ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.03.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Suceava
ÎNSCRIS: 04.02.16
STATUS: PREMIUM
TIMP CITIRE: 8 MIN

“Tradiţii” pe la graniţele noastre

TIPĂREȘTE

Am trântit şi eu articolul ăsta unde m-am priceput. Vă rog să-l puneţi la locul lui.

Spre vest...

Primul contact pe care l-am avut în calitate de turist familist cu oficialităţile vamale străine s-a petrecut la Valea lui Mihai când în drumul nostru spre plajele croate s-a băgat Ungaria. Ştiam dinainte că este un punct de trecere mic şi puţin circulat, şi mai trecusem o dată pe acolo cu treabă dar, cu toate astea, o oarece stranie senzaţie tot îmi înghesuie stomacul când intrăm printre vechile clădiri dezafectate.

În acel punct vamal am experimentat, de mai multe ori, un control al documentelor extrem de riguros, după părerea mea, pe care îl făceau de fiecare dată vameşii maghiari. Asta în timp ce cu ai noştri schimbam, de obicei, câteva cuvinte legate de destinaţie, de drum sau mai ştiu eu ce...

Odată, aflaţi în drum spre Italia, prezentăm paşapoartele vameşului nostru care, ca întotdeauna, se uită repede peste hârtii şi le înmânează colegului maghiar ce le studiază atent numărându-ne de vreo două ori. Românul, amabil ca toţi vameşii sau poliţiştii de pe frontiera de vest pe care îi ştiu eu (şi nu sunt ironic), ne întreabă cum am călătorit, cum e vremea pe la noi şi alte chestii de astea ca să ne treacă timpul mai repede până face ăl’lalt inventarul. Când termină în sfârşit Attila de numărat persoanele şi dau să plec îşi aduce aminte că nu ne-a numărat caii. Aşa că trebuie să îi arăt şi certificatul de înmatriculare. Până la urmă se satură ăla de citit şi întinzându-mi actele mă întreabă acru şi încruntat ceva în maghiară. Pentru că nu îmi place tonul pe care îmi vorbeşte :), refuz să îi răspund şi mă uit întrebător la conaţionalul nostru. Unde mergeţi? asta vrea să ştie. Aaa, de ce nu spui aşa amigo, la Budapesta! , îi zâmbesc eu larg prietenului maghiar. Cred că am spus o parolă sau ceva căci, de cum aude cuvântul magic, acesta se relaxează dintr-o dată şi îşi aduce aminte că ştie să vorbească binişor româneşte. Drum bun! Vacanţă plăcută!

Altădată, la întoarcerea din Croaţia, aproape de miezul nopţii, după multe ore la volan, a trebuit să stăm vreo 15 minute să se uite vameşul maghiar prin paşapoarte şi nu ne-a lăsat să intrăm până nu s-a convins că maşina nu e furată... Cu doi copii mici în spate şi nevasta în faţă... Probabil că am faţă de geniu interlop! (din păcate nu şi maşină pe măsură).

Tot spre vest, la intrarea în ţara lor, două tinere croate frumuşele nu realizau cât sunt de ridicole şi cât de puţin le prinde atitudinea de „cocoş, bă” (cum ne învăţa în şcoala militară comandantul de companie). Spatele drept, pieptul bombat scos în faţă, privirea scrutând depărtările, şoldul mândru de tocul revolverului. Şi, într-o mare de unguri, slovaci, polonezi şi români vorbeau tare şi clar... în croată!

Vecinii lor, slovenii, nu mai au graniţe cu europenii. Aşa că nu mai au vameşi. Dar au, în schimb, un ingenios sistem de verificare a vignetei auto. Adică traficul este înghesuit cu forţa printre nişte piloni de beton unde un nene dotat cu o paleţică verde pe o faţă şi roşie pe partea cealaltă îţi face semn să opreşti puţin să vadă când ai cumpărat abţibildul lipit în colţul geamului. Tehnologie frate, nu glumă!

Spre sud...

Chiar dacă am plimbat-o de la Vama Veche până la Carei şi din Maramureş până la Orşova, nevastă-mea mi-a spus că nu ne cunoaştem cu adevărat ţara. Am aflat astfel că imaginea pe care o aveam eu despre patria noastră este deformată de o concepţie învechită, înghesuită între nişte linii trasate arbitrar pe hartă şi nu va fi corectă până nu vom ajunge, măcar o dată, pe plajele noastre din sud. Cum adică? vă veţi întreba stupefiaţi la fel ca şi mine. Tesalonichi, Halchidichi şi alte... ichi sau... os sunt coloniile în care se vorbeşte româneşte vara şi spre ele mă conduce demersul patriotic al jumătăţii mele mai inspirate.

