ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.05.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.02.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2020
DURATA: 4 nopți
Familie
3 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CAZARE [camere etc]:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
PLAJA şi MAREA:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
86.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 44 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 18 MIN

Vacanţă de iarnă la hotelul Iaki

TIPĂREȘTE

Anul acesta am fost la Mare! La mijlocul lunii februarie, cu câteva zile înainte de aniversarea nunţii de argint, a unui sfert de veac frumos din viaţa noastră în care am trăit împreună bucurii şi necazuri, am crescut un copil şi mai multe generaţii de căţei şi pisici, am făcut o casă, am sădit un pom... Ne-am bucurat de fiecare zi, am zâmbit des şi ne-am întristat arareori, ne-am colorat viaţa în nuanţele mai pale sau mai aprinse ale fericirii... Desigur, acest eveniment din viaţa noastră merita o petrecere cu părinţii, naşii, finii şi prietenii dragi dar şi o excursie în doi, aşteptată de multă vreme. Ei bine, petrecerea şi excursia nu au mai avut loc... Socrul meu ne-a părăsit chiar în ajunul aniversării noastre iar călătoria în nordul Italiei a devenit doar un vis de vacanţă, amânat pentru vremurile în care lumea va putea să-şi trăiască viaţa fără mască.

Pentru că vaucherele mele de vacanţă aşteptau încă de anul trecut să fie cheltuite, pe la începutul lunii februarie mi-a trecut prin cap să le lichidăm într-o plimbare la munte, după sesiunea de examene a fiului nostru. Dar de ce la munte şi nu la mare? Am fost la mare primăvara, vara, toamna... niciodată iarna deşi m-au încântat mereu imaginile cu plaja pustie şi valurile îngheţate... Mi-e era teamă că soţul şi fiul meu nu vor fi tentaţi de o mică vacanţă într-o staţiune aproape părăsită dar spre surprinderea mea, mi-au acceptat propunerea cu entuziasm. Acum, sinceră să fiu, nici nu prea le-am lăsat loc de întors şi bine am făcut!

Ca întotdeauna, eu am avut misiunea de a găsi hotelul potrivit, singurul criteriu impus de băieţi fiind un centru spa pentru o porţie de răsfăţ în serile friguroase de februarie. Eu am mai adăugat, pentru sufletul meu, o condiţie... hotelul să aibă vedere la mare sau să fie foarte aproape de ţărm.

Aceste lucruri fiind stabilite, am început căutările ştiind de la bun început că nu voi avea prea multe variante pe litoralul nostru. Sunt destule hoteluri deschise iarna în Constanţa, câteva prin Mamaia, Eforie Nord şi Mangalia dar, din păcate, prea puţine au bază de tratament şi centru spa. Sau măcar o piscină interioară încălzită, o sală de fitness şi o saună... Pe o listă scurtă au rămas Iaki din Mamaia, Miraj MedSpa şi Aquatonic Steaua de Mare din Eforie Nord. Între timp, am aflat de la @crismis numele unui hotel din Mamaia care ni se potriveşte de minune chiar dacă se află pe malul lacului Siutghiol şi nu are vedere la mare. Este vorba de hotelul New Splendid unde vom merge cu siguranţă cândva, într-o iarnă!

Cu această ocazie, am constatat că există cerere în timpul iernii pentru hotelurile cu spa de pe litoral, ar fi bine să fie cât mai multe, zic eu. Mai ales acum, când mulţi dintre noi vor evita aglomeraţia din plin sezon... Cum minivacanţa noastră prindea şi weekendul de Valentine's Day, am găsit camere libere, cu puţin noroc, doar la Iaki. Oricum, balanţa proprie înclinase serios spre Iaki datorită colegilor mei care merseseră de câteva ori la Iaki în timpul iernii şi mi l-au recomandat fără rezerve. Au contat mult pentru mine şi impresiile de pe saitul nostru, mai ales cele scrise de @Dragoş care a fost de mai multe ori la Iaki în anotimpul rece şi ne-a povestit şi nouă.

Am studiat ofertele de pe saitul hotelului Iaki şi ne-am orientat spre pachetul Winter Escape care a cuprins trei nopţi de cazare cu mic dejun plus una gratis, acces la piscina interioară, saune şi sala de fitness, un masaj de relaxare pentru domni şi un ritual de înfrumuseţare pentru doamne. În aceeaşi perioadă, puteam alege pachetul creat special pentru Valentine's Day şi Dragobetele nostru românesc (două nopţi cu o cină festivă şi alte surprize adecvate momentului) dar cum hotărâsem să mergem împreună cu băiatul nostru, am considerat că Winter Escape ni se potriveşte mai bine. Pentru noi doi urma anul acesta o călătorie romantică în Italia, nu-i aşa?

Am luat legătura telefonic cu hotelul Iaki şi am solicitat un pachet Winter Escape pentru trei adulţi, de preferat într-un apartament. Am menţionat că vreau să plătesc cu cardul de vacanţă şi am primit o ofertă care ni s-a potrivit perfect: 1500 lei pentru trei adulţi cazaţi într-un apartament standard, cu toate facilităţile incluse în pachetul Winter Escape.

