ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

O zi in Republica Moldova

TIPĂREȘTE

Anul acesta am avut ocazia să mergem în Republica Moldova. Am ieşit din ţară prin localitatea Rădăuţi-Prut. Nu era nici o maşină la punctul de trecere a frontierei, aşa că nu am oprit maşina decât în faţa barierei. Am coborât din maşină pentru a prezenta documentele ofiţerului vamal. Acesta s-a uitat la buletine şi ne –a întreabat unde mergem şi dacă “ne grăbim”. I-am spus unde dorim sa ajungem, şi că nu ne grăbim. Următoarea întrebare a fost de ce nu am oprit maşina la indicatorul STOP aflat la 5 metri în faţa barierei? M-am uitat spre stâlpul indicat şi acolo erau trei semne cu STOP, nu unul singur. I-am spus sincer că nu le-am văzut (nu am fost atent la drum pentru că aveam o discuţie în maşină şi neavând în faţă nici o altă maşina nu am oprit decât în faţa barierei). Ofiţerul mi-a zis că poate să-mi ia permisul de conducere pentru acest lucru, dar pentru că suntem din alt judeţ îmi dă doar avertisment. I-am mulţumit, ne-a urat drum bun şi am pornit mai departe. La graniţă să opriţi tot timpul la semnul STOP pentru că puteţi rămâne uşor fără permis de conducere.

După ce am plecat din vama noastră am trecut podul peste râul Prut şi am ajuns la vama din Republica Moldova. Aici, pe lângă buletine, am mai prezentat şi permisul de conducere, certificatul de înmatriculare a maşinii şi cartea verde. Apoi agentul vamal a venit s-a uitat în maşină şi în porbagaj, în maşină a ridicat mocheta de sub scaunul din dreapta şi s-a uitat sub ea. Acolo este trecut seria şasiului maşinii. A văzut că acesta corespunde cu cel din certificat, apoi ne-a întrebat unde mergem, ne-a informat cu ce avem voie să aducem la revenirea în ţara şi ne-a spus să tragem în parcarea din vamă pentru a cumpăra vinetă pentru Moldova. Vineta se cumpăra de la Banca din punctul vamal. Valoarea vinetei este de 4 euro şi are valabilitate o săptămână. Am fost întrebat în ce monedă doresc să plătesc (lei româneşti, lei moldoveneşti sau euro), am platit 20 lei româneşti, am prezentat dovada la punctul vamal si am intrat în Moldova. Vinetele în Moldova au următoarele valabilităţi: o săptămână – 4 euro, două săptămâni - 8 euro, o lună - 14 euro, trei luni - 30 euro şi 6 luni - 50 euro. Cam scumpe, nu?

Republica Moldova este o ţară independentă din 27 august 1991. Impărţirea administrativ teritorială a ţării este în raioane, oraşe şi sate. Noi am vizitat Raionul Briceni care are reşedinţa în localitatea cu acelaşi nume. Prima localitate în care am ajuns după ce am trecut în Moldova se numeşte Lipcani. Este un mic oraş, mai bine zis un târg. Aici vin majoritatea românilor din judeţele aflate la graniţă pentru a face cumpărături, pentru că preţurile sunt mai mici decât în România. Am oprit şi noi pentru a schimba lei româneşti în lei moldoveneşti. Cursul a fost de 4,8 lei moldoveneşti la 1 leu românesc.

Din Lipcani până la Briceni sunt aproximativ 30 de kilometri. Drumul este aproape în întregime cu două benzi pe sens, dar cu destul de multe gropi. De-a lungul drumului se află o mulţime de livezi cu pomi fructiferi. In majoritatea livezilor înălţimea merilor nu depăşea 1,5-2 metri, iar copacii erau plini de fructe.

Am ajuns în Briceni. Acesta pare un mic oraş provincial deşi este reşedinţă de raion. Oraşul are o populaţie de 10.000 locuitori, majoritatea (48%) ucrainieni conform Wikipedia, moldovenii fiind pe locul doi cu o proporţie de 38%. Acest lucru este posibil deoarece oraşul se află la graniţa Republici Moldova cu Ucraina. Din centrul Briceniului până în Ucraina sunt 3 kilometri.

Am ajuns în centrul oraşului, am parcat în faţa sediului judecătorie, apoi am pornit prin oraş (parcarea era fără plată). In locul unde am parcat se află parcul central al oraşului. La prima vedere parcul pare destul de mare. Am intrat în el la întoarcere, acum am pornit spre centrul oraşului iar parcul l-am admirat doar de pe margine. Am văzut un monument dedicat eroilor locali moldoveni, căzuţi în cele două Războaie Mondiale, apoi alt monument dedicat eroilor sovietici. Prima clădire pe care am văzut-o a fost clădirea cinematografului, aceasta pare părăsită iar unele spaţii sunt transformate în magazine (cam aşa s-a întâmplat şi cu majoritatea cinematografelor din ţara noastră). Lângă cinematograf este o clădire frumoasă cu faţada din faianţă colorată. In această clădire îşi are sediul o bancă, în rest clădirea este de închiriat. Cred că în alte timpuri a fost o clădire importantă din oraş.

