Ne-am obisnuit, noi, cei ce scriem pe acest site, sa evaluam conditiile in care ne-am petrecut vacantele. Dam note sau calificative pentru cazare, pentru mancare, pentru cadrul natural si pentru servicii. Dar nimeni (sau aproape) nimeni nu spune ce parere are despre turistii cu care interactioneaza in vacante.
Cati din noi ne punem si acesta problema; cati evaluam comportamentul turistilor? Ce jena mai mare te poate incerca cand langa tine intr-un restaurant unii isi dau in petec, sau intr-un muzeu altii vorbesc tare si deranjeaza pe toata lumea, sau intr-un parc incep sa rupa si ei cateva flori, pe care oricum le arunca dupa cateva minute. Sau in timp ce un ghid explica ceva, ei vorbesc tare despre lucruri fara nici o legatura cu locul sau subiectul la care participa.
Ar fi foarte multe lucruri de spus despre acest subiect; as putea vorbi despre cum se comporta strainii cand vin la noi in tara dar si despre cum ne comportam noi romanii cand plecam afara. As mai putea vorbi si despre cum suntem perceputi de gazde in Romania si cum suntem perceputi afara.
Cum se comporta romanii cand ajung afara?
Cred ca aici ii pot impartii in cateva categorii; cei timizi ,,caci asa le este felul, cei speriati care stau mai retrasi, cei relaxati caci au facut multe calatorii si se dscurca fara emotii, cei obraznici care cred ca daca au cateva sute sau mii de Euro in portofel li se permite orice, cei care fac multe nebunii doar ca sa isi iasa din pielea lor de oameni asezati, dar fara sa ii lezeze pe cei din jur.
Toate aceste atitudini au o mare legatura cu varsta si cu mediul din care provin acesti turisti, cu educatia si autoeducatia, cu multumirea de sine si cu frustrarile fiecaruia. Daca in urma cu 10-15 ani existau multe destinatii in care stiai de la inceput cu cine te vei intalni pe plaja sau la restaurant, acum lucrurile se mai amesteca un pic. Degeaba cauti locatii de cinci stele sperand sa nu te intalnesti cu pitipoance zgomotoase, imbracate strident si care se dau in spectacol de cand deschid ochii si pana se culca. Exista destui domni care isi permit si le face placere sa se afiseze cu astfel de domnisoare. Ii recunosti usor, rad foarte tare si fara motiv, si cand toate privirile s-au indreptat in directia lor, se scarpina pe undeva sa arate bijuteriile. Asa ca poti avea surpriza sa ii intalnesti (ei si ele) atat pe litoralul romanesc, pe cel bulgaresc, si chiar in Egipt…ca de, da bine la imagine sa te lauzi cu bronz de Marea Rosie si cu lant nou de aur, gros cat degetul, cumparat din din Cairo (Hurgada nu da bine caci prietenii nu au auzit de aceasta statiune). Un astfel de grup am intalnit in aeroport; nici nu decolase avionul lor si visau cu ochii deschisi la ce le vor povesti prietenilor la intoarcerea acasa. La fel de bine ii gasesti ori la shoping prin Milano, (dar mai mult cand sunt reduceri si pe la periferia orasului), sau la Venetia, ca de…nu oricine isi permite sa participle la carnaval si sa se plimbe cu gondola cu 100 Euro/ jumatate de ora. Desigur in toate aceste locatii intalnesti si oameni decenti, care se pierd in multime si macar cateva moment nu vor sa se stie ca sunt romani pentru a nu fi pusi in aceeasi oala cu “ artistii zgomotosi”. Acestora ce nota le-ati acorda? Cum ati reactiona in preajma lor?
Timizii, sunt de obicei oameni carora le este in permanenta teama de ceva si atunci forma lor zilnica de manifestare este modestia. Se multumesc cu putin, si chiar daca nu primesc tot ce scria in program, nu fac recalamatii, nu se cearta cu nimeni si isi spun in sinea lor ca “ bine ca nu a fost mai rau “. Au un grup relative restans de prieteni cu care merg in vacante (mereu aceeiasi caci nu isi fac usor prieteni noi) si nu sunt prea comunicativi cu strainii. Acestia sunt clientii de care la noi isi cam bat joc patronii si angajatii din turism, cei fara etica, fara bun simt, care incearca sa ofere cat mai putin pe un pret cat mai mare. Si pe acest site am intalnit destui turisti care nu au fost multumiti de servicii, dar care s-au resemnat. Nu sunt pretentiosi si la intrebari simple de genul “ ce vrei sa mananci? , raspunsul este “ orice “. “ Ce vrei sa facem azi? …Ce vrei tu... “. Acestora ce nota le-ati acorda? Cum ati reactiona in preajma lor?
Oamenii cu cei sapte ani de acasa, puternici moral si cu un anumit nivel cultural sunt relaxati. Cunosc multe lucruri; de la bunele maniere, geografie, o limba doua straine, au o cultura generala pe care doresc sa si-o imbogateasca mereu si sunt comunicativi. Acestia stiu unde si pentru ce se duc si stiu sa isi planifice atat bugetul cat si programul. Inbina de obicei odihana cu turismul cultural si se pot bucura de orice le apare in cale; de la peisaje la mancare buna. Apreciaza ospitalitatea si nu se lasa pacaliti cu vorbe frumoase. Pe acestia ii gasesti in muzee, in orase cu multa istorie si arta si mai putin la rafting. Sunt civiliazatii, nu se dau in spectacol si sunt capabili sa evite sau sa medieze un conflict (ma refer la o cearta, nu la un atentat terrorist). Marea majoritate traiesc intr-un anumit confort pe care si-l permit si in vacanta. Daca sunt tineri se aventureaza in vacante pe cont propriu si experimenteaza mereu ceva nou, Daca sunt maturi, combina confortul unei calatorii cu descoperirea unor noi destinatii. Si unii si altii retin multe lucruri si impartasesc cu eleganta si stil impresiile de calatorie. Sunt dornici si curiosi sa intre in contact cu alte culturi si civilizatii si sa faca schimb de informatii culturale. Au pretentii de la ei si de la cei din jur; sunt cu mult bun simt si sunt cei carora nu le este rusine sa spuna ca sunt romani oriunde s-ar duce. Sunt amabasadorii anonimi ai tarii noastre. Acestora ce nota le-ati acorda? Cum ati reactiona in preajma lor?