După ce am cercetat mai atent pozele de pe net, în urma unei conversaţii utile cu o domnişoară amabilă de la serviciul de rezervări al hotelului, am hotărât că ne-ar fi mult mai bune două camere duble standard. Diferenţa de preţ între un apartament şi două camere (dintre care una în regim single) a fost de 200 lei. A meritat din plin, am avut două băi şi nu s-a chinuit nimeni pe canapeaua îngustă din living, potrivită pentru un copil sau un adult mai mititel dar nu şi pentru flăcăul nostru bine crescut. De obicei ajungem noi, părinţii, pe canapea dar de data aceasta, clar n-am fi încăput şi nici nu doream să renunţ la confortul propriu, doar erau vaucherele mele! Parcă presimţeam că nu voi mai pleca prea curând în vacanţă...

Nu am plătit niciun avans, am achitat la plecare contravaloarea serviciilor incluse în pachetul Winter Escape şi consumaţia de la restaurant cu cardul de vacanţă şi cardul bancar. Toate cheltuielile de la bar, restaurant, spa se pot trece în contul camerei şi se achită la plecare. Am cercetat şi preţurile de pe booking, din aceeaşi perioadă şi am constatat că a fost mult mai avantajos pentru noi să rezervăm camerele direct la hotel mai ales datorită faptului că preţul de pe boocking nu includea accesul la facilităţile centrului welness-spa.

Trenul particular Softrans cu care am călătorit de multe ori şi nu ne-a dezamăgit niciodată, nu circulă pe ruta Craiova-Bucureşti-Constanţa în timpul iernii. Având în vedere cererea crescută, sunt suplimentate garniturile care transportă turiştii pe ruta Craiova-Bucureşti-Braşov. În absenţa prietenului Softrans, am călătorit cu un tren CFR modernizat care circulă de la Bucureşti la Constanţa fără oprire şi am ajuns la destinaţie în două ore şi 10 minute, un timp un pic mai bun decât al trenului particular.

După două luni de pauză, începând cu data de 15 mai, a fost reluată circulaţia trenurilor Softrans spre Constanţa şi Braşov, în condiţii speciale (se ocupă doar locurile cu număr par, fără călători în picioare, doar cu rezervare on-line şi este de preferat plata biletelor on-line sau cu cardul în tren).

Ştiam că nu ne putem baza pe autobuzele estivale-Constanţa City Tour şi linia 100 M- care leagă Gara Constanţa cu staţiunea Mamaia şi au staţie chiar în dreptul hotelului Iaki. Autobuzul local 5.40 circulă tot timpul anului dar nu ne-a fost util pentru că are capătul la intrarea în Mamaia, la Pescărie, aproape de hotelul Malibu dar foarte departe de Iaki. De la recepţia hotelului Iaki ni s-a sugerat varianta microbuzului nr. 23 care face curse între Gara Constanţa şi Năvodari. Microbuzele pleacă din jumătate în jumătate de oră, din imediata vecinătate a gării.

Am prins un microbuz care tocmai se pregătea să plece, am găsit locuri pe scaune şi am plătit 8 lei de persoană de la gară până la hotel. Pe traseu s-a aglomerat mult peste limita admisă... Pentru trei persoane am dat 24 lei, cam tot atât costă un taxi şi călătoreşti mult mai rapid şi mai confortabil. Ne-am învăţat lecţia şi la întoarcerea acasă dar şi ori de câte ori am plecat la plimbare în Constanţa, am apelat la recepţia hotelului pentru a ne comanda un taxi.

Hotelul Iaki se află în centrul staţiunii Mamaia, fiind despărţit de plajă doar prin aleea de promenadă. Clădirea hotelului este frumoasă, cu linii clasice, cu arcade şi coloane elegante. O parte a camerelor privesc spre plajă şi mare, cealaltă parte, spre lacul Siutghiol. Se învecinează cu hotelurile Riviera, Majestic, Rex şi cu un bloc de apartamente nou şi elegant, ridicat din păcate chiar pe plajă. Iaki este cel mai vechi hotel din staţiunea Mamaia, deschis în anul 1959 sub numele Yalta, schimbat mai târziu în Bucureşti. Cumpărat în 1999 de celebrul fotbalist constănţean Gheorghe Hagi, bătrânul hotel Bucureşti a fost renovat, modernizat şi extins, devenind unul dintre cele mai căutate hoteluri de pe litoralul românesc al Mării Negre. A primit noul nume Iaki, după copiii lui Hagi, Ianis şi Kira.

În prezent, hotelul Iaki pune la dispoziţia turiştilor 122 de camere duble (standard, superior şi executive, cu paturi matrimoniale sau twin) şi apartamente cu vedere spre mare sau spre lacul Siutghiol. Deschis tot timpul anului, hotelul dispune de trei restaurante şi mai multe săli de conferinţe de dimensiuni diferite, potrivite pentru tot felul de evenimente. Sunt două baruri: Piano Bar, în vecinătatea recepţiei, foarte elegant, cu activitate permanentă şi Sunrise Bar, deschis la piscina exterioară doar în timpul sezonului estival.

Hotelul Iaki dispune de un centru de relaxare şi înfrumuseţare modern de serviciile căruia pot beneficia atât turiştii cazaţi în hotel cât şi persoane din afara hotelului. În timpul sezonului estival, oaspeţii hotelului Iaki au avantajul accesului gratuit la plaja privată cu şezlonguri şi umbreluţe, situată în dreptul hotelului, dincolo de aleea de promenadă şi la piscina exterioară în apropierea căreia se găseşte beach-barul, cu băuturi contra cost.

