GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Inca un turneu turistico-sportiv, in stil "el fugitivo”:
Din Tg. Mures pornesc dimineata devreme, autobuzul rapid ajunge la Cluj in 3 ore si jumatate, gratie numeroaselor “halte” ale soferului, care, inima larga, nu vrea sa lase nici un pasager in frig si ploaie. Cu autoturismul propriu nu prea are rost sa mergi la Cluj, căci tariful de parcare in aeroportul Someseni e mare. Stationarea de o ora, e 14 lei, parcarea timp de o zi, 95 lei si cea de 2 sau 3 zile costa 165 lei. Din aeroportul din Cluj, la ora 9,05 porneste avionul de Viena, la 12,20 cel de Bologna dar vai, avionul meu de Munchen, ce trebuie sa porneasca la 12,45 va intarzia o ora si jumatate. De ce? Păi simplu! Cei doi piloti au sosit noaptea tarziu, pe la 3 si au nevoie de 8 ore se somn adanc. Logic. Ma asez pe bancile reci, reci de metal ale aeroportului international de la Someseni si astept, astept. Se aduna lumea. Toti isi streacoara cate ceva gros sub fund, altfel, pe scaunele reci ale acestui aeroport in care mai e si frig in sala de asteptare, in 2-3 ore, te-alegi cu niscaiva boli de sezut. (de ce nu e metalul cald precum e lemnul sau muşamaua?). Ne adunam la o cafea, la barul aeroportului, cea mai ieftina cafea e 11 lei. Eu beau doua, a doua "imbunatatita", caci ma ia cu friguri.
Aici intru in vorba cu doi domni, un "navetist" care de 15 ani face “Oslo”-ul, schimband 3 avione pana la destinatie si un baiat care merge in Belgia si care schimba doar doua! Amandoi sunt versati intr-alde zborului. “Domn’le asa fac astia mereu, îi cunosc eu! …acum avem noroc ca avionul doar intarzie, dar uneori, cand n-au destui clienti pentru Munchen, amana zborul, ca sa se mai umple avionul…”. Nu l-am crezut pe baiat, nemtii sunt oameni seriosi si punctuali, dar de spusele baiatului aveam sa ma conving nu peste mult timp.
In fine, sa vorbim despre turism, obiectivele de data aceasta vor fi Roemer Platz din Frankfurt si “Mespelbrunn Wasserschloss”, adica castelul din mijlocul apei de la Mesterbrunn, de langa Frankfurt. Cursa Cluj-Munchen se efectuează cu nişte avioane Interegio de 100 de locuri, iar micul dejun primit la bord, care are rolul de a-ţi ţine de foame în timpul zborului ce depăşeşte o oră, e consistent, alcătuit dintr-un sendvici şi băutură la alegere, (poţi cere băuturi răcoritoare, cafea, ceai, bere sau un pahar cu vin sau încă un sendvici), iar cursa Munchen-Frankfurt se efectuează cu un Airbus 321 de capacitate mare, iar pentru cele 50 de minute de zbor vei primi ca bonus, o ciocolată şi ceva de băut, la alegere.
De la Cluj, la Munchen si apoi pana la Frankfurt, chiar daca e o zi ploiasa, am ocazia sa vad de doua ori soarele si sa admir peisajul valurit al norilor stralucitori, o interminabila Sahară de gheaţă, ce pluteste deasupra pamantului si sub talpile tale, suspendate pe undeva pe la 11 km inaltime. Avionul e un spatiu comod care te transporta cu o viteza de neinchipuit, printr-un mediu potrivnic, rece si lipsit de aer, dar de o frumusete rara.
