GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nisipurile de Aur - O statiune ce merita
Am fost si eu in Nisipurile de Aur, anul precedent, in luna august. As vrea sa fac o descriere orientativa a statiunii, in cazul in care cineva ar vrea sa plece si are nevoie de informatii.
In primul rand vreau sa spun ca am fost cu autocarul. A fost foarte rentabil, 35 de euro dus-intors, opriri destul de multe, in autocar nu a fost inghesuiala, am ajuns la timp si in plus n-am mai avut grija masinii prin statiune si la hotel. Pentru cei ce vor sa plece cu autocarul, sfatul meu este sa dea un scan bine pe net, agentiile se intrec in oferte de transport iar preturile variaza de la 30 de euro la 40 dus-intors. Nu am avut absolut nici o problema pe drum, din punctul meu de vedere a fost totul ok.
Informatii generale: Nisipurile de aur este o statiune relativ noua pe litoralul bulgares, primele hotelul s-au deschis in 1957 atunci cand aceasta statiune semana mai mult a sat de vacanta. In 1990 se privatizeaza si din acel moment se incep investitiile masive, construirea de noi hoteluri, iar cu timpul sunt atrasi si investitorii staini germani, spanioli, rusi...
Statiunea nisipurile de aur este pozitionata la aproximativ 30 km de Varna si 15 km de Albena, de-a lungul parcului national Nisipurile de Aur, fapt ce ii confera statiunii un aspect placut, cu multa vegetatie si aer relativ curat fata de alte statiuni.
Este cea mai mare statiune din nordul litoralului Bulgaresc si a doua ca marime dupa Sunny Beach de pe intreg litoralul.
Temperatura medie in sezonul de vara este de aproximativ 28-29 grade Celsius iar cea a apei, in acelasi sezon este de circa 26-27 de grade. Pe timp de canicula aceasta statiune este ideala pentru umbra sa, cu terase racoroase. Adapostite la umbra numerosilor stejari seculari si a vegetatiei abundente.
Hotelurile: Fiind o statiune relativ noua, este una foarte ingrijita, cu hoteluri noi si moderne, cu o arhitectura aparte, mai ales in partea de sud si centru a statiunii. Ele sunt asezate pe trei linii: cele din zona de parc, multe dintre ele aflate la strada ce leaga statiunea cu Varna; cele din mijloc care sunt putin mai inghesuite, dar majoritatea din ele avand parcuri frumoase, cu flori si multa umbra, iar toate acestea iti dau senzatia de mai mult spatiu; si cele de la plaja, fiind asezate de-a lungul falezei principale ce traverseaza statiunea de-a lungul.
Personal mi-au placut mult cele din sudul statiuni, parte ce nu pare a fi asa inghesuita, cu hoteluri foarte frumoase si moderne, cu piscine mari si parcuri verzi. In aceasta parte am stat si noi la Park Hotel Golden Beach.
Plaja si marea: Plaja din Nisipuri, spun ei, este (sau a fost) cotata cu Blue Flag inca din anul 1996 pentru curatenie, calitatea nisipului si limpezimea apei. Am pus in paranteza acel „a fost” deoarece eu, timp de o saptamana cat am stat, n-am vazut nici un steag albastru, deci s-ar putea cu trecerea timpului sa fi decazut din drepturi. In orice caz o parte din atributii au ramas inca.
Nisipul este inca destul de curat si fin, probabil ca in zonele free acolo unde plaja este curatita mai rar mai gasesti pe ici pe acolo cate-un muc de tigara dar oricum, dupa parerea mea, nu se compara cu a nostra. Multi spun ca au intalnit bolovani in apa, tot ce e posibil, nu ii contrazic, dar totul depinde in functie de sectorul ales. In partea sudica, acolo unde noi am facut zi de zi plaja, mai exact spre portul statiunii, apa este foarte curata, pe timpul nostru de sedere de o saptamana, nu am vazut deloc alge, nici alte mizerii sau bolovani in apa. Era foarte limpede incat zaream bancurile de pestisori ce se perindau de colo acolo prin apa.
Ca lungime, plaja se intinde pe aproximativ 3 km jumatate. Latimea ei difera in functie de partea in care stai, de exemplu in partea de sud a statiunii, ea este foarte lata si aerisita. Intre partea de sud si centru, in dreptul hotelurilor Astoria si Kaliakra, plaja incepe sa se ingusteze vizibil, urmand ca in centrul statiunii sa fie cel putin la fel de lata ca si in sud. Inspre nordul statiunii ea incepe din nou sa se subtieze, ajungand a fi aproape inexistenta.
