ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.09.2010
DE hlli
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Timişoara
ÎNSCRIS: 23.08.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2007
DURATA: 0 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

THOUSAND ISLANDS - 1000 de insule

TIPĂREȘTE

Eram la prima mea vizita in Canada, iar sora mea, care traieste la Kitchener impreuna cu familia ei, de aproape 20 de ani, "m-a plimbat un pic". Asa ca, dupa o saptamina petrecuta in Quebec, ne intorceam in Ontario. Desi eram obositi de drumul lung parcurs cu masina, trebuia vazut neaparat si 1000 de insule.

Era un sfirsit de septembrie, cu zile insorite si calduroase cum rar se intilnesc in acea vreme in Ontario. Am ales sa mergem intr-o croaziera de 2 ore prin varietatea infinita a insulelor. Am fost norocosi pentru ca era ultima cursa din acea zi. Au fost si alte croaziere mai lungi ca timp, cu debarcare pe o insula in forma de inima care este pe teritoriul american. Eu, in acea vreme, nu am avut multi-viza canadiana, asa ca nu ma puteam bucura de debarcare pe pamint american.

"O mie de insule" sunt un arhipelag in estuarul fluviului Sfantul Laurentiu, de o parte si de alta a granitei americano-canadiene. Ca numar, insulele sunt intre 1800-1900 si difera ca marime. Unele sunt de pina la 100 km patrati iar altele sunt mult mai mici. Numarul insulelor variaza de la o perioada la alta, in functie de nivelul apei. Pentru a fi considerata insula, o bucata de pamint trebuie sa fie deasupra nivelului apei tot timpul anului si sa fie mai mare de un picior patrat (aproximativ 900 cm patrati). Marea majoritate a insulelor sunt proprietatea privata a milionarilor canadieni si americani. Sunt si insule in proprietatea statului american sau canadian si adapostesc mari parcuri nationale.

Fiecare insula, locuita sau nelocuita, are farmecul si specificul ei. Marimea constructiilor si arhitectura acestora difera de la o insula la alta. Se pot admira vile somptuoase inconjurate de paduri, in general de conifere. Pe altele, din desisul padurilor se vede cite un castel cu alei mari, cite un podulet peste o apa... La fiecare casa flutura cite un steag, sau mai multe... dupa dorinta fiecaruia. Erau insule inconjurate de plaje cu nisip, dar marea majoritate aveau maluri stincoase, destul de putin confortabile pentru plaja si baie. Pe alte bucati de pamint, care nu puteau adaposti nici o mica casa, poposeau pasarile. Culorile ruginii ale toamnei se reflectau in ape. Ambarcatiunile trase la malul insulelor se laganau incet. Unele erau vapoare sau iahturi, altele mici barci cu motor.

Cite o insula, ici si colo, era vegheata de un far.

Pentru a evita pericolele navigarii semnele de circulatie (ca si pe sosea) se vedeau destul de des pe intinderea apelor.

Am vazut cel mai mic pod din lume care leaga doua tari, o bucata de pamint american de o alta de pamint canadian.

Indienii nativi numesc acest loc GRADINA MARELUI SPIRIT. Si intrdevar parca renasti in aceste locuri. Sufeltul ti se umple de frumusetea a tot ce te inconjoara. Linistea este rar intrerupta de zgomotul unei ambarcatiuni. Zbuciumul valurilor si strigatul pasarilor sunt mereu prezente. In rest liniste!!! Parca timpul este oprit in loc.

Am facut putine poze pentru ca doream sa cuprind cit mai mult cu privirea, fiecare insulita, fiecare pilc de arbusti prins de culorile toamnei, fiecare pescarus ce trecea in zare.

Este un loc greu de descris in cuvinte, parca prea sarace pentru o asa minunatie a naturii. Sper ca macar o data in viata sa mai am sansa sa revad aceste locuri.

Parca tot ce vazusem in Quebec palise pe linga splendoarea naturii de la Thousend Islands. Dar fiecare in care m-am plimbat in acea saptamina va avea un loc aparte in sufletul meu.

Sa auzim de bine!!!


[fb]
---
Trimis de hlli in 27.09.10 22:45:44
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA DE NORD
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4343 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (hlli); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3600 PMA (din 4 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Diaura*
[28.09.10 15:07:51]
»

Stiam eu ca sunt dornici canadienei sa isi populeze tara si sa construiasca mult in ea; dar chiar sa depuna atata efort pe o insula de cateva mii de kmp. nu imi imaginam. Asta in situatia in care tara este cat un continent si probabil terenul pe continent costa mai putin decat o insula. Mi-ar fi frica sa stau pe o insula a mea, atat de mica; nici cele mai sofisticate CCTV-uri si sisteme de alarma nu m-ar linisti de frica hotilor... Spun asta , uitandu-ma la poza P04.

hlliAUTOR REVIEW
[28.09.10 19:02:43]
»

Am luat-o ca pe o gluma frica ta fata de hoti.

Crezi ca fura un milonar de la altul? !!!

Eu as avea emotii din cauza cresterea nivelului apelor.

Diaura*
[28.09.10 19:16:41]
»

In primul rand am gresit cand am scris de kmp; ma gandeam la cateva mii de mp. Apoi ai spus ca este considerata insula, palma de pamant ce remane neacoperita de ape in tot timpul anului; deci mie nu de ape mi-ar fi frica. Caci dupa cum vad in poze (P10) fiecare familie are o salupa la " poarta casei ", cu care la nevoie se poate duce repede la vecinii mai mari sau pe continent.

hlliAUTOR REVIEW
[28.09.10 19:39:38]
»

Amintirile mi s-au estompat in timp, dar cu siguranta nu imi aminteam de o insula cu mii de km patrati. Mi-am dat seama ca a fost o confuzie din partea ta.

Marea majoritatea ambarcatiunilor sunt mari, ici si colo vezi cite o "salupa". In general pe linga ambarcatiunile mai mari, vezi ca proprietarul, prevazator, mai are in dotare si cite o barcuta cu motor.

Oricum, este un peisaj superb privitor la natura!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Diaura*, hlli
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Sudul Canadei:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.026521921157837 sec
    ecranul dvs: 1 x 1