GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Spun foarte bine mai ales pentru aceasta zona, care nu este atat de dezvoltată din punct de vedere al ofertelor de cazare ca zona Bran-Moieciu sau Valea Prahovei. Am cautat destul de mult o cazare cu baie in camera si cu posibilitate de a mânca.
O sa fie un review luuung, dar interesant.
Denumirea corecta este Țentea, pentru a rezolva și disputa despre nume, de la un review anterior.
Hanul este localizat chiar la granita judetelor Bistrita Nasaud si Maramureș si tine de localitatea Romuli, Bistrita Nasaud.
Este la drumul principal chiar intre indicatoarele de județe. Catre Maramureș este strajuit de niste superbe porți maramuresene.
Zona este foarte animata, cum spunea cineva, aici cam toată lumea oprește, fie pentru cazare, fie pentru restaurant sau pur si simplu pentru poze.
In anumite situații, cand opresc autocare de 50 de persoane se cam aglomerează restaurantul, dar nu stau mult 15-20 minute.
Cadrul natural este de vis, peisaj cu munti verzi in orice directie ai privi...
Parcarea este generoasa, fiind pe ambele părți ale drumului, nu ai cum sa nu gasesti loc.
Hanul este destul de nou, construit in 2011, pe structura de zidarie, nu lemn, nu scartaie nimic, nu se aude zgomot intre camere.
Intrarea in han se face prin doua parti, una este prin restaurant, iar una un pic mai mica, mai in dreapta pe la receptie/lobby.
Tarifele sunt : 80 lei camera single, 100 lei camera dubla, 200 lei apartament.
Fetele sunt foarte de treaba, caci numai femei am vazut angajate.
De la receptie se urca pe niste scari superbe de granit cu balustrazi de lemn cu specific maramuresan, bineinteles. Camerele sunt de-a lungul unui coridor frumos, luminat cu lampi in forma de cap de cerb.
In capatul celălalt al coridorului este o scara mai abrupta de lemn care duce la camerele din mansardă, recunosc ca nu m-am mai dus si pe acolo, despre acele camere nu stiu ce sa va spun, banuiesc ca sunt apartamentele.
Am avut doua camere, una pe o parte a coridorului si una pe cealalta, va asigur ca privelistea este la fel de frumoasă. De preferat ar fi camera cu vedere spre spatele hanului pentru a evita zgomotul masinilor.
Camera are un aspect medieval-rustic, foarte potrivita pentru un han, mobila din lemn masiv, televizor LED, in schimb nu exista frigider in camera.
Camera destul de spatioasa ca dimensiuni, dar nu foarte bine împărțită. Nu stiu ce arhitect au avut ei ca au ales niste solutii nepotrivite. Deci cum spuneam, spatiu total este destul, dar patul este bagat in intrandul format de baie si peretele camerei, ramanand foarte putin spatiu cand te dai jos din pat. Adica te ridici cam cu capul in perete ????????????
Acelasi lucru si in baie, nu este foarte mica, dar este prost împărțită si foarte înghesuită.
Mare parte este ocupata de o cabina de duș cu hidromasaj, incomoda in interior, dar ocupa spatiu exterior mult. O chiuveta foarte mica, vis a vis de wc. Spatiul dintre wc si chuiveta este de 30-40 cm, la propriu poti sa stai pe wc si sa te speli pe dinți. E bine daca te imbeti prea tare, poti sa faci doua lucruri deodata????????. Cand iesi din cabina de duș faci un pic de balet printre chiuveta si wc.
Exista sapun de unica folosinta si gel de duș, prosoape curate.
In general mi s-a parut foarte curat.
Exista o singura priza in camera si aceea este jos langa usa de la intrare, cam incomod cu telefoanele la incarcat si dacă vrei sa folosești fierul de calcat.
Seara holul se inunda cu miros de mancare.
Că tot a venit vorba de mâncare, eu am ramas un pic dezamagit. Si nu de calitatea marcării, caci a fost foarte buna, ci mai degraba de ofertă.
