Daca priviti ofertele din ce in ce mai “bombastice si suculente” ale agentiilor turistice romanesti veti gasi oferte care va vor opri pasii, oricat de grabit veti fi…veti vedea o buna vecinatate internationala si etnica intre natii foarte diverse precum Corfu, Seychelles, Rhodos, Bankok, Luxor, Niagara, Gizeh, Machu Pichu, Meteora, Efes, Versailles, Praga, Istambul, Ierusalim, Budapesta, Maiorca, Viena, Stonenhedge, Barcelona, Eurodisney, Dubrovnik sau…Polul Nord.
Dar, veti intalni mai rar oferte in Germania. Oare de ce? Una din doua…sau nemtii n-au ce prezenta, fiind o tara nordica, cu iesire la o mare rece in care nu merita nici sa-ti bagi picioarele din cauza temperaturii apei, iar frumosii lor munti bavarezi sunt stigmatizati in parte, de prezentarea abuziva in mass media a unei istorii antiumane in care insusi dictatorul lor nazist si-a ales cea mai frumoasa zona montana pentru resedinta sa permanenta, muntii Bergrhof, unde acesta isi petrecea mai mult timp decat la Berlin, prezentare turistica ce poate deschide rani inca necicatrizate, Apoi, supradimensionarea infrastructurii rutiere intr-atat incat n-a mai ramas aproape nici un petec de verdeata sau padure si in consecinta disparitia florei si faunei adiacente, clima neprielnica sau…pur si simplu, lipsa dorintei nemtilor de a atrage turistii straini (incoming) in favoarea dezvoltarii (outcoming-ului), adica a tranferului turistilor germani in zone in care natura e mai generoasa... iata cateva posibile explicatii... Trebuie sa recunoastem insa ca prin alte tari, pe unde managerii germani au patruns cu armatele lor de specialisiti in turinm, printr-o minutiozitate specifica lor o buna organizare dusa pana la paroxism si dublata de o munca asidua, au reusit sa faca minuni (oare cand au invatat ei atat de repede aceasta dificila lectie a managementului turistic?) Nu degeaba au concesionart nemtii kilometri intregi de litoral in Spania sau au construit hoteluri exclusiviste “doar pentru ei” in diferite insule mediteraneene sau au pus umarul si mintea la rentabilizarea litoralului bulgaresc unde noi romanii mergem cu drag, si cred ca firmele Neckerman sau TUI ar veni si pe litoralul nostru, cum au mai fost ei odata demult in trecut, pentru a ne scoate ei dopurile de bere si mucurile de tigari de sub nisip de pe litoral si a ne aduce apoi grupuri-grupuri de turisti la Mamaia, Olimp, Cap Aurora, Neptun, sau a ne spune ca partia ai de ski nu e bine s-o orientam spre rasarit ca se topeste zapada, etc, daca i-am chema ca si consilieri. Caci, daca e s-o luam la modul abstract, cu ce e mai uda marea bulgarilor sau cu ce e mai fin nispul de la Albena decat cel de la Mamaia, sau cu ce e mai rece zapada noastra decat a austriecilor? Iar umbrelutele, coniacul si fetele frumoase, de care noi romanii nu ducem lipsa, au aceeasi eficienta si savoare cam peste tot in lume.
Culoarea si forma niciodata nu costa bani.
Ati vizitat fantezistul parc Gaudi cu galerii inclinate sau fantanile arteziene muzicale ce danseaza in ritm cromatic in Barcelona? Forme si culoari, care pot fi realizate si in Burkina Faso! N-ai nevoie decat de cateva idei, de apa, de o motopompa, de un castofon sovietic cu amplificator RDG-ist si de un program pe computer. Si mega-show-ul ce-ti taie respiratia, e gata!
Dar sa revenim la Gemania. Unde gasesc eu in agentii de turism informatii despre "eroii "culturii si stiintei germane, despre casele memoriale ale lui Roentgen, Koch, Diesel, Einstein, Beethowen, Wagner, Goethe, sau despre maidanul unde-a batut mingea de carpa Boris Becker, Gerd Muller, Stefi Graf sau Schumacher? ... mie mi se prezinta doar “Hitler stadion" poarta Brandemburg, beraria lui Hitler, muzeele holocaustului sau tema lagarelor de concentratie naziste, care mie cel putin imi induc o stare de spirit negativa. Mi-ar placea sa cunosc mai multe despre festivalul berii de la Munchen, celebrul Octoberfest dar mai putin despre mult mediatizatul “festival gay”, dupa care timp de o saptamana oamenii de ordine au de curatat “dejectiile unor tineri ajunsi in culmea bunastarii si extazului oniric"
Am apreciat mereu ideea unui primar roman simplu dar incapatanat si nonconformist obligat sa se descurce singur in viata, care a exploatat oportunitatea fondurilor europene si…care a angajat o duzina de tineri talentati la primaria lui, care aveau ca singura atributie, castigarea de programe europene…si ideea lui a dat roade…in comuna respectiva a aparut o intreprindere de procesarea laptelui, dand de lucru la 80 de localnici, a sosit pe-acolo si marele investitor neamt Gery Weber, care a deschis o fabrica de confectii, s-au costruit 12 blocuri ANL pentru tineri, s-a turnat asfat in toate satele comunei, a aparut si un hipodrom privat, s-a introdus gaz si apa in fiecare casa, s-a construit si un orfelinat si chiar un sat al romilor pentru cele 20 de familii de romi din comuna. Omul sfiinteste locul. Oare de ce in turismul nostru figura nu se poatei repeta daca tot nu dorim specialisti din afara? .
