GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Drumetie spre inaltimi - Piatra Mare
![](/images/printer_off_32.png)
Era timpul ca paşii noştri să ne poarte pe cărările Masivului Piatra Mare. Un traseu care ne va testa condiţia fizică, un traseu care ne va încânta prin sălbăticia sa, şi ne va face să tresărim la gândul că alături de noi se află şi exemplare faunistice tipice Carpaţilor româneşti. Şi-aici vorbim de ursul brun, de mistreţi, de cerbi carpatini şi zeci de specii de păsări tipice zonei montane.
Traseul nostru porneşte din localitatea Timisul de Jos, din dreptul Cabanei Dambu Morii. De-aici, vom fi conduşi, în prima fază, de marcajul turistic - punct roşu - până pe vârful Piatra Mică (1614m) de unde ni se deschide o perspectivă minunată spre depresiunea Braşovului. Din acest punct, vom continua traseul spre Cabana Piatra Mare (1630m), locul ales pentru a campa, urmărind marcajul turistic - dungă albastră. Timpul estimat aferent acestui traseu este de aproximativ 4 h.
Iată-ne în formaţie completă, pregătiţi să descoperim sălbăticia acestor locuri. Primele 20 minute au fost destul de solicitante. Este vorba despre o zonă defrişată, unde urcăm pieptiş, cu greu, pe versantul nisipos, până la intrarea în pădure. Soarele ardea cu putere, iar noi resimţeam acest lucru. În astfel de situaţii o hidratare bună reprezintă un factor esenţial. Deasemenea, este indicat să ne ferim de razele solare purtând o şapcă sau o bandană şi folosind o cremă cu protecţie solară ridicată. Astfel, vom preveni riscul producerii unei insolaţii sau unor arsuri.
După efortul acestei urcări, ne oprim la marginea pădurii. Aceasta pare că ne cheamă prin frunzele foşnind doina vântului. E timpul să-i simţim răcoarea. Pe cât poate fi de plăcută, pe-atât de ameninţătoare poate fi. Este indicat să schimbăm hainele dacă am transpirat excesiv, deoarece, din acest punct vom înainta numai prin pădure. Aici, intensitatea vântului va creşte direct proporţional cu altitudinea.
Drumul nostru se continuă pe cărarea umbroasă, şerpuind prin regatul copacilor care ne înconjoară. Suntem călători într-o lume de verde şi totul ne pare atât de firesc. Un firesc efemer, întrerupt brusc de moto-bikerii care ne săgetează privirea. Ne poziţionăm pe marginea potecii, îi lăsăm să treacă privind spre ei, admirându-le curajul şi spiritul de aventură.
Grijile şi emotiile ne curpind în momentul în care zărim urme proaspete de mistreţ pe poteca după care ne orientăm noi. În aceste momente fiecare sunet provenit din mijlocul pădurii ne dă fiori. Ca o măsură de siguranţă folosim fluierele pe care le purtăm la gât. În dese rânduri suntetul produs de acestea îndepărtează animalele sălbatice. Practic, ne făceam simţită prezenţa. Însă, în cazul în care drumul nostru se intersectează cu cel al unor mistreţi, cel mai important lucru este să nu le stăm în cale, preferabil să lăsăm ruscascii pe jos iar noi să ne căţărăm în cel mai apropiat copac.
După aproximativ 90 de minute de la intrarea în pădure poteca noastră urcă pieptiş, de-a lungul zonei numită sugestiv “Şirul Stâncilor”. În acest punct, urcuşul devine anevoios. În permanenţă vom avea în partea dreaptă, în direcţia urcării, un perete imens de stâncă, iar poteca va deveni din ce în ce mai strâmtă. Dincolo de desişul verde al brazilor se zăreşte Depresiunea Braşovului.
Fiecare pas trebuie făcut cu mare atenţie. În această zonă poteca este săpată în stâncă, existând riscul alunecării în cazul în care nu beneficiem de o încălţăminte adecvată. Nu este imperativă purtarea bocancilor de munte pe un astfel de traseu. Preferabil ar fi o încălţăminte sport, cu talpă Vibram, oferind o bună aderenţă şi siguranţă mersului pe suprafeţe alunecoase.
