ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.11.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
TIMP CITIRE: 7 MIN

Prioritatile turismului romanesc

TIPĂREȘTE

Nu mai e un secret pentru nimeni, totul a devenit public si este afisat si pe site-ul Ministerului Turismului condus de dna avocat Elena Udrea, ca prioritatile turistice ale tarii, sunt urmatoarele: investiitii in INFRASTRUCTURA specifica din zonele montane inalte si mai ales in domeniul ”schiabil; ”, in agroturism, balneoturism, investitii in amenajarea turistica a Dunarii si a Deltei Dunarii, si excursii de scurt sejur la Bucuresti. Se preconizeaza alocarea banilor Ministerului si in “SUPRASTRUCTURA” specifica turismului, adica in formarea de cadre ce vor lucra in restauratie si hoteluri.

Asta ne asteapta dragi romani si aici vor fi banii dumneavoastra! …Noi nu ne vindem tara, ne descurcam si o dezvoltam “step by step” cu ce-avem, nu-i inrobim pe romani ca pe bulgari care si-au dat litoralul pe mana nemtilor si alltor popoare nordice, care, acestia din urma i-au pus pe bulgari serios la treaba dar care, in schimb le si: ”pompeaza” “non-stop” turisti nordici. Noi nu facem nici ca-n Antalya unde un prgram entuziast si national bine gandit a reusit sa le insufle turcilor spiritul patriotic si... au lucrat saracii turci zi si noapte de-au creat in timp record un super-litoral modern, asa precum 10 “Mamaie” puse una langa alta, nefiind platiti in perioada constructiei decat cu minimum de subzistenta si promisiuni, dar fiind apoi recompensati regeste cu salarii mari si dividende anuale dupa ce motoarele investitiei au pornit si-au inceput sa intre saci de bani in tara. Nici turcii, mari prieteni cu germanii, tara pe care au reconstruit-o dupa cel de-al doilea Razboi Mondial si dupa care apoi, drept recompensa, au fost trimisi la ei acasa, ba li s-au promis chiar cateva mii de marci fiecaruia “doar doar or pleca”, nu au actionat singuri ci sa-u mai consultat cu expertii nemti in managementul turistic, se pare, unii dintre cei mai valorosi in domeniu. Nemtii nu au iesire la mari calde, marea lor e la Nord, e rece si-n august, iar daca intri in ea pana la genunchi fara sa faci o cistita, e bine sa joci in acea zi si la LOTO, inseamna ca esti un om norocos. Nemtii isi organiseaza sejururi calde pe alte plaje, precum litroralul spaniol, grecesc, turcesc, bulgaresc sau pe cel al unor tari din Asia. Cand ai buzunarele pline dupa un an de munca acerba, toate plajele si vasele de croziera iti stau la picioare. Faptul ca alte tari din Balcani, care au deschis portile investitiilor straine (mai ales dupa reteta nemteasca), ne-au depasit la incasari in turism, ne demonstreaza faptul ca “a nu ne vinde tara” e un slogan bun dar poate duce usor la “a parasi tara”.

Ministrii nostri nu prea alearga prin cercurile de afaceri sau de experti din afara ca sa gaseasca solutii la iesirea din criza, investesc haotic, adesori pe principii aleatorii sau partinice. Dar, ca ministru al Turismului, cu cine sa te mai consulti in tara asta daca expertii in domeniu au plecat din tara iar consilierii tai sunt ba juristi, ba avocati, ba finantisti, fara experienta reala in domeniu. …

