Câteva [date] esențiale la plata cu cardul în străinătate
Buna tuturor,
Am sa scriu câteva reguli referitoare la plata cu cardul in străinătate, dupa o informare mai amănunțită am reușit si eu sa aflu cum sta treaba.
De aceea am sa împărtășesc cu voi ceea ce am aflat. Daca cei care vor citi review-ul meu știu aceste lucruri, si vor părea pentru ei ceva stupid, va rog sa nu ma condamnați, deoarece eu nu le-am știut decât dupa ce m-am informat.
Deci sa revin la ce voiam sa va spun si sa nu deviez de la subiect, iată câteva reguli de baza care ar trebui sa le știe un utilizator de card in străinătate :
Folosirea cardului în străinătate
Cardurile sunt o modalitate de plată sigură şi uşoară în străinătate. Iată câteva recomandări simple privind păstrarea şi folosirea cardului atunci când călătoreşti.
Înainte de a pleca:
Verifică data expirării cardului
Asigură-te că ai suficiente fonduri în cont şi că eşti la zi cu plăţile de pe card
Fă o fotocopie a cardului şi a paşaportului sau buletinului, dar păstrează copiile separat
Când ajungi la destinaţie:
Încearcă să nu păstrezi cardurile şi numerarul în acelaşi loc – astfel, dacă se întâmplă ceva, nu vei pierde totul
În locurile aglomerate, păstrează geanta sau portofelul aproape de corp – şi chiar dacă nu este foarte elegantă, o borsetă sau orice tip de geanta destinată banilor poate fi foarte utilă
Când plăteşti cu cardul, verifică informaţiile de pe bonul de vânzare înainte de a semna sau de a introduce codul PIN (numărul personal de identificare)
Foloseşte casetele de valori sau seifurile din camerele de hotel
Păstrează câte un exemplar al tuturor bonurilor fiscale şi verifică-le cu extrasul de cont
Memorează codul PIN dacă intenţionezi să foloseşti bancomatul pentru a retrage sume în moneda locală – şi asigură-te că nu te urmăreşte nimeni atunci când retragi bani
Sper sa fie utile aceste informații si altor utilizatori de card, mie, mi-au folosit.
Vacanta plăcuta tuturor si atenție sporită oriunde călătoriți.
Trimis de Gratian* in 30.07.16 22:55:25
28 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
28 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Filozofări... turistice, DE LA LUME ADUNATE" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!
-----
Am adăugat date în titlu, dacă dorești să punem alt cuvânt, te rog să faci o sesizare și vom modifica.
Utile sfaturile si recunosc ca desi foarte bune, uneori nu am tinut cont de separarea locului sau locurilor unde pastrez fondurile intr-o calatorie. Pe vremea cand umblam cu cash, eu castigand incredere in carduri abia mai tarziu, sa spunem in al doilea val, repartizam fasicuri de bani in bagaje diferite / borstea / geanta.
As mai puncta un aspect legat de plata cu cardul de care eu m-am lovit ultima data anul acesta. Exista limitari sau verificari suplimentare la unele plati / tranzactii online functie de destinatarul platii. Este vorba de 3d secure care este o masura de siguranta inteleg, dar un inconvenient (pentru mine cel putin) cand am nevoie sa platesc ceva si vad ca mi se cer date si coduri si linkuri de urmat sau completat pe care atunci cand am nevoie nu le stiu.
@Gratian - de fapt, nu e vorba despre „plata cardului”, ci despre „utilizarea cardului”. Dar în afară de asta, ar mai fi câte ceva de adăugat:
- prima și prima dată ar trebui să verificați la bancă sau prin aplicația de online banking limitele cardului respectiv: pentru plata la POS, extragere de la bancomat etc. și (nu în ultimul rând) dacă e activat pentru a putea fi utilizat în afara țării;
-
”Fă o fotocopie a cardului şi a paşaportului sau buletinului, dar păstrează copiile separat
Da, și dacă le pierzi / uiți pe undeva e exact ca și cum ai fi pierdut originalele. Dacă e musai să aveți la dispoziție copii după acte (copia cardului e oricum inutilă), stocați-le eventual pe un cont de cloud, accesibil de oriunde dar exclusiv de către deținător;
-
”o borsetă sau orice tip de geanta destinată banilor poate fi foarte utilă
Da, utilă pentru hoți, să știe exact ce obiect trebuie să fure.