Aceasta iesire a noastra s-a vrut a fi un periplu spiritual, caci am facut un ocol si al trecut si pe la Manastirea Prislop, la mormantul lui Arsenie Boca plus cele din Maramureș, dar si unul gastronomic, am zis, bă, sa vezi ce de bunătăți au astia pe aici.
Asa cum au pastrat traditiile, superbele porti maramuresene le vezi la tot pasul, la carute au cai imensi si foarte puternici, ma asteptam sa fie restaurante cu mancare mai mult tradițională.
Ori sunt bine pitite, ori nu am stiut noi sa le gasim. In toata zona, Săpânța, Viseu, Sighetul Marmatiei predomină bistrot-uri, pizzerii italiene, burgării... eu personal nu prea am vazut restaurante tradiționale, doar ceva placintarii pe la Barsana si Sapanta.
Si la Tentea acelasi lucru, cateva ciorbe, carnati de casă, o tigaie traditionala compusa din doi carnati si trei costite si "pături", asa se spune la banalul mbs (mamaliga, branza, smantana)
In rest bruschete, paste, antipaste, lumea bea Aperol Spritź, nu vin la carafa.
Adica sa stai la han in Maramureș si sa mananci burschete si sa bei aperoale... parca nu se incadreaza in peisaj.
In fine, mancarea foarte buna, preturi acceptabile, 15 lei o ciorba de burta, 15 lei patura, 27 lei tigaia, 5 lei cafea, 6 lei berea.
Pentru micul dejun sunt cateva variante, omlete 12-14 lei, paine prajita cu dulceață 8 lei, platouri reci.
Este in permanenta muzica specific maramuresana in restaurant.
Una peste alta, foarte frumos, ne-a placut maxim, am reveni oricand cu placere si recomand tuturor.
O sa va povestesc un pic despre ce am vizitat in zona.
Am pastrat o singura zi pentru Maramures, insuficient, asa ca nu am vizitat tot ce se putea.
In prima zi am preferat sa facem un ocol pe la Manastirea Prislop si apoi sa vizitam Clujul.
La Prislop este superb, va recomand macar o data in viața sa ajungeti acolo. Este bine sa ajungeți pe la 8-8.30 deoarece se aglomereaza foarte tare. Este foarte frumos. Se simte incarcatura spirituala, mai ales la mormântul lui Arsenie Boca. Sunt niste bancute de lemn in padure, unde este o liniste si o calmitate deosebita, chiar nu ai mai pleca de acolo.
Clujul frumos cum il știam. Statuia lui Matei Corvin domina impunatoarea piata centrala. Ostenii de langa el muuult prea impopotonati cu cocarde tricolore maghiare, ii facusera ungurii sorcove.
Untold-ul tocmai se terminase, in schimb terasele erau pline de suporterii lui Celtic.
In Maramureș cel mai mult mi-a placut Manastirea Bârsana. De la Tentea pleci spre Sacel si este indicator, Barsana 35 km, drumul este destul de prost, dar este prin sate si se pot admira casele si bisericile traditionale.
Am ajuns si la Barsana. Peisaj de poveste, frumusețe arhitecturala, gradini, flori superbe, lacuri, lume multa. Muzeul taranului maramuresan este foarte frumos de vizitat, intrare 1 leu.
Este si un restaurant lângă, o placintarie, automate de cafea, apa, suc, magazin de suveniruri. De la magazinul de suveniruri si-a luat soția un superb șal "maramuresan". L-am intrebat pe domnul de acolo care e mai cu specific maramuresan, el se uita la noi si zice, sa luam pe oricare ca nici doamna nu e din Maramureș. Ma uit la el si zic, bă, e cam idiot moșul. Am luat șalul si am plecat, la mașină mi-am dat seama ca idiotii eram noi, șalurile erau "Made in Turkey" ????????????
Ne-am continuat drumul si am ajuns in Sighetul Marmației. Centrul vechi este foarte frumos, merita vizitat. Se poate vizita "Casa memoriala Elie Wiesel" si "Memorialul Victimelor Comunismului" care este chiar in centrul pietonal, in zona teraselor. Intrarea este 10 lei.
