ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.11.2021
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2021
DURATA: 2 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pe poteca 12 Apostoli

TIPĂREȘTE URM de aici

In cea de a doua zi petrecută in Munții Călimani am fost să vedem megaliții din cadrul Rezervației 12 Apostoli.

Rezervația are o suprafață de 200 ha și este renumită și căutată pentru rocile de origine vulcanică, de diferite mărimi și forme. Vântul, ploile, inghețul și dezghețul au modelat aceste roci dându-le forme asemănătoare unor chipuri umane sau unor figuri de animale, motiv pentru care au primit denumiri precum Moșul cu Barbă, Mareșalul, Nefertiti sau Ursul.

Ca să ajungi să vezi acești megaliți trebuie să parcurgi poteca tematică 12 Apostoli, spre care ne-am indreptat și noi intr-o dimineață de inceput de noiembrie.

Din Gura Haitii, chiar din șoseaua care străbate satul, apare marcajul Punct Albastru, care duce la intrarea in traseul tematic! 2 Apostoli. După o foarte scurtă porțiune de drum forestier am ajuns la intrarea in traseu unde este amenajat un loc mare de parcare. Aici am lăsat mașinile și am pornit la drum, trecând pe sub poarta de lemn care marchează inceputul traseului.

Am mers peste un pod din lemn care traversează pârâul Haita, apoi de-a lungul apei pe care am părăsit-o când am inceput să urcăm ușor. Traseul este foarte frumos, amenajat din loc in loc cu panouri informative privind fauna și flora din zonă, despre modul de formare al Munților Călimani sau despre obiceiurile localnicilor.

Am urcat prin pădure, apoi am ajuns intr-o poiană mare cu câteva stâne imprăștiate pe dealurile din jur. Nu mai erau animale la stână, plecaseră demult la vale, dar semnele care ne atenționau despre existența lor erau incă acolo, pe două panouri din lemn frumos pictate cu un text amuzant.

Am continuat să urcăm susținut prin pădure până când am ieșit in golul alpin, unde ne-a intâmpinat un vânt rece și o ceață densă.

Vremea nu prea ținea cu noi. Era ceva mai frig decât cu o zi in urmă și, in plus, era innorat și ploaia amenința să inceapă dintr-un moment in altul. Primul megalit l-am intâlnit chiar in pădure, nu știu exact cum se numea sau dacă semăna cu ceva. Cred că fiecare poate să vadă altceva când se uită la aceste stânci, in funcție de imaginația fiecăruia. Oboseala acumulată, ceața și vântul nu prea imi stimulau imaginația, așa că trebuie să recunosc că nu prea am văzut mare lucru in acei megaliți.

Imediat ce am trecut de intersecția cu marcajul Puct Roșu care duce spre Pietrele Roșii am inceput să vedem prin ceață, stâncile numite 12 Apostoli.

Am urcat pe câțiva dintre acești megaliți in incercarea de a vedea ceva mai mult din ce ne inconjura. Dar ceața nu ne-a lăsat așa că ne-am continuat plimbarea printre stânci. Am căutat Moșul cu Barbă, ne-am invârtiti de cîteva ori in jurul unei stânci mari, ba e moșul ba nu e moșul, nu prea semăna cu ce văzusem in poze, dar până la urmă am decis cu toții că acolo era.

Dacă vremea ar fi fost mai frumoasă cu siguranță am fi zăbovit mai mult pe acolo dar vântul rece și puternic ne-a gonit spre pădure unde era mai adăpostit.

Tot vremea urâtă ne-a făcut să renunțăm la planul de a ne intoarce pe un alt drum, respectiv pe traseul care mergea la Pietrele Roșii. Ne-am intors pe același traseu, marcat cu Punct Albastru. Ploaia nu ne-a mai iertat, a inceput chiar când mai aveam puțin și ajungeam la mașini.

A fost o tură scurtă și frumoasă, chiar dacă vremea nu prea a ținut cu noi și nu am reușit să ne bucurăm de frumusețea locurilor.

Traseul este ușor și poate fi parcurs de orice iubitor al drumețiilor montane, indiferent de vârstă.

Cu toate acestea echipamentul minim - ghete trei sezoane, rucsac, geacă și pantaloni pentru drumeții montane, mănuși, frontală – rămâne obligatoriu, chiar și pe acest traseu ușor.

Călătorii frumoase vă doresc!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Munții Călimani și Parcul Național Călimani, cu multe trasee frumoase de diferite grade de dificultate, cu vederi de jur imprejur spre Muntii Rodnei, Ceahlău sau chiar spre Făgăraș. Pentru cei care nu pot să meargă pe munte, satele de la poalele munților sunt adevărateijuterii, cu case frumoase, ingrijite, cu peisaje de vis.


[fb]
---
Trimis de Mika in 20.11.21 17:51:31
Validat / Publicat: 20.11.21 20:47:04
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în M-ții CĂLIMANI

VIZUALIZĂRI: 889 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Prin pădure
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

cata2106PHONE
[21.11.21 10:50:57]
»

Felicitări pentru traseu si poze!

Chiar dacă a fost ceață, muntele are farmecul lui aparte.

Cât mai multe drumetii faine și sigure pe viitor!

Dana2008PHONE
[21.11.21 11:19:34]
»

@Mika: Felicitări!

Îmi pare rău pentru vremea cu ceata și ploaie dar în fotografii de văd bine stâncile 12 Apostoli.

Călătorii plăcute! Vreme frumoasa pe trasee!

elenaadinaPHONE
[21.11.21 11:52:59]
»

Da, ce fain ca ati făcut si acest traseu!

Chiar eram curioasă cum mai arata Sfinxul din Calimani zis Moșul... cei drept nu a ieșit prea bine în poza, dar el e... ????

Ați trecut cu mașina și pe lângă Manastirea 12 Apostoli?

MikaAUTOR REVIEW
[22.11.21 09:31:02]
»

@cata2106: Mulțumesc! Clar este frumos și pe ceață, care conferă muntelui și pădurii un aer misterios. dar câteodată parcă ai vrea să fie mai mult soare.

MikaAUTOR REVIEW
[22.11.21 09:34:50]
»

@Dana2008: Mulțumesc! Până la urmă am văzut ceva, dar cred că va trebui să mai revin, pe o vreme ceva mai bună. Pupici!

MikaAUTOR REVIEW
[22.11.21 09:38:37]
»

@elenaadina: Ne-am cam invârtit in jurul moșului, accesul până la el este ingreunat de jnepeniș. Nu prea aveam unde să mă poziționez pentru o fotografie mai bună, poate trebuia să caut mai mult. Nu am fost la Mănăstirea 12 Apostoli, am plecat direct spre casă, aveam de mers un drum foarte lung. Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cata2106, elenaadina, Mika
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Parcul Național Călimani:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073729038238525 sec
    ecranul dvs: 1 x 1