GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Prima mea iesire in vacanta in afara tarii a fost sa fie in insula Thassos. Odata „microbul” instalat si „imunitatea” scazuta spre zero, calea spre „dependenta” a fost ireversibila.
Intrebata de un fost localnic al insulei, uns cu toate alifiile in ale turismului (vreo 15 ani reprezentant al firmei TUI) ce imi place in insula, i-am raspuns ca in primul rand peisajele. Replica lui a fost devastatoare pentru mine care deja planuiam multe vacante consecutive in Thassos: „Daca vrei sa vezi peisaje cu adevarat spectaculoase, du-te in Corfu”.
Raspunsul lui m-a mirat din doua motive. Unul, pentru ca nu-mi puteam imagina ca frumusetea locurilor vazute in nordul Greciei, pana la Kavala, unde s-a facut imbarcarea pe ferryboat, si apoi in insula poate fi macar egalata, nicidecum depasita. Pe de alta parte, inca din primele ore ale sederii am observat ca, in relatia cu turistii/strainii, grecii nu se barfesc. N-ai sa auzi nicioada un proprietar de taverna, de exemplu, sa spuna ca la vecinul, tot cu taverna, e vechi, sau nu e gustos, ori sunt portiile mici sau serviciile slabe. Nu, si la vecinul e gustos, e proaspat, e bine, dar nu e ca la el unde este „the best of the best”.
Anii au trecut, dar informatia primita a ramas bine infipta in creierasi si dorinta a inceput sa prinda contur. Intrucat aveam o teama patologica de avion, care nu a disparut intrutotul, iar de mers cu masina proprie pana acolo nici acum nu se pune problema, am ales un charter autocar spre insula Corfu. Impactul a fost atat de puternic, incat cu prima ocazie am vizitat-o si pe verisoara ei mai sudica, insula Zakynthos.
Insulele ionice incep cu cea mai nordica, Lefkada, si se termina cu Kythira (Tsirigos), aceasta din urma fiind un mix de vegetatie ionica si arhitectura cicladica.
Corfu, arondata prefecturii (judetului) Epirus, spune legenda, ca initial a fost parte integranta din continent. Posseidon, zeul marilor, a infipt Tridentul si a smuls aceasta bucata de pamant ca sa o ofere in dar sotiei sale, frumoasa nimfa Amfititra.
Zakynthos, arondata prefecturii Peloponisos, poarta numele fiului lui Dardanos, regele Troiei, Zacynthus, care a contruit aici prima cetate.
Atat in Corfu, cat si in Zakynthos accesul se face cu feerry-boat de la Igoumenitsa, respectiv Kilini sau cu avionul.
Aeroportul din Corfu este mai mare, traficul este mai intens, iar unii turisti aleg sa se bronzeze foarte aproape de pista.
In Zakynthos traficul este permis numai in timpul zilei, noaptea pastrandu-se linistea sa nu se sperie broscutele Caretta-Caretta, emblema insulei.
Cazarea:
Ambele insule au o gama variata si bogata de oferte pentru toate gusturile, pretentiile si buzunarele. De la studiouri cu mic dejun sau self-cattering, la hoteluri mari cu demipensiune sau All-inclusive sau vile de lux care pot gazdui pana la 5 familii, cu bucatarii dotate de la lingurinta pana la masina de spalat vase, fier de calcat si masina de spalat rufe, bai cu jacuzzi, televiziune digitala si internet wirless.
La acest capitol am putea spuna ca insula Corfu sta un pic mai bine gratie prezentei a doua hoteluri din doua mari lanturi hoteliere: Oassis (in statiunea Perama) si Iberostar (in statiunea Benitses).
Deplasarea pe insule
Odata instalati, putem sa incepem Marea explorare. Daca n-ati venit cu masina proprie, puteti inchiria una. Si aici oferta este extrem de variata, de la masini micute Chevrolet Matiz, Fiat Panda, Hyundai i10, pana la masini mari (Citroen C5, Fiat Doblo) si chiar 4x4. Pentru amatorii de senzatii tari exista scutere si ATV-uri.
Pretul variaza in functie de clasa masinii, nr. de zile pentru care se inchiriaza si tipul asigurarii oferite. Un lucru care ar trebui stiut la inchiriere este acela ca indiferent de plaja de riscuri acoperite, aceasta se limiteaza la teritoriul insulei, iar intentia de a urca pe ferry-boat trebuie anuntata la centrul de inchirieri. Fara acordul lor expres, calatoria cu ferry este aproape imposibila, datorita conventiei care exista intre autoritatile portuare si firmele de rent-a-car. Acelasi lucru este valabil si daca ati inchiriat o masina pe continent si va propuneti sa ajungeti in insule.
