Motto
“Precum in romanul lui Dumas, dupa 20 de ani, iata-ne in plin capitalism,
Cum vedeti voi dragi prieteni de pe A. F. A, cu optimism sau cu pesimism,
Solutia ministeriala care va scoate tara din saracie, numita balneoturism? ”
Acest comentariu este un “reply” ce se doreste a fi cat de cat obiectiv si realist asupra viitorului “gri” sau “roz’ al balneoturismului romanesc, un raspuns la opiniile pozitive si incurajatoare exprimate de colegul nostru @pepsi d’oro si nu numai de el …
Intotdeauna am fost un “fan” al apelor minerale si al statiunilor si localitatilor balneare, mai mari sau mai mici. M-a fascinat mereu indeosebi diversitatea minerala cu care natura a inzestrat acest colt de lume si “de rai”, numit simplu, “tara mea”. Taram mirific ce poseda cam o treime din potentialul balnear al batranului nostru continent si cea mai mare concentratie de elemente naturale tamaduitoare din lume Din strafundurile pamantului tasnesc zilnic peste 20 de milioane de litri de “apa de masa” ce nu pot fi imbuteliate din cauza lipsei posibilitatilor de imbuteliere, deci fiecarui roman ii revine gratis, in medie cate un litru de apa minerala, zilnic... Totodata tara noastra poseda si cantitati imense de sare gema, ce ar putea hrani Europa timp de cateva sute de ani, doar “aisbergul trapezoidal de sare” de la Praid are aproape 4 kilometri lungime la baza si aproape 3 km adancime”. Daca intreaga cantitate de sare a tuturor minelor de sare din tara noastra ar fi scoasa la suprafata, lucru posibil doar in teorie, am deveni tara cu cea mai mare cantitate de sare cristalina pe cap de locuitor, 14.000 de tone!
Oriunde te-ai indrepta si ori incotro ai apleca urechea la vorba localnicilor, afli de un izvor sau de un lac mineral, de o balta cu namol sau de o groapa cu mofete. Adesea pasii m-au purtat pe cai neumblate, cunoscute doar de padurari, de turistii rataciti, de geologi, topografi, aventurieri. sau de animalele salbatice, locuri unde am admirat ore in sir, rasuflarea minerala a planetei. E absurd sa faci o inventariere si o clasificare a tuturor acestor resurse tamaduitorae, care uneori isi mai si schimba locul de aparitie, ar fi practic imposibil. Doar in localiatile Racu (Baile Bogat), Madicea, Selters, Bilbor, Madaras sau Siculeni, (jud Harghita) am cronometrat peste 5 milioane de litri de apa minerala ce se pierd zilnic in paraiele sau santurile de la marginea drumurilor, datorita lipsei de posibilitati de imbuteliere dar si din dezinteres. Traim intr-o tara in care adeseori satenii, dupa ce vin de la munca campului, isi spala caii, cainii, rotile carutelor sau cizmele pline de noroi, cu apa minerala, in timp ce alte popoare “se ofilesc” de sete. Traim intr-o tara in care apa sarata, sulfuroasa sau termala a multor lacuri naturale, ar putea ameliora suferintele reumatice ale, (poate), celei mai suferinde populatii a Europei, dar si a multor altor milioane de pacienti din afara tarii.
In urma cu cativa ani, un coleg din Sovata mi se destainuia:
“ Inainte de ’89, nu mai faceam fata pacientilor, se lucra 12 luni pe an, in statiune erau 22 de medici si 70 de cadre medii, mergeam in concediu prin rotatie, aveam in fiecare an 150.000-160.000 de pacienti din tara si multi din strainatate. Adeseori acestia reveneau la Sovata nu neaparat datorita virtutilor balneare ale apei sarate si ale namolului mineral ci datorita calitatii oamenilor ce-i ingrijeau. Functionau, cu motoarele turate la maximum, toate cantinele, retaurantele, hotelurile si vilele. Personalul din statiune avea asigurata cazarea gratuita si mai avea si 50% reducere la masa de la cantina. In fiecare vineri, directorul policlinicii balneare, dr. Eugen Tereanu, un specialist desavarsit, format la scoala clujeana, organiza cate o “masa rotunda”, unde se discutau multe probleme interne dar se faceau si interesante prezentari de cazuri medicale, adevarate cursuri de balneologie.
