ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.02.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
TIMP CITIRE: 9 MIN

Riscuri, țepe si atentionari turistice

TIPĂREȘTE

Introducere

M-am gandit ca poate ca e bine sa existe pe saitul nostru si un review asemanator unui “rucsac” turistic in care sa se adune toate esecurile noastre, spre atentionarea celorlalti. Acest review, e, poate, un “perpetuum mobile”, pentru ca omul nu cunoaste decat trecutul si prezentul, viitorul nu poate fi niciodata aflat sau anticipat. Asadar, la “comentarii”, s-ar putea sa se adauge noi “tepe” (pe masura ce le luati) sau sa fie expuse noi “riscuri” turistice.

In primul rand as dori sa multumesc tuturor celor care m-au suportat altruistic (si turistic) timp de un deceniu. @Christian_h are dreptate cand afirma ca: “Eu n-as mai fi atat de altruist precum e conducerea saitului, mai ales cu cel care a beneficiat cel mai mult de altruism din partea conducerii acestui site (60 de avertizmente, cartonaşe galbene inclusiv 4 cartonaşe albastre ce presupun suspendarea accesului pe site pe perioadă determinată plus o suspendare pe perioadă nedeterminată”. Inchei citatul. Saitul nostru trebuie sa fie “curat”, amical, constructiv, umanitar si ceva “mai tanar “. Si sa elimine uzerii care nu urmeaza calea cea dreapta. Sociatatea de un milion si ceva de “afaioti” ar trebui sa fie ceva de genul societatii pe care am trait-o unii dintre noi, cei “over 55”, timp de cateva decenii, adica “seniorii” saitului, care in mare parte il si domina la capitolul activitate si numar de excursii la activ.

Dar sunt convins ca exista si multi “tineri” dornici de activitate (text+imagini), ce vor sa posteze pe acest sait, chiar daca au doar cateva excursii sau concedii la activ si inca n-au nici o sansa sa ajunga in “top”, la augusta si titanica “coroana de maslini”, ce-ti ofera glorie eterna si aplauze fara de sfarsit.

Se pare ca, acesti “tineri” cu varste cuprinse, in general, intre 20 si 40 de ani, care expun si ei 5-6 review-uri, uneori mai stangace sau mai scurte, “reviuri de incepatori”, nu sunt apreciati la justa lor valoare, ei nu au inca “fani”, pentru ca inca nimeni nu cunoaste ce potential foto-literar turistic zace in ei. Ei sunt slab punctati si adeseori ignorati. In general se puncteaza doar “numele consacrate", se puncteaza ceea ce e “mult” ca text si ceea ce e bine ilustrat. Consecinta? Tinerii isi pierd rabdarea, se demobilizeaza si se-ntorc la tableta lor cotidiana sau la “chat”-ul pe saiturile de socializare, care le aduc satisfactii mai rapide si persistente. Poate ca toate reviurile de debut ar trebui “hiperpunctate” si aplaudate mai sonor, de intreg saitul. Primirea unui “new-entry” ar trebui sa se faca cu surle si trambite si cu “covorul rosu”. Asta ar fi sarcina administratiei si a consilierilor. Altfel, (daca nu pompam sange proaspat si nu facem “place aux jeunes”), saitul nostru va arata, nu peste mult timp ca un azil turistic (ca sa nu zic “casa de batrani”, caci termenul de “batran” suna rau, si-n tarile civilizate, nici nu se mai prea foloseste acest termen, el a fost inlocuit cu cel de “senior” sau “aged person”). Si mai trebuie sa subliniez ceva, ce tine de evolutia societatii, in general: azi, totul e viteza, adeseori o singura imagine turistica dar profesionista ce apare pe internet, TV, sau pe un banner intr-un colt de strada sau statie de metrou, insotitita de un pret promotional, mai ales acum, cand exista sejururi ieftine, poate sa te determine sa-l cumperi.

Riscuri, si atentionari turistice

Excursiile de tip “early-booking” comporta un oarecare risc. Asta o stie deja tot omul. Mai ales acum, cand valuri de furtuna si ninsoare se abat deasupra Europei, gripa “made in China” a produs o isterie generala si un val de miliarde de lacuste, a acoperit vreo 4 tari africane si se va-ndreapta, mult probabil, dupa ce vor devora toate culturile cerealiere de pe continental negru, spre cele din Asia. Nu se stie daca un sejur (low-cost) cumparat la TTIB, (Targul de Turism Bucuresti) in noiembrie 2019, pentru luna iunie 2020, va mai fi onorat, tocmai din aceste motive. Nu v-as fi dat acest exemplu, daca un cuplu de tineri din urbea mea, nu si-ar fi anulat “luna de miere” intr-o tara plina de girafe si elefanti, plus o escala de 2 zile in Dubai, tocmai din cauza “neprevazutului”.

Suntem in luna februarie 2020. Pana la sfarsitul lunii, mai gasim sejururi (cu reduceri chiar si de 40%) inspre multe destinatii, multe exotice. Iar pana-n 31 Martie, la fel, dar cu reduceri mai mici. Din aprilie incolo insa, “adios amigos! ”, avionele si autocarele s-au umplut, excursiile s-au vandut. Asa era pana acum, anul acesta insa, poate fi, putin altfel. Lumea prefera destinatii mai sigure, “in jurul casei”, nu in locuri in care esti verificat din talpi si pana-n picioare (ca nu cumva sa ai vreun “virus in buzunar”), de niste oameni ce poarta masti albe. In concediu, nimeni n-are nevoie de acest fel de stres, asadar, s-ar putea ca in acest an, sa fie preferate destinatii ceva mai sigure (pana la proba contrarie): Romania, Bulgaria, Grecia, Turcia, Egipt, sau unele tari din Europa vestica.

Țepe turistice

Cred ca fiecare turist, care are la activ ceva mai multe calatorii, a luat macar odata in viata lui, o țeapa. ”Poate ca ele n-ar strica sa fie expuse la capitolul “comentarii”, ar fi utile, mai ales, pentru cei care-si incep acum “cariera turistica”.

Nu ma rabda inima sa nu va expun si eu cateva:

“Octombrie 2015, Hotelul “Vila Rosa”, Hajduszoboszlo, Ungaria, rezervare prin firma internationala B. C. Ajungem, dupa vreo 330 Km, pe la ora 15, la hotelul “Vila Rosa”. Ne intampina o femeie amabila, intre doua varste. Hotelul e superb, interiorul de “lux”. Ni se confirma rezervarea. Alegem o camera la intamplare. Caloriferele sunt insa reci ca gheata. In camera e frig. “Stiti, ne spune femeia, noi am preluat de curand hotelul si se mai lucreaza inca la sistemul de incalzire. Daca doriti sa cautati altceva, noi nu ne suparam, va anulam rezervarea”.

Aceeasi situatie, cu camere reci, am mai intalnit-o si cu alte ocazii:

“Octombrie 2010, Poitiers, Franta, Hotel Regina (2 stele), 45 euro camera, plus 7 euro micul dejun. Aici am inteles, in sfarsit, de ce i se spune “mic' dejun, caci pentru 7 euro ce-i platesti in plus, primesti doar un ceai, un pahar de suc, un croissant si o chifla cu unt. Iar borcanul de dulceata se plimba de pe o masa pe alta si-ti iei din el, cate o lingurita. In camera a fost frig, 9-10 grade C, toata noaptea. Norocul meu a fost, ca exista un covor pe jos, pe care l-am pus peste mine. Mocheta de sub pat n-am reusit s-o scot. A doua zi, cand am indraznit sa expun situatia, patroana m-a certat: “Vai, monsieur, dar dumneavoastra nu stiti nici macar atata ca-n Franta, in hoteluri, caldura nu se da decat dupa 15 octombrie? ”

“Mai, 2014, Hotel Maria (4 stele), Radauti, Romania. E-al naibii de frig afara. Bate un vant teribil, care te secera de pe picioare. La un restaurant servesc o ciorba. Ciorba e rece. Caut o cazare. “Mergeti la “hotelul primarului", m-anunta cativa localnici”. Hotelul e superb. Dar gol. Gasesc si-o camera cu un singur pat. 120 de lei. Receptionera, imbracata ca un Mos Gerila, imi pregasteste si micul dejun inclus, la pachet, caci a doua zi la ora 6 imi pleaca autocarul spre casa. Dar oare rezist pana maine dimineata? In hotel e frig, frig... totusi, e mai bine decat afara, aici macar nu bate vantul… gasesc o singura patura in camera. Tremur ca varga. Sira spinarii mi-e un sloi de gheata iar picioarele imi tremura. Intru in baie, iau foenul si mi-l bag dupa gat si-apoi in pantaloni. Fac si un dus fierbinte lung, lung. Dac-as fi putut dormi intreaga noapte sub dus, n-ar fi fost rau. In pat, vreau sa repet figura de la Hotel Regina din Poitiers, cand m-am invelit cu covorul, dar aici covorul lipseste. Dorm imbracat si chinuit. Dar nu e vina primarului, cine-a crezut ca-n luna Mai, iarna revine in forta? ”. Iarna nu-i ca primavara!

