ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.07.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Chiajna
ÎNSCRIS: 06.04.13
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUL-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Ierusalim - mai mult decat Orasul Sfant

TIPĂREȘTE URM de aici

Am vizitat Ierusalimul intr-una din zilele pe care le-am petrecut in Israel la in ceputul lunii iulie. Deoarece cazarea am avut-o in Tel Aviv pana la Ierusalim am mers cu autocarul.

Sunt doua autogari in Tel Aviv: Central Bus Station si Arlozorov de unde se pot lua autocare catre Ierusalim. Distanta de 70 km se parcurge in maxim o ora si in autocar ai acces free la internet.

Ierusalim este un oras aflat pe coline. Pentru ca m-a interesat partea istorica am luat tramvaiul numarul 1 (singura linie de tramvai) si am coborat la statia Poarta Damasc. Biletele se pot achizitiona de la automatul din statii. Poarta Damasc este intrarea in cetatea veche a Ierusalimului din partea araba. "Orasul vechi" este impartit dupa o traditie secular in patru cartiere: musulman, evreiesc, crestin si armean. Astazi majoritatea populatiei in cartierele crestin, armean si musulman din orasul vechi este de fapt araba musulmana.

Cupola Stancii este una dintre primele mari realizari arhitecturale musulmane. Impreuna cu Moscheia Al Aqsa se afla pe locul trei printre cele mai sfinte locuri pentru musulmani, dupa Mecca si Medina. Nu am reusit sa vizitam moscheea deoarece conflictul dintre Israel si Fasia Gaza se resimtea si in capital tarii. Accesul nemusulmanilor era interzis, mai ales ca incepuse perioada de post, ramadanul. Moscheea este un edificiu simbol pentru Ierusalim si cupola aurita apare pe majoritatea imaginilor definitorii pentru oras.

Zidul Plangerii este locul de o mare importanta pentru evrei. Zidul Plangerii (Zidul de Vest) are vechimea de aproximativ 2.000 de ani si se afla la marginea de vest a Muntelui Templu. Intrarea se face dupa un control riguros al personalului de securitate. Accesul in zona de rugaciune se face separat pentru barbati si femei si sunt cateva reguli afisate care se respecta. N-am avut curiozitatea sa ma apropii si sa pun biletele cu dorinte asa cum faceau majoritatea evreilor dar si turistii.

Via Dolorosa sau Drumul Crucii este important pentru crestini. Drumul traverseaza de la vest cartierul musulman si continua in cel crestin, terminandu-se in Biserica Sfantului Mormant. Via Dolorosa reconstituie drumul pe care, conform marturiilor evanghelice si a credintei crestine, l-a strabatut Iisus, de la condamnarea sa de catre Pilat din Pont pana la Rastignire. Pe aceasta ruta te poti intalni cu grupuri de crestini care parcurg in mod simbolic aceast drum rostind rugaciuni sau cantari religioase. Uneori au si o cruce de lemn pe care o poarta tot in mod simbolic. Sunt douasprezece opriri numerotate si informatii despre Via Dolorosa gasesti in ghidurile in diverse limbi, inclusive romana.

Biserica Sf. Mormant este construita pe locul unde se crede ca Iisus a fost crucificat, inmormantat si a inviat. Biserica iese in evidenta mai ales prin cele doua cupole: cea mare- rotonda si cea mica. In locasul de inchinare exista mai multe altare deoarece sunt mai multe Biserici care slujesc. Deoarece am fost duminica dimineata am vazut slujba oficiata la altarul ortodox dar si slujba oficiata de crestinii copti. Desi importanta locului este definitorie pentru crestinism, uneori agitatia din jur iti poate distrage atentia si chiar intrerupte eventualele rugaciuni. Langa Biserica Sfantului Mormant exista stradute cu magazine si mici cafenele unde te poti odihni.

Sunt si alte atractii in orasul vechi. Am parasit cetatea Ierusalimului si am mers Muntele Maslinilor de unde se pot face poze foarte frumose.

Fiind luna iulie caldura iti poate da ceva batai de cap dar sunt si locuri in care poti sa te adapostesti.

Oamenii sunt amabili dar prezenta evreilor ultra-religiosi este mult mai prezenta. Este interesant sa-i privesti desi nu este o idee buna sa insisti. Principalele porti de intrare in cetatea Ierusalimului sunt pazite de politie si echipajele sunt mai numeroase in zona araba.

Langa orasul vechi se afla o cetate a regelui David pe care insa n-am vizitat-o.

Ierusalim este capitala oficiala a Israelului si are o populatie de 700.000 locuitori. Este un oras pe care trebuie sa-l vizitezi si sa-l descoperi. Nu poate fi comparat cu un alt oras, mai ales din Europa. Este unic!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de gilbert in 16.07.14 19:53:58
Validat / Publicat: 16.07.14 21:53:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.

VIZUALIZĂRI: 6192 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gilbert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Coline din Ierusalim
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16850 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

roth
[16.07.14 22:41:33]
»

frumos povestit despre un loc ce merita vazut macar o data in viata, se spune ca alaturi de alte 2 pelerinaje Ierusalimul face parte din triunghiul pelerinajelor importante ce ar trebui facute de orice crestin.

o completare scurta

tot de la autogara centrala din Tel=-Aviv se poate lua si sherut-ul, pretul e 24 sekeli si te lasa pe Ha'Nevrim, nu departe de poarta Damascului. La pas faci maxim 5 minute cu tot cu semafoare. Astfel se scuteste timp pretios pt cei ce vin doar in vizita la Ierusalim.

buterfly*
[19.07.14 09:10:04]
»

Minunat artocol!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
buterfly*, roth
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Ierusalim:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.90320515632629 sec
    ecranul dvs: 1 x 1