ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Mannheim Germania
    ÎNSCRIS: 23.10.09
    STATUS: SENATOR
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    România văzută prin ochii unui turist „străin”

    TIPĂREȘTE

    Stiu acum ce ziceti? Cine este turistul strain? Ca doara nu ai putea fi tu?

    Ba, da – eu sunt!

    Si imi permit aceasta aroganta chiar si cu riscul de a fi contrazisa sau chiar criticata deoarece eu sunt ceea care poate sa va redea ceea ce vede, simte si experimenteaza un turist venit in vizita in Romania pentru prima data.

    Cum pentru prima data? va veti mira cu siguranta… doar ai trait aici peste 20 de ani. Da este adevarat – dar trebuie sa recunosc (cu rusine) ca in anii petrecuti in tara am vizitat foarte putine locuri si ca defapt traiesc acum de mai multi ani in strainatate decat am facut-o in Romania.

    Deci hotarati voi daca am sau nu acest drept – eu oricum imi voi da cu parererea!

    Prima impresie:

    Prima impresie cand iesi din aeroport este una olfactiva. Da ati auzit bine! Mirosul este ceea ce m-a intampinat! Romania miroase altfel. Si nu este un miros neplacut – dinpotriva! este un miros de pamant proaspat arat, de fan cosit amestecat cu parfumul de flori salbatice si uneori recunosc ca mai trece si o mica adiere de balegar uscat la soare. Este un miros de tara (sat) chiar daca ai aterizat intr-unul dintre cele mai mari orase ale tarii (la mine a fost Timisoara).

    A doua impresie a fost ca totul este mic si compact. Orasele sunt defapt in comparatie cu cele din Germania la nivelul satelor si aici vorbesc de orase de marime mijlocie precum Sibiu si Deva. Orasele din Romania le poti parcurge cu usurinta pe jos (cel putin centrul istoric care este de interes turistic) si aceasta este din nou ceva pozitiv. In Sibiu ne-am cazat la „marginea” orasului – asa era descrisa locatia hotelului si in mai putin de 15 minute intr-o plimbare lejera se putea ajunge in piata centrala. Orasul mi s-a parut frumos, curat incarcat de energie pozitiva cu zeci de terase si restaurante care mai de care mai ademenitoare.

    Ce sa mai zic de Sighisoara, una dintre cele mai interesante orase cu un centru istoric compact care mi-a adus aminte de parcurile de distractie din America. In Sighisoara am ales hotelul Central – si intradevar mai central nu se putea – in fata noastra se ridica orasul vechi cu cele cateva cladiri medievale – un oras cu o spiritualitate deosebita. Oamenii foarte prietenosi cand ne auzeau vorbind limba germana.

    Tura de care mi-era aproape groaza Brasov- Rasnov- Bran-Sinaia a fost o placere si ar fi si pentru un turist strain care are posibilitatea sa vada stranse la un loc atat de multe locuri deosebite.

    Cand am plecat cu trenul din Sibiu spre Sighisoara nu mi-a venit sa cred ochilor – doar campii si dealuri aproape nelocuite si chiar si orasul Copsa Mica pe care mi-l imaginam ca fiind un moloh ingropat in cenusa grie era defapt trecand pe langa el un satuc o copsa MICA! cum defapt se si numeste.

    Ce mi-a sarit in ochi – mai mult sau mai putin negativ!

    Punctualitatea. Obisnuita fiind din Germania am incercat si reusit mereu sa ajung la ora stabilita la gara. Am fost dezamagita cand aproape de fiecare data a trebuit a astept 20-30 de minute? Nu! deoarece nu ma asteptam la aceasta, ca dealtfel nici in alte tari ale Europei de sud sau est. Aici ceasurile merg altfel si un turist strain stie ca se afla in vacanta.

    Calitatea hotelelor si a serviciilor. Da, recunosc ca oriunde ai fi in lume primesti ceea ce platesti – deci cu cat pretul unui hotel este mai mare cu atat te astepti ca serviciile sa fie mai de calitate. Nu si in Romania. Aici nu poti tine cont de aceasta (cu exceptia hotelului Ioana din Sinaia care este de o categorie exceptionala si din punct de vedere al serviciilor). Astfel am avut impresia ca cu cat hotelul este mai mic si mai familiar cu atat serviciile sunt mai bune. La o pensiune primesti uneori si comfortul si oamenii isi dau silinta sa te multumeasca. La un hotel de 4 stele chiar daca esti strain vei fi servit ca un numar si nu ca o persoana.