Alte surprize hoteliere, le-am avut la hoteluri centrale, “de lux”, din Targoviste si Slatina. Unul era “perete-n perete” cu “discoteca nocturna” a orasului si in celalalat erau cazati participantii de la festivalul “Floarea din gradina”, care au cantat pe hol intreaga noapte. Asadar, un sfat! Pentru a avea parte de “nopti albe”, nu e nevoie sa cheltuiti o avere si sa mergeti pana hat departe-n Scandinavia!

Alte “surprize, surprize” le-am avut in Gara de Est din Viena, care se inchide pentru curatenie timp de 5 ore, intre orele 23 si 4 dimineta, moment in care tu te transformi intr-un trubadur nocturn vienez sau un paznic de noapte al garii. Depinde cate bagaje ai cu tine. Deasemenea, aeroportul din Beauvais, situat la 115 Km de Paris, se-nchide si el pe timpul noptii, intre orele 11 si 6 dimineata. Iar cel din Santorini, idem. Acuma n-ar fi nici o problema, daca zborurile spre Romania, din cele doua aeroporturi amintite, ar fi la ore acceptabile, dar ele sunt dimineata devreme. Iar din Paris sau Fira si pana la cele doua aeroporturi, e cale destul de lunga, asa ca turistii, chiar daca pornesc dis de dimineata, pot rata zborul. Pentru a fi siguri ca nu rateaza avionul, oamenii sosesc din timp, adica cu o zi (seara) inainte. Ceea ce nu e rau, e-un motiv in plus, ca oamenii, care sunt in majoritate romani, sa mai socializeze intre ei pe timpul noptii.

Cocluzie

Suntem in anul douzeci-douazeci. Internetul e regele si informatia e regina lumii. Cine vrea sa viziteze cat mai mult din lumea asta, trebuie mai intai sa si-o doreasca mult, apoi, sa economiseasca mult si, uneori, chiar sa se sacrifice destul de mult. Un exemplu! Astazi, zilnic pe ecranul computerului meu, apar 5-6 oferte de calatorie (am dat accept de informare la cateva agentii turistice), in care apar: perioada sejurului, agentia organizatoare, adrese de contact, locul de unde te ia avionul sau autocarul si cat dureaza calatoria, (uneori si programul, pe zile, daca e “circuit”), preturile, (modalitatile de plata “cash” sau “on-line”), imagini insotitoare care ma poarta in curtea, in patul, pe balconul sau chiar in baia hotelului. Tot acolo imi apar si posibilitatile de excursii din imprejurimi si pe “forum”, cateva comentarii “pro” sau “contra”. Cu alte cuvinte, zilnic, imi intra in casa, cateva oferte de sejur, de “city-breack”, de cazari, etc. Propunerile de calatorie sau relaxare, fac deja parte din viata fiecaruia. Ne sunt servite zilnic, intre micul dejun si pranz sau pranz si cina. Asa ca, datorita acestei explozii turistice informatice, eu simt ca ceea ce scriu, nu mai prea are valoare. Si, sa nu va suparati, daca de-acum incolo imi voi plasa review-urile, (mult mai rezumative), in mod preponderent, pe-un sait diferit, pe care are cont aproape un sfert din populatia planetei. Sait care-mi ofera ocazia de-a expune “instant” 4-5 filmulete pe care le-am facut eu, cu telefonul mobil, vreo 50 de poze pe care le pot explica si comenta pe larg cu prietenii sau colegii de-o viata sau de liceu raspanditi pe intreg mapamondul sau sa sterg comentariile “aiurea”. Am evoluat si eu. A expune un review in acest fel, nu-mi ia mai mult de 10 minute si apare pe ecran in maximum 2 minute. Dar, daca voi avea totusi, vreun subiect turistic unic, inedit, zdrobitor de interesant sau de importanta mondiala si nu banal si repetitiv, n-am sa va uit! Lumea s-a schimbat, ceea ce era valabil in urma cu un deceniu, azi nu mai are mare valoare. Fiecare perioada are importanta sa, are plusurile si minusurile ei, A scrie (si adeseori “a repeta”) referate turistice lungi pe care putina lume le mai citeste, azi, cand informatia turistica, literalmente, a explodat, pentru mine, e pierdere de vreme.

Va doresc tuturor, concedii minunate!

PS. Pun cateva poze din tara noastra, unde cred, ca, anul acesta, multi dintre noi isi vor petrece concediile.


[fb]
---
Trimis de dorgo in 13.02.20 13:36:40
Validat / Publicat: 13.02.20 15:43:41

VIZUALIZĂRI: 2001 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

35 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Mare de flori care patrunde si-n curtea manastirii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38 PMA (din 38 voturi)

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

35 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 35
webmasterX
[13.02.20 15:43:13]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Filozofări... turistice, DE LA LUME ADUNATE - COMUNITATE" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!

[Rubrica inițială: AVERTIZĂRI]

alinafulg
[13.02.20 17:00:57]
»

@dorgo: O teapă turistică am luat în Muntenegru, când după un drum lung si greu în loc să avem parte de cazarea promisă am avut parte de un circ si de un scandal în toată regula. Apartamentul Babin Do din Budva îl rezervasem prin Booking com, iar după lungi discutii pe email cu proprietara am fost convinsă că este bine situat si grija mea cea mare legată de un eventual acces greoi la apartament a fost risipită de asigurările gazdei că este totul ok chiar si pentru o persoana ca mine, care a avut piciorul fracturat cu putin timp in urmă. Ajunsi acolo seara, când luminile erau aprinse, am urcat destul de mult cu masina pe niste srazi inguste și am ajuns în locul în care proprietara ne aștepta împreună cu cele două fete care aveau in jur de 20 de ani, iar un alt barbat probabil sotul ei se afla pe stradă într-o mașină. Au vrut să ne ia bagajele de la mașină și să le ducem la apartament dar sotul meu a fost inspirat și le-a cerut să vedem înainte apartamentul. Am avut un șoc pentru că la cazarea noastră aflată la etajul doi se putea ajunge doar pe o scară abruptă, pe exteriorul clădirii fără nici un fel de balustradă. Eu nu am reușit să urc singură prima treaptă pentru că era foarte înaltă și atunci le-am spus gazdelor că m-au mintit și că eu nu pot rămâne acolo, moment în care au început să tipe să le dăm banii. Ne-am refugiat în masina nostră și am spus că plecăm pentru că apartamentul nu este așa cum m-au asigurat pe email si cum se arăta în descrierea lui pe site. Au devenit violente, au tras de portierele mașinii noastre iar barbatul rămas în mașina lor a blocat străduța pentru a nu mai putea pleca. Am scăpat după ce le-am strigat că sun la politie. Aceasta a fost o țeapă care ne-a stricat vacanța pentru că am mai stat o zi la o altă vilă și ne-am întors acasă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][10 voturi]
Zoazore
[13.02.20 18:23:33]
»

@dorgo: Un articol amarui si acidulat, doctore!

Cum eu fac parte dintre cei care nu prea calatoresc, nici tepe sau ponturi n-am de zis!

Dar in ceeace priveste " aripa tanara" , sa stii ca sunt destul de multi bine apreciati si buni, dar si destui care au confundat AFA cu condica de reclamatii! Tu, desi ai hotarat sa te retragi, ai putea intrea pe-aici, totusi! Macar sa-ncurajezi tineretul care scrie! Si scriu, doctore! Unii chiar bine! Ia si citeste-i!

