ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.09.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2024
DURATA: 4 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Drumul vinului partea a doua

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Dicționar româno moldovenesc umoristic!!!

-este inadmisibil- nu si poati

-care-i treaba? - și fași?

-ești un prost- nătărăuli

-acel ponei- căluțul șela

-am probleme- vai di mini și di mini

-nemaipomenit- distipup

-cât costă? - dai și pi caiet?

-e un aer curat- si simți văzduh

-vreau să dorm puțin- să achiț oleacă

-sunt uimit- am chicat pi buși

-foarte tare- îi băț!

 

Partea a doua și ultima din acest minisejur prin Republica Moldova! Cine să ducă atâta la băutură! Eu sincer nu prea duc așa că am mai vizitat doar două crame renumite și anume Chateau Vartely și Mileștii Mici. Acu o să încep povestea cu prima. 

Crama Chateau Vartely este situată la doar șase kilometri de Orhei, pe domeniul Vartely. Nu este doar o simplă cramă, ci este un întreg complex cu hotel, restaurant toate construite firește în jurul cramei.

Chateau Vartely este situate pe o colină și de-acolo ne putem bucura de o priveliște deosebită. Deasemenea și arhitectura clădirii este deosebită o să vă convingeți de acest lucru când o să vedeți pozele.

Am ajuns în jurul prânzului la acest complex unde am avut iar un tur cu degustare, cum altfel? Acesta a costat 400 lei moldovenești de persoană adică aproximativ 100 lei de-ai noștri. Un preț correct după părerea mea.

După ce am plătit am intrat în cpmplex unde am făcut cunoștință cu ghidul care ne-a prezentat crama. Acesta ne-a povestit că Château Vartely a câștigat Premiul Mare în cadrul Zilei Naționale a Vinului din Republica Moldova. Ea a fost desemnată “Cea mai bună vinărie a anului 2023” , pentru merite deosebite in fabricarea vinurilor de calitate înaltă, perpetuarea tradițiilor și calitații excelente a vinurilor autohtone. Se pare că Château Vartely a demonstrat un angajament deosebit față de tradiție, calitate și inovație. Cu peste 100 de medalii obținute în ultimii doi ani la concursuri internaționale, inclusiv 4 medalii de Grand Gold pentru vinurile din seriile Individo și Taraboste, Château Vartely a confirmat din plin reputația sa de producător de vinuri de excepție și inovator.

Am intrat în vinărie unde am aflat cî soiurile cela mai populare sunt Feteasca Regală, Feteasca Neagră și Rara Neagră. Acest ultim soi de vin mi-am achiziționat și eu spre degustare acasă, deoarece nu-l mai încercasem.

De la ghid am mai aflat că au aproximativ 15000 de turiști anual, iar o parte din aceștia se cazează în cele 3 vile din complex cu o capacitate de 40 de personae, iar prețul pe noapte pentru o camera nu este deloc neglijabil.

Cea mai veche sticlă de vin este un Merlot din 2005, iar vinăria se pare că produce aproximativ 4,5 milioane de sticle de vin pe an.

Având podgorii imense, vinăria cultivă diverse soiuri de viță-de-vie, soiurile albe: Chardonnay, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Traminer, Feteasca Regală, respectiv soiurile roșii: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Rară Neagră, Malbec, Feteasca Neagră, Syrah.

Am parcurs întregul process de producție al vinului în clădirea pe două niveluri. Evident am aflat multe detalii despre producșia de vin de la recolatare, îmbuteliere, depozitare până la consumul corect. La un moment dat într-o sală cu multe butoaie de vin am avut parte de o prezentare foarte colorată, de un joc de lumini deosebit, nemaîntânit pe la alte crame. De altfel Chateau Vartely a fost premiată la cea mai mare competiție internațională, pentru proiecția din sala de maturare a vinului pe baricurile din beciul vinăriei care povestește printr-un show de lumini, legenda creării vinului. Spectacolul este proiectat pe întreaga suprafață a beciului, oferind o experiență unică.

Gata cu poveștile a urmat degustarea în una dintre cele două săli dedicate acestui lucru... A urmat o lungă degustare cu patru soiuri de vin și cu un aperitiv alături, pentru că nu s-ar putea altfel. Am aflat de la acest ghid simpatico, de fapt mai mult mi s-a confirmat că vinul adevărat este vinul sec, iar vinul roze este doar pentru nehotărâți.

 

Ne-am despărțit cu greu de gazdele noastre foarte amabile, dar și de mireasma vinului de acolo. În ultima zi petrecută în Republica Moldova, pe drumul spre casă am mai făcut o oprire la Mileștii Mici. Aici este o adevărată fabrică de vinuri. Istoria vinăriei Mileştii Mici pornește de la o veche mină de piatră, situată la doar 20 km de orașul Chișinău, capitala Republicii Moldova. 

Extragerea zăcămintelor de calcar de pe cca 200 de km de galerii subterane a favorizat crearea condițiilor ideale pentru păstrarea îndelungată a vinurilor – cu o umiditate relativă 85-95% și temperatura constantă de 12-14°C. Astfel s-a născut ideea creării unui spațiu de maturare a vinurilor, la adâncimi de 40-80 de metri sub pământ. În perioada anilor ’70 au fost asamblate imensele butoaie de stejar, în care s-au depozitat vinuri selectate cu grijă de pe cele mai bune podgorii ale Moldovei. În acest moment, Vinăria Mileştii Mici este specializată în producerea, păstrarea şi comercializarea vinurilor...

Se spune că aici au la păstrare vinuri vechi o mulțime de străini în special chinezi care plătesc o taxă anuală de mii de euro. Evident nu puteau lipsi celebrități de pe la noi precum Esca, Johannis ori Băsescu, care fiecare are aici la păstrare o colecție de vinuri vechi.

De altfel „Colecţia de Aur” Mileştii Mici este, indiscutabil, cartea de vizită nu doar a Vinăriei, ci şi a Moldovei, fiind recunoscută în anul 2005 de către Guinness World Records drept cea mai mare colecţie de vinuri din lume... Cu siguranță este un loc absolut impresionant, care numără cca 1.5 milioane sticle de vin şi se află la o adâncime de 80 metri sub pământ. Concluzie denumirea de Mileștii Mici este doar pentru cotropitori, turci, tătari ori ruși, de fapt Mileștii sunt Mari! 

Am ajuns aici in jurul prânzului. Am intrat în complex și ne-am fotografiat cu fântânile arteziene, care au ca temă principal firește vinul. Aici o tură cu degustare costa 800 lei modovenești de persoană, cam două sute de lei de-ai noștri. Sincer mi s-a părut cam mult așa că am zis pas de data asta. Intrarea în cramă se făcea cu minicarul dat fiind dimensiunile acesteia. Au fost cîțiva colegi care au achiziționat doar un tur fără degustare. Noi am ales să ne plimbăm prin curte frumos amenajată, dar și să ne achiziționăm câteva sticle de vin.

Cam asta a fost vizita noastră prin Republica Moldova! Moldova pământ românesc nu ezitați să o vizitați. Turismul îi ajută mult să se dezvolte.


[fb]
---
Trimis de robert in 18.09.24 09:36:34
Validat / Publicat: 18.09.24 15:48:23
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Camerun, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Centrafricana, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.

VIZUALIZĂRI: 300 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 jocul de lumini
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17100 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂHai-hui prin Republica Moldova:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050456047058105 sec
    ecranul dvs: 1 x 1