    Comunicarea. Aici nu am sa va dau exemplul meu deoarece eu vorbesc perfect limba romana insa au fost nenumarate cazuri cand sotul meu a trebuit sa se descurce singur si din pacate trebuie sa marturisesc ca in Romania limbile straine sunt la pamant. Engleza, limba internationala este foarte rar folosita. Chiar si la receptie unde astepti aceasta am avut uneori probleme. Ce sa va mai spun de taximetristi. Erau chiar mandrii sa-mi povesteasca ca au chiulit la scoala la orele de limba engleza si ca defapt nici nu au interesul sa o invete. In Brasov l-am trimis special pe sotul meu sa-si caute un sofer pe placul lui – deoarece aveam sa petrecem cu el aproape intreaga zi. A fost destul de greu dar am avut noroc sa intalnim unul dintre putini vorbitori de limba engleza care traise peste 3 ani in SUA. Cand l-am indemnat sa scrie pe masina informatia ” I speak english” ne-a privit mirat, de ce? I-am explicat ca straini care vor venii in vizita in Romania il vor alege cu siguranta pe el – ca aceasta este aproape sein USP printre ceilalti taximetristi. La noi in Germania se scrie aproape peste tot in restaurante / magazine / farmacii – ce limbi se mai vorbesc. Si nu de putine ori scrie si “Vorbim romaneste”:-). deci credeti-ma comunicarea este de mare importanta pentru un turist strain.

    Obiectivele turistice– nu va jenati sa arati ceea ce aveti! fiti autentici si nu incercati sa copiati alte tari. Cand am intrebat de ex. in Bucuresti ce sa vizitez? receptionista sa-mi descrie care dintre malluri este mai atragator. Pe straini nu-i intereseaza sa vada modernismul – aceasta este poate intresant intr-un oras ca New York dar in Romania turistul doreste ceea ce este autentic tarii- ceea ce se gaseste doar aici. Si nu va rusinati de strazile nepavate din satele de tara, de hartoape si de carul cu boi, de oile de pe marginea strazilor si de ciobani. Nu va jenati nici de faptul ca cladirile au obloane de lemn la ferestre Fiti mandrii de aceasta! Pentru aceste impresii vor venii straini aici.

    Ce m-a impresionat pe mine si pentru ce asi recomanda si altora sa vina sa viziteze Romania.

    Apropierea de natura – rar mai gaseti tari in Europa unde iti este atrasa atentia sa ai grija ca umbla ursi prin padure – o experienta inedita pe care am avut-o noi a fost in restaurantul Forest din Sinaia unde in timp ce luam micul dejun a aparut un iepuras de sub masa si s-a ridicat in doua labute.

    Mancarea– chiar daca voi aveti impresia ca toate produsele sunt artificiale si pline de E-uri – in comparatie cu alte tari – Romania are produse naturale in cantitati enorme. Folositi-le. Si nu va jenati de bucataria traditionala – nimeni care vine in tara nu doreste sa manance o pizza si nici o saorma… ci mamaliga cu branza si sarmale (sotul meu si acum mai viseaza la ciorba de burta pe care a mancat-o acolo).

    Traditiile romanesti – mărţişorul si colinda din Ajunul Crăciunului sunt printre cele mai frumoase tradiţii româneşti. Pastrati-le. E absurd sa se ignoreze acestea si sa incepeti si voi cu Valentine's day si Halloween.

    Simplicitatea, ospitalitatea oamenilor si naturaletea locurilor sunt comorile Romaniei!

    ## end review sc

    [fb]
    ---
    Trimis de Pami* in 30.08.17 11:03:05
    Validat / Publicat: 30.08.17 13:34:11

    VIZUALIZĂRI: 1399 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38 PMA (din 38 voturi)

    ECOURI la acest articol

    13 ecouri scrise, până acum

    mishu
    [30.08.17 13:40:36]
    »

    @Pami: Daca as fi putut sa te votez macar cu fiecare deget al mainilor mele as fi facut-o sigur. Chiar daca Romania este casa mea si eu ma simt uneori turist pe aici. Anul acesta am facut un minicircuit prin tara si despre care am inceput incet, incet sa povestesc. Am fost atat de incantata de ceea ce am vazut ca as vrea sa repet experienta si anul viitor. Am trait si noi multe dintre experientele povestite de tine aici si de unele mi-a fost rusine de multe altele in schimb am fost mandra.