Turiştii cazaţi în hotel pot parca în siguranţă autoturismul personal, gratuit în parcarea exterioară de 60 de locuri sau cu plată, în parcarea subterană cu 35 de locuri.

Dincolo de şosea, pe malul lacului Siutghiol, la circa 300 metri de hotelul Iaki, se află un magazin Mega Image cu preţuri normale, de oraş, foarte bine aprovizionat şi în timpul iernii. De la Mega ne-am cumpărat apă, bere, sucuri, fructe şi diverse cronţăneli. Funcţiona din plin şi rotisorul din magazin, clienţi erau destui de la blocurile şi şantierele din zonă.

Am ajuns la hotelul Iaki pe la ora 13 şi am primit în scurt timp cartelele de la cele două camere împreună cu un plic în care am un găsit un bilet cu programarea la procedurile spa incluse în preţ şi cupoanele în baza cărora beneficiam de reduceri la restaurant şi la spa. Am fost tare dezamăgită... în cea mai mare parte, vina îmi aparţine! În momentul în care am rezervat camerele am menţionat că doresc să ne cazăm la etaj superior pentru a nu fi deranjaţi de muzica de la petrecerea de sâmbăta seara. Am uitat să precizez că vreau camere cu vedere la mare dar am fost convinsă că hotelul nu va fi plin şi voi avea parte de balconul din care să privesc spectacolul mării şi să respir adierile sărate ale brizei. Ei bine... n-a fost aşa! Am primit camere la etajul 4, cu balcon dar cu vedere spre lacul Siutghiol, la pachet cu zgomotul de la şantierul vecin şi de la şosea, aglomerată şi în extrasezon. În plus, cele două camere nu au fost alăturate aşa cum ar fi fost normal, erau exact în capetele opuse ale coridorului, cu multe camere libere între ele.

În drum spre camerele alocate, am observat că erau foarte multe camere neocupate pe partea cu marea şi am revenit la recepţie cu speranţa că mi se va împlini visul de vacanţă. Eram dispusă să plătesc în plus pentru vederea la mare dar mi s-a spus că nu se percepe acest supliment decât în timpul verii. N-am rezolvat nimic, refuzul a fost ferm... camerele cu vedere la mare erau rezervate din timp de turişti care achiziţionaseră pacherul cu doar două nopţi de cazare în weekend. Aşa că miercuri şi joi au fost libere majoritatea camerelor cu vedere la mare şi s-au ocupat abia vineri, după prânz. Am fost cam bosumflată că nu s-au repartizat camerele cu vedere la mare în ordinea sosirii turiştilor, ţinând cont de faptul că nimeni n-a plătit vreun supliment. Mi-a trecut repede... a fost totuşi vina mea dar am rămas cu impresia că personalul de la recepţie este amabil, politicos dar un picuţ cam rigid.

Recepţia se află la parterul hotelului, intrarea principală fiind pe partea cu şoseaua (din parcarea exterioară). Deşi holul în care este amplasată recepţia este destul de înghesuit, eleganţa şi bunul gust impresionează din prima clipă. Din acest hol de primire pornesc scările interioare şi tot de aici se intră la restaurantul Coriolis şi la Piano Bar. Tablourile cu temă marină colorează zona recepţiei şi pot fi cumpărate de iubitorii de artă. Bancomatul este foarte util, ţinând cont că este ceva distanţă până în Constanţa. Am apelat şi noi la el chiar dacă am plătit mai mult cu cardul. Lângă recepţie este amplasat liftul panoramic care ne-a oferit imaginea de vis a mării la fiecare urcare sau cobărâre. Nu ştiu dacă mai există alte lifturi în hotel, eu n-am mai văzut vreunul... poate în aripa nouă a clădirii!

Revin la camera dublă standard cu balcon şi vedere spre lacul Siutghiol care ne-a găzduit în cele patru nopţi ale vacanţei noastre de iarnă la mare. Camerele duble standard sunt decorate în nuanţe calde de bej şi maro, mochetate, luminoase, bine aerisite dar mici, chiar înghesuite. Potrivite ca dimensiune pentru doi adulţi, nu oferă confortul dorit de o familie cu copii care alege un hotel de patru stele. Spaţiul nu permite nici măcar amplasarea unui pătuţ pentru bebeluş. După cum se poate vedea în pozele de pe saitul hotelului, camerele din aripa nouă a hotelului sunt mai spaţioase şi mai elegante dar cum n-am stat acolo nu pot povesti nimic despre acestea.

Camerele duble standard în care am fost cazaţi la Iaki sunt asemănătoare ca dimensiune şi dotări cu camerele duble de la hotelul New Montana din Sinaia unde am fost de multe ori de-a lungul timpului şi despre care am spus mereu că nu depăşesc confortul unui hotel de trei stele. Desigur, pentru cei care au nevoie de mai mult spaţiu şi sunt dispuşi să scoată mai mulţi bani din buzunar, există la Iaki apartamente, suite şi camere duble superior cu grad sporit de confort. În cazul nostru, nu a fost nevoie de mai mult pentru că am avut două camere, una dintre ele în regim single pentru băiatul nostru.

