Cuvânt înainte… înaintea unui concediu mult așteptat
Am iesit la pensie cu doi ani in urma, dar m-am hotarat sa raman activa pana in cea din urma clipa.
Cum aveam deja casa din Ramnicu Valcea, iar Cristi inca nu se pensionase, deci nu putea veni la Valcea decat in weekend, am decis sa introducem casa in circuitul turistic pentru a avea o ocupatie si pentru a socializa. Si asa s-a facut ca de doi ani noi nu avem decat franturi de concediu, cate doua-trei zile din cand in cand, in perioadele mai linistite, fara turisti. Cu doua luni in urma s-a pensionat si Cristi si de acum incolo, lumea e a noastra!
Dupa ce am cochetat cu ideea unei saptamani in Grecia, unde nu am putut sa ajungem in septembrie avand inca oaspeti cu sejururi programate, apoi ne-am gandit sa ne ducem doua saptamani in Spania, propunere care pe Cristi nu l-a incantat teribil, am decis in final sa facem o vizita relaxata in Paris, de data asta fara alergaturi prin muzee si biserici, ci pur si simplu plimbari romantice prin Montmartre, reintoarceri in locuri de suflet (biserica Madeleine), eventual o dimineata amuzanta cumparand obiecte vechi in Marche aux puces….
Si uite-asa, de o luna, printre picaturi (si turisti), nu fac decat sa planific cele doua saptamani de vacanta. Ca orice manager care se respecta, mai intai mi-am deschis un fisier in care am stabilit traseul cu ajutorul Via Michelin (Ramnicu Valcea - Gyor -
Salzburg - Strassbourg - Paris cu retur Paris - Chateauneuf - Annecy - Chamonix / Mont Blanc, Hohenschwangau - Melk - Ramnicu Valcea), am facut rezervarile de cazare cu ajutorul booking.com, mi-am cumparat online toate biletele de intrare si vignetele care se puteau cumpara in avans, mi-am facut lista de bagaje si apoi am facut un grafic Gantt, pe zile si kilometri (14 zile, 4900 km)
Plecam duminica dis de dimineata spre Ungaria, prima noapte avand rezervare la Gyor, dupa un drum de 780 km.
A doua zi dimineata plecam spre Salzburg, de data asta mergand doar 430 km, astfel incat o data cazati sa avem timp sa ne plimbam prin Salzburg si sa ne bucuram in voie de o cina in doi.
Pe 3 octombrie dimineata mergem sa vizitam cabana lui Hitler, Eagles’ Nest, ca mai apoi sa ne putem continua drumul catre urmatoarea destinatie, Strassbourg, un drum de 530 km. Cu pauza de masa cu tot, ar trebui ca pe la 7.30 seara sa ajungem la Marlenheim (langa Strassbourg), urmatoarea noastra cazare.
Avusesem initial planificata vizita lagarului Dachau, langa Munchen, dar pentru ca un prieten ne-a spus ca a fost incapabil sa scoata vreo vorba doua ore dupa ce a parasit lagarul, Cristi a refuzat sa mai mearga, sustinand ca pensionarea a fost un soc suficient pentru anul asta. Poate altadata!
Si pentru ca am “sarit” peste Dachau, am extins cazarea in Alsacia cu inca o noapte, avand astfel timp sa vizitam atat Strassbourgul cat si sa facem o plimbare de o zi pe Drumul Vinului Alsacian.
Astfel ca, dupa cinci zile de drum, ca nomazii, vom ajunge joi seara la Beauvais (nord de Paris) unde vom sta la un prieten drag, doctor roman emigrat in Franta. De acolo, timp de trei zile, ne-am propus sa mergem zilnic cu trenul la Paris, evitand astfel sa pierdem ore in sir cu masina in traficul parizian si cautand parcari.
Luni dimineata, 9 octombrie, plecam spre casa, de data aceasta alegand traseul prin tunelul Mont Blanc. Prima oprire, dupa doar 360 km, la Chateauneuf, in Alpii francezi, urmand ca a doua zi sa mergem doar 280 km pana la Annecy, un orasel in care speram sa avem o dupa-amiaza interesanta si relaxanta, loc pe care o prietena ni l-a descris ca “Venetia Frantei”.
A doua zi vom fi si mai lenesi, doar 100 kilometri de mers pana la Chamonix Mont Blanc.
