ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 12.09.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 4 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Andernach, poveste de pe Rin

TIPĂREȘTE

Auzind că va trebui să petrec ceva timp în Andernach, primul gând a fost deprimant. Un orăşel mic, undeva pe malul Rinului. Cum nişte oameni deştepți au inventat internetul am studiat problema mai îndeaproape şi nu mi-a venit să cred ce şansă aveam şi că de fapt ar trebui să mă consider norocos. Dar să le iau pe rând într-o înşiruire aleatorie, căci nici ordinea importanței nu coincide cu ordinea în care le-am văzut eu.

La un capăt al falezei un bătrân bastion, încă în putere, veghează apa liniştită a fluviului. Este un loc unde vasele care treceau în aval sau amonte îşi plăteau obolul electorilor de Kőln, pentru bunăvoința de a fi lăsați să tranziteze. Astăzi serveşte drept monument care aduce aminte de fiii oraşului căzuți pe diferite câmpuri de luptă în cele două confruntări mondiale. Deşi are o vârstă de aproape trei secole şi jumătate arată ca nou, germanii neavând talentul italienilor de a lăsa lucrurile vechi să arate vechi. Faleza nu se întinde mult, dar este mereu plina de lume venită la plimbare sau la o terasă şi de copilaşi care zburdă prin spațiile de joacă. La celălalt capăt, fosta macara a portului, construită din piatră pe la mijlocul sec. al XVI-lea, dar funcțională până aproape de primul război mondial, a devenit obiectiv turistic. Dar măcar aceasta este o antichitate, căci în Strasbourg, Duisburg sau Dűsseldorf sunt monumente în oraş astfel de utilaje care la noi ar fi lucrat încă. În concluzie melodia aia cu "Macarale, macarale" ar putea reintra în atenție, la rubrica "oldies but goldies".

Andernach este unul dintre oraşele cele mai vechi ale Germaniei, cu o existență bimilenară. Fiind sub protecția electorilor de Kőln, el a fost înzestrat cu puternice ziduri de apărare pe la începutul sec. al XIII-lea. În prezent porțiuni mari încă străjuie zona centrală, dar mult mai puțin amenințătoare. Poarta Rinului, situată în apropierea fluviului, a fost ridicată în jurul anului 1200 şi este considerată prima poartă-dubla de pe Rin, un titlu care păleşte în fața măreției sale. La interior sunt două statui numite "Băieții brutarului din Andernach", cu toate că "statui" este un cuvânt mult prea pretențios pentru două arătări realizate în piatră de cineva care avea talent artistic cam cât mine. Sau poate că tocmai brutarul localității le-a modelat, dacă ne gândim la "delicatețea" lucrării. O altă poartă din aceeaşi perioadă, care deasemeni a supraviețuit, este Poarta Koblenz-ului sau Poarta Castelului (Burgpforte). Distrusă în 1689 de către francezi, este azi tot în postura de ruină nou-nouță, aşa cum nemții înțeleg prezentarea vestigiilor. Lângă ea lâncezeşte fostul castel din care, în urma unui sejur all-inclusive organizat de ostea lui Ludovic al XIV-lea, au rămas doar câteva turnuri şi ceva pereți, reconditionați pentru a apărea bine în cărțile poştale.

Tot o poartă, care permite accesul în partea centrală a oraşului, a fost înfrumusețată cu un pod acoperit din lemn, pentru a recrea imaginea războinică de acum mai multe secole. În spatele locului unde altădată era Turnul oraşului, singurul turn pătrat, am găsit biserica "Sf. Joseph", actuala capela catolică a spitalului din apropiere. Conform inscriptiei de deasupra intrării, a fost ridicată în 1737, cu un aspect sobru în exterior şi mai baroc la interior. Hoinărind prin oraş descopăr şi alte porți şi turnuri ale cetății, dar care astăzi au ferestrele deschise spre exterior, fiind integrate în ansambluri de locuințe create mai recent.

Străduțele mici din mijlocul oraşului, care te duc cu gândul la timpurile lui Till Eulenspiegel, sunt mărginite de case cu etaj, având la vedere tradiționala rețea din bârne de lemn. Din loc în loc şi-a facut apariția şi câte un imobil mai nou, tributar totuşi spațiului restrâns. Piața primăriei este mică şi înghesuită de magazine. Coborând de la ea înspre vest dau de o piață mult mai largă, cu arbuşti şi terase. Aici am făcut câteva popasuri pentru pentru a degusta înghețată sub formă de spaghetti, absolut fantastică, dar care mi-a uşurat şi situația financiară.