Zonele free, de stat pe nisip, sunt de obicei in spatele sezlongurilor, dar asta am vazut mai mult ca se practica in centrul statiunii, unde plaja este foarte inghesuita, cu foarte multe sezlonguri. In partea de sud, in dreptul hotelului Lilia exista o zona free, absolut speciala pentru a sta pe nisip, fara nici un sezlong, foarte lunga si lata. Aceasta zona este extrem de aerisita iar nisipul si apa au o calitate foarte buna. In nordul statiunii, este posibil sa fie intalniti prin apa bolovani deoarece in aceasta parte plaja se ingusteaza si incepe sa fie putin mai salbatica.
Restaurante, baruri, cluburi si discoteci: Din acest punct de vedere statiunea nu duce deloc lipsa. Toate terasele, discotecile, barurile, se intrec in oferte si in tot felul de promotii. La terasele de pe faleza statiunii se poate asculta muzica live (nu manele), se pot consuma gratare (porc, pui, vita), produse din carne de peste, salate, produse traditionale si altele. Dintre terasele ce ne-au atras, situate pe faleza statiunii, cele mai importante ar fi:
- „Captain Cook” este un restaurant pe faleza marii, in partea de sud, langa port, cu produse in special din peste si gratare, am vazut ca serveau si caracatita la gratar. Preturile sunt acceptabile. Este situat intr-o zona linistita dandu-i o ambianta placuta.
- „Beer House” este o terasa frumoasa tot pe faleza, in partea de sud, in fata hotelului Morsko Oko. Aici se pot consuma produse in general pe gratar, din carne de pui si porc, frigarui si am vazut ca faceau si pizza pe vatra.
- „Golden Dreams” este probabil cel mai admirat restaurant din Nisipuri, fiind situat in interiorul unei corabii, situat spre centrul statiunii. Are o parte in interiorul corabii, cu mese lungi, de lemn, foarte frumos amenajata si o terasa cu privire la statiune sau la plaja si mare. Se poate consuma o varietate larga de mancaruri din bucataria nationala si internationala. Preturile sunt putin mai ridicate dar nu tocmai scumpe. Se poate consulta intai meniul afisat la intrarea in restaurant.
- „Old House” este un restaurant rustic, din centrul statiunii, cu mese si banci de lemn, cu o gradina plica cu verdeata amenajata in stil rustic. Se pot consuma in special produse specifice bucatariei bulgaresti.
- „Irish Pub”, in centrul statiunii, cu specific irlandez si cu produse specifice zonei. Preturi putin mai ridicate.
- „Dolphin” este un retsaurant amenajat in stil rustic, mare, cu doua terase frumoase si spatioase, una la parter si alta la etaj. Ca mancaruri se pot consuma barbeque, specialitati din peste proaspat, diverse gratare si pizza.
In afara acestora, de pe faleza statiuni, ar mai fi un bar cu karaoke, un bar specific nemtesc si unul in care ne-am simtit foarte bine cu muzica rock live. Aici a venit o domnisoara, ne-a intrebat de unde sunte, i-am spus ca din Romania apoi a venit cu comanda impreuna cu un tricolor, pus intr-o sticla goala de wisky. Toti cei de la alte mese aveau si ei steguletul specific tarii natale.
In zona de parc mai importante ar fi: „Chinese Restaurant” unde se poate consuma mancare specific chinezeasca si Havana, unde am vazut ca aveau si o piscina.
Mai exista in centrul statiunii un restaurant in forma de mini Tour Eiffel, cu o privire asupra intregii statiuni.
Dintre pub-uri si discoteci ar fi de mentionat: „Club Arogance” cred ca cea mai mare discoteca din statiune, cu mai multe sali, situata in centrul statiunii, langa hotel Astera; Club Admiral, situat tot in centrul statiunii, un club mai select unde preturile cred ca sunt pe masura; „Shisha Bar”, este mai degraba o terasa, unde se poate fuma narghilea, admirand dansatoare din buric si chiar dansatori am vazut in fiecare seara; „Malibu Disco” este o discoteca situata pe plaja, in centrul statiunii. Ar mai fi de amintit si casinoul din centrul statiunii, unde impatimitii jocurilor de noroc se pot delecta in voie.