-
”Când plăteşti cu cardul, verifică informaţiile de pe bonul de vânzare înainte de a semna sau de a introduce codul PIN (numărul personal de identificare)
Bonul se emite întotdeauna DUPĂ plată. Se poate eventual verifica suma afișată pe casa de marcat / POS.
- verificați la intrarea în magazin (hotel etc.) dacă este acceptat cardul pe care îl dețineți. De exemplu, în Germania există multe prăvălii care nu primesc decât carduri EC (electronic cash - o chestie specifică lor, în special datorită securității mult mai mari față de restul cardurilor). Evident, acolo VISA, MAESTRO sau MASTERCARD sunt inutile.
- dacă aveți o aplicație de internet banking, NU o utilizați pe rețele publice wifi fără parolă (necriptate)!
- pe cât posibil, luați la voi două tipuri de card (VISA / MASTERCARD de exemplu), iar dacă veți închiria o mașină (și chiar și pentru alte servicii unde e necesară o garanție) cel puțin unul dintre aceste carduri să fie de credit!
- și pentru că veni vorba despre cardul de credit: NU îl folosiți ca să scoateți ca$h din bancomate - comisioanele și dobânda la creditul astfel creat sunt de-a dreptul nesimțite! E doar pentru cazuri de ultima speranță! Nu uitați să acoperiți creditul imediat ce aveți alte fonduri disponibile; la extragerea de ca$h, nu există perioadă de grație, dobânzile curg din momentul extragerii!
- și dacă tot am vorbit despre extragerea de ca$h din bancomate - cel mai bine e să luați o singură dată, o sumă pe care o considerați suficientă pentru toate cheltuielile sejurului, plus o marjă de cca 10% în plus, pentru siguranță. Altfel, veți plăti comisioane inutile și va rezulta la final un curs dezamăgitor de slab.
Pfff... cam atât. Mă tem că am scris mai mult ca autorul.
Ah! nu chiar: mai e ceva, apropo de siguranță: NICIODATĂ nu pierdeți cardul din ochi! de altfel, în majoritatea locurilor veți observa că nici măcar nu se mai ating de el vânzătorii, clienții fiind rugați să-l pună în POS (sau să-l scaneze pentru plățile contactless) singuri.
Nu lăsați persoane străine să manevreze diferite aparate care merg pe baza unui card dacă nu vă descurcați cu acestea, sub pretextul că vă ajută (oricât de bine ar arăta; sunt și hoți cu costum și cravată!) - apelați eventual pentru ajutor fie la o persoană din angajații acelei firme, fie (dacă e un punct de lucru fără personal) apelând linia de servicii clienți a firmei, la nr. de telefon afișat (obligatoriu!). Altfel puteți rămâne fără card și fără bani (de exemplu, vezi impresii).
Acordat un SB pentru articol. Poate ca asa cum ai spus tu expui doar experienta personala, insa prin ecouri articolul se completeaza, astfel incat foarte util mi se pare ecoul lui @Dragos si ce as mai adauga eu ca si o confirmare a celor spuse de Dragos este ca am incercat sa folosesc in Austria in cateva supermarket-uri carduri VISA, MAESTRO sau MASTERCARD emise de banci diferite (printre care si Raiffeisen) si nu mi le-au acceptat platind in final cash.
Nu m-a deranjat pentru ca nu erau sume mari voiam doar sa verific plata cu cardul insa nu stiam de ce nu le accepta, acum inteleg.
In China insa am folosit aceste carduri fie in magazin fie in aeroport si nu am avut probleme.
Oricum articolul este binevenit deoarece in acest fel asteptam cat mai multe sfaturi/ experiente personale.