Mai sunt unii, care odata ce au pasit pe pamant strain isi ies din pielea lor; un an intreg, stau cuminti in banca lor, la serviciu nu atrag atentia cu nimic (rau), in familie sunt exemplari (sau aproape) dar odata ajunsi departe de casa nu ii mai recunosti. Mananca la AL la o masa mai mult decat acasa intr-o zi intrega, beau peste masura, ca daca tot au dat un ban … baga la gheozdan cat incape, (ei zic ca daca tot e gratis …de ce sa nu profite?) si idealul lor in vacanta este o masa buna si un sezlong la umbra in timpul verii. Daca ii intalnesti la munte, poti fi sigur ca doar la restaurant vei da nas in nas cu ei, nu pe partie, nu la drumetii prin paduri si nu band apa de izvor. Comoditatea este cuvantul de ordine, incat daca ii intrebi de ce s-au dus 2000-3000 de km departe de casa raspunsul este cat se poate de simplu”……aaa pai…am fost in Franta …” (sau oriunde). Nu sunt scandalagii, si considera ca daca au mancat bine si au baut mult si bun, au fost imparati doua saptamani. Nu prea ii intereseaza istoria locurilor, despre arta spun ca este o pierdere de timp si ca doar puturosii picteaza, iar muzica buna este doar cea de petrecere. Am cunoscut pe cineva care a fost trei saptamani in Thailanda si intrebata (e o femeie) ce a facut si ce a vazut acolo a raspuns; “ mamaaaa, aveau aia niste cokteiluri acolo, cum nu am mai baut nicaieri in lume “. Ok am zis, si altceva? pai nu ti-am spus? am facut plaja, si am baut cele mai bune bauturi “. Acestora ce nota le-ati acorda? Cum ati reactiona in preajma lor?
Mai sunt si turistii fideli unui loc. Daca au avut norocul sa se simta bine undeva …greu ii mai duci si in alta parte. Confortul si siguranta unui loc pe care il cunosc ii fac sa revina iar si iar. Le este teama de necunoscut si nu accepta ca de acelesi conditii bune se pot bucura si in alta parte. Teama de necunoscut este mai puternica decat curiozitatea, decat dorinta de cunoastere sau de nou. Acesti nici macar nu se intereseaza de oferete, nu stiu preturile din alte locatii, pentru ca pur si simplu nu ii intereseaza. Universul lor se limiteaza la ce au apucat sa vada odata si lumea lor devine din pacate mult mai mica decat este in realitate. Cunosc orasul sau statiunea respectiva mai bine decat cunosc propriul oras, si la intoarcerea acasa povestesc vesnic aceleasi lucruri. Sunt de-a dreptul sedentari si ce fac in vacant nu difera prea mult de obiceiurile de acasa. Nu incearca mancaruri noi, nu se imbraca adegvat locului si sunt destul de nepasatori la ce ii inconjioara. Pe doamne le vezi cu coc dimineata si pe domni incaltati cu pantofi sport si pantaloni de stofa sau in trening cu o borseta in mana. Singurele variabile sunt legate de vreme si de meniu. Acestora ce nota le-ati acorda? Cum ati reactiona in preajma lor?
Turistii solitari sau cu rucasul in spate sunt de obicei tineri, care nu cauta neaparat compania prietenilor si se simt foarte bine in natura, unde isi incarca bateriile. Stiu totul despre flora si fauna in teorie si se bucura sa o regaseasca pe viu. Le place aventura si experimenteaza sporturi noi. Se simt minunat cand practica agroturismul si nu ar da in ruptul capului multi bani pentru cazare. Stiu sa faca un gratar si fructele li se par mult mai bune decat o prajitura sofisticata. Prefera visinata in locul sampanieiei si tacamurile de argint nu pentru ei au fost inventate. Accepta si cortul daca nu gasesc o pensiune si nu le trebuie multe incurajari sa evadeze lunar din marile orase in care se simt dominatii de betoane si asfalt. Acestora ce nota le-ati acorda? Cum ati reactiona in preajma lor?
Mai este o categorie oameni care fac turism doar din snobism. Nu conteaza unde, nu conteaza cat de departe, nu conteaza daca bugetul le permite sau nu …caci nimic nu este prea mult cand este vorba sa fie unici. Au niste aere de vip-uri oriunde ajung, sfidarea se citeste pe fata lor, desi nu prea leaga doua vorbe. Sunt arognti cu toata lumea; pentru ei ospatarii sunt doar niste slugi, managerii doar niste angajati si nici un hotel de cinci stele nu reuseste sa ii multumeasca, desi nivelul lor de trai de zi cu zi abia daca este de trei stele. Viziteaza locuri deosebite unde nu pot intelege valoarea unei picture sau un stil architectonic pentru ca sunt preocupati de pantofii cu care sunt incaltati si de geanta care este (sau nu) asortata cu tinuta. La hotelul in care sunt cazati, fac orice este inclus in pretul sejurului; masaj, sauna, trec si pe la terenul de tenis, gusta si de la bar ceva, stau in holul hotelului poate doar…doar vad o persona publica despre care sa poata spune ceva (de preferat rautati) cand ajung acasa…. orice. Cu cat numele locatiei in care au fost este mai sonor cu atat mai bine, caci asta ar putea sa ii ridice (dupa parerea lor) in ochii colegilor de serviciu. Istoria este prea indepartata si deloc importanta pentru ei, arta se rezuma la pretul operei de arta, si mancarea musai trebuie sa fie “ ceva ce la noi nu exista “. Acestora ce nota le-ati acorda? Cum ati reactiona in preajma lor?
Trimis de Diaura* in 27.10.10 10:39:57
71 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
71 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Sunt multe de povestit la acest capitol... , la ceva similar m-am gandit si eu, insa ecoul ar fi prea lung si cred ca o sa imi exprim parerea altfel...
Să vezi ce am paţit eu în Bulgaria, la Grand Hotel Varna. Am plecat într-o marţi, iar vineri a apărut primul contingent de români. Se umpluse parcarea de loganuri de prin toate judeţele patriei. Unii dintre dumnealor au crezut că nu-i înţelege nimeni, se mirau de toate nimicurile cu voce tare, făceau reflecţii idioate despre înfăţişarea unora... Mă rog, şi eu am fost gratulat cu o remarcă de genul „uite-l şi pe prostul ăsta, bea lichior verde”. Ei bine, verde s-a făcut el la faţă când i-am zis că ala roşu se terminase. A durat o zi toată această babilonie, până şi-au dat seama că mai sunt şi alţii pe acolo care înţeleg limba lui Eminescu.
Diaura... ma inclin si-mi scot palaria!
I-am vazut pe toti, in plimbarile mele... pe unii i-am admirat, pe unii i-am contestat... chiar povesteam de ei... acum ceva vreme intr-una din impresiile mele...
