ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.03.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
TIMP CITIRE: 6 MIN

Coronaturismul

TIPĂREȘTE

Razboiul lumilor

Asistam astazi la o batalie pe viata si pe moarte, nu intre martieni si pamanteni ca-n "War of the Worlds" ci intre doua vietuitoare de pe Pamant, virusii si oamenii. O lupta intre o lume invizibila, care-si revendica periodic dreptul ei de "prim venit" si noi, cei care am ajuns aici, pe-aceasta planeta, ultimii. Virusii sunt agresivi si smecheri, ca hackerii (sau mai bine zis, krackerii) din sistemul informatic, patrund in om ca intr-un computer, tocmai datorita greselilor si slabiciunilor omului. Oamenii au insa ceva mai multa minte, stiu sa se apere si sa contraatace. Asa ca, in final, virusii n-au nici o sansa.

Pandemia si turismul

Pandemia actuala a lovit puternic turismul de pe toate meleagurile. Nimeni nu mai vrea “city-breack” la Venetia sau Roma, chiar dac-ar fi gratuit, nimeni nu mai vrea sa admire domul din Milano sau Marele Zid chinezesc. Nimeni nu mai vrea la Marea Moarta sau in croaziere si nici macar iesiri in week-end pe Valea Prahovei sau la Spa. Pentru prima data, dupa multi, multi ani, e posibil sa vedem, cum arata soseaua Comarnic-Busteni, goala. Multi turisti, restituie avansurile agentiilor de turism, isi anuleaza excursiile si asteapta vremuri mai bune. Firmele de turism sufera, nimeni nu mai recomanda nimic. Cele mai realiste firme, lanseaza apeluri de genul: “Acum e o perioada mai grea dar ea nu va tine mult, la vara se termina balamucul si mergem in Grecia! ”. Transporturile sunt si ele lovite din plin. S-au sistat multe curse aeriene, sa nu mai vorbim de circuitele cu autocarul. S-au inchis unele granite. Sau, daca nu s-au inchis total, e neplacut ca la vama sa completezi formulare, sa fi testat, sa pierzi timp. Peste tot, in lumea turismului, pluteste o atmosfera de incertitudine, de coronarofobie, precum o vedem si-n multe alte domenii de activitate. Si totusi, planeta inca se mai invarteste, oamenii circula, unele avioane mai zboara, chiar daca sunt aproape goale, ca sa nu piarda “linia”, caci exista riscul ca, conducerea unor aeroporturi sa faca contract cu alte firme. Pierderile estimate din transportul aerian, in UE, sunt estimate in acest an la peste 110 miliarde euro iar cele hoteliere si de restauratie, la aprox. 30 de miliarde euro.

Ce e pe la noi?

Suntem bormbardati zilnic cu zeci de sfaturi: “Urmeaza week-endu-ul. Bunici, nu iesiti cu nepotii in parcuri (ca sa ia aer) sau la mall. Aer exista destul si in casa. In week-end, vom ajunge, probabil la 100 de cazuri de infectie. Deocamdata stam bine (avem doar 80) dar… nu suntem decat la o treime a “curbei ascendente a lui Gauss”. Varful ei va fi atins, mult probabil, prin Aprilie. Stati in casa! Macar pana trec lunile aprilie si mai, cand pandemia, la noi in tara, va fi la apogeu. Altfel, veti inrautati statistica. Sariti si peste “partida de sah de la club sau meciul de mini-fotbal cu baietii sau la obisnuita bere de sambata”. Pana si Juventus Torino si Real Madrid, au intrat in carantina. Si-apoi, puteti sti cine-a stat inaintea voastra la masa de la restaurant? Virusul, extrem de contagios, rezista ore intregi, mai ales pe suprafetele din plastic. Si-n organism, mai mult de-o luna. Poate il are tocmai chelnerul ce va aduce mititeii cu mustar. In aceasta perioada, cand cel mai sigur lucru e lucrul nesigur, orice om in sanatate aparenta, poate fi un purtator de virusi. Puteti lua virusul in autobuz, tramvai, metrou sau mini-market. Acum, cea mai importanta arma a omului e izolarea si seriozitatea. Si binecunoscutele masuri de higiena personala. Ati vazut ce-au patit verisorii nosti din Italia, care au ignorat aceste sfaturi. Ati vazut ce-a facut Rusia, tara in care nu mai intra si de unde nu mai iese nici un strain. Cine-o face, e pasibil de puscarie. Rusii au in acest moment, cele mai mici probleme cu pandemia.