La Vulcan, in Valea Jiului va apare o noua partie de ski, s-au transeferat 26 de milioane euro, s-au cumparat “repede-repede” materialele pentru a fi construite telecabina, partia si anexele ei (mai e nevoie de tunuri de zapada, stalpi de curent electric, de un minibaraj care sa opreasca cursul unui parau de munte pentru a avea apa necesara transformarii ei in zapada de catre tunuri, etc) si…partia “Ritzi”, (e vorba, ati ghicit! , de sotul doameni fost ministru Ritzi), va fi gata! Dar vai! Ea va avea doar 300 de metri!! …INSUFICIENT!... in Austria exista partii in spirala, ce coboara de le 2800 la 1400 de metri pe un drum feeric de 20 de kilometri…Da! Skiorul ajunge-n varf cu telecabina sau teleskiul (plateste in prealabil un abonament pentru intreaga zi) si coboara o jumatate de ora! nu 2 minute, cat va cobora el pe “ partia Ritzi. ”. Ei, unde credeti ca va merge turistul roman? In dezolanta vale a Jiului sau in Austria? In cazul partiei “Ritzi”, se asteapta inca acordul Ministeului Mediului pentru defrisarea a 320 hectare de padure. Se pare ca deocamdata am pus carul inaintea boilor.

In judetul Suceava, la Campulung Moldovenesc, unde se va construi a doua partie, de data asta foarte lunga, 3000 de metri, dar pe unde skiorii vor trece deocamdata prin curtea unor manastiri, prin padurile lor, paduri ce le-au fost retrocedate stapanilor de drept, inca nu s-a obtinut avizul din partea fetelor bisericesti care sunt convinsi ca lui Dumezeu nu-i place galagia, manelele, sau sticlele de Cola si Tiborg aruncate pe mosia bisericii... Aceeasi problema o are aici constructorul general al tuturor partiilor pe banii Ministerului, constructor din Petrosani (unde dl Ritzi, parca, e primar) si aici ca si la autostarada Transilvania…tragem pe harta o linie groasa, ca-n pactul Ribbentrop-Molotov, si-apoi ne judecam prin tribunale ca sa trecem pamantul acelei linii din proprietatea unor oameni, in proprietatea statului.

Oare incepem sa-i imitam pe greci in loc sa ne ferim de greselile lor? , greci care au inceput o multime de constructii si nu le-au mai terminat niciodata si FMI-ul sta cu ochii si sabia lui Damocles acum pe lantul (grecesc) Best Western (cel mai mare lant de hoteluri din lume) si pe cateva dintre insulele Greciei, cu intentia declarata de a confisca cateva in contul datoriilor? …Ce va face tara noastra in viitor daca la fiecare 2 luni intinde mana pentru aproape un miliard de euro, bani de salarii si pensii? La scadenta va veni Fondul nemilos si ne va confisca putinele statiuni balneare ce mai apartin inca statului, ne vor manageria ei litoralul, Delta, muntii, raul, ramul? Da, ele vor raman geografic acolo unde sunt si ale noastre, ca nici Romania, precum nici Transilvania, nu poate fi dusa in buzunar ca o bucatica de zahar, parafrazandu-l pe poetul Mircea Dinescu, dar in cateva decenii, daca nu vom munci pe rupte ca sa ne platim scadentele, (dupa ce-am avut o oarecare independenta, timp in care ochii cupizi ai oligarhiei financiare internationale au catalogat resursele tarii) vom ajunge iarasi o colonie financiara a bancilor unor lumi mai bogate, care si-au intins tentaculele peste tot iar copiii si nepotii nostri isi vor lua la un moment dat lumea-n cap si vor pleca de langa parinti, in cele 4 zari... Patria ta e acolo unde-ti merge bine, nu-i asa? (apropos, in urma cu 2 ani, bancile starine din tara noastra au avut un profit de un miliard de euro)