Ei, si dupa trei zile de mers lejer, incepem sa crestem ritmul: 530 km de la Chamonix la Hohenschwangau unde stam peste noapte si vizitam a doua zi castelul “regelui nebun” inainte de a pleca spre Melk, 430 km. Iar de acolo, fiind ultima noastra noapte departe de casa, incercam un efort final de 980 km pana acasa. N-ar trebui sa fie prea greu, intr-o vreme faceam in mod curent cate 1000 km/zi (Bucuresti Gyor, Bucuresti -
Zagreb), iar cel mai lung traseu al meu “dintr-o bucata” fiind Montefiascone / Florenta - Timisoara (1400 km).
Considerand toate cheltuielile de cazare, transport, mese si vizite, bugetul estimativ este de 2000 Euro, fiind impartit aproximativ egal intre cazare (37%), transport (37%), mese si vizite (26%). Vom vedea la final cat de realista a fost planificarea noastra!
Pana acum am numarat zilele, deja am inceput sa numaram orele. Cu traseul in gand, rezervarile facute, o parte dintre vignete si bilete de intrare cumparate, nu ne mai ramane decat sa facem bagajul, sa spunem o rugaciune si… cu Dumnezeu inainte!
Rugaciune inainte de plecare: "Doamne fii cu noi minut de minut si kilometru de kilometru, vegheaza asupra noastra, ajuta-ne sa avem parte de cazari, nici mai mult nici mai putin de ce le-am oferit noi oaspetilor nostri, tine-ne sanatosi si ajuta-ne sa ne intoarcem acasa cu bine! Doamne ajuta!"
Trimis de arcrom in 29.09.17 16:25:02
47 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2
47 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Filozofări... turistice, DE LA LUME ADUNATE" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!
@arcrom:
Păi cum ați zis, Doamne ajută!
Drum bun, vreme frumoasă, romantism și tot ce altceva este trecut pe lista secretă!
Noi vom aștepta cuminți poveștile, sfaturile, informațiile proaspete ce sigur unora le vor ajuta în vacanța lui 2018.
Și multe poze vrem.
Să ne citim cu bine în octombrie!
@elviramvio: Multumesc! Cu siguranta urmeaza informatii utile, povesti si poze!
@webmasterX: Multumesc pentru validare si comentarii.
Postarea nu este, intr-adevar un review in adevaratul sens al cuvantului, ci mai degraba s-a vrut a fi initierea unei discutii asupra intrebarilor "Voi cum va planificati concediul? Ce surse folositi pentru stabilirea traseului si pentru gasirea cazarilor adecvate scopului urmarit?
In plus, va fi un punct de referinta atunci cand voi incepe sa postez review-uri ale unor locatii in care am stat, trasee pe care le-am parcurs (desi aici nu vor fi probabil multe noutati pentru impatimitii de calatorii cu masina proprie!), locuri pe care le-am vizitat.
Si mai era si un aspect din categoria "prietenii stiu de ce", avand in vedere un schimb de ecouri anterioare in care eu sustineam placerea si utilitatea planificarii in detaliu, iar alti membri AFA spuneam ca un pic de neprevazut ajuta la realizarea unei vacante reusite.
Am inteles motivatia webmasterului in clasificarea subiectului ca "off topic" si poate ca m-as fi gandit sa postez acolo daca as fi stiut ca eexista o astfel de sectiune. Inca sunt la ABCul AFA, dar sper sa cresc ca in poveste, "intr-o zi cat altii intr-un an".
Paris - mon amour.
Preambulul reviewului dv. denotă asemănarea noastră. Și eu când am încetat activitatea profesională (nu-mi place cuvântul pensionar), lumea a fost a noastră, bineânțeles și Paris.
Și noi suntem împătimați de călătorii cu mașina proprie.
Am fost „doi nebuni” (mă refer exclusiv la mine și soție) așa ne-au zis prietenii când au aflat.
Veți trece prin tunelul Mont Blanc, vă invidiez. Și eu am vrut și ne întorceam prin Nordul Italiei, dar s-a opus soția. Vedeți că este scumpă traversarea tunelului.
Am o întrebare cu răspuns facultativ și dacă mai aveți timp. Șoferul are dublură? Eu nu am avut și poate ați citit ce mi s-a întîmplat anul trecut la Istanbul.