Cat timp va mai dura criza in turism la noi?

Nimeni nu stie, deoarece virusul sufera mutatii. Cei ce s-au vindecat, pot fi reinfectati cu cealalta forma a lui. Institutul Koch din Germania a extrapolat curba sau “clopotul” sau “coiful” lui Gauss din China, (unde dupa 5 luni, pandemia s-a stins si a ajuns sub control) in tarile UE. Deoarece la noi in tara a existat un “nucleu dur si eficient de specialisti” (lucru specific poporului nostru, care, atunci cand apare un pericol extern, se unesc si toti romanii isi dau mana), pandemia a fost “lovita in fasa”. Se estimeaza un “varf” in aprilie si altul, mai scazut, in noiembrie. Va atasez un grafic comparativ a doua orase din USA (St. Louis si Philadelphia), lovite de gripa spaniola, in anul 1918, orase care au aplicat, unul la timp (St. Louis) si celalalt (Philadelphia) “cu intarziere” (de doua saptamani), masurile preventive. Primul a avut de 5 ori mai putine victime. In Europa lovita atat de gripa cat si de primul Razboi Mondial, (intre anii 1918 si 1919), puteti urmari in alt tabel comparativ al raspandirii pandemiei in orasele New York, Londra, Paris si Berlin. Veti vedea ca pandemia a atins atat zone aflate in conflict cat si cele de la distanta. Intre New York si Londra, orase aflate pe doua continente diferite, nu e o diferenta prea mare, raportat la numarul persoanelor afectate. S-a estimat ca in acea perioada (in urma cu un secol), in care nimeni nu cunostea mare lucru despre higiena, virusi, preventie, izolare, etc, in lume, au fost intre 50 si 100 de milioane de victime.

Astazi insa, lucrurile stau cu totul altfel. Avand deja exemplul Chinei, care a raportat sfarsitul pandemiei, cei mai multi specialisti inclina sa creada ca ea se va stinge in aproximativ 6 luni si-n Europa.

Ce am facut eu?

Pai, in primul rand, am luat plasa. Si-apoi, m-am inchis cat mai mult timp, in casa. Ca multi altii. Mi-am cumparat din timp (ieftin) doua early-bilete in doua insule din Grecia (pentru iunie), pe care e posibil sa nu le mai folosesc. Agentiile vor dori sa-mi ofere altceva, poate in tara noastra, pentru a nu pierde banii. Dar, oare, mai am eu curajul sa ma expun unor aglomeratii urbane, chiar si la noi in tara? Nu stiu, astazi, totul e-n schimbare, astept sa vad ce se mai intampla prin lume si pe la noi. E posibil sa “sar” in acest an, peste concedii. Va fi un an de sacrificiu si pentru turisti si pentru lucratorii din turism (agentii turistice, transport, restaurante, cazari). Daca va fi asa, incep de pe-acum sa adun bani pentru concediul de anul viitor.

PS. Coronavirusul e tare parșiv! Performanta lui de a patrunde pe nesimtite, miseleste, in alte organisme, echivaleaza, spre exemplu, cu patrunderea si devalizarea rezervei americane de aur de la Fort Knox sau a Bancii Marii Britanii, locurile cele mai bine pazite din lume. Virusul nu are scrupule. Nici bun simt. Ataca orice om ce calca stramb, fie el miliardar, om politic sau simplu cetatean. Virusul nu are nici macar o structura celulara (el e o firmitura de acid nucleic, ADN sau ARN), nu se poate reproduce singur nici macar prin simpla diviziune ci se agață ca un scaiete de o celula animala sau chiar de o bacterie, patrunde in ea si foloseste apoi mecanismele ei genetice si metabolice, pentru a se inmulti. Exponential. Da! Odata ce-a intrat in acest mediu, se inmulteste “in draci”. Virusii pun stapanire pe tine si te doboara prin numarul lor imens. Pot pune la pamant chiar si un elefant sau o balena albastra, cel mai mare mamifer terestru, care cantareste intre 50 si 150 de tone. Ati auzit, cred, despre esuarea in masa a unor balene sau delfini pe diferite plaje, datorita acestei “cele mai mici creaturi de pe pamant”.

