Când vrei să te doară capul, sau poate nu, folosești aplicații de travel!
De-a lungul anilor călătoriile noastre în țară sau în afara ei devin tot mai simple din anumite privințe - exceptând timpul, banii, sănătatea și pacea lumii - pentru că, undeva acolo în lumea nevăzută din telefoanele sau tabletele noastre sunt niște “spiriduși” care simplifică sau rezolvă cu brio marile probleme care ne-au dat cândva unora mai vechi în ale hoinărelii, multe bătăi de cap. Erau alți ani, alte vremuri, altă tehnică.
Ciudat este că și astăzi, posesori de iphone de ultimă generație, turiști cu neuroni tineri, se plâng că au avut mari probleme în nu știu ce țară, ce mare oraș european, că nu au găsit un obiectiv turistic, un loc de parcare, n-au știut ce au voie să treacă prin vamă, n-au putut să se înțeleagă cu un localnic ce vorbește doar limba lui nativă, obraznicul de el, plus câte altele.
Cum multe din aceste probleme le-am întâmpinat și eu de-a lungul anilor, încet, încet, pe măsură ce m-am obișnuit puțin cu tehnica, am învățat că stresul unor situații neplăcute în vacanțe poate fi ușor și cam trei sferturi evitat dacă am grijă să-mi descarc pe telefon, înainte de plecare, câteva aplicații considerate folositoare, în funcție de zona unde merg și de necesitățile mele de acolo.
De aceea m-am gândit că n-ar fi rău să ne informăm ce aplicații folosim, să primim sfaturi de la aceia dintre voi care sunteți experți, într-un cuvânt să ne pregătim cumva pentru vacanțele lui 2018. Și încep prin a vă spune câteva din aplicațiile pe care le am eu pe telefoane când plec în vacanțe și mă aștept să aflu despre altele noi de la cei ce vor completa articolul meu.
Ca hărți, folosesc Waze, Here, Maps. me și desigur Goagăl (nu-mi stricați plăcerea să-l scrieți corect, sună atât de sector 5 București că mor de drag!).
Waze, o aplicație pe care sunt convinsă că o știți majoritatea și mulți o folosesc. În primul rând, înainte de a o lăuda, trebuie să spun că e fomistă rău, trăiește doar cu net ceea ce în multe țări o face de neutilizat (Serbia de exemplu). Dar acolo unde costurile sunt mici în roaming și dacă vă știți vitezomani, merită (nu contați totuși pe ea în totalitate, acum câteva zile sper că doar o frână a celui din fața noastră să ne fi scutit de ochiul dracului care ne-ar putea lua ceva de pe card, ????) !
În Bulgaria și Grecia ne-a ajutat, altfel azi aveam două procese verbale de transformat în bani! Plus că în Bulgaria ne-a indicat din timp un drum în lucru și l-am putut evita fără dureri de cap.
Here, o folosim de ceva ani și pot spune că suntem mulțumiți de ea. Are o singură pretenție pentru a ne scuti de costuri, planificarea și alegerea traseului optim online la hotel sau un restaurant, benzinărie ceva unde internetul este free apoi totul decurge bine offline. Mulțumiți și de ea, folosită bine în Serbia și alte țări balcanice. Ca recomandare importantă, nu uitați să vă descărcați de acasă hărțile zonelor de vreți să le colindați, altfel e degeaba sau contra cost.
Google maps, excelentă, cu indicarea chiar și a celor mai apropiate parcări de hotelul rezervat dar pretențioasă pentru exactitatea datelor, vrea net! Cred că nu are rost să mai spun ceva, toți o știți și pentru funcția street view.
Maps. me, am folosit-o mai rar, funcționează bine și offline și m-a atras pentru că îmi indică nu doar strada ci și numărul casei. Condiția sine qua non, descărcați hărțile zonei/țării când aveți net gratis, cel mai bine de acasă, înainte de vacanță.