@Dragos:
De mare valoare completarile tale cum ai spus tu insati poate mai cuprinzatoare decat ale titularului de articol. Dar ma bucur ca s-a deschis un asemenea fir de discutii si apreciez mult completarile tale, la obiect. Daca as cunoaste macar jumatate din sfaturile pe care le-ai postat in timp pe AFA, as fi trait cel putin un sejur in plus in aceeasi bani cheltuiti pana la varsta asta in scop turistic.
Mda... tot am uitat ceva: deși poate părea că nu are nicio legătură cu acest topic, ar fi bine ca înaintea plecării în străinătate să verificați la Fisc, să nu aveți niciun fel de datorii (amenzi neplătite, taxe etc.).
M-am trezit de două ori cu conturile blocate (toate! fără niciun preaviz!) din cauza asta: odată a fost vorba despre o amendă de circulație a fiului meu de care habar n-aveam (de amendă adică, nu de copil!), și altă dată de un impozit pe care ar fi trebuit să-l plătească fosta soață și a „uitat” (?)...
Fiind în țară, am reușit să rezolv relativ repede problemele, dar oricum am stat câteva zile fără să pot avea acces la fondurile mele.
Așadar, atenție și la... neatenție!
@Dragos: Da, foarte bune completările aduse de tine. De aceea se scriu pe AFA păreri si ce au pățit unii sau alții prin lume, daca nu se oferă destule informații in articol, sa vina si alții cu completări prin ecouri pentru a aduna cât mai multe informații posibile asupra unui lucru, deoarece informația este cheia
@Gratian -
Foarte bune completarile lui Dragos, practic m-a scutit de a scrie eu cateva dintre ele. Eu folosesc mereu doua carduri de la doua firme diferite si am si aplicatia SMS-ului, adica primesc pe telefonul ales informatia sumei platite, locul platii si numele firmei dar si a soldului ramas in cont. Plus ca, de obicei, nu toti banii ii tin in contul de card ci o parte in depozite nu mari dar pe care le pot transfera in contul de card prin internet, desigur nu wi-fi public sau cele ce nu imi par sigure (cafenele, benzinarii si nici chiar a hotelului daca am ceva dubii). De obicei, daca nu am incredere sa folosesc reteaua hotelului sau am probleme cu internetul pe telefon, imi face transferul intre conturi cineva din tara -fiul -cand am nevoie.
Si da, nu se tin in acelasi loc doua carduri si banii, de obicei noi impartim sumele dar si cardurile, bineanteles eu si sotul stim fiecare pin-ul la toate cardurile.
Regulile sunt valabile si in tara noastra.
As mai adauga si eu ceva... in momentul in care decideti sa va deschideti un card de credit, cereti informatii despre ofertele bancii respective. Exista carduri de credit care au optiuni speciale cu comision 0 atunci cand scoti bani intr-o tara din UE. Eu am un asemenea card in Germania, e drept, comisionul de retragere in Germania e foarte mare (nu stiu cum e in Romania, dar trebuie sa fie si acolo ceva de genul), asa incat in concediu scapi de o grija.
Posibil sa fie asa ceva si in Romania, merita incercat.
@giuliani -
”cereti informatii despre ofertele bancii respective. Exista carduri de credit care au optiuni speciale...
Despre carduri cu astfel de opțiuni în România, nu am auzit; dar asta nu înseamnă că n-ar exista.
Dar dacă tot vorbim de carduri cu opțiuni speciale, ar fi bine să amintim aici despre cardurile GOLD și PLATINUM. N-ar fi rău să verificați la bancă dacă nu cumva vă puteți califica să deveniți deținătorul unui astfel de instrument de plată „de elită”.