O clădire interesantă cu aspect renascentist, dar şi cu o istorie de aproape cinci veacuri, este casa Von der Leyen, actualul muzeu al oraşului. Frumos renovată, cu vopseaua proaspată, străluceşte şi nu face notă discordantă cu cele alăturate, mult mai recente şi la fel de bine întreținute. Am senzația că primăria le procură var, vopsea şi zugravi, căci totul pare inaugurat de doar câteva zile.

Revenind spre Rin îmi atrage atenția catedrala sau domul Sf. Maria, o superbă construcție în stilul romanic, o adevărată demonstrație de artă arhitectonică din sec. al XII-lea. Chiar dacă nu are piese care să ateste virtuozitatea maeştrilor cioplitori în piatră, aşa cum am văzut în Italia, luată în ansamblu este încântătoare. Interiorul este destul de auster, doar la altar fiind executate fresce şi fiind împodobită cu mai multe flamuri. Aproape de uşi văd un basorelief reprezentând locul de odihnă veşnică a lui Daniel Schilling von Lahnstein, iar lângă peretele nordic se află un grup statuar ilustrând un priveghi, ambele din sec. al XVI-lea.

La mică distanță de catedrală se găseşte Runder Turm, un impresionant turn de observație şi apărare de prin sec. al XV-lea. Descris de Victor Hugo şi pictat de William Turner, bătrânul străjer îşi poartă şi azi cu mândrie cicatricile lăsate de atacul proiectilelor inamice. Am profitat de faptul că era deschis şi l-am vizitat. La etaj nu erau exponate deosebite, dar efortul de a urca până în vârf a fost răsplătit de plăcuta privelişte a oraşului şi a Rinului.

În aval de Andernach, în satul învecinat Namedy, se află castelul cu acelaşi nume. La origine un castel fortificat din sec. al XIV-lea, el capătă o elegantă înfățişare barocă la sfârşitul anilor 1800. Datorită acusticii impresionante aici s-au desfăşurat festivaluri de muzică de cameră, primele fiind patronate chiar de celebrul violonist Yehudi Menuhin.

Astăzi castelul găzduieşte conferințe, seminarii şi alte evenimente mondene. Nu lipsesc bineînțeles seratele muzicale, pe afişe apărând şi nume ale unor artişti români. Vizita mea acolo n-a prea fost reuşită, deoarece n-am putut decât să fac o inspecție a zidurilor exterioare şi a curții, ce-i drept cu o colecție de maşini de lux.

Despre abația Maria Laach, o capodoperă a stilului romanesc situată la vreo 15 kilometri de Andernach, am scris deja. Am vizitat-o altădată şi cu mari sacrificii. Cu acea ocazie cred că am schimbat şi gaura la curea după câtă apă am băut în urma drumului. Însă a meritat.

Dar atracția majoră a Andernach-ului este celebrul gheizer, intrat din noiembrie 2008 şi în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai înalt gheizer cu apă rece. Istoria lui porneşte la începutul anilor 1900, când în urma observării apariției unor bule în apa unui braț mort al Rinului s-a executat forarea până la adâncimea de 343 de metri. Rezultatul a fost obținerea la fiecare 3-4 ore a unui jet puternic de apă minerală care se ridica la 50-60 de metri. A urmat captarea zăcământului de apă şi îmbutelierea ei, dar cele două conflagrații mondiale au stopat producția de apă carbogazoasă. După 1990 administrația Andernach-ului cumpără locul şi obține o aprobare specială pentru a defrişa o mică porțiune de pădure în jurul gheizerului. În august 2001 se fac teste pentru reactivarea izvorului şi în vara anului 2006 primii 5000 de vizitatori admiră spectacolul naturii. În 2008 se deschide şi Discovery Centre într-o clădire cu un design futurist. Aici este un fel de muzeul al apei minerale, foarte interesant pentru copii, dar şi pentru un inginer navalist .

De la centru se parcurg cam 100 de metri până pe malul Rinului, de unde vizitatorii se îmbarcă la bordul unei mici nave de pasageri numită Namedy, care-i duce cam un kilometru în aval spre locul desfăşurării. Eu am cam întârziat (mai şi munceam între timp) şi am văzut întâi gheizerul şi apoi muzeul. Toata expediția durează 2-3 ore, iar nava pleacă la ore riguros stabilite, căci apa izvorului nu-şi aşteapta vizitatorii. Prețul integral este de 15 euro, iar copilaşii cu înalțimea sub 1 metru au intrarea liberă. Singurul meu regret a fost ca am tot amânat vizita şi în ultima zi vremea s-a răzvrătit. N-am admirat gheizerul de sub umbrelă, dar am cărat-o după mine toată după-amiaza.