Parkopedia, o aplicație care anul acesta ne-a scutit de multe dureri de cap, am găsit parcarea dorită, prețul și chiar dimensiunile garajelor subterane, unele chiar cu poze. Foarte necesare informațiile când nu mergi în vacanță cu o buburuză pe care o poți parca ușor, doar liber să fie. Mi-e tare dragă Parkopedia asta!
Fuel prices în Greece este singura aplicație privind prețul benzinei pe care o folosim. Are avantajul că ești informat la timp unde este o benzinărie mai ieftină, distanța și tipul de combustibil dorit. Pentru alte țări n-am folosit aplicația. Pentru calcularea unei sume necesare înainte de plecarea peste graniță, de bază iau Cargopedia, acolo unde media prețurilor pe țări este actualizată zilnic.
Și pentru că vorbim de greci, există și o aplicație pentru calcularea costurilor pe autostrăzile grecești, cu informații asupra punctelor de taxare, sumelor și posibilitățile avute la fiecare (service auto, baby rooms, mic restaurant, posibilitate de duș, wc, etc.). Se poate calcula suma totală de plată pentru cât se merge pe autostradă, în funcție de tipul auto folosit. Aplicația se numește Greek Tolls și este mereu actualizată.
Meteo, chiar așa se numește aplicația mea favorită pentru vreme. Majoritatea cunoștințelor mele folosesc însă Weather sau WeatherPRO. Sunt multe aplicații despre vreme, chiar cu indicarea temperaturii apei mării dar nu m-au interesat.
Unde sunt? o altă aplicație pe care am folosit-o când ne-am învârtit aiurea, chiar și în Zagreb. Îmi indică strada și numărul, coordonatele, pot să salvez locația pe telefonul meu, să o distribui sau să-mi creez de la acel punct un traseu pe hartă. Și îmi arată și o hartă a condițiilor meteo din punctul unde mă aflu, asta pentru cazul că nu simt pe pielea mea cum e vremea. Consumă net însă.
Eart Map live GPS, altă aplicație pe care o mai folosesc uneori și prin București când am treabă prin locuri total necunoscute mie. Îmi indică strada și numărul, coordonatele, codul poștal și țara, nu cumva să fi trecut vama prin loc nepermis, Doamne feri!
Traducător instant, o aplicație pe care o am de câțiva ani, am folosit-o în Bulgaria și Croația, bulgarul chiar a fost încântat când am “conversat”, mi-a zis că o încarcă și el să-i fie mai ușor cu clienții. Atunci nu existau aplicațiile traducerilor vocale, pe acelea nu le-am încercat.
QR Scanner, o aplicație pe care o folosesc nu doar în vacanțe ci și în țară de multe ori când nu găsesc informații despre un produs în magazine, atunci îi scanez codul de bare și automat îmi dă o trimitere la google unde am multe date, inclusiv magazinele unde se găsește.
Flush, o altă aplicație care a fost folosită în vacanțe și nu numai. Am testat-o prima dată în București, noroc că a fost doar testare “la rece” căci în capitala noastră acea cameră intimă regală, publică, poate fi și la 3 km distanță de locul unde te afli!! Mi-am amintit, la cald ????, de aplicație în Split deși nasul putea să o suplinească cu brio în acel oraș, acolo au funcționat atât aplicația cât și senzorul olfactiv propriu! Sunt aplicații pentru marile orașe, dacă le căutați, cu indicarea unor toalete pentru persoane cu handicap sau pentru cei ce au bebeluși dar momentan nu m-au interesat.
City Mapper, sunt ghiduri pentru un număr mare de orașe turistice europene. Am avut descărcat Thesaloniki dar la fața locului ne-am descurcat ușor așa că am șters-o fără să-mi dau seama dacă e de ajutor sau nu.
Multe din aceste aplicații sunt permanent pe telefoanele noastre, unele le încarc doar când plec în vacanță. Nu am aplicații pentru conversie valutară, pentru calcularea cheltuielilor căci aici cea mai bună aplicație e neuronul meu, nici despre zboruri, aeroporturi pentru că nu ne deplasăm decât foarte rar așa.