Iată doar câteva dintre opțiunile suplimentare oferite de un astfel de card la o bancă:
”- In conditiile pierderii, furtului sau deteriorarii cardului in strainatate, ai acces la servicii de urgenta:
* serviciul cash de urgenta in avans in strainatate in limita a 1.000 EURO/saptamana. Serviciul este furnizat de Visa Service Center (VISC, centrul de asistenta VISA)
* serviciul inlocuire card de urgenta in termen de 3 zile lucratoare. Serviciul este furnizat de Visa Service Center (VISC);
- Iti ofera acces la VISA Luxury Hotels: o selectie a celor mai elegante hoteluri din intreaga lume; acest program ofera beneficii in exclusivitate pentru posesorii VISA GOLD:
* statut de invitat VIP
* cea mai buna oferta de cazare disponibila
* camera mai buna la sosire, atunci cand este posibil
* mic dejun continental
* Internet gratuit in camera sau parcare cu valet
* check-out la ora 3 PM, atunci cand este posibil
* voucher in valoare de 25 USD (sau echivalent) pentru mancare sau bautura
- Iti ofera asigurare pentru cumparaturile facute: bunurile achizitionate cu cardul sunt protejate in caz de furt sau deterioare accidentala.
In plus:
- beneficiezi de curs de schimb preferential pentru schimburile valutare in lei-EUR / lei-USD.
Descrierea unor (alte) astfel de instrumente mai puteți citi aici.
Aș adăuga că există rețele de bancomate independente care au un curs bun de schimb, sau mă rog, suficient de bun încît să nu fie cazul să le ocolești. Unele îți afișează și cursul de schimb și suma totală în lei care va fi debitată din contul de acasă, deci știi exact cîți bani scoți.
Și eu încerc să scot o dată cash o sumă suficientă, de regulă cu prima ocazie (aeroport, benzinărie etc.), dar păstrez pe card un fodn de urgență și banii de cazare (dacă am rezervat pe vreun site unde am garantat cu cardul, pentru că uneori hotelul blochează oricum o sumă de pe card, așa că plătesc cu cardul ca să nu stau apoi să fac cereri să se deblocheze suma).
La plimbare pe stradă caut să nu am mai nimic voluminos la mine, doar banii în același buzunar cu telefonul.
Am o remarcă vizavi de treaba cu cardurile de credit. Cred că la noi se folosește denumirea asta ca termen general, pentru orice card. De ce zic asta: pe unele siteuri de rezervări hoteliere scrie că trebuie să ai un card de credit. Eu nu am decît carduri de debit (cu utilizare națională și internațională), dar nu am avut niciodată probleme, au fost acceptate, debitate, am plătit cu ele la hotel etc. La fel cînd am dat cardul garanție la rent-a-car (în Germania, unde sînt mai umani decît alte țări). Practic în orice situație mi s-a cerut un card de credit am folosit un card de debit fără probleme. Și Mastercard, și Visa.
@Dragos - Sfaturile de mai sus sunt cu siguranta foarte folositoare pentru multi colegi de site sau cei care le citesc - pentru mine, in mare parte, nu-si indeplinesc rostul de ajutor pentru ca nu folosesc card aproape deloc. La locul domiciliului scot cah-ul necesar odata pe luna de la ghiseul bancii sau de la automatul bancii (cu cardul bancii resp.) iar plata la magazine, benzinarii, etc o fac cu numerar.
Singurul loc unde am nevoie de card este ROMANIA si anume in aeroport la inchirierea masinii - deh, nu merge altfel.
In schimb sfatul cu privire la ptroblema cu fisc-ul...
Nu cred ca este locul potrivit pentru a dezvolta acest subiect aici. Doar atit: Ce-ai povestit tu este poate posibil in Romania, cu toate ca, dupa cunostintele mele, nici acolo nu se prea potriveste.
O poprire pe cont, sau blocare cum ai scris tu, se face doar printr-o hotarire judecatoreasca. Un demers care, pina sa se recurga la acest lucru, are din punct de vedere a legii, o suta de mii de obstacole si pasi care musai trebuie indepliniti pina se ajunge la acest ultim si extrem demers.
Sincer sa fiu, daca ma gandesc citi capete studiate avem aici pe site (cu siguranta si in acest domeniu) si nimenea nu se seziseaza sau e deranjat de o asemenea informatie, din punctul meu de vedere gresita, ce sa mai spun??!!
In plus, ce are fiscul de-aface cu amenda de circulatie?