Patul matrimonial mare, cu saltea confortabilă, încadrat de două noptiere cu veioze, ocupă toată lăţimea camerei. Perne şi pilotă de calitate bună, aşternuturi impecabile dar pluşul care îmbracă tăblia patului din camera noastră a fost pătat. Face impresie proastă, trebuie schimbat sau înlocuită tăblia capitonată cu alta simplă, din lemn. Dulapul pentru haine în care am găsit seiful, halatele din frotir alb de bună calitate şi papucii de baie de unică folosinţă este aşezat pe holişorul îngust de la intrarea în cameră, faţă în faţă cu uşa de la baie. În cameră se mai află un mic cuier, suport pentru bagaje, oglindă, televizor modern, fixat pe perete şi un birou sub care este mascat minibarul cu băuturi şi dulciuri contra cost.

Căldura este asigurată de instalaţia centralizata de climatizare. În tot hotelul a fost cald, plăcut... foarte important pentru confortul turiştilor la un hotel cu spa, în anotimpul rece. În fiecare cameră este montat un panou pentru reglarea individuală a temperaturii dar la noi a fost defect. Temperatura nu putea fi setată sub 26 grade, cumplit de cald pentru mine. Am anunţat recepţia şi ne-a trimis meşterul care a rezolvat, cu ceva eforturi, defecţiunea.

În camere sunt suficiente prize şi corpuri de iluminat, bine amplasate. Telefonul fix l-am folosit pentru a comunica între cele două camere şi cu recepţia. Există internet wireless gratuit în tot hotelul şi funcţionează foarte bine.

Baia este suficient de spaţioasă, bine întreţinută, decorată cu gresie şi faianţă de culoarea nisipului, cu cabina de duş şi instalaţii sanitare în stare bună de funcţionare. Ventilatorul este eficient, am avut uscător de păr bun, calorifer port-prosop, multe prosoape albe, de dimensiuni diferite, dozator cu gel de duş, săpun solid, şampon şi alte câteva articole destinate igienei personale, de calitate medie.

Balconul nemăturat, cu vopseaua scorojită, fără scaune şi măsuţă... se presupune că iarna nu petreci prea multă vreme pe balcon! Vederea spre lacul Siutghiol este obturată de multele blocuri noi înşirate pe malul lacului. N-am văzut răsăritul din mare dar am avut parte de un minunat apus de soare peste lacul Siutghiol. Seara, dincolo de lac, licăreau luminile orăşelului Ovidiu. Plăcută privelişte dar mi-aş fi dorit atât de mult să văd Marea în fiecare dimineaţă! Mai ales că am avut parte de vreme de primăvară la mijloc de februarie, cu cer senin şi soare strălucitor...

Cameristele au trecut în fiecare zi prin camerele noastre, au aspirat mocheta, au luat gunoiul, au completat hârtia igienică şi cosmeticele din baie, au schimbat prsoapele zilnic şi lenjeria de pat după două nopţi deşi n-ar fi fost cazul. Am remarcat curăţenia de pe holuri, din zona recepţiei, din restaurante şi centrul spa dar şi din spaţiile exterioare care aparţin hotelului, n-am niciun reproş în această privinţă.

În extrasezon, micul dejun se serveşte în restaurantul Coriolis de lângă recepţie, cel mai mic dar cel mai cochet dintre restaurante hotelului Iaki. Micul dejun, bufet-suedez, a fost destul de bogat dar nu m-a impresionat în vreun fel. Preparatele care se servesc calde (ouă ochiuri, omletă, crenvurşti, cabanos, legume...), au fost reci! Ne-au dezamăgit zacusca, salata de vinete, fasolea bătută, humusul cu gust de supermarket. În rest, au fost cam de toate : mezeluri, telemea, caşcaval, unt, brânză topită, măsline, legume proaspete, cereale, produse de patiserie, prăjiturele, chec şi cozonac fără gust, miere, dulceţuri. Mai multe feluri de chifle şi pâine care poate fi prăjită, fructe multe şi bune, tot felul de seminţe, sana, iaurturi simple şi cu fructe ambalate, compot, lapte de vacă dar şi de soia şi migdale. O notă bună pentru sucurile de fructe şi pentru cafeaua de la espressor, delicioasă! Desigur, am găsit ce să mâncăm cu plăcere dar ne aşteptam la un pic de răsfăţ la micul dejun. Ce ne-am fi dorit şi n-am găsit la micul dejun de la Iaki... produse simple, gustoase şi ieftine, preparate în bucătăria proprie, cum ar fi orezul cu lapte, clătitele ori salate şi prăjituri de casă.

Pentru că la sfârşit de săptămână hotelul a fost ocupat la capacitate maximă, micul dejun nu a mai fost oferit turiştilor în micul restaurant Coriolis. Au deschis restaurantul mare, cu ieşire la terasă, care este folosit în sezonul estival pentru cele trei mese principale, servite sub formă de bufet suedez. În acest restaurant spaţios (Ballroom, cred că se cheamă) a avut loc sâmbătă seara şi petrecerea de Valentine's Day. Duminică am avut parte de un mic dejun mai diversificat decât în dimineţile anterioare, cu preparate mai dichisite, de calitate mai bună dar a fost mare aglomeraţie, tăvile cu mâncare, recipientele pentru sucuri şi cafeaua se terminau repede şi se completau destul de greoi deşi personalul făcea eforturi evidente pentru a mulţumi pe toată lumea. Acum, ce să zic... eu am evitat de când mă ştiu aglomeraţia, mi-a plăcut mult mai mult la Coriolis!