Va atasez cateva imagini din Tsilivi, Zakynhos, de pe o plaja insorita, ca sa va mai atenuez corona-sperietura, care, se pare ca, in aceste momente, e necesara.


[fb]
---
Trimis de dorgo in 14.03.20 10:10:09
Validat / Publicat: 14.03.20 12:32:26

VIZUALIZĂRI: 1307 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

45 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Tsilivi Beach (Zakynthos)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48 PMA (din 48 voturi)

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

45 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 45
dorgoAUTOR REVIEW
[14.03.20 12:03:04]
»

@all-daca se va publica acest review pe AFA, se poate deschide un talk-show , cu raspunsuri la orice intrebare. Mai sunt multe lucruri utile de spus.

webmasterX
[14.03.20 12:37:34]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Filozofări... turistice, DE LA LUME ADUNATE - COMUNITATE" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

krisstinna
[14.03.20 13:32:42]
»

Ușor de spus in cuvinte: “stați acasă”, nu avem ce face, trebuie sa lucram, nu peste tot se poate lucra de acasă

Am pierdut banii pentru sejurul de Paști, asta sa fie paguba, nu sufăr prea tare.

O colega a plecat joi la Amsterdam, zice ca suntem exagerați și prosti, ea e deșteaptă.

Alta pleacă la început de aprilie in Egipt, agentia nu vrea sa o înțeleagă, pierde toti banii dacă renunță la vacanță, foamea de bani e uriașă in țara asta. Dar fiecare “calic” va avea pierderi mult mai mari, lăcomia agențiilor de turism îi va lovi mai mult decât preconizează ei...

Nu am anulat încă rezervările dar mai am timp, nu pierd nimic deocamdată.

Cu toate ca aștept degeaba, pandemia va dura minim 5 luni

Sănătoși sa fim, obiectivele turistice rămân pe loc, marea va fi tot frumoasa

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][7 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[14.03.20 14:23:48]
»

@krisstinna: Zici ca se pierd bani si pandemia va dura minim 5 luni. In anul acesta toti vor (m) pierde bani, in afara de cei ce vand marfuri sau medicamente si materiale sanitare. Mai bine pierzi bani decat viata. Sau sanatatea. Chinezii care au facut viroza si s-au vindecat, au ramas cu tulburari respiratorii si cu o reducere a capacitatii pulmonare. Respira mai greu si obosesc mai repede.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
krisstinna
[14.03.20 14:37:04]
»

@dorgo: Eu am pierdut o suma mică dar mă refeream la agențiile care nu accepta negocieri, la hotelierii care nu vor sa închidă șandramaua. Nu ar fi mai indicat ca vacantele de mii de euro sa fie reprogramate pentru toamnă, să li se ofere oamenilor alternative? Astfel s-ar diminua răspândirea virusului.

Așa o ținem langa, plimbăm virușii prin lume, ca să nu piardă nimeni bani.

Eu îmi permit sa pierd, nu simt. Dar cei care strâng fiecare bănuț un an întreg?

E vorba și de omenie, nu numai de responsabilitate, părerea mea

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
crismis
[14.03.20 14:54:46]
»

@dorgo: Aveam proiectată o vacanță de 5-6 zile în Cipru în perioada Paștilor. Încă speram, cu optimismul meu (prostesc câteodată), dar când am citit aseară că Cipru și-a închis granițele pt următoarele 2 săptămâni (cu posibilitate de prelungire), am înțeles. Dimineață am anulat cele 2 rezervări, primul proprietar mi-a trimis în nici 5 minute chitanța de refund și nr de telefon, să l contactez direct altădată (sper din toată inima s-o fac cândva).