Felicitari!
un coleg de serviciu mai in varsta spunea: "daca vrei sa cunosti adevarata fata a unui om, du-l in vacanta si vezi cum se poarta acolo!"
Felicitari si din partea mea!
Excelent review. Din pacate pentru multi dintre noi, acea categorie de ''turisti''pe care ai descris-o, zic eu, cu indulgenta (Mai este o categorie oameni care fac turism doar din snobism) eu ii numesc cocalari si pitzipoance, acea categorie spuneam este in crestere continua si ingrijoratoare.
Nu cred ca turistul roman este o categorie aparte, este la fel si in unele cazuri chiar un turist de mai buna calitate, daca se poate spune asa, decat cei al natiilor pe care noi le luam drept etalon.
@diaura interesanta ideea ta! si eu am intalnit cam toate categoriile descrise de tine, ma gandeam cu amuzament cam pe unde ma incadrez eu... sunt multe de discutat pe tema asta si pe semne pot exista si alte tipuri de caracterizare a turistilor. Oricum originala si interesanta ideea ta si uite a rezultat un review foarte bun. felicitari!
@vladex Chiar cu astia am inceput pentru ca ma deranjeaza cel mai mult. Din fericire pentru mine rar dau nas in nas cu ei. Ei nu merg la manastiri sau biserici decat la nuntile prietenilor lor... si eu nu particip la nuntile lor. Ei nu merg sa viziteze palate, decat daca acolo s-a amenajat un restaurant nou sau un salon de infrumusetare, deci nici acolo nu ne intalnim. Ei nu se plimba prin parcuri sau gradini, pentru ca acolo nu au spectatori. Ultima oara am vazut cativa la un festival. Dar am marit repede distanta fata de ei.
@sandu53 Ma gandeam ca ecourile vor fi nostime, daca cei ce citesc vor povesti cate o intamplare si vor spune cum au reactionat in diverse situatii, nu neaparat neplacute.
Uite eu de exemplu cand am fost in Tunisia in una din excursiile optionale, am intalnit o pereche in grup care era din alt film. Cat de " inteligenta " poate fi o femeie care merge in desert incaltata cu papuci cu platforma de 15cm. , cu un coc si fardata ca la nunta? Raspunsul; maxim
Dar tot atunci, in acelasi grup era o alta doamna de 72 de ani, venita singura in vacanta, care a fost de noata 10 in plimbarea cu jeep-ul pe dune. Nu a mers acolo nici sa isi jeleasca pensia, nici sa ne spuna cat de tare o dor oasele, nici sa ne invete sa facem zacusca. Doamna a venit sa se dea cu masina in desert si sa calareasca o camila si le-a facut pe amandoua cu un farmec aparte.
@Diaura - super ideea ta!
Îmi permit să mai adaug o categorie de turişti pe care am întâlnit-o destul de des, dar nu în România! Este vorba de turişti sau mai bine zis turiste "agăţătoare". Să mă explic: două - trei domnişoare aranjate, parfumate, dichisite învârtindu-se printre grupurile de turişti la restaurante, muzee, plaje, etc. analizând cu atenţie sporită hainele acestora (sunt de firmă sau nu?), bijuterii sau nu, cu ce maşină circulă domnul, cât de dolofan e portmoneul, etc. Când sunt mulţumite de rezultat fixează "victima" şi fac diverse artificii pentru a atrage atenţia.
Am întâlnit acest tip de turiste doar în afara ţării, probabil la noi nu rentează efortul!
ha. asta vara la mare in Turcia am vazut cateva exemplare, de femei.
una se plimba la piscina si in restaurant la masa in halat rosu de matase, adica in halat de casa. mai lipsea sa-i vezi jartiera. dupa ceva vreme am vazut ca era maritata.
alta era la masa de pranz in rochie lunga neagra de seara, parul strans in coc ca paratraznetu' asa cum vezi pe la unele nunti si in slapi.
@cc iordachescu Corect, cu siguranta exista si acest tip de turiste.
Am auzit de unii (domni) care se duc in Thailanda... nu pentru peisaje si plaje de vis, nu pentru mancaruri exotice, nu pentru temple... ci pentru thailandeze micute, dragalase si ieftine. Daca la putinii dolari cat costa distractia adauga costut transportului... ramane doar satisfactia " vanatorului " care a impuscat un animalut exotic.
@cosminp Chiar pe acest site la un review am vazut o fotografie cu o domnisoara, imbracata cu o fusta mini ce se chinuia sa urce treptele unui templu. Din bun simt cei care urcau in urma ei pastrau o distanta apreciabila, ca sa nu ii priveasca ostentativ lenjeria.
@diaura... cineva imi spunea ca omul e ca o carte... depinde la ce pagina o deschizi...
Cred ca aceeasi persoana se poate comporta diferit in functie de momentul vietii sale, de anturaj, de dispozitie... sunt un milion de factori care pot influenta comportamentul uman.
Nu as incadra oamenii intr-un tipar, nici macar cand fac turism...
Si sincer, m-am intrebat, ca si @sandu. 53... in ce categorie pot fi eu plasata... caci am fost si timida, si solitara, si... intelectuala, sper... in unele etape ale calatoriilor mele.
Dupa pararea mea, turistii sunt de doua categorii: cu bun simt si fara...
Poate sunt eu prea intransigenta... dar mai conteaza altceva decat bunul simt in viata sociala?
Caracterizarile pe are le-ai facut merita tot respectul, se vede ca esti un fin observator... dar la mine lucrurile sunt mult mai simple, dupa cum iti spuneam...
Felicitari pt abordarea temei... si pentru "imbracarea" ei intr-o forma atat de expresiva!
Un vot si de la mine...
@liviadavidescu Si punctul tau de vedere este corect daca vrem sa simplificam lucrurile.
Faptul ca in decursul vietii fiecare am trecut de la o categorie la alta este un lucru bun. Oamenii se schimba, evolueaza, nu " bat pasul pe loc ". Ar fi o tragedie ca la 40 de ani sa avem tot mintea de la 15. Asa cum tinerii au un farmec aparte cu nebuniile lor... doar nu ne astepatam ca ei sa se comporte ca unul de 50 de ani.
Daca ar fi sa impart oamenii doar in doua categorii, as face-o dupa respectul pe care il au pentru sine si pentru cei din jur. Daca ma respect, ma port si ma imbrac si vorbesc, potrivit locului si grupului din care fac parte la un moment dat. Asa cum nu ma duc la o nunta imbracata in pijama, nici pe munte nu ma duc cu tocuri sa dau de lucru unei echipe intregi de salvamontisti sa ma salveze pe mine...
Interesanta ideea ta.