Turism pe Dunare? In primul rand Dunarea albastra atat de frumos pusa pe portativ de Johann Strauss in valsurile sale, e gri-murdara. O croaziera de la Viena-Budapesta-Marea Neagra nu se compara cu croaziele pe Nil sau pe mari albastre-verzui si-n plus ea se blocheaza la barajul Portile de Fier. Ada-Kaleh asteapta dezvoltarea “turismului scafandrier” defileul “Cazanelor" e insa specatculos, (parca mai salbatic e malul sarbesc) dar apoi parca nu mai e nimic interesant…porturile mici pe care le mai auzeai din cand in cand la radio la “cotele apelor Dunarii” …Moldova Noua, (tridnatati dva tentimetr) Calafat (tridtati sesti tentimetr), Corabia, (dvadtait cetire centimetr) sau Zimnicea, Giurgiu, Oltenita, Calarasi sunt porturi anodine, unele chiar neatractive…Singurul loc interesant in tot acest periplu dunubian mi se pare Calafatul, unde se poate “arunca o samanta mistica" si brodi o legenda ,,dezvoltand vedenia lui Petrache Lupu, ciobanul ce-a vazut “nu lupu” ci un mos cu barba si mustati albe pana-n pamant, ce i-a aparut trei spatmanai la rand si care se presupune c-ar fi fost insusi Dumnezeu. Biserica din Maglavit poarta moastele singurului roman care l-a vazut in carne si oase pe Dumenzeu, coborat din ceruri intr-un nor de forma patrata iar de atunci, din vara anului 1935, pelerinajul religios n-a incetat inca nici azi... Tot la Calafat poate inflori si ”turismul “bahico poetic”, neuitand faptul ca unul dintre cei care a iesit in ’89 cu pieptul gol in fata tsunami-ului comunist, poetul Mircea Dinescu, un om care niciodata n-a intrat in balacareala compromisurilor nationale, a reustaurat “Cetatea” de pe cotul Dunarii si s-a lansat in viticultura. Despre acest loc, orice ghid turistic ar avea ce povesti turistilor sai... ”Am cumparat o cetate in ruina si-am redat-o circuitului turistic, spunea odata poetul, chiar aici langa locul unde in urma cu 70 de ani, Dumnezeu a facut o mica inspectie pe Pamant”.

Preconizatul port artificial de la Sulina sau Tulcea, placa turnanta a turismului “de aventura, nautic sau pescaresc” in delta nu e o idee rea (cu conditia ca in timpul constructiei lui sa nu apara prea multe vile), dar eu propun un port plutitor sau ma bine zis un megaponton plutitor, asemenea portului artificial de la Arromanches din Normandia, ce salta sau coboara zilnic in functie de jocul mareelor, idee a lui Churchill, care a dat dispozitie sa se lege ponton de ponton pana a aparut un port imens. Si pe Dunare, nivelul apelor poate varia mult, in functie de precipitatii sau de deciziile prietenilor nostri ukraineeni, ce sapa asiduu pe fundul canalului Bastroe, (probabil cu scafandri inarmati cu lopeti si pickamere, ca sa nu-i vada Ecologisti din lumea larga din satelit)...

Ar mai fi multe de spus despre tinerii ce se pregatesc in scoli si facultati cu profil turistic si care ne parasesc, despre agroturismul fara clienti, fara facturi fiscale si fara norme sanitare, despre balneoturimul in paragina sau facut “dupa ureche’, oricum, cred ar fi bine sa stam cu ochii larg deschisi si asupra acestor programe turistice ministeriale pentru a vedea ce se-alege din banii nostri.

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 02.11.10 08:34:46
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1530 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8400 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

valimi
[02.11.10 09:35:37]
»

Review-ul, de fapt articolul tau, este formidabil, insa are o mare deficienta: nu este trimis, postat, unde trebuie, majoritatea celor care il citesc aici cunosc in mare parte realitatile pe care le scrii.

tac pac
[02.11.10 09:47:41]
»

Poate atasezi si cateva poze din aceste minunate locuri.

webmaster77
[02.11.10 09:59:21]
»

Mutat la rubrica "Filozofari... turistice" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor

Diaura*
[02.11.10 10:01:39]
»

Prin natura meseriei, am ocazia sa intru in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Daca ati auzi"discutiile libere" din birouri si de pe holuri... vi s-ar face parul maciuca si nu ati mai crede in basmele despre castelele romanesti si nici in agroturismul care va salva Romania.

