Dupa cum va spuneam, nu se poate tine populatia “in casa”, mai mult de 2-3 luni. Multi isi vor pierde “job”-urile, vor apare probleme sociale sau chiar psihice la nivel individual. Cele mai multe voci specializate afirma in public, cu argumente, ca in luna iunie va surveni o oarecare relaxare a pandemiei si interdictia de circulatie va fi ridicata (pentru lunile iulie-august-septembrie).
Daca e sa ne gandim logic, virusul a navalit in lume, in lunile ianuarie-februarie. E posibil ca el sa “isi faca numarul” pana-n luna mai-iunie, cand majoritatea tarilor lumii vor atinge apogeul pandemiei.
OK! Dar sa vedem ce se-ntampla cu virusul! El va patrunde intr-o multime de organisme, nimeni nu stie in cate. Odata patruns in ele, in cele cu imunitate ridicata, el va fi exterminat tocmai de aceasta imunitate. Deci numarul virusilor va scadea. In cele cu imunitate scazuta (la oamani varstnici care mai sufera de inca 1-2 afectiuni cronice), e posibil ca acesta (virusul), sa distruga si gazda (omul), dar odata cu gazda, dispare si virusul. Apare deci inca o dimunuare a numarului de “killeri”. In timpul verii, radiatiile solare (ultravioletele), vor distruge 50% din numarul lor.
Pusee virotice exista doua pe an. Primavara si toamna, cand toate virozele, in general, sunt in floare. Primavara, raspandirea lor, e cea mai puternica, pentru ca in acest sezon, dupa o iarna privata de vitamine proaspete si ultraviolete, imunitatea organismului e mai scazuta decat vara sau toamna. Apoi, sunt sanse mari, ca in anul ce va veni (2021), moment in care omul va fi preparat deja un vaccin, pandemia sa fi ramas doar o simpla amintire.
In momentul de fata (secolul XXI), omenirea este cel mai bine pregatita sa faca fata unor astfel de probleme. Sa nu uitam momentul 1330-1337, cand a izbucnit pandemia de ciuma (pesta), cand omenirea nici nu stia ce e acela un micoorganism sau un vaccin, si, o tremie din populatia globului, a disparut. Vor fi si acum victime, dar, raportat la numarul populatiei, procentul va fi relativ mic. Masurile de izolare care s-au luat, sunt deosebit de necesare.
China, Europa si USA, sunt cel mai puternic lovite. De ce? Pentru ca in aceste locuri nu se mai traieste pe orizontala ci pe verticala, in blocuri de cate 10-20 sau chiar mai multe etaje. E-o aglomeratie de nedescris! Daca la New York, tuseste un om pe butonul unui ascensor, in cateva zile imbolnaveste o jumatate din acel “zagarie-nori”.
Un exemplu. Sa comparam Europa unde “oamenii traiesc unul in bratele celuilalt” si unde masurile de izolare nu s-au prea respectat, cu Rusia, un teritoriu vast, unde oamenii locuiesc mult mai distantati (social), pe o suprafata de 4 ori mai mare decat al Europei. Pe o suprafata mica, Europa are 500 de milioane de locuitori, iar Rusia, pe o suprafata mare, are 170 de milioanede locuitori. Plus ca disciplina sovietica impusa de conducerea lor, de genul, “ori 5 saptamani de izolare, ori 5 ani de inchisoare”, a dat roade. Si procentul rusilor atinsi de boala, e foarte mic. Populatia Europei, e majoritar latina (Italia, Franta, Spania, Romania), populatie care nu e obisnuita cu respectarea rigorilor impuse de liderii lor.
Pe parcursul a doua milenii de “evolutie”, cel mai puternic, cult, civilizat si ordonat imperiu al lumii (Imperiul Roman), a devenit acum locul unde nimeni nu mai respecta nimic. Dictonul “dolce far niente” (dicton latin), ar trebuie desfiintat din vocabular.
Dar viata noastra se va schimba. Foarte curand. In primul rand, in acest an, nu e bine sa ne facem planuri si iluzii, turismul va fi ca si inexistent. Lumea va fi bucuroasa daca va trece sanatoasa peste acest neplacut episod al evolutiei omenirii. Apoi, timp de 1-2 ani, nimeni nu va mai avea curajul sa porneasca nicaieri, mai ales in grupuri mari. In acest an, omenirea va sta in casa, de altfel, nimeni nu va mai avea “cu ce” sa calatoreasca, excursii, sejururi, croaziere, nu se vor mai organiza. Si apoi, o vreme, multi oameni, nu vor mai mai avea nici curajul sa plece prea departe. Lumea va evita aglomeratiile umane din mijloacele de transport sau de prin locurile unde isi va dori sa-si petreaca sejururile. Nici hotelurile sau restaurantele nu se vor mai deschide curand. Vor fi evitate in primul rand cele care au oferit carantina, chiar daca acest gest nobil, va fi ajutat la stingerea pandemiei.
