisul din fata al cladirii, sub forma triunghiulara si este ornat pe centru cu o statuie.

    Zurich se inscrie in randul oraselor elvetiene cu o bogata viata culturala. Are numeroase muzee si galerii de arta, in care am aflat ca doar un bilet de intrare intr-un astfel de loc de cultura costa in jur de 20 euro. Unul dintre cele mai reprezentative muzee este Muzeul de Arta, care detine una dintre cele mai mari colectii de arta clasica si moderna din lume si Muzeul Le Corbusier, in apropierea Gradinii Zoologice, cladire conceputa de marele arhitect elvetian Le Corbusier. De asemenea, Muzeul Ceasurilor sau Uhrenmuseum este dedicat istoriei ceasurilor mecanice, pentru care elvetienii sunt renumiti in toata lumea.

    Orasul a jucat mult timp rolul avangardei la nivel artistic, datorandu-si o parte din celebritate cunoscutilor muzicieni, pictori si scriitori care intr-un fel sau altul si-au legat creatiile lor de numele orasului. De exemplu, Miscarea Dadaista a luat nastere aici in anii 1916, in incinta cabaretului Voltaire care astazi este o moderna, eleganta si cocheta cafenea situata in inima orasului.

    Zurich este mandrul detinator al singurului teatru de limba germana din timpul celui de-al doilea razboi mondial, Schauspielhaus, in care artistii aveau dreptul la libera expresie si care putea acoperi un mare nr. de spectatori, pana la 750.

    In periplul meu grabit prin oras, am reusit sa vad bogatia si coloristica multor librarii care din pacate, la acea ora, erau inchise, dar ghidul ne-a spus ca atat acestea cat si multe centre de informare turistica, pun la dispozitia oricui doreste informatii despre oras, multe harti si pliante, la preturi destul de acceptabile in comparatie cu majoritatea produselor ce le poti cumpara din Zurich. Deci, autoritatile au mare grija de turistii care pasesc in Zurich, doritori de a cunoaste cat mai bine metropola elvetiana.

    Chiar daca sunt atat de “invidiati” in Europa mai ales, pentru nivelul ridicat de trai, aprox. 15-20% din locuitorii Zurich-ului prefera mersul sanatos pe bicicleta, in locul masinii personale sau al mijloacelor de transport atat de bine puse la punct. Si eu am vazut la acea ora de dimineata, (nu era inca ora 9) destule persoane care mergeau frumusel cu mapa sau geanta puse undeva alaturi de ei pe bicicleta. Un peisaj hazliu poate pentru unii, sa vezi barbati la costum sau femei in fuste pedaland, asa cum am vazut si in Amsterdam (acolo sunt si mai multi). Pentru mine si mai ales pentru cei cu masini, eu cred ca este inca o lectie de etica, de sanatate curata si de pastrare si conservare in conditii cat mai bune a aerului intr-un oras mare si atat de important precum este Zurich.

    Tot de la ghid am aflat si de alte obiective turistice demne de vizitat, in cazul in care sunteti mai norocosi decat mine si puteti sta mai mult in Zurich:

    -Gradina Zoologica, care dupa parerea mea, nu este doar pentru copii, ci in aceeasi masura si pentru adultii iubitori de animale. Aici se gasesc exemplare de pe tot cuprinsul pamantului. Tot aici exista si un parc unde au fost create paduri tropicale si unde poti vedea animalele in habitatul lor natural.

    -Gradina Chinezeasca din Zurich, care este un cadou din partea orasului chinezesc Kumming, drept multumire expertilor elvetieni care au contribuit la dezvoltarea retelei de canalizare din acel orasel chinezesc. Din anul 1993, aceasta superba gradina se afla pe malul lacului Zurich.

    -Parcul Belvoir este cel mai mare parc din Zurich si localnicii sau turistii au posibilitatea de a practica diverse activitati recreative, dar este si un loc minunat de plimbare atat pentru copii dar si pentru adulti, in liniste, departe de tumultul si zgomotul orasului.

    Ne-am intors pe partea dreapta a raului Limmat, spre minunatia de intindere a apei care este Lacul Zurich. Ne-am mai delectat privind plecarea unui vas de agrement, plin cu cativa turisti mai norocosi decat noi. Ei aveau sa fie incantati de Zurich si de pe apa…

    Cu siguranta ca Zurich are foarte multe locuri de aratat turistilor si-mi doresc inca o vizita in orasul care invarte banii lumii. Dar deocamdata ma pot declara multumita ca in a doua mea vizita aici, am reusit sa revad anumite locuri dar mai ales sa cunosc noi si atat de frumoase si de interesante alte locuri cu o placere marita.

    Recomand tuturor o plimbare cat se poate de prelungita in orasul Zurich; cu siguranta ca nu se va plictisi, nu va obosi, ci doar se va incarca de fericire si satisfactie turistica la maxim.