Am continuat drumul catre Săpânța. La intrarea in localitate este un indicator "Săpânța Peri" spre dreapta, am ales sa o vizitam dupa Cimitirul Vesel. Deci am continuat drumul încă cateva sute de metri si este indicator catre stânga.
Vreau sa va spun ca nu ne-a placut deloc Cimitirul Vesel. Este in stradă, între case, in plin soare, fara umbra. Inca de la distanta te lovește aspectul de bâlci. Lume multă, tot felul de tarabe cu nimicuri, unele suveniruri sunt frumoase, altele kitschuri. Terase, placintarii...
Intrarea este 5 lei.
Cimitirul in sine este foarte trist, am citit vreo 20-30 de epitafuri la intamplare, era sa ma bușeasca plânsul. Poate sa fie vesel prin colorit, altfel nu imi explic. Biserica frumos colorată, de fapt inedit mai mult decat frumos.
Nu mi-a placut absolut deloc, totusi nu ai cum sa ajungi in zona si sa nu-l vizitezi.
La intoarcere am intrat in stanga la Manstirea Sapanta Peri, amplasata intr-un cadru natural superb intr-o padurice.
Este cea mai inalta biserica de lemn din lume, 75 m, desi pe wiki este data cu 78.
Alei cu flori, verdeață, pajisti cu iarba, lume putina din pacate sau din fericire.
Ne-am intors catre Tentea pe partea cealalta, pe Viseu. Drumul este mai lung cu 20 km dar mult mai frumos si mai bun.
Se poate vizita Manastirea Moisei.
Ar mai fi fost multe de vizitat, Borsa, mocanița, Cascada Cailor...poate alta data.
Catre casa am optat pentru varianta Targu Mureș, Sighisoara.
Foarte frumos Targu Mureș, nu o sa intru in detalii.
Am zabovit cateva ore in Cetatea Medievala Sighișoara.
Este singura cetate medievala din lume care inca este locuită.
De indata ce intri pe portile cetatii parca te transpui in basmele cu cavaleri, printi si printese.
Turnul cu ceas ofera o panorama spectaculoasa asupra cetății si asupra orașului.
Plin de lume de pe tot mapamondul, in special multi japonezi.
Exista o sumedenie de terase, noi am ales sa mancam de pranz acolo in cetate.
S-a facut si o Casa a lui Darcula, foarte apreciata de japonezi.
Am ales varianta "Casa cu cerb" datorita pozitionarii centrale si datorita umbrei naturale, era foarte cald, umbrelele nu faceau față.
Preturi ca de cetate, 33 lei o supa gulaș bunicică, 40 lei o tocană de porc cu mamaliguta, banala de altfel, nimic deosebit, legumele sotate la tigaie erau d-alea la punga... dar priveliștea facea toti banii.
De neratat cetatea Sighișoara, este magnifică.
Concluzia: avem o tara frumoasa!
Trimis de vld79 in 11.08.19 13:09:11
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SĂCEL [MM].
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vld79); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.59719400 N, 24.41951400 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Hanul Țentea [Romuli], SĂCEL [MM]" (nou-creată pe sait)
--
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)--
@vladdinca, pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".
S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).
În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).
--
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 25&ridAnt=95590
@webmasterX: da, m-am gandit si eu la asta. Asa voi face pe viitor. Localizare este ok.
@webmasterX:imi dau seama ca este prea invalmasit, totusi ceea ce este despre Tentea, este structurat separat, la inceput.
In alta ordine de idei, nu alerg dupa puncte, cum fac altii, ca faceam minim 5 review-uri cu aceasta iesire.
Poti sa desparti in două, a doua parte sa fie cea cu vizitatul din Maramures, asa am intentionat si eu, dar nu am gasit rubrica potrivita. Oricum, am gasit ceva review uri despre manastiri, pentru fiecare in parte, scrise mult mai bine decat pot eu momentan.
Cum crezi ca e mai bine, nu mi se pare normal nici sa scriu review pentru fiecare restaurant unde mananc o ciorba si doua clatite, as scrie sute ????
Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)