ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.10.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
TIMP CITIRE: 7 MIN

Turismul nostru e “în aer”?

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Se pare ca, la fel ca si sanatatea, turismul nostru “e in aer”. E-o presupunere cu doua intelesuri. Sa ma explic.

Sanatatea incepe intotdeuna de la aerul pe care-l respiri. Astazi, omul, isi poate alege aproape orice lucru, masina, casa, nevasta, avocatul, dentisul, chirurgul, preotul, dar aerul pe care-l respira, nu! In orasul meu, aerul respirat e prost. In orasul meu nu trebuie sa fi fumator, caci daca incerci sa te plimbi pe strazile lui, "fumezi" involuntar un aer ce contine un cocteil format din dejectiile tevilor de esapament ale masinilor si cele ale combinatului chimic.

A venit toamna

A venit toamna, moment in care pe mine ma apuca toate melancoliile dar si pregatirile pentru vara viitoare, de care nu ne mai desparte decat 8 luni, moment in care voi scapa de ambuteiajul matinal si voi evada pe o insula cat mai salbatica, cat mai pustie si cu un aer cat mai curat...

“-Alo, buna ziua, aveti o oferta de sejur super-early-booking pentru 2014, la hotel Vaya din Lefkada, cu mic dejun inclus, la 91 euro camera in perioada 27 mai-2 iunie. Transport cu auto propriu? Figureaza pe Internet...

-Buna ziua, ne pare rau, oferta s-a epuizat, avem in schimb …”

Wow! Cum e posibil ca din octombrie, unele hoteluri din Grecia sa nu mai aiba locuri libere? Cum poate o tara care se afla in faliment sa atraga atat de multi turisti? Ei, stim noi bine ce ne poate oferi aceasta tara…soare, servicii bunicele, tarife pentru toate buzunarele, peisaje fantastice (Lefkada are una sau chiar doua din plajele top ten-ului mondial, si nu in ultimul rand, pe continent, niste sosele grozave, si, si…un aer curat! Nici nu stimti cand trec cele 12-18 ore, pana cand ajungi de la Bucuresti, (oras in care te sufoca atat traficul cat si aerul), in Corfu, Lefkada, Zakynthos, Thassos sau Halkidiki.

Sa revenim in tara. De ce credeti ca pleaca intreg Bucurestiul in fiecare week-end, suportand ambuteiajele traditionale, spre aer curat la mare sau la munte? A propos, cel mai curat aer din lume se gaseste la munte, la mare si in saline. De ce credeti ca oamenii de la munte sau grecii si finlandezii care nu prea cunosc poluarea, chiar daca traiesc unii la caldura si altii la racoarea, sufera de longevitate?

Aud cu bucurie ca s-a mai renovat si pe la noi, o sosea lunga, lunga, o echipa de constructori pornind dintr-un capat iar alta din celalalt capat al ei. Cand cei doi constructori s-au intalnit, s-au destupat sampaniile, a curs cu felicitari si imbratisari, dar…vai! , intre sosele era o diferenta de “altitudine” de o jumatate de metru. Bani, munca, in plus, nervi, intarzieri. Ma gandeam, asa, la norocul statiunilor balneare din tara noastra care sunt situate pe granita de Vest, cum sunt Baile Herculane si Felixul, singurele care incep sa fie vizitate mai des si de unii turisti straini. Cele din centrul si sudul tarii, n-au inca nici o sansa. Orice turist strain, superconvins de efectele benefice ale bailor noastre (inclusiv litoralul), se va opri mai degraba in Austria sau Ungaria, tari care au sosele impecabile. Ma gandesc, asaaa, cum de-au reusit grecii, nu demult, sa termine aceas super-autostrada, Egnatia Odos, care numara pana-n Corfu vreo 50-60 de tunele, unele de 3 km lungime, si noi inca n-am reusit sa gaurim nici macar stancile tronsonului Azuga-Comarnic, ca sa revarsam mareea de bucuersteni la munte in conditii civilizate? Caci ia ganditi-va un pic, daca litoralul functioneaza doar 3-4 luni pe an, muntele e frumos in orice anotimp, el ofera aer proaspat un an intreg! Ma gandesc la grija noastra fata de mediu, la despaduririle masive, la Rosia Montana, la butoaiele galbene cu “cap de mort”, descoperite in unele mine dezafectate, nimic altceva decat reziduuri radioactive ale Vestul bogat, depozitate in Estul sarac sau la disparitia sturionilor din Dunare, sau…oare de ce mi se pare Marea Neagra, din ce in ce mai neagra?

