GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Paşii sau mai bine zis maşina ne-au dus pe meleaguri de poveste şi chiar ne-au introdus în poveştile spuse la gura sobei stând cu un pahar în faţă, ascultând şi savurând povestea. Locul despre care o să vorbesc se numeşte Hanul Ancuţei.
De multe ori am oprit la acest han pentru a mânca dar era pentru prima dată când am oprit să ne cazăm. Am parcat maşina în faţa hanului apoi ne-am îndreptat spre recepţie pentru a verifica dacă sunt camere libere. Ni s-a spus că au trei camere libere, am fost însoţiţi de o cameristă pentru a le vedea, urmând să facem formalităţile de cazare dacă ne hotărâm să ramânem. Lucru care ne-a impresionat în mod plăcut încă de la început a fost faptul că toţi angajaţii erau îmbrăcaţi în costume populare.
Hanul Ancuţei amplasat la marginea drumului naţional DN 2, pe drumul Roman – Suceava, la 28 de kilometri de Roman. Coordonatele GPS ale locaţiei sunt următoarele: 47.0995791,26.6973305
Hanul este cunoscut de toată lumea datorită poveştilor scrise de Mihail Sadoveanu, care spunea despre han “ Trebuie să știți dumneavoastră că hanul acela al Ancuței nu era han, – era cetate. Avea niște ziduri groase de ici până colo, și niște porți ferecate cum n-am mai văzut de zilele mele. Pe lângă adăpost, hanul oferea oamenilor și prilej de petrecere. În cuprinsul lui puteai oploși oameni, vite și căruțe și nici habar nu aveau din partea hoților… Porțile stăteau deschise că la Domnie. Și prin ele, în zilele de toamnă, puteai vedea valea Moldovei cât bătea ochiul și pâclele munților pe păduri de brad până la Ceahlău și Halauca. Iar după ce se cufundă soarele înspre tărâmul celălalt și toate ale depărtării se ștergeau și lunecau în tainice neguri, – focurile luminau zidurile de piatră, gurile negre ale ușilor și ferestrelor zebrelite. Contenea câte un răstimp viersul lăutarilor, și porneau poveștile… ”
După cum scrie pe uşa de la intrare, hanul a fost construit în anul 1718, oferind loc de popas pentru negustorii ce călătoreau către Roman, Suceava sau Iaşi. Hanul era zidit pe temelie de piatră, avea o lungime de 36,2 metri şi o lăţime de 15,7 metri, iar zidurile sale de cărămidă erau de 70 cm grosime. Avea două porţi din lemn de stejar, una prin care intrau carele şi alta prin care ieşeau. Porţile din stejar erau ferecate cu zăvoare duble şi drugi masivi de fier, iar ferestrele erau mici şi zăbrelite. Carele erau aşezate lângă poarta de ieşire, având lângă clădirea hanului un loc pentru depozitarea nutreţului. Hanul dispunea de patru odăi pentru musafiri, o odaie pentru crâşmari, una pentru hangiu, două camere de odihnă şi grajdul. În forma sa originală, Hanul Ancuţei a existat până în anul 1943, când proprietarii l-au demolat în cea mai mare parte pentru că nu puteau plăti impozitele şi nici nu avea posibilitatea materială de a-l întreţine, păstrându-se din vechiul han numai podeaua şi beciul. În anul 1967 pe locul vechiului han a fost ridicată o nouă construcţie, care respecta linia tradiţională şi arhitectura specifică secolului al XVIII-lea şi care a căpătat aceeaşi destinaţie de han, tocmai pentru conservarea spiritului sadovenian moldovenesc. Hanul a fost restaurat din nou în anul 1999, el căpătând o înfăţişare autentic românească.
Cam aceasta este istoria hanului, revenind la vizita noastră, după ce am văzut camerele am coborât la recepţie, care se află în imediata apropiere a intrării în han, am plătit cazarea apoi am primit cheia de la cameră. Camerele sunt aplasate la etajele superioare ale clădirii (un etaj şi mansardă). Hanul Ancuței dispune de 16 camere, dintre care 10 cu pat matrimonial, 4 camere cu pat simplu și 2 camere cu câte 2 paturi. Toate camerele păstrează atmosferă pitorească din poveștile lui Sadoveanu, care fac din acest han un popas potrivit pentru odihnă și relaxare.
Camera
Am ales o cameră cu ferestrele spre curtea interioară, pentru a evita posibilul zgomot produs de maşinile care trec pe drumul naţional. Toate ferestrele au obloane din lemn, evitându-se astfel zgomotul de afară. Camera este suficient de mare pentru două persoane. Este decorată în stil tradiţional moldovenesc. Este prevăzută cu un hol mic şi baie. Patul matrimonial este situat lângă perete, pentru a crea mai mult spaţiu, este mare şi foarte comod. Patul era acoperit cu o pătură împletită din lână şi mai multe perne, unele feţe de pernă erau brodate iar altele cusute cu motive florale. Deasupra patului sunt amplasate două veioze mici. Un şifonier din lemn, format din două compartimente. În cameră există şi un spaţiu de relaxare format din două fotolii şi o măsuţă cu sertare. Fotoliile sunt tapiţate cu o ţesătură din lână, făcută manual la razboi de ţesut. Un dulăpior care poate fi folosit ca masă de toaletă este altă piesă de mobilier din cameră. Deasupra dulăpiorului este pusă o oglindă. Tot mobilierul din cameră este vopsit în culoarea untului şi este pictat cu motive tradiţionale din zona Moldovei. La fereste sunt perdele din in, ţesute şi cusute manual. Pe un perete este pus un televizor cu diagonala mare. Răcoarea zilelor toride de vară este oferită de un ventilator. Podeaua camerei din lemn este acoperită cu covoare ţesute din lână. Pe pereţi sunt câteva tablouri.