Dar sa revenim la nemti. Limba germana mi-a displacut intotdeauna, nu s-a lipit deloc de mine in schimb sasii mi-au placut la nebunie! Modesti, muncitori, oameni pragmatici la care tot al treilea cuvant era "arbeit, arbeit, ” (munca), un popor care si-a vazut de ale lui, care a influentat in bine si poporul nostru atat cat a stat el pe la noi, dovada ca Ardealul si Banatul au fost mereu fruntea tarii iar Sibiul a ajuns “oras european”. Casele si castelele sasilor nu vor purta niciodata bulina rosie pentru ca sunt facute sa reziste cel putin o mie de ani.
Am gasit, in putinele mele peregrinari prin Germania, cel putin trei atractii turistice. In primul rand am vizitat o statiune termala numita “Baile Toskana”. din Bad Orb, o oaza de liniste, curatenie, relaxare, sanatate si bun gust. Drumul din Frankfurt si pana la aceste bai nu e lung, aproximativ. 40 de kilometri, este impadurit, aflu ca trecem prin Padurea Spessart, padure plina de mistere, fantome si haiduci, ce-au imprimat foloclorului local legende de neuitat. Baile
Toscana au in primul rand o forma de scoica multiforma, a carei cochilie imita valurile marii. Pipaim cu Feri acoperisul scoicii si ne dam seama ca e din plastic, in interiorul caruia se afla un material acrilic usor. Ne oprim pe o terasa a bailor, comandam o "lasagna” si o budinca: , mai primim si ceva aperitive din partea casei, meniul aici e cu specific italian. Printr-un perete de sticla observam parintii si copiii imbaindu-se in apa termala de 35 de grade. 4 ore de imbaiere costa 18 euro, in pret mai ai dreptul la sauna, jacuzzi si sala de fitness. Pentru masaj si procedurile cosmetice mai dai ceva in plus. Mai disting inca o procedura usor de aplicat oriunde…cromoterapia…Baile se lasa scaldate, din sfert in sfert de ora, ba in albastru, ba in roz, ba in verde, ba in galben. E-o feerie cromatica ce-ti incanta privirea.
Culoarea si forma nu costa bani! .
Studiez compozitia apei, mineralizarea e similara cu cea de la noi din tara, Na, Cl, K, Mn, Mg, Fe, Flour, sulfati, azotati, aceeasi compozitie ca in mai toate izvoarele termale din vestul tarii noastre si e si normal sa fie asa, caci in urma cu milioane de ani, intregul continent era acoperit de un ocean ce avea cam aceeasi compozitie chimica... Dar ceea ce e in jurul acestor ape termale, ca si confort, culoare, servicii, ambient si mentalitate, e complet diferit de ceea ce gasim la noi in tara. Aici apare diferenta.
In parcul statiunii mai exista o atractie majora…o instalatie de pe la inceputul secolului trecut de extragerea sarii prin baloturi de fan. Zacamantul de sare fiind foarte redus si prezenta altor saruri minerale fiind daunatoare, inginerii si chimistii vremii au imaginat un sistem de exploatare “in graduatie”. Apa minerala incarcata cu elemente atat folositoare cat si nocive, este pompata pana la 50 de metri inaltime, in varful unui cort de baloti de paie, grosi de 1,5 metri si lasata sa se preliga in jos de-a lungul paielor…metelele nocive, precum Arsenul, Plumbul, Mercurul, etc, sunt retinute in straturile superioare ale balotilor, care sunt inlocuiti mereu, iar in straturile inferioarae ajunge doar…saramura…din care sarea alimentara se extrage simplu…prin fierbere.
Baile termale Toskana este doar una din atractiile turistice germane caci statiuni balneare mai exista inca si la Wiesbaden, Baden-Baden, Bad Gastein si in multe alte locuri.