Dar sa ma intorc in orasul meu.

Sambata trecuta, ca sa profit de o zi minunata "de vara", am pornit spre Platoul Cornesti, mai precis spre dealul ”Cinege”, situat la 7 km de Tg. Mures, prin padure. Cu cativa ani in urma, superbul drum, un adevarat bulevard de promenade silvica, era strabatut intr-o ora si jumatate. Stiti ca exista si silvo-terapie? Acum, eu l-am parcurs in aproape 3 ore. De ce? Pai sa va explic. Din oras si pana la Gradina Zoo, se ajunge in 20 de minute, gratie promenadei verzi, o alee prin padure, inaugurata de Primarie in urma cu cativa ani si despre care v-am mai scris. Tot in urma cu cativa ani, pe acea superba “sosea” plina de ozon, aflata pe creasta unor dealuri impadurite, vedeai in zilele frumoase, copii cu bicicleta, maratonisti, jogging-isti, oameni de toate varstele ce-si plimbau animalele de companie sau pe ei insisi. Acum, acea alee era pustie!

Orasul meu, vazut din avion este aidoma literei “T”. Punand centrul urbei la mijlocul T-ului, o artera te conduce spre Reghin, alta spre Sighisoara si a treia spre Cluj. Sosea ocolitoare nu avem, piste de biciclete nu avem. Traficul greu dinspre Reghin spre Cluj, patrunde in buna parte in oras. Din acelasi avion, dimineata intre 6 si 8, veti vedea pe bratele acelui mare T, miscandu-se alene, ca niste melci, mii de autoturisme, caci urbea noastra detine locul II pe tara ca numar de masini pe cap de locitor. Orasul e ca o oala mare sitiuata intre dealuri, pe fundul carei se aduna un aer viciat care persista acolo saptamani intregi, iar curenti de aer in oras, nu exista.

Dar sa revin la aleea din padure.

Cateva zeci de hectare din padurea platoului Cornesti, au fost cedate gradinii Zoologice. S-au adus animale noi, printre care pantere, vulturi, un elefant. Dar aceasta extindere a “furat”, un kilometru si jumatate din acel frumos drum pietonal din padure, intrerupandu-l. Practic acea frumoasa alee ce duce spre varful Cinege, (si la Palaria Neamtului) a fost scoasa din functiune. N-ai cum sa mai ajungi acolo decat tinandu-te de gardul de metal ce delimiteaza aria gradinii Zoo, gard in panta care traverseaza 3 rape, greu de strabatut. Sus, in varful dealului, se afla un alt gard inalt de sarma, care te intoarce, cu reget, inapoi. Se pare ca in orasul meu, ANIMALELE AU PRIORITARE, OAMENII, NU, ei sunt condamnati sa se plimbe prin caldarea plina cu gaze de esapament a orasului. Nu e de mirare ca in urbea mea predomina bolile respiratorii. Animalele salbatice au insa acum mai mult spatiu de miscare, au un aer curat, au hrana suficienta, sunt niste fiinte fericite si sanatoase, in timp ce in vale, noi, oamenii, devenim din ce in ce mai bolnavi. Pe un panou situat in centrul urbei, apare concentratia de noxe din aer, mereu in limite nirmale

Dar, gata cu barfa! Mai bine sa va povestesc ceva frumos, pozitiv. Drumul prin portiunea ramasa totusi pietonala a padurii, e superb, daca va parasuteaza cineva pe-acolo, veti gasi si “drumul berii” si al “apelor minerale”, iar in vale tocmai se desfasoara si festivalul vinului La noi, festivalurile orasului incep primavara si se termina toamna (Zilele Targumuresene, Festivalul berii, si acum, festivalul Vinului). N-am lipsit de la niciunul.