Totdeauna, când am plecat pe distanțe mai mari (Ploiești-Paris - retur, 16 zile, 5157 km.) ne închinam și îl rugam pe Dumnezeu să ne ajute să ajungem cu bine acasă și așa a fost.
În încheiere, drum bun, vreme bună și să ajungeți cu bine acasă. Aveți grijă, nu este ușor ce faceți.
@arcrom: Amin! Doamne, ajuta-i pe romanticii astia doi sa aiba tihna la Paris, sa fie pace si lumina in Orasul Luminii.
Ma asez langa ceilalti si astept cuminte frumusetile.
@Mihai18: Va multumesc pentru comentarii, urari si informatii. Imi scapase povestea cu taxa de drum pentru tunel, deci va trebui sa mai adaug 50 Euro la cheltuielile de transport (taxa s-a marit de la 1 ianuarie 2017). De ce nu a vrut sa traverseze tunelul? Ca daca tot ati ajuns pana acolo, nu cred ca era vorba de 30-40 euro?! Si mie imi pare rau ca a trebuit sa renunt la vizitarea lagarului de la Dachau, dar poate ca voi avea/crea ocazia sa vad Auschwitz. Ati vizitat Polonia? Mi s-a spus ca poti renunta la Varsovia, dar Cracovia trebuie vazuta neaparat!
In ceea ce priveste soferul de rezerva, da, el exista, dar nu cred ca as putea sa stau pe scaunul din dreapta nici macar 5 minute. De fapt ne potrivim foarte bine si din acest punct de vedere. Eu iubesc la nebunie sa conduc si as merge la nesfarsit (desi am avut cateva experiente cand aproape ca am adormit la volan de oboseala!), condusul este remediul pentru durerile mele fizice si psihice. Cand ma asez la volan ma simt ca intr-o sala de cinema la un film bun. Pe de alta parte, Cristi prefera sa faca poze, sa admire peisajele, chiar sa "motaie". El oboseste mult mai repede. Asa ca, Doamne ajuta sa nu fie neaparata nevoie sa conduca el!
Poate ca drumul i-ar speria pe altii, dar eu de-abia astept sa plecam si nu cred ca va fi greu. Sper sa nu avem nici o problema, de nici un fel, si sa ne bucuram de zilele acestea. Cristi se obisnuieste foarte greu cu retragerea din activitate, iar obiectivul meu ascuns este sa il fac sa uite pentru cateva zile de marea lui drama - pensionarea, sa creez o bariera virtuala intre ce a fost si ce va fi.
S-auzim de bine!
@Zoazore: Multumesc mult! Nu va cunosc direct, doar din postarile dumneavoastra, dar mi se pare ca semanati foarte mult cu o prietena de-am mea care totdeauna ma face sa rad, chiar si atunci cand sunt foarte suparata! Sper sa va placa sa ne insotiti. Mi-am propus sa scriu zilnic. Va imaginati ca dupa ce conduc niste multe sute de kilometri, de-abia astept sa ajung la cazarea aleasa (a propos, toate au wi-fi gratuit si nelimitat) si sa scriu.
S-auzim de bine!
@arcrom: Superb! Sunt sigură că va fi o vacanță excepțională, pe care n-o veți uita niciodată! Să vă bucurați de fiecare clipă cu tot sufletul!!!
@crismis: Multumesc frumos! Sper sa fie asa.
S-auzim de bine!
@arcrom: După primul paragraf citit am zis că nu poate fi adevărat: la fel gândesc și eu, când voi fi pensionară trebuie să îmi găsesc ceva de lucru, aș înnebuni acasă, m-aș plafona, aș deveni o sclavă a treburilor casnice, aș devenit un robot fără creier.
Ce organizata ești! Eu nu vreau să mă complic, doar rezerv cazare, citesc despre ce aș putea face in zonă, imi printez hărți și e suficient să aștept aventura. Mi se pare palpitant așa, nu vreau să am ținte de care să fiu agățată și pe care să nu le pot atinge din motive banale întâlnite la fața locului.
După un calcul sumar, băbește socotesc și constat că mie nu mi-ar ajunge 2000 de euro pentru o asemenea excursie. Sau poate că da, dacă aș mànca și in cameră de două ori pe zi
Vă doresc vacanță frumoasă, vreme bună, relaxare totală și să vă întoarceți cu bine acasă. Și voi și mașina. Nu uita să incluzi și mașina in rugăciune, acum trei ani noi ne-am întors acasă, am supraviețuit, dar mașina a fost avariată rău, cu daună totală. De atunci eu includ și mașina in rugăciunile mele.