Andernach-ul mi-a depănat povestea sa şi mi-a arătat frumusețile sale. Am văzut iaraşi că un punct mic pe hartă poate fi format dintr-o mulțime de locuri demne de a fi vizitate. Mă bucur că n-am ignorat acest oraş mic, că nu am trecut nepăsător pe lângă el. Romantica Vale a Rinului a adunat o grămadă de nestemate şi aici la Andernach este una dintre ele.

Să aveți un drum frumos în față.


[fb]
---
Trimis de Radu Tudoran in 02.10.16 10:29:58
Validat / Publicat: 02.10.16 12:38:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 2693 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Faleza de la Andernach
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

Jimmy1
[02.10.16 14:21:22]
»

Să nu credeţi că nemţii vopsesc toată ziua. În 1985, la Bad Homburg fiind, m-a izbit noutatea zugrăvelilor. Nici nu eram prea umblată atunci. Ca să citesc pe case "renovat în 1972"! Atunci am priceput că mai există şi alte materiale decât cele pe care le ştiam noi. Slavă domnului că acum le putem alege şi noi. După pungă.

Mihai18
[02.10.16 14:49:08]
»

Sunteți un turist temerar și curajos pentru că sunteți și solitar în aceste excursii. Este totuși riscant.

Am citit mute reviewuri ale dv. Cele mai multe dintre cele citite au fost acelea despre Olanda, pentru că este țara care-mi place și pentru că o respect din multe motive. Cu mare plăcere aș mai vizita-o.

Inspirată alegerea acestei destinații, cred că este unică pe acest sit. Interesantă destinația, ați prezentat-o frumos prin cuvinte și fotografii.

Regret că nu am stat mai mult pe malul Rinului. L-am văzut de 2 ori. O dată, cînd încă de acasă doream să să fiu pe Podul Hohenzoller, o minune în tehnica construcțiilor metalice, unde am stat cca. 30 de minute admirând râul, navele și tot ce era în jurul său. Săracul pod, susține tone de lacăte care exprimă jurăminte ale unei iubiri durabile. A 2-a oară, de fapt în dimineața zilei următoare, când l-am traversat pe alt pod, cu destinația Munichen, oraș de tranzit la întoarcerea de la Paris.

Mi-am îmbogățit cunoștiințele despre Germania citind acest review care mi-a plăcut. Ce bine arată casa Leyen (P-10) construită de 4 secole. Mulțumesc pentru review.

Călătorii reușite în continuare și reviewuri pe măsură.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[02.10.16 16:42:26]
»

@Jimmy1: Am spus in gluma ca "zugravesc". Dar cred ca pe langa calitatea materialelor si lucrarilor mai curata si ei din cand in cand. Ca prea bate la ochi stralucirea cladirilor.

Doar pentru domul din Koln n-au reusit sa gaseasca o solutie (inca).

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[02.10.16 16:54:49]
»

@Mihai18: Multumesc pentru aprecieri.

Am fost de multe ori pe podurile din Koln, chiar si calare pe bicicleta mea antedeluviana. Sunt lacate peste tot, dar podul Hohenzollern este intr-adevar supraincarcat. Dar macar acesta este un pod mare si rezistent. Mai interesant a fost in Lyon si Frankfurt, unde tintele iubitorilor de lacate au fost alese niste poduri pentru pietoni, mai delicate prin constructie.

Relativ la risc, este inca bine in Germania, desi nu-i ca acum douazecisicinci de ani. Risc mi s-a parut in Reni, Ucraina sau in Serbia in timpul razboiului din anii '90

mishu
[02.10.16 16:56:44]
»

@Radu Tudoran: Asteptam acest articol de ceva vreme, nu neaparat acest orasel insa zona. Poate ca intradevar inceputul poate fi putin derutant cand te asteapta o destinatie noua si mai ales un orasel, insa cred ca de abia atunci incepe provocarea.

Spre norocul tau destinatia a fost foarte ofertanta si asta se vede si din descriere dar si din poze care ca de obicei sunt minunate.

Si pe mine ma asteapta peste 2 saptamani o deplasare (in tara) intr-o destinatie despre care nu am gasit mare lucru nici pe internet insa provocareava fi cu atat mai mare.

Felicitari, votat cu mare placere.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[02.10.16 18:23:48]
»

@mishu: Sper sa gasesti ceva interesant de povestit. Totusi, internetul inca are lacune. Astept sa vad ce ai facut.