Am avut o aplicație despre drumurile naționale pe care am anulat-o pentru că nu-mi arăta gratis decât timpii de trecere a frontierei în punctele vamale de la noi. Nu avea rost să-mi țin memoria telefonului ocupată când o simplă vizită pe pagina poliției de frontieră mă ajută cu acest lucru. Unele aplicații necesită și puțin exercițiu înainte de a deveni stăpânul lor, altfel pleci la Stambul și ajungi la Roma, de aceea cred că e momentul să facem un schimb de cunoștințe.
Sper ca ecourile voastre să completeze anemicul meu articol și să ne bucurăm în vacanțe de facilitățile tehnologiei dacă de natura cu adevărat sălbatică și curată, încet dar sigur, nu prea!
Webmaster, te rog youtube.com/watch?v=MXJG990Cn6I / Toamna, N. Wagner Mulțumesc.
Trimis de elviramvio in 09.11.17 15:04:18
55 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2
55 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@elviramvio: Vot maxim de la mine (chiar daca simbolic) online sau offline orice nu conteaza doar sa functioneze aplicatiile. Din vara 2017 este mai usor in majoritatea tarilor UE folosesti resursele abonamentului de acasa de ex daca ai 10Gb/abonament atat ai si in restul tarilor unde poti folosi aceste resurse (exista totusi o limita se numeste utilizare rezonabila dar care nu afecteaza buna functionare ale aplicatiilor descrise in articol)
Si ar mai fi ceva: in cazul calatoriilor cu masina este foarte bine venit sa ai adaptoarele necesare pentru dispozitivele pe care le detii pentru a le incarca la priza de 12V (bricheta)
In mare parte aplicatiile descrise de tine le folosesc atat in tara cat si in afara tarii. Multumim pentru articol!!!
@elviramvio: Multumesc frumos pentru idee si articol. Sunt convinsa ca multora, ca si mie de altfel, li se va parea un articol util si on lectura placuta. M-a amuzat comentariul "indicarea unor toalete pentru persoane cu handicap sau pentru cei ce au bebeluși dar momentan nu m-au interesat". Daca nu "momentan", la care dintre cele doua situaii te gandesti sa-ti fie utila aplicatia mai tarziu?
Ca si tine, am crezut ca waze-ul nu vrea sa-si "impartaseasca" cunostintele cu tine decat conectat la internet, dar am aflat ca functioneaza la fel de bine si fara conexiune. Asa ca "just to be on the safe side", cand plec de la hotel dimineata ii setez "azimutul" pentru ziua respectiva, iar el continua sa ma ajute si off line, daca e cazul.
In rest, memorie disponibila sa avem, ca aplicatii utile apar "ca ciupercile dupa ploaie". Cand voi avea ceva mai mult timp si voi termina cu povestile din concediul recent, o sa scriu despre niste deplasari prin Croatia, Serbia, Bosnia, Kosovo, in timpul si imediat dupa razboi, fara nici o aplicatie si fara prea mare experienta pe acele taramuri. Acum cand imi aduc aminte mi se pare comic, dar atunci cred ca mi-ar fi fost foarte utila aplicatia Flush, ca am facut pe mine de frica de cateva ori! (la figurat vorbind ... sau nu)
@elviramvio: Din păcate, noi avem, încă, telefoane ”cu manivelă”, așa că nu pot folosi niciuna dintre aplicațiile indicate de tine.
Ca lux suprem, avem GPS-ul cu care ne rătăcim oricum, că”Ioana habar n-are unde este”, deși el cu mânuța lui i-a așezat ultimile variante de hărți în ”poșetuță”.
Dar cum drumul până la Albena se face aproape pe pilot automat...
O idee excelentă, o idee lăudabilă. Să știi că vreo 2 din aplicații nu le-am folosit deși îmi par interesante.