Multumesc pentru toata activitatea ta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[13.02.20 18:31:52]
»

@alinafulg: Tot de pe Booking.com am rezervat si noi o camera de hotel in Ungaria, la Hajduszoboszlo dar problema era generala in statiune, era sfarsit de sezon, hotelierii erau obositi si mai putin amabili. Cam asa e peste tot, primavara cand incepe sezonul estival, (mai-iunie), hotelierii sunt foarte amabili, la sfarsit de sezon (octombrie-noiembrie), sunt mai obositi. Dupa ce-am parasit acel ' hotel ce ne-a primit cu raceala" , am mers la urmatorul. Locuri erau destule. Receptionera ne-a dus intr-o camera mai calduta, in care functiona " non-stop" un calorifer electric. Dar, ni s-a spus ca " sorry" , dar la ei in 15 octombrie se termina sezonul, deci puteau sa ne dea camera doar pentru o zi. La al treile hotel insa, (Marvan) totul era excelent, pret bun, caldura " cat incape" , hotelul functiona toata iarna, mai era o singura camera libera, am luat-o tot repede. Dar, nu se inchidea usa de la intrare si administratorul lipsea, trebuia noaptea sa punem un scaun in fata ei. In hotel era doar menajera, care, culmea, a doua zi, a venit cu niste scule si ne-a reparat usa. Ceea ce era interesant, a fost, ca dupa 15 octombrie, calitatea micului dejun inclus, a scazut brusc si in hotel mai erau ocupate doar cateva camere. Eu nu prea am incredere in rezervari prin booking.com, pentru ca uneori, una vezi pe internet sau auzi la telefon si alta gasesti, cand ajungi acolo. Acesta este un mic risc al rezervarilor " on-line" prin [***] si Booking.com, firme mamut, care, cred ca n-au timp sa verifice prea des, mentinerea serviciilor din hotelurie cu care au contract.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[13.02.20 19:10:46]
»

@Zoazore: Mersi de urare! Aripa tanara (entuziasta si nelinistita), " under 40" , azi, are alte preocupari, pragmatice, spre exemplu sa calatoresca, nu neaparat sa scrie review-uri (exista deja destule). Aceasta tendinta e-o veriga din evolutia umana. Bibliotecile au disparut, azi tinerii citesc mai putin, creaza mai putin, dar... nici nu mai e necesar caci tableta gandeste, socoteste si creaza in locul lor. Si orice om, alege calea cea mai comoda de a rezolva ceva. Azi traim intr-o alta lume. Daca vrei sa nevrozezi o intreaga generatie, nu numai "under 40" , suprima-le internetul... daca vrei sa dezorientezi liceenii, suprima-le pentru 2-3 luni, " Google" si " Wikipedia" sau copiatoarele, sau mai bine zis " drogurile invizibile" . Daca s-ar gripa o luna toate computerele lumii, nimeni n-a mai scrie pe AFA nimic despre manastiri, biserici, situri arheologice sau cetati, caci n-ar mai avea de unde sa se inspire. Stim bine ca 30-40% din review-urile noastre, le-a scris internetul, noi am schimbat doar topica frazelor, am pus adjectivul in fata substantivului si am inventat un alt predicat, poate mai atragator, caci limba romana e bogata. Discutia asta despre creatie, poate dura mult si bine dar nu duce nicaieri caci evolutia omenirii e doar una singura si e neschimbata si ea izvoreste azi, cel mai ades, din " maruntaiele" unui computer.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][8 voturi]
Michi
[14.02.20 11:38:16]
»

În privinţa gerontocraţiei de pe sait ai foarte multă dreptate. Este o avalanşă de new entry, probabil unii dintre ei de mare valoare dar userii uzaţi (observă apropierea lingvistică a celor două cuvinte) n-au timp sau curiozitate să-i citească şi să-i încurajeze. S-a format o castă a monştrilor sacri vechi pe sait de 7-10 ani care acaparează voturi de la cei de-un leat, uneori fără a se fi citit reviewul respectiv. Se scrie şi cu mult mai puţin, un review fiind la vedere uneori şi trei zile faţă de câteva ore anii trecuţi. A intervenit probabil şi oboseala, media de activitate pe sait a userilor fiind de 5-6 ani. În privinţa ta, nu cred că ai să rezişti să scrii despre însoritele plaje ale Eladei. Şi acum întrebarea lui Lenin ˝Ce-i de făcut? ˝

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[14.02.20 18:53:33]
»

@Michi: Cei-i de facut? Nimic! Nemilostiva lege-a firii, omoara chiar si vara trandafirii... omul e prea mic, minuscul chiar, in fata uraganului informatic ce ne-a coplesit, mai ales daca e sarac ca noi si n-are in ranitza decat pana si aparatul foto... marile si bogatele saituri publicitare turistice, ne vor spulbera ca pe-un fir de praf din fata lor... viitorul e-al lor... noi, AFA, vom mai avea doar satisfactia intalnirilor anuale si-atat si a unor esxcursii de grup... suntem prea eterogeni... precum zici... media de viata pe AFA e de 5-6 ani... pleaca unii, vin altii si... cand simti ca te-ai cunoscut mai bine cu cineva, vezi ca acela nu mai exista, a plecat... "icoana stelei ce-a murit, incet pe cer se suie, era pe cand nu s-a zarit, azi o vedem, si nu mai e ! " Singurii "fani" permanenti ai saitului sunt @webii si, poate cei care au titluri onorifice... uzerii sunt efemeri... singurele lucruri eterne ale saitului nostru, sunt review-urile, dar, vai, ele sunt create de novici dilletanti in turism, si sunt repede depasite ca valoare de cele ale profesionistilor cu bloguri personale, de cele ale angajatilor din agentii turistice, care, pe bani grei, pleaca in info-tripuri de documentare si contractare, de unde se introc cu niste reportaje si imagini traznet... cu ei nu te poti pune... ceea ce e trist, e ca, dupa ce-ai fost o vreme sus pe culme, si-ai fost citit, apreciat si aplaudat aproape un deceniu, dupa scurt timp, toata lumea te uita si il aclama pe cel ce ti-a luat locul... totu-i trecator si-n urma noastra nu va ramane decat un gol, si-acela trecator... daca geronto-generatia actuala de pe AFA, nu va fi inlocuita, in cativa ani, de o generatie entuziasta si juvenila, AFA, va deveni un fel de OFA (O Frumoasa Amintire)... si totusi, in genele poporului nostru latin, a existat mereu dorinta de creatie literara (si imagistica), si sper ca tinerii de azi sa ia penelul intr-o mana si aparatul foto in cealalta si sa-si consemneze memoriile turistice intr-un cadru organizat, caci altfel, ele se vor pierde ca niste picaturi in ocean.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[14.02.20 19:33:25]
»

@Michi: Ziceai ca: " S-a format o castă a monştrilor sacri vechi pe sait de 7-10 ani care acaparează voturi de la cei de-un leat, uneori fără a se fi citit reviewul respectiv" ... Asa-i, consacratii se voteaza unii pe altii, la reciprocitate (sau mai bine zis, se autovoteaza): " Te-am votat, cu mare drag" inseamna " Hei, vezi ca te-am punctat, ai grija sa ma votezi si tu, ca altfel te-ai lins pe bot! " Sau sabloane de genul:" Bravo! , felicitari, te pup, ai supoperbonusul de la mine, start vot, mi-ai adus aminte de locuri dragi, etc, etc! " , ceea ce inseamna de fapt... " Ai grija, te-am votat, imi esti dator, astept un vot, data viitoare ! " ???? Lucrurile astea se vad si de pe satelitii lui Jupiter! Asa zisele " vedete" se " satisfac" reciproc si... cam atat! Ce fac tinerii? , Ca sa obtina voturi? Pai, ei voteaza tot ceea ce apare, poate, poate, cineva le va intoarce votul si ajung si ei sa "adune " de-o mamaliga" , ca sa nu se faca de ras. Ce-i de facut? Intreba Lenin. Stim ce-i de facut, pentru ca tot el a raspuns: " Priimul lucru pe care trebuie sa-l faca primul stat al tuturor oamenilor muncii din lume, e electrificarea tarii! Sa fie lumina! " Fiat lux!... Nimic mai adevarat. De asta avem si noi nevoie... Ia ganditi-va un pic, noi, gerontouzerii (sau greontozaurii) saitului (generatia over 40), care am avut doar 3 decenii de libertate turistica, am zamislit majoritatea materialelor de pe sait, iar tineretul neobosit de azi, licuricii ce-ar putea sa lumineze saitul, cei care, plini de energie, pot calatori oriunde in lume, cu rucsacul in spinare, cei care pot esclada muntii si rezista fara sa oboseasca la circuite " multi-tara" , cei care mai au decenii de turism in fatza, ei, tocmai acestia, nu prea activeaza pe sait. E paradoxal!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Nasshu
[14.02.20 19:48:33]
»

@dorgo:

Dar, nu se inchidea usa de la intrare si administratorul lipsea, trebuia noaptea sa punem un scaun in fata ei.