Locuri de agrement si animatie: Dintre locurile de agrement cele mai importante ar fi:
- „Rolba Complex”, situat in partea sudica a statiuni, in dreptul hotelului Lilia, este un complex format din doua piscine mari, despartite de un bar, unde se putea sta pe niste scaunele in interiorul unei piscine. Cealalta dispunea de un tobogan imens cu apa, iar pentru cei ce consumau de la bar, celelalte activitati erau gratis. Am vazut ca aveau si reduceri la sezlonguri si umbrelute pe plaja.
- „Aquapolis” din Nisipurile de Aur este spun ei „cel mai frumos aqua parc din estul Europei”. Nu stiu cat o fi de adevarat ca nu am fost in toate aqua parc-urile din Euroba de est, dar frumos este. Am trecut pe acolo, nu am intrat, dar ne-am propus sa mergem anul acesta. In interior sunt numeroase tobogane imense si multe alte posibilitati de distractie si relaxare.
- Amfiteatrul statiunii, este amplasat in partea de sud a acesteia, langa port, cu o arhitectura frumoasa, in forma de castel. Aici sunt organizate diferite evenimente precum concerte in aer liber, piese de mini-teatru, dansuri si cantece folclorice nationale si internationale, precum si alte evenimente ale statiunii.
Ca posibilitati de animatie, exista in statiune mai multe studiouri foto, pe faleza, unde copiii si adulti isi pot imbogatii albumele foto cu poze (chiar foarte reusite) de epoca si retro, deghizandu-se in tot felul de personalitati, personaje din filme si desene, avand ca fundal diferite decoruri.
Trenuletele din statiune, arata foarte bine si intretinute, circula foarte des dintr-un capat in celalalt al statiunii. Pretul nu-l stiu pentru ca nu ne-am plimbat niciodata cu el.
Sporturi: Posibilitatile de a face sport in statiune sunt foarte diverse. Din portul statiunii pleaca mereu salupe, de pe care decoleaza cei ce vor sa practice parasailing-ul. Tot de aici se pot inchiria si schi jet-uri, banane, salupe gonflabile, iahturi si barci. Iubitorii de tenis au de unde sa-ti aleaga, in statiune se gasesc foarte multe terenuri de tenis, unele dintre ele chiar cu nocturna. Unul dintre ele era amplasat chiar langa complex Rolba, in dreptul hotelului Lilia, era foarte frumos amenajat, mare si de cate ori treceam pe acolo era ocupat.
Pe langa terenurile de tenis in statiune mai sunt amplasate si cateva terenuri de mini-golf, de tir si de volei. Mai exista un teren un se poate practica paintball-ul, undeva in sudul statiunii. In partea de nord a statiunii, in zona de parc se afla hipodromul, unde practicantii acestui sport pot calari. In statiune mai exista si cateva centre de unde se pot inchiria biciclete pentru plimbari pe faleza acesteia dar si prin parc. Pe langa toate acestea, mai sunt aplasate cateva puncte de unde se pot organiza drumetii prin padurile parcului, jeep-safari, vanatoare, pescuit sau scufundari.
Cumparaturi: Pentru cei interesati, in statiune se afla si cateva mini-supermarket-uri de unde se pot face cumparaturi, iar cei ce nu au masa all inclusive se pot aproviziona cu produse alimentare, bauturi si multe altele. Numai in centrul statiunii am vazut vreo doua, din unul ne-am cumparat niste apa, cateva cutii de bere, o sticla de vin ce am baut-o pe plaja intr-o seara si chestii de rontait. Seara, pe plaja am vazut foarte multe grupuri practicand acest lucru.
Pentru cei ce vor sa cumpere amintiri si suvenire pentru cei de acasa sau chiar pentru ei, pe faleza statiunii exista foarte multe magazinase cu astfel de lucruri. Aici se pot gasi diverse bijuterii confectionate din diferite aliaje sau din scoici, lemn si alte materiale. Se mai pot cumpara si parfumuri, produse cosmetice, cani in diferite forme, vederi, etc. Ca produse alimentare se pot cumpara borcane de miere, condimente frumos aranjate, cutii de ciocolata, o mare diversitate de rahat, diverse dulciuri si altele.