Profit de ocazie să întreb dacă cineva știe o aplicație bună pentru drumeții montane. Nu că aș merge foarte des pe munte , dar anul acesta tare mi-ar fi fost de folos o astfel de aplicație.
@Dabator: Ai aici un link cu cele mai utile apps-uri pentru drumetii montane emunte.ro/top-5-aplicatii ... rumetii-montane
Lăudabilă ideea! O să experimentez și eu cele câteva aplicații, de care nici nu am auzit până să citesc acest review.
Felicitări și vot cu ambele mâini!
@elviramvio: un articol util, mai ales celor din generația 50+. Cei sub 35 sunt deja de mulți ani robii tehnologiei...
Am scris și eu, cam la fiecare dintre ultimele mele articole de călătorie și ce anume aplicații utile am avut ca ajutor în excursia respectivă. Pentru că sunt foarte multe care nu sunt la fel de generale precum un navigator, dar nu mai puțin utile - de exemplu aplicația firmei de transport public locală.
@Dabator:
”Profit de ocazie să întreb dacă cineva știe o aplicație bună pentru drumeții montane.
Tizule - eu am pe telefon „Maps with me” și e perfect pe platoul Bucegilor. Prin alți munți încă nu am fost cu el (cu o mică excepție, despre care încă nu am ajuns să scriu, o excursie la Piatra Tomii), dar e util chiar și prin orașe, ca pieton.
@arcrom:
”Ca si tine, am crezut ca waze-ul nu vrea sa-si "impartaseasca" cunostintele cu tine decat conectat la internet, dar am aflat ca functioneaza la fel de bine si fara conexiune.
Nu chiar la fel de bine - se pierd informațiile despre „incidentele din trafic” (localizare echipaje de poliție, radare etc.)
În plus, a fost una dintre puținele aplicații pe care am dezinstalat-o la doar cinci minute după ce am descărcat-o - practic îmi omora telefonul; mănâncă resurse la greu!
@AZE:
Mulțumesc pentru tot. Așa este, să funcționeze, uneori ești în situația de a nu te mai uita cât costă doar să te descurci cumva. În Serbia e durere cu internetul, spun ca pățită - nu rău, doar ușor ciupită -de aceea mare grijă.
Am și adaptoare dar și niște baterii externe pentru orice situație și sunt și atentă când grohăie telefonul după ce am trecut granița și firmele de telefonie ne anunță, elegant ???? cum e cu aritmetica lor dacă cumva avem de gând să-i folosim!!
O seară bună!
@Dragos: sustin ce scrii despre waze, mi-a placut la inceput, folosesc si acum, notific pericole de pe drum dar... mananca memoria din dispozitiv, iar offline de fapt... nu prea merge
@arcrom:
Păi la acel /momentan/ de mă întrebi, nu prea pot răspunde exact, cred că mai repede ar fi toalete pentru moși și babe că nu vreu să depășesc vre-o mamă cu recorduri de vârstă de pe la noi și să am tripleți!
Cu waze, a răspuns Dragoș, dacă nu are net gras, nici n-o mai trezește șoferul că nu-i spune unde, cine, cum pândește! De fapt pentru asta o folosește cel mai mult și cam 90% a fost cu informația la secundă! Dar da, mănâncă de rupe!
Cu Flush, ei da, aștept! Deși cred că prin locurile alea, atunci, cred că preferai să nu cobori din mașină orice se întâmpla, cred eu după povești auzite, tu să ne spui mai multe!
Spor la scris!
@Zoazore:
Ce m-ai făcut să râd! Avem prieteni gălățeni, au două, 2 GPS, se încăpățânează să le folosească băbește de ani de zile. Au greșit drumul venind la noi și nu era prima vizită iar la bulgari au depășit pur și simplu Nesebar, atenți la GPS au ignorat și panourile!! Dar am și alte aventuri cu ei, de tot râsul!