În rest... Merg la cabinet, știi foarte bine că nu pot lucra de acasă. Mă gândesc cum să scad numărul de pacienți (ironia sorții!), dar deocamdată n-am reușit, chiar am avut mai mulți ca de obicei, din motive parțial obiective. În rest, stau în casă, citesc, scriu, gătesc... Un respiro bine-meritat, încerc să-l iau ca atare, să mă bucur de el (chiar dacă de afară primăvară mă cheamă cu toate degetele ei înflorite!). Am renunțat să merg s-o vizitez pe mama, să nu-i duc vreun " carcalac" ... Vorbesc cu copiii, îi sfătuiesc și pe ei să stea locului... Mă informez, încerc să nu mă crizez și să nu-i crizez pe alții. Mă concentrez pe mesajele pozitive, va fi bine, vom trăi, vom învăța ceva din asta...

Și, în optimismul meu prostesc, încă sper în vacanța din iunie (Grecia) sau măcar în cea din septembrie (Bali, cu plecare din... Roma).

Să fim sănătoși!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][8 voturi]
alinafulg
[14.03.20 15:26:46]
»

@dorgo: Coronavirusul ne-a afectat vietile tuturor iar nouă celor pasionati de călătorii ne-a luat bucuria de a vedea locuri noi.

Am pierdut vacanta din Franta si implicit banii dati pe biletele de avion dar asa cum s-a mai spus mai bine ne pierdem banii decat viata.

Am rezervat pentru vara, inceput de iulie, un sejur in Sunny Beach si unul in Mamaia, nu cred ca până atunci lucrurile vor reintra in normal, aș vrea să fiu optimista dar ratiunea imi spune altceva.

În săli se judecă doar cauzele urgente, majoritatea colegilor mei nu au mai venit la birou, iar banii vor fi tot mai putini pentru că nu vor mai fi încasări, nimeni nu mai are chef de procese.

Sănătosi să fim!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
Zoazore
[14.03.20 15:54:44]
»

@dorgo:

Deocamdata stam bine (avem doar 80)

= acum, la acest moment, 99 din păcate!

Da, cel mai bun și frumos articol al tău pe partea de zStratosferă. Și util!

Eu am avut in intenție să merg în Israel prin mai. Faptul că n-am avut bani în ianuarie să achit, m-a salvat! Câteodată și sărăcia e bună (zâmbet amar!)

Am mai avut norocul să fiu în medical și să nu prea pot ieși din casă. Deși am ieșit! Dar scurt și cu precauții. Tot răul spre bine!

Dar tot mi-e ciudă că minusculul ăsta nici măcar celular nu m-a lăsat să-mi văd prietenii!

Optimista din mine, însă, îmi șoptește că nemernicul ăsta mic și-ncoronat va pleca și noi ne vom relua viața de dinaintea vizitei lui nedorite!

Frumoase imagini de vară! Mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][8 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[14.03.20 19:40:14]
»

@crismis: Noi nu suntem pregatiti sa facem fata la situatii speciale, pe care le vedem numai in filme. Generatia noastra n-a traversat decat doua evenimente tensionate si destul de scurte... cutremurul din ' 77, (cateva minute) si Revolutia din ' 89, (cateva zile). N-am trecut printr-o situatie de durata, al carui final e inca departe, lucru stresant ce te poate consuma si-ti strica multe socoteli. Totusi, daca e sa analizam istoric pandemiile, s-a dovedit ca ele au un inceput dar si un sfarsit. Nu putem decat sa asteptam acel moment.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[14.03.20 19:47:14]
»

@Zoazore: Pana sa-ti raspund eu, s-a trecut de 101, e stare de urgenta. O sa aflu maine mai in detaliu ce inseamna asta pentru turism. Daca e valabila treaba cu reducerea relatiilor interpersonale si " distanta de 1 m" intre oameni, cad mai toate calatoriile, minus cele cu autoturismul propriu. Bine ca nu s-a decretat stare de urgenta si in telefonia mobila si internet, ca sa mai putem socializa astfel unii cu altii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[14.03.20 19:54:47]
»

@alinafulg: Daca aceasta pandemie in Europa va dura mult, dupa ea, va veni cu siguranta si o criza economica. Plus ca toate informatiile astea negative pe care le primim de la o ora la alta, ne induc in subconstient un sentiment de nesiguranta si de teama de-a mai face calatorii. Iar pana ca el sa dispara, s-ar putea sa treaca ceva vreme, poate chiar un an-doi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[14.03.20 20:11:50]
»

@all... Azi i-am pus cateva intrebari unui coleg medic din Bucuresti... " Din cate imi dau seama, coronavirusul are si dusmani: mediul acid, ultravioletele, imunitatea organismului.

