ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.03.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Catedrala catolică din Baia (fosta capitală a Moldovei), măreață chiar în ruine

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Comuna Baia este situată în partea nordică a Moldovei, pe malurile Râului Moldova, în apropiere de oraşul Fălticeni, la doi pași de drumul european (DE 2E), fiind străbătută de DJ 209H modernizat și care se leagă la ambele capete tot cu drumul european.

Spre deosebire de alt monument de referință pentru Baia și anume Biserica Albă construită de Ștefan cel Mare, situată la marginea vestică a comnei și pe care am prezentat-o aici, Catedrala catolică se găsește în partea central-vestică a comunei, exact la drumul mare, așa că este imposibil să treceți prin fața ei și să n-o remarcați. Chiar ruină fiind și chiar fiind catolică, tot te încearcă un sentiment de înălțare...

Așa ruină cum este, se vede că în ultimii ani i s-a purtat de grijă fiind curățată, iar în fața ei, la drum, s-a construit un frumos parc. Tot la drum, pe trotuar, este un mare panou turistic informativ. Accesul la ruina catedralei este liber.

Pe bună dreptate titlul vă provoacă: - Ce caută o catedrală catolică în plină ortodoxie moldovenească, într-o zonă plină de mănăstiri ortodoxe?

Încă o dată se dovedește că încurcate sunt cărările Domnului...

Dar să le luăm pe rând:

Contextul istoric al construirii și existenței Catedralei din Baia

Istoria localităţii este foarte veche, la începutul secolului XIV fiind amintită ca un important târg cosmopolit, ţinutul fiind sub suzeranitate maghiară. Negustorii saşi, unguri, polonezi şi armeni conferă așezării statutul de localitate urbană (civitas) cu populație de religie catolică. Astfel, în secolul XIII călugării dominicani ridică o biserică, iar cei franciscani nu se lasă mai prejos, fiind consemnată biserica lor în anul 1337. Oricum, în secolul XIV, înainte de construirea catedralei, erau două biserici catolice. Obţinerea independenţei statale face din acest târg, având atunci numele de Moldavia, să fie prima capitală a Moldovei în timpul lui Bogdan I Voievod (1375-1391). În secolul XV, orașul Baia avea deja o piață largă lângă catedrală (și acum este spațiu liber), o mică fortificație pentru provizii și pentru adăpostire la primejdii, pivnițe mari, depozite de mărfuri precum și o casă de lemn cu pereții decorați cu ceramică smălțuită. În Baia se vindeau produse locale (vite, oi, miere, ceară, pește, grâne etc.) și se cumpărau unelte, postavuri, podoabe etc.

Urcarea pe tronul Moldovei (1400-1432) a lui Alexandru cel Bun (sucedându-i lui Iuga, acesta fiind îndepărtat de Mircea cel Bătrân) consemnează un important reviriment în viața Moldovei și a orașului Baia. Domnitorul a reorganizat Moldova din punct de vedere politic, administrativ și ecleziastic. A încurajat comerțul, în anul 1408 confirmând largi privilegii pentru negustorii polonezi. Se pare că Polonia era un element cheie, Alexandru cel Bun fiind vasalul lui Vladislav Jagello, regele Poloniei. În această calitate el își sprijonă cu oaste seniorul în două bătălii câștigate împotriva Cavalerilor Teutoni, la Grunvald (1410) și Marienburg (1422). Nici nu ne mai mirăm că prima soție a lui Alexandru cel Bun a fost Margareta, prințesă poloneză. De asemenea, în timpul domniei sale încep conflictele deschise ale Moldovei cu Imperiul Otoman. Sunt asediate cetățile Chilia și Cetatea Albă, dar acestea rezistă. Alexandru cel Bun moare la 1 ianuarie 1432 din cauza unor răni primite în luptă, fiii lui luptându-se între ei mulți ani la rând pentru ocuparea tronului Moldovei

