ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.04.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 23.05.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Rhodos, o citadela veche, de peste 2400 de ani (partea a II-a)

TIPĂREȘTE URM de aici

Astazi este o zi dedicata in intregime vizitarii Rhodosului. Planul era sa dam o tura cu busul turistic, sa descoperim cele mai interesante obiective si apoi sa o luam la pas prin Rhodos.

Busul turistic are o statie in apropierea hotelului Manousos City (review separat). Asa incat, de dimineatza, dupa ce am servit micul dejun, am luat rucsacelul cu apa, palariile de soare, caci ziua se arata a fi sub"protectia deplina" a lui Helios, si ne-am indreptat spre statia de bus.

Atentie! Sunt doua linii de bus turistic, una galbena si alta rosie, care apartin la doua companii diferite. Pretul este acelasi, 12 euro/adult si 7euro/copil.

Traseul este asemanator, au aceleasi obiective, doar ca, daca achizitionezi bilet la una dintre linii, cand vrei sa te urci (intr-o statie, alta decat cea de pornire), nu poti decat intr-un bus precum cel initial.

Statia "noastra" de pornire este GRAND HOTEL (nr. 3). Aici se afla un mare complex hotelier, in care se afla agentii de turism. De aici am achizitionat bilete pentru insula Symi (voi scrie review separat). Aici era punct de intalnire pentru excursii.

Urmatoarea statie (nr. 4) este ELLI BEACH. Aceasta este o plaja foarte cautata de turisti. Este o plaja mare cu nisip, amenajata cu umbrele si sezlonguri. Apa insa... e rece si cu pietre, chiar daca plaja este cu nisip.

Mai in dreptul hotelului nostru, pe plaja sunt pietre, si in apa, pietroaie. (Faliraki este "the best").

Aici se gaseste si ACVARIUL, ale caror baze au fost puse tot de italieni, care au infiintat Institutul de Cercetari Biologice, care includea si un acvariu. Acvariul cuprinde numeroase specii de pesti din Marea Egee sau Mediterana crabi, arici de mare, scoici, caracatite, anemone de mare. Din pacate nu m-am informat decat din materialul documentar (la fatza locului, n-am avut timp).

La nr. 5, este statia ELEFTHERIAS SQUARE, unde se afla cladiri guvernamentale, cele construite sau modificate de arhitecti italieni: Prefectura, Teatrul, Banca Greciei, Palatul Postei, pe care le-am vazut cu o zi in urma (si despre care am scris in partea I).

Statia nr. 6 se afla la SHOPPING CENTER, avand in fatza zona COLOSULUI. Acolo sunt garate multe imbarcatiuni private, care fac diverse excursii de o zi sau o jumatate de zi.

Cu panze sau rapide, pentru pescuit sau sporturi nautice, cu aspect arhaic sau foarte moderne, asteapta la mal sa fie "luate" de "musterii".

Aici este considerat CENTRUL nou al orasului.

Busul isi continua drumul si urmatoarea statie, nr. 7, este la intrarea in orasul vechi ("OLD TOWN").

Aici am decis sa "hop-off" (sa coboram), sa intram in lumea antica si medievala, pe ici, pe colo, restaurata de italieni. Ne intampina poarta monumentala la intrarea in Palatul Marilor Maestri.

Se presupune ca, pe locul unde se inalta acum Palatul, s-a aflat un mare templu dedicat lui Helios. Apoi s-a inaltat o fortareata bizantina (sec. VII). Cavalerii au inlocuit in secolul XIV, Fortareata cu un Palat impozant si solid, care era centru administrativ, resedinta a Marelui Maestru si, in cazul unei invazii, ultimul refugiu pentru populatie.

Cladirea are forma dreptunghiulara (75/80m). Curtea interioara este pavata cu piatra, cu motive geometrice. Dedesubtul curtii, se afla rezervoare pentru apa si depozite.

Turcii au transformat Palatul in inchisoare, iar biserica in moschee.

Frumusetea admirata azi, este datorata lucrarilor de refacere intreprinse de italieni. Guvernatorul italian dorea sa faca o resedinta pentru Vittorio Emanuele si Mussolini, care sa reflecte maretia Italiei fasciste.

Din constructia originala, s-a pastrat intrarea triumfala, cu cele doua turnuri crenelate.