Ca masuri suplimentare de preventie, in afara de izolare si binecunoscuta higiena, poate c-ar ajuta si umectarea (umezirea) cat mai frecventa a zonei faringiene, pentru a dirija virusul, nu spre plamani ci spre acidul din stomac.

A bea din cand in cand, o gura-doua de apa, nu cred ca e-o idee rea. Sau a pune un vas cu apa sarata pe soba, peste noapte, apa care prin evaporare, nu lasa caile respiratorii uscate.

Vine vara. Ultravioletele vor distruge o mare parte din virusi aflati in afara corpului. Singura sursa de virusi, va ramane omul purtator. De el trebuie sa ne ferim. Cred c-ar mai ajuta si cate o jumatate de lamaie/zi, un plus de acid ascorbic (Vitamina C), nu cred ca strica.

Cat despre imunitate, cred ca numai Imunoglobulinele umane au o oarecare putere in fatza acestor firmituri agresive de ADN. (coronavirusurile).

Cred ca ar trebui sa mancam " strong" in perioada asta, dieta fiecaruia e bine sa fie bogata in proteine, glucide, ceva lipide si mai multe vitamine si saruri minerale. Plus lichide, cat incape. In definitiv, body-guarzii nostri, Imunoglobulinele umane provin din proteinele din alimentatie".

Raspunsul lui a fost cam asa: "Virusul nu sta pe mucoasa faringelui asteptand sa-l spalam noi cu apa... el intra in celulele faringelui. De acord! Sa mananci bine, sa bei apa multa (pentru hidratare) si sa dormi bine!"

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Dragoș_MD
[14.03.20 23:02:01]
»

@dorgo:

Revolutia din ' 89, (cateva zile).

cu asta nu prea sunt de acord.

În București a durat seva mai mult - e drept, cu oarece întreruperi) - pentru că tot legat de acest „eveniment” au fost și mineriadele, și alte „agitații” din acea perioadă încă tulbure.

Și chiar și la voi au fost ceva activități cultural-educative fix acum vreo 30 de ani în urmă, nu?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
cosminap
[14.03.20 23:39:02]
»

E primul an când, din varii motive????, nu mi-am achiziționat nimic pentru Paste sau pentru vară. Până acum o săptămână îmi era ciudă! Acum mă felicit! Litoralul bulgăresc sau hotelul din Kusadasi vor fi acolo și anul viitor!

Tare am senzația că-mi voi folosi voucherele de vacanță pe 2 ani pe-un weekend la marea noastră! ????

Multă sănătate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[15.03.20 07:39:17]
»

@Dragos: Da, un fost cateva " mai multe zile" , curba lui Gauss s-a stins odata cu disparitia cuplului prezidential, moment dupa care la noi s-a instaurat o " democratie ideala ce ne-a dus in trei decenii la bunastare, prosperitate si fericire deplina si unanima" . Atunci, au fost si pe-aici evenimente, eu tocmai lucram la Spitalul Judetean, la Recuperare si tin minte c-am primit o tanara cu soldul facut praf. Ne-a zis c-a iesit din casa, plina de entuziasm si curaj, la protest, in Piata centrala si cineva din multime a bagat mana in buzunar si-a tras in ea, de aproape, prin pantaloni. Atunci am realizat ca in momente de genul asta, e bine sa stai in casa. Ca si acum.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[15.03.20 07:53:32]
»

@cosminap: Presimt ca-n vara ce vine, cand vom fi consemnati la domiciliul national, marea noastra va fi asaltata. Ne vom bronza cu masca pe fata, plajele si marea vor fi impartite in carouri cu latura de 1,5 metri (care se vor inchiria ca si sezlongurile) si ne vom caza la cort caci hotelierii vor prefera sa-si inchirieze hotelurile pentru carantina, astfel vor avea un venit mai sigur si vor activa si-n extrasezon.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[15.03.20 08:15:20]
»