Drum bun, aștept să ne scrii!
@arcrom: nu, nu esti la"ABC-ul Afa"!!!
Ci pur si simplu articolul pare a fi scris de cineva de la "avansati"!
Meticulozitatea cu care ai pregătit traseul, cazările si in general pregatirea acestui maraton, spun contrariul! Da, sunt si eu genul care-mi pregatesc totul da capo! Nu, nu las la voia intâmplarii nimic!
Drum bun si asteptăm! Ce?! Articole!
@maria55: Multumesc pentru aprecieri. Ma bucur sa aud ca nu sunt "some planning freak" si ca mai sunt si altii ca mine. Acum sa vedem si cat de bine am facut planificarea! Oricum, avem si planificare alternativa (contingency plans), deci ar trebui sa fim ok (cu ajutorul lui Dumnezeu) si sa putem trimite review-uri si poze frumoase.
S-auzim de bine!
@krisstinna: Multumesc mult poentru comentarii. Este o vorba de duh spusa de un psiholog care zica ca prefera sa aiba o viata banala si ca lucrurile extraordinare sa li se intample altora. Eu am avut parte de o viata care numai banala nu s-a putut numi, cu multe lucruri extraordinare frumoase care mi s-au intamplat, dar si cu adevarate dezastre carora le-am supravietuit (inclusiv doua accidente cu dauna totala!), asa ca la varsta mea am ajuns la intelepciunea acelui psiholog. Evident ca imi doresc aventuri si experiente frumoase, dar prefer sa mi le planific!
Am o prietena care este director de banca si isi doreste ca la pensie sa isi deschida o florarie , eu dintotdeauna m-am gandit ce bine ar fi la batranete sa ai un hotel in care sa ai un apartament al tau, sa mananci in fiecare seara la restaurant, sa ti se schimbe frecvent lenjeria, sa ai o camerista, deci sa fii intr-o vacanta vesnica. Nu e chiar asa, dar... pe-acolo! Planul urmator ar fi ca atunci cand nu voi mai putea sa-mi primesc oaspetii cum ii primesc acum, sa gasesc inca trei cupluri de varste apropiate si sa locuim impreuna la Conacul Malul Alb, avand o camerista, o infirmiera, o bucatareasa in comun, acelasi medic de familie si sa impartim cheltuielile. N-ar fi "fun"?
Bugetul de 2000 Euro a rezultat din insumarea tuturor cazarilor (suma deja cunoscuta), a tuturor taxelor de drum si combustibilului necesar (m-am bazat pe calculul Via Michelin care este (din experienta spun) foarte corect, a costurilor biletelor de intrare la obiective turistice (suma cunoscuta) si o estimare a meselor. Nu avem de gand sa mancam "la pachet", dar avem o trusa frumoasa de picnic pe care, daca vom avea ocazia, o vom folosi pentru un pranz romantic intr-o poienita. In plus, la Paris vom locui la un prieten bun al carui nasi suntem si vom "gati" impreuna seara. Am scris intre ghilimele pentru ca el este vegetarian, iar eu sunt intr-un program de reechilibrare metabolica, deci mananc foarte simplu (Cristi saracu' sufera alaturi de noi si nu pricepe de ce nu vrem noi sa mancam o scaricica de porc la gratar, niste cartofiori prajiti si alte "bunatati"Evident ca acest buget este o estimare si nu e limitativ (cardurile sa traiasca!)
Cat despre vreme, Dumnezeu cu mila, am scos si vremea probabila in fiecare loc prin care trecem. S-ar parea ca vom fi ghinionisti la Salzburg cand vizitam cabana lui Hitler, dar... asta este, ne vom adapta!
Masina am inclus-o in rugaciune cand l-am rugat pe Dumnezeu sa fie alaturi de noi minut de minut si... kilometru de kilometru!
Sa auzim de bine!
@arcrom: emani atâta optimism, incât te declar... "sora mea"????????!
@krisstinna fiind "geamăna"!
@arcrom: În cazul ăsta, sigur vă încadrați in bugetul propus. Am intuit bine, altfel nu îmi ieșeau socotelile
Sa știi ca eu nu am o problema in a mânca in cameră sau pe o pătură, la iarbă verde. Domnul meu suferă de lux, eu mănânc puțin, repede și oriunde, mă bucur că sunt sănătoasă și pot mânca orice.