Roemer Platz
Roemer Platz este “piaţa simbol” a orasului Frankfurt, e situata la 10 minute de centrul său financiar, unde au rasarit in ultimele decenii, ca si ciupercile dupa ploaie, 9 zgârie-nori (si unde auzi toate limbile pamantului) si la 5 minute de râul Main, străbătut de cateva frumoase poduri de metal sau beton. Cladirile istorice ale Pieţii Roemer, au fost distruse in al doilea razboi mondial, dar apoi, ele au fost refacute cu migală de locuitorii urbei. Exista aici cateva frumoase cladiri construite in stil gotic, cea mai importanta e “City Hall” sau “Town Hall”, o clădire veche, veche, e locul de naştere al oraşului, o clădirea formată din trei corpuri ce poartă fiecare un alt nume-Alt Limpurg (Old Limpurg), Roemer (The Roman), şi clădirea Loewenstein (Lion's Stone). Town Hall a indeplinit de-a lungul secolelor functia de sediu imperial, cea de primarie sau cea de adunare electorala. Aceasta cladire tripla adaposteste si o expozitie arhitectonica, nimic altceva decat fundatiile primelor asezari ale colonistilor romani. Centrul careului pietii si mai ales laturile sale, unde se afla cateva cafenele, restaurante, cofetarii sau hoteluri, sunt mereu aglomerate, pline de viata. Si, ca de obicei, spectacolele de animatie nu lipsesc. Acum, vedeta pieţii era un compatriot de-al noastru, un ţambalagiu simpatic, care avea un succes teribil, interpreta melodii celebre precum “Love story”, ”Titanic”, sau melodiile lui John Lennon, dar cred ca omu’ ar fi cantat orice, chiar si valsurile lui Johann Strauss sau manele, daca cineva îi lipea o bancnota de 50 de euro pe frunte. Prietenii mei din Frankfurt, trec fiecare si-l răsplătesc cu cateva monede, pe mine nu ma lasă s-o fac…”Azi esti invitatul nostru, platim noi! …”. In piata Roemer mai exista si numeroase buticuri cu suveniruri, mai ales carti postale la 0,90 sau 1 euro bucata, infatisand Main-ul, cladirile pietii si cartierul finaciar al orasului. Vrem sa vizitam si catedrala gotica a pietii (Domul), dar aceasta e in reconstructie si nu avem acces pana la ea. Piata mai adaposteste si Muzeul de Arta si alte cateva expozitii printre care si cea de arta abstracta a lui Yoko Ono, o vizitam si ramanem intr-adevar cu o amintire foarte abstracta, fiecare intelegand numai ceea ce-i convine.
Ne indreptam spre unul din podurile de peste râul Main, de unde avem o perspectiva mai larga asupra lui si a cartierului de biznis al orasului. Dar, inainte de-a ajunge la pod, nu departea de o terasa selecta unde asa numitii “golden boys”, milionarii de la Bursa din Franfkurt isi iau in fuga micul dejun si pranzul si adeseori si cina, la marginea pietii mai intalnim un compatriot, un cerşetor infirm, care, cu o mână cerşea, si cu cealalta, vorbea la telefonul mobil…nu prea adunase el multi bani si am impresia ca transmitea acasa un mesaj, ceva de genul ”Ei, gata, m-a saturat, am muncit destul, aici treaba nu mai ţine ca pe vremuri! E criza. Şi e frig, e frig al naibii, spuneţi-i lu’ Pamela a lu’ Gabor din Colentina, sa vina să mă schimbe… cum? ... stiţi voi care din ele, aia cu cârje, da, da!... da să vină şi cu puradelu-n braţe…Bahtalo! ”.
Roemer Platz, e-un loc al contrastelor, animat ziua de farmecul saltimbancilor, luminat seara de feeria luminilor, pe-aici vezi oameni foarte saraci sau foarte bogati, vezi oameni care aduna banii muncind sau altii care îi aduna cerşind.
@Web, te rog muzica, mersi http://www.youtube.com/watch?v=VuidZElV-Fc
Trimis de dorgo in 13.08.13 17:11:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA. A mai fost în/la: Munchen, Koln, Ingolstadt
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Cit de ciudato-nebuna este lumea asta daca in expozitii mai apare Yoko Ono? Nu, nu arta ei e abstracta, noi suntem abstracti ca ne chiombim la toate caricaturile de "artisti".
Oricum felicitari pt impresii si ca ai trecut repede peste duduie))
@vlado2: mersi... la etaj, la expozitia lui Yoko, mai era si o continuare, ceva chestii ciudate dar pe (ike) bani, cumparai un bilet la intrare, dar n-am mai servit, mi-a ajuns aperitivul cu sforile si pietrele, poate ca nu sunt eu inca destul de copt pentru un asemenea "high level" de cultura...
Un review foarte folositor! O sa tin cont de el cand ajung si eu prin imprejurimi
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2014 La pas prin Frankfurt — scris în 28.01.15 de AleDia din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Schwalbach am Taunus prin ochii mei — scris în 27.01.15 de AleDia din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Bamberg, tablou medieval — scris în 12.02.16 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Mar.2014 Limburg an der Lahn — scris în 02.04.14 de ciprian.dima din OFFENBACH AM MAIN - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Zborul spre Frankfurt — scris în 26.07.13 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Seligenstadt, orasul german al lui Traian — scris în 23.07.13 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Saalburg - pe urmele strămoșilor romani — scris în 19.06.13 de ciprian.dima din OFFENBACH AM MAIN - RECOMANDĂ