În timpul sezonului rece, restaurantul Coriolis serveşte prânzul şi cina în regim a-la-carte. Meniul cuprinde doar preparate sofisticate şi scumpe, chiar foarte scumpe pentru bugetul nostru. Am văzut că se poartă şi pe la alte hoteluri din ţară, cum ar fi Simfonia Boutique din Râmnicu Vâlcea, un hotel foarte bun care ocupă unul din primele locuri în topul preferinţelor familiei mele. Cum de nu v-am povestit până acum despre el?!

Să ne întoarcem la Iaki şi la Coriolis... după ce ne-am resemnat şi ne-am cazat în camerele noastre fără vedere la mare, am coborât la restaurant pentru prânz. Răsfoim un pic meniul ca să ne orientăm şi să fac repede o socoteală, cam câţi bani mi-ar trebui pentru patru zile. Hmmm... supă cremă de ciuperci-25 lei, salată cu muşchi de vită-48 lei, muşchiuleţ de porc în crustă de muştar-48 lei, cotlet de miel-69 lei, piept de raţă cu sos de mere-70 lei, muşchi de vită cu măsline-130 lei. Nu, n-am ales intenţionat cele mai scumpe preparate, aceasta este nota generală. Am comandat paste, printre cele mai ieftine feluri din meniu, Carbonarra-33 lei şi Quatro Formaggi-35 lei. Porţiile, medii ca mărime, au fost suficiente iar gustul... acceptabil dar am mâncat paste mai bune la restaurante de cartier, fără pretenţii. Fiul nostru a mai mâncat într-o seară la Coriolis (piept de pui cu sos de ciuperci şi migdale-39 lei şi desert cu cremă de ciocolată-20 lei) şi a fost mulţumit, totul a fost foarte bun.

Am hotărât împreună cu băieţii mei că trebuie să găsim altă variantă pentru prânz. Restaurantele din zona hotelului Iaki sunt închise iarna, cu excepţia excelentului restaurant pescăresc Blue Acqua de pe faleză care ne-a cucerit prin amabilitatea personalului şi calitatea desosebită a preparatelor culinare. E drept, nici Blue Acqua nu este ieftin dar măcar am mâncat icre şi peşte gătit în fel şi chip, să simţim că suntem la ţărmul mării. Ce borş de peşte şi ce storceag se prepară la Blue Acqua... delicioase! Am avut în plan să mâncăm şi în Portul Tomis din Constanţa dar băiatul meu s-a declarat fan Blue Acqua şi a insistat să mâncăm doar acolo. Şi acum îi pomeneşte!

Principalul motiv pentru care am ales Iaki în anotimpul rece este centrul wellness-spa care pune la dispoziţia turiştilor o piscină interioară semiolimpică încălzită, iacuzzi, sală de fitness spaţioasă şi foarte bine dotată, saună umedă şi uscată, duşuri emoţionale şi cervicale. Sunt mai multe cabinete de cosmetică, masaj şi tratamente corporale de ultimă generaţie pentru care este necesară programare.

Clădirea în care se află centrul spa comunică cu hotelul, la nivelul etajului 1, printr-o pasarelă din sticlă şi metal, bine încălzită în timpul iernii. Turiştii cazaţi la hotelul Iaki au acces gratuit sau contra cost la piscină, jacuzzi, saune, sala de fitness, în funcţie de pachetul turistic achiziţionat. Noi am avut inclusă această facilitate dar mi s-ar părea normal ca toţi turiştii cazaţi la Iaki să beneficieze de intrare gratuită la spa. Desigur, cu plata separată a masajului şi tratamentelor cosmetice, aşa cum este normal!

La centrul de relaxare şi înfrumuseţare de la hotelul Iaki pot veni, în toate anotimpurile, turişti cazaţi la alte hoteluri din staţiune precum şi constănţenii pentru care există mai multe tipuri de abonamente.

Din păcate pentru mine, am răcit foarte rău, chiar din prima zi a scurtei noastre vacanţe... Dacă eram pe vremea covidului cred că mă trimiteau rapid acasă sau mă izolau într-o cameră. Desigur, n-am îndrăznit să merg la piscină dar soţul meu şi fiul nostru şi-au petrecut toate serile la bălăceală şi saune şi au fost foarte mulţumiţi, încântaţi chiar. Tânărul a testat şi sala de fitness... de la el am aflat că este foarte bună.

Singura problemă pe care gazdele noastre ar trebui s-o aibă în vedere în viitor sunt cursurile de înot pentru copii. Acestea ar trebui să se desfăşoare în anumite zile din săptămână, în intervale orare bine stabilite şi respectate astfel încât să nu se afle în bazin, în acelaşi timp, turiştii şi grupele de copilaşi care se pot deranja reciproc. În acest caz, toată lumea a plătit şi are dreptate... copiii sunt gălăgioşi pentru că aşa este firesc, unii turişti au nervişorii zdruncinaţi şi vor relaxare! Am mai întâlnit această situaţie la două hoteluri cu pretenţii, Grand Hotel Sofianu din Râmnicu Vâlcea şi ARO Braşov şi nu mi se pare în regulă, chiar dacă pe noi nu ne-a deranjat prea tare.

În ceea ce priveşte masajele şi tratamentul facial, incluse în pachetul Winter Escape... nu pot spune nimic, pentru că le-am ratat! Băieţii nu s-au arătat încântaţi de ideea unui masaj la tălpi pe motiv că se gâdilă dar nu le-a convenit nici ora la care au fost programaţi, fără a fi consultaţi. Ar fi trebuit să meargă la masaj la o oră matinală la care nu prea aveau chef să-i gâdile cineva la tălpi. Mă rog, a fost alegerea lor să renunţe... Băiatul meu a dorit un alt tip de masaj, contra cost, dar n-a reuşit să obţină o programare nici măcar în primele zile ale sejurului nostru care n-au fost aglomerate.