Culmea este ca exista multi intreprinzatori, care sfideaza deciziile nepotrivite cu locul si cu interesele, fac abstarctie de grozaviile din culise, si la nivel micro, fac si ei ce pot. Nu asta e solutia la nivel national, dar daca nici ei nu ar face nimic, ar fi de 100 de ori mai rau.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
TORA INGRID
[02.11.10 11:17:27]
»

"Prioritatile turismului romanesc " nu exista, ele sunt cateva enunturi pe hartie, demagogice si populiste, praf de praf in ochii romanilor. Vorbesc de infrastructura cand acum vreo 8 ani si mai bine, primul matelot si intaiul degustator al tarii a decretat ca nu avem nevoie de autostrazi. Acest adevar e valabil si acum, nu avem nevoie, altfel am putea calatori mai repede si mai bine si cuprinde cu privirea dezastrul national din fuga masinii. Am convingerea ca suntem mult prea departe de iesirea la liman a turismului romanesc, cu tot optimismul optimistilor incurabili, cu toata visarea si speranta. Ne lipseste in primul rand atitudinea, ne trag in jos mentalitatea si prejudecatile. Cu exemple la varf inalt despre cum se poate fura mai bine, in timp scurt si cu motivatie oficiala "interes de stat ", romanii care aleg calea onesta a investitiei pe termen lung si beneficiilor a la longue never-ever, sunt din ce in ce mai putini. Nu-ti trebuie ochelari ca sa vezi dezastrul economic in general si turistic in special, nu-ti trebuie timp de gandire in decizia simpla: scump, prost si dezamagitor in Romania sau ieftin, bun si satisfacator in X (a se citi Turcia, Austria, Bulgaria, Croatia etc, etc...).

Lectura unor documente de pe site-ul oficial al Ministresei blonde si complice, presupun ca e un act masochist, in care, in prag de suicid, vrem sa ne asiguram ca Romania nu va mai fi a copiilor nostri, nici macar a nepotilor nepotilor lor.

Asta da filozofare pertinenta, jos palaria, Dorgo!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
cosminp
[02.11.10 12:07:42]
»

interesanta filozofeala pe care as vrea s-o completez cu acordul autorului.

imediat dupa '90 se striga in gura mara "nu ne vindem tara". pe naiba. am dat-o gratis.

Ministrii nostri nu prea alearga prin cercurile de afaceri sau de experti din afara ca sa gaseasca solutii la iesirea din criza, investesc haotic

asa pare pentru unii, sau mai degraba asa vor ei sa para, ca sa nu se vada legaturile ascunse dintre investitiile care au acelasi numitor comun: conturile personale.

partii de schi in Romania? o idee excelenta, mai ales ca eu sunt nostalgic dupa schiat, pe care l-am pus in cui in urma cu 11 ani.

se auzea pe vremuri ceva de o statiune comuna predeal-azuga, cu partii pe care sa cobori indiferent de unde urci, adica urcai din azuga si coborai in predeal si invers. proiectul a cam murit.

chiar daca nu avem muntii Austriei, putem face partii de schi, dar cu cap, nu pe partea sudica a muntelui asa cum se comenta la tv in urma cu cateva saptamani si acm trebuie refacut proiectul. pe banii cui? tot ai nostri.

de fapt, la cum arata muntii nostri despaduriti de 'haiduci', se pot face numeroase parti de schi.

turism pe Dunare? o alta posibila atractie. inainte de '89 se faceau croaziere cu Steaua Dunarii si am auzit ca era superb. acum de ce nu se poate? chiar si trecerea prin ecluza de la Portile de Fier poate fi o atractie turistica.

