BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In cea de a doua zi petrecută in Munții Călimani am fost să vedem megaliții din cadrul Rezervației 12 Apostoli.
Rezervația are o suprafață de 200 ha și este renumită și căutată pentru rocile de origine vulcanică, de diferite mărimi și forme. Vântul, ploile, inghețul și dezghețul au modelat aceste roci dându-le forme asemănătoare unor chipuri umane sau unor figuri de animale, motiv pentru care au primit denumiri precum Moșul cu Barbă, Mareșalul, Nefertiti sau Ursul.
Ca să ajungi să vezi acești megaliți trebuie să parcurgi poteca tematică 12 Apostoli, spre care ne-am indreptat și noi intr-o dimineață de inceput de noiembrie.
Din Gura Haitii, chiar din șoseaua care străbate satul, apare marcajul Punct Albastru, care duce la intrarea in traseul tematic! 2 Apostoli. După o foarte scurtă porțiune de drum forestier am ajuns la intrarea in traseu unde este amenajat un loc mare de parcare. Aici am lăsat mașinile și am pornit la drum, trecând pe sub poarta de lemn care marchează inceputul traseului.
Am mers peste un pod din lemn care traversează pârâul Haita, apoi de-a lungul apei pe care am părăsit-o când am inceput să urcăm ușor. Traseul este foarte frumos, amenajat din loc in loc cu panouri informative privind fauna și flora din zonă, despre modul de formare al Munților Călimani sau despre obiceiurile localnicilor.
Am urcat prin pădure, apoi am ajuns intr-o poiană mare cu câteva stâne imprăștiate pe dealurile din jur. Nu mai erau animale la stână, plecaseră demult la vale, dar semnele care ne atenționau despre existența lor erau incă acolo, pe două panouri din lemn frumos pictate cu un text amuzant.
Am continuat să urcăm susținut prin pădure până când am ieșit in golul alpin, unde ne-a intâmpinat un vânt rece și o ceață densă.
Vremea nu prea ținea cu noi. Era ceva mai frig decât cu o zi in urmă și, in plus, era innorat și ploaia amenința să inceapă dintr-un moment in altul. Primul megalit l-am intâlnit chiar in pădure, nu știu exact cum se numea sau dacă semăna cu ceva. Cred că fiecare poate să vadă altceva când se uită la aceste stânci, in funcție de imaginația fiecăruia. Oboseala acumulată, ceața și vântul nu prea imi stimulau imaginația, așa că trebuie să recunosc că nu prea am văzut mare lucru in acei megaliți.
Imediat ce am trecut de intersecția cu marcajul Puct Roșu care duce spre Pietrele Roșii am inceput să vedem prin ceață, stâncile numite 12 Apostoli.
Am urcat pe câțiva dintre acești megaliți in incercarea de a vedea ceva mai mult din ce ne inconjura. Dar ceața nu ne-a lăsat așa că ne-am continuat plimbarea printre stânci. Am căutat Moșul cu Barbă, ne-am invârtiti de cîteva ori in jurul unei stânci mari, ba e moșul ba nu e moșul, nu prea semăna cu ce văzusem in poze, dar până la urmă am decis cu toții că acolo era.
Dacă vremea ar fi fost mai frumoasă cu siguranță am fi zăbovit mai mult pe acolo dar vântul rece și puternic ne-a gonit spre pădure unde era mai adăpostit.
Tot vremea urâtă ne-a făcut să renunțăm la planul de a ne intoarce pe un alt drum, respectiv pe traseul care mergea la Pietrele Roșii. Ne-am intors pe același traseu, marcat cu Punct Albastru. Ploaia nu ne-a mai iertat, a inceput chiar când mai aveam puțin și ajungeam la mașini.
A fost o tură scurtă și frumoasă, chiar dacă vremea nu prea a ținut cu noi și nu am reușit să ne bucurăm de frumusețea locurilor.
Traseul este ușor și poate fi parcurs de orice iubitor al drumețiilor montane, indiferent de vârstă.
Cu toate acestea echipamentul minim - ghete trei sezoane, rucsac, geacă și pantaloni pentru drumeții montane, mănuși, frontală – rămâne obligatoriu, chiar și pe acest traseu ușor.
Călătorii frumoase vă doresc!
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Munții Călimani și Parcul Național Călimani, cu multe trasee frumoase de diferite grade de dificultate, cu vederi de jur imprejur spre Muntii Rodnei, Ceahlău sau chiar spre Făgăraș. Pentru cei care nu pot să meargă pe munte, satele de la poalele munților sunt adevărateijuterii, cu case frumoase, ingrijite, cu peisaje de vis.
Trimis de Mika in 20.11.21 17:51:31
- A fost prima sa vizită/vacanță în M-ții CĂLIMANI
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.18965000 N, 25.23827200 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Felicitări pentru traseu si poze!
Chiar dacă a fost ceață, muntele are farmecul lui aparte.
Cât mai multe drumetii faine și sigure pe viitor!
@Mika: Felicitări!
Îmi pare rău pentru vremea cu ceata și ploaie dar în fotografii de văd bine stâncile 12 Apostoli.
Călătorii plăcute! Vreme frumoasa pe trasee!
Da, ce fain ca ati făcut si acest traseu!
Chiar eram curioasă cum mai arata Sfinxul din Calimani zis Moșul... cei drept nu a ieșit prea bine în poza, dar el e... ????
Ați trecut cu mașina și pe lângă Manastirea 12 Apostoli?
@cata2106: Mulțumesc! Clar este frumos și pe ceață, care conferă muntelui și pădurii un aer misterios. dar câteodată parcă ai vrea să fie mai mult soare.
@Dana2008: Mulțumesc! Până la urmă am văzut ceva, dar cred că va trebui să mai revin, pe o vreme ceva mai bună. Pupici!
@elenaadina: Ne-am cam invârtit in jurul moșului, accesul până la el este ingreunat de jnepeniș. Nu prea aveam unde să mă poziționez pentru o fotografie mai bună, poate trebuia să caut mai mult. Nu am fost la Mănăstirea 12 Apostoli, am plecat direct spre casă, aveam de mers un drum foarte lung. Mulțumesc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 În Munții Călimani, la '12 Apostoli' — scris în 08.09.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2022 Vârful Pietrosul, provocarea din Munții Călimani — scris în 28.05.23 de Anca@Ana din IAşI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Pe vârful și pe coada Călimanilor — scris în 13.11.21 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Din Gura Haitii spre Pietrosul Călimanilor — scris în 24.09.21 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Circuit Gura Haitii - 12 Apostoli — scris în 16.04.21 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Circuit Sat Mița - Vârful Bistricior - Vârful Străcior — scris în 29.10.20 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2020 12 Apostoli (1760m) — rezervație geologică, traseul scurt de 1h cu plecare de la Schitul 12 Apostoli, com. Dorna Candrenilor, jud. Suceava — scris în 20.08.20 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