ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.08.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 05.06.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 2 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Traseu Pasul Prislop - Tăul Știol - Vârful Gărgălău

TIPĂREȘTE URM de aici

Ziua a doua a excursiei noastre prin Munții Rodnei, ne-am programat-o cu un nou traseu, pentru cucericea Vârfului Gărgălau.

Anul trecut am mai vizitat zona, și am ajuns până la lacul Știol, dar cu telescaunul din Borșa, și apoi pe traseul de la telescaun, care durează aproximativ o oră, între telescaun și poiana Știol.

De această dată am zis să schimbăm un pic traseul, și să venim dinspre Pasul Prislop, mai ales că știam că există un drum forestier și se poate ajunge mai aproape de lac cu mașina. Porniți din Borșa la ora 08.00, am ajuns sus în Pasul Prislop după 20 de minute, iar după ce treceți de mănăstire, se află un drum forestier care merge spre Poiana Știol. Din păcate drumul este într-o stare foarte proastă, și după câteva sute de metri am decis să lăsăm mașina pe margine și să o luăm la pas. Am mai văzut curajoși care se aventurau cu mașini cu garda normală, precum și pete mari de ulei, semn că nu e de mers dacă nu vrei să rămâi pe acolo. Cu o mașină de teren sau un SUV, se poate circula, dar tot cu atenție căci sunt porțiuni dificile.

Traseul este marcat cu triunghi roșu până la Poiana Știol, și în apropierea mănăstirii este și un indicator care ne spune că avem 5.5 ore până pe Șaua Gărgălău, dar în realitate nu cred că sunt mai mult de 3.5 ore.

Prima parte a traseului, așa cum am zis, e pe un drum forestier, în ușoară urcare apoi porțiune de plat și coborâre până în poiană. Pe primii 2-3 km, drumul este marginit de pădure pe ambele părți, și am găsit mult afiniș, cu afine coapte din care am gustat, iar la întoarcere, ca și în ziua precedentă, ne-am oprit să luăm și la pachet.

După ieșirea din zona împădurită, se ajunge în larga Poiană Știol, observăm traseul care duce spre Cascada Cailor, precum și o stână în partea stângă, iar în față se înalță semeț, vârful pe care trebuie să îl cucerim astăzi, Vârful Gărgălau. Vreo 20 de cai pasc domol pe lângă drum, ne oprim să le facem câteva poze și îi ocolim discret să nu îi speriem, deși cred că sunt obișnuiți cu oamenii. Aici găsim un indicator care ne semnalează că intrăm într-o arie protejată și este interzis focul, accesul auto și camparea. Ne întâlnim și cu o patrulă de jandarmi care ne urează drum bun și o luăm spre lac. Distanța din poiană până la tăul Știol este de aproximativ 30 min, prin câmp deschis, traseu marcat cu banda albastră, ușor de urmărit.

Fiind un weekend călduros, și mai ales un traseu facil, am întâlnit multă lume pe drum, iar pe malul lacului erau cel puțin 50-100 de persoane. În ciuda indicatorului de pe drum cu regulile specifice unei arii protejate, câteva mașini și-au făcut drum pe malul lacului, corturi, urme de foc, 2 băieți în mijlocul lacului pe saltele gonflabile, probabil se credeau la piscină nu într-o rezervație naturală.

Ne-am așezat și noi pe malul lacului, la un picnic cu slănină, brânză, ceapă și roșii ca să prindem putere să cucerim Gărgălăul. În scurt timp după noi a ajuns și patrula de jandarmi, care s-a apucat de împărțit amenzi. Chiar dacă nu sunt un mare simpantizant al Jandarmeriei și nu mă bucur când cineva e amendat, aici pot să zic că mi-a plăcut să văd că cei care nu respectă natura și care cred că muntele e curtea din spatele casei în care pot să facă ce vor, au fost sancționați. Au început cu cei cu mașinile, apoi cu cei care se credeau la “piscina” , și în scurt timp am vazut și corturile strânse.