Palatul Marilor Maestri face parte din Collachium sau orasul fortificat al Rhodosului, care este o constructie semicirculara in fatza portului. In sud, spre port, dar in interiorul zidurilor (Bourgo), locuiau grecii, vest-europenii care nu erau membri ai ordinului si evreii.

Orasul are aspectul unui mozaic arhitectural:strazi pavate, ziduri masive de piatra, arcade, piatzete linistite, in care timpul pare sa fi stat pe loc, dar si unele in care aglomeratia, forfota, si galagia sunt mari.

Magazine, taverne, cafenele, pizzerii sunt una langa alta.

Suntem in Plateia Ippokratous care este animata din zori si pana in noapte. Este considerata centrul comercial al Orasului Vechi

Im mijlocul ei se afla o fantana cu elemente baroce.

Vizitatorii, carand un geamantan, rucsac, plus "aparatura" de facut poze si filme, se inghesuie prin spatiile, nu foarte generoase (asa am fost si noi, cu o zi in urma, cand veneam din port spre autobuz :D).

Foarte greu poti face o poza, in aglomeratie, dar am reusit sa prindem cateva.

De jur-imprejurul Orasului Vechi se afla pe o distanta de 4 km, ziduri inalte de piatra, foarte groase de 12 m, strajuite de turnuri si bastioane robuste si inconjurate de santuri largi de 30m si adanci de 20 m.

Cea mai importanta strada, este STRADA CAVALERILOR, (Odos Ippoton), o strada dreapta lunga de 200 m, si lata de 6 m, restaurata de italieni, care au sters urmele lasate de turci si i-au redat aspectul, fiind acum considerata cea mai bine conservata strada medievala din Europa.

Strada coboara spre port, avand pe ea, de o parte si de alta, hanuri: hanul Spaniei, Hanul Frantei, Hanul Cavalerilor de Provence, Hanul Cavalerilor Italieni.

In piata Plateia Argirokastro, avand pe toate laturile cladiri interesante, se afla Hanul Cavalerilor de Auvergne, avand scara exterioara ca element de arhitectura specific egeeana.

Tot hoinarind pe stradute, mai descopeream cate ceva inedit. Timpul insa, se scurgea cu rapiditate. Ne-am decis sa iesim din cetate, sa mai luam busul turistic pana la Mont Smith.

Urmau statiile nr. 8 (Portul Turistic) pe care l-am vizitat cu o zi inainte, nr. 9 (Portul Comercial) si nr. 10 (New Marina), pe care le-am vazut din mersul busului. Zona portuara o "vizitasem"si inca mai urma, pana la plecare.

Ne indreptam spre statia:nr 11 (Statuia Sfantului Francisc). Am coborat si am intrat in citadela, mergand, "pe ziduri" si "prin santuri ", pret de o ora pana venea urmatorul bus. Ca sa va dati seama cat de lat era zidul, pe sus, se plimbau motorete, biciclete si oameni in acelasi timp :D. Drumul ne-a dus intr-o zona comerciala. Ne-am intors si am luat din nou busul.

La statia nr. 12 (ACROPOLE), nu am coborat, am ascultat explicatiile la casca si am privit din bus.

Acropolele se afla pe Monte Smith, o colina de 110 m. Numele colinei vine de la amiralul englez, Sir Sydney Smith, care in anul 1802 si-a stabilit aici un punct de observare, de unde urmarea miscarea trupelor lui Napoleon.

Templul lui Apollo era in "reparatii", erau schele pe el. Langa Templu se afla ruinele Teatrului Odeon si Stadionului Diagoras.

Mergand mai departe, ajungem intr-o zona din care privelistea asupra zonei portuare este deosebita. si... busul incepe coborarea.

Ultimele statii din turul cu busul: statia nr. 1 RHODES HORIZON HOTEL si statia nr. 2 PSAROPOULA Square, dupa care ajungem de unde am plecat, la statia nr. 3, Grand Hotel.

Ne-am oprit la malul marii sa vedem celebrul apus de soare din Marea Mediterana.

Superb!

Ziua noastra in Rhodos, s -a incheiat cu o cina intr-o taverna greceasca.