Eu am scris un articol, "definiția vacantei" - vezi impresii Acolo am creionat un pic profilul meu turistic.
Pot mânca și din traistă, nu am probleme de genul ăsta. Pot dormi și la cort, esențial este să profit de ceva nou, să mă bucur de viață și să gust fiecare rază de soare, să mă lumineze luna și să privesc stelele care-mi zâmbesc.
Te salut cu drag, vacanță plăcută vă doresc!
@arcrom: Aseară am primit mesajul cu apariția articolului tău. Nu puteam să citesc și să scriu un ecou, mă refacem după o sciatica cumplită, la beraria H cu colegii de serviciu la o seară grecească.
După ce am citit articolul și având plăcerea de a vă fi cunoscut, îmi pot imagina cum ai planificat vacanța.
Dabia aștept să ne scrii despre locurile pe unde vă plimbati.
Să aveți o vacanță frumoasă și să vă întoarceți sănătoși.
Drum bun și călătorie plăcută.
Toate cele bune.
@krisstinna: Multumesc ca mi-ai dat ocazia sa te cunosc mai bine. oricum imi formasem o parere aproape de realitate. Am lucrat toata viata cu oamenii, ca profesor (mai intai de liceu, apoi de facultate), ca subordonat si ca sef, ca si consultant, dar mai ales ca proprietar de vila turistica in ultimii doi ani.
Pot sa spun fara modestie ca stiu din momentul cand cineva imi calca pragul daca va fi o relatie placuta sau una tensionata. Sunt unii oameni care pleaca in vacanta hotarati sa nu se simta bine si sa se planga de orice.
Eu am avut oaspeti straini si romani ultraeducati (profesori universitari, medici, judecatori, etc...), fara ifose si extrem de prietenosi, dar am avut si un sofer de tir roman stabilit in Belgia care din momentul cand a ajuns in poarta cu o masina americana de neam prost care nu prea are ce face pe drumurile europene, s-a plans intr-una de cazare: de ce nu ii permit sa isi parcheze masina pretioasa in curte (avem parcare special amenajata, luminata toata noaptea), de ce e vinul acru (era de fapt vin sec, iar el prefera vinul dulce, dar fara sa imi spuna), de ce e freshul de portocale acru, etc...
Eu cred ca sunt un hibrid intre tine si sotul tau. Nu pot sa spun ca imi place luxul, ma simt foarte bine si in pensiuni la tara si, de fapt, noi evitam hotelurile mari si cu multe stele. Am avut destule experiente neplacute in astfel de "pomi laudati". Dar imi place confortul si nu cred ca as mai face o vacanta cu cortul. Fiecare lucru la timpul lui, iar timpul acela pentru mine a trecut de mult. Imi plac prosoapele albe si pufoase, imi place pilota din puf de gasca si lenjeria bine intinsa si imaculata. Asta ofer eu si asta caut oriunde ma duc. Cand aleg locatiile, ma uit cu atentie la pozele bailor. Dupa baie poti alege o cazare buna!
Pentru noi vacanta asta intra intr-o categorie pe care cred ca ai omis sa o listezi. Este o vacanta de "lasat trecutul in urma". Cristi s-a pensionat acum doua luni si este inca in sevraj. Nu credeam ca o sa-i lipseasca munca lui atat de mult. Este adevarat ca a avut un job extrem de atractiv, de palpitant si de plin de satisfactii, dar totusi, de aici pana la a considera ca daca nu mai face acel lucru este un "nimeni" e cale lunga! Sper ca aceasta vacanta sa fie o bariera intre trecut si prezent si voi face tot posibilul sa-l scot din oala cu melancolie!
Sper sa avem ocazia sa ne cunoastem intr-o zi. De-abia astept o intalnire AFA. Simt ca am deja prieteni acolo.
Weekend placut, indiferent cum ai ales sa ti-l petreci!
@maria55: In cazul asta, suntem triplete: Maria, Cristina si Angela!
@ANILU: Multumesc mult, m-am speriat cand am citit despre sciatica, am trecut si eu prin asta si stiu cat de rau e. Dar m-am linistit cand am citit despre cum o tratezi. Cinste tie!