Dar, ”slowly-slowly”, acest sentiment general de izolare si respingere, se va estompa si apoi, va dispare. Lumea uita usor. Turismul va invata din nou “sa mearga”, incepand din 2021 sau 2022, mai intai “de-a busilea”, precum un nou-nascut, apoi din ce in ce mai puternic. La acest fenomen va contribui si dorinta oamenilor de-a iesi din casa, dupa o lunga perioada de izolare. Primul care va porni, cred ca va fi “turismul individual”, cu un numar limitat de persoane. Prin definitie, omul este o fiinta sociala si va cauta societatea. Cred ca tinerii vor fi primii care vor sparge ghiata. Apoi si ceilalti. Cu timpul, in 2-3 ani, pandemia va ramane o simpla amintire. Mai greu va fi sa trecem peste criza economica ce va urma. Aici intervine felul cum stie fiecare tara, sa se auto-gestioneze.
Turismul nu va dispare, nu si-a dat demisia, ci doar ca acum, in aceste momente tulburi, si-a luat si el un mic concediu de odihna. Si sta acasa.
PS. Am mai postat cateva fotografii cu destinatii posibile si gratuite pe care le putem folosi in aceasta vara.
Trimis de dorgo in 03.04.20 09:40:51
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@dorgo:
Excelent articolul de analiza a situatiei si ce va urma. Sau ce ne imaginam ca va urma...
Bune si sugestiile argumentate cu poze.
Felicitari! Numai bine! ????
@dorgo: Ai dreptate, probabil: nu poți ține oamenii în casă mai mult de 2-3 luni, așa că - teoretic - deja în vară vom scăpa de dihania cea urâtă. Sechelele vor persista însă, atât la nivelul întregii populații, cât și la cel individual, mulți oameni își vor pierde locurile de muncă, iar la criza economică ce ne paște nici nu vreau să mă gândesc deocamdată.
Nu știu dacă tinerii vor fi cei care ”vor da startul”. Eu una, de pildă, tropăi din picioare, abia aștept s-o iau razna... Și nu înțeleg de ce ar trebui să mă limitez la casa mea de vacanță sau la excursii în România. Sigur, dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva, este mai la îndemână să rezolvi problema când te afli acasă, la tine în țară, dar ce Dumnezeu! , aici, pe AFA, suntem cu toți ”infectați” cu microbul călătoriilor, suntem oameni mai mult sau mai puțin aventuroși din fire. Nu iresponsabili, doar aventuroși... Așa, un pic!
Am dubii și în legătură cu agențiile de turism, hotelurile, restaurantele etc. care - zici tu - ar putea rămâne mult timp închise. Întreaga industrie a ospitalității este și va fi puternic lovită, asta e cert, dar oamenii care lucrează în acest domeniu sunt în general inventivi și nu îi văd punând cu ușurință lacătul pe ușă.
Chiar dacă acum este devreme pentru a ști cu siguranță ce se va întâmpla, bănuiesc că anumite obiceiuri de călătorie vor fi schimbate: de pildă, poate că vom face rezervări mai aproape de data sejurului/excursiei (pentru că nu știi ce poate interveni între timp); vom alege mai ales cazări cu anulare gratuită și fără plata vreunui avans, ori cu returnarea integrală a sumei achitate; vom apela mai mult la agenții, pentru că astfel vom beneficia de posibilitatea stornării avansurilor. Etc. etc.
Până la concluzii mai avem. Le vom trage, fiecare în felul nostru.
Să rămânem optimiști!
PS Eu îi iubesc în continuare pe italieni, cu tot cu dolce far niente-le lor, și nu mă pot supăra pe ei, deși aveam în plan (cu rezervare făcută și plătită integral) pentru la vară câteva zile în Bergamo. Taman acum m-am găsit și eu!
Sănătate și toate cele bune îți doresc!
@Dan&Ema: Multumesc de apreciere.
Am incercat, in review-ul acesta si cel anterior, sa pun cateva imagini din natura, pe care le vom admira "live" , la vara, cand e posibil ca sa "iesim din casa" , adica : lacuri alimentate din surse naturale (izvoare), rauri mari si unele vai ale lor (loc de iesit la pick-nick), chei si canioane„ locuri de drumetie (chiar daca chiar acum citesc un comunicat de la Salvamont Prahova, cum ca "drumetiile prin Bucegi sunt temporar interzise" . Sper sa nu tina mult. Mi-e dor de babe, Mai ales de una dintre ele, ceva mai tanara, (avea doar cateva sute de ani), care mi-a facut cu ochiul!