De ce bre te viola careva?!

Eu nu prea am incredere in rezervari prin booking.com, pentru ca uneori, una vezi pe internet sau auzi la telefon si alta gasesti, cand ajungi acolo.

Nici eu nu ma ' ' omor' ' dupa ele, dar de ceva vreme, s-au treziti si ei la REALITATE si permit postarea pozelor facute de turisti! Cand ai dubii (daca nu exista pe AFA), cauta pe trip sectiunea turisti, pe google poze puse tot de turisti... si as putea continua... !

Stim bine ca 30-40% din review-urile noastre, le-a scris internetul, noi am schimbat doar topica frazelor, am pus adjectivul in fata substantivului si am inventat un alt predicat, poate mai atragator, caci limba romana e bogata.

aici ai oarecum dreptate, dar cita vreme nu e plagiat poate e mai bun

si tie si lui michi

S-a format o castă a monştrilor sacri vechi pe sait de 7-10 ani care acaparează voturi de la cei de-un leat, uneori fără a se fi citit reviewul respectiv.

casta ati format-o voi! SIC!

N-am vazut-o pe @Michi sa comenteze, mai nimic la un user nou - indiferent ce a scris (BUN/RAU/CORECT/INCORECT) dar comenteaza mereu, ca si tine @dorgo, DOAR LA CASTA de unde va luati voturile!

PFF!!! Una peste alta, va cam plictisiti! AMANDOI!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][10 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[14.02.20 20:42:13]
»

@Nasshu: 1. - " Nu se inchidea usa de la intrare si administratorul lipsea, trebuia noaptea sa punem un scaun in fata ei" ... Problema cea mare cu usa defecta de la camera noastra de 3 stele, era, nu cand stateam in camera ci cand lipseam din ea. Putea intra oricine si eu, puteam sa raman doar in iegari si-n ciorapi sau in pampersi si-n tricou. (Chestiile astea de obicei, nu se fura). Iar seara, rupt de foame, aveam prostul obicei, de-a cobori la restaurant, unde trona un afis mare, de genul: " In restaurantul nostru, tinuta este obligatorie! " . La Hajdu, nu se prea sta in camera, toata lumea e la baie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Nasshu
[14.02.20 20:49:37]
»

@dorgo:

Problema cea mare cu usa defecta de la camera noastra de 3 stele, era, nu cand stateam in camera ci cand lipseam din ea. Putea intra oricine si eu, puteam sa raman doar in iegari si-n ciorapi sau in pampersi si-n tricou.

Si ce?! Intra in colaps?! ca nu erai acolo, lipseai?!!

Dupa cum am zis, VA CAM PLICTISITI (@2) si daca nu aveti ce face INVENTATI!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[14.02.20 20:51:52]
»

@dorgo: Iar faptul ca exista o " casta cu sangele albastru" , si eu dau mereu votul la cei care ma voteaza, (mereu aceiasi) (si viceversa) chiar daca eu sau ei, batem campii si scriem niste porcarii anoste, face parte din evolutia si perfectionarea jocurilor de societate. In copilarie, jocul se numea: " Nu te supara frate" , azi, in era informaticii, el se numeste " Nu te supara frate, ca-ti dau si eu un laic! "

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Nasshu
[14.02.20 20:58:57]
»

@dorgo:

In copilarie, jocul se numea: " Nu te supara frate"

Nu ma supar, dar logic si normal ar fi sa votezi nu doar

si eu dau mereu votul la cei care ma voteaza,

ci, pentru ceea de ofera (descrie) acel review, acel user, etc!

Ca sa nu ma spun ca nu e musai sa votezi o biserica in care poate nu ajungi niciodata (dar e scrisa de flacara viloet) vs un review de calatorie/cazare al unui user oarecare (poate nu ai niciun vot de la el) dar... iti flosesc info (candva, daca mai ajungi pe acolo)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[14.02.20 21:22:03]
»

@Nasshu: Dupa cum am zis, VA CAM PLICTISITI (@2) si daca nu aveti ce face INVENTATI!...

Aici ai deschis o cutie a Pandorei! Un exemplu... nu pot sa uit, era o colega simpatica, numita @Ariciu, cea care a scris acel celebru review numit " Dezvirginarea olinclusivului" si care a facut si ea vreo 2-3 excursii prin Franta si Marea Britanie. A fost numita Consiliera pt. Franta si apoi pt Marea Britanie. Nimica rau, oricum stia mai multe decat cineva care n-a fost pe-acolo niciodata. Dar, a fi consilier pentru Franta, (tara in care eu am fost de 10 ori si despre care mi se pare ca nu stiu mai nimic si n-o cunosc deloc), e aproape imposibil. Nici macar ghizii francezi nu cunosc totul despre tara lor. Dar imaginatie, au, te duc pe-o pajiste unde sunt cateva ruine si-ti toarna cateva povesti minunate cu batalii ce-au avut loc pe-acolo si la urma iti iau 2 sau 3 euro. Nu stiu cat sunt de adevarate acele povesti ale ghizilor. Franta, Italia, Anglia, Grecia, sunt e cele mai turistice tari din UE. Au o istorie impresionanta. Si odata, ce mi-am zis? ... " Ia sa inventez si eu ceva... o legenda, ca oricum n-are cine s-o verifice" . Am scris ceva despre legendele Lacului Rosu, apoi despre cele ale vaii Muresului. Sunt mai multe. Doua sunt inventate de mine. Nimeni n-a observat. Consilierii pentru Romania, n-aveau cum sa verifice. Legendele sunt create de popor si eu fac parte din el. Asadar, atunci cand ne plictisim, ca sa mai umplem un pic filele albe ale acestui sait, inventam!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[14.02.20 21:42:55]
»

@Nasshu: Nu se poate mai @Nasshule, ia pune-te in locul uzerului care m-a votat. Acesta a binevoit sa deschida computerul, sa-si fixeze privirea tocmai asupra reviului meu de doi bani, sa-mi puncteze si vreo 2-3 poze mai colorate, si in final sa-mi dea votul lui personal si intreg (nu o jumatate de vot!) (ce daca n-a citit nimic din ce-am scris? , m-a votat!), pai, ia zi tu, efortul asta nu merita rasplatit la fel? Si-atunci ma duc si eu sa vad ce-a scris si el de curand... probabil tot ceva banal (poate o biserica, o cazare, o mancare sau o plaja pe care au mai descris-o si altii 10 inainte), si ce daca? ii dau si eu un vot. Si rasuflu usurat, si macar pot sa dorm linistit in seara aceea, pentru ca s-a facut dreptate si sunt cu constiinta impacata. Si simt in acele momente, ca si-n celebrul film " Casablanca" , ca acest gest " on-line" si bilateral, e " inceputul unei mari prieteniii" , ma simt cumva, ca un erou sau justitiar, precum era Humphrey Bogart, patronul " Rick' s Cafe" -ului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Nasshu
[14.02.20 22:55:46]
»

@dorgo: bro, daca tu te plicitsesti si nu ai ce face...

dar ca sa-ti rapsund la intrebare, in locoul tau m-as intreba mai intai de ce ' ' am primit' ' votul! Merita, sau nu?!

Unele din ' ' balarii' ' scuze, dar sunt genul direct, clar NU!

SI atunci?! De ce ai vota pe cineva care iti voteaza ' ' balariile' ' ?! Poate votezi alte ' ' balarii' ' desi inca nu a reusit sa te intreaca nimeni pina acum!

Macar din acest punct de vedere, pe linga cel al campionului absolut la sanctiuni, esti tot pe primul loc! Poate primesti o diploma la urmatoarea intilnire

In fine, case close!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Michi
[15.02.20 08:04:02]
»

@Nasshu:

N-am vazut-o pe @Michi sa comenteze, mai nimic la un user nou - indiferent ce a scris (BUN/RAU/CORECT/INCORECT) dar comenteaza mereu, ca si tine @dorgo, DOAR LA CASTA de unde va luati voturile!

PFF!!! Una peste alta, va cam plictisiti! AMANDOI!