Istoricul catedralei catolice

În Baia (Moldavia) erau deja o veche biserică dominicană (sec. XIII), una francicană (şi încă două catolice?). Marea catedrală catolică din Baia având hramul "Sfânta Fecioară Maria" a fost construită la începutul sec. XV (posibil în 1410) la porunca lui Alexandru cel Bun. El a vrut astfel să-şi omagieze prima sa soţie, Margareta, prințesă catolică de origine poloneză. De altfel, sicriul de argint al Margaretei a și fost ulterior depus sub baptisteriul din biserică. Edificiul era cea mai mare biserică catolică din Moldova de atunci. La scurt timp după construirea bisericii, prin bula de la 7 august 1413, Papa Ioan al XXII-lea l-a însărcinat pe episcopul de Camenița să se intereseze dacă Civitas Moldovensis (Baia) are suficientă prestanță care să justifice înființarea unei episcopii, iar în caz afirmativ să-l sfințească ca episocp pe cel propus de Vladislav Jagello, regele Poloniei. Episcopia din Baia a fost înființată cinci ani mai târziu, în 1418 de către Papa Martin al V-lea. La conducerea Episcopiei de Baia s-au succedat șapte episcopi, ultimul fiind Mihail Marinovski (1510-1523).

În contextul istoric în care Ștefan cel Mare nu era tocmai un prunc nevinovat făcând mai multe ”mizerii” ungurilor (de exemplu le-a luat Cetatea Chilia), o puternică armată ungară, condusă chiar de regele Matia Corvin, a intrat în Moldova pe Valea Trotuşului ca să-l ”mazilească” pe Ștefan și să reinstaureze hegemonia asupra Moldovei. Armata ungară a străbătut Moldova, a jefuit şi incendiat Romanul şi în drum spre capitala Suceava, pe 14 decembrie 1467 s-a abătut puţin pe la Baia pe care a prădat-o. Seara, ungurii erau beţi, iar în timpul nopții au fost atacaţi puternic, prin surprindere, de oastea lui Ştefan cel Mare. Ungurii au suferit o înfrângere zdrobitoare, însuşi regele Matia Corvin fiind grav rănit şi scăpând cu greu. În timpul luptelor din noaptea de 14/15 decembrie 1467 oraşul Baia a ars din temelii, iar din catedrală nu au mai rămas decât zidurile. Această luptă marchează punctul decăderii oraşului. Catedrala a fost refăcută parţial după care, în 1476 a fost iar incendiată de oştile sultanului Mahomed al II-lea şi reparată la începutul sec. XV în timpul domniei lui Petru Rareş.

În anul 1523, Episcopia de Baia şi-a încetat existenţa. Comunitatea catolică din Baia s-a redus tot mai mult, iar începând cu secolul XVIII nu au mai fost credincioşi catolici care s-o întreţină aşa că a început să decadă în ruină.

Imediat după război, autorităţile comuniste au tolerat/încurajat furtul de piatră. În anii '70 s-a încercat limitarea distrugerii. În prezent, Catedrala Catolică din Baia se află în stadiul de ruină, păstrându-se o parte din turnul unic din faţada vestică şi rămăşiţe de ziduri şi ancadramente gotice.

Arhitectura catedralei

Biserica era construită integral din piatră făţuită şi brută, cu nervurile bolţilor şi chenarele ferestrelor din piatră cioplită, fiind asemănătoare edificiilor gotice din Transilvania. Avea (are) o singură navă de mari dimensiuni (8,60 x 26,30 m - la interior), acoperită cu bolţi pe ogive şi travee dreptunghiulare. Cele două încăperi ale transeptului serveau de capelă, iar absida altarului era pentagonală. Un număr de console şi fragmente de nervuri profilate se mai văd şi azi în altar. Bolţile s-au prăbuşit. În dreptul punctelor de sprijin, ca şi la colţuri, sunt contraforturi puternice. Ferestrele fără menouri se termină în arc frânt. Din turnul clopotniţă se mai păstrează o parte din ziduri, iar în colţul nord-vestic se mai observă înca urmele unei scări în spirală.

