GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Hotelul de gheata, Lacul Balea
Desi hotelul de gheata din iarna 2015/2016 a fost ridicat pentru a unsprezecea oara, fiind unic in fiecare iarna in Europa de sud – est, am reust in sfarsit sa ajung sa vad aceasta "opera de arta" cladita de legatura stransa dintre om si natura.
Am plecat din Brasov in jurul orei 9.00, iar dupa doua ore eram deja la Cascada Balea.
Din Brasov am plecat pe DN1/E68 pana in giratoriul spre DN7C (Cartisoara). De la Cascada Balea drumul este inchis pe perioada iernii, iar singurul mod de a ajunge la Lacul Balea este telecabina.
Cascada Balea este situata intre varfurile Moldoveanu si Negoiu, la o altitudine de 1200 m. Este cea mai mare cascada in trepte si cea mai impresionanta cadere de apa din Romania, de aproximativ 60 m. Vuietul continuu pe care il produce i-a dat si numele de Urlatoarea Balea.
Ajunsi la cabana Balea Cascada, poti merge catre cascada. pe un traseu de 50 minute, dar este recomandat sa fii un obisnuit al muntelui si sa fii echipat corespunzator.
Cabana Balea Cascada are o replica pe marginea lacului Vidraru denumita Cabana Cumpana.
Un drum cu telecabina pana la Lacul Balea costa 30 lei, deci dus intors costa 60 lei.
Peisajul este de o frumusete in care simti cum ti se taie respiratia, soseaua care serpuieste prin munti este ametitoare, chiar daca pe alocuri este ingropata de zapada viscolita.
Ajunsi la Lacul Balea, in primul rand am constatat ca acesta era ascuns sub stratul de gheata si zapada.
Denumirea lacului Balea provine de la numele unui pastor care si-a gasit sfarsitul in aceste locuri intr-o avalansa impreuna cu iubita si oile sale.
In fiecare an la inceputul lunii decembrie o echipa de constructori din judetul Mures incep sa cladeasca hotelul de gheata, din calupuri mari de gheata taiate la dimensiuni de aproximativ 100x60 cm din gheata formata in lacul glacial Balea.
"Sudarea" caramizilor" de gheata se face cu zapada adunata de pe versantii din apropiere.
Conditiile meteo din timpul executiei sunt foarte grele, dar acestea fiind singurele conditii in care se poate cladi si modela in gheata.
Hotelul are mai multe camere, in fiecare an stabilindu-se o anumita tematica.
Anul acesta tema a fost Europa, fiecare camera fiind denumita sugestiv cu numele unei tari europene. Acestea au fost puse in evidenta prin simboluri ale tarilor vizate. Am vazut turnul Eiffel si pe Napoleon, Big-bang-ul, scene de corida, coloana Infinitului, lalele si mori de vant, bustul lui Mozart, etc. Camerele contin mobilier de dormitor, sculptat in gheata. Paturile matrimoniale sunt acoperite cu paturi si blanuri de animale.
Daca doresti cazare in hotelul de gheata trebuie sa-ti faci rezervare din timp, iar inainte de a te caza trebuie sa semnezi o declaratie pe proprie raspundere cu privire la faptul ca ai luat la cunostinta de conditiile de temperatura din timpul noptii (-2ºC pana la + 2ºC). Pana la ora 17.00 hotelul este destinat vizitatorilor, cazarea efectiva facandu-se dupa ora 20.00.
Langa hotelul de gheata anul acesta au fost ridicate si cateva iglu-uri, ce contin o camera de zi si cateva dormitoare. Ansamblul de gheata contine si o biserica de gheata, pe care personal o consider proba de rezistenta a locului. Intreaga constructie este deosebita incepand cu altarul, bancutele pentru enoriasi, dar si cina cea de taina redata in gheata pe peretele din spate (pronaos).
Turistii ajunsi aici fac nenumarate fotografii, fiecare dorind sa duca cu el imaginile nemaintalnite pana aici.
In afara constructiilor de gheta Cabana Balea te asteapta cu caldura, cu diferite feluri de bauturi (calde si reci) si cu mancare.
Pe lacul inghetat iubitorii de zapada pot incerca snow-mobilul sau banana pe gheata.
Sa traiesti in Romania, sa fii cat de cat aproape de Transfagarasan si sa nu vezi aceste locuri minunate este egal cu a te priva de bucuria de a trai cu adevarat.
Trimis de MirelaV in 23.02.16 17:22:26
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSFĂGĂRAȘAN.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (MirelaV); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am onoarea primului vot, pentru acest review frumos şi foarte util. În decembrie 2014, imediat după Crăciun, am ajuns la hotelul de gheaţă, şi pot spune doar atât: este magnific! Acolo, sus, în împărăţia zăpezilor totul este de o frumuseţe răpitoare. În 2014, cele 12 zodii au constituit tematica hotelului, câte o zodie pentru fiecare cameră. Noi am urcat la hotel cam pe la 10.30, după această oră este destul de aglomerat la telecabină, cam greu să mai urci. Vacanţe frumoase!
Foarte frumos articolul si te felicit. Nu ai facut exces de cuvinte insa le-ai folosit cu mare spor si m-ai convins ca trebuie sa merg acolo. Cred ca la cum ai scris mi-ar fi placut chiar sa citesc si mai mult. Te felicit atat pentru articol cat si pentru poze. Votat cu mare placere.
@Safta Radu - Multumesc, sunt convinsa ca si tema referitoare la zodii a fost interesanta.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Hotel of Ice, Bâlea Lac — scris în 16.02.24 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Bâlea Lac și Hotelul de Gheață — scris în 20.03.19 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Hotelul de gheata — scris în 16.12.16 de eusiatat din RâMNICU SăRAT [BZ] - RECOMANDĂ
- Mar.2015 Hotelul de Gheata Balea Lac — scris în 02.04.15 de turist_calatorescu* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2015 Balea Lac - taram de basm — scris în 02.03.15 de danimlh din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2014 Poveste de iarna la Balea Lac si Hotelul de Gheata — scris în 22.10.15 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2013 Oare merită? — scris în 06.01.13 de G&A din BUCUREșTI - nu recomandă