Ce sa spun, si pe mine dimineata parca ma incerca o durere de sale si mi-am zis "Nu, nu se poate, am mii de kilometri de mers. Du-te de unde ai venit ca nu am timp de zacut" Si s-a dus! Dar tot o sa imi iau cu mine niste Fastum Gel!
Te pup si sa ne auzim cu bine!
@arcrom:
Să nu te mire că mai sunt destul de mulți alții care gândesc și procedează la fel, planificându-și cât mai în detaliu călătoria.
Unii dintre aceștia suntem și noi (eu încă nu sunt la pensie, dar vine și ea, în curând).
Procedăm la planificarea detaliată mereu și anul acesta am făcut la fel, în februarie în Maroc, în aprilie în Calabria, în iunie în Halkidiki, în august în Franța-Elveția și acum, în septembrie, în Katerini. În Maroc și Calabria am ajuns cu avionul, dar și acolo am închiriat o mașină.
În august, circuitul nostru a depășit 4000 de km. Și eu sunt un driver împătimit, îmi place să conduc și nu mă plictisește deloc acest lucru. Și eu am „șofer de rezervă”, pe care din fericire, până acum, nu l-am solicitat, dar e bine să o știu acolo, în dreapta, făcând mereu poze și filme și operând navigatorul.
Eu folosesc mai rar ViaMichelin, planificarea drumurilor făcând-o, de regulă, cu Google Maps, mi se pare că se actualizează mult mai rapid, iar calculul de cheltuieli de transport îl fac altfel. Pentru consumul de benzină, e simplu, dacă știi distanțele și cât consumă mașina. Cheltuielile cu taxele de drum prefer să le găsesc informându-mă pe Internet direct la sursă. La fel fac și cu locurile de parcare: nu plec niciodată fără să știu exact unde pot lăsa mașina cât vizităm ceva. Așa am cheltuit vara asta o sumă consistentă pe parcări în Elveția (la Lausanne, am plătit pentru toată ziua, 40 de franci). Evit parcările stradale, acestea fiind de regulă limitate ca timp și prefer parcările subterane, mereu disponibile (acolo unde există!).
În legătură cu reședința lui Hitler, Kehlsteinhaus, de la Berchtesgaden, sunt convins că ai inclus-o și pe ea în rezervările făcute, altfel ar fi destul de greu să puteți să o vizitați, sunt cozi imense. Cel puțin așa era când am fost noi acum doi ani acolo. Noi am rezervat pe internet și, deși poate cam scumpă, vizita a meritat toți banii, mai ales că a fost organizată în stil nemțesc.
Am o nelămurire: pe ce traseu intenționezi să ajungi de la Chamonix la Hohenschwangau? După distanța pe care o dai, probabil veți merge prin Elveția. Nu știu dacă merită să plătiți 40 SFR vinieta elvețiană doar pentru atât, mai ales că va fi destul de frustrant să treci pe lângă Lausanne, Berna, Zürich și să nu vă opriți să dați și pe acolo un tur...
Oricum, mi-a plăcut planificarea și aștept cu nerăbdare descrierile „de la fața locului”.
Vă urez să aveți o călătorie frumoasă și să reveniți cu bine acasă!
P.S. Dacă vă opriți la Györ, nu ezitați să dați o tură și prin acest frumos oraș, aveți ce vedea, chiar dacă ați mai făcut-o până acum.
@Costi:
Citesc de mult timp reviewurile dv. și în linii mari am aflat pe unde ați călătorit.
Măsurile pe precauție, prevedere, în pregătirea unei excursii, sunt importante.
- despre parcări la hoteluri cu parcare proprie. Se știe că la sosirea la un asemenea hotel, mai întâi se face chek-inn și după aceea parcarea. Pentru acest interval scurt de timp, majoritatea hotelurilor au în fața lor o alveolă cu capaciate de 3-4 mașini, dar ce faci dacă o găsești ocupată. De aceea, este bine să cunoști de acasă, care este cea mai apropiată parcare și duci mașina acolo până faci chek-inn. Așa mi s-a întîmplat la hotelul NH Atlanta Brussels, unde știam că la cca. 200 m. este o parcare subterană și acolo am dus mașina. Este drept, prețul a fost piperat - 2,80 euro/oră.
- în orașul Debrecen am parcat mașina urmare recomandării dv. Incă odată, mulțumesc.