Aşa că străbatem repejor o bucată dintr-o altă ţară (cred că tot un fel de Românie este şi asta, aşa cum am văzut-o eu din viteza maşinii, da’ nu sunt sigur - rămâne să-mi întreb nevasta şi vă spun) şi ne aliniem, pe la ora prânzului, la o coadă mică şi veselă de maşini ce aveau nevoie de permisiunea unui nene vameş, mă gândeam să-i spun corpolent, dar acum, că m-am gândit mai bine, îmi dau seama, de-a dreptul gras. Şi transpirat de cât de încins era de căldura mijlocului de august. Şi plictisit. Şi atent mai mult la ce-i spunea de la un geam un coleg. Obişnuit cu atitudinea marţială afişată de maghiari am rămas cu gura căscată când vameşul grec, întors complet cu spatele spre maşina noastră, întinde cumva mâna, apucă paşapoartele, se uită la ele în cant şi, fără ca măcar să le răsfoiească sau să se uite la noi, mi le întinde, fluturând din degete un fel de „haide pa”. Thank you! Kalispera!

Spre nord...

Mânat de motive mai puţin turistice m-am urcat în maşina unui amic mai experimentat în micul trafic de frontieră şi am pornit într-o friguroasă dimineaţă de duminică spre marele bazar din Cernăuţi, mai mult pentru căscat gura la nişte preţuri decât pentru cumpărături. Trecem repejor de vama românească de la Siret şi dăm cu nasul într-o barieră păzită cu străşnicie de un puştan zgribulit care ne permite accesul după ce ne taie un fel de bileţel. Ce vrea ăsta? îl întreb pe amicul meu. Şi aflu că pe hârtia aia trebuie să căpătăm trei ştampile. De la unu’ Verde, de la unu’ Gri şi de la altu’ Negru, îmi spune amicul. Oameni în uniformă, că doar nu împăraţi. Sau... ?

În fine, ne băgăm la o coadă scurtă şi pregătim paşapoartele concentraţi la una Verde care îşi făcea de treabă în partea stângă a maşinii. Afară era încă întuneric bine în dimineaţa aia de februarie, aşa că tresărim amândoi (mai mult eu) când o siluetă masivă şi neagră bate în geamul din dreapta. Amicul meu îi întinde paşapoartele. Ăla Negru le ia şi pufăie dezgustat. Şi-i asta? Uni-i şertificatu’, uni-i tradiţia? continuă el văzând că nu înţelegem ce vrea. Uă, n-am acuma, îţi dau cân’ mă-ntorc, zice prietenul meu întinzându-i actele maşinii. Da, da, cân’ te-i întoarşi ţ-oi puni şî ieu ştampila! Uă, n-am grivni că n-am schimbat. Da şí? Îi problema di lei? Nu-i problema di lei! Românul îi întinde şi „permisul” pe care scria cinci lei şi ăla Negru devine prietenos. Apare şi tanti Verde care nu mai spune nimic iar la ăla gri care stă la cald într-un birou merge amicul meu. Bileţelul îl prezentăm mai încolo, la un alt zgribulit care, văzând că cei trei împăraţi şi-au dat acordul, ne ridică bariera spre Ucraina în care amicul meu intră mormăind mai mult pentru el nişte chestii pe care nu am să vi le spun deoarece nu cred că e corect să ştie toată lumea despre fanteziile sale cu organele ucrainiene. Vamale, bineînţeles.

Spre prânz, ne întoarcem spre graniţă cu două punguţe de dulciuri şi una de pere, ca să nu spunem că plecăm cu mâna goală. Ieşind din Cernăuţi, prietenul meu îşi dă seama că permisul de conducere îi stătea, bine-mersi, la cald, într-o altă haină, acasă. Nici nu termină bine de împărtăşit descoperirea că, într-un giratoriu mare, un nene cu o caschetă pe măsura giratoriului, ne trage pe dreapta. Amicul meu cred că suferă de ceva boală căci, cum vede cascheta ăluia începe iară cu fanteziile. Pe geamul din stânga nu se mai vede nimic când cascheta uriaşă porneşte discuţia într-o ucraineană din care înţeleg doar „capitan” şi „miliţií”. Ca să îi abată atenţia organului de la problema cu permisul, prietenul îi flutură ca un toreador cu mâna dreaptă paşapoartele prin faţa ochilor în timp ce cu stânga se pregăteşte să îi dea lovitura de graţie cu o bancnotă de 20 de grivne. „Capitanul”, versat poliţist profesionist, sesizând imediat pericolul ce îl paşte, prinde mâna ce îl ameninţa şi o bagă delicat înapoi pe geamul maşinii, confiscând dintr-o singură mişcare discretă şi „arma crimei”. Da’ ţâgări, alcool, nica? mai întreabă el în final, scociorând din priviri interiorul maşinii, încercând să afle dacă ăştia doi îs proşti sau mincinoşi.

