ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.04.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JAN-2019
DURATA: 2 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Itaipu Binacional – o minune tehnică!

TIPĂREȘTE URM de aici

Spuneam, aici, că în Foz do Iguaçu, Brazilia, am ajuns cu un taxi venind din Puerto de Iguazu, Argentina și că am stat acolo 2 nopți, două zile pline, despre care voi povesti câte ceva.

Prima zi era programată din țară pentru Itaipu Binacional, la care am mers după ce am lăsat bagajele la hotel, dar nu am putut să o vizităm, nu aveam rezervare făcută la turul special. Se pot face numai pe internet, încercasem să fac rezervarea din țară, nu reușisem, îmi afișa mereu „pentru persoană autorizată” . Am înțeles când am ajuns acolo ce se întâmpla...

Astfel în jurul orei 11 am ajuns la Centrul de vizitare și am rugat un tânăr de la Biroul de Informații să ne ajute și să ne facă rezervarea, ne-a comunicat că pentru acea zi nu mai erau locuri, ne-a făcut rezervare pentru a doua zi la turul de ora 14 în limba portugheză. Doream foarte mult să văd marea hidrocentrală în interior, eram în stare să renunț la tot... la cascade, doar le văzusem pe malul argentinian, ... numai să îmi văd visul cu ochii!...

Am revenit în oraș, tot cu autobuzul 102 la Terminal de Transporte Urbano de unde și plecasem, de reținut pentru cei ce vor folosi autobuzele în Foz do Iguaçu că dacă ești sau cobori în Terminal, unde se intră numai cu bilet, 3,74 reali de persoană, controlat de turnichet, poți continua călătoria cu orice alt autobuz fără să mai plătești, așa am făcut și noi.

A doua zi am ajuns, tot cu autobuzul, la Itaipu Binacional, cea mai mare producătoare de energie electrică nepoluantă din lume, produce anual 90 – 95 de milioane MWh.

Este o Hidrocentrală construită pe Fluviul Paraná , pe teritoriile de odinioară ale populației Guarani, „Itaipu” , „Piatra Cântătoare” în limba guarani, a fost o mică insulă aflată în vecinătate, astăzi Hidrocentrala aflându-se în două țări, în Brazilia la 10 kilometri de Foz do Iguaçu și în Paraguay la vreo 7 kilometri de Hernandarias.

În Foz do Iguaçu este amplasată pe Av. Tancredo Neves, se pot obține informații de pe site-ul turismoitaipu.com.br, informații turistice, iar de pe itaipu.gov.br, site-ul oficial, informații oficiale.

Am coborât din autobuz în parcare și am mers la Centrul de Vizitatori, la Casa de Bilete unde am prezentat rezervarea, am achitat 20 euro, în reali de persoană pentru Turul Itaipu Special, în fiecare zi se efectuează mai multe tururi, între orele 8:30 și 15:30, cu o durată de circa două ore și jumătate și se cere o anume ținută, pantofi și pantaloni lungi. Turul include alt tur mai mic, Turul Itaipu Panoramic, care se poate efectua și separat și la care se găsesc bilete permanent.

Am primit biletele și ecusoane pe care era scrisă ora de vizitare și am fost invitați să mergem la Auditoriu pentru vizionarea unui film despre Hidrocentrală, „Itaipu, noua generație” , ce povestește despre construirea barajului și despre unele din lucrările actuale de la Itaipu.

Ne-am oprit în Hol unde, pe un panou, erau afișate țările lumii și la fiecare țară câți cetățeni au vizitat Itaipu, în perioada 1977 – 2017 fusese vizitată de 21,5 milioane de turiști din peste 240 de țări, din care 2.780 de români, în grupul nostru de 40 de persoane, numărul maxim admis pentru un grup, eram 2 români. Ghizii sunt vorbitori de portugheză, engleză sau spaniolă, noi am mers cu unul portughez, ghid amabil, ne explica ce nu prea înțelegeam. Aici erau expuse machetele unor ansamble din Hidrocentrală.