@krisstinna: Cat despre agentii si bilete cumparate in avans, fiecare primim un contract pe care-l semnam. Daca renuntam noi, pierdem banii. Daca avem asigurare storno sau e prevazut in contract ca " in caz de situatii speciale" , precum e acum, nu mai ai cu ce s-ajungi la destinatie sau s-anchis hotelul, granitele, etc, ti se restituie banii. Unele firme de turism ti-i restituie pe loc, altele mai amana sau negociaza. Pune-te in locul lucratorilor din turism. Ei sunt platiti (si) din acel " comision de agentie" , interesul lor e, ca banii sa ramana in contul agentiei. Iti vor oferi altceva, poate un sejur la noi in tara sau iti vor amana excursia pentru o perioada cand apele se mai linistesc. Sau, mai poate apare si situatia, pe care o prevede toata lumea, ca unele firme turistice sa intre in faliment. Iata si primul exemplu: "Mai multe sute de persoane din România, care munceau pentru compania de turism (...Travel), au fost concediaţi. Firma care are sediul în Hong Kong a făcut anunţul vineri, cu o oră înainte de închidere a programului"(Stiri mondene-Fanatik.ro).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
cosminap
[15.03.20 10:29:57]
»

@dorgo: Am făcut o simulare pe-un site de rezervări, pentru Mamaia, în august și scorurile îmi depășeau orice imaginație, sincer și fără exagerare! Și am făcut asta de plictiseală????

dorgoAUTOR REVIEW
[15.03.20 12:14:07]
»

@cosminap and @all: Da, da!... asa va fi la vara la mare, " full" la hoteluri, vile si la " cetatean" ... sa vezi ca, dupa rafturi goale la faina alba si hartie higienica, lumea se va arunca acum pe raioanele cu corturi, umbrele de plaje sau isi vor cumpara chiar si rulote. Mergeti si cumparati pana mai gasiti! Sa nu ziceti apoi, ca nu v-am zis!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
cosminap
[15.03.20 13:03:20]
»

@dorgo: Rulotă?!? Visez ca mai înspre pensie să-mi iau o rulotă????. Bine, eu mai visez să conduc și un tir, dar nu vorbim acum despre asta????, însă-n vara viitoare cred că voi visa din mijlocul curții proprii și personale????.

Am senzația că voi avea un concediu de odihnă foarte casnic!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[15.03.20 13:48:01]
»

@all. Ce ziceti fratilor, facem un " city-breack" la Londra? Wow! Westminster Abbey, Buckingham Palace, Piccadilly Street! Chiar si dupa Brexit, englezii ne mai permit inca, pana la sfarsitul anului, sa calatorim fara viza, doar cu buletinul! Doar ca ei au adoptat o polltica sanitara ciudata.

Dupa informatiile colegului meu, Dr. Tatu Gabriel, medic la Spitalul Clinic de Urgenta din Bucuresti, " Britanicii au adoptat solutia selectiei naturale. Adica... Faceti boala ca sa va imunizati! La o populatie de 66 milioane si la o rata de infectare estimata de 60% asta inseamna ca pot avea 40 milioane de bolnavi. Corona-mortalitatea e de 3%, deci sa calculam! Vor avea intre 1 si 1,2 milioane si cum ea survine preponderent la varstnici, vor rezolva " problema" pensiilor."

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
crismis
[15.03.20 13:51:02]
»

@dorgo: Abordarea britanicilor este deja criticată, din moment ce se pare că trecerea prin boala nu oferă imunitate pe termen lung. Japonia a raportat acum câteva ore primul caz de reinfectare cu COVID-19.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[15.03.20 18:19:39]
»

@crismis: Auzi Cristina, da-mi un sfat! Ce sa ma fac? Eu cu toate paragrafele din “Starea de urgenta” ce circula pe net, sunt de accord, mai putin cu doua:

1. -“Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. ”

2. - “Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile”.