Aceeaşi dilemă o vor avea şi cei din vamă cărora amicul meu le întinde „tradiţia” - bileţele de 5,10 sau 20. Din exces de zel chiar şi ăluia de la ultima barieră care, de bucurie că îl băgăm în seamă cu 5 grivne, ne dă onorul cu mâna la căciulă când ieşim din Ucraina.

P. S. Ca să înţelegeţi mai bine valoarea „tradiţiei” în prietenia româno-ucraineană vă mai spun doar că 10 grivne pot fi achiziţionate cu aproximativ 1,50 lei.


[fb]
---
Trimis de icristis in 17.03.16 13:54:56
Validat / Publicat: 17.03.16 15:10:40

VIZUALIZĂRI: 1161 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2033 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster
[17.03.16 14:04:17]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Filozofări... turistice, DE LA LUME ADUNATE" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!.

Maya_C
[17.03.16 16:20:53]
»

Foarte amuzante relatarile cu vamesi. Tot din categoria acestora, eram la granita cu Ungaria cu fiica noastra atunci de vreo 5 ani. Era noapte si ea dormea pe bancheta din spate. Vamesul roman foarte amabil ne verifica buletinele si pasaportul copilului si fara intentia de a o trezi intreaba "Iulia-i in spate? ". La care copilul din spate "vaaai. Da asta de unde ma cunoaste? "

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
alinaro
[17.03.16 16:38:13]
»

@icristis - Super idee ai avut! Am zâmbit la greu.

mishu
[17.03.16 17:02:39]
»

M-a amuzat asa de tare articolul, desi ar trebui sa zambim cam acru deoarece asta este din pacate realitatea, ca ti-as fi dat mai mult de 1 punct si ca bucuria sa-mi fie deplina, ti-am acordat un superbonus cu felicitarile de rigoare si tie si vamesilor care au facut posibila aceasta poveste. Speram insa ca povestea sa se si incheie pana la urma cu "si am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea asa" in speranta "relaxarii" vamesilor si si asa-zisei lor rigori.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
icristisAUTOR REVIEW
[17.03.16 17:59:32]
»

@Maya_C - Vameșii știu tot

Mihai18
[17.03.16 19:05:33]
»

Plăcut reviewul, nostim pe alocuri și cu sfaturi „practice”. Azi am mai învățat ceva, semnificația cuvântului „tradiție”

Sunt vămi între vămi.

Unde sunt vremurile de altădată, când treceam dintr-o țară în alta, mai să nu observăm. Pe autostrada dintre Bratislava și Brno, pe la jumătatea ei, am trecut pe un pod peste râul Morava. Pe la jumătatea lui era o mică tablă indicatoare pe care scria Ceska Republica. Dacă întâmplător nu o observam, nici nu știam că am intrat în Cehia. Altădată, la ieșirea din Germania (pe la Achen), am ratat schimbarea autostrăzi și în loc să intrăm în Belgia, am intrat în Olanda. Nici vorbă de vreo vamă. Primul semnal care ne-a trezit la realitate a fost un SMS prin telefon și prin care Vodafon ne spunea Bine ați venit în rețeaua Vodafon Olanda. Dar, trăiască GPS-ul. Tot el a făcut reconfigurare traseu și ne-a adus pe drumul cel bun, însă am mers cca. 4o km. prin Olanda. Ce mai vremuri erau atunci.

Dar să mă refer și la alte vămi, cu bune sau rele.

De pe AFA am aflat că la intrarea în Grecia este bine să saluți grănicerul în limba țării lui și așa am făcut. Ce credeți? Grănicerul grec a răspuns în limba română, apoi am râs cu toții.

O altă amintire, dar urâtă a fost la granița româno-moldovenească (apropos de review). S-a întâmplat mai de mult, când era obligatoriu la intrare pașaportul + 200 dolari pentru cheltuieli pe acolo, pe care să-i arăți grănicerului, ceea ce s-a și întâmplat. Culmea a fost că la ieșire, Vama Iași, grănicerul moldovean a cerut să i se arate cei 2oo dolari. Degeaba i s-a explicat că doar se intră în România, unde circulă monda leul. El nu și pace, voia să vadă dolarii. După îndelungate parlamentări, a cedat. Acum, înțeleg bine pretextul. Atunci nu știam de „tradiție”

Plăcut la lectură reviewul. Cu bine @Icristis.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
icristisAUTOR REVIEW
[17.03.16 19:59:09]
»

@Mihai18 - Mulțumesc frumos!

icristisAUTOR REVIEW
[17.03.16 20:09:15]
»

@mishu - Da, e cam aiurea treaba cu toanele sau obiceiurile unora în uniformă. Și, dacă stau bine să mă gândesc, spune multe despre țara în care intri... Altfel, mulțumesc frumos!

icristisAUTOR REVIEW
[17.03.16 20:12:03]
»

@alinaro - Mulțam fain pentru tot! (vizită, ecou și vot)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, icristis, Maya_C, Mihai18, mishu
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050426959991455 sec
    ecranul dvs: 1 x 1