    Si v-am povestit si eu cate ceva despre Zurich, capitala financiara a lumii si a Elvetiei, doar pentru ca si eu, precum multi altii, AmFostAcolo!

    Cu mult drag pentru voi, in speranta ca v-am fost de folos,

    Ileana


    [fb]
    ---
    Trimis de ileanaxperta* in 14.11.11 13:34:13
    Validat / Publicat: 14.11.11 14:59:20
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 9561 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ileanaxperta*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Gara Centrala din Zurich, nod feroviar european
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [14.11.11 13:43:40]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    webmaster13
    [14.11.11 17:34:36]
    »

    Melodia atasata se poate sterge/schimba!

    mirmicu
    [14.11.11 17:47:14]
    »

    Nu stiu daca-mi va folosi vreodata (in sensul ca nu stiu daca voi ajunge pe acolo), dar am citit cu mare placere.

    roth
    [14.11.11 18:22:20]
    »

    Zurich, un oras, o lume care seamana cu a noastra si totusi e total diferita.

    Un oras unde vezi domnii la costum, pe bicicleta, indiferent de ora din zii, unde ti se da binete daca intri intr-un magazin si unde te simti bine (respectat) chiar daca un ceas e cat o garsoniera.

    Am fost acolo, mi-a placut enorm si am savurat randurile povestii tale cu deosebita placere. Tu ai oricum un stil explicit si tematic de a scrie, oricine intelege si poate lua de "ghid" aceste randuri cu cea mai mare incredere.

    Am spus si ma repet esti o fericita ca poti calatori asa cu masina, chiar daca in prima faza e foarte obositor, peste cateva zile raman doar amintirile... si ce amintiri.

    Felicitari pentru circuit, multumiri pentru poveste si cat mai multe astfel de calatorii in viitor

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    ileanaxperta*AUTOR REVIEW
    [15.11.11 11:12:32]
    »

    , deci, pe rand:

    @web, multumesc frumos, sper sa fie util cat mai multor turisti care vor dori sa se "infrupte" din bunastarea si frumusetile unui oras precum este Zurich.

    @web13, ca intotdeauna, muzica intregeste randurile. Multam frumos!

    @mirmicu, daca iti place Elvetia si-ti vei dori odata sa o vizitezi, poate pasii te vor duce si spre Zurich. Cu siguranta, nu-ti va parea rau. Iar mie, cu siguranta ca-mi va parea foarte bine daca impresiile de aici iti vor fi utile si ma bucur acum ca ti-au facut placere. Iti multumesc mult!

    @, roth, draga mea, stim amandoua cat de special este Zurich. Ti-am citit si apreciat impresiile tale de acolo. Iti multumesc pt. cuvintele tale calde si pt. aprecieri.

    Ma crezi ca de fiecare data cand ma intorc din aceste circuite, extrem de obositoare, imi doresc ca dupa doar vreo cateva zile, hai sa zic, 3-4, sa o pot lua de la inceput???!!!... )

    @all, va multumesc tuturor pt. aprecierile voastre dintotdeauna si va doresc la toti numai bine si

    Vacante de vis oriunde si oricand!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Swan1
    [23.02.12 23:09:53]
    »

    Felicitari! Multumiri pentru amintiri de neuitat. Am ajuns cu trenul Imperial, sau asa ceva, luat din Budapesta. Gara intr-adevar superba. Din incinta ei, de la un aparat special prevazut pentru asta, am rezervat cazare la ''Crazy Cow''!!! Foarte bine si frumos, dar scump... ! In Zurich am mai vizitat un muzeu de portelanuri, iar interiorul lui avea citeva frumoase vitralii ale lui Chagall. O minunatie! Cred ca e muzeul pe care l-ai mentionat, linga manastirea Fraumunster, unde Chagall se regaseste. Oare imi amintesc corect ? ...Am prins o parada a homosexualilor din toata lumea! Amuzant, pestrit, pe alocuri grotesc, dar inedit. Cartierul select a constituit o buna parte din turul de oras, cumparat la fata locului, echivalentul a 40 euro! Politie in civil, ordine si curatenie desavirsita, floricele la balcoane, ferestre. Mincare buna si in exces. Si lacul si podurile, sub care seara cite-un grup de tineri muzicieni cintau muzica clasica... Si liniste, si educatie, si bun simt ! Un oras frumos.

    Multumesc pentru aceste imagini de suflet pe care le-ai adus aici si pt noi.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    alex_iasi
    [29.02.12 21:40:43]
    »

    felicitari pentru inca un rewiew deosebit!!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alex_iasi, ileanaxperta*, mirmicu, roth, Swan1
    Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Zurich:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11634206771851 sec
    ecranul dvs: 1 x 1