Fă o cerere la moși pentru un telefon galactic, nu de alta dar păcat de ecouri la articol dacă ție nu-ți folosesc!
@Zoazore: Mi-a placut cand ai scris ca a ajunge la Albena nu mai avem nevoie de nici o aplicatie. Caruta mea de masina cu nume dacic daca era cal iar eu baut, ma ducea pana la Albena fara nici o aplicatie a fost de destule ori pe acolo ca sa invete drumul...
Părerea mea este că acest review este foarte util celor care fac drumeții europene cu autoturismul.
GPS-ul uneori a fost foarte bun, alteori m-a dezamăgit
Astfel
- în față, drumul este drept cât vezi cu ochii, harta de pe ecran îți indică mers înainte și ghidul vocal îți cere să virezi imediat dreapta, unde sunt doar culturi agricole
- în Munichen, mă apropiasem de o intersecție cu posibilități de deplasare stânga, înainte ori dreapta, începeau dungile continui și GPS-ul tăcea. Mă încadram la întâmplarepe una din benzile separate cu dungi continui și tocmai după aceea îmi indica direcția dar era prea târziu
- GPS-ul nu ține seama de semnele de circulație și culoarea semaforului
- în Istanbul, cu rezervare la hotelul Grand Yavuz. GPS-ul mi-a artătat că am ajuns la destinație cu cca. 300 m. mai înainte. Hotelul l-am găsit mergând pe jos, apoi am adus și masina acolo
- uneori, când GPS-ul nu știe drumul, se face o simbioză GPS-laptoc, în sensul că totdeauna si sigur GPS-ul ne arată locul unde suntem iar laptocul ne arată harta și continuăm circulând, „la vedere”
Dar recunosc că uneori și eu pot fi vinovat că nu-l folosesc la parametrii săi.
În concluzie
- GPS-ul în procent ce cca. 90% este sigur
- excursiile în străinătate cu autoturismul sunt grele.
@Dabator:
Mulțumesc. Eu am prostul obicei prin stații de tramvai sau pe unde aștept, să caut aplicații noi care mă interesează. Pe unele le descarc dacă-mi par interesante și apoi văd cu ce rămân. Până la parkopedia de exemplu, am încercat mai multe dar n-am fost mulțumiți. Asta a mers șnur, până acum.
O seară bună!
@traian. leuca:
Mulțumesc mult. Să auzim cum vor merge pe telefoanele de le aveți și mai ales prin zonele alea de le știu eu că le umblați!
Numai bine vă doresc!
@Dragos:
Mulțumesc Dragoș. Știu că tu vii mereu cu ceva interesant și util. Și așa este, Waze e bun de informator dar e și consumator de lux.
@AZE:
Sau dacă vizitiul mai are în memorie și o hartă, un pic de orientare în spațiu și mai e atent și la indicatoare. Anul trecut am avut probleme cu un telefon - încărcat suficient, firma n-a recunoscut decît după 6 sau 7 zile, apoi un alt aparat, Sophia a leșinat și a fost inutilă tot concediul așa că ne-am descurcat bine după metode ante 89!
@Mihai18:
Nici un sistem nu-i perfect sau nu știm noi să-l folosim. Aplicațiile ne ajută mult dar trebuie să le și cunoști.
Vacanțe frumoase!
@elviramvio: in ceea ce priveste waze-ul avrti toti dreptate, consuma in prostie, dar daca telefonul este in priza masinii, nu e o problema. Iar informatia referitoare la radare, etc, nu ma intereseaza. Eu il folosesc pentru traseu, iar pentru asta e foarte bun si off line. Dar, stiti cum e, iubirea e oarba. Eu il iubesc, chiar si mare consumator de resurse!
Felicitări Elvira, felicitări, felicitări! Să ştii că am citit tot- notiţe nu mi-am luat- dar mi-am dat seama cât de multe ştiţi. Ai deschis o altă lume pe care n-o bănuiam. Nu că aş descărca ceva mai ales că nu mai avem maşină. Aveam şi noi GPS, Google maps, Weather şi în Bucureşti Star Taxi. Ce vrei? Prăpastia dintre generaţii. Dacă nu te obişnuieşti din mers, mai târziu este foarte greu să asimilezi mental noutăţile. Te felicit încă odată Elvira că eşti atât de tânără.