Cu masina puteti ajunge oriunde, mai putin la cateva plaje accesibile doar pe apa, despre care voi vorbi mai tarziu.
Capitalele:
Kerkyra (Corfu town) este un oras in care se intrepatrund influentele venetiene si britanice. Cele doua fortarete, muzeele, Biserica Sf. Spiridon (patronul spiritual al insulei) in care se afla si racla cu moaste, biserica catolica, portul, Esplanada si bazarul sunt tot atatea motive pentru care merita sa innebunesti cautand un loc de parcare. O plimbare la pas pe stradute inguste pe care uneori pot trece cu greu doi oameni unul pe langa celalalt, o plimbare cu trasura pe Esplanada, sau o cafea savurata la umbra intr-una dintre micile cafenele, poate fi un moment de respiro dupa o zi de plaja. Noaptea, luminile sunt feerice, iar orasul mult mai aglomerat decat in cursul zilei.
Zante-town este un oras venetian recladit din temelii dupa cutremurul din 1953, singura cladire ramasa in picioare dupa seism fiind Biserica Sf. Dionisie. Desi este mai mic decat Kerkyra, are o serie de obiective care merita vazute: portul, Piata San Marco, muzeul Dionisios Solomon (poetul care a dat versurile imnului elen), artera comerciala Alexandrou Roma si, de ce nu, dealul Bohali care „vegheaza” orasul. Si aici am vazut stradute gen „str. Sforii”, insa, spre deosebire de Kerkyra, aici toate strazile sunt „paralele intre paralele” si nu te poti rataci.
Satele de munte
Inca de la prima vizita in Grecia mi-am dat seama ca spiritul autentic grecesc nu se gaseste in zonele turistice-comerciale ci in „vatra satului”.
In Corfu mi-au atras atentia Sinarades, Pelekas, Livadi, Perithia, Strinillas, Sgourades, Ana Korriakiana.
In Zakynthos, Exo Hora (cu cel mai batran maslin), Volimes, Maries, Macherado si Katastari care nu este chiar un satuc prapadit, ci prima capitala si locul in care se spune ca locuiesc cei mai bogati oameni ai insulei.
Vegetatia este bogata, pe amebele insule gasind pini, chiparosi si bineinteles maslini. Inaltimile nu sunt foarte mari, cca 900 m in Corfu sic ca 750 m in Zakynthos, dar diferentele de nivel foarte mari, fac ca drumurile sa fie foarte serpuite, adevarate “ace de par” in rampe foarte inclinate.
In aceste sate se desfasoara cele mai frumoase seri grecesti cu muzica, dans, bucate traditionale, vin si ouzo.
Statiunile si plajele
In Corfu, statiunile sunt dispuse atat pe partea vestica, cat si pe cea estica, prima avand parte de plaje cu nisip, cea de-a doua de plaje cu pietricele. Pe unele plaje intrarea in apa se face mai brusc (Paleiokastritsa), pe altele mail in (Marathias, Sidari), iar la Acharavi atat de lin, ca pana ajunge apa la piept risti sa te ia la rost granicerii albanezi. :)
Zakynthos castiga detasat cu mult mai multe plaje cu nisip, intrare lina in apa.
Pe ambele insule gasim plaje inaccesibile terestru, in golfurile Paleiokastritsei in Corfu si celebra plaja a naufragiului, Navagio, in Zakynthos. Apa marii are in Corfu o culoare ce bate in indigo, in timp ce in Zakynthos are un albastru “electric” ireal.
Distractie, relaxare, petrecerea timpului
Si Corfu si Zakynthos ofera posibilitati pentru toate varstele, gusturile, pretentiile, buzunarele. Fiecare are cate o statiune in care muzica la maxim si petrecerile pana la ziua cu multa bautura sunt un mod de viata: Kavos in Corfu si Laganas in Zakynthos. Si statiuni pentru familii cu copii mai mici sau mai mari, pentru cei care cauta mai multa liniste.
Taverne cu bucate traditionale, restaurante cu specific international, fast-food-uri, baruri, cafenele, cofetarii, magazine cu produse locale, magazine de suveniruri sau bijuterii autentice, ne imbie sa le trecem pragul.
Pentru cei pasionati si cu dare de mana, Corfu ofera jocuri de noroc intr-unul dintre cele mai moderne Cazinouri situate la etajul Palatului Achillion.
Daca vrem ca vacanta sa nu se rezume doar la bai in mare si bai de soare, putem alege o sumedenie de excursii:
In Corfu: croaziera pe insulele vecine Paxos si Antipaxos, croaziera la Laguna Albastra si satul pescaresc de pe continent Sivota, croaziera cu vaporul cu pereti de sticla si spectacol cu lei de mare (cei mici vor fi incantati), mini-croaziera in golfurile Paleiokastritsei. Nu ratati o vizitala Palatul Achillion, la Palatul Mon Repos si manastirea Vlacherna din peninsula Kanoni. Daca sunteti pasionati de istorie, puteti vizita site-urile arheologice din Albania.
