BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ne-am intors de curand din prima vizita in Thassos. Aventura a inceput undeva pe la jumatatea lunii aprilie, cand partea feminina a familiei, sustinuta si de familia prietenilor nostri cu care ne petrecem de obicei vacantele, a pus piciorul in prag, spunand ca dupa multe concedii de vara in Bulgaria, ar fi timpul sa schimbam tara de destinatie cu Grecia sau Turcia.
Ca un pasionat de calatorii si un avid cititor de AFA, aveam anumite idei despre ce asteptari puteam avea de la Grecia, idei care pana la urma, mi s-au confirmat din punctul meu de vedere. Astfel in Grecia lipsesc resorturile mari de genul celor din Bulgaria, ca si sistemul AI, existand cazari mai modeste comparative la pret cu cele din Bulgaria dar si cazari in hoteluri cu stele mai multe, dar si la preturi mai mari. De asemenea Marea Egee ofera plaje si peisaje mai frumoase si mai spectaculoase fata de Marea Neagra.
Fiind prima vizita in Grecia am hotarat sa nu ne aventuram prea mult, avand de ales intre Halkidiki si Thassos, ca destinatii mai apropiate. Pana la urma castig de cauza a avut Thassos. De la inceput am pus ochii pe Hotel Atrium, de 4 stele, situat in apropiere de Potos, langa plaja San Antonio dupa cum aveam sa aflu mai tarziu. Acest hotel pune la dispozitia turistilor apartamente sau maisonette de genul celor cu care eram obisnuiti din Bulgaria, care pot caza 2-4 persoane, avand si piscina care deocamdata este un “must” pentru copii.
Am facut o simulare pe siteul agentiei de unde ne luam de obicei voucerele, iar pretul rezultat a fost de aprox 1900 de euro pentru 7 nopti de cazare cu mic dejun. Pana ne-am sucit, pana ne-am invartit, fara sa luam o hotarare, aceste apartamente nu au mai fost disponibile, trebuind sa trecem la o varianta superioara, dar la pretul de 2300 de Euro. De la agentie, am fost sfatuiti sa incercam si variante mai ieftine primind vreo 3 oferte la hoteluri “mai modeste” dar care ofereau cazare in apartamente sau suite.
Pana la urma am ales complexul Kapahi Magic, achitand aproximativ 1000 de euro pentru 7 nopti de cazare fara servicii de masa, pentru un fel de studiouri, in perioada 15.07-22-07.
Drumul
Desi a fost primul drum in Grecia, traseul ne-a fost cunoscut pana la un punct , acelasi traseu parcurgandu-l iarna cand mergem la Pamporovo, acesta fiind Buzau-Bucuresti – Giurgiu-Ruse-Veliko Tarnovo-Stara Zagora. De la Stara Zagora ne-am avantat in necunoscut ghidati de Waze, prin Haskovo-Kardjali-Makaza-Keramoti.
De mentionat ca nu am pierdut mult timp la vama. Doar la dus, sambata dimineata s-a intarziat aproximativ 45 de minute la Makaza unde coloana de masini se intindea destul de mult. La ambele granite, si la dus si la intoarcere, nu s-au introdus documentele in calculator, treaba care ar fi durat mai mult, ci doar au fost verificate “la ochi” de vamesi.
Urmand sfaturile citite pe internet, am alimentat la Petromul din Giurgiu, de unde am achizitionat si vinieta. Am mai alimentat la OMV-ul din Kardjali, aceasta alimentare fiind suficienta pentru drumul prin Grecia si plimbarile prin Thassos, astfel ca la intoarcere am alimentat in acelasi loc. In Grecia nu se plateste vinieta ci doar taxa de autostrada, existand puncte de plata a acestei taxe. daca nu ma insel pe A2 pana la Keramoti am achitat 1,4 euro.