Eu m-aş fi dus la ritualul menit să mă facă mai tinerică deşi nu cred în miracolele produselor şi terapiilor cosmetice! Nu m-am dus pentru că strănutam de mama focului şi am hotărât să experimentez în avans distanţarea socială în această mică vacanţă... Fără spa şi cosmetică, fără shopping, cu somn de frumuseţe după masă, cu plimbări lungi pe plaja din Mamaia şi pe faleza din Constanţa, cu vizite lejere la Delfinariu, Acvariu şi Microezervaţie, fără aglomeraţia sezonului estival. Merge, credeţi-mă pe cuvânt... până la finalul vacanţei, cu ajutorul aerosolilor şi odihnei, am scâpat şi de guturai!

În concluzie, a fost bine la Iaki... Dacă aş fi avut cameră cu vedere la mare şi m-aş fi bucurat de facilităţile centrului spa, aş fi fost chiar încântată. Nu e nimeni de vină că am răcit iar pentru cameră... dacă aş fi cerut de la început, poate aş fi primit. Cu toate acestea, cred că ar fi necesară renovarea şi decorarea camerelor duble standard în culori mai vii sau măcar remedierea unor mici probleme care pot fi supărătoare când plăteşti preţurile mari din vârf de sezon. Un pic de atenţie la micul dejun, un meniu mai echilibrat care să nu te trimită la restaurantele din vecinătate şi o mai bună comunicare cu recepţia şi centrul spa în ceea ce priveşte programările... Deşi mă feresc de comparaţii, nu pot să nu amintesc alt hotel de patru stele de pe litoralul nostru, Europa din Eforie Nord unde n-am avut ce să reproşez, oricât m-am străduit. Din păcate, Europa este închis în timpul iernii deşi are un centru de tratament şi relaxare foarte bun.

Tinând cont de ce v-am povestit, decideţi singuri dacă vă tentează o plimbare în extrasezon la Marea Neagră, la hotelul Iaki din Mamaia. Din punctul nostru de vedere, merită din plin având în vedere ofertele foarte bune pe care le puteţi găsi pe saitul hotelului, din luna octombrie până la începutul lunii mai. Dacă faceţi abstracţie de peisajul dezolant al staţiunii Mamaia, e minunat iarna la marea noastră... linişte întreruptă doar de ţipetele ascuţite ale pescăruşilor, valuri care se sparg vijelioase de ţărm, adierile sărate ale brizei, plaje pustii şi curate, scoici care spun poveşti, incredibile nuanţe gri-albastru-verde turcoaz, un delicios borş pescăresc într-un local mic şi romantic...


despre SERVICII

Personalul de la recepţie este politicos, zâmbitor dar este necesară mai multă deschidere şi promptitudine în soluţionarea problemelor apărute. La Spa este o comunicare deficitară în ceea ce priveşte programările. Despre cameriste, numai de bine... sunt harnice şi discrete. Ospătarii sunt atenţi dar atunci când se aglomerează fac faţă cu greu.

Ne-am simţit bine la Iaki chiar dacă prima impresie n-a fost grozavă, în mare parte din cauza mea!


despre CAMERE & COND. CAZARE

Am fost cazaţi în camere duble standard cu balcon şi vedere spre lacul Siutghiol. Este gălăgie de la şantierul din vecinătate şi de la traficul auto intens, chiar şi în timpul iernii. Camerele sunt luminoase, curate dar mici şi necesită unele retuşuri. Căldura este asigurată prin sistemul centralizat de climatizare şi a fost suficientă, chiar prea multă.

Recomand din tot sufletul cazarea în camere cu vedere la mare!


GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)

Micul dejun bufet suedez a fost îndestulător dar aş fi preferat mai puţine produse din magazin şi mai multe preparate din bucătăria proprie. Cafeaua, sucurile şi fructele au fost de calitate foarte bună.

Meniul restaurantului cuprinde doar preparate sofisticate şi foarte scumpe.


PLAJA & MAREA / LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Chiar dacă am fost iarna la hotelul Iaki, pentru Mare nu pot da decât nota 10! În sezonul estival, hotelul are plajă privată cu şezlonguri şi umbreluţe incluse în costul cazării.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Hotelul dispune de un centru wellness-spa modern şi foarte bine întreţinut la care au acces atât turiştii cazaţi în hotel cât şi clienţi din afară. Este necesară o coordonare mai bună a diverselor activităţi, cum ar fi cursurile de înot pentru copii.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Floria in 17.05.20 18:24:11
Validat / Publicat: 17.05.20 20:58:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAMAIA. A mai fost în/la: De-a lungul timpului am fost la mai multe hoteluri, ultima dată la hotelul Malibu de patru stele, primul hotel din staţiune venind dinspre Constanţa-zona Pescărie

VIZUALIZĂRI: 2265 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Hotel Iaki Mamaia. Lacul Siutghiol vazut de la balconul camerei baiatului meu. In dreptul camerei lui nu erau blocuri pe malul lacului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39350 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 44.10 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    15 ecouri scrise, până acum

    mishu
    [17.05.20 21:43:01]
    »

    @Floria: In primul rand iti doresc multe aniversari cat mai frumoase si unde vei dori sa le petreci. Am mai citit si eu alte impresii despre acest hotel si daca iarna este ok, cred ca vara este si mai bine chiar. Acum citind articolul tau ma gandeam oare cum va fi dupa ce va fi pus din nou in circuit avand in vedere restrictionarile insa sunt convinsa ca va fi totul ok, putin schimbat, dar totusi un hotel unde sa revii.