@Michaell -
”Sfaturile de mai sus sunt cu siguranta foarte folositoare pentru multi colegi de site sau cei care le citesc - pentru mine, in mare parte, nu-si indeplinesc rostul de ajutor pentru ca nu folosesc card aproape deloc.
Și de ce mi te plângi mie?!? Nu eu am scris articolul! am adus doar câteva completări...
”O poprire pe cont, sau blocare cum ai scris tu, se face doar printr-o hotarire judecatoreasca.
Poate la voi. Aici, se aplică prevederile Codului Fiscal.
Oricum, ca să pun totuși lucrurile la punct, revin cu o actualizare: cum „faptele” mai sus relatate de către mine s-au petrecut cu ceva ani în urmă, pe atunci se aplica alt Cod Fiscal, care prevedea „ca intai erau blocate conturile si de abia dupa aceea erau instiintati contribuabilii. Vechile reglementari prevedeau ca organele fiscale puneau poprire pe conturile firmelor / persoanelor si odata cu transmiterea somatiei si a titlului executoriu catre acestea trimiteau si la bancile la care erau deschise conturile adresa de infiintare a poprii. In plus, Codul de procedura fiscala mentiona vag ca despre aceasta masura urma sa fie instiintat si debitorul, insa nu specifica in mod concret un anumit termen. ”
Văd că între timp le-a mai venit mintea la cap - și prin OUG nr. 8/2014, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 151 din 28 februarie 2014 și care a intrat în vigoare la aceeași dată, s-au modificat prevederile referitoare la poprire cuprinse în Codul de procedură fiscală.
Mai exact, noile reglementari stabilesc ca pentru stingerea creanțelor fiscale, Fiscul va putea pune poprire pe conturile bancare ale contribuabililor doar la împlinirea termenului de 30 de zile de la data la care au comunicat acest lucru contribuabililor, adică data comunicării somației.
Totuși, cum uneori e posibil ca având roluri la mai multe administrații financiare, să fiți „înștiințat” la o altă adresă decât cea de domiciliu asupra acelei creanțe, iar termenul de 30 de zile să curgă fără știrea voastră, se ajunge tot la ceea ce ziceam mai sus, dacă nu verificați singuri.
@abancor - colega, ce să spun - ai avut baftă! Fiul meu și-a luat-o când, odată ajuns pe aeroportul din Viena și mergând la ghișeul de închiriere mașini nu au vrut să-i dea mașina (deja achitată în avans) pentru că nu avea un card de credit pentru a garanta cu el. Cu chiu cu vai a reușit să-i convingă, dar nu fără a lăsa acolo un depozit ca$h destul de consistent (pe care am reușit din fericire să i-l transfer de urgență pe cardul lui de debit)...
E drept că la noi se confundă noțiunea de card de credit cu cea de card în general, ca instrument de plată. Și tocmai de aceea e bine ca uneori să dăm o atenție mai mare asupra acestui detaliu -uneori poate face diferența. (După acea întâmplare, chiar și eu mi-am făcut unul!)
@Dragos - Nu m-am ,,plins,, la nimenea, ba mai mult, Tu ai fi ultimul la care m-as ,,plinge,,
Poate nu m-am explimat corect si doresc sa corectez: Ecoul meu a fost o reactie doar la ce-ai scirs tu, deci nu m-am ,,plins,, ci am raspuns cu un ecou la ce-ai postat tu - la fel cum ai facut si tu, nimic mai mult sau mai putin.
Ok, asta fiind clarificat, ma tem ca in ciuda explicatiilor pe care le-ai adus in prealabil cu privire la demersul unei blocari de cont (poprire) totusi sa nu fie corect ce-ai scris.
Repet: Intr-un stat de drept, un JUDECATOR hotareste daca, cum si in ce fel este permisa o interventie asupra drepturilor tale, aici fiind vorba de blocarea contului, si in nici-un caz un angajat al fiscului, deci un simplu bugetar, la urma urmei, o persoana fara nici-un drept de hotarire.
Dupa parerea ta, un politist ar avea voie sa te bage in puscarie tot fara o hotarire judecatoreasca, nu??!!