In general incerc sa ma detasez de tot cind sunt in vacanta, numai ca sunt situatii in care nu poti sa nu-i observi si pe cei din jurul tau. Sunt multi cei ce care, in “calitate” de turisti, au un alt comportament decit cel de acasa si doresc a iesi in evidenta cu orice chip.
Din diverse motive, acum parca este o “moda” in a petrece vacanta dincolo... afara... in strainatate... O cunostinta, mare amatoare de vacante in “afara”, ajunge pret de citeva zile, la Sibiu si Sighisoara. Scopul nu era turismul, ci pur si simplu avea niste probleme de rezolvat, dar a mai si vazut cite ceva din obiectivele turistice ale celor doua orase. Si povestea cu uimire ce frumuseti a vazut, cum aratau casele si parcurile de parca erai in Elvetia, de unde se intorsese de curind. Tot asa de uimita, am indraznit si eu sa ma intreb... oare trebuie sa vedem prima data ce are o alta tara pentru a putem aprecia ce avem si noi? !!!
imi pare rau si nu doresc sa supar, dar am o opinie diferita fata de comentariile anterioare.
nu cred ca turistii pot fi inclusi in categoriile de mai sus. in plus, nu cred ca e de competenta mea sa judec alte persoane prin prisma criteriilor expuse mai sus.
faptul ca unii turisti se poarta exemplar tot timpul anului, iar la AI mananca mult gandesc ca nu trebuie judecat. EU sunt turistul care in vacante mananc la micul dejun pana ma umflu. De ce? Pentru ca acasa nu are cine sa mi-l faca, pentru ca sunt o mare iubitoare de oua si acasa tin la colesterolul meu, dar in vacante imi dau voie sa o iau razna! N-am stiut ca sunt evaluata, judecata si notata pentru un astfel de comportament.
apoi fidelitatea turistului, loialitatea - eu le apreciez ca fiind calitati si nu defecte. sunt oameni care functioneaza extraordinar in viata daca au niste rutine; asta poate include acelasi job ani de zile, aceleasi tabieturi, mersul in acelasi loc, gustatul a 2 ciorbe si 2 feluri de mancare. Sunt oameni diferiti dar asta nu-i face cu nimic mai prejos decat turistii care gusta frigarui de gandaci in Beijing. Da, e posibil sa nu cunoasca o parte din lume, dar asta nu face parte din obiectivul vietii lor. Ei isi extrag bucuria din alte arii.
Faptul ca unii oameni merg in vacanta sa bea cocteiluri si sa vegeteze la fel nu este de judecat. Nu toti suntem iubitori de arta, istorie, cultura, asa cum nu toti avem aceleasi interese, meserii. Fiecare om are in spate o copilarie, un bagaj educational, o religie, o cultura si un destin aparte, deci fiecare e liber sa faca in vacanta ce doreste si sa se intoarca cat mai fericit si relaxat de acolo.
mai sunt si alte aspecte dar nu doresc sa lungesc prea mult acest ecou. oricum in review am gasit foarte multe etichete, prejudecati, stereotipuri si judecati de valoare, deci mie personal nu mi-a placut si mi s-a parut discriminatoriu.
@ymca,
sunt de acord cu tine ca diversitatea comportamentelor umane nu poate fi judecata... dar cred ca nu asta a vrut sa spuna Diaura, in review-ul ei... ci masura in care aceste comportamente ii deranjeaza pe cei din jur...
Sigur ca poti manca cat vrei in vacanta... poti trandavi cat vrei, poti sa faci tot ce iti pofteste inima... in masura in care asta nu e un inconvenient pt cei din jur... eu asa am inteles ideea review-ului.
"fiecare e liber sa faca in vacanta ce doreste si sa se intoarca cat mai fericit si relaxat de acolo" da, dar nu cu pretul nefericirii si nerelaxarii altora...
E de minim bun simt sa fie asa, cred ca esti de acord cu mine...
Diaura sublinia faptul ca o experienta turistica completa nu presupune DOAR mancare si bautura... din punctul ei de vedere, care se intampla sa fie si al meu... e dreptul ei la opinie... Nu cred ca a vrut sa jigneasca pe nimeni si nici sa discrimineze pe cineva...
Scuzza-mi vehementa... poate e doar o perspectiva oarecum diferita din care privim acest review...
@livia, eu sunt intotdeauna pentru diversitatea opiniilor. da, nimeni sa nu deranjeze pe nimeni, asta se intelege de la sine, dar in review-ul de mai sus, repet, sunt foarte multe judecati de valoare/etichete agatate oamenilor (vezi pasajul cu doamne cu coc si domni cu borseta, povestiri cu cunostinte). apreciez review-urile diaurei dar pe acesta eu l-am interpretat altfel si ma simt cam trista.
@ymca... " nu cred ca turistii pot fi inclusi in categoriile de mai sus. "...
Dar in care?
De cand exista pe lume oameni, in functie de meserii, de hoby-uri, de religie, de culoare, de sex, de grad de scolarizare, de sanatate si de Dumnezeu mai stie alte criterii, ei sunt impartiti. Sau altfel spus sunt inclusi in anumite grupuri si categorii.
Faptul ca si turistii apartin unei anumite categorii nu este nimic jicnitor. Este o constatare (sau mai multe). Adevaratii lucratori in turism fac multe studii in acest sens, tocmai pentru a vedea carui tip de turisti doresc sa li se adreseze. Asa cum am mai spus, faptul ca nu suntem toti la fel este o binecuvantare.
Cum ar fi sa fie toti indragostiti de istorie? Ne-am bulucii toti sa vedem castele si ruine. Sau cum ar fi sa ne placa tuturor cokteilurile? Nu am mai avea loc in baruri. Cum ar fi sa ne dorim tori numai drumetii prin padure? S-ar transforma padurile in stadioane.
Faptul ca suntem in stare sa vedem ce este in jurul nostru nu inseamna ca suntem rai.