In Zakynyhos, plecati in cautarea broscutelor Caretta-Carreta, intr-o croaziera in jurul insulei cu opriri la Navagio si la Pesterile Albastre, in insula vecina Kefalonia, sau mergeti sa vedeti locul de pe continent unde in fiecare an se aprinde flacara olimpica. Daca sunteti amatori de senzatii tari, incercati jeep-safari prin munti.
Oricare insula ati alege-o, nu va veti plictisi, iar o saptamana va fi insuficienta pentru a savura toate minunatiile pe care le ofera.
Trimis de almona in 26.03.10 13:57:23
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (almona); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Hello
Începutul a fost chinuit, greu şi prea cunoscut... în rest mi-a plăcut, a doua frază deja mi-a oprit mouse-ul pe căsuţa cu X, personal cred că eşti pe calea cea bună.
Fii mai liber; să nu te lege nimic din ceea ce tu crezi că alţii vor crede!
Continuă... Thx!
Informatii utile pentru a ne ajuta sa facem o alegere intre cele doua, pentru care meriti un vot.
Va multumesc amandurora. Eu ma hotarasc greu sa scriu si nu vorbesc decat atunci cand cred ca am ceva de spus.
Am sa las muzica sa vorbeasca pentru mine
http: //www. youtube. com/watch? v=5rMiFwFArT4 sau o varianta audio
@Almona,
am citit tot, dar nu am inteles esentialul.
Sper ca nu e secret???
Daca maine te-ai intoarce in Grecia si ai avea de ales o singura insula dintre cele doua sa vizitezi, pe care ai alege-o??? Da-mi te rog un raspuns sincer, eu stiu ca in ambele este frumos, dar vreau sa stiu parerea ta personala. Nu cred ca se va supara nimeni pe acest site, alegand doar una dintre ele. In definitiv, fiecare are gusturile sale, nu?
Ai avut o idee minunata sa faci o comparatie intre cele doua insule ionice.
Meriti si votul meu!
Felicitari!
Almona vad ca melodia intarzie asa ca poti alege varianta audio de aici: http: //www. trilulilu. ro/ionescunic/878b2c5dba4ff9
Oricand ai un videoclip si vrei sa extragi audio trebuie sa-mi trimiti linkul si se rezolva.
Felicitari pentru comparatie si frumosul review.
Am ciugulit de la targul de turism o prezentare foarte frumoasa a insulelor ionice de vest adica mai putin Kithira. Interesanta si cu poze multe. In rest am mai gasit un poster A3 cu Myrtos Beach din Kefalonia, din pacate cu navaggio nu am gasit.
Atasata muzica propusa de @ionescunic. Almona daca nu-ti place schimbam.
@georgiana
In Zakynthos, daca as putea m-as intoarce ieri. Mi-au ramas foarte multe locuri "nesavurate". As mai merge o data si in Corfu. Dar ca sa-ti dau un raspuns direct si franc, Zakynthos mi s-a infipt mai adanc in suflet.
@WM multumesc pentru melodie.
Prezentare completa din toate punctele de vedere, urmatoarea iesire in Grecia va fi Zakynthos.
Vb vot.
stii fiecare insula fiecare loc fiecare particica are farmecul ei,eu stiu niste locuri si in thassos si in zakynthos unde as vrea sa ma reintorc ori de cate ori am nevoie de liniste
”"nu-mi puteam imagina ca frumusetea locurilor vazute in nordul Greciei, pana la Kavala, unde s-a facut imbarcarea pe ferryboat, si apoi in insula poate fi macar egalata, nicidecum depasita. "
Foarte bine zici, almona, si eu traiesc cu aceeasi uimire de cate ori vizitez Grecia.
Cum e posibil sa vad ceva si mai frumos decat inainte? Nu am cuvinte!
Iti multumesc ca mi-ai adus aminte prin impresia ta.
In Corfu nu am ajuns inca, dar la cum descrii insula, abia astept momentul in care pasii ma vor purta acolo!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2018 Grecia, My Love! — scris în 24.03.19 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Plaja mea preferată... dar care o fi aceea? — scris în 01.02.18 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Ce culoare are marea? — scris în 18.08.17 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Cea mai frumoasă, cea mai cea... — scris în 31.07.17 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Insulele Greciei: Cele 3000 de margaritare ale Eladei — scris în 16.08.14 de zuftim din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2011 Thassos sau Corfu? — scris în 19.12.11 de krondia* din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Marea Ionica si insulele ei superbe — scris în 24.11.10 de ionescunic din BUCURESTI - RECOMANDĂ