Cu ocazia vizitei făcute la ruinele Catedralei catolice din Baia am realizat următorul videoclip: youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Lucien in 08.03.17 10:49:39
Validat / Publicat: 08.03.17 11:41:38

VIZUALIZĂRI: 1562 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Ruina Catedralei catolice și parcul din față văzute din drumul principal (1). Catedrala a fost construită de Alexandru cel Bun la începutul sec. XV (probabil în 1410) dorind astfel să-și omagieze soția, prințesa Margareta, catolică de origine poloneză
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18100 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[08.03.17 15:15:22]
»

@Lucien:

Interesant. Citit pe fuga dar voi reveni.

mishu
[09.03.17 14:15:34]
»

@Lucien: Un articol foarte interesant, pe care l-am citit de doua ori, felicitari, votat cu mare placere.

LucienAUTOR REVIEW
[09.03.17 14:27:56]
»

@mishu: Mulțumesc! În galop spre Bucovina pe drumul european (venind dinspre Fălticeni) merită struniți bidiviii putere ca să se abată câțiva kilometri pentru a vizita cele 3 obiective istorice din Baia: Biserica Albă a lui Ștefan cel Mare, Catedrala catolică și Biserica lui Petru Rareș (în curând pe ecrane).

webmaster
[09.03.17 22:09:34]
»

Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.03.17 23:16:24]
»

Chiar arată impresionant! Îmi dau seama cît de tare e ocolită Baia. Am fost de 5 ori pînă acum în părțile alea. Știu de Baia de la școală, adică de vreo 30 de ani. Deci aș fi avut toate motivele să fac un ocol. Și nu l-am făcut. (E drept că pe harta - ghid turistic folosită de mine în anii 90 și 2000, Baia apărea doar ca „loc de bătălie”, fără ruine, deși eventual m-aș fi așteptat la ruine de curte domnească).

Catolicismul în zona aia nu e totuși așa o raritate. Mai la nord ai Cacica, iar spre sud și est, prin Neamț, Iași și Bacău, e un nucleu de catolicism care cred că e al doilea ca importanță (sau ca „greutate”) din țară, după Secuime.

Bine, e drept, tu o explici în context istoric, așa că ai dreptate că e o curiozitate. Am mai discutat noi pe aici despre rolul (puțin înțeles de români) al altor neamuri în „descălecarea” Țărilor Române. Și în cazul Munteniei s-a petrecut același lucru - vezi Cîmpulungul și Bărăția sa (plus alte ruine).

LucienAUTOR REVIEW
[10.03.17 08:11:07]
»

@abancor: După cum îi spuneam și lui ”mishu”, în Baia sunt (cel puțin) trei obiective turisitice-istorice importante: Biserica Albă a lui Ștefan cel Mare, Catedrala catolică și Biserica lui Petru Rareș. Catolicismul în Moldova are rădăcini foarte adânci și coboară la începuturile secolului XI când Ungaria a încercat/reușit să întemeieze niște mărci dincolo de linia Carpaților ca avanposturi împotriva popoarelor migratoare. Personal am fost de-a dreptul șocat ca după ”descălecarea” mea în Secuime să văd în fruimoase albume ungurești că orașe binecunoscute mie (Piatra Neamț sau Bacău) sunt legate de istoriografia veche ungurească. Catolicii de care spui, de pe Valea Siretului, zona Roman-Bacău, sunt ceangăi, refugiați politico-religioși mai recenți și nu cred că au legătură cu foștii catolici din Baia. Chiar în zona Suceava-Fălticeni a mai fost un val de ceangăi care ulterior s-au repatriat. Despre catolicii polonezi (zona Cacica) nu știu mare lucru. Poate că au fost aduși ca să exploateze sarea. Oricum, un lucru pe care nu am vrut să-l evidențiez foarte tare, în ceea ce am studiat, am observat că în istoria veche, cosmopolită, a târgului Baia, elementul moldovenesc, băștinaș, nu prea există.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, Lucien, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Fălticeni și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047402858734131 sec
    ecranul dvs: 1 x 1