La dus a fost destul de aglomerat la ferryboat. Nu am verificat orarul acestora, dar mie mi se pare ca sunt multe si totul merge pe banda rulanta. Partea feminina a familiei a coborat din masina si a cumparat biletele pentru traversare, pentru o masina si 3 persoane achitand 40 de euro. Cat am stat noi la coada am pierdut primul ferry, dar aproape imediat un altul i-a luat locul. Imbarcarea s-a facut fara probleme la indicatiile personalului. Ferryboaturile sunt mari, moderne, exista toalete, bar, aer conditionat. Cine nu doreste sa stea inauntru, poate sta afara pe punte, aceasta fiind dotata cu bancute, din pacate marea majoritate expuse conditiilor atmosferice.
La intoarcere, cand am vrut sa luam biletele pentru ferry, probabil pentru ca am ajuns in ultimele momente dinaintea plecarii, personalul ne-a ghidat sa urcam direct pe vas, venind cineva cu chitantierul direct la masina.
Thassos dispune de o sosea principala care face inconjurul insulei, in general in apropierea tarmului. Aceasta uneste localitatile insulei si diversele puncte de interes. La indicatia Wazeului, dupa debarcarea din Limenas am urmat soseaua pe partea vestica a insulei prin Skala Rachoni, Skala Prinos, Skala Kalirachi, Skala Marion, Limenaria pana la punctual final Potos. Chiar la iesirea din Potos pe partea stanga se afla si Studiourile Kapahi. Studiourile nu dispun de o receptie proprie, check innul si check outul se fac la Hotelul Kapahi, situat in apropierea plajei Pefkari, dupa cum am aflat de la doamnele care faceau curatenie.
Studiourile
A trebuit sa ne deplasam la hotel unde am facut rapid Check innul, si am primit cheile studiourilor. Desi official cred ca se numeau apartamente cu un dormitor, este vorba mai degraba despre studiouri cu posibilitatea de delimitare a livingului de spatiul de dormit printr-o usa plianta de interior. Noi nu am folosit-o niciodata, fiimea preferand sa doarma pe canapeaua din living, iar noi adultii in patul dublu din dormitor.
In living exista o canapea extensibila cu o masuta joasa dar marisoara, o masa de televizor cu 2 scaune, frigider, chicineta utilata, etc. In zona dormitorului exista un pat dublu, nu foarte mare dar suficient pentru doua persoane, un pat etajat si un sifonier destul de incapator. Baia este dotata cu cadita de dus si perdea. Din living se poate iesi intr-un balcon marisor unde se afla o masa de plastic cu patru scaune si un uscator de rufe. In fata fiecarui studio se afla si cate un gratar.
Desi am gasit cam tot ce aveam nevoie, trebuie sa spun ca dotarile nu sunt extraordinare, fiind sub ceea ce gasim de obicei in aparthotelurile bulgaresti. Ne asteptam la asa ceva, iar natura a compensat din plin , aceasta cazare “mai modesta” .
Exista si un loc de parcare chiar in fata studiorilor, pe iarba, printre maslini. locuri au fost mereu suficiente si nu am avut probleme cu autoturismele din dotare. In partea dinspre strada, se afla si o micuta piscina, dotata cu cateva sezlonguri de lemn cu saltele , dar si un dus.
Plajele, alte puncte de interes
Conform planului de acasa pentru o experienta cat mai bogata am hotarat sa vizitam mai multe plaje si mai ales cele mai renumite. Ca si consideratii generale partea vestica a insulei este oarecum mai plata, desi se vad muntii, pantele acestora coboara mai lin spre mare. Partea estica este mai stancoasa si ofera panorame frumoase, dar si plaje mai spectaculoase. Marea majoritate a plajelor vizitate, la intrarea in apa pe o portiune de cativa metri, uneori mai mult, exista pietre, iar mai departe este nisip.
Pefkari
In prima zi, am ales plaja Pefkari, fiind prima plaja vazuta mai deaproape, cu ocazia check innului la Hotalul Kapahi situat chiar in apropierea acesteia. Dupa cum stiam, nu exista taxa de inchiriere a sezlongurilor, ci doar o consumatie minima, din pacate nu mai stiu cat a fost, dar esential este ca am gasit sezlonguri pentru tot grupul nostrum, respectiv 7 persoane.