@Michi:
Săru mâna! Dar am ajuns să le folosesc pur și simplu de nevoie, m-am învățat cu multe din ele - chiar am devenit dependentă, de, boala incurabilă a momentului. Sunt foarte folositoare dar atenție că unele sunt mari consumatoare de baterie - o baterie mică externă e ideală în cazul ăsta - alte aplicații generează costuri mari prin folosirea internetului. Câteva din ele vă pot fi necesare în unele excursii, în anumite țări, chiar dacă nu mai conduce soțul mașina.
Și pentru că ați spus de tinerețe bat-o vina, ea a zburat de ceva timp din viața mea, vă spun un secret: când ești copilot mai copt așa ca mine, trebuie să fii în pas cu tehnica cât de cât, altfel riști să fii concediat????????
O zi bună vă doresc!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@elviramvio: Tineretea nu tine de varsta, ci de atitudine. Stai linistita, tineretea nu a plecat deloc de la tine. Am vazut si tineri de 80 ani, la fel cum am vazut si babe si mosnegi de 20-30 ani!
@elviramvio & @AZE: Despre asta vorbesc!
Dac-ati sti voi cate intamplari cu ratacitul aveeemm!
Ca e setat cum trebuie, dar cine s-asculte ce zice biata fatuca? Zice si ea ceva acolo, ca d-aia-i in priza!
@elviramvio: Fata, mi-am prins urechile intr-unu d-asta. Acum sta incuiat in dulap, drept pedeapsa! Pe scurt: NU ma descurc cu ele si-s prea mari!
Articolul mi-e util sa fac eu caterinca de mine!
@Zoazore:
Pedeapsa e la tine, nu la bietul apărățel! Păi ce-i așa extraterestru la el?! Chiar m-ai dezamăgit! Tocmai spunea Mama Michi ceva în ecou, ia vezi, tu în ce categorie ești!
Și pune mâna, scoate-l de la naftalină, alintă-l, nu da cu el de pământ, eventual dă cu tine și se rezolvă!
Aștept să-mi spui, pardon, să-mi arăți că ai ambâț!!
Dacă așa stă treaba cu tehnologia și tinerețea, mă declar vetust, în plină senectute , întrucît mă feresc cît pot de aparate de genul navigației auto și alte asemenea softuri care îți spun pe unde să mergi și ce să faci.
Mă aflu cumva într-o minoritate, probabil, dar pe mine frenezia asta tehnologică mă face melancolic, dacă nu depresiv de-a dreptul. Omul tre să controleze uneltele, or lucrurile, de ceva vreme, au început să se cam răstoarne în privința asta. Acu mă tem că uneltele ne controlează pe noi. Și că multe dintre ele sînt de fapt mofturi.
N-am nimic împotriva ideii de informație, dar lasă-mă să mi-o prelucrez singur, și să iau singur decizii. Altfel, creierul și intelectul se relaxează.
În cazul particular al călătoriilor, eu sînt printre „victimele” acestei democratizări a turismului. Mă descurcam foarte bine înainte de epoca informatizării galopante a individului, cu hărți și ghiduri turistice. Acum oricine, cu un telefon în mînă, se mișcă rapid în peisaj. Problema e că tot rătăcit te numești, exact cum telecabina nu te face alpinist, nici google - înțelept.
Așa că e și un soi de bosumflare pizmașă la mijloc.
Eu văd problema astfel: cedăm deciziile către mașini și ne pierdem unele abilități. De pildă, pe aceea de a ne orienta. Și asta cu zîmbetul pe buze și impresia că progresăm. Că doar ne facem viața mai ușoară. Chestia e că nu e neapărat un lucru bun să-ți faci viața ușoară.