    Te felicit din inima pentru articol si odata cu primul vot sper ca ceea ce ai scris tu sa fie un semnal si un indemn pentru noi toti.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
    Dan&Ema
    [30.08.17 15:06:27]
    »

    @Pami:

    Mi-a placut mult perspectiva redata de tine aici. E poate prea laudativa, dar este perceptia ta.

    Sunt valoroase mentiunile referitoare la taximetristi vorbitori de anumite limbi straine. Ar putea folosi acest avantaj cei care il si au. Sub rezerva ca daca ar aparea aceasta reclama individuala si ar avea succes, si-ar pune-o majoritatea in geam chiar daca ar fi falsa. Parerea mea.

    Romania este minunata si are multe de oferit. Si ne putem bucura avantajele pe care le avem.

    Mi-a placut concluzia.

    Felicitari!

    Alles Gute! Besuche oefter Dein Heimatland! (viziteaza mai des patria ta!)

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
    elviramvio
    [30.08.17 18:27:32]
    »

    @Pami:

    Frumos articol, l-am citit de doua ori si abia acum am ajuns sa pot scrie un ecou. Spre deosebire de colegii Mishu si Dan&Ema, eu ti-as spune ca te-a impovarat mult revedera cu plaiurile natale si vezi realitatea un pic altfel. Stiu ca ecoul meu poate naste controverse, poate sa-mi atraga antipatia multora de pe aici dar adevarul trebuie spus si recunoscut.

    Noi romanii am avut multe bogatii naturale, multe monumente istorice, folclorice, traditii, e doar o lupta a celor mari sa le distruga! Ai vazut Pelesul, s-ar putea ca in curand sa se inchida pentru ca statul este zgarcit! Stii cate cetati antice avem care zac in buruieni sau au fost pur si simplu arate?! Stii cate monumente sunt asteptate sa cada pentru a fi vandut terenul? Azi avem inca paduri cu animale care nu se mai regasesc in Europa. Nu vor mai fi pentru ca unii macelaresc din placere umana!! Despre produsele cu E-uri nu-ti dau decat de gandit, eu am o casuta veche, batraneasca, intr-un sat argesean. Cumpar produse putine de la o singura familie pentru ca-i cunosc bine, altfel stiu cum se face agricultura si pomicultura si acolo, stiu ca apa care uda pasunea din valea satelor din jur nu este curata, apa Dambovitei care se bea de localnici candva acum nu este potabila, am vazut straturile de plastic alternand cu pamantul pe malul apelor din zona...

    Sunt multe de spus, ma opresc aici. Doar atat, am avut o tara minunata si bogata, inca s-ar mai putea face acea gradina a raiului de care se spune, dar nu se vrea. Nu sunt carcotasa, asa cum am spus am ceva legaturi cu taranii, insa ma feresc sa cumpar din targurile traditionale, zise fara E-uri sau conservanti, mai ales ca sunt si alergica si stiu ce am patit de cateva ori și pentru ca unii ne-au mai povestit cate ceva din tainele muntilor de produse.

    Minunata noastra tara cu bogatiile ei reale, valoroase, se pierde incet, incet. Tu ai privit-o cu emotia pe care si eu o traiesc, rar, cand imi revad locul primei copilarii in Baraganul Brailei! Dar sunt constienta ca atunci inima este cea care bate tare. Apoi sa nu uitam ca lumea, vrem sau nu, se schimba, asta-i evolutia de secole, asta-i globalizarea, tot de secole. Dar abia astept sa ajung in Bucovina, asa cum este ea azi!

    Vacante cat mai frumoase iti doresc, oriunde in lume! (mi-ai amintit ca zilele trecute venind de la greci prin Bulgaria unde am facut un popas, vorbeam despre natiile care au populat si s-au tot schimbat prin Balcani. E interesant ce mostenim noi, ce bulgarii, sarbii, etc., oare ce-i al nostru si ce-i al lor din stramosii primordiali?!)