Prima intrare in apa a insemnat si o prima tranta, pentru ca pietrele de la intrarea in apa erau foarte alunecoase. Am inteles si care e treaba cu aricii de mare. Pana acum nu mai vazusem si nu stiam foarte bine care e treaba cu ei, daca plutesc liber prin apa, sau cum poti fi intepat de acestia. Cu ajutorul ochelarilor de inot am vazut ca acestia nu inoata liberi prin apa, ci stau lipiti de stanci, pericolul fiind de a calca pe acestia. Deoarece apa este limpede in general sunt vizibili si cu ochiul liber sub forma unor mogaldete negre. Noi am venit pregatiti cu incaltaminte speciala, dar nu am folosit-o.
Dintre toate plajele vizitate, la Pefkari, fundul apei fiind cu pietre sau cu stanci mai in larg, am vazut cei mai multi arici de mare, pericolul de a calca pe acestia fiind real. Despre plaja in sine, mi s-a parut frumoasa, linistita, preturi decente la barurile de pe plaja. Chiar am regretat ca nu am apucat sa o mai vizitam pana la finalul vacantei
Chiar de la plecarea de acasa, fiimea m-a batut la cap sa-I cumpar un Flamingo gonflabil, dar i-am spus ca nu are rost sa-l caram din tara si ca o sa cumparam unul la fata locului . Cand am ajuns la plaja, si-a cerut drepturile asa ca s-a dus impreuna cu ceilalti copii sa cumpere flamingoul respectiv. Evident ca l-a cumparat pe cel mai mare si mai roz, asa ca daca ati fost in Thassos pe la sfarsit de iulie si ati vazut un flamingo gonflabil roz pe vreo plaja, sa stiti ca noi eram 😀 Odata cu flamingoul au cumparat si niste chestii din acelea cu bat extensibil cu care se scot pestii din acvariu si am reusit sa prind un mic pestisor scufundandu-ma de cateva ori cu ajutorul ochelarilor de inot 😀 Din pacate a avut o soarta cruda, fiind uitat la soare intr-un pahar cu apa.
Paradise
Paradise a fost plaja care le-a placut cel mai mult copiilor si locul unde am fost de cele mai multe ori. Ne documentasem inainte pe net si mi s-a parut cea mai potrivita pentru familiile cu copii. Cum am venit noi dinspre Potos se poate cobori pana la plaja, din soseaua care face inconjurul insulei pe doua drumuri de pamant situate in ambele capete ale plajei, semnalizate cu pancarte.
Primul drum dinspre Potos, pana la plaja nu este foarte lung, dar nici foarte scurt si este destul de sinuos, fiind si denivelat pe alocuri. Jos exista o zona de parcare, nu foarte mare care de obicei se umple la primele ore ale diminetii. Turistii incep sa parcheze masinile si pe marginea drumului acesta ingustandu-se semnificativ. Ce vreau sa spun este ca accesul cu masina poate fi dificil, mai ales la orele de varf. Exista o parcare marisoara si sus, dar cred ca e destul de neplacut sa cari cele necesare pentru plaja atat la dus cat si la intors.
Al doilea drum de acces este asemanator cu primul, dar mi s-a parut mai liber existand din loc in loc, zone mai marisoare de parcare. Cred ca cei mai multi turisti care vin dinspre vestul insulei aleg primul drum, cum am facut si noi prima data, fiind cel mai apropiat.
Pe plaja exista doua zone de sezlonguri, cele doua drumuri de acces deservind in linii mari fiecare dintre aceste zone. Daca nu ma insel, noi am fost in trei zile diferite la Paradise, de doua ori in zona din dreapta si o data in zona din stanga. Pentru a ocupa doua sezlonguri si o umbreluta trebuia sa achiti o taxa de 15 euro, avand o bautura inclusa, cafea/suc/apa.
Plaja este foarte frumoasa, fiind singura plaja fara pietre in apa pe care am intalnit-o noi in Thassos. Intrarea in apa este lina, trebuind sa mergi foarte mult pana ajungi la apa mai adanca. Plaja este marginita de stanci pe ambele parti, unde amatorii de scufundari pot observa diferite vietati marine. Chiar in fata plajei se afla si o mica insula partial impadurita, peisajul fiind deosebit.