Acum insa, multe lucruri s-au schimbat pe-aici prin Sovata…am inceput cu totii sa suferim de o boala grea, necunoscuta noua…sindromul de izolare…viata sociala din statiune (in afara bufetelor si barurilor) e zero, viata culturala e deasemenea, zero. Doar un singur medic mai locuieste in statiune, restul ba fac naveta la Tg. Mures, ba la Cluj sau Brasov (pleaca vinerea, revin lunea).
Apoi a venit Revolutia…o perioada Ministerul Sanatatii nu ne-a mai platit salariile, am trecut sub tutela unitatilor turistice si comerciale din statiune, cadrele medicale au plecat “care-ncotro” cautandu-si alte locuri de munca sau chiar alte "job”-uri. Cativa dintre noi insa, “adevarati ultimi mohicani ai apelor minerale” am ramas pe redute, asteptand o schimbare…. Uitarea si indiferenta semenilor, insa, te doboara…in Sovata au mai ramas doar 3 medici si vreo 10 cadre medii, iarna, stam toata ziulica cu ochii-n televizor, ne gatim pe resou supa din plic, caci cantinele s-au inchis, abia asteptam sa dea primele raze de soare ale lui aprilie ca sa mai vedem si noi... alti oameni. Statiunea a devenit practic sezoniera, activitatea aici incepe mai ales dupa ce se deschide lacul Ursu si se reduce brusc, atunci cand da frigul si prima frunza ruginie cade din copac. Straini la tratament? ... poti sa-i numeri pe degete... Mai vin doar de prin Republica Moldova, Ukraina, Ungaria. Am pierdut demult contractele cu turistii finlandezi, suedezi, nemti sau olandezi…cred c-au citit si ei prin ziare de scandalurile de pe-aici…de privatizari “cu cantec”, cele mai bune hoteluri, Danubius si Bradet, sunt administrate de o singura familie (sot si sotie), mereu stam cu man-ntinsa pe la acesti oameni putred de bogati ca sa ne dea bani de benzina pentru naveta...
Am batut intreaga Europa, care n-are nici pe departe apele minerale si lacurile nostre naturale dar europenii si-au pus mintea la contributie mai mult ca noi, au investit, s-au organizat in lanturi balneoturistice care-si recomanda sau "paseaza" pacientii unii altora, plus ca ei s-au “lipit” de polurile financiare ale lumii, in timp ce noi ne-am certat mereu pe-aici, turistii ne-au ocolit, e drept c-avem si drumuri proaste... ne-am ofilit ce mai! plus c-am vandut ieftin statiunile la altii, care “au inflorit" inainte, chiar si cu putinul ce-l aveau doar ambalandu-l intr-o poleiala ce-ti lua ochii... acum ei huzuresc. Treptat, statiunea Sovata s-a depopulat, baza de tratement si-a redus activitatea, iar bazinele sau procedurile noastre calde au devenit nerentabile, noi n-am avut norocul celor de la Felix.
A propos, nu stii cumva vreun post liber prin Tg. Mures? ”
Se pare ca unele statiuni balneare au supravietuit rigorilor tranzitiei, altele nu, devenind niste “statiuni fantoma” precum Borsec, Balvanyos, Valcele, Malnas, Remetea, Strunga, Rotbav, Miercurea Sibiului, Ocna Mures, Rupea, Oglinzi, Zalnoc-Bai, Jabenita, Baita, Pintic, Cristuru Secuiesc, sa... Altele in schimb, datorita unor eforturi individuale sau colective au inflorit, precum Baile “Septimia” Odorhei, baile Sangeorgiu de Mures, baile din Gherla, Figa, Cojocna, Turda, Tasnad, Bazna, Boghis, Persani, Sanmihaiu German. S-au mai pus la punct si unele saline precum cele de la Ocnele Mari sau Turda.