Ne continuam asadar drumul la a doua atractie turistica a landului, situata intre Frankfurt si Aschaffenburg, . E vorba de castelul-hotel. numit “Schlosshotel” Weyberhofe, de fapt un resort ce se intinde pe “250 de acri”, considerat azi rezervatie naturala. Nu e de fapt decat un fost domeniu de vanatoare, constituit in anul 1265, si astazi renovat, castelul apartinand arhieposcopului si printului elector Daniel Brendel Homburg, din anul 1560. Hotelul are 5 stele iar bucataria face parte din lantul de restaurante Gourmet. Pe langa mobilierul Ludovic XIV si stilul pompos “Secession”, castelul-hotel, poseda si o sala de festivitati, aici au loc nunti si botezuri, in incinta existand si o capela iar in interior, pentru doritorii de relaxare exista un SPA cu specific turcesc…ham-am, imbaiere cu esente aromatice in cada de marmura, jacuzzi, piscina, proceduri alternante, masaj, sauna, cosmetica, fumat de narghilea, antrenament de fitmess individual sau barbecue in aer liber si chiar concert de orchestra atunci cand e vorba de grupuri mai mari.
Dar, vai! Eu si cu Feri am intrat in acest Castel-Hotel doar din curiozitate sau ca sa servim cel mult o cafea, insa chelnerii erau prea ocupati cu pregatirea unei nunti. Noi, care n-aveam de gand nici sa ne imbaiem nici sa ne casatorim, am fost tratati la inceput cu zambetul de "wellcome" specific si comercial universal, dar care s-a mai racit un pic la aflarea comenzii.
Schlosshotel este un castel transformat in hotel de lux, scump, care are clientii lui exclusivisti, dar care nu poate fi prea usor introdus in programele “populare" de turism in masa.
A treia escapada nemteasca a mea s-a petrecut mai demult, imediat dupa Revolutie, cand, intr-un week-end, impreuna cu un grup de amici ai naturii din Ingolstadt, am participat la o mica croaziera pe Dunare. Am pornit de la un debarcader de pe Dunare si am ajuns la un superb fort teutonic, situat pe-o insula, in care am intrat fara sa platesc nimic, totul era inclus in pretul vaporasului si am admirat cateva statui gigantice ce reprezentau cele mai importante orase ale tarii. Apoi, grupul nostru s-a aciuit pe niste banci lungi de lemn in piata centrala, s-a baut bere, s-a comandat "vursti" cu cartofi prajiti, s-au cantat la acordeon melodii vesele "de pahar”, ne-am tinut de coate si ne-am leganat in sunetul muzicii populare bavareze, a fost grozav. Spre seara, ne-am indreptat cu totii, disciplinati, spre debarcader caci a doua zi incepea o noua zi de munca si fiecare neamt trebuia sa fie odihnit...
Vizitand Germania, am mereu senzatia ca daca nemtii au stiut sa organizeze bine turismul altor tari, in tara lor, pentru a pune in valoare adevaratele lor valori, nu putine la numar, poate c-ar avea nevoie de “scanteia”, de talentul artistic si ideile uneori nebunesti, ale unor minti latine.
Dorgo
Trimis de dorgo in 12.11.10 08:31:50
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Fiind al 6-lea articol incadrat la aceasta "destinatie" suntem nevoiti sa retragem PMA standard.
Foarte corect procedat web dar... as dori o melodie populara bavareza sau tiroleza, caci periplul meu ma va purta in curand in Tirolul austriac (ajungem acolo in aprox. 2 ore)
cu multumiri!
Am gasit un fel de "Frumoasa vecina noastra"; daca nu place, mai cautam...
Chiar nu scrie nimeni nimic? Nu raspunde nimeni la intrebarea din titlu? Am vazut ca au mai fost si altii in Germania. Eu am fost si am prins gustul, desi multa vreme din cauza istoriei lor, aveam o retinere. Am descoperit un oras medieval - Regensburg, o perla medievala, in care recunosc ca alti romani in afara de noi nu am mai vazut. In schimb erau mii de turisti; asadar e o destinatie turistica. Cu siguranta mai sunt si altele.
Parerea mea este ca nemtii nu vor sa faca mare caz din asta; e un fel de " cine stie vine... cine nu... sa se intereseze' Ei nu faca multa galagie... se zvoneste.