Festivalul vinului

Vino lume, vinoooo! ”

Iata programul festivalului vinului si artei mestesugaresti, anuntat de Biroul de presă al Primariei municipiului Targu-Mures

Vineri 25 octombrie, la ora 13.45, la ceasul floral, a avut loc deschiderea oficiala a festivalului iar sambătă, 26 octombrie, la ora 17.00, si cea din Parcul Municipal.

Duminica, 27 octombrie, la ora 13.00 a avut loc loc o conferinta de presa cu degustare de vinuri la Club 30 langa Cinematografului Arta, iar la ora 20.00 au inceput o serie de concerte pe scena parcul Municipal (Cargo, Voltaj, Bikini, Connect-R, Animal Canibals, muzica populara).

Luni, 28 octombrie, de la ora 19.00, in Piaţa Victoriei a avut loc (wow. wow. wow!) un concert extraordinar susţinut de celebrul, nemaintalnitul si romanticul Juliooooo Iglesiasssss.

Vino lume vinooooo! ….

Ce-am vazut la festival? In centrul orasului, cativa mesteri populari ce prelucrau lemnul, metalul sau sticla sub ochii trecatorilor! Interesante erau si doua lingurite de lemn de pus zaharul in cafea, de 1 metru lungime fiecare. Frumoase erau si sculpturile si figurinele din lemn. O orchestra de muzica simfonica interpreta melodii antrenante. M-a incantat o bicicleta din lemn- (prototip), pret 10.000 de euro. Pentru doritorii de productie in serie - doar 3000 de euro bucata Ma intreb ce te faci cand treci cu ea peste gropile din asfalt? Apoi, o duzina de producatori de vinuri din tara si Republica Moldova. Trei standuri ale producatorilor de mere. Gospodinele isi prezentau produsele camarii proprii-muraturi, dulceturi, zacusta, gemuri, etc

In Parcul Municipal, sitiuat cam la 1 km de centrul orasului, se afla partea culinara a festivalului…vinuri la sticla, la butoi, kurtosi-kolaci, carnaciori (din pacate lipsea berea, caci era festivalul vinului), fleici, mici, cartofi prajiti, miere, produse de patiserie, racoritoare, un mic orasel la copiilor, etc…Eu am servit un vursti cu mustar si garnitua de cartofi prajiti -18 lei.

Concluzie

Avem un oras frumos, inflorat, colorat, ingrijit, cu un Complex nautic si un Platou Cornesti, grozave, avem un oras cu multe piscine, cu o promenada pe malul Muresului superba, dar mi-e teama ca va veni o zi cand nu vom mai vedea aceste frumuseti din cauza smogului sau le vom vedea mici, prin geamlacul ingust al unei masti de respirat oxigen.

@Web, te rog clipul, mersi! http://www.youtube.com/watch?v=kI0Zye_ewPE


[fb]
---
Trimis de dorgo in 31.10.13 15:24:54
Validat / Publicat: 31.10.13 21:31:05

VIZUALIZĂRI: 1404 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 A venit toamna
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2013 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

biancuta
[31.10.13 22:14:35]
»

Ca in fiecare an, Festivalul Vinului si Artei Mestesugaresti a reunit o multime de artisti din oras si din tara.

Pe langa cele enumerate, as adauga o multime de producatori care vindeau costume populare, ii frumos brodate, am vazut chiar si un producator cu opinci! ...Foarte frumoase au fost si tablourile artistice din hartie colorata si ondulata, din flori presate, tablouri pictate pe coji de oua, icoane, dar si multe obiecte de ceramica.