După ce am văzut documentarul, atunci am aflat că în ianuarie 1975 a început construcția și că în mai 1984 prima unitate generatoare de energie a început să funcționeze, am fost rugați să lăsăm bagajele în lockere, puteam lua cu noi telefoanele și aparatele fotografice, ceea ce am și făcut. Ni s-au verificat pașapoartele și ni s-a făcut scanare corporală, apoi am fost invitați să urcăm în autobuz pentru a vedea exteriorul acestei minuni tehnice.

Între timp a început și ploaia care nu a ținut mult, drumul era frumos amenajat, verde și, din loc în loc, am văzut mici turme de capybara, până să fac eu poze, le-am ratat, … dar la întoarcere am fost pregătită și am reușit…

Am coborât din autobuz la Intrarea F 18, F 19, lângă cele 20 uriașe Conducte de aducțiune, au diametrul de 10,50 metri și înălțimea cât barajul, tuburi albe prin care curge apa ce învârte turbinele, eram mici furnici copleșiți de gigantismul și puterea instalațiilor. Aici am format două grupuri, fiecare cu ghidul lui, și am intrat în Hidrocentrală pe partea dreaptă a drumului la Cota 144, era la nivelul solului, unde am găsit mai multe date tehnice în special despre realizarea Barajului Itaipu, menționez doar că este alcătuit din 18 blocuri duble de 34 de metri lățime și 196 metri înălțime maximă, ne-am plimbat pe la acest nivel. Am coborât apoi la Cota 44 și am pozat imensele tunele și am revenit la exterior, la aceleași tuburi imense.

Am mers apoi în stânga drumului și am pozat Placa inaugurală pusă acolo în anul 2007 de președinții celor două țări, apoi la Cota 139, la Sala Centrală de Supraveghere și Control, „ochii și urechile” Hidrocentralei de unde echipa binațională braziliano-paraguayană îi monitorizează, în peste 25.000 de puncte, echipamentele și sistemelele, controlează toată generarea și distribuția energiei electrice produse de gigant, zi de zi, 24 de ore pe zi. Tot aici am fost în același moment în două țări, de ce?? , aici este trasată linia de separare, de frontieră dintre cele două țări coacționare, dar nu au nici vamă, nici poliție de frontieră, interesantă idee!!

În continuare, ghidul ne-a condus afară, am văzut foarte bine Fluviul Paraná și Barajul Itaipu în toată grandoarea lor, am reintrat în interior și am mers la Cota 92, la „inima” Uzinei, la axul unei turbine, unitate generatoare aflată în plină activitate de producere a energiei electrice. Era căldură și zgomot mare, vibrații puternice, dar impresiona prin dimensiunile lui, dimensiuni ce te duc cu gândul și imaginația la giganticele turbine, a fost o oprire plăcută, interesantă.

Ultima văzută a fost Cota 108, la Galeria Generatoarelor de energie, Galeria Turbinelor, o sală imensă, înaltă și luminoasă, în care se află și transformatoarele de tensiune electrică, impresionantă prin mărimea ei, corespunzătoare turbinelor și transformatoarelor. Centrala are 20 turbine, dar 18 lucrează permanent, 2 sunt rezerve pentru avarii și mentenanța periodică.

De aici am ieșit definitiv din hidrocentrală mergând tot cu autobuzul la Miradorul Itaipu de pe malul paraguayan, unde, am avut niște vederi foarte largi spre hidrocentrală și împrejurimi și... cel mai important, am văzut de aproape deversoarele. Era un observator în trepte, cu acoperiș și cu panouri explicative cu etapele de construire, de montare a statorului, rotorului pentru fiecare turbină…

Am continuat plimbarea cu autobuzul prin Paraguay până la Barajul Itaipu, un baraj lung de peste 7.900 de metri, înalt de 196 metri, construit între anii 1979 și 1982 din beton, este o capodoperă tehnică în domeniu declarată în 1994 de către Societatea Americană de Ingineri Civili una din „Cele Șapte Minuni Moderne ale Lumii” . Am trecut barajul și am oprit la mijlocul lui pentru a admira Lacul de Acumulare Itaipu în imensitatea lui, peste 1.300 kilometri pătrați, peste 60 de insulițe, peste 400 specii de păsări, peste 300 de specii de mamifere.