Excursii si imprejurimi: In statiune am vazut multe centre si agentii de turism de unde se pot organiza diferite excursii in statiunile apropiate: Albena, Nessebar, Shumen, Sozopol, Veliko Turnovo si orase: Balcik, Varna, Istambul si chiar Constanta.
Se mai organizeaza excursii si la obiectivele turistice din imprejurimi. Dintre acestea amintesc: Manastirea rupestra Aladzha si Parcul Natural Nisipurile de aur, Capul Kaliakra, Manastirea Rila, Manastirile sapate in stanca Basarabovo si Ivanovo.
Pentru cei interesati, in statiune sunt cateva statii de autobuz, pe soseaua ce face legatura cu orasul Varna. Linile de autobuz sunt 109,209,309,409, toate spre Varna, dintre care ultima facand legatura cu aeroportul din oras.
Banci si case de schimb: Exista in statiune Raiffeisen Bank in centru, langa Admiral, dotata si cu atm. Am mai vazut si Uni Credit langa Shipka daca imi aduc bine aminte, tot spre centru. Mai este tot un Raiffeisen cred, tot cu atm si in zona de parc a statiuni, tot in centru, langa hotel Diana.
In aceasta zona se afla si un punct de informatii, Politia, o farmacie si una din statiile de autobuz. Case de schimb am vazut foarte multe in statiune, dar nu stiu cat de serioase. Nu am schimbat la nici una din ele. Noi am avut pe card lei si am schimbat in leva de la atm-ul din centrul statiunii de pe faleza. A fost foarte ok asa.
Cam atatea ar fi de spus, sper ca nu am omis ceva. In orice caz, pentru alte nelamuriri, va stau la dispozitie. Vacante si concedii placute!
Va rog daca se poate as dori sa atasez acest videoclip:
http://www.youtube.com/watch?v=1loKbi1YAPc&feature=related
Trimis de Rusalka in 15.06.11 00:10:07
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rusalka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte bun articol, selectat ca Mini-Ghid pentru aceasta destinatie.
o mica precizare: manastirile Basarabovo si Ivanovo nu sint "in imprejurimi" ci la oarecare distanta de Nisipurile de Aur, respectiv sint mai aproape de Bucuresti Basarabovo cam la 80 km de Bucuresti pe directia Ruse, Ivanovo cam la 21 km de Ruse.
Cit despre Rila... eheee... paine buna de mincat de la Nisipuri pina la ea cam 600 si ceva km
Multumesc de completari @dandana. Stiam de aceste manastiri ca sunt la o distanta mai mare de Nisipuri, insa am vrut sa le grupez cu celelalte obiective cu interes turistic ce se pot vizita prin intermediul agentiilor de turism din statiune. Ca o mica paranteza, am vazut si Delta Dunarii ca era trecuta pe lista unei agentii
De mare ajutor a fost review-ul tau pentru ca maine mergem si noi la Nisipurile de Aur. Felicitari!
Un review superb. In vara asta aveam de ales intre Nisipurile de aur si Constantin si Elena, dar dupa ce am citit acest review nu mai am nici un dubiu: Nisipurile de aur o sa aleg...
Apropo, poti sa-mi spui ceva despre hotelul LTI Berlin Golden Beach?
@aurelian14: E pe plaja si din cate am inteles eu se spun lucruri numai de bine despre el. Se observa clar, clasa germana.
Noi am mers doi an la rand in Nisipuri, si de fiecare data am descoperi lucruri noi si frumoase. Sa ai un sejur minunat.
felicitari pt review, punctaj maxim... si inca e putin...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2021 Nisipurile de Aur, o experiență plăcută, cu bune și cu rele — scris în 04.10.21 de cod_gabriel din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Super dezamagitor inceput de vacanta — scris în 19.07.21 de robert31v din CăLăRAşI - nu recomandă
- Jun.2019 Plimbare de seară prin stațiunea Nisipurile de Aur — scris în 03.07.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- May.2019 Bisericuta Nasterea Sf Ioan Botezatorul, Nisipurile de Aur — scris în 10.05.19 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Nisipurile de aur la mijlocul lui august — scris în 18.08.17 de tripyy din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Plimbare prin stațiunea Nisipurile de Aur — scris în 26.07.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 O saptamana de vis — scris în 11.07.16 de alealexis13 din MARGHITA [BH] - RECOMANDĂ