In afara de asta, ai omis sa spui ce are de-aface o amenda rutiera cu fiscul.
@Michaell -
”Ok, asta fiind clarificat, ma tem ca in ciuda explicatiilor pe care le-ai adus in prealabil cu privire la demersul unei blocari de cont (poprire) totusi sa nu fie corect ce-ai scris.
Ceea ce a scris @Dragoș este perfect adevărat și poate nu ar trebui să te contrazici bazându-te pe presupuneri. Fiscul (atât ANAF cât și Direcția Fiscală- de care țin amenzile de circulație) îți pot bloca oricând conturile fără hotărâre judecătorească. Ba mai mult, îți blochează toate conturile pe care le găsesc pe numele tău (fie că ești persoană fizică sau juridică). Ți le deblochează doar după ce mergi să îți clarifici situația și îți plătești datoria. Mai rău este că au fost cazuri când datoria nu era reală și apărea dintr-o greșeală a fiscului. Tot tu umbli pentru a-ți dovedi nevinovăția ca să îți poți recupera banii.
Deci sfatul dat de @Dragoș este foarte bun și nu este deloc de ignorat.
@Michaell - când vine vorba despre datorii la bugetul de stat, se aplică Codul Fiscal. Aplicarea acestuia se face în conformitate cu Codul de Procedură Fiscală.
Instituția popririi, așa cum este definită în dreptul civil, presupune existența unei hotărâri judecătorești sau a unei proceduri prealabile în instanță. Mai exact, în cazul creanțelor ne-fiscale, poprirea se înființează de către executorul judecătoresc, printr-o adresă însoțită de o copie certificată de pe titlul executoriu.
În schimb, în cazul creanțelor fiscale, poprirea se înființează de către organul de executare, și anume de organele fiscale care administrează creanțe fiscale sau alte organe proprii ale instituțiilor publice.
Acum, despre legătura dintre amenzile administrative și administrația financiară: amenzile de circulație sunt printre sancțiunile administrative care (în conformitate cu legislația în vigoare) se fac venit la bugetul local. Venit care, tot în conformitate cu legile în vigoare, este colectat de către Administrația Financiară.
În plus, ca păţit, referitor la acele înştiinţări.
Fiscul mi-a trimis o înştiinţare datată în luna 30. X. 201X. Însă înştiinţarea respectivă a ajuns la mine la mai bine de 2 luni de la "datare"!! - dovedibil cu data ştampilei poştei.
Ca să nu mai spun că impunerile anuale îmi ajung cam prin octombrie, cu data scadenţă - şi început calcul penalităţi - din primul trimestru, la 26 martie!!!
Când îmi ajungeau, aveam deja penalităţi CÂT CARUL!!
M-am învăţat minte şi niciodată nu aştept "înştiinţările" lor. Plătesc anticipat, cam cât socotesc eu (ajutat şi de vreun prieten contabil), pentru a evita penalitățile RETROACTIVE - foarte usturătoare, mai demult (acum sunt un pic mai omeneşti)
@Cris - Observi ca te contrazici singur, respectiv iti dai Tu seama ca ceva in felul cum descri ca ar decurge lucrurile, nu poate fi sau mai bine zis, nu este corect.
Ca in Romania se intimpla asa, e una, alta-i faptul ca nu asa este corect.
Deci inteleg ca tu, ca cetatean simplu, in Romania de azi, esti la cheremul si toanele fiecarui birocrat sau angajat X din institutia Y care, dupa cum tine el de cuvinta in momentul respectiv, dispune de bunastarea si soarta ta. Am inteles bine?
De presumtia de nevinovatie ai auzit? Ce intelegi tu si colegul nostru Dragos prin acest lucru? Mai intii te amendez, iti opresc banii, fara ca vre-o persoana indreptatita sa fi hotarit acest lucru, iar pe urma, daca tu ca vinovat, ai mijloacele necesare, n-ai decit sa te aperi, respectiv sa fugi dupa banii pe care eu ti-am oprit doara asa ca am vrut in momentul respectiv. Ca sa mai si intimplat sa se greseasca, deci sa nu fie devina persoana avizata, pai si ce-i, las ca trece...