Baia
Baia este destul de modernă. Are pereţii acoperiţi cu faianţă. Are în dotare cabină de duş, sas wc, chiuvetă cu mască şi un ventilator. Ca şi consumabile am primit săpun lichid, şampon, cască de duş, hârtie igienică şi 5 prosoape. Totul în baie era curat şi proaspăt igienizat.
Parcarea
Când am oprit pentru a ne interesa de cazare am parcat în faţa hanului, după ce ne-am cazat ni s-a spus să mutăm maşina în curtea interioară, pentru că parcarea din faţă este folosită mai mult pentru clienţii restaurantului. Parcarea interioară este mare are o capacitate de 150 de locuri şi este păzită.
Restaurantul
Restaurantul este un adevărat muzeu. Are o capacitate de 350 de locuri. Pe majoritatea scaunelor este gravată stema Moldovei cu capul de bour, iar şezutul este tapiţat cu o ţesătură din lănă, făcută manual la razboi de ţesut. Pe pereţi sunt obiecte vechi, păpuşi, oale de lut, măşti tradiţionale din zonă, într-o parte sunt expuse costume ţărăneşti, obiecte folosite în agricultură, un cuptor de pâine, un război de ţesut şi multe altele pe care dacă aveţi curiozitatea vă invit să le vedeţi la faţa locului.
Toate cele bune.
Trimis de zlatna in 05.11.18 19:02:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ROMAN.
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.09957910 N, 26.69733050 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@zlatna: Am setat coordonatele GPS conform indicațiilor, rezultând următoarea poziționare pe harta interactivă AFA.
Am adnotat, deasemenea, aceste coordonate ca fiind confirmate.
@zlatna:
Start vot! Stiu si eu locul asta. Sare in ochi trecatorilor pasageri. Poate atrage si numele.
Un articol util celor care cauta cazare in zona.
Numai bine!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@zlatna: Aș fi vrut să-ți dau eu SB-ul, dar las altuia această plăcere!
Foarte frumos decorat Hanul Ancuței! Chiar că parcă-i din scrierile sadoveniene!
Cel puțin sala de mese a restaurantului parcă vine din alt veac, și parc-aștepți s-apară Ancuța cu ulcica cu vin și să ostoiască setea drumeților.
Iar camera de dormit... Pare coborâtă din Dumbrava Minunată a Lizucăi. De n-ar fi fost acel televizor, nici nu zici că-i din sec. XXI. Și-un preț de mare bun simț!
Superbă cazare!
@zlatna: Foarte frumos locul, mobilierul e deosebit.
Îi arătam și domnului C ștergarele, picturile de pe mobilă, costumele și fierul de câlcat, i-au plăcut și lui, ne-am amintit de bunica.
Haioasa faza cu filizofeala vinului
Felicitări!
@zlatna: De, n+1” ori am vrut sa ne oprim aici in drum spre Suceava, venind din diverse destinații. Nu am facut, datorită dorinței de a ajunge acasă. Data viitoare, cu siguranta ne vom opri, pentru a servi o masă măcar. Felicitări pentru articol, bine punctat, votat cu drag!
@Dan&Ema: Multumesc pentru vizit[ si vot.
” Un articol util celor care cauta cazare in zona.
- nu doar pentru cazare, e util si pentru cei care doresc sa-si potoleasca foamea.
De cate ori am oprit aici am mancat bine. Tin minte prima data cand am oprit acolo, la denser ne-au spus ca au chirosti, eu ma uitam mirat ca nu auzisem acest cuvant, chelnerita a vazut ca ma mir si atunci a zis coltunasi. Pana la urma am mancat chiroste si au fost bune.
@Zoazore: Multumesc pentru vizita si vot. Poate superbonus altadata.
”Cel puțin sala de mese a restaurantului parcă vine din alt veac, și parc-aștepți s-apară Ancuța cu ulcica cu vin și să ostoiască setea drumeților
- restaurantul e un minimuzeu. Toate chelneritele sunt imbracate in costume nationale si poti spune ca fiecare e o Ancuta.
Toate cele bune!
@zlatna: Pana la urma am mancat chiroste si au fost bune. = chirostile le-ai mancat cu zahar? Sau cu smantana? Mie-mi plac ambele variante, daca-s cu branza dulce.
@krisstinna: multumesc pentru vizita si vot.
”Haioasa faza cu filizofeala vinului
- frumoase vorbe.
Toate cele bune!
@CATAAS: Multumesc pentru vizita si vot.
De obicei cand esti plecat de acasa pentru mai multe zile, acasa nu mai e mancare prin frigider, asa ca opriti aici, mancati bine, eventual si un pahar de vin (baut de copilot) apoi mergeti acasa la Suceava, ati rezolvat problema, nu mai trebuie acasa sa asteptati pana se face mancarea.
Toate cele bune!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Nu recomand cazarea — scris în 12.10.23 de ux130999 din BUCUREșTI - nu recomandă
- May.2013 O locatie pitoreasca — scris în 03.06.13 de Tudor Andrei din IASI - RECOMANDĂ
- Apr.2012 Cazare de toată jena — scris în 10.09.12 de vasilica din BUCUREșTI - nu recomandă
- Dec.2011 Hanul Ancutei, o legenda pe bani multi — scris în 04.01.12 de trigri din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2009 Bun popas — scris în 20.10.09 de alin77 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