ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.03.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.01.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
NOV-2009
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Palatul Regal TATOI

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Intr-una din vizetele mele la Atena, profitand de cele 23 de grade ale unei zile de noiembrie, am ajuns la domeniul Tatoi, un mic colt de rai. Poate ca si toamna a fost de vina, poate persoana care m-a dus acolo, habar nu am de ce un loc degradat in proportie de 80% m-a putut impresiona atit de mult. Am mers circa 5 km pe dealul ce apartine Parcului National Parnitha, un deal care nu e cu nimic mai presus decit orice deal impadurit din Romania …a, in afara fructelor coapte de kumaria (parca asa se numeau), care nu le avem la noi in tara. Mi-a fost foarte greu sa aprind o tigara atunci cand faceam popasuri scurte sau opriri pentru fotografii datorita faptului ca Parcul National Parnitha este preferatul sportivilor. Tineri sau mai putini tineri practica aici, cu sutele, jogging-ul sau mountain bike. De fiecare data cand incercam sa aprind o tigara se auzea din spatele meu un „tzzz tzzz tzzz”... asa ca uite-ma jumatate de zi nefumat.

Palatul nu se poate vizita inca, el fiind ingradit. Te poti plimba printre dependintele ce au apartinut palatului, poti vedea un garaj in care inca se mai afla o masina, poti cobora catre piscina secata si te poti intinde pe frunzele uscate de sub arborii seculari.

Imi este greu sa povestesc despre frumusetea unui loc in paragina... asa ca o sa va arat fotografiile. Poate ele va vor convinge, mai multe decat o pot face eu, sa vizitati domeniul Palatului Regal Tatoi. Tot ce pot face este sa va vorbesc despre istoria pe care (recunosc) nici eu nu o cunosteam inainte sa vizitez Tatoi.

Aflat la 15 km N de Atena, in Parcul National Parnitha, domeniul Tatoi a fost resedinta principala a fostei familii regale a Greciei.

Regele George al Greciei a inceput inca din 1870 achizitionarea terenurilor pentru viitoarea resedinta regala, astfel ca la sfirsitul anului 1870 domeniul Tatoi era de 4500 ha.

Istoria Palatului Tatoi este legata de istoria moderna a Greciei. In 1916, cind guvernul Venizelos a demisionat, o parte din domeniul Tatoi (aprox. 2800 ha), impreuna cu cladirile anexa au fost incendiate.

In 1922 Tatoi devine proprietate a statului. In 1936 cind regalitatea a fost restaurata, domeniul s-a intors familiei regale. In 1946 familia s-a mutat din nou in Palatul Tatoi. In 1973 un referendum duce la expropierea intregului imobil. Din 1975, cind regalitatea a fost abolita, acest imobil a ramas o problema nerezolvata a statului elen. In 1992, o noua lege restituie familiei regale o suprafata de 400 ha, inclusiv palatul si celelalte cladiri anexe, iar restul domeniului urmeaza sa fie gestiunat de fundatia "Parcul National Tatoi" ai carei membrii urmeaza sa fie alesi de catre fostii proprietari. Alte zone mici au fost acordate anumitor institutii publice. In 1994, alta lege duce la o noua expropiere (ca si in 1973) si intregul imobil devine proprietatea statului.

Ultimul monarh al grecilor, regele Constantin al II-lea (nepotul lui Constantin I si fiul lui Paul I) a primit despagubiri materiale modice din partea statului.

O echipa de arheologi si restauratori de arta lucreaza pe domeniul de la Tatoi care urmeaza sa fie deschis pentru public.

In 2002, dupa o indelungata batalie juridica, CEDO a decis acordarea a 12 mil euro "pentru fostul rege Constantin al Greciei", 900.000 euro pentru printesa Irene (sora acestuia) si 300.000 euro pentru printesa Ekaterini (matusa lui) si intrarea domeniului in proprietatea statului grec. Lucrarile de restaurare si amenajare ar trebui sa se termine anul acesta (2012).

In palatul central, cladirea cu care a inceput restaurarea, a fost descoperita o colectie impresionanta de peste 200 de antichitati si peste 300 de tablouri. "Este o adevarata vanatoare de comori, gasim adevarate minuni, este o surpriza de cate ori deschidem cate o lada in care sunt depozitate obiectele de arta", a relatat, entuziasmat, Nikos Minos, directorul serviciului de restaurare al Ministerului Culturii de la Atena.

Cea mai valoroasa piesa a colectiei de antichitati este un vas datat in jurul anului 760 i. H., "intact, ceea ce este un lucru extraordinar pentru o piesa atat de veche", a explicat arheologul Dimitris Kaziannis. Extrem de valoroasa este si o sticluta de parfum datand din epoca romana.

In palat au mai fost descoperite aproximativ 50 de icoane, unele vechi din secolul XVI, si 326 de tablouri, majoritatea ale unor pictori greci din secolul XIX, dar si piese din scoala franceza si cea venetiana din secolul XVIII.

In anul 1991, fostul rege Constantin, stabilit la Londra, a fost autorizat sa isi recupereze unele bunuri, o parte a patrimoniului regal fiind scoasa la licitatie de casa Christie’s, in ianuarie 2007.

Casatoria Regelui Mihai si a Reginei Ana a avut loc la 10 iunie 1948, la Tatoi la invitatia Regelui Pavlov si a Reginei Frederica ai Greciei.

(informatii copiate din ziarul "Romania Libera" din 19 iunie 2007)


[fb]
---
Trimis de vlado2 in 10.03.12 08:17:30
Validat / Publicat: 10.03.12 09:38:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5487 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vlado2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Palatul Tatoi, un loc ce se va putea vizita...candva
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

vlado2AUTOR REVIEW
[10.03.12 09:18:08]
»

Daca se poate: www.youtube.com/watch?v=zzptaLxxjxI

Multumesc

--------------------

Rezolvat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin împrejurimile Atenei:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.48586201667786 sec
    ecranul dvs: 1 x 1