@Carmen Ion: Asa este, de-acum incolo, atunci cand ne cumparam un bilet la o agentie turistica, vom cere o mie si una de garantii. dar, mai cred ca deocamdata, in anii urmatori, se va dezvolta mai mult turismul individual. O pornim cu masina proprie (eventual cu inca una sau doua masini, cu un grup de prieteni), ne vom caza la casute (bungalow sau camping), ca sa nu avem stresul contactului cu multimile (casuta in care, precis vom goli in prealabil 2-3 spray-uri dezinfectante), vom manca mai simplu si poate ca, nu la restaurant si vom face drumetii pe la munte sau vom face plaja la mare sau pe malul unor lacuri sau chiar langa unele parauri de munte. Nu stiu inca, cum va reactiona lumea la " excursiile pachet" la malul marii, in care ai totul: transport in comun (avion sau autocar), mesele la restaurant si sejurul propriu zis, care consta in iesiri la o plaja, adeseori foarte aglomerata.
@all... Mai in gluma, mai in serios, daca " fobia de multimi" va persista mai multi ani, vom asista poate si la schimbari majore in viata tinerilor: " Tanar cu diploma, caut tanara cu casa de vacanta (preferabil la Sinaia sau langa o statiune balneara), sau tanara posesoare a unei case cu curte sau macar a unui apartament cu balcon mare" !
@dorgo:
”sau măcar a unor balcoane mari
@dorgo: Mi-este greu sa scriu un ecou aici, ma gandesc la prezent, totodata ma gandesc si la viitor. Asa este cu pauza de 2-3 luni. Acum 3 saptamani insa mai speram sa vin in tara, acum mi se pare ca a fost de mult de tot. Ne-a mai tinut in casa vremea capricioasa, dar cand s-o face frumos cati vor sta in casa privind doar pe geam si atat?
Si eu cred ca mult mai multi se vor gandi sa faca concediul in tara, dar cine stie.
In orice caz, un articol care te pune pe ganduri, felicitari, votat cu mare drag.
Io speram să merg de 1 Mai la mare. Sau măcar să mutăm 1 Maiu de 1 iunie. Oricum, deja am pierdut prima plecare programată pentru anul ăsta, după Paști.
Asta după ce în ianuarie am fost la Ischgl, de unde cică s-a răspîndit virusu în Europa de nord. Io m-am strecurat neobservat N-am adus niciun virus de acolo, numa niște șnaps și niște țigări Camel fără filtru, negăsibile pe la noi.
Planul de vacanță pe anul ăsta e pentru fine de iunie, și dacă nu iese acu, cel puțin doi ani nu îl pot reprograma. Mă cam irită situația, încă nu abandonez speranța.
Mai am bilete la felurite festivaluri și concerte, prin țară și peste hotare, în iunie și iulie.
Bine, există și posibilitatea să renunț oricum la planuri, depinde cît mai durează blocajul din economie. Deja anul ăsta cred că am muncit degeaba, măcar să nu intru pe minus.
Însă cu optimism și avînt revoluționar voi pune umărul la urnirea economiei, așa cum pot, încă din prima zi cînd se vor deschide cîrciumile. Intenționez să îi sprijin pe amicii cîrciumari din răsputeri, să iasă cît mai repede din recesiune.
@abancor: Amice, eu zic sa te-apuci sa incepi cura bahica de pe-acum, mai ales in lunile astea ce urmeaza, nu astepta sa se deschida crasmele. Bea palinca facuta la alambic, ce se vinde in orice gospodarie rurala ce se respecta. Uita-te la rusi, prin venele carora curg acum, fluvii de votca, ca n-au treaba cu virusii.
Ziceai ca:" Planul de vacanță pe anul ăsta e pentru fine de iunie, și dacă nu iese acu, cel puțin doi ani nu îl pot reprograma" . De ce? Eu am incercat sa-mi schimb biletele pentru Grecia, cu destinatii din tara si se pare ca e posibil (din momentul in care turismul isi va reporni motoarele).