    Despre preturile la restaurant nu prea cred ca nu ma asteptam sa fie mari, si cred ca si tu banuiai asta.

    O analiza detaliata a hotelului, felicitari, votat cu mare drag. ​​

    Zoazore
    [17.05.20 21:55:27]
    »

    @Floria: La de trei ori aniversarea asta să reveniți tot la Iaki! Mulți ani fericiți împreună, dragii mei!

    Ce frumoasă e marea iarna! Ce culoare ireală are...

    Hotelul, deși ”cu ștaif”, ar fi de 3+ stele! Din cauza mărimii camerei și a ”micilor derapaje” de pe balcon.

    Cat despre

    Preparatele care se servesc calde (ouă ochiuri, omletă, crenvurşti, cabanos, legume...), au fost reci! Ne-au dezamăgit zacusca, salata de vinete, fasolea bătută, humusul cu gust de supermarket.

    așa o fi iarna! Nefiind mulți turiști, mai improvizează și ei! Vara n-o fi chiar așa!

    Dar și cu această mică obiecție, tot a fost frumos! Ai profitat din plin și cu folos de cardul de vacanță!

    Dragoș_MDPHONE CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [17.05.20 22:43:30]
    »

    @Zoazore

    așa o fi iarna! Nefiind mulți turiști, mai improvizează și ei!

    Aia să crezi tu că erau puțini turiști - hotelul era full! Și din câte am citit prin recenzii, vara e și mai rău. Mai ales că atunci prețurile sunt... pe măsura cererii. ​

    FloriaAUTOR REVIEW
    [17.05.20 22:59:19]
    »

    i @mishu: Mulţumesc! Vă doresc şi vouă tot binele din lume!

    Sunt convinsă că hotelul Iaki se va adapta noilor cerinţe, dispune de spaţiu suficient, are mai multe restaurante, piscină exterioară şi plaja proprie pe care o poate organiza aşa cum trebuie. În plus, este foarte curat, din acest punct de vedere n-am avut niciun reproş.

    Probabil vom mai merge la ei dacă mai nimerim oferte avantajoase în extrasezon dar vara depăşeşte mult suma pe care sunt dispusă să o plătesc pentru o vacanţă la Mamaia.

    De fapt, vara nu merg la mare pentru că nu suport căldura şi aglomeraţia care mă împiedica să vorbesc cu Marea mea.

    nicole33
    [17.05.20 23:19:03]
    »

    @Floria:  

    Anul acesta am fost la Mare! La mijlocul lunii februarie, cu câteva zile înainte de aniversarea nunţii de argint, a unui sfert de veac frumos din viaţa noastră în care am trăit împreună bucurii şi necazuri, ​...

    La mulţi ani fericiţi împreună şi la cât mai multe aniversări frumoase unde doreşti!

    Cred că îţi dai seama cât de norocoasă ai fost pentru că ai apucat să vezi marea anul acesta. Alţii doar visează la mare sau privesc marea în fotografiile din vacanţele ​​din anii anteriori şi oftează cu tristeţe.

    Da, marea este frumoasă în orice anotimp, iar Iaki, cu plusurile şi minusurile lui, mi se pare o alegere bună în extrasezon şi când vine cu oferte speciale​. Altfel este prea scump pentru ce oferă. Părerea mea.

    Iaki este cel mai vechi hotel din staţiunea Mamaia, deschis în anul 1959 sub numele Yalta, schimbat mai târziu în Bucureşti..... A primit noul nume Iaki, după copiii lui Hagi, Ianis şi Kira. ​

    Uite că am aflat şi ceva nou!

    Ştiam de unde vine numele de Iaki, ştiam evident şi al cui este fostul hotel Bucureşti, dar nu ştiam că este atât de vechi şi nici cum s-a numit la inaugurare. ​​

    FloriaAUTOR REVIEW
    [17.05.20 23:23:07]
    »

    @Zoazore: Mulţumesc, Nicoleta! Da, am profitat din plin de vacanţa de iarnă la mare, chiar dacă m-a sâcâit tare răceala...

    ​În ceea ce priveşte camerele duble standard şi micul dejun, Iaki este la nivelul unui hotel bun de trei stele dar are în plus multe alte facilităţi care l-au promovat într-o ligă superioară: centru de conferinţe, centrul spa modern cum puţine hoteluri de pe litoralul nostru au, piscină exterioară şi plajă privată.

    ​Mai are şi o aripă nou construită care se ridică la exigenţele celor patru stele dar nu s-a nimerit să stăm acolo sau poate acele camere nu sunt alocate celor care beneficiază de ofertele speciale. Chiar nu ştiu!

    ​Dacă mai ajungem la Iaki, voi cere neapărat cameră cu vedere la mare...