Da-mi voie sa iti expun o situatie cu care te-ai putea intalni (desi sincer nu ti-o doresc). Sa presupunem ca; Tu, din motivele enumerate, stai si cauti o pensiune asa cum iti trebuie tie si familiei tale. Si cauti... si intrebi... si suni... si intr-un final gasesti ce iti doresti. Ajungi fericita cu familia acolo si vezi ca este exact ce iti doresti. Dar... vin niste vecini care noaptea au chef de distractie, dau muzica tare de nu te poti odihni nici tu si nici copiii... ziua isi intind ei prin curte lucrurile fara sa le pese ca nu sunt singurii cazati acolo... La bucataria pensiunii tu nu poti prepara nimic, caci ei au trecut inaintea ta pe acolo si au lasat toate vasele murdare... intr-un cuvant iti faca vacanta un Iad. Ce ai de spus despre ei? Ca sunt niste oameni minunati si va mai dati intalnire si altadata? Eu una nu as putea face acest lucru.
diaura, cu siguranta nu m-as simti bine, dar in review tu nu ai vorbit despre aceste lucruri, despre cei care nu spala vasele, care dau muzica tare, etc. tu ai vorbit despre cei care merg in Thailanda, despre snobi cu posete de firma, despre destinatii alese de snobi, despre faptul ca beneficiaza de toate serviciile hotelului inclusiv masaj si alte lucruri incluse in zona de spa, despre tineri care apreciaza fructele si mersul la cort, despre cu totul alte lucruri, despre timizii carora le e rusine sa-si ceara drepturile, etc.
Păi... am fost in Franta... luna trecuta si am scis aici ceva.
Nu am vazut nici un român in zona cit am stat acolo.
Zona unde am fost e cam departe de Romania, oare mai merita sa scriu ceva despre alt loc vizitat in Franta sau suna a lauda?
Sunt intrutotul de acord cu ecoul lui @ymca, drept pentru care l-am si votat. Fiecare dintre noi suntem diferiti atat ca aspect cat si ca fel de a fi, ca educatie, religie, etc, nu repet cuvintele de mai sus.
Dar sunt convinsa ca numitorul nostru comun care ar trebuie sa ne uneasca, asa, ca oameni ce ne consideram si dorim a fi, ar trebui sa ne fie bunul simt si respectul reciproc pe care ar trebui sa le avem, fie ca turisti din orice categorie ne-ar plasa Diaura... fie ca simple persoane. Eu nu consider o mare filozofie sau stiu eu ce ca sa fi turist, indiferent de varsta, categorie sociala, etc. Ci doar sa dai dovada de bunul simt (cu care te nasti sau nu) si respectul pe care ti-l cultivi prin n-spe cai. Exemplul de mai sus ca dai peste turisti care iti fac vacanta un iad: da, si eu am patit-o de multe ori, mi-am dat seama cu cine am de a face si cu asta basta. Ce sa faci in asemenea cazuri? I-am lasat in "mizeria" lor iar eu am incercat sa nu-mi stric mai rau vacanta. Pe astfel de specimene de turisti si oameni in primul rand, NIMENI nu ii poate schimba, iar cine crede contrariul este un idealist. iar idealismul a ramas doar undeva in cartile filozofice, nu in viata reala...
eu cred ca @Diaura a vrut tocmai sa lase loc liber unei discutii intre noi... nu cred ca pus prea multa patima in ceea ce a scris si cred ca a lasat loc si de putin amuzament... fiecare dintre noi isi are propriile experiente de vacanta si normal ca ii raporteaza pe ceilalti cu care vine cat de cat in contact, chiar daca numai vizual, in functie de felul propriu de a fi, de educatia pe care o are etc... de aceea cred ca si @Diaura si @ymca au dreptate fiecare in felul lor, ca si ceilalti de altfel si rezulta in final o completare interesanta a review-ului care "capata" oarecum mai multi autori(sper ca nu te superi @Diaura)...
@Nicu scrie te rog cat poti de mult despre orice coltisor din Franta, uite eu nu am fost in aceasta tara, asa ca daca ai sa scrii ceva interesant sigur vei gasii useri care sa te aprecieze si nici pe departe nu vei fi considerat un laudaros...
Sa spun ca sunt unul dintre putinii fericiti care nu au avut incidente prea mari in concedii. Oameni de genul descris ii intalnesti la tot pasul, si in locul de bastina, si in imprejurimi, si in afara tarii si in afara continentului. Anul acesta, pt. prima oara, am fost in afara tarii, la un hotel de 3 stele si am avut, poate norocul sa intalnesc romani cu bun simt si decenti. Au fost si mici incidente de genul: o familie de rusi, in care "stalpul" era mort de beat si si-a incins familia cu o "mama de bataie", a mai fost un icident in care un alt rus m-a acostat la bar, asta la modul ca eram cu copiii dupa mine (deci sunt si pitiponci), dar sincera sa fiu, m-am bucurat doar ca nu erau roman. Si, nu m-am dus niciodata in concediu sa ma uit in farfuria altuia, fie el roman sau de alta nationalitate si nici in ograda lui. Nici eu nu stiu unde sa ma incadrez, pt. ca am fost 3 ani la rand in acelasi loc, in afara tarii am fost o data si sper sa ma mai duc, am fost si prin manastiri si muzee, am fost si cu cortul, si la 2 stele, si la 4 stele, am stat si la plaja zile la rand fara vreo activitate creatoare si cu berea in mana, sau am umblat zile in sir sa descopar ce era de descoperit.
Cred ca sunt un pic din fiecare categorie. Parerea mea sincera: conteaza foarte mult "bagajul" cu care pleci de acasa si mai conteaza zic eu, "scopul si durata vizitei".
Si acum va intreb: "mie ce nota mi-ati da??? " ca sa fiu in ton cu review-ul.
@ileanaexperta Aceste filozofari nu au scopul sa schimbe lumea. Nu doream sa facem o dezbatere depre ce putem face ca in vacanta sa ii educam pe unii sau sa luam lectii de la altii. Sunt simple obeservatii; si ideea era ca oricine isi poate spune parerea si poate povesti daca vrea, o intamplare la care a fost martor (pozitiva sau nu, depinde pe care a retinut-o).
@anadragusin Eu cred ca este firesc sa experimentezi mai multe activitati, mai multe tipuri de turism. Doar traindu-le pe pielea ta iti poti alege la un moment dat ce ti se potriveste mai bine. Personal ti-as da nota 9. Nu nota maxima ca sa ai motiv sa experimentezi si ce nu ai reusit pana acum.
Ei bine, v-am votat pe toti!
Misiune indeplinita @Diaura. Ne-ai provocat si vorbim in zeci de ecouri despre turisti.
Si am o presimtire ca mai urmeaza.
Acum cativa ani, In Paralia Katerini, la un hotel, o familie de romani -i-am vazut urcandu-se in masina cu numere romanesti- cu care ne-am intalnit in lift, au inceput sa vorbeasca in engleza. Numai in engleza. Vazand ca noi vorbim romaneste, au inceput sa vorbeasca engleza. Eu aveam o iie cusuta de bunica si discutau, in engleza despre iia mea. Ar fi trebuit sa spun, asa cum a spus Santana, ca iia cea rosie am lasat-o acasa.
N-am inteles nici in ziua de astazi ce le-a provocat genul asta de comportament.