Se apre ca soarele balenoturismului autohton, inca nu s-a arata de dupa norii cenusii ai tranzitiei, chiar daca a construi cladiri, bazine sau baze de tratament e relativ usor, generatiile de specialisti sunt insa doar cu gandul “la duca”, nimeni nu mai are rabdare sa porneasca ceva de la zero sau sa se lupte cu morile de vant ale birocratei autohtone, preferand un alt sistem, mai bine pus la punct. Fara specialisti, aceste noi baze de tratament pe care le vedem cu bucurie dar si cu tristete cum rasar, vor fi “degeaba”, nefunctionale inca de pe planseta proiectantului... Vom ajunge oare peste tot sa vedem, precum la Baile Bizusa din Salaj, ca medicul si asistenta vin de la Jibou doar cand “intra seria” de balneo-turisti si care se mai intorc inca odata doar atunci cand “seria pleaca”?
Voi posta si cateva imagini cu statiuni sau localitati balneare romanesti ce pot fi trecute la capitolul “reusite” dar si cateva ce pot fi considerate adevarate “deceptii balneare”... si voi incheia prin a va spune ca...
"Ce s-a intamplat in toti acesti 20 de ani cu milenarele noastre ape minerale, nu e drept
Dar orice use are si-o cheie potrivita, dac-o gaseste cineva, eu cu nerabdare il astept! "
Dorgo
Trimis de dorgo in 07.11.10 07:47:13
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
sa nu luam decat situatia din vestul tarii. stam pe aceiasi punga de apa termala cu vecinii unguri. la noi sunt cateva incercari timide de turism balnear pe cand la unguri stiti cu totii ce centre balneare si wellness s-au creat.
intr-adevar nu cred sa existe tara in care sa existe atatea izvoare si surse de ape minerale, cu toate astea am cumparat apa minerala mai ieftina in desertul sahara decat in romania :0
cheia rezolvarii acestei situatii e pe fundul unui put foarte adanc si sec.
o mica intrebare in legatura cu P18.
de unde faza cu capital autohton? firma care administreaza baza parca e o firma cu capital grecesc, e adevarat, care are sediul social la constanta... s-ar putea sa gresesc, dar eu asta stiu.
@ recul
din cate stiu eu, anul trecut pachetul majoritar era al Dnei Cristina Vacaroiu, cuprinzand arealul bailor, parcarea si 2 hotelurile de pe esplanada, restaurante, etc, poate ca a vandut intre timp, iar Hotel Ceres, are si el vreo 10-20% procente... vezi la Sarata Monteoru de pe acest site, s-a mai scris despre toate acestea...
Numai bine!
La noi, generatia tanara nu are inca nevoie de astfel de tratatmente, sau nu stie nimic despre ele si atunci o investitie nu pare rentabila. Iar cei care ar avea nevoie nu isi permit. Ma gandesc ca acestea ar putea fi doua motive pentru care nu se face mare lucru in balneoturism, in Romania.
Cred ca si tu esti manat de cele mai bune intentii si ros pe dinauntru de aceleasi intrebari ramase fara raspuns ce ma bantuie si pe mine... Saraca tara bogata...
Ieri am vazut o prezentare de carte ce are ca subiect psihologia poporului roman; prezentarea facuta de Nicu Alifantis. Se pare ca trebuie s-o citim si noi... Cica este o carte care-ti toarna liniste in minte... iti explica totul!
Felicitari pentru acest review foarte bine documentat!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Al 800-lea review, retrospectivă — scris în 03.03.24 de Michi din BUCURESTI
- Nov.2023 'Bostaniada', turismul si viitorul — scris în 19.11.23 de dorgo din TâRGU MUREș
- Sep.2023 Departe de casă — scris în 28.09.23 de AZE din SIBIU
- Jul.2023 [Nume-Agenție], tepari de profesie!!! — scris în 04.08.23 de ux130143 din PITEşTI
- Jun.2023 1. File din istoria României oglindite în excursii — scris în 23.06.23 de Michi din BUCURESTI
- Jun.2023 Info utile despre zborurile charter — ar trebui să figureze în cultura turistică minimală, dar nu sunt, în (prea) multe cazuri — scris în 15.06.23 de tm67bru din TIMIșOARA
- Jun.2023 Suflet de călător — scris în 10.06.23 de robert din BUCURESTI