Trist e faptul ca mai si crezi ce scri.
@Dragos - Ok, ti-am citit si cred si inteles ce-ai scris si trebuie sa recunosc ca n-am stiut aceste lucruri si in continuare nu mi se par logice si drepte.
Traiesc intr-un stat de care se spune in intraga lume ca este supraincarcat cu birocratie si legi complicate si asta ca nefiind un om simplu care urmeaza doar Mainstream-ul ci ca cineva care se lupta pentru drepturile sale si ale familiei si ca atare am avut dea-face in repetate randuri cu autoritatiile statului in mai toate formele lui.
Totusi, n-am intilnit nimic din ce-ai descris tu in ultimele ecouri.
@Michaell - Nu am spus că este corect ci că este adevărat.
Și, fie că ne place sau nu, asta e realitatea.
”Deci inteleg ca tu, ca cetatean simplu, in Romania de azi, esti la cheremul si toanele fiecarui birocrat sau angajat X din institutia Y care, dupa cum tine el de cuvinta in momentul respectiv, dispune de bunastarea si soarta ta. Am inteles bine?
Da, ai înțeles foarte bine, exact așa stau lucrurile.
”Mai intii te amendez, iti opresc banii, fara ca vre-o persoana indreptatita sa fi hotarit acest lucru, iar pe urma, daca tu ca vinovat, ai mijloacele necesare, n-ai decit sa te aperi, respectiv sa fugi dupa banii pe care eu ti-am oprit doara asa ca am vrut in momentul respectiv.
Din nou ai înțeles bine, din păcate asta este realitatea în România, pentru că de România vorbim aici și nu la modul general.
Cu sinceră umilință permiteți o mică aďăugire la cele inserate de colegul comunitar din Frankfurte. Pentru personalitățile care înregistrează datorii fiscale la bugetele de stat/locale, organu' poate să acționeze pe debitor în instanță pentru transformarea amenzilor/impozite în ore de muncă în folosul comunității. Asta după ce te caută şi-n gaură de şarpe de n-ai rezerve dosite, conturi mascate sau bunuri de valoare. La d. vs în Frankfurte nu iaşte aşijderea? Mă întreb ce muncă vor presta tinerele amendate pentru a mai veche meserie din lume şi pentru cine? Organu' fiscal.
Pentru mine au fost f.bune toate aceste informații. Le-am băgat la tărtăcuță şi sper să-mi fie de folos săptămâna viitoare.
@elviramvio - Într-adevăr aplicaţiile "Banking şi SMS" sunt de mare ajutor în caz de "neatenţie"!
@Cris - Pai bine, daca-i asa, e foarte trist. Asta-i una. Alta-i faptul ca ramin la parerea mea cum ca, legea nu spune asa ci doar autoritatiile o aplica in acest fel, mizind pe faptul ca tu, ca cetatea simplu, nu-ti cunosti drepturile, repectiv nu esti in stare sa te apari.
Aste-a fiind clarificate mai ramine una si anume faptul cum Tu sau colegul Dragos aparati aceste nedreptati. ASTA-I BUBA MARE si la urma urmei si raspunsul la vejnica intrebare care se aude la tot pasul in Romania de azi si anume: ,,Pai cand va fi si la noi odata dreptate, cand se vor schimba lucurile,, Niciodata dragi colegi - atita timp cit voi ganditi asa. Sau cum spunea un prieten de-al meu din Romania: Cand se coc caimazerele. O zi buna sa aveti.
@zapacitu - Prietene, sa-mi fie cu iertare, dar n-am reusit sa pricep ce vrei sa spui....
Am inteles ca-i cald tare pe la voi... take a shower ca-ti face bine... -
@Michaell -
” legea nu spune asa ci doar autoritatiile o aplica in acest fel,
Ți-am pus mai sus link inclusiv spre normele de aplicare ale Codului fiscal - dacă nu citești să vezi că într-adevăr așa scrie, nu e vina mea.