Si, ca o concluzie, castigatorii suntem noi. Pentru ca discutam idei si nu oameni. Pentru ca din toate filozofarile noastre invatam cate ceva. Ceva ce vom stii, in concediul viitor, sa facem mai bine. Sau sa nu mai facem deloc.
analiza este destul de pertinenta si chiar reuseste sa atinga o parte mare din toata tipologiei; probabil autorul si-a propus sa treaca in revista situatiile mai frecvente!
nu trebuie sa credem ca toate astea sunt defecte, daca le remarcam si nu inseamna ca judecam pe cineva anume in particular;
ideea este ca toate aceste categorii exista si chiar sunt mai multe!
intrebarea este cum reusim noi sa facem o alegere inspirata si sa ajungem in final intr-un loc unde riscul sa avem de-a face cu acel tipar in care noi nu ne incadram sau chiar ne deranjeaza, sa tinda spre zero!
raspunsul la aceasta intrebare cred eu ca este esential pentru o reusita a unui sejur individual benefic!
poate oferi fiecare in parte solutia pe care o considera viabila, eficienta, fructuoasa?
haideti, va rog, sa vedem cate solutii gasim!
@Dragos... se mai ziice ca adevaratul caracter al omului il afli cand il pui la volan...
@Diaura... suntem de-abia in anul de gratie 2010, nu in 3010, si lumea e asa cum e iar turistii sunt asa cum i-ai descris tu foarte bine. Mereu o s-avem parte in destinatiile noastre de vacanta de lucruri bune si rele, de turisti calmi, relaxati, galanti sau galagiosi, snobi, barfitori, etc... Dar... "turistul nostru, stapanul nostru", daca ai intrat ca angajat in lumea serviciilor turistice catre "clientul-turist", trebuie sa stii ca oamenii sunt de multe feluri, fiecare om e un mic univers si trebuie sa-i vorbesti pe limba lui si sa-i zambesti mereu chiar daca toata noaptea ai avut o criza de migrena sau o durere de masele si n-ai inchis un ochi. Un om care a adunat uneori in luni de zile niste bani, in concediu, ar dori sa-si dilate distractia sau relaxarea pe masura eforturilor depuse pt a aduna acei bani. Trebuie inteles si turistul de la "all-inclusiv" care are placerea de a manca si bea si cel "sportiv" care face rafting" si cel timid si tacut care scrie poezii in mintea lui si apoi le asterne acasa sub forma unor note de calatorie (pe site-ul AFA), turist care se bucura si el de excursie in felul lui si turistul galagios care vine cu gasca si sta pana la 4 dimineata si bea si fumeaza si discuta verzi si uscate "ca doar de-aia am platit in Euro hotelu si inclusivu, nu-i asa? "... nu prea suntem "turisti de muzee" si nu vom fi, noi romanii, admiratori ai valorilor culturale ale unor tari mai civilizate, caci mai avem de invatat inca multe la capitolul "civilizatie turistica", cultura, nu avem inca de unde a invata, asta vine cu timpul, caci de-abia de 2 decenii ne plimbam prin lume, liberi. Suntem inca doar a treia generatie dupa cea in opinci, poate a patra, jumatate din tara inca e rurala, 2000 de ani am fost sub cizma a 4 imperii... "vremea noastra" va veni doar in viitor... Romanii sunt inca vazuti prin prisma negativa a rromilor, uneori pe-afara a trebuit si eu sa le zic unora ca sunt nu "roman" ci "transilvanean", caci altfel riscam o strabatura din nas a greata... suntem vazuti rau, rau de tot in Europa, mass media lor ne vorbeste de rau caci "raul" se vinde mai bine in ziare si TV decat "binele"... dar spre exemplu turistii nordici sau cei englezi rasi in cap, (cei mai mari bautori de "tarii' ai batranului continent) sunt salutati cu surle si trambite pe unde se duc, caci au buzunarele pline. Nu conteaza daca esti ras pe cap si n-ai nimic in el (skeenheads-hooligans) si ai rupt mesele la bar si ai spart paharele, daca ai lasat multi bani in hotel... se trece cu vederea! ca doar sanatatea batranului continent e dictata de bursa din Londra, nu-i asa? ... ma opresc aici, c-altfel compun si eu un review.
@Diaura
Felicitari pentru ca ai avut inspiratia de a deschide acest subiect, care a atras pe marginea lui multe ,,filozofareli’’ pe aceeasi tema.
”Ar fi o tragedie ca la 40 de ani sa avem tot mintea de la 15. Asa cum tinerii au un farmec aparte cu nebuniile lor... doar nu ne asteptam ca ei sa se comporte ca unul de 50 de ani.
Si totusi eu am avut parte de contrariul, ca sa zic asa.
@all
Ca sa mai destind putin atmosfera, am sa va povestesc pe scurt o experienta hazlie, de neuitat, din excursia noastra de anul trecut din Turcia. Daca la inceput pe distinsa noastra ghida, o consideram o doamna in adevaratul sens al cuvantului, in ziua in care am facut croaziera pe mare si-a dat cu adevarat in ,,petec’’.
Distinsa doamna trecuta biiiiiine de 50 ani (cred ca batea cam la 55-56), deci nici vorba de floarea varstei, a fost intr-o verva si intr-o buna dispozitie iesita din comun, avand un comportament deloc adecvat si nu tocmai de apreciat pentru varsta ei, din contra concura la capitolul ,,nebunii’’ cu adolescentele de 18-20 ani din grupul nostru.
Sa fie de vina oare buna dispozitie creata de un pahar de vin in plus, dupa o masa copioasa sau faptul ca dorea cu orice pret sa incinga atmosfera, in calitate de ,,sefa de trib’’, sa ne faca sa ne simtim bine cu totii?
Ce sa va spun? Ca radea in hohote si le facea ochi dulci turcaletilor de pe vapor? Iar cand s-a incins dansul pe punte ea era cea care se zbenguia cel mai tare, in centrul atentiei si-n aplauzele acelorasi turcaleti? Dar cea mai hazlie (pentru unii) si penibila (pentru altii) amintire, ramane cea in care, de prea multa saltareala i-a sarit ,,umplutura’’dintr-o cupa afara? A fost momentul cel mai delicios pentru barbati, ca un fel de cireasa de pe tort, dar, scuzati-ma dragilor, ce exemplu de femeie serioasa a dat distinsa doamna? Ca doar era ghida grupului si trebuia totusi sa aiba o prestanta, o verticalitate in fata tuturor.