Am recunoscut un vanzator care a fost si anul trecut din Bucuresti, de la Muzeul National de Istorie. Anul trecut avea si roata olarului la el (a ramas uimit cand a aflat ca o multime de copii au acasa asa ceva si toti se uitau sa invete cum se prelucreaza lutul) si reproducea vase de ceramica din suluri de lut - vase dacice. Avea la el chiar si o brosura cu diferite modele. Noua ne-a placut foarte mult. Din pacate, in acest an nu a mai venit atat de pregatit!

Foarte frumoase erau si lucrarile de sculptura in lemn (P12), un mestesugar din Constanta.

La acest festival au fost prezenti si producatorii de mere din judet care vor ramane in piata si dupa terminarea festivalului, daca-mi amintesc bine vor sta toata luna noiembrie. O inregistrare despre festival am gasit aici: youtube

Despre Julio Iglesias... nu am cuvinte! Piata a fost arhiplina! Nu cred ca am mai vazut vreodata atata lume in piata din centru! Imagini pot fi vazute pe pagina lui de facebook, unde aminteste si de Tg. Mures dar si de concertele din Bucuresti: aici si aici

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
abancor
[31.10.13 22:50:12]
»

Titlul îmi aminteşte una dintre puţinele butade demne de citat ale lui Vadim Tudor (păi, dacă o consemnează şi Radu Paraschivescu!): "România e ţara unde aviaţia e la pămînt şi agricultura e în aer".

Turismul e în aer la propriu şi în mod concret în cazurile în care se plăteşte (dacă mai există), taxă de staţiune. Aia e fix un soi de a plăti faptul că beneficiezi de aerul locului.

Dar treaba cu locurile epuizate în Grecia nu aş citi-o în termenii tăi. Mai degrabă aş zice că s-a epuizat oferta, ceea ce nu implică ocuparea completă a acelui hotel pe toată vara viitoare.

Cît despre natură..., eu stau în Bucureşti, mai la margine, şi am nişte familii de fazani dincolo de gard, pe un cîmp cu buruieni, printre casele vecine. Iarna îmi intră în curte, zburînd peste gard. Iar şerpi sau arici, cucuvele sau lilieci, sînt prezenţe obişnuite. Deci, încă mai există viaţă şi în jungla urbană.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[01.11.13 07:36:34]
»

@biancuta si @abancor: multumesc pentru completari, review-ul (care unora nu le va place) se vrea un manifest, ca si finalul videoclipului, la adresa celor ce ne otravesc, apa, solul si aerul... l-am trimis deja (via facebook) si la edilii orasului meu... oamenii trebuie sa iubesca si sa se contopeasca cu natura, sa nu lase ca tara sau orasul lor sa devina o lada de gunoi a Europei, care, incet-incet, isi transfera intreaga industrie poluanta aici sau isi depoziteaza reziduurile toxice tot aici. Sudul tarii se desertifica datorita tocmai (printre altele) si disparitiei florei de-acolo, inundatiile si alunecarile de teren, au aceeasi cauza, fauna si flora ne dispare si din rauri si mare, padurile dispar intr-un ritm alarmant, uneori si parcurile. Strazile din orase au ramas aceleasi ca numar, dar masinile s-au triplat, partidele noastre ecologiste, "Vezii" (care sunt in conducerea, spre exemplu, a Elvetiei), sunt inexistente, liderii comunitatilor locale sau centrale se gandesc mai mult la ei decat la mediul ce-i inconjoara si gunoaiele pe minunatele noastre trasee turistice se aduna, se aduna... spre exemplu, acum, la ora 6 dimineata, in orasul meu e ceatza si miroase a amoniac... ma gandesc cum sa ajung la servici (2 km), pe jos? in 25 de minue sau cu masina in 35?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, biancuta, dorgo
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055318117141724 sec
    ecranul dvs: 1 x 1