Mircea Dinescu a dorit sa introduca Cetatea in circuite turistice pe Dunare, dar proiectul nu este deloc sprijinit de Guvern. macar portul sa-l faca autoritatile.

o alta posibila oprire pe Dunare poate fi la Giurgiu, unde un restaurant cu specific, destul de incapator, cu terasa, este foarte aproape de port. si acolo se mananca bine. ce saramura! acolo saramura este altfel decat in Delta sau la Portile de Fier. si oamenii de acolo stiu sa pregateasca si sa serveasca.

concluzia: putem avea un turism modern daca cei de sus vor.

si pana la locul ala turistic eu cu ce merg? am auzit ca in zona Borsa este partie de schi si o zona foarte frumoasa iarna. cu ce ajung? trebuie sa-mi iau cateva zile de concediu ca sa pierd cel putin 2 zile pe drum?

daca vreau sa merg la un sfarsit de saptamana in Apuseni, o zona superba, plec vineri la pranz, ajung vineri noaptea, stau sambata si duminica dimineata ma intorc. merita?

deci nu ai cum sa ajungi fara autostrazi, caci de drumurile nationale nu poate fi vorba ca sa strabati tara in cateva ore.

autostrazi? da. se pot face daca se fura mai putin.

inainte de '89, Ungaria nu avea autostrazi nici cat noi (poate) si acum este atat de departe.

ei nu au asteptat sa le creasca traficul pana la valorile scrise in carti, care sa le dea voie sa construiasca autostrazi. ei au construit si apoi traficul a fost atras de noile constructii.

daca ne luam dupa carti, la noi poate doar Bucuresti-Ploiesti-Brasov sa necesite autostrada, pentru ca in rest valorile reale de trafic sunt mai mici decat cele prescrise.

dar revin la aceeasi obsedanta concluzie: trebuie sa vrea cei de sus, care ne guverneaza.

nici lipsa banilor nu este o foarte mare problema. foarte multe fonduri europene se pierd din cauza lipsei de proiecte.

de exemplu in infrastructura daca s-ar lucra serios la toate etajele, respectiv coordonare, proiectare, constructie si finantare, in 5 ani am putea fi departe.

si pentru ca nu voi parasi definitiv tara, astept sa vad evolutia turismului romanesc si a infrastructurii rutiere pe care sa ne deplasam intre obiectivele turistice.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[02.11.10 14:11:14]
»

Am scris acest review dimineata inainte de a merge la servici si a aparut o greseala... "Deva" trebuie inlocuit cu "Petrosani", oras langa care se afla deja o statiune de ski unde totul e OK... sa speram ca in valea Jiului, aurul negru, carbunele, va fi inlocuit de aurul alb, zapada.

webmaster20*
[02.11.10 14:29:49]
»

"Deva" trebuie inlocuit cu "Petrosani"

Corectat

dorgoAUTOR REVIEW
[02.11.10 20:43:32]
»

Multumesc web... in Evenimentul Zilei a aparut mai demult un articol despre legatura dintre dna Udrea si dl. Ridzi, primar al Petrosaniului, gasisti toata povestea pe "google" la "ski in Romania", articolul e agresiv, acid, eu ma opresc doar in a comenta ca orice ban investit in tara (partie de ski, cabana montana, refugiu, sosea alpina, etc) e binevenit iar timpul va dovedi eficienta investitiei.

TEOANCA
[03.11.10 07:30:06]
»

Votul numarul 13 imi revine.

Cu toate aprecierile mele. Si cu supararea ca inca n-am gasit butonul ala de forward catre Ministerul Turismului.

Si nu ma ajuta nimeni!

costin1968
[03.11.10 19:22:47]
»

Hai sa ne imaginam ca noi, romani de fel, ce filozofam aici, am fi chelneri sau barmani, sau receptioneri, intr-un Resort, dintr-o Romanie turistica. Cum ne-am comporta? Cum am fi comparativ cu bulgarii, turcii, ungurii, egipteni, tunisieni, mexicani, grecii... etc?

P.S. Punctaj maxim!

popescu.borsa*
[03.11.10 21:08:15]
»

Cred ca ne-am comporta ca ospatarii, barmanii, etc. La fel cum facem cand lucram in Italia, Spania, Germania, etc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, cosminp, costin1968, Diaura*, dorgo, popescu.borsa*, TEOANCA, TORA INGRID, valimi
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048542976379395 sec
    ecranul dvs: 1 x 1