Psili Ammos
Pe drumul de intoarcere de la Paradise, am remarcat parcarea oarecum generoasa a plajei Psili Ammos. Stiind ca este una dintre plajele renumite ale insulei, am hotarat sa-I acordam o zi intreaga. Din pacate, am ajuns destul de tarziu pe plaja si nu am mai gasit locuri decat in ultimele randuri de sezlonguri.
Plaja este destul de frumoasa, intrare lina in apa cu nisip, dar dupa cativa metri exista si o zona cu pietre, dupa cativa metri revenind nisipul. Nu mai tin minte exact conditiile dar mi s-a parut printre cele mai scumpe plaje, in raport cu conditiile oferite.
Probabil ca sunt subiectiv, din cauza faptului ca nu am prins selonguri bune, dar a fost plaja care ne-a placut cel mai putin dintre cele unde am ramas. De altfel am si plecat oarecum mai devreme in timp ce, la celelalte plaje ne prindea seara pe plaja.
Skala Prinos
Intr-una dintre zile am hotarat sa ne indreptam si spre partea vestica a insulei, ajungand in zona Prinos. Nu stiu exact cum se numeste plaja, practic toata zona fiind o imensa plaja. Cea pe care am intrat noi se numea Navagio. A fost plaja care noua adultilor ne-a placut cel mai mult. Zona este foarte linistita , frumoasa, cu vedere spre partea continentala a Greciei. Plaja este dotata cu selonguri si umbrelute de calitate, existand si baldachine, mese cu scaune, dusuri, teren de volei, leagane, etc, cam tot ce ti-ai putea dori la o plaja.
Surprinzator, era destul de libera, simtindu-ne in largul nostru, departe de agitatia de pe plajele mai titrate. La intrarea in apa este o zona cu pietre, dar dupa cativa metri este si nisip. Mai in larg, unde incep stancile pe fundul apei, am remarcat si prezenta aricilor de mare. Ca sa ocupi un selong, trebuia sa faci consumatie de minim 6 euro. Stand toata ziua acolo, am consumat mult mai multe: cafea, bauturi, shakeuri, gustari, etc . La un moment dat, am primit din partea casei doua boluri cu fructe reci, delicioase. Gestul ne-a mirat si ne-a bucurat in acelasi timp, intelegand ca grecii stiu sa-si respecte oaspetii si stiu sa faca turism.
Golden Beach
Desi din poze si din filmarile de pe internet, parea sa promita foarte mult, am fost dezamagiti de aceasta plaja. Am ajuns pana acolo, si am reusit cu greu sa parcam masina. Din pacate plaja mi s-a parut murdara si oarecum “comerciala” , semanand cu plajele din Romania, dealtfel limba romana fiind cel mai des auzita. Nici copiii nu au fost incantati, asa ca dupa o scurta plimbare ne-am intors la Paradise.
Alte activitati
Cu ocazia vizitelor de seara in zona portului din Potos, unde mergeam sa luam masa de seara, am observant un vaporas care facea diverse curse pe litoralul insulei, fie jumatate de insula, fie turul complet al acesteia. Am ales o zi, cand acesta facea turul complet si ne-am inscris cu o seara inainte. Nu mai stiu exact cat am platit, dar cred ca in jur de 50 de euro de persoana, pentru turul insulei, care dureaza toata ziua si vreau sa va spun ca a meritat toti banii. Am venit pregatiti cu costumele de baie, crema de plaja, ochelari de soare dar si cu lada frigorifica cu bauturi reci si ceva gustari, avand in vedere ca urma sa petrecem intreaga zi pe mare.
Am plecat din Potos spre vestul insulei. Cred ca prima oprire am facut-o la plaja Atspas din Skala Marion. Partea cea mai frumoasa a excursiei a fost ca la fiecare oprire pasagerii pot inota, respectiv pot sari in mare de pe vaporas, chiar si cei care nu stiu sa inoate, pot primi din partea echipajului veste de salvare si se pot bucura de inot.
