Cipru autentic – excursie prin sate montane cipriote
A doua zi după sosirea în Larnaca, ne-am întîlnit la hotel cu o tânără, reprezentant al agenției locale pentru a discuta despre excursiile opționale. Noi am studiat oferta primită la aeroport și știam ce excursii vrem să facem... dar stai că nu este cum dorim noi, este cum se organizează... și din oferta de 6 excursii, noi am ales trei și până la urmă s-au materializat doar două... Am fost dezamăgiți de atitudinea tinerei... plictisită și total nepregătită... parcă făcea totul din obligație... în fine, atât a fost interacțiunea cu agenția locală...
Acum voi scrie despre prima excursie în care am fost cu agenția locală.
Cipru autentic – 75 euro/pers. – cu plecare la ora 8,45 de la Biserica Sf. Lazăr – și este o excursie prin satele de munte cu prânz la o tavernă tradițională...
Excursia a început cu vizita bisericii Sf. Lazăr, ridicată pe al doilea mormânt al legendarului personaj biblic și de la ghidă am aflat puțină istorie a acestei biserici dar și despre obiceiurile religioase ale ciprioților- se știe că ciprioții sunt majoritari ortodocși... Biserica impresionează prin măreție și prin arhitectură... este construită din piatră de calcar... fără picturi la interior, doar icoane... Aici în biserică, ca de altfel în toate bisericile ortodoxe cipriote sunt scaune cu mînere mai înalte pentru enoriași iar ciprioții nu îngenunchează pentru a se ruga, ei stau pe scaun cu mâinile pe mânere, țin pumnul drept în palma stângă și capul pe mâini... formând din trup o cruce și în această poziție se roagă. Am vizitat biserica, am coborât în grota de sub biserică unde este cripta Sfântului Lazăr și chiar am stat pe scaun în poziția de rugăciune și am ascultat poveștile cipriote ale ghidei... după care am mers și la magazinul cu suveniruri al bisericii... Există și un muzeu în curtea biserici dar nu l-am vizitat.
Am fost doar 14 turiști, plus ghida și toți am fost plimbați cu un microbuz de 18 locuri cu un șofer tare simpatic... și chiar a fost plăcută plimbarea pe drumurile montane cipriote, asta după ce am ieșit de pe autostradă. Da, pentru că pe insulă există o autostradă ce leagă principalele orașe ale insulei.
Ghida, o româncă, căsătorită cu un cipriot, trăiește în Cipru de 30 de ani... este ghid autorizat și se simte că îi place să fie ghid turistic, din felul cum povestește despre țara care îi este a doua casă.
Prima oprire a fost la o Cramă Locală unde am avut ocazia să vedem ce înseamnă o afacere de familie cu struguri... practic pe lângă casa familiei cât vezi cu ochi este numai viță de vie, casa fiind cu salon de primire a oaspeților și terasă generoasă iar la demisol era zona de producție și crama. Când am ajuns noi, proprietarul împreună cu membrii familiei terminaseră de cules strugurii, a treia serie și erau mulțumiți de recoltă. Mi-a plăcut cum a descurs vizita și organizarea... mese pregătite și din partea casei cineva se ocupa de fiecare grup sosit pentru vizită, degustare și la final vânzarea produselor... am degustat 7 feluri de vin, am aflat povești locale despre vin și sugiuc... un produs dulce fără zahăr făcut cu sâmburi de migdale înșirați pe ață și băgați într-o melasă de struguri de mai multe ori... este un proces destul costisitor și de durată... prin uscare se formează ca un cârnat și se taie rondele pentru prezentare și vânzare Am gustat dar nu m-a impresionat și nici nu am cumpărat... l-am găsit și prin magazine în mai multe variante de culoare și gust... dar am cumpărat alte produse locale din cele prezentate... sirop de roșcove și de rodie, ulei de măsline și o sticlă cu vin.
A doua oprire a fost într-un sat cipriot unde am vizitat o gospodărie cu o casă tradițională cipriotă... am intrat prin grădina casei plină cu pomi fructiferi... lămâi, portocali, pomelo și rodii... am vizitat casa trecând prin fiecare cameră unde erau expuse obiectele familiei din moși strămoși... este genul de casă pe care îl mai vedem și pe la noi, ca fiind casa bunicilor... iar în curtea interioară am fost întâmpinați de proprietară care ne-a servit cu produsele dânsei pentru degustare și cine a dorit a cumpărat... miere și dulciurele... aici am redescoperit” susanul caramelizat” dar făcut cu mult mai multe semințe diferite, foarte bun...
Și apropo de fructele din grădina prin care am trecut, am descoperit că există rodia galbenă cu sâmburii transparenți... la o primă vedere ai senzația că nu este coaptă, așa pare... iar șoferul nostru a fost drăguț și ne-a oferit câte o rodie pentru fiecare, le-a cules dintr-o livadă vecină pentru noi... acum după ce am mâncat pot spune că este diferită de cea roșie... nu conține multă vitamina C și este mai puțin dulce.