Dupa ce soarele a apus, am cautat un local unde sa mancam. Nu aveam nici o recomandare. Sunt foarte multe si in fatza fiecareia se gasesc 1-2 reprezentanti gata sa te convinga sa intri la ei. Nu aveam nici o recomandareTe abordeaza in mai multe limbi si daca nu reactionezi, trec la tari:Rusia? , Bulgaria? -Romania. Aaa, Hagi.

Criteriul nostru era sa fie un local cu ceva mai multi clienti si ne-am decis (cei drept am fost si ajutati :D).

La "GORILLA'S PLACE" am ales sa servim un platou pentru doua persoane care cuprindea un peste"sea-bas", un "medalion "de somon, doua bucati de"shrimps", doua bucati de peste pane, opt scoici, patru inele de calamar, plus garnitura orez si cartofi prajiti si salata.

Platoul pentru doua persoane a costat 27 de euro (cu o bere si o apa, 34 euro).

A fost foarte gustos, iar baietii foarte amabili. Mi-au dat voie sa incarc telefonul :D.

In drum spre hotel, am mai cumparat struguri cu 1.8 euro/kg, foarte gustosi si apa de 1.5 l cu 0.6 euro/ buc, acidulata 1 euro/1l.

A fost o zi plina, cu multe impresii frumoase.

Ne-au ramas multe locuri de explorat, in aceste locuri incarcate de istorie si frumos.

M-as bucura sa revin... candva :D!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dorina9 in 07.04.20 14:25:14
Validat / Publicat: 07.04.20 17:52:34
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA

VIZUALIZĂRI: 847 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dorina9); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Mergand prin santuri, pe sub arcade. Un palmier si-a facut curaj, in aceasta uscaciune
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13500 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Michi
[08.04.20 17:55:59]
»

Mi-a plăcut mult reviewul pentru că mi-a amintit aproape pas cu pas de excursia pe care am făcut-o în 2015.

Am avut şansa să ne cazăm într-un hotel destul de apropiat de portul Mandrake şi de oraşul vechi, aşa că l-am străbătut cu piciorul cu excepţia parcului Rodini şi vestigiile Acropolelor care fiind mai departate a trebuit să luăm autobuzul care din păcate nu a venit după orar şi am pierdut mult timp în staţii.

Am făcut şi o excursie extramuros, am vizitat Muzeul Arheologic şi Palatul Cavalerilor dar am avut la dispoziţie o săptămână (am fost şi în alte părţi ale insulei)

mprofeanu
[08.04.20 21:37:43]
»

Frumoasă Insula Rodos, frumoase și pozele! P45 o frumusețe!

​ Nu am ajuns acolo, aveam multe în plan, mai ales Grecia pe care am vizitat-o în vara anului 1999, atunci aveam nevoie de viză din țară printr-o agenție turistică și timp bine delimitat...

Pe lista mea ar fi fost de vizitat: Rodos, Creta, Santorini...

Acum mă mulțumesc doar cu cititul, planuri mai puține momentan... ​ 

Dorina9AUTOR REVIEW
[09.04.20 02:28:40]
»

@mprofeanu:  Multumesc mult pentru vizita si apreciere. Intr-adevar a fost foarte frumoasa " bucatica" din insula pe care am vazut-o.

Este prima vizita in Grecia si am ramas cu o frumoasa impresie.

Dorina9AUTOR REVIEW
[09.04.20 16:55:43]
»

@Michi:  Multumesc pentru apreciere.

Si noi am avut o cazare bine pozitionata, care ne-a permis sa " batem" cu piciorul, citadela in lung si in lat. Am avut o zi intreaga si doua jumatati de zi.

Si  consider ca  n- am vazut tot. N-am vizitat Muzee, n-am ajuns chiar prin toate " cotloanele" , dar... poate vom avea o " a doua sansa" .

Voiam sa mergem la Kalitheea Springs, si mai ales eu imi doream o excursie in jurul insulei, cu autocarul. Doar ca, fiind extrasezon, se organiza doar una pe saptamana si ziua de excursie era vinerea (noi am ajuns sambata pe insula, iar vineri urma sa ne intoarcem la Marmaris).

Pentru a urca pe Monte Smith, la vestigiile Acropolelor ,ne-am  folosit de busul turistic

Sanatate si multe excursii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dorina9, Michi, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Rhodos Town:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064795017242432 sec
    ecranul dvs: 1 x 1