Noi, latinii, suntem niste pupaciosi. In Nordul Frantei, cunoscutii se pupa de 3 ori pe obraz. Imi placea mult pe-acolo pentru ca le pupam pe fete de 5 ori, odata ca la ei (de 3 ori) si inca odata, ca la noi (de 2 ori). Si italienii sunt la fel, vorbareti si pupaciosi.

In spitalul unde lucrez eu acum, sunt vreo 20 de fete (asistente, infirmiere, contabile, registratoare, kinetoterapeute) si, pana sa apara virusul, ne incepeam si ne sfarseam ziua de munca prin pupaturi. Gata! S-a terminat! Plus de asta, nici nu poti consulta pacientul de la 1,5 metri distanta. Doua din cele 3 placeri ale mele, s-au dus. Prima, era turismul, a doua, pupaceala. Daca mai dispare si ciocolata de pe piata, zau, sunt un om terminat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
crismis
[15.03.20 18:23:59]
»

@dorgo: Cu fetele, o singură soluție: autocontrol!

Cu pacienții: echipament de protecție, igiena mâinilor, biocide etc.

Cât despre ciocolată, nu cred că-i cazul să-ți faci vreo problemă!

Om trece noi și de hopul ăsta...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[15.03.20 18:48:00]
»

@all

Recomandari anti-pandemie

•Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.

•Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare de copii.

•Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.

•Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să nu intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.

•Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces.

•În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.

•Păstrați o distanță semnificativă, de 1,5 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun încercați să nu stați față în față cu alte persoane.

•Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.

•Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.

•În zonele urbane, pentru distanțe mici, se recomandă folosirea modalităților alternative de deplasare, fie cu bicicleta/trotineta electrică, fie mersul pe jos.

•Evitați deplasările în țările care se confruntă cu număr mare de cazuri de infectări cu noul coronavirus și descurajați întoarcerea în țară a persoanelor din zonele de risc, respectiv din țările cu număr mare de cazuri cu noul coronavirus.

•În cazul în care călătoriți într-o țară expusă infecției, există riscul ca la momentul revenirii în țară, în funcție de actualizarea zonelor roșii/galbene, să fie necesar să rămâneți în carantină/izolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia.

•În mod obligatoriu, românii care se întorc în țară din zone de risc vor trebui să intre în autoizolare la domiciliu, ceea ce presupune ca întreaga familie să facă același lucru.

•Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line.

•Transmiterea virușilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.

•Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.

•Există recomandări din partea Ministerului Muncii, în atenția angajatorilor, pentru flexibilizarea programului de lucru pentru angajați și prezentarea eventualelor opțiuni legale pe care le au la dispoziție.

•Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați. Folosiți masca de protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți.

•Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată.

•Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile.

•Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate.

•Dacă strănutați sau tușiți acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.

•Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.

•Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.

•Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.

•NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.

•NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice noului coronavirus.

•Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.

•Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.

•Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu COVID-19, este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație).

•Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători.

•Informați-vă despre noul virus numai din surse oficiale!

•Puteți obține detalii dacă sunați la 0800.800.358, care este un număr de informare, nu este un număr de urgență.

•Doar în cazul urgențelor sunați la 112!

•Protejați-vă apropiații, nu-i expuneți!

•Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.

•Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).

•Ramaneti acasa cand aveti simptomele infectiei (tuse, febra, dificultăți în respirație) și sunați medicul de familie pentru a solicita sfaturi, nu mergeți din primul moment la unitățile de urgență.

•Există riscul, în cazul în care sunteți purtător al virusului, să-l transmiteți și altor personae.

•Este de preferat să rămâneți la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.

•Dacă vă aflați în autoizolare la domiciliu respectați cu strictețe recomandările autorităților, nu părăsiți sub nici o formă domiciliul pe perioada celor 14 zile, nu primiți vizitatori și nu intrați în contact apropiat cu eventualele persoane care vă furnizează alimente sau produse.