Am fost in Germania-Vilbisburg in 1999, pt. o scolarizare in interes de serviciu. Nu pot sa spun decat atat: pt. mine la varsta de 23 de ani, fara experienta tarilor straine, cele 7 zile petrecute acolo au fost memorabile, au fost mai mult decat 7 zile de scolarizare, am privit totul cu ochii uimiti ai unui necunoscator, tot ce am vazut, de la luicruri obisnuite (cladiri, mall-uri, strazi, atitudini) pana la obiective turistice (muzee, etc.), mi-au ramas mult timp in suflet. DA, este o destinatie turistica, daca nu pentru toti atunci macar pentru cel putin 70% dintre noi. Nu mai sunt timpurile de atunci, dar m-as intoarce cu drag oricand, chiar daca n-as mai privi lucrurile cu aceeasi ochi.
Cu SB din partea mea, felicitari!
@ mersi web, cam asta este linia melodica populara de tip saxon, raspandita prin Germania si Austria pe la festivaluri ale berii si ale carnaciorilor... unde se beau zilnic sute de butoaie de bere si se mananca mii sau chiar zeci de mii de "vursti", (unde coada de la vursti nu e depasita decat de cea ce se formeaza la toaleta, caci berea e "trecatoare"), melodiile lor sunt dinamice, antrenante si vesele... precum unele cantece de-ale noastre "de pahar".
Am adaugat inca 5 foto cu Schlosshotel si baia sa turceasca si 4 foto cu gigantica instalatie de obtinerea sarii prin baloturi de paie de la Bad Orb (Germania)
Îmi pare rău, dar pentru mine întrebarea din titlu este... cum să spun, ca să nu supăr autorul... este un nonsens.
Asta pentru că Germania este o ţară turistică! .
Mi-a spus şi mie cineva ceva de genul:
Ce cauţi tu în Germania? Acolo nu e nimic de văzut!
După ce a ajuns şi el acolo, şi-a schimbat categoric opiniile.
Există numeroase idei preconcepute, printre care şi aceea că nemţii sunt limitaţi, nu au imaginaţie, nu ştiu să se distreze.
Dacă nu aţi fost în Germania, duceţi-vă acolo şi mai vorbim după aceea!
Da, poate nemţii nu au imaginaţie, mai exact nu au acea imaginaţie balcanică de a ocoli legile, de a minţi, de a păcăli pe ceilalţi.
Cât priveşte adevărata imaginaţie, nemţii o au din plin, dovadă cantitatea enormă de realizări ştiinţifice şi artistice cu care se pot mândri, numeroasele premii Nobel obţinute, şi, la urma urmei, dovada cea mai expresivă este modul cum arată această ţară formidabilă, modul cum arată oraşele lor, reconstruite din ruine, după bombardamente crâncene.
Ţara care pune în mişcare cea mai dinamică şi mai dezvoltată economie europeană nu poate fi, ca urmare a unor impresii superficiale, catalogată drept ţară neturistică şi nici măcar nu i se poate pune la îndoială statutul de destinaţie turistică.
Şi asta pentru că, spre deosebire de ţările mediteraneene, care beneficiază de vestigii istorice mai vechi şi de o climă mult mai favorabilă, fără de care turiştii în zonele respective s-ar reduce drastic, Germania, fără a dispune de toate aceste avantaje, are grijă de toate locurile istorice, de parcurile, de zonele de agrement, de tot ce poate reprezenta un prilej de deconectare pentru cetăţenii ei.
Pentru că Germania îşi respectă cetăţenii şi are grijă de ei. Îşi respectă şi turiştii, în număr de vreo 20 de milioane pe an.
Nicăieri în Germania şi credeţi-mă, am umblat ceva drumuri în ţara asta, nu m-am simţit tratat altfel decât alţi turişti, nu m-am simţit "cetăţean european de categoria a doua".
Am văzut în Germania vestigii romane mai bine întreţinute şi mai curate decât cele din Italia!
Aşa că, dragi colegi de site, lăsaţi ideile preconcepute de-o parte şi mergeţi în Germania, că aveţi ce vedea. Oricum, mult mai multe decât în locuri unde românii fac coadă să plece!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Al 800-lea review, retrospectivă — scris în 03.03.24 de Michi din BUCURESTI
- Nov.2023 'Bostaniada', turismul si viitorul — scris în 19.11.23 de dorgo din TâRGU MUREș
- Sep.2023 Departe de casă — scris în 28.09.23 de AZE din SIBIU
- Jul.2023 [Nume-Agenție], tepari de profesie!!! — scris în 04.08.23 de ux130143 din PITEşTI
- Jun.2023 1. File din istoria României oglindite în excursii — scris în 23.06.23 de Michi din BUCURESTI
- Jun.2023 Info utile despre zborurile charter — ar trebui să figureze în cultura turistică minimală, dar nu sunt, în (prea) multe cazuri — scris în 15.06.23 de tm67bru din TIMIșOARA
- Jun.2023 Suflet de călător — scris în 10.06.23 de robert din BUCURESTI