Am continuat vizita, autobuzul oprind la Miradorul Principal, unul din cele mai bune locuri de văzut, pozat și admirat hidrocentrala în toată splendoarea ei. Mi-a plăcut cum, prin Panoul Graffiti plin de culoare și mișcare și prin Omul de Oțel, Constructorul de Baraje, o statuie uriașă căreia un om îi ajunge pe la șold, sunt onorați cei peste 40.000 de constructori ai marelui complex hidroenergetic. Tot aici erau două mici magazine cu suveniruri. Ghizii și-au luat la revedere de la noi și ne-au spus că va veni un alt autobuz să ne preia și ora la care să fim acolo.

Câteva poze, ne-am mai plimbat puțin și am urcat în autobuzul care ne aștepta, am continuat turul, de fapt l-am finalizat. Pe drum, am reușit să pozez Capybara, cele mai mari rozătoare din lume, noi ne-am văzut de drumul nostru, ele de masa lor.

Am ajuns la Centrul de Vizitatori, de unde începusem traseul, am mers la marea galerie frumos amenajată unde am cumpărat o cană minusculă din bambus și un magnet cu hidrocentrala, apoi am mers la stația autobuzului 102 cu care ne-am întors în oraș.

Vizitarea celei mai mari hidrocentrale din lume, imaginile spectaculoase pe care le oferă tururile prin „pântecele” ei împreună cu uriașul baraj și imensul lac au făcut din Itaipu și un obiectiv turistic deosebit de căutat, ca urmare a apărut Complexul Turistic Itaipu care și-a propus să creeze un „turism durabil” și să „ofere experiențe turistice incredibile, planificate și durabile” .

Acum, după timpul trecut de la terminarea excursiei și întoarcerea în țară, spun și eu că a reușit!! A fost o experiență unică, nu mai văzusem până atunci ceva de așa grandoare, o experiență de neuitat, de neratat!


[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 22.04.20 18:55:44
Validat / Publicat: 22.04.20 20:59:47
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA de SUD

VIZUALIZĂRI: 1210 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Itaipu Binacional, Autobuzul cu etaj așteaptă la Turul Panoramic, la acesta se găseau bilete fără probleme...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 62400 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.04.20 20:58:03]
»

Mutat în rubrica "Itaipu Binacional - baraj, hidrocentrală, lac acumulare, FOZ do IGUACU" (nou-creată pe sait)

--

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

​​

mprofeanuAUTOR REVIEW
[22.04.20 21:10:50]
»

@webmasterX:  Pe googlemaps caută  Centro de Recepção de Visitantes - Itaipu Binacional și acolo este punctul de plecare. De acolo se poate vizita parcul și hidrocentrala. Adresa este: Av. Tancredo Neves, 6702 - Jardim Itaipu

Merg coordonatele puse și așa dar sunt pe baraj în Paraguay.

mishu
[22.04.20 21:13:25]
»

@mprofeanu:  Mi se pare foarte interesant ca ati vazut un asemenea obiectiv, poate ca nu reprezinta neaparat un obiectiv de top pentru multi, dar este de vazut daca ai ocazia.

​Eu m-am aflat foarte aproape (zeci-sute de metri) de cel mai mare baraj din lume - Barajul 3 Defileuri - aflat pe fluviul Yangtze, un baraj imens, insa controversat pentru pericolul pe care il poate reprezenta si pentru sacrificiile facute. Este o zona puternic militarizata (10000 de oameni lucreaza acolo, fara a avea voie sa aiba familiile cu ei). Din pacate noi am ajuns seara, deci ne-am plimbat putin pe langa, doar ce am facut drumul in timpul zilei ne-a aratat ceva din zona.

Consider ca prin astfel de vizite afli o multime de informatii pe care nu le-ai afla la fel de pe internet.

Felicitari, votat cu mare drag.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[22.04.20 21:18:14]
»

@mishu:  Da, barajul din China este cel mai mare dar hidrocentrala de la Itaipu este cea mai mare din lume prin cantitatea de energie electrică produsă anual.

Nu cunosc dacă la barajul din China se vizitează interiorul, brazilienii au înființat Complexul Turistic Itaipu care se ocupă de dezvoltarea turismului în zonă.