- Subsrciu la recomandarea dv. să fie vizitat Gyor. Eu am făcut-o și am avut de câștigat.
@Costi: Multumesc mult pentru comentarii. Banuiam eu ca sunt destui care isi fac planificari minutioase. numai daca numar sutele de studenti pe care i-am invatat graficul Gantt sau drumul critic si tot sunt destui! Eu am ajuns sa imi fac in gand "drumul critic" ori de cate ori am o perioada foarte aglomerata pentru a-mi optimiza timpul si efortul.
E bine sa te gandesti dinainte ce activitati poti face simultan, sau pe care nu le poti incepe pana nu termini altele de care depind. Suna drastic, dar viata iti e mult mai usoara si mai plina daca balansezi in permanenta eficienta cu eficacitatea!
In ceea ce priveste tunelul Mont Blanc, inca nu m-am decis daca sa merg prin Elvetia, dar totusi sa fac un dus intors prin tunel (nu vreau sa il ratez!), sau sa fac asa cum ar face orice om normal la cap, drumul prin nordul Italiei.
Ca timp, prin Italia drumul este cu o ora mai lung, dar oricum daca vreau sa trec prin tunel si sa revin pe drumul prin Elvetia "pierd" acea ora.
Ca pret, drumul prin Italia e mai scump cu 80 Euro, dar oricum eu platesc tunelul dus intors vreo 54 Euro, deci economia nu este asa mare! In plus, prin Italia drumul e mai spectaculos, cu multe tunele, deci... vom mai vedea! Avem atatea ore si zile de mers incat vom avea timp sa intoarcem acest subiect pe toate fetele si sa luam o decizie.
In planificarea mea, daca ati observat, este si vizita la Eagles' Nest (= Kehlsteinhaus, in germana) si de-abia astept s-o vad!
S-auzim de bine!
@arcrom: Felicitari pentru excursie, drum bun, vreme frumoasa si vacanta placuta. Intersanta planificare, nu a drumului, caci asa am umblat si eu in diagonala prin Grecia, Austria si Italia, ci mai ales a cheltuielilor, pe care nu am reusit niciodata sa mi le planific asa minutios.
URmaresc sa vad si inteleg cum merge treaba, poate mai invat si eu din tainele planificarii matematice. Succes si sa auzim de bine.
@arcrom:
”In planificarea mea, daca ati observat, este si vizita la Eagles' Nest (= Kehlsteinhaus, in germana) si de-abia astept s-o vad!
Evident că am observat, tocmai de aceea întrebam de rezervarea prealabilă. Acolo chiar este necesară. Mersul la fața locului fără rezervare, pe principiul „să lăsăm și puțin neprevăzut” nu e deloc recomandat.
Noi am rezervat turul de pe saitul eagles-nest-tours.com. Costă 53 € de persoană, dar ai totul asigurat: din centrul Berchtesgadenului, unde au sediul, te duc cu autocarul până la autobuzele speciale, singurele autorizate să urce, totul este inclus în preț și nu stai la nicio coadă. În plus, ghidului nu i-a tăcut o clipă gura, povestindu-ne o grămadă de lucruri. Și erau corecte, spun asta pentru că, fiind pasionat de subiect, am citit foarte multe și știam de la început subiectul. De altfel, ăsta a și fost motivul să merg acolo.
Recomand oricui să meargă acolo folosind serviciile firmei respective. E drept, nu au și servicii de ghidaj în limba română, doar în germană sau engleză.
Oricum, cei care merg pe cont propriu au de-a face cu cozi mari și trebuie să se înarmeze cu răbdare. În plus, trebuie să se informeze exact cu privire la procedura de urmat. E posibil nici să nu mai găsească bilete, numărul este limitat. Și nici nu merge varianta extra-sezon, când nu sunt mulți turiști, pentru că drumul de acces, dificil și vara, este închis de la sfârșitul lui octombrie până la jumătatea lui mai (cam ca Transfăgărășanul nostru).
Dar sunt sigur că te-ai informat și ai rezolvat problema, nu?
În final, vreau să-ți spun că aici, pe saitul AFA suntem între prieteni și obișnuim să ne adresăm unul altuia mai puțin formal. Dacă totuși consideri că este prea mult, te rog să-mi spui, nu mă supăr dacă preferi varianta mai protocolară. Dacă nu, te rog să mă tutuiești, așa cum facem (aproape) toți aici.