(poate ca recomandarile sunt deja cunoscute dar nu strica sa le recitim)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[16.03.20 07:14:45]
»

@dorgo: OK! Stim cu totii cum e cu virusul, cu autoizolarea, cu starea de urgenta dar nu stim cum va fi cu AFA. Daca anul asta n-o sa mai prea iesim din casa, ce-o sa mai postam pe sait? Dupa reviurile de calatorii, mancatorii, dormitorii, (care vor diminua drastic), vom avea la dispozitie doar posibilitatea unor reviuri de " off-topicarii" si " filozofii" sau unele de genul "Cum mi-am petrecut eu concediul de odihna acasa, in fata televizorului" . Reviurile unor curajosi de genul "O plimbare prin Cismigiu" (sau in general orice reviu al unui uzer care a indraznit sa iasa din casa, chiar si riscandu-si sanatatea), vor fi cotate, cred eu, ca reviuri de " importanta majora" .

Cred ca si saitul AFA va intra o vreme, ca orice alta institutie, in carantina dar, macar nu-si va inchide portile si va ramane un sait de suete si socializare (si datator de speranta} a celor 60-70 de uzeri, dintr-un milion, care au mai ramas, cat de cat, activi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
krisstinna
[16.03.20 08:04:00]
»

@dorgo: Eu și soțul lucrăm, ca mulți alții. Companiile care asigură utilitățile nu își trimit oamenii acasă, suntem în serviciul populației, fără protecția de care se minte la tv. Nici măcar săpun nu ne-au dat, niciodată. Asta e...

Cei care stau acasă ar putea să scrie despre vacanțele trecute nu numai despre filozofări. Sunt sigură că au ce povesti, eu n-am scris despre multe obiective turistice, am considerat că sunt destule review-uri pe sait la vremea respectivă. Ca mine or fi mai mulți, zic și eu.

Decât articole despre panică mai bine citim despre obiective, mâncătorii, dormitorii, informații care ne mai mută gândurile de la viruși.

Vă invit pe cei care mai aveți ceva prin cufărul memoriei să ne povestiți despre statui, peșteri, fripturi, munți și văi, e de bun augur în vremea coronei.

Putem socializa prin ecouri, ne putem clăti ochii privind și citind despre amintiri colorate.

De ce să intrăm în carantină virtuală? Nu văd niciun motiv să fugim de ceva ce nu conține viruși, să ne izolăm aiurea virtual e absurd.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][9 voturi]
nrs †
[16.03.20 09:30:10]
»

si eu sunt la munca desi nu e un domeniu vital, sau poate pentru unii este (facem dulciuri)

sunt curios daca toti am sta acasa de unde se aduna bani la buget pentru a plati doctorii si asistentele care muncesc, pentru a cumpara teste COVID, pentru a plati medicamentele, mancarea bolnavilor etc

dorgoAUTOR REVIEW
[16.03.20 18:48:31]
»

@krisstinna: Usor de zis, greu de facut! Avem cu totii prin cufarul din pod, prin pivnita, prin dulap, prin buzunare, reviuri pe care nu le-am scris dar acum e vremea Coronei, el e vedeta sau killerul care trebuie eliminat si care capteaza atentia lumii! Inca cel putin o luna sau doua. Poti sa aduci si-un review din Maldive sau Bora-Bora, ca lumea tot la Alert News va apleca mai intai urechea. Da! Asa ar trebui, sa privim angoasantele stiri de la TV doar (!!) o jumatate de ora pe zi, ca sa aflam ce se-ntampla cu noi si in rest sa ne delectam doar cu lucruri placute... filme, muzica, etc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[16.03.20 19:03:25]
»

@nrs: Mie-mi plac dulciurile. azi am fost la spital, maine merg la un ambulatoriu. Ambele private. La spital, cel mai greu a fost sa " linistesc" o buna parte din pacienti care erau cuprinsi de nelinistea raspandita la TV in ultimele zile. Dupa vreo doua ore de discutii, am reusit, dar rezerva mea energetica, era pe terminate. Noi nu putem lucra de la domiciliu si nici sa pastram distanta de 1,5 metri. Cand am ajuns acasa (dupa o naveta de 2x70 Km), eram stors ca o lamaie. M-am aruncat pe prima ciocolata Milka din casa. Apoi pe-a doua. Doar asa mi-a revenit buna dispozitie. Asa ca, fiecare meserie are rostul ei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinafulg, Artiglio, cosminap, crismis, dorgo, indiralisa_26, Michi, Yoda, Zoazore
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.092782020568848 sec
    ecranul dvs: 1 x 1