In centrul oraşului se află Bazarul sau Piaţa Centrală Este un loc aglomerat unde se găsesc de toate pentru toţi. Am intrat şi noi în acestă piaţă şi parcă am văzut talciocurile din România anilor ‘90. Preţurile la majoritatea produselor sunt mai mici decât la noi. Am cumpărat două pahare cu zmeură pe care am dat 10 lei moldoveneşti, cam 2 lei în banii noştri. In piaţă pe lângă legume şi fructe se vindeau haine, alimente, peşte viu, etc. După ce am pierdut vreo jumătate de oră prin piaţă (am cumpărat zmeura şi nişte prajituri) am pornit spre parc. Pe mulţi localnici i-am auzit salutându-se cu “zdravstvuite” adică bună ziua şi vorbind mult în limba rusă. Atunci m-am întrebat de ce folosesc limba rusă şi nu limba română. Cred că am şi răspunsul, majoritatea cetăţenilor de vârstă medie s-au născut şi crescut în era sovietică când limba oficială era limba rusă.

Am revenit în centrul oraşului unde sunt câteva clădiri mai noi. Am ajuns şi în faţa Prefecturii, aici este amplasată statuia tovarăşului Lenin. Clădirea este o construcţie în stil comunist, ca şi majoritatea celor care au aceiaşi destinaţie şi din ţara noastră. Pe urmă am văzut o clădire mai nouă care găzduieşte Centrul de Cultură “Casa Cărţii”. Următoarea clădire mai important din oraş este clădirea Primăriei, aici pe o tabelă electronică suntem informaţi că oraşul Briceni a împlinit vârsta de 453 de ani. Deasupra tabelei electronice se află stema Republicii Moldova. Toate aceste clădirii sunt amplasate pe marginea parcului Central. Am intrat şi în parc, de la prima vedere ies în evidenţă bancile vopsite în culorile tricolorului, roşu, galben şi albastru. Parcul este destul de mare şi foarte curat, cu alei pietruite, umbrite de copaci falnici, o mulţime de flori şi locuri de joacă pentru copii. Statuia centrală din mijlocul parcului îl reprezintă pe Stefan cel Mare. De altfel pe toate bancnotele din Republica Moldova, se află figura lui Stefan cel Mare. In parc mai este o clădire mare care seamănă cu o Casa de Cultură de la noi, dar nu ştiu ce este.

Am pornit spre casă, am oprit în Lipcani ca să facem plinul cu motorină, preţul motorinei este de 2,8 lei în banii noştri. Să vă mai zic câteva preţuri (în lei româneşti), ce am văzut prin magazine, ţigările între 3-5 lei (cele mai scumpe Kent-5 lei), strugurii de masa (albi cu bobul mare) – 1 leu, cogniacul Călăraşi 20 lei sticla de 0,5 litri (în România se vinde cu peste 50 lei).

Am ajuns la graniţă, aici erau 5 maşini în faţa noastra, dar cred că am stat vreo 20 de minute. Am fost întrebaţi ce am cumpărat. Şi cum nu aveam mare lucru am trecut repede vama. Am ajuns la graniţa noastră, aici era coada mai mare, pe lângă cele 5 maşini care au fost la graniţa din Moldova, mai erau vreo trei în faţa lor. Controlul la intrare în România se făcea foarte amănunţit, se scotea absolut tot din porbagaj, până şi roata de rezervă, interiorul maşinii era controlat cum se zice la sânge, fiecare comapartiment din interiorul maşinii, pe unii i-au pus să deschidă şi capota maşinii. Am stat ceva timp până ne-a venit rândul. Am prezentat buletinele, ne-au întrebat dacă avem ceva de declarat, am deschis porbagajul, s-a uitat în el, şi ne-a zis “liber”, nu a durat nici un minut. Nu ştiu care a fost cauza acestui control superficial, poate că era maşina de Vâlcea şi nu locală. Controlul amănunţit la localnici se face pentru a nu introduce în ţara produse peste limita admisă, adică nu mai mult de 2 pachete (nu cartuşe) de ţigări, un litru de alcool, 10 litri de combustibil in canistra (pe lângă cel rezervor), carne deloc (era pestă porcină).

In concluzie, această parte a Republicii Moldova seamănă cu România anilor ‘90. La anul dorim să mergem până la Chişinău, sa vedem capitala Republicii Moldova.

Vă doresc concedii plăcute.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 03.11.16 07:24:17
Validat / Publicat: 03.11.16 09:22:43
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în REP. MOLDOVA

VIZUALIZĂRI: 3303 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 o fantana din piata
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂHai-hui prin Republica Moldova:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.75933194160461 sec
    ecranul dvs: 1 x 1