Tot traseul acesta montan șerpuiește pe coastele montane iar peisajul este destul de diferit de la o zonă la alta... când este golaș, stâncos sau calcaros când este cultivat cu livezi cu măslini sau viță de vie și trece prin sate montane. Satele cipriote sunt mici cu locuitori puțini... 100-200 locuitori, iar cei rămași în zonă se ocupă cu agricultura adică cultivă ce le permite terenul și clima și cu turismul.
Am apreciat aceste opriri la localnici ce stau cu ușile deschise în așteptarea oaspeților, își prezintă produsele pentru degustare și vânzare, este clar, sunt în legătură cu agențiile locale de turism dar nu le-am simțit ca fiind comerciale...
Pentru masa de prânz ghida nu ne-a dat prea multe detalii doar că vom fi serviți cu multe preparate locale la o tavernă tradițională cipriotă... și așa a fost. Taverna Maria, așa se numește, este un restaurant destul de mare, cel puțin terasa este destul de generoasă, se află pe acest traseu montan și era pregătită pentru toți turiștii care veneau cu agențiile locale... era clar, ghizii anunțau numarul de turiști și mesele erau gata pregătite când ajungeam noi... acum pot spune că au fost foarte bine organizați și pregătiți. Am stat cu toții la o masă și pe rând au fost aduse preparatele... salată locală, halumi la grătar, măsline, chiftele și tzatziki și cam astea au fost la aperitiv și după aceea au adus multe platouri cu carne de pui, porc și miel... și la final niște gogoșele scăldate în miere... la sosirea noastră, pe masă, erau deja carafe cu vin alb și roșu, sticle cu apă și coșuri cu pâine, pe lângă farfurii și tacâmuri pentru fiecare... chiar a fost o masă bogată, cu multe preparate locale foarte gustoase... îmi pare rău că nu am reușit să fac nici o poză aici la tavernă...
Și după așa o masă gustoasă am plecat să ne plimbăm prin satul Lefkara... mic, pitoresc și renumit pentru broderia sa cipriotă... această dantelă prinsă în lista UNESCO... dar și pentru bijuteriile din argint filigran lucrate manual.
La unul din magazinele din sat, o doamnă în vârstă ne-a făcut o demonstrație de cum se coase această dantelă... știu câtă migală și câtă muncă este necesară pentru execuția unei fețe de masă... am cusut și eu pe pânză de casă dar nu modele așa complicate... Da, pentru că această dantelă se coase pe o pânză specială în funcție de utilizarea finală... față de masă, mileu sau diverse bluze...
Ne-am plimbat pe ulițele satului, am admirat casele îmbrăcate în flori de bougainvillea de toate culorile și am vizitat biserica satului... Aici la biserică ne-a întâmpinat o doamnă de 90 de ani, localnică, foarte ageră... dar ce m-a impresionat a fost pictura de pe cupola bisericii... este pe fond albastru și când ridici privirea ai o senzație de infinit... de nemărginire...
După aceea am avut timp liber pentru cumpărături și credeți-mă sunt destule magazine cu bijuterii din argint și articole din dantelă dar și alte suveniruri. Tot aici este și un mic atelier unde se produce rahat din fructe... aici era coada cea mai mare... Sunt și restaurante cu terase pentru cine dorește să stea la o cafea sau un pahar cu ceva de băut... La una din terase am luat înghețată și am avut surpriza să dăm peste un român amabil...
Pot spune că a fost o excursie legeră... chiar relaxantă, am avut timp de cunoaștere... de plimbare și de gustare a produselor locale cipriote... a meritat din plin să vedem și puțin din Cipru montan!
Recomand, dacă veniți în vacanță în Cipru să mergeți și prin satele montane... Merită!
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de ANILU in 11.11.25 16:30:01
- A fost prima sa vizită/vacanță în CIPRU
- Alte destinații turistice prin care a fost: Grecia, Turcia, Italia, Spania, Serbia
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ANILU); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Mar.2025 Momente de vacanţă cipriotă — scris în 05.08.25 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Munții Troodos, inima verde a Ciprului, și satul turistic Omodos — scris în 08.03.25 de Carmen Ion din BUCUREșTI -
- May.2021 Mânăstirea Kikkos și câteva din satele de munte (varianta mai puțin turistică...) — scris în 04.06.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Cipru - O zi în Munții Troodos — scris în 18.08.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Nov.2011 Troodos, Kykkos si Omodos — scris în 29.11.11 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2011 Calatorind prin Muntii Troodos: Kakopetria si Omodos — scris în 12.12.11 de georgiana din SANNICOLAU MARE - nu recomandă
- Apr.2011 Lefkara!!! — scris în 04.05.11 de balasa violeta din CâMPINA - RECOMANDĂ