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
    Radu Tudoran
    [30.08.17 19:24:09]
    »

    Fara suparare, dar punctualitatea trenurilor din Germania tine de traditia orala. Acum douazeci de ani era o realitate, astazi insa este o iluzie. Imi petrec jumatate de an in vestul Germaniei si folosesc destul de mult trenul. M-am saturat de intarzieri, de 5,10,30 min. spaeter, etc. In Romania nu am mai folosit trenul de vreo zece ani si am crezut ca mai au trenuri doar la Muzeul CFR Aici nu-mi dau cu parerea

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
    Zoazore
    [30.08.17 21:39:33]
    »

    @Pami: M-ai emoționat până la lacrimi! Și DA, TU EȘTI un turist străin, și DA, tu vezi România cu ochii turistului străin!

    Bine-ar fi ca mulți fițoși, cărora le ”pute” România (nu mă refer la petrecerea concediilor, ci la restul zilelor din an!) să citească ce zici tu pe-aici!

    Mă-nclin, @Pami!

    monaserban
    [30.08.17 21:48:01]
    »

    Frumos, Pami acest articol.

    Cu limba engleza am avut pb prin unele locuri in Germania. Cu tristete, imi pare rau sa vad cat de depopulate sunt multe dintre orasele si satele noastre, caci vremurile nu sunt ok si cum in unele locuri nu au de lucru oamenii pleaca.

    Am avut ocazia sa vad multe locuri frumoase din lume, dar cu acelasi entuziasm vizitez si Romania, care are o mutime de comori. Anul acesta am descoperit Cheile Nerei, Marginimea Sibiului, Sarmisegetuza am mers din nou pe Transfagarasan. Locuri fabuloase.

    Cineva imi zicea, dupa ce ai colindat atat in lume, cum ti se pare Romania. Superba, verde cu clima temperata avem ape, munti, fluviu, dealuri, delta, mare, dar trebuie sa ne unim sa constuim o infrastructura noua si moderna, sa dezvoltam scoli, unde toti copii sa poata invata o limba, sa incurajam mestesugurile vechi, care au mare pretuire in alte zone.

    Fata de acum 10 ani si la noi s-au dezvoltat multe, dar nu poti sa te scoli maine in Romania, sa vezi ceea ce in Europa de Vest sau America s-a construit in zeci de ani.

    Ar mai fi si altele de zis, dar ma opresc aici...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
    elviramvio
    [31.08.17 08:53:14]
    »

    @monaserban:

    Bulgarii construiesc cu sarg - duminica lucrau cu toate fortele la autostrada spre Kulata in zona Blagoevgrad si dupa cum am vazut, cred ca anul viitor vom circula pe ea. Am plecat la aceleasi date cu ei spre libertate, ei au avut o perioada mai grea dar acum trag tare spre turism si, chiar cu unele poticneli, le iese al naibii de bine.

    Comparam Sofia cu Bucurestiul zilele trecute, sunt inaintea noastra si acolo. Si crede-ma ca ma doare sufletul ca noi nu suntem in stare si tot distrugem, zi de zi mai mult.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
    giuliani
    [31.08.17 11:42:21]
    »

    La mirosul de balegar nu cred ca ii intrecem pe nemti Peste tot aici (in Germania) miroase a balegar, iar de 4-5 ori pe an chiar cateva zile la rand...

    Pami*AUTOR REVIEW
    [31.08.17 15:59:45]
    »

    dragii mei cititori... nu voiam sub nici un fel sa fac o comparatie intre Germania si Romania (pentru aceasta imi cer scuze si dau dreptate celor care locuiesc aici in Germania in tot ceea ce au criticat).

    Acest articol vrea doar sa va dea curaj si incredere in faptul ca Romania are un potential enorm ca tara turistica.

    Urmaresc aproape zilnic un program tv aici in Germania unde se fac reclame la diferite destinatii de vacanta. Bulgaria cu litoralui ei la Marea Neagra este momentan pe locul 1! Si asta ma doare...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
    crismis
    [31.08.17 16:09:55]
    »

    @Pami: Bulgaria chiar merită acel loc, o cred și eu, tot cu inima grea, ca și a Elvirei... E frumoasă România și s-au schimbat multe în bine, mai ales în turismul montan. Pe litoral mai sunt multe de făcut...

    hugovictor
    [10.06.19 09:05:04]
    »

    Locuiesc de circa 20 de ani, intr-un oras prin excelenta turistic (Venezia - perla Adriaticii), am la 100 de km si perla Alpilor (Cortina), la fel, o somitate turistica, provin dintr-un oras turistic (Mangalia), ... dar vacantele mele, indiferent cite sint, sint facute neaparat in Romania, chiar daca trec si prin Balcani, sa-mi clatesc ochii!