Sunt și alte obiective ce se pot vizita, îți trebuie încă o zi, noi am ținut neapărat să vedem interiorul centralei, mai ales că a fost destul de dificil, puteam să-l ratăm. La ora 14 a fost singura posibilitate. Când ești așa de departe și ai și puțin timp nu mai știi cum să ți-l drămuiești.

Mulțumesc frumos pentru vizită și ecou!

Cu drag,  !

mishu
[22.04.20 21:56:47]
»

@mprofeanu:  Corect! Din cate stiu din acest punct de vedere este a treia din lume. Cat despre vizitare nu cred ca este posibila, cred ca din acest punct de vedere chinezii sunt mai maniaci si le e frica de posibile atentate, asa ca felicitari ca ati fost acolo.

webmaster
[22.04.20 22:14:39]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

tata123 🔱
[23.04.20 11:06:25]
»

@mprofeanu:  Incredibil cum Omul poate stăpâni o asemenea forță a Naturii! Dimensiunile gigantice, mărimile extraordinare, cifrele imense - totul e la superlativ acolo. Te simți mic în fața barajelor românești - Vidraru, Gura Apelor, Siriu, Porțile de Fier etc., dar la Itaipu Binacional ești „furnică”.

Felicitări celor două țări (Brazilia și Paraguay) pentru amenajarea acestui traseu turistic și disponibilitatea de a arăta vizitatorilor măreția acestui obiectiv industrial. Mulțumim pentru prezentare​!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[23.04.20 11:45:05]
»

@tata123:  Bine ai spus, este incredibil totul! Pentru mine a fost o experiență unică, nu știu dacă voi mai avea parte de ceva asemănător, era păcat să nu văd așa ceva, tot ajunsesem acolo, era în programul meu...

S-a făcut o adevărată industrie turistică din acest lucru, dar pe malul brazilian...

Mulțumesc frumos pentru ecou și aprecieri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
grecudoinaPHONE CONS. ONORIFIC AFA / AMERICA de SUD
[23.04.20 18:13:17]
»

Între cei 2780 de români care au vizitat sunt și eu împreună cu prietena mea Monica. Am fost in 2009 luna aprilie înainte cu o săptămână de Paști. Am stat cazata la Iguacu. Vezi de. si despre cascadă. vezi impresii

​Noi am avut rezervări făcute de proprietarul resortului unde am fost cazate. Iar tot el înainte cu o seara de a pleca, ne-a rezervat o seara la un spectacol de dansuri sud-Americane.

​Dprctscolul s-a ținut Intr, -o sală imensă de sport, in centru era scena iar de jur împrejur mese unde stăteau spectatorii. In timpul spectacolului te serveai din bufetul aranjat, unde erau și țepușe cu fripturi din toate soiurile de carne, vezi rw. La sfârșit cine a vrut a făcut poze cu dansatoarele de samba.

​Si seara a fost magnifica că și toate zilele petrecute. acolo. Multumesc pt că mi-ai adus aminte de acele locuri, de vis

Mika
[23.04.20 20:56:28]
»

@mprofeanu:  La inceputul review-lui, citind că ați fi renunțat la orice, chiar și la cascade, ca să vedeți barajul, am fost puțin mirată. Mi-am spus că ce este asa de interesant de văzut la un baraj. Am greșit. Mi-am dat seama citind review-ul si văzând pozele, că eu nu am văzut niciodată o hidrocentrală in interiorul ei, cu atât mai puțin una de asemenea dimensiuni. Foarte interesant, felicitări!

Aurici
[24.04.20 11:10:55]
»

Nu cred că mi-aș fi pus un așa obiectiv pe listă dacă aș fi ajuns în zonă, dar uite cum greșim. Incredibil, ce desfășurare de forțe acolo!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[24.04.20 11:17:17]
»

@grecudoina:  Ce supriză plăcută, mai ales că te știu ca user și uneori te-am și citit! Păcat că nu mai scrii pe AFA sau este doar o pauză sper! Știam de vizita ta la frate în Brazilia care avea o casă acolo, în Fortaleza, despre circuitul din Australia, ca să enumăr doar câteva articole din trecut...