Oricum, una peste alta, ca moment ilar a fost de nedescris, dar ca si comportament, nota zero la purtare, pentru Duracell grand-mama-mare. Asa o botezasera turcii, la cat de activa si neobosita dansatoare era
”Oamenii se schimba, evolueaza, nu " bat pasul pe loc ".
Intr-adevar, asa ar trebui, dar in cazul expus de mine mai sus, se pare ca de la o varsta unora incepe mintea sa li se intoarca in timp, sa devina nostagici... dar vioi in miscari si sa-si doreasca anii tineretii la maxim. Si vorba aceea nu bause nici o potiune magica
Aceste ,,exceptii’’ de turisti, in ce categorie oare s-ar incadra? Varstnici si nelinistiti?
@Diaura, nicio filozofare din lume nu a schimbat si nici nu va schimba lumea. Nu asta a fost mesajul meu din ecou. Si nici sa facem sau sa primim educatie in vacanta unui turist sau altul.
Ce am vrut sa subliniez a fost ca in primul rand trebuie lucrat la fiecare dintre noi, si dupa aceea mai departe. Nu crezi? Si in fond de ce si cine as fi eu ca sa "cataloghez" sau sa dau note altui turist? !... Ma pot incadra f bine in mai multe "tipologii" de turist si cu siguranta nu numai eu. Deci...
Cam asta am inteles eu din aceste "filozofari... turistice", exemple de turisti cu comportamente diferite, intalniti de tine si poate ca de noi toti in vacantele noastre. Dar toate acestea nu ma fac pe mine nici sa judec si nici sa dau note niciunuia dintre ei. Caci initial, cam acesta este textul, nu?? !! Ba chiar ma si intreaba la finalul fiecarei "caracterizari". Eu asa l-am perceput si acestea sunt doar parerile mele, fara intentia de a intra in polemici. O seara linistita tuturor!
@diaura, am citit si eu impresiile tale, am regasit multe dintre parerile mele in ele, evident ca ai atins numai o parte din acest subiect, tocmai de aceea ai si supus dezbaterii acest comportament al turistilor, ca sa venim fiecare sa ne spunem parerea sau sa impartasim din experientele noastre.
Marturisesc si faptul ca am regasit parte din ideile mele si in alte ecouri, mai mult sau mai putin controversate si asta pentru ca omul are multe valente si de multe ori ne putem comporta diferit in situatii diferite.
Avand in vedere ca romanului ii plac filozofarile, mai mult sau mai putin de pahar si ca in general ne place sa ne spunem parerea oricui, oricum, oriunde, asa, ca sa mai avem ce discuta, sa ne omoram timpul, care oricum e mort demult pentru unii, m-am gandit sa dezbat si eu aceasta specie aparte care nu e pe cale de disparite, asa cum s-ar fi putut crede pe criza asta, ba chiar pe cale de perpetuare infinita: TURISTUL, din care fac si eu parte...
In mod aleatoriu, am sa incep cu una dintre categoriile pe care le-am intalnit eu in concediile si vacantele mele si care sunt convinsa ca le-ati intalnit si voi.
Turistul plictisit. Acest turist afiseaza mereu o grimasa dezaprobatoare, il poti citi dupa mimica, de regula frunzareste zeci de reviste fara sa zaboveasca prea mult asupra uneia, uneori mai ofteaza, insa nu deranjeaza pe nimeni, de regula e tacut si nu prea face valuri.
Turistul nesimtit/ ”taran” /galagios / manelist / agasant / mocofan. Am atins pe cineva? ... Sper ca nu! Oricum cel nesimtit nu realizeaza ca este asa, iar cand i se spune astfel face ochii mari si considera ca asa este cel care il face. Cum se manifesta un asemenea turist? Scuipa seminte langa tine, arunca gunoaie pe jos, te masoara din cap pana in picioare, iar daca esti femeie eventual scrasneste printre dinti (ce bucatica!), facandu-te sa te simti prost, sta prea aproape de tine pe cearsaf, vorbeste prea tare, vorbeste urat, vocifereaza la masa ca mancarea e proasta chiar daca nu este asa, eventual mentioneaza ca a mancat mai bine in nu stiu ce tara exotica ca sa se dea mare, vorbeste pe balconul hotelului pana noaptea tarziu fara sa ii pese, eventual face si baie in piscina la ore nepotrivite. El considera ca daca a platit pentru un sejur i se cuvine tot, a platit si pentru ca urechile noastre sa auda ce are el de spus si pentru ca ochii nostri sa il vada cat de frumos si de interesant este el si toata familia sau prietenii lui. Acest gen poate fi tolerat cu simpatie de catre cei asemanatori, chiar daca unii prefera sa nu se manifeste.
Turistul decent/cu bun simt. Acest turist se aseaza frumos la coada atunci cand se face check in-ul, nu incearca sa o ia inainte, este multumit cu ce camera i se ofera, nu comenteaza nici mancarea si nici oamenii, isi vede de treaba lui, ca doar a venit in vacanta cu un scop si acela nu interfereaza cu ceea ce se intampla pe langa el.
Turistul ingamfat. Pe acesta il zarim de la o posta, dupa lanturi si ghiuluri, dupa freza smecheroasa, dupa mersul semet, privirea sfidatoare si multumirea de sine pe care o afiseaza. Un fel de fanfaron care oricum nu este interesat de cei din jur, decat de propriile cuvinte si pareri.
Bineinteles ca sunt multe categorii, pana la urma tin de structura personalitatii umane, de firea noastra.
Poate ca unii ne regasim intr-una din categoriile pe care eu le-am considerat mai frecvent intalnite, evident ca mai exista si altele, poate ca unii ii regasesc pe altii aici…
Dupa cum spunea si @diaura,
” Toate aceste atitudini au o mare legatura cu varsta si cu mediul din care provin acesti turisti, cu educatia si autoeducatia, cu multumirea de sine si cu frustrarile fiecaruia
.
Pana la urma nu conteaza nici natia din care facem parte! Beti morti la barurile de all inclusive, fustangii, petrecareti, impertinenti, hamesiti, am intalnit si la nemti, greci, bulgari sau altii, nu numai la noi romanii!
Consider insa ca nu intotdeauna comportamentul de acasa se manifesta si in vacanta. Adica acasa putem fi ponderati, politicosi, cu bun simt, iar in concediu, cum se spunea si printr-un ecou, putem sa ne manifestam altfel, deh, suntem in vacanta, hai sa fim mai liberi, sa iesim putin din tipare. Pana la urma fiecare este liber sa se manifeste cum doreste si nu trebuie sa fie ingradit si nici judecat.
Important este totusi sa nu ii deranjam pe ceilalti cu comportamentul nostru, in vacanta sunt si ei, iar daca reusim, inseamna ca ne-am simtit bine cu totii.