În primul rând îţi mulţumesc că mi-ai reţinut numele şi mi-ai urmărit activitatea. Într-adevăr n-am citit nimic din ce scriu userii noi, dar nu, nu mă plictisesc. Scrisesem undeva că bogăţia acumulată din amintirile din călătorii este mai valoroasă decât avuţia materială. Când am scris acele cuvinte doar intuiam adevărul din ele, acum îmi dau dreptate. Ia pune-te tu (care la avatar declari că faci parte din grupa 40-50 ani) în situaţia unuia care are de două ori vârsta ta şi incă peste, e singur, deficienţele locomotorii nu-i mai permit să meargă decât cu baston, nu mai mult de câteva sute de metri şi alea cu opriri multe- ce-ai face până Dumnezeu va hotărâ să-ţii dea o altă locaţie? Poate ai alege să-ţi plângi de milă. Nici vorbă. Apelez la amintirile adunate în cursul anilor şi le aduc la suprafaţă. Sunt conştientă că nu mai am timp şi atunci, ce să mă găsesc eu să urmăresc şi să stimulez prin vot pe new entry? Până la urmă dacă au valoare vor fi remarcaţi. Citesc pe cei care au fost în locuri ştiute de mine, cum ar fi serialul lui mprofeanu despre Armenia şi Georgia în care am fost în 1984. Mulţumesc lui Dzeu că există AFA care virtual mă ţine între oameni. Acum trebuie să te contrazic: am ales calea în care să nu mă plictisesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[15.02.20 09:14:39]
»

@Nasshu: Stai, stai ca firul discutiei era altul. @Michi a sesizat corect, ca numarul de review-uri a scazut si ca tinerii nu mai prea activeaza pe acest sait. Si punea o intrebare. " Ce e de facut? " Iti mai aduci aminte de corbii din Cartea Junglei care se-ntrebau mereu " What are we gonna do? " https://www.youtube.com/watch?v=PZDo-udXmgQ

Iata cateva idei: 1. - Incurajarea impresiilor de calatorie, suntem totusi pe un sait de calatorii, nu pe unul care dezbate cat de moale e patul din camera de hotel si ce gust avea ciorba de la restaurant 2. - Deasemenea, ar trebui stimulate review-urile adevarate, originale, in care nota personala predomina, nu compilatiile dupa Wikipedia si alte surse publice, pe care, azi, le poate accesa oricine iar review-urile scolaresti de 3 fraze si zero poze, ar trebui eliminate. 3. Reviurile de cazare si masa, ar fi bine sa aiba un numar limitat de fraze (cuvinte) si un numar de maximum 10 fotografii. Am ajuns sa descriem dulapul, veioza si suportul de hartie higienica cu acelasi adjective admirative pe care le folosim si-n cazul canioanelor sau golfurilor salbatice. Iar despre unele restaurante si meniurile lor, se scriu romane intregi. 4. Pe vremuri, cand se scria de placere si pe banda rulanta (saracii @Webi, lucrau zi-lumina si noapte-intuneric), era o limita de 5 sau 6 reviuri/saptamana. Astazi poti scrie si 10 reviuri pe zi si sa aduni 9 milioane de puncte pe an, scriind reportaje despre lucruri inutile, pe care, dupa cateva zile, le-ai si uitat. 4.- Grandomania snobistica de titluri imperiale sau mitologice (senatori, pretori, consuli, augusti, titani, zei) care " da bine in colectivitate, mai ales la intalnirile anuale" , (Vai tu, wow! , ia uite tu cine-a aparut, e insusi Titanul saitului, ma duc sa-i cer un autograf!), titluri dupa care alearga multi uzeri, dar care sunt greu de atins pentru cei " new-entry" si care nu mai au curajul sa incerce. 5.- Costurile. Puneti-va in pielea unui tanar uzer de 20-25 de ani, "nou-intrat" , el inca nu viseaza la destinatii exotice ce costa 5.000 de dolari sau la hoteluri de 5 stele ci la campinguri, bungalow-uri, hosteluri sau cazari ieftine in cort sau rulote (Costinesti, Vama Veche, Malu, Vadu, Gura Portitei, sau la excursii cu cortul prin Delta, prin munti, canioane salbatice, sau prin alte locuri frumoase din tara" . Ori, despre acest domeniu tineresc "de inceput turistic" , nu prea exista review-uri.

In final, raman la ideea unui amic din turism... " astazi, totul e viteza si nimeni nu mai are timp si rabdare sa citeasca romane fluviu despre o destinatie turistica, gandeste-te ca treci cu autobuzul sau cu metroul printr-o statie, si, timp de un minut, cat timp se urca si coboara calatorii, vezi 3-4 banere publicitare turistice. Ele se concureaza intre ele. In acel scurt timp, unul dintre ele, excelent realizat, poate sa te convinga. Daca n-ai convins clientul intr-un minut, nu-l vei convinge nici intr-o zi intreaga! " . Poate ca de aceea nu mai citim review-urile de pe saitul nostru, pentru ca circulam prea des cu metroul sau cu autobuzul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
nrs †
[15.02.20 10:32:00]
»

da-mi voie sa te contrazic!

1. siteul incurajaza impresii despre cazari pentru ca acestea se cauta

2. de pomana imi faci un roman fluviu despre cat de frumos este in Tassos daca nu imi recomanzi si o cazare buna. o vacanta reusita incepe cu cazarea care trebuie sa fie ok, acest ok este diferit pentru fiecare, continua cu un local bun. nu voi putea sa ma bucur de peisaje, canioane si alte minunatii ale naturii daca sunt obosit ca nu am unde dormi sau sunt flamand. in general plaja x din Lefkada au descris-o 10-20 de oameni inainte sa ajung acolo deci ce as putea spune nou? inca exista destinatii turistice inedite despre care nu s-a scris, dar cele din zona au multe descrieri si asa cum am zis nu se schimba!

3. eu ma indoiesc ca tinerii sunt interesati numai de destinatiile ieftine, cunosc foarte multi tineri care au fost in destinatii exotice, dar nu au fost in Grecia sau Bulgaria, exista destinatii exotice la preturi accesibile, iar cei care au muncit in scoli gasesc locuri de munca bine platite astfel incat sa si le poata permite. asta cu salariile mici este cu dublu tais, ce salariu poate cere un om care nu stie cati cm are un m sau ce este un triunghi?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][7 voturi]
nicole33
[15.02.20 12:54:56]
»

@dorgo:

1. - Incurajarea impresiilor de calatorie, suntem totusi pe un sait de calatorii, nu pe unul care dezbate cat de moale e patul din camera de hotel si ce gust avea ciorba de la restaurant

AFA este un site de turism şi, automat, include toate aceste categorii. Nu poţi vizita obiective fără număr fără o cazare decentă, şi aici fiecare are propriile standarde, sau fără să mănânci undeva măcar o ciorbă. De fapt, poţi, mâncând doar din traistă, dar nu toţi gândesc aşa.

Ani de zile eu m-am concentrat pe scrierea / descrierea locaţiilor de cazare, încercând să ofer cititorilor ceea ce mi-ar plăcea mie să aflu când mă documentez în alegerea unui hotel. Îmi cer scuze, dar nu aş putea sintetiza o asemenea experienţă în doar 10 fraze şi 10 poze.

La începuturi nici eu nu am înţeles exact importanţa review-urilor despre restaurante, asta până când nu m-am văzut în situaţia de a căuta pe AFA o " mâncătorie" într-un oraş sau altul, un loc unde să merg cu încredere, fiind recomandat de useri ale căror păreri le apreciez. De ce să caut asemenea articole pe alte saituri şi nu pe AFA?

2. - Deasemenea, ar trebui stimulate review-urile adevarate, originale, in care nota personala predomina, nu compilatiile dupa Wikipedia si alte surse publice, pe care, azi, le poate accesa oricine iar review-urile scolaresti de 3 fraze si zero poze, ar trebui eliminate.

Unii se bucură să primească totul de-a gata. Ideală ar fi o combinaţie între documentarea din surse diverse şi impresiile personale, cu accent pe cele personale.

Review-urile telegrafice şi fără fotografii nu sunt nici pe placul meu, dar acestea sunt scrise majoritar de acei new entry pe care şi tu doreai să-i votezi şi să-i încurajezi să scrie în continuare. Păi cum îi încurajezi tu să scrie dacă le elimini primele articolaşe?

4. Pe vremuri, cand se scria de placere si pe banda rulanta (saracii @Webi, lucrau zi-lumina si noapte-intuneric), era o limita de 5 sau 6 reviuri/saptamana. Astazi poti scrie si 10 de reviuri pe zi si sa aduni 9 milioane de puncte pe an, scriind reportaje despre lucruri inutile, pe care, dupa cateva zile, le-ai si uitat.

Ce te face să crezi că acum nu se scrie tot de plăcere?

Limitarea numărului review-urilor nu era pe săptămână, ci pe destinaţie şi sejur, cel mai probabil pentru a descuraja fragmentarea excesivă a impresiilor, cum se întâmplă, din păcate, destul de des şi acum şi văd că nimeni nu mai reacţionează/comentează. Atunci puteai scrie oricâte articole în aceeaşi săptămână, dar despre vacanţe diferite.