Inca de la inceput am fost avertizati ca este posibil ca de la Limenas sa trebuiasca sa ne intoarcem pe acelasi traseu, daca, conditiile meteorologice nu vor permite ocolirea insulei pe partea estica. Din fericire, desi adia o briza destul de puternica, am reusit sa ne continuam calatoria pe partea de est si am facut turul complet al insulei.
Au fost mai multe opriri, reusind sa bifam si plajele Porto Vahti / Marble , Paradise, Aliki la intoarcere trecand si pe langa Giola, fara sa oprim. La Marble Beach am facut o oprire mai lunga, unde am luat si pranzul, care a constat in carne la gratar (preparata de un membru al echipajului, la fata locului), salata de cruditati si un pahar de vin sau suc pentru copii. Cei care stim sa inotam am inotat pana la mal petrecand cateva minute pe plaja. Am bifat astfel si Marble si Aliki, iar la Paradise am oprit in apropierea insulitei care se afla in fata plajei, despre care am amintit mai devreme.
Am vrut sa facem si scufundari, chiar am mers intr-o dimineata pana in Potos unde este centrul de scufundari Vasiliadis. Am vorbit chiar cu domnul Vasiliadis care ne-a explicat in linii mari cum urma sa decurga scufundarea, dar din pacate am dat inapoi si am renuntat. Imi pare rau ca nu am incercat dar cine stie, poate vom reusi anul acesta 😁
Am mai vizitat Manastirea Arhanghelului Mihail, situata chiar pe soseaua care inconjoara insula, in partea de sud, in apropierea plajei Aliki. Manastirea este situata pe marginea stancilor, panorama de sus fiind foarte frumoasa. De aici am cumparat ceva suveniruri lucrate chiar de maicutele din manastire, dar si miere de pin, produsa tot acolo.
Un alt punct de interes este fabrica de ulei Sotirelis din Panagia. De aici am cumparat ulei de masline dar si cateva tipuri de masline , existand un magazin cu tot felul de produse facute din masline. Panagia de asemenea ne-a placut foarte mult fiind o asezare de munte, aflata intr-o zona in care soseaua se departeaza de tarm, in zona Golden Beach. In apropierea fabricii se afla si o zona mai animat, unde exista cateva taverne dar si tot felul de magazinase pentru suveniruri.
Mancarea
In unele seri am preferat sa gatim cate ceva acasa, dar de cele mai multe ori am iesit sa luam masa de seara in Potos. In Potos exista o zona pietonala frumoasa, cu tot felul de magazine si posibilitati de servit masa, care se continua cu tavernele de langa mare, pana in port. Aproape de fiecare data am incercat sa luam cina la taverna Irene, dar intotdeauna a fost foarte aglomerat, existand grupuri de persoane care asteptau sa se elibereze mese.
Pana la urma am reusit sa luam masa la Irene, chiar in ziua cand am facut si turul cu vaporasul pe mare, ajungand putin mai devreme fata de ora la care ajungeam de obicei. Noi nu am fost impresionati. In primul rand a durat foarte mult pana am fost bagati in seama de cineva si pana am primit meniurile, urmata de alta asteptare indelunagata pana am primit efectiv mancarea. Comanda de mancare si comanda de bautura au fost luate de doua persoane diferite. In timp ce mancam, afara se inserase, iar un angajat a venit sa stranga umbrela de soare, care era destul de mare ca si dimensiuni si fara sa intrebe a strans-o direct peste capetele noastre. A urmat o noua perioada de asteptare pana sa vina nota. Pe scurt, nu ne-am simtit bine la Irene. Nici nu mai stiu cum au fost preparatele si nici nu a mai contat, pentru ca efectiv nu am avut parte de o cina linistita, ci de agitatie si stres.