    Nu ma satur insa de Apuseni, de Maramures, de Bucovina, de Clisura Dunarii sau zona montana, in general. Si-mi place de la partea istorica, si pina la eno-gastronomia specifica zonelor respective.

    Am si ceva reclamatii insa! De pilda, in Martie am fost la vestita "Cetate" a lui Dinescu, ... care mie mi s-a parut un kitch total, sau, ... la Bailesti, unde speram sa vad un muzeu dedicat lui Amza Pelea, marele actor, iubit de toti romanii.

    Am gasit o strada care ACUM se asfalta, o casa-muzeu inchisa (se deschide functie de ciclul menstrual al celei care trebuie sa stea acolo) (scuzati, dar nu m-am putut abtine!).

    Nu va mai povestesc de eno-gastronomie romaneasca, ca ma apuca damblaua! Mereu mici, si ciorba de burta, ... facute de diversi neofiti in ale gastronomiei, facuti la apelul bocancilor prin armata, sau cine stie ce cantina de fosta intreprindere socialista.

    Si cu bautura, ... in orice restaurant din lume, daca vrei UN PAHAR de 50 ml de vin, ti-l aduc, in schimb la noi, nu tata, ... cu sticla!

    Sa nu mai amintesc de " pizza cu de toate" sau alte " delicii gastronomice" imprumutate. Sau clasica, ... " avem doar ceafa la gratar, cu cartofi prajiti" ! Degeaba-i spui ca esti diabetic, ca ai tensiune, si nu-ti priesc grasimile, ... dar iti este foame!

    Daca vrei un dulce, neaparat " papanasi" prajiti in ulei abundent, cu tone de smintina si dulceata (vezi " Cheile Butii" in Valea Jiului).

    Daca ceri o cafea, evident ti se aduce "expresso. italiana" ca aia turceasca, neaos romaneasca, sta in git!

    Daca te cazezi undeva si soliciti un banal sul de hirtie igienica, deja esti pe black list, ca " personna non grata" . Cum indraznesti sa ceri asa ceva, dupa ce platesti 30 pina la 50 de Euro pe ziua de cazare?

    Nu mai vorbim de un pahar in camera, ca sa poti lua medicamentele cu apa, sau prosoape, becuri, etc.

    As mai avea plingeri, dar poate ca-i cazul sa fac un rewiew pe chestia asta.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
    Zoazore
    [10.06.19 10:34:25]
    »

    @hugovictor:

    As mai avea plingeri, dar poate ca-i cazul sa fac un rewiew pe chestia asta.

    = N-ar strica!

    Poate mai vad unii-altii abilitati cam cum se vede Romania pri ochii unui turist strain. Fiindca, dupa acte, sunteti turist strain!

    hugovictor
    [10.06.19 13:23:24]
    »

    @Zoazore: In mod cert sint " turist strain" , ... am cetatenia, vin numai cu actele italienesti, ... si nu de fitze, ci din motive practice: carnetul de sofer este italian, actele masinii, italiene, numarul masinii la fel, s. a. m. d. Si apropos de cum vad romanii, ... de multe ori pling in sinea mea cum am vazut maramuresenii in 2000 la Sapinta, in costumele lor populare, voiosi si plini de viata, ... si cum i-am vazut anul trecut, in blugi, cu rochii fistichii precum tigancile, cu geci de piele si sepci de baseball in cap in loc de palarii, tristi, abatuti, incruntati, ... Pina si in batrinul cimitir te priveau un pic cu ura parca!

    Pai, asa au fost romanii? Erau cergile alea ale lor pe garduri, inflorate si minunate, cu vestitele straitze, ... Acum, chinezarii si porcarii industriale. Gaseai ciubere, linguri si polonice de lemn, impletituri, ... Acum, ... nimic. Pai asa?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    crismis, Dan&Ema, elviramvio, giuliani, hugovictor, mishu, monaserban, Pami*, Radu Tudoran, Zoazore
    Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062033891677856 sec
    ecranul dvs: 1 x 1