    Dan&EmaPHONE
    [18.05.20 07:25:27]
    »

    La multi ani! La multi ani impreuna! Ce frumos suna realizarile voatre! Felicitari! ​​

    ​​Iarna la mare - si noi am mai fugit cate o zi.  Ofertele Iaki - cele tematice sunt interesante, au ajuns si pe mainile mele si exista o sansa buna sa apelam vreodata la una din ele. Am citit articolele lui Dragos, acum pe al tau, asa ca as fi in cunostinta de cauza in ce priveste aceste oferte speciale. La Iaki in extrasezon am fost si eu (cu business) si am si scris. Centrul SPA e punctul lor forte, era vizitat si de localnici intr-adevar. M-am salutat ​​reciproc si cu Hagi care a trecut prin restaurant cand eram acolo.

    ​​Felicitari! Numai bine! La multi ani! ????????

    ​​

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    FloriaAUTOR REVIEW
    [18.05.20 11:31:20]
    »

    @nicole33: Muţumesc din suflet, Nicole! Aşa cred şi eu, Iaki este o variantă foarte bună de relaxare în extrasezon. Sunt sigură că îşi va păstra bunul obicei al ofertelor speciale în anotimpul rece. Vara mi se pare exagerat de scump, chiar şi în luna mai sau în septembrie. Mai ales că în timpul verii se pot găsi oferte mai bune din multe puncte de vedere chiar şi pe litoralul românesc. De exemplu, mie mi-a plăcut mai mult hotelul Malibu din Mamaia unde am fost anul trecut în septembrie! Malibu este deschis iarna dar nu are piscină interioară aşa că râmâne doar pentru vacanţe cu soare.

    Am fost norocoasă că m-am întâlnit cu Marea într-un an atât de complicat şi sper că vom mai ajunge pe litoralul nostru măcar la toamnă. Vacanţe frumoase şi liniştite îţi doresc... ştiu că le iubeşti tare mult, la fel ca noi toţi!

    FloriaAUTOR REVIEW
    [18.05.20 11:43:21]
    »

    @Dan&Ema: Mulţumesc, Dane! La mulţi ani frumoşi vă doresc şi vouă! Sunt de urmărit ofertele de iarnă de la Iaki... sunt sigură că distracţia de la Spa ar fi pe placul copiilor tăi. Îmi doresc să ajungem cu toţii sănatosi şi voioşi la marea noastră  în vara aceasta...

    webmasterX
    [18.05.20 12:15:59]
    »

    @Floria

    De exemplu, mie mi-a plăcut mai mult hotelul Malibu din Mamaia unde am fost anul trecut în septembrie!

    Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

    Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

    Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

    tata123 🔱
    [18.05.20 13:17:44]
    »

    @Floria: La mulți ani! O minivacanță petrecută la malul mării cu prilejul unei ocazii speciale - felicitări! O prezentare utilă, detaliată,  a acestei unități de cazare pe care o știam printre primele privatizate în Mamaia.

    Iaki este cel mai vechi hotel din staţiunea Mamaia, deschis în anul 1959 sub numele Yalta, schimbat mai târziu în Bucureşti... A primit noul nume Iaki, după copiii lui Hagi, Ianis şi Kira.

    Istoria stațiunii Mamaia este mult mai veche, iar unități de cazare au apărut în perioada interbelică. Așezământul de băi Mamaia apare la începutul secolului al XX-lea (1906), apoi familia regală a României ridică o reședință de vară lângă plajă (1924-1927). Ulterior în perioada interbelică apare Cazinoul (1935), vila-hotel Albatros (1935 - prima unitate de cazare în regim hotelier din Mamaia) și Hotelul Rex (1936/37).

    Hotelul Iaki a fost inaugurat la sfârșitul anilor '60 sub numele Yalta (apoi București) și s-a dorit a fi o replică a hotelului regal Rex, transformat în casă de odihnă pentru clasa muncitoare.

    Ultimul hotel construit în stațiunea Mamaia este Hotel Savoy (1983)​, de altfel și primul privatizat după evenimentele din 1989.

    Numai bine!

    FloriaAUTOR REVIEW
    [18.05.20 18:20:53]
    »

    @webmasterX: Am scris deja despre hotelul Malibu din Mamaia!

    FloriaAUTOR REVIEW
    [18.05.20 18:30:28]
    »

    @tata123: Mulţumesc! Completările tale sunt deosebit de utile şi bine documentate, ca de obicei!

    Desigur, hotelul Rex este mai vechi dar, din păcate pentru noi şi pentru istoria staţiunii Mamaia, este închis de multă vreme. Deşi este un hotel declarat monument istoric, aşteaptă resemnat  o amplă renovare şi modernizare  care să-i redea strălucirea interbelică.

    Ai dreptate, trebuia să menţionez că Iaki este cel mai vechi hotel din Mamaia în stare de funcţionare. A avut noroc că a fost cumpărat de Hagi...  

    Sănătate şi vacanţe frumoase îţi doresc, chiar şi în acest an care ne supune la multe încercări!

    alinafulg
    [21.05.20 18:03:49]
    »

    Vă invidiez pentru că sunteti atat de aproape de mare, pentru noi cei din vestul tării este mult mai greu să vedem marea in timpul iernii, deși mărturisec faptul că mi-as dori tare mult să o văd în toate anotimpurile. La multi ani frumoși!

    FloriaAUTOR REVIEW
    [21.05.20 19:07:06]
    »

    @alinafulg: Mulţumesc! Multă sănătate şi o vară cât mai liniştită vă doresc!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alinafulg, Dan&Ema, Floria, mishu, tata123 🔱, Zoazore
    Alte impresii din această RUBRICĂIaki Hotel:

    INFO: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.68606615066528 sec
    ecranul dvs: 1 x 1