Depăşind Şirul Stâncilor, poteca pătrunde într-o zonă cu păduri de conifere, tipică etajului sub-alpin şi alpin. Este momentul în care paşii noştri se opresc la o intersecţie de poteci, în apropierea vârfului Piatra Mică. În coborâre, vom avea varianta Peşterii de Gheaţă; timp apromixat: 15 minute. A doua variantă reprezintă continuarea traseului nostru, urmărind marcajul dungă albastră, spre Cabana Piatra Mare. Timpul estimat: 45 minute.
După un scurt popas de hidratare ne continuăm drumul păşind pe covorul de ace, conduşi de umbra veşnicilor verzi. După circa 15 minute, pădurea de conifere lasă locul poienilor de tip alpin. În această zonă singura problemă pe care am întâmpinat-o o reprezintă urzicile. Din această cauză, am fost forţaţi să mai facem un nou popas pentru a ne îmbrăca cu pantaloni lungi, protejându-ne în acest fel de urzicare.
Depăşind şi acest obstacol verde şi înţepător, ajungem după mai bine de 4 ore, în poiana în care s-a construit noua cabană Piatra Mare. Suntem la altitudinea de 1630 m şi în acest punct zările ni se deschid, oferindu-ne perspective de vis spre depresiunea Braşovului şi localităţile învecinate.
Cabana Piatra Mare dispune de 14 locuri de cazare (la mansardă) sub formă de priciuri. Energia electrică este asigurată prin intermediul panourilor solare. Cabana nu dispune de apă curentă, aceasta procurandu-se de la izvorul aflat la aproximativ 50 m de cabană, în direcţia Vârfului Şura de Piatră (accesul se face prin spatele cabanei).
În poiana din faţa cabanei se poate campa. Aici este locul în care noi am ales să întindem corturile şi să ne bucurăm de frumuseţea acestui loc, parcă uitat de timp şi ascuns de lume. Măgăruşii care păşteau liberi în jurul cabanei dădeau o notă de veselie acestei zone.
Odată cu lăsarea serii ne-am întâlnit şi cu o problemă tipică acestui masiv. Muştele şi-au făcut simţită prezenţa, o prezenţă deloc agreabilă. Din această cauză recomand folosirea sprayurilor sau a cremelor de protecţie împotriva insectelor.
Pentru cei cu o condiţie fizică foarte bună, drumul poate continua până pe Vârful Piatra Mare, aflat la altitudinea de 1844 m. Durata dus - întors, pornind de la cabană, este de 1h 30 min. Urcuşul este anevoios, pe stânci, existând riscul alunecării. Un alt pericol în această zonă îl reprezintă prezenţa viperelor ascunse printre stânci. Dar orice sălbăticie îşi merită riscurile sale.
Seara ne-a găsit strânşi în faţa corturilor, jucând mima şi amintindu-ne cu zâmbetul pe buze întâmplările cu care ne-am intersectat astăzi, întâmplări pe care le vom păstra în noianul nostru de amintiri montane.
Acum a fost vorba despre Masivul Piatra Mare şi nu ne vom opri aici. Alături de prieteni, vor urma alţi şi alţi munţi, cu poveşti de neuitat, şi cu noi experienţe din care vom trage învăţăturile necesare. La urma urmei aşa e la munte!
Trimis de private_rayen in 01.04.12 10:39:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL PIATRA MARE.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (private_rayen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2018 Drumetie in Piatra Mare la 7 Scari si mult mai mult — scris în 27.09.18 de Dan&Ema din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Apr.2013 Deschidere de sezon (şi) în Piatra Mare — scris în 30.10.13 de Claudiu U. din BRAşOV - RECOMANDĂ
- May.2012 ... din nou prin Piatra Mare — scris în 22.06.12 de Claudiu U. din BRAşOV - RECOMANDĂ
- May.2011 In Piatra Mare pentru-a nu stiu cata oara — scris în 19.05.11 de Lumis66 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2011 Peisaje de iarna, temperaturi de primavara (II) — scris în 04.04.11 de Claudiu U. din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Mar.2011 Peisaje de iarna, temperaturi de primavara (I) — scris în 20.03.11 de Claudiu U. din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Pestera de Gheata /O oaza de racoare in Piatra Mare — scris în 24.06.10 de krondia* din BRAșOV - RECOMANDĂ