Încă o dată, vă urez călătorie frumoasă și să vă întoarceți sănătoși și, bineînțeles, Cristi să facă poze, să admire peisajele, să „moțăie" liniștit, condus în siguranță de una din puținele femei care s-ar încumeta la o astfel de realizare!
Drum bun!
@calatorul: Multumesc pentru comentarii. Planificarea bugetului nu e mare belea. Cand mi-am facut traseele cu Via Michelin, am introdus marca si anul de fabricatie a masinii si mi-a calculat consumul estimativ de combustibil si costul lui la preturile actuale (evident, pentru deplasarea cu viteza legala! daca ai de gand sa mergi mai repede, va creste si consumul, fireste!). De asemenea, iti calculeaza automat si toate taxele de drum, sub orice forma ar fi ele percepute: vigneta, pay toll, taxe speciale. La aceasta se adauga costul rezervarilor de cazare si al biletelor de acces la obiective, iar apoi, costul meselor depinde de fiecare. Eu mi-am creat in excel un programel in care am coloana de planificat si coloana de realizat pe care o voi completa in fiecare seara. Astfel la sfarsit voi sti si care este abaterea de la bugetul planificat. Dupa cum stim, niciodata socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ.
S-auzim de bine!
@arcrom: Si eu multumesc pentru raspuns si detaliile oferite. Renuntasem de mult la cautarea pe ViaMIchelin dar imi amintesc de optiunea asta, am sa o folosesc data viitoare, mi se pare binevenita, mai ales cu taxele de drum pe traseu.
DEsigur ca stiu cat ma costa cazarea cand plec la drum, cu masa si celelalte cheltuieli e mai greu de prevazut, dar si noi ne incadram de regula intr/un buget zilnic estimat, insa mai totdeauna in targ socoteala nu mai seamana cu cea de acasa si atractiile si frumusetile locale ne amagesc sa le pretuim mai mult decat estimasem.
Dar nu regret nicio centima cheltuita in vacante, dimpotriva, fiecare zi si kilometru si/au meritat cu prisosinta banii si timpul alocate pentru a vedea mereu lucruri minunate.
Ceea ce va doresc din plin si astept cu nerabdare sa vad cum s/au infaptuit pe parcurs. La buna reauzire.
@arcrom:
Mi-a plăcut modul extrem de organizat în care ţi-ai planificat vacanţa. Recunosc, mă întreci cu mult la capitolul organizare .
Nici eu nu plec la drum pur şi simplu, nu las cazările la inspiraţia de moment sau la noroc. Din contră, aleg cazările cu mare grijă, fiind importante pentru mine, pentru că nu sunt genul care se mulţumeşte doar cu un pat şi un duş , împart traseul cât mai realist posibil, îmi calculez costurile legate de carburant, taxe de drum, studiez obiectivele de vizitat care m-ar interesa, întotdeauna mult mai multe decât aş putea vizita efectiv, tocmai pentru a avea de unde alege şi a mă putea replia la faţa locului. Niciodată nu am rezervat online bilete de intrare, nedorind să fiu legată de o oră anume şi nici măcar de o zi anume, lăsându-mi libertatea de a face permutări în funcţie de starea vremii, de exemplu.
Drum bun şi o vacanţă de vis!
@nicole33: multumesc! Suntem deja le drum, la primul nostru picnic. So far, so good!
@arcrom: Doamnee, va doresc toate cele bune si astept sa ne povestesti...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Al 800-lea review, retrospectivă — scris în 03.03.24 de Michi din BUCURESTI
- Nov.2023 'Bostaniada', turismul si viitorul — scris în 19.11.23 de dorgo din TâRGU MUREș
- Sep.2023 Departe de casă — scris în 28.09.23 de AZE din SIBIU
- Jul.2023 [Nume-Agenție], tepari de profesie!!! — scris în 04.08.23 de ux130143 din PITEşTI
- Jun.2023 1. File din istoria României oglindite în excursii — scris în 23.06.23 de Michi din BUCURESTI
- Jun.2023 Info utile despre zborurile charter — ar trebui să figureze în cultura turistică minimală, dar nu sunt, în (prea) multe cazuri — scris în 15.06.23 de tm67bru din TIMIșOARA
- Jun.2023 Suflet de călător — scris în 10.06.23 de robert din BUCURESTI