Datorita agitatiei de la Irene, in prima seara am ajuns la Taverna Poseidon, in apropiere de Irene, unde am gasit o masa libera pentru grupul nostru. La toate tavernele unde am fost , dupa ce ne asezam la masa primeam apa rece din partea casei, ca si desertul la final. Fiind un grup mare, am comandat diverse feluri, marea majoritate fiind bune mai ales cele cu specific pescaresc.
Cel mai mult nea placut la Piatsa Michalis, situat in apropierea plajei publice din Potos, oarecum mai retras. Aici, ambianta este placuta, chelnerii foarte profesionisti si amabili, cei drept si preturile sunt putintel mai mari. Am gasit masa libera in fiecare seara si ne-am simtit bine veniti, fara stres, fara aglomeratie.
Concluzie
Noua ne-a placut foarte mult in Grecia si mai ales in Thassos. In primavara asta am cochetat cu ideea de a merge in alta zona a Greciei, respectiv Lefkada sau Zakintos, dar am ramas tot la Thassos, alegand pentru la vara, o cazare in Skala Marion , in apropierea plajei Atspas.
Nota
Desi a fost inceput anul trecut prin august , acest review a fost terminat abia acum, asa ca va rog sa scuzati eventualele neconcordante temporale.
Trimis de nightwish in 07.04.24 16:07:47
- A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nightwish); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 40.60830337 N, 24.60981540 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest review
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte bun review-ul
-
Mutat în rubrica "Kapahi Magic Hotel Apartments, POTOS" (nou-creată pe sait)
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
@nightwish: Felicitări pentru review despre prima voastră vacanță în Grecia, respectiv în Thassos și vă doresc să mergeți în cât mai multe zone sau insule din Grecia... oferta este fără număr, depinde de voi ce vă doriți!
Recomandare: nu mai face comparație cu vacanțele din Bulgaria...
Rugăminte: pe viitor separă impresiile de cazare cu cele despre călătorie... Aici ai scris mai mult despre toată vacanța decât despre cazare... Meritau review-uri separate.
În rest numai de bine și vacanțe frumoase acolo unde vă doriți să le petreceți!
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
Felicitari, pentru prima vacanta in Thassos! Cu toate ca a trecut mult timp de cand am fost in aceasta insula amintirile mele frumoase au iesit la suprafata datorita povestirii tale.
Eu am stat in Pefkari (vezi impresii), dar eram seara de seara in Potos, fiind atat de aproape. Si atunci toata lumea se inghesuia la Taverna Irene, despre care am avut aceeasi impresie ca si tine dupa ce am luat masa o singura data la ei. Din fericire am descoperit Piatsa Michalis pentru ultimele seri. Alta atmosfera, alt cadru plin de intimitate, mancarea ce sa mai spun... si acum nu am egal pentru friptura de vitel pe care am mancat-o acolo. Ma bucur sa constat ca si dupa atatia ani isi pastreaza bunul renume.
Vacante frumoase in continuare si va sugerez cand o sa doriti o schimbare sa mergeti urmatoarea destinatie in Lefkada, care este altceva.
@ANILU: Mulțumesc pentru aprecieri.
Mereu îmi propun să separ impresiile și niciodată nu reușesc din cauza timpului limitat. A durat aprox 8 luni să duc la capăt scrierea acestui review 😀
Și ca să fiu sincer, îmi place mai mult să derulez întreaga poveste, rememorând impresiile de atunci. Îmi place mai mult să citesc un review în care cineva povestește experientele și trăirile avute, față de un review sec la adresa hotelului. Mi se pare că cele două tipuri de impresii nu pot fi separate.
Despre comparațiile cu Bulgaria, le-am făcut oarecum involuntar fiind aproape singurul reper deoarece de mult timp ne-am făcut toate concediile de vara, doar la bulgari😬
@teona: Vă mulțumesc pentru aprecieri și pentru recomandare.
Mă bucur că am reușit să vă trezesc amintiri plăcute.
După cum scris mai sus, am cochetat cu ideea de a merge în Lefkada, dar e destul de greu când grupul e mai mare și destul de eterogen😀 Pentru anul asta am ales tot Thassos. Probabil voi reveni cu impresii primăvara următoare 😬
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)