”mai ramine una si anume faptul cum Tu sau colegul Dragos aparati aceste nedreptati.
Nu le apăr și habar n-am de unde ai scos asta. Dar din păcate, eu personal NU am niciun mijloc de a pune lucrurile la punct. Iar faptul că niciodată cei pe care i-am votat eu nu au ajuns la putere, ci doar cei pe care îi votează gloata (și se știe că de două mii de ani, încă de când iudeii au hotărât să ierte un hoț, nu pe Isus, tot hoții sunt preferați și aleși) nu are cum să îmbunătățească lucrurile. Bine, nici nu am de unde să știu că ăia pe care i-aș fi pus eu în fruntea țării ar fi reușit mai bine, dar măcar era o tentativă...
Și nici să plec spre alte zări nu vreau.
Dar deja suntem prea off topic.
@Dragos - Ai inteles tu foarte bine unde zace iepurasul. Nu e vorba nici de ce sau pe cine ai ales ci faptul cum pui problema si cum argumentezi. Uite, n-am vrut initial dar parca ma obligi sa-ti dau un exemplu care poate te face sa intelegi la ce ma refer.
Ai citit desigur saptamina trecuta articolele pe net si in presa despre situatia dezastruoasa a spitalului municipal din orasul din care ma trag si anume Sighisoara. Deasemenea ar ajuta daca ai reusi sa-ti amintesti felul in care cu ceva timp in urma, nu mai retin in care context, eu am criticat dur conditiile de acolo. Iti amintesti reactia colegului nostru ANDOX care a sarit ca intepat si a negat totul??!! Ei, cam asa inteleg eu si disputa noastra de acuma. Te simti ofensat, intepat si reactioneti fara a gandi ce spui defapt si ce aperi.
PS
Nici in cazul cu alesii nu-s de partea ta. Un proverb de care desigur ai auzit spune: Fiecare popor are conducatorii pe care-i merita.
Atita timp cit pe Romani ii doare de rochia lui Carmen sau isi fac ganduri de dintele lipsa a lui Becali, atita timp nu se va schimba nimic.
Ai dreptate, suntem de-ovreme offtopic... -
@Michaell
Am urmat recomandarea şi am uzat de duş. Nu-i greu de înțeles mesajul ce am vrut sa transpară: la modul cum postezi, palidele-mi replici sunt cred taman potrivite pentru matale şi cam despre asta ar trebui să ne comunici aici.
Restul lasa-l pe seama celor care au să ne transmită nouă, cei fără sânge albastru, ceva care chiar ne interesează.
Iar duşul e bun şi pentru nobilii expați, limpezeşte.
@traian. leuca -
Eu folosesc chestia cu SMS-ul si drept dovada, cand e cazul. Va amintiti poate patania de inceput de concediu, descrisa de mine despre o anume firma de telefonie mobila care nu-si recunostea propriul mesaj trimis mie, ba ma faceau putin mascat si hoata, pana le-am pus in fata sms-ul bancii emitente a cardului cu care platisem, cum ca banii mei au fost blocati in contul lor, al V..., la ziua, data si nr. operatiunii indicate chiar de ei. Asa ca uneori un euro pe luna este nu pierdut ci de folos.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Al 800-lea review, retrospectivă — scris în 03.03.24 de Michi din BUCURESTI
- Nov.2023 'Bostaniada', turismul si viitorul — scris în 19.11.23 de dorgo din TâRGU MUREș
- Sep.2023 Departe de casă — scris în 28.09.23 de AZE din SIBIU
- Jul.2023 [Nume-Agenție], tepari de profesie!!! — scris în 04.08.23 de ux130143 din PITEşTI
- Jun.2023 1. File din istoria României oglindite în excursii — scris în 23.06.23 de Michi din BUCURESTI
- Jun.2023 Info utile despre zborurile charter — ar trebui să figureze în cultura turistică minimală, dar nu sunt, în (prea) multe cazuri — scris în 15.06.23 de tm67bru din TIMIșOARA
- Jun.2023 Suflet de călător — scris în 10.06.23 de robert din BUCURESTI