4. - Grandomania snobistica de titluri imperiale sau mitologice (senatori, pretori, consuli, augusti, titani, zei) care " da bine in colectivitate, mai ales la intalnirile anuale"

Această " grandomanie" de care pomeneşti te-a cuprins şi pe tine la timpul respectiv, mai ales când titlurile roşii & albastre veneau la pachet cu nişte avantaje. Cei care ajung acum în topul ierarhiei o fac doar pentru palmares .

Puneti-va in pielea unui tanar uzer de 20-25 de ani, " nou-intrat" , el inca nu viseaza la destinatii exotice ce costa 5.000 de dolari sau la hoteluri de 5 stele ci la campinguri, bungalow-uri, hosteluri sau cazari ieftine in cort sau rulote

Îmi pare că nu ai idee despre destinaţiile turistice vizate de către cei foarte tineri, altfel ai fi surprins de costul şi " exotismul" acestora. Şi eu am fost surprinsă în urmă cu vreo patru ani să văd că 70% din pasagerii avionului de Dubai aveau sub 30 de ani, iar campinguri şi hosteluri chiar nu am văzut în această ţară.

Tinerii din ziua de azi nu-şi mai petrec luna de miere la Jupiter sau la Eforie, ci în destinaţii care mai de care mai " paradisiace" , cu costuri pe măsură, iar pofta de lux şi de vacanţe exotice vine mâncând .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][9 voturi]
adrianbogdan
[15.02.20 13:28:18]
»

@all si eu as vrea sa citesc pe AFA mai putin " Wikipedia si alte surse publice" , dar se pare ca acesta este trendul si domnul doctor are dreptate.

Personal as vrea sa citesc informatii turistice utile si nu informatii istorice luate din diverse surse de " documentare" .

Concret as vrea sa stiu exact unde se afla un obiectiv turistic, hotel, restaurant etc. Daca am loc de parcare, cat costa intrarea/cazarea/mancarea. Cum te-ai simtit tu calator in locul respectiv, o parere personala cu privire la daca face/ori nu face osteneala pe care ai depus-o. Daca e cazare ce ofera cazarea, daca e restaurant cateva vorbe despre specificul lui.

Cateodata ma ajuta si experientele personale ale userilor, de ce sa mint.

Cu sau fara dorintele mele ascunse eu citesc AFA, am cativa preferati, dar am si cateva destinatii turistice pe care le urmaresc cu interes.

Ne vede la Sambata, pup!

Si nu uitati sa ne scrieti!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][10 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[16.02.20 08:36:38]
»

@nrs: Cum sa nu-ti dau voie? Daca n-ar exista aceasta sectiune de importanta minora, numita “Filozofii din viata comunitatii”, rubrica “ecouri”, care astazi e mai mult de forma, ar fi de prisos si ar intra in somaj tehnic cvasi-permanent. In vremurile de inceput ale saitului, ne toceam buricele degetelor ca sa ne dam si noi cu parerea la majoritatea reviurilor de calatorie tocmai la aceasta rubrica de “ecouri”, care devenea mai lunga decat reviul propriu-zis. Si, cred, c-ai observant ca la acest gen de reviuri ce vizeaza comunitatea, se scriu cele mai multe ecouri, nu la cele de mancatorii si dormitorii. Cele mai multe comentarii le vei gasi la cate-o tema interesanta supusa dezbaterii, de la “filozofii si discutii din viata comunitatii” si la cea despre “intalnirile anuale”. La rubrici care ne vizeaza direct. Cred ca uzerii de pe sait sunt mai degraba interesati de modalitati de socializare (de palavrageala) decat de turism. Concediul dureaza o luna pe an, palavrageala poate dura insa tot anul. Am fost si eu odata la o intalnire anuala, tu crezi ca acolo am discutat despre turism? Nicidecum! Fiecare dintre noi era intersat sa vada ce mai face celalalt, cu ce se ocupa, cum se imbraca, cum vorbeste, cum danseaza. Ne distram, mancam, beam, barfeam sau legam noi prietenii. De “turism” eram deja satui!

Ziceai ca: “1. siteul incurajaza impresii despre cazari pentru ca acestea se cauta. ”.

Imi pare rau, dar cazarile nu prea se cauta si se comanda pe AFA ci mai degraba pe marile saituri internationale de rezervari “on-line” despre care am mai vorbit. Cazarea si mancarea sunt doua lucruri indispensabile, “a priorice”, precum oxigenul, fara de care o excursie nici n-are sens, nu pornesti la drum fara ele, despre ele nici n-ar mai trebui sa vorbim, darmite sa le amplificam, sa le hipertrofiem, sa la inflamam pana la nivelul unui review? Fara mancatorie si dormitorie, nu exista calatorie. Dar oare pentru ce pornim noi la drum? Ca sa ramanem doar in camera si sa mancam? Si cand te-ntreaba cineva, la-ntoarcere, ce te-a impresionat mai mult in Lefkada, sa zicem, ii raspunzi… ”Ooo, camera de hotel si mancarea de la restaurant, au fost ex-tra-or-di-nare! ”, in insula n-am mai ajuns, e plin internetul cu imagini cu plaje si valuri, m-as fi plictisit, zau, sa vad a 10-a oara ce-au postat altii inaintea mea pe AFA sau pe alte saituri.

Mai ziceai ca: “2. -de pomana imi faci un roman fluviu despre cat de frumos este in Tassos daca nu imi recomanzi si o cazare buna. o vacanta reusita incepe cu cazarea care trebuie sa fie ok, acest ok este diferit pentru fiecare, continua cu un local bun. nu voi putea sa ma bucur de peisaje”.

Cazarea, de obicei in Thassos, nu ti-o alegi tu, in functie de o anumita taverna sau o anumita vila (hotel) descrise de cineva de pe acest sait, ci o alegi dupa cum ti-o da agentia “la pachet”, (ai de ales intre mai multe pachete, care te plaseaza in localitati diferite: Limenas, Skala Potamia, Potos, etc) sau dupa “pret”. S-ar putea ca locatia mult laudata, sa nu aiba camere libere atunci cand ai tu “liber”. Iar cand mergi “pe cont propriu”, alegi locatia, nu dupa laudele cuiva (poate neadevarate), ci dupa situarea ei in spatiu (aproape de o plaja, de cateva taverne, de un mini-market sau de un bazar). Sa presupunem ca cineva lauda hotelul “Aeria” din sudul insulei Thassos. Hotelul e modern, are 3 stele, dar e (deprimant) de izolat, e undeva pierdut printre stanci, pana la plaja sa si-napoi, (pietroasa si mereu cam goala), iti rupi picioarele pe niste scari interminabile. Singurul obiectiv apropiat, e Giola si “soseaua”. Atat. Taverne mai bune si mini-marketuri n-ai decat departe, in Potos si Aliki. Plaje mai ca lumea, cu nisip, la fel, n-ai, decat facand naveta la Astris, la Pefkari, la Potos sau la Aliki, la mai multi kilometri distanta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[16.02.20 08:55:23]
»

@nicole33: S-o luam cu sfarsitul… Stiu bine ca unii tineri de azi, care “fac si tac”, au calatorit mai mult decat “noi”. Noi, cei care ii mai informam si pe altii despre unele destinatii interesante, avantajoase, sau dimpotriva ii atentionam sau avertizam despre unele capcane sau tepe turistice. Intrebarea e insa: “de ce acesti tineri ce calatoresc, viziteaza si fotografiaza”, nu expun mai nimic pe saitul nostru. E binecunoscut faptul ca “occidentalizarea” tarii noastre, ce-a prins bine tuturor, mai ales la tanara generatie, vine si cu-o mare doza de egoism.

Nu toata lumea isi permite sa calatoreasca. Nu toata lumea isi permite sa stea in hoteluri de lux. Eu cred ca tu n-ai accepta sa stai intr-un hotel de 2 stele sau intr-o vila, nici gratis! Vai, @Nicole, si eu care eram gata sa propun conducerii saitului sa-ti faca rost de-o bursa (sau s-adunam bani prin cheta publica), ca sa te trimitem prin astfel de locuri, ba aveam de gand sa te propun ca si “Consiliera pentru cazari in hosteluri, campinguri, corturi, bungalow-uri si rulote”. Sunt sigur ca n-ai fi refuzat. O astfel de sectiune, a cazarilor “low-cost”, lipseste si cred ca e necesara pe orice sait turistic.