@all
Azi am aruncat o privire peste " Cei mai apreciați 500 utilizatori - ALL TIME" de pe saitul nostru. In acest an, cand ar trebuie sa socializam cel mai mult, sa expunem orice (acum sunt bune si reviurile de 3 randuri si 4 poze), sa cautam fotografii mai vechi si sa le imbracam in cuvinte, sa citim, sa comentam si sa dam " like" -uri, caci oricum nu prea avem ce face prin casa... pastram tacerea. Bine-nteles ca nu m-astept de la cei un milion de " new-entry" sa scrie cate ceva (ei sunt chibiti si doar se informeaza despre ceea ce scriu altii) ci m-astept de la cei retrasi sau inactivi temporar din ultimii 4-5 ani (care precis ca au calatorit in lung si-n lat si au destul material pentru noi postari). In acel clasament " Top 500" , din acest an, mai mult de jumatate, au zero postari si zero comentarii. Am ales aleatoriu, cativa dintre cei care ar putea interveni in joc, adica aceia care au construit in urma cu ceva vreme, fundatia acestui sait, (nu uitati ca unii dintre ei, au fost rasplatiti cu premii - excursii, zboruri, croaziere):
Iata alegerea mea @georgiana @magdalena@ionescunic @ileanaxperta@creivean @GabrielaG @dannek @noi doi @papone@ghisor@dyacris@grecudoina@Utube@vlado2@kelyboy@ Chloe @Cris@alinaro@amero @Radu Tudoran@buterfly@Marian Preda @ungureanica @Iulian58 @marocanu @Diaura @Vega06 @alunelu69 @liviadavidescu @Cdia @kmy @Michaell@bogumil@Cesere @marius gaudi@printesa82 @puiutea@TORA INGRID@popescu borsa @valimi @Flaviu @Santana @Zapacitu@danamandache@DARKrucs @luciaoradea@sunflower@ariciu b@biancuta@Larissa @MCM@sandu53@nickro@Ion Raita @ Mitica49 @adrinico @iulian68 @TraianS @Dabator @Alina53@claudiu 71 @nrs @puiutea @Aeerdna @AleDia @private. ryan @bog68 @presario @iuliaen @danoradea @c. kosty @xpac @asr @ alunelu69 @Camelia19 @Cloverina@Quavratus@wolf2001@AlinaMorar@andreiu@cristina 65 @Kyandra@Muffin 2009@cristi. an. 3000@getty@silvia tudoran @RossoNero@Andreea 72, etc, etc, etc
@Dragos: OK, daca baiatul considera ca fata e bine mobilata la mansarda, ca balconele sunt " beton" , nu din silicoane sau baloane si daca fundatia e bine cladita, s-ar putea sa mai lase din pretentii!
@dorgo: M-am apucat, nicio grijă, sprijin niște producători de țuică din zona Cîmpulung, care își desfac produsele la un tîrg specializat, organizat în curtea Facultății de Agronomie. Acum din păcate și tîrgul ăla e închis. Mulți producători rurali sînt în găleată, i-a prins cu serele pline de salată și ridichi, care urmau să fie vîndute de Paști prin piețe, cu miei care trebuie tăiați etc. Ăștia nici nu sînt angajați, să se bage în șomaj și să vadă vreun sprijin de la guvern. Mai vorbesc cu lumea prin piață și e neliniște cu tendințe de îngrijorare crescută.
Legat de vacanță, nu e chestie de bilete, nici nu am apucat să cumpăr, ci de sincronizat programul a 4 familii de pe 2 continente, cu copii și adulți, elevi, vacanțe, concedii, bac și alte examene etc. Deci tre să se alinieze planetele. Se aliniaseră pentru iunie 2020. Sigur că pot să fac altceva în loc, e vorba că anume vacanța plănuită nu se poate re-programa prea curînd.
Apropo de planete, în iunie e eclipsă de soare în India. Aia nu se poate amîna. Noroc că-s două eclipse solare în fiecare an (pe glob, nu în India).
@dorgo:
" Esti dat dracului doctore, te fac un Bruderschaft" ... -Balanța (1992)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Al 800-lea review, retrospectivă — scris în 03.03.24 de Michi din BUCURESTI
- Nov.2023 'Bostaniada', turismul si viitorul — scris în 19.11.23 de dorgo din TâRGU MUREș
- Sep.2023 Departe de casă — scris în 28.09.23 de AZE din SIBIU
- Jul.2023 [Nume-Agenție], tepari de profesie!!! — scris în 04.08.23 de ux130143 din PITEşTI
- Jun.2023 1. File din istoria României oglindite în excursii — scris în 23.06.23 de Michi din BUCURESTI
- Jun.2023 Info utile despre zborurile charter — ar trebui să figureze în cultura turistică minimală, dar nu sunt, în (prea) multe cazuri — scris în 15.06.23 de tm67bru din TIMIșOARA
- Jun.2023 Suflet de călător — scris în 10.06.23 de robert din BUCURESTI