După un picnic binemeritat și ceva odihnă, în bătaia soarelui, ne-am decis să o luăm din loc spre vârf. De la lac, traseul e marcat cu banda albastră până pe Șaua Gărgălău. Prima porțiune este printr-un jnepeniș, lăsăm în urmă câteva fire de apă, și apoi urcarea devine tot mai abruptă până în șa. Dacă doriți apă, e recomandat să urcați pe firul de apă până spre izvor, căci în zonă sunt multe turme de oi și vite, și e posibil ca apa să fie contaminată dacă o luați direct de pe fir. Din șa se merge pe coama muntelui, cu lacul în vale în partea dreaptă, și Șaua Galațiului în stânga. Aici am observat și un refugiu care arată proaspăt renovat pe dinafară, dar nu am mai coborât la el.

Din șa traseul e în urcare, uneori mai susținută alteori mai domoală până spre vârf, timpul de deplasare fiind de aproximativ o oră. Aici poteca era mai puțin populată, doar câțiva montaniarzi s-au aventurat spre vârf, majoritatea preferând să rămână la lac. Ne-am intalnit cu un grup de 4 turiști, care veneau de la lacul Lala unde au campat peste noapte, au urcat Ineul și apoi au urmat traseul spre Borșa. Ne-au dat o idee bună de traseu în viitor, cu o noapte de cazare la cort.

În sfârșit am cucerit și Vârful Gărgălău, cu borna care ne indica 2158 m. Ne-am odihnit un pic, deși jos la lac simțeam căldură mare, aproape sentiment de caniculă, aici în vârf era racoare bine de tot, un vânt rece sufla, eram și noi încălziți bine, așa că nu am stat foarte mult, și am apucat-o pe același traseu, în vale. Coborârea până la lac am am făcut-o în aproximativ o oră, am luat partea a doua a mesei la lac, mult mai liniștit acum, fără saltele în apă, mașini și corturi, apoi la pas, pe același traseu ca și la dus, cu un popas la cules de afine, până în Prislop.

Menționez că deja pe drumul forestier erau multe mașini cu șoferi mai curajoși care se întorceau, altele rămase pe marginea drumului, altele care frecau pietrele de te mirai cum reușesc să treacă, dar… până la urmă dacă ți-e lene tare să mergi, plătești :)

Ca și date tehnice, am parcurs în total 22.39 km, în 8 ore și 30 de minute (cu pauze de picnic, afine și poze), din care deplasare efectivă de 5 ore, diferență de nivel de 910 m.

Un traseu frumos, nu foarte dificil, cel puțin până la lac e doar o plimbare!

Drumeții sigure și plăcute tuturor!


[fb]
---
Trimis de cata2106 in 08.08.20 17:09:02
Validat / Publicat: 08.08.20 18:39:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CARPAŢII MARAMUREŞULUI.

VIZUALIZĂRI: 9707 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cata2106); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Taul Stiol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19550 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Dana2008PHONE
[10.08.20 08:31:42]
»

@cata2106:  Frumos! !!!

​Felicitări pentru articol dar mai ales pentru drumeție! Fotografiile sunt minunate!​

​Bună idee pentru o drumeție . Trebuie să o trecem pe listă acesta destinație, să ne bucurăm de peisajele superbe și poate de niște afine.... dacă nu vor fi culese toate până atunci.

Călătorii/ drumeții frumoase!

Sănătate și numai bine!​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cata2106AUTOR REVIEW
[10.08.20 11:42:24]
»

@Dana2008:  Multumesc mult de tot!  

Anul trecut am fost pe la mijlocul lui septembrie pana la taul Stiol si tot erau afine din plin, deci nu e de ratat

mishu
[14.08.20 21:34:59]
»

@cata2106:  O drumetie minunata, niste poze superbe, felicitari, votat cu mare drag.

cata2106PHONEAUTOR REVIEW
[17.08.20 20:07:53]
»

@mishu:  Mulțumesc mult de tot!  

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cata2106, Dana2008, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Munţii Rodnei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064414024353027 sec
    ecranul dvs: 1 x 1