Azi, numarul de reviuri de calatorie a scazut. Acestea se scriu din placere, nu din necesitate precum cele de cazare si mancare. Mancatoriile si dormitoriile au devenit niste anexe (necesare) ale calatoriilor. Dar acestea (calatoriile) (mai greu de scris), au devenit mult mai putine decat “Mancato-dormitoriile”, care se scriu repede. Aceste “anexe” ale calatoriilor s-au hipertofiat, s-au umflat, s-au hiperbolizat, s-au inflamat, in curand vom suferi cu totii (ori femeie, ori barbat”), de “anexita”. Si mai e o chestie, o impresie pur personala (poate gresita). Vad somitati ai vietii publice, oameni cu studii inalte, directori de institutii, care, ce fac? Fotografiaza WC-uri si frigidere si le expun in public. Mi se pare jenant. Aceasta ar trebuie sa fie treaba agentiilor turistice, e job-ul lor. Ei macar obtin niste bani de pe urma unei fotografii impecabile cu un sul de hartie higienica extrafina aflat intr-o camera de baie, alba ca zapada. Pentru ca atunci cand vezi o astfel de imagine daramatoare, sa nu te mai intereseaze nimic altceva, nici tara, nici orasul, nici pretul, nici plaja, nici marea, nici muntele sau canionul, nici olinclusivul, nici shopingul din jurul sulului de hartie, ci sa sari pe primul telefon ca sa-ti rezervi si tu o camera in acel hotel, ca nu cumva sa ti-o ia altul inainte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[16.02.20 09:01:45]
»

@all,

Si-acuma, putin barfa, sau mai degraba o nedumerire:

Scrie @irinad un review superb despre insula Creta. OK, e-o placere s-o citesti si s-o punctezi. E-un review turistic, greu de realizat, ai nevoie de-o masina, timp de 4-5 zile, pe care s-o conduci pe drumuri inguste si serpentinoase si de multa curiozitate si pasiune. O voteaza si pe ea “fanii” ei dintotdeauna, aproape mereu aceeasi. Nimic nou pe lume. Primeste vreo 50 de voturi. Review-ul e vizualizat de vreo 450 de uzeri. E sambata si duminica. Lumea sta de obicei in casa. Dar, noi, noi restul tarii, noi epigonii? Ce pazim? Suntem 1,2 milioane pe acest sait! Unde sunt ceilalti? E-un review ce-ar trebui sa aiba cel putin 2000 de vizualizari si cel putin 100 de voturi numai in acest week-end! De ce s-a mai inscris oare, acel milion (inert) de uzeri, pe sait, daca iarna, in week-end, nu arunca si el, macar o privire asupra unui review despre un tur al unei insule insorite din Mediterana? Insula in care ajungi cu avionul in doar doua ore? E-atat de greu sa dai un laic?

Scrie si @Nicole 33, in urma cu doi ani, un review de cazare despre Selectum Luxury Resort din Belek, Turcia. Un review foarte amanuntit, dar static si usor de scris. Faci poze si iei detalii de pe pliante sau internet. Primeste 135 de voturi. Se-ncinge o discutie interminabila la “comentarii”. Concluzia? Saitul nostru de calatorii, s-a transformat intr-unul de mancatorii si dormitorii. Poate ca gresesc. Poate ca spun prostii. Dar eu asa simt. Poate ca e mai bine asa, satisfactiile turistice somno-alimentare apar mai des si costa mai putin, decat in cazul unor calatorii. Dar, acum, poate ca intelegeti mai bine, de ce am devenit si eu inert, precum milionul de “fani”, cand ma vad inconjurat, mai mult de cearceafuri si ciorbe, decat de munti si ape.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
nrs †
[16.02.20 09:05:04]
»

@dorgo:

sa stii ca am fost si eu la acea intalnire

culmea noi am discutat mult despre turism si aprope deloc despre ce facem, unde muncim si ce masini avem

poate se observa ca nu sunt fan Grecia, desi am fost pe acolo, dar in Turcia am ales cateva locatii in urma recomandarilor de pe acest site, recomandari facute de oameni in care am incredere desi nu ii cunosc. in plus nu sunt adeptul concediului care costa putin daca mananc de la Lidl, nu am bani stau acasa. sunt destui care se duc in concediu pentru a se " lauda" ca au bifat destinatia x (vezi multele recomandari de excursii locale in Egipt unde se pune accent pe pret nu pe corelarea pretului cu calitatea ofertei)

cat despre ultima ta uimire e simplu: nu imi propun sa ajung curand in Creta, deci nu e o prioritate sa citesc despre Creta, dar in Turcia sper sa ajung si la vara deci citesc tot ce apare despre Turcia. de ce nu incerci sa scrii un review complet despre un resort turcesc? vei vedea ca nu e asa simplu, un resort nu este un simplu hotel si nu gasesti chiar toate informatiile in pliante. apropo una din cele mai frumoase vacante a aparut datorita unor poze puse de Irinad

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
RoxanaGRS
[17.02.20 13:43:40]
»

@dorgo: Foarte interesantă discuția. Din păcate cred că și eu am devenit cam inertă. Mai intru, mai citesc câte un articol care mi se pare interesant, din destinații care mă interesează, mai comentez, dar puțin și cam atât. Mâncătoriile și dormitoriile, cum le spui tu, cam umpleau tot spațiul. Ce n-am înteles eu este de ce mâncătoriile nu sunt puse la un loc cu dormitoriile, în aceeași secțiune a site-ului și sunt amestecate cu impresiile de călătorie, cu articolele turistice. Într-o vreme în sectiunea de articole de călătorie din 10 articole vizibile, aveai 7 despre mâncătorii și doar 3 impresii de călătorie. De aceea de multe ori nu apuci să vezi articolele interesante. Oi fi eu mai bătută în cap, dar eu nu-mi imaginez când sunt undeva într-un oraș să ma apuc să caut pe net, pe AFA sau pe Tripadvisor, recomandări de restaurante, să merg n stații de metrou până acolo etc. Prea mare deranjul. De obicei aleg un restaurant dacă îmi place cum miroase în respectivul restaurant, acesta e cel mai bun semn că acolo se mănâncă bine. Mă mai uit și în farfuriile oamenilor... Nu dați cu pietre, știu că nu e frumos, dar nu o dată mi s-a întâmplat să-i cer chelnerului: vreau și eu ce mănâncă doamna aceea. Iar să fac poze cu farfuria înainte de mânca... hmmm, mi se pare chiar mai ciudat decât să mă uit în farfuriile oamenilor de la alte mese.

În ce mă privește, n-am scris niciodată pentru voturi, n-am votat niciodată un articol fără să-l citesc, n-am scris articole copiind din Wikipedia sau din pliante, am încercat întotdeauna să dau informații practice despre un obiectiv sau destinație. Paradoxal este că în ciuda numărului mare de informații disponibile online, de multe ori cauți o informație practică de înnebunești. Cred că mai dat exemplul cu placheta de mediu care îți trebuie ca să intri cu mașina în orașele germane.

Pentru mine faptul că un articol de-al meu a fost vizualizat de 4000 și ceva de ori, înseamnă că probabil n-am muncit degeaba să-l scriu. Din acele 4000 de vizualizări, probabil că unii doar au intrat, au văzut că nu-i ceea ce caută și au ieșit, dar probabil că sunt și destui care au folosit informațiile de acolo. Acesta ar fi un motiv pentru care probabil că nu voi rămâne definitiv inertă .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[18.02.20 07:20:13]
»

@RoxanaGRS: (+@all)

Ziceai ca: ”Mâncătoriile și dormitoriile, cum le spui tu, cam umpleau tot spațiul. Ce n-am înteles eu este de ce mâncătoriile nu sunt puse la un loc cu dormitoriile, în aceeași secțiune a site-ului și sunt amestecate cu impresiile de călătorie, cu articolele turistice. ”

Mi-ai dat o idee! Am sa infintez o agentie turistica de “dormito-mancatorie”. Voi vinde un sejur de 7 zile in care vom vizita, pe rand, cazari de diferite categorii. Prima zi, vom fi cazati la bungalow, a doua la vila, a treia la un hotel de-o stea, s. a. m. d, pana la 5 stele. In primele zile vom servi sendviciuri, in a doua mancare gatita in chicineta vilei, in a treia doar mic dejun, apoi, dejun si cina, apoi 3 mese si la urma, regalul festiv, un “all inclusive”. Nu vom vizita nimic, vom sta doar in camera si vom admira patul, veioza, frigiderul, baia, balconul, oglinda, mocheta si vom urmari programele TV. Ce zici? Asta cere lumea, asta le dau! Cred ca voi avea un succes nemaipomenit, nu voi mai face fata cererilor. Voi sparge piata turistica, dupa o vreme, nimeni nu va mai dori croaziere, insule, plaje, mare, munte… sau alte “prostii de-astea deja fumate”. Vor servi doar “domitoro-mancatorii”. Voi revolutiona turismul. Turistul e asa cum il formezi tu, nu dupa cum vrea el!