Ți-am citit acum articolul și mă bucur că ai fost acolo, eu mai târziu peste 10 ani, amintirile nu se pot uita... Am scris mai mult despre vizitarea în interior a hidrocentralei, vizita panoramică se putea face lejer și la fața locului, erau locuri în permanență...

Acum îmi dau seama că dacă încercam la agenția din holul hotelului poate făceam rezervare fără să mai ajungem acolo prima dată, sigur ne-ar fi costat mai mult dar am reușit și așa..

Mi-a plăcut și ce ai spus despre minunile moderne ale lumii sau care erau atunci la acea dată: 7 minuni moderne, urmata de: canalul Panama, Eurotunel, Podul Golden Gate, Empire State Bulding, Canadia National Tower, si Netherland's Tidal Defences.

Voi scrie și eu un ultim articol despre Brazilia și Parcul Păsărilor, pe care frumos l-ai descris...

Iar seara cu acele dansuri din toată zona mi s-a părut ieșită din comun, la mama ei acasă, de reținut pentru alți călători ce vor ajunge acolo, am văzut pozele...

Cu mult drag, !

mprofeanuAUTOR REVIEW
[24.04.20 11:31:32]
»

@Mika: Mulțumesc frumos pentru că m-ai citit și ți-am stârnit curiozitatea! Da, acest obiectiv este altceva, la care poate nu te-ai fi gândit să mergi acolo... Sămânța a sădit-o @ghisor care nu mai scrie pe AFA nici el, deși la un moment dat era foarte activ, mare păcat, scria așa bine și cu mult umor!!

Atunci m-am documentat de acasă și am zis că trebuie să ajung acolo și am reușit...

Fac o analogie, am ratat Casa Rosalda cu celebrul balcon al Evitei din Buenos Aires care se vizitează doar sâmbăta și eu am fost acolo... dar asta este altă poveste despre care voi scrie mai încolo...

Cu mult drag,  !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[24.04.20 11:33:52]
»

@Aurici:  Mulțumesc frumos pentru ecou și pentru aprecieri!

Cu drag, ​  !

grecudoinaPHONE CONS. ONORIFIC AFA / AMERICA de SUD
[24.04.20 11:44:23]
»

@mprofeanu:  voi reancepe sa scriu, mai ales că am fost in 2018 într-un circuit Japonia jumătate pe cont propriu, jumătate croaziera in jurul Japoniei sau din nou în NY, între sept 2018-2019februarie sau Miami, Cuba despre am scris un articol, dar nu am mai continuat. Nu am mai fost inspirată sa mai scriu și se introdusese noi reguli care nu mă mai motivau sa scriu. Si multe dezamăgiri despre rw, modeste. dar super apreciate. Multi user de valoare dispăruseră, modul de punctare, etc. Am considerat că nu mai eram apreciată.

Acum pt că mi s-au oprit planul pt sfârșitul anului, Vietnam, Laos, Cambodgia, circuite cu program propriu și coordonatoarea unui grup mic de 5 persoane, 4 sigur. Acum se va relua când apare vaccinul. Sper că vârsta ma mai ajuta. Anul acesta fac 72 ani, dar mă simt încă puternica.

Poate citești și despre Africa de Sud - vezi impresii, [sau] Costa Rica pe care am descoperit-o in 2014 când am plecat acolo singură și am stat 2 luni - vezi impresii

mprofeanuAUTOR REVIEW
[24.04.20 12:26:54]
»

@grecudoina:  Mă bucur că revii și vei scrie despre niște destinații deosebite, de abia aștept să citesc.

​Merită orice informație... chiar dacă nu știu că voi ajunge pe acolo, nu se știe când pașii mă vor îndrepta spre noi destinații...

Vârsta nu este un impediment când vrei să vezi ceva, și eu  fac 63 de ani în curând​ și sper să mai văd multe, ceea ce îți doresc și ție, excursiile fac parte din viața mea, ... sunt viața mea!  

Despre Costa Rica am citit articolele scrise de tine, am reținut multe...

Cu drag, ​​  !  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, grecudoina, Mika, mishu, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂItaipu Binacional - baraj, hidrocentrală, lac acumulare:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.093241930007935 sec
    ecranul dvs: 1 x 1