În plus, cred că oricine, dacă judecă la rece, poate conchide că nu e nevoie neapărat de toate programele și uneltele astea informatice. Nu ne aduc de fapt nimic vital în plus. Doar diversifică modurile de distracție, atîta tot.
După mine, progresul tre să se manifeste către comunicații mai bune, sănătate, ecologie, drepturile omului. Nu către ecrane cît mai mici pe care să vedem filme gîndite pentru ecrane cît mai mari.
Scuze pentru lungimea mesajului, am vrut să mă explic, ca să nu pară că am vreo obsesie gratuită. Sau poate am reușit fix opusul, să par mai smintit decît sînt.
Mai pe scurt: nu vreau să mă doară capul, așa că nu folosesc aplicații de travel.
Și dacă tot veni vorba de aplicații, vă las cu o strofă din Balada unei stele mici, de Topîrceanu:
Ţii minte ce fior străin/Trecu atunci, din constelaţii, /Prin bluza ta de crepe-de-Chine/Cu aplicaţii?
@abancor: un ecou de nota douăzeci - din păcate limita e doar de + unu...
”N-am nimic împotriva ideii de informație, dar lasă-mă să mi-o prelucrez singur, și să iau singur decizii.
Și cine te oprește, chiar și în cazul aplicațiilor?
Cineva râdea de mine că m-am rătăcit cu navigatoru-n geam... dar era noapte neagră și niciunul dintre reperele vizuale nu mai erau... vizibile. Iar coordonatele setate erau în afara șoselei de care știa programul...
În fine, voiam de fapt să spun altceva: de cele mai multe ori, navigația mea are rolul majoritar de a-mi arăta cu câteva clipe mai devreme cum este șoseaua din fața mea, în special dacă urmează vreo curbă periculoasă, sau - dacă suntem în zonă de serpentine și stau în spatele unui camion - să mă anunțe din vreme când urmează o linie dreaptă unde aș putea depăși dacă și restul condițiilor sunt îndeplinite.
”În cazul particular al călătoriilor, eu sînt printre „victimele” acestei democratizări a turismului. Mă descurcam foarte bine înainte de epoca informatizării galopante a individului, cu hărți și ghiduri turistice.
Pe de altă parte - dacă ne luăm informația din ghiduri tipărite, google sau alte saituri online, nu tot noi cu mintea noastră trebuie să alegem, sintetizăm etc. ?
Pe urmă - am găsit de pildă pentru Madrid o aplicație care mi-a arătat câteva locuri inedite, care nu apar pe niciun ghid. Dacă nu cunoști un localnic să ți le arate, nu prea ai de unde afla de ele dacă nu apelezi la tehnologie. E doar un exemplu, nu un îndemn, și trebuie privit ca atare.
Dar așa cum spui și tu - nu trebuie să devenim robii lor și să nu ne mai folosim mintea deloc. Mai ales că eu chiar recunosc: de când cu noile telefoane cu multă memorie, habar nu mai am de numerele de telefon chiar ale celor apropiați...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Al 800-lea review, retrospectivă — scris în 03.03.24 de Michi din BUCURESTI
- Nov.2023 'Bostaniada', turismul si viitorul — scris în 19.11.23 de dorgo din TâRGU MUREș
- Sep.2023 Departe de casă — scris în 28.09.23 de AZE din SIBIU
- Jul.2023 [Nume-Agenție], tepari de profesie!!! — scris în 04.08.23 de ux130143 din PITEşTI
- Jun.2023 1. File din istoria României oglindite în excursii — scris în 23.06.23 de Michi din BUCURESTI
- Jun.2023 Info utile despre zborurile charter — ar trebui să figureze în cultura turistică minimală, dar nu sunt, în (prea) multe cazuri — scris în 15.06.23 de tm67bru din TIMIșOARA
- Jun.2023 Suflet de călător — scris în 10.06.23 de robert din BUCURESTI