Si-acum sa trecem la lucruri serioase. Eu obisnuiesc sa bat agentiile turistice. Ma cunosc mai toti angajatii din oras. Ei se concureaza intre ei. “Cum? Ati luat in Grecia cu atat de multi bani? Pai noi avem aceeasi insula, mult mai ieftin! ” Daca mai bat doua trei agentii, gasesc aceeasi destinatie, la un pret si mai bun. Acum in februarie “imi fac” plinul turistic anticipat. Ba de pe la Targurile de Turism din Bucuresti sau Cluj, ba urmarind “ofertele speciale” sau promotiile. Iau de obicei doua sau trei sejururi si observ ca, in acest sistem “early-booking-promotie-oferta speciala”, imi mai raman bani si pentru a 4-a destinatie. Unii dintre agentii turistici m-au sfatuit astfel: “Lasati-va la noi o adresa de e. mail. si va trimitem acasa promotiile sau ofertele “super-speciale” de avion sau cate un “last minute” spre exemplu o Roma, un Paris, un Bruxelles, o Londra, o Venetie, o Viena, cu 15-20 euro zborul “dus-intors” (dar oferta e limitata in timp, valabila pentru o zi sau doua). Apoi, veniti la noi si va cautam si-o cazare buna si transferurile. Sau va trimitem ofertele de “city-breack” promotionale. Totul e s-aveti timp liber. ” Cu timpul am descoperit si agentiile din tara care practica preturi mari si cele care au preturi mai mici. Evit agentiile care afiseaza preturi “ incepand de la” un anume pret, ei iti afiseaza cel mai mic pret, dar perioada de plecare e-n aprilie sau ontombrie sau hotelul cu care au ei contract, e undeva izolat, in plin camp, cu acces dificil la sosea, restaurant, agentii de turism, plaje, sau macar la un “rent-a-car”. Asa am patit eu in ultimul meu voiaj in Zakynthos, cazarea era excelenta dar n-avea restaurant, era in varf de deal, iar cea mai apropiata sursa de alimentatie si apa, era la 1 Km, in vale. E bine sa consultati si lista cu agentiile aflate in topul celor “mai bune” dar si celor “cu probleme”. O asigurare storno, nu strica. O colega de-a mea a pierdut anul trecut o suma mare de bani, prin falimentul unei binecunoscute agentii de turism, (caci n-avea asigurare “storno”, care nu e foarte scumpa. Si nici cea de “sanatate” nu e scumpa).

Sa stiti ca un agent turistic cu experienta din orice agentie, “te simte”, inca de la intrare, daca esti un om “ce-a mai calatorit, sau nu” si incearca, adeseori, sa te convinga sa cumperi o anumita destinatie sau hotel, ceva mai scumpe (ca fiind cea mai cea...), pentru cateva zeci de euro in plus. Asta e meseria lor, sa te convinga, in primul rand, sa cumperi “ceva” scump. Agentii cei mai corecti sunt aceia care-ti ofera mai multe variante pentru tot ceea ce le-ai cerut, eventual iti fac o printare de oferte sau iti trimit un “link” cu ofertele, pe o adresa de-a ta. Dar nimeni nu te-mpiedica sa-i ceri agentului turistic (sau computerului) “oferta de sejur cea mai ieftina din destinatia aleasa” si acesta va incerca sa te multumesca. Daca nu esti multumit, incerci la alta agentie. Anul trecut am fost in Hurghada, din Cluj. Puteam merge cu un anume pret, la un hotel de 4 stele cu AI pentru o saptamana, cu o anumita agentie. Sau, pentru doua saptamani, in aceleasi conditii (si cu acelasi pret), dar cu o alta agentie. Am observat, de-a lungul anilor, ca turistul care este perseverent si urmareste “piata turistica” si se aboneaza la diferite astfel de surse de informare, nu are decat de castigat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Michi
[18.02.20 10:04:43]
»

Noi am luat o ţeapă mare de la cea mai cunoscută agenţie de asigurări cu sediul în Viena. Dat fiind vârsta, anii şi etatea ne-am asigurat la fiecare ieşire din ţară. Îm fe-martie 2017 ne-am luat bilete de cazare pentru Dublin şi rezervare la avion pentru iulie. În mai soţul s-a operat, a stat două săptămâni în spital şi nu mai puneam problema plecării. Am depus foaia de ieşire din spital la agenţia prin care reţinusem camera şi pt. returnarea banilor atât de cazare cât şi pt. asigurare. Mi-au cerut o serie de declaraţii şi acte printre care râsul- râsului copie după fişa de la medicul de familie din care să reiasă că n-a mai suferit de aceeaşi boală în ultimii doi ani. Ca şi cum dacă acum doi ani ai avut ceva, trebuia să stai tot restul vieţii acasă. Cum banii erau pierduţi şi până în iulie soţul a fost restabilit, am plecat în Irlanda şi n-am avut probleme. În oct. aveam bilete reţinute pt. Tenerife. RMN ieşise prost dar se simţea bine. Stiam că nu ne putem recupera banii pe un simplu buletin imagistic. Am plecat într-una din cele mai frumoase excursii pe care le-am făcut. A fost şi ultima.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
iulianic
[18.02.20 11:34:34]
»

@dorgo: Remarc faptul că articolul tău "Riscuri, țepe și atenționări turistice" nu se referă doar la fenomenele enunțate în titlu și – în plus – a generat comentarii care se referă la mai mult decât atât.

Pentru că nu știu până unde pot ajunge, nu prea obișnuiesc să intru în astfel de discuții. De astă dată am ceva de spus.

In general se puncteaza doar "numele consacrate" , se puncteaza ceea ce e "mult" ca text si ceea ce e bine ilustrat. … Poate ca toate reviurile de debut ar trebui "hiperpunctate" si aplaudate mai sonor, de intreg saitul. Primirea unui "new-entry" ar trebui sa se faca cu surle si trambite si cu "covorul rosu".

Dar, ce părere ai de review-urile scrise în grabă, de pe telefon, de doar câteva rânduri, în care un "new-entry", grăbit precum îl știi, ne recomandă insistent ceva? Câtă crezare îi dai, cum să-l aplauzi sonor și să-l primești cu surle și trâmbițe și cu "covorul roșu"?

Pe cei care ostenesc totuși să scrie ceva care seamănă cât de cât cu un articol așa cum suntem obișnuiți pe AFA eu îi aplaud, adică îi votez. Cu atât mai mult dacă ne oferă și câteva poze (nu cu persoanele lor cu figuri acoperite pentru a nu fi cunoscute sau recunoscute).

Cât despre "votul în gașcă"… Asta este o poveste veche. În general reciprocitatea a funcționat bine pe AFA și – vrând nevrând – ne aliniem și noi chiar dacă uneori mai votăm de-a valma articole citite sau chiar necitite. Dar, iată ce mesaj am primit eu – îmbrăcat în hainele unui mesaj de felicitare de Anul Nou: "… Știu că în această toamnă competiția a fost acerbă și (poate) nu am procedat cum ar fi trebuit - adică nu ți-am mai votat articolele. Toane de moment, vin și pleacă."

Reciprocitate? No comments!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Michi
[18.02.20 13:43:23]
»

@dorgo: Pur şi simplu ai provocat un review fluviu. Este bine ca din când să ieşim din monotonia articolelor standard şi să abordăm problemele care ne dor. Reţin propunerea ca ˝mâncătoriile˝ să fie separate de reviewurile de impresii turistice, chiar şi de cele cazare pentru că mulţi vor să se informeze la punct fix. Ar fi o sugestie pentru Cornel.

Cât priveşte promovarea celor new entry, se aplică ˝la valeur n'attend point le nombre des années.". Este cazul Mihaelei Voicu cu o vechime de cca 2 ani pe sait care deja a scris 140 reviewuri şi are un rol de marcă pe AFA.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, alinafulg, dorgo, iulianic, Michi, mihail2018, RoxanaGRS, Zoazore
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067367076873779 sec
    ecranul dvs: 1 x 1