Mihai18
[02.10.16 18:42:23]
»

@Radu Tudoran:

Referitor la „ Dar pentru Domul din Koln n-au reușit să găsească o soluție”

Ba da, au găsit, pentru că neamțul tot neamț rămâne.

Am mai scris anterior că la întoarcerea mea de la Paris (eram cu mașina), Kolnul era primul oraș de tranzit. Pentru că distanța dintre cele 2 orașe era de cca. 400 km. tranzitând parțial Belgia, mai mi-au rămas cca. 2 ore și jumătate pentru Koln. Din calculele mele de acasă, trebuia să am mai mult timp, dar nu m-a ajutat vremea. Am plecat pe ploaie din Paris, a plouat pe drum, inclusiv în Koln. Am putut să vizitez numai Kolner Dom (cea mai mare catedrală din Germania) și Podul Hohenzoller.

Să revin la subiect, eu am găsit schele pe unul din turnurile catedralei și am fotografii. Cele 9 clopote ale catedralei, care sunt bine acordate între ele ,atunci când bat, este ceva extraordinar, te înfiori. Eram afară și am ținut camera video deschisă numai pentru sonor.

Să ne citim cu bine.

tata123 🔱
[02.10.16 19:15:32]
»

@Radu Tudoran: Bine ai revenit - cu articole interesante și fotografii pe măsură. Frumos orășelul până la urmă - dacă are fortificații e pe gustul meu.

Îmi aduc aminte de lecturile geografice ascultate în timpul orelor de geografie din școala generală, pe vremurile când mijloacele de informare erau constituite doar de cărți, lecturi care ne povesteau despre gheizere - cât ne minunam.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Alexa_77
[02.10.16 20:49:32]
»

@Radu Tudoran: Foarte frumoasa descrierea! Locul arata superb. Fiecare cladire ascunde o bucata de istorie in acea regiune. Lipseau doar cavalerii si domnitele incat sa fie un tablou complet. Felicitari pentru review!

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[02.10.16 22:41:41]
»

@Mihai18: Din ce m-am interesat eu, nemtii au constatat ca dupa curatarea pietrei aceasta de distruge. Domul este de foarte multa vreme acoperit de schele. Ei incearca (si sper sa reuseasca) sa obtina culoarea alba originala. Si este pacat, caci turlele nu-s atat de vechi. Sper sa apuc sa-l fotografiez in culoarea alba si fara schele, caci arhitectura este superba.

Sa calatorim sanatosi si prin cat mai frumoase locuri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu TudoranAUTOR REVIEW
[02.10.16 22:48:29]
»

@tata123: Si eu am fost bucuros caci credeam ca trebuie sa ajung in Islanda sau Yellowstone ca sa vad un gheiser. Senzatia la inceperea eruptiei nu poate fi povestita. Trebuie traita.

Cat despre fortificatii, tocmai am venit din Malta. Acolo am vazut ce inseamna un zid de cetate. Ce-i in Andernach pot spune ca sunt niste intarituri

Sa ne citim sanatosi si sa avem parte de calatorii frumoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Radu TudoranAUTOR REVIEW
[02.10.16 23:00:51]
»

@Alexa_77: Multumesc pentru aprecieri. Nu cred ca locul este apreciat la adevarata sa valoare. Sunt multe astfel de localitati subapreciate pe Rin, dar voi incerca sa scriu despre ele.

In schimb Loreley este supraapreciata. Probabil si legendele si Heinrich Heine sunt vinovati

Dar daca ii plang pe nemti, ce pot spune despre obiectivele noastre turistice? Am vazut de mai multe ori defileul Rinului si pe cel al Dunarii. Cu mandrie pot sa spun ca Loreley este mult inferioara Cazanelor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Jimmy1
[03.10.16 09:06:07]
»

@Radu Tudoran: Am fost recent la Pisa şi am văzut renovare cu nanoparticule la dom. Am pus şi o poză pe review, diferenţa e colosală.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[03.10.16 10:15:10]
»

@Jimmy1: Am vizitat Pisa acum doi ani si am fost uimit cat de albe erau domul, turnul si baptisteriul. In schimb domul din Koln este de multi ani acoperit cu schele si tot negru ramane. Poate vor gasi solutia optima pana la urma.

Jimmy1
[03.10.16 10:28:01]
»

@Radu Tudoran: L-am văzut şi eu, probabil problema renovării este diferenţa dintre zid şi marmură.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alexa_77, Jimmy1, Mihai18, mishu, Radu Tudoran, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas pe Valea Rinului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058733940124512 sec
    ecranul dvs: 1 x 1