In definitiv, turistul sunt eu, turistul esti tu, turisti suntem toti, trebuie insa sa aflam un echilibru intre dorintele si asteptarile noastre de vacanta si ceea ce gasim la fata locului, sa incercam sa trecem cu vederea peste problemele aparute, atata vreme cat le putem tolera, sa ne bucuram cat putem de timpul pe care il avem la dispozitie, caci nu dureaza mult si odata intorsi acasa dam peste problemele cotidiene, peste cele de serviciu, peste un eventual sef/a care ne nedreptateste, favorizand pe unii sau pe altii, dar acesta este un alt subiect...
@dorgo,
” "vremea noastra" va veni doar in viitor...
, ca bine zici! Doar “timpul calatoriei e lung”, daca e sa imi amintesc de Tagore…
Diaura, permite-mi sa te contrazic, aproape toata lumea povesteste despre vecinii turisti pe care i-a avut in vacanta, la hotel, la plaja sau la restaurant. Ca nu le dam note, asta e altceva, nu pt a studia comportamentul altora merg eu in concediu. Daca ma deranjeaza incerc sa le atrag atentia cat mai civilizat ca nu sunt singuri pe planeta, daca nu ma deranjeaza nici nu-i bag in seama! Cu ce ma afecteaza pe mine ca unuia ii place sa mearga cu cortul, altul e timid si se multumeste cu putin, altul isi pune in farfurie ca spartul sau altuia ii place sa mearga in acelasi loc? Sa fie sanatosi, atata timp cat nu depasesc limita bunului simt! Cred ca rw tau tine mai mult de studierea comportamentelor si aici ai lua un zece de la mine decat de turism.
La fel ca cei dinaintea mea am incercat sa ma incadrez si eu undeva si m-am regasit in vreo 3 tipologii. Acum mi-ai dat tema de gandire: Oare cum am fost eu perceputa de altii in concedii?
Provocator review!
Eu, unul, am fost, momente bune, descumpanit rau. Prin urmare, mi-am zis, exista oameni care studiaza atent comportamentul companionilor de vacanta. Oameni inteligenti, fara indoiala, oameni pentru care acest tip de observatie este un minunat prilej de exercitiu de psihologie a comportamentului uman.
Pe masura ce parcurgeam randurile, ideile si, mai ales categoriile atat de plastic descrise, ma simteam din ce in ce mai prost. Intai m-am recunoscut in categoria speriatilor. Inca mai cred ca aveam de ce sa fiu speriat: eram pentru prima oara plecat din tara, pe aeroportul din Heraklion. Trecuse binisor de miezul noptii, reprezentantii a doua agentii de-acolo, parteneri ai agentiilor din tara, epuizasera numele de pe listele lor. Eu nu eram pe nici una dintre ele. Intr-o astfel de situatie, voi cam cum v-ati simti? Ce nota mi-ati da? !
Pe urma, m-am identificat cu „timizii”. Nici categoria asta nu mi s-a parut ca ar avea prea multe trasaturi pozitive. Ma rog, nu categoria, doar cei care o „populeaza”. Eram foarte fericit cu filozofia mea de vacanta: ” incarca-te pozitiv cand pleci, nu lasa amanuntele neplacute sa-ti strice vacanta”. Nu plec cu asteptari foarte mari, pentru a putea face fata eventualelor dezamagiri. Drept e ca nu-mi permit vacante cu buget generos, si ce spuneam mai sus e o consecinta. Asa incat raman, timid, in limita unei judecati de tipul „raport calitate / pret”. Risc, se vede, sa fiu calcat temeinic in picioare de angajatii din turism si patronii pensiunilor. Si, in plus, imi dau seama ca am si prea putini prieteni, fir-ar sa fie!
Am simtit, oarecum vinovat, ca visul meu de a trandavi o saptamana intreaga, cu o carte buna, un vin bun si somnic in fiecare dupa-amiaza denota ca sunt un turist extrem de limitat. Nu va mai intreb ce nota mi-ati da si cum v-ati simti in preajma mea, intuiesc, deja, un raspuns din categoria”da, mama, cu biciu-n mine! ”.
Dupa aia mi-am dat seama ca mai am o sansa: mi s-a spus ca nu-mi lipsesc cei sapte ani de-acasa. Am o spoiala de cultura generala si baigui asaa, cat sa ma descurc, in una-doua limbi, altele decat cea natala. Mai vizitez cate-un muzeu, n-am tras niciodata un chiolhan cu chiuituri pe unde-am fost. Asta e de bine, mi-e clar. Am oarecari rezerve pentru o situatie cam naspa: unele hoteluri au pereti atat de subtiri incat pot sa jur ca mi-am deranjat, uneori, vecinii de langa... sforai teribil, monser! Oare cum s-o puncta asta?
„M-am mai scos” pe final. Dupa ce am ratat o categorie „pozitiva”, cea a tinerilor cu rucsac in spate (din motive lesne de intuit), mi-am dat seama ca am mai punctat la inca doua categorii: n-am ramas prizonierul unei singure locatii de vacanta (desi, va jur, ma simteam minunat la 2 Mai!!) si chestia cu snobismul nu ma caracterizeaza chiar de loc.
Trag o linie si socotesc:
- Speriat – naspa
- Timid – naspa
- Sapte ani... ceva muzee... oarecare cultura... limbi straine – bine... bine... bine... bine...
... dar, pana la urma, ce-mi pasa mie ca cineva ma cantareste pe toate partile si ma pune in mai stiu eu ce categorie? Ce-mi pasa ce nota mi-a dat? Ce-mi pasa cum se simte el langa mine? Impartasesc un crez si nu ma abat de la el; nu l-am enuntat eu, asa incat multi dintre voi o sa-l recunoasteti: libertatea mea incepe acolo unde se termina libertatea ta.
@Diaura, este un review bine scris si, pe langa asta, dovedesti ca ai calitati remarcabile de analiza. Din acest punct de vedere, te rog sa crezi in sinceritatea aprecierilor mele. Mai mult decat atat, impartasesc, intr-o anumita masura, unele dintre opiniile tale. Detest agresivitatea grobiana, manelele care se aud prin patru pereti, urasc tot ceea ce-mi stirbeste dreptul la o vacanta linistita, atata timp cat eu nu stirbesc nimanui acest drept.
Nu mi-am permis, insa, niciodata, sa impart oamenii pe criteriile imaginate/observate/relevate de tine. Poate ca, obiectiv (ba poate chiar si sociologic, chiar nu ma pricep) vorbind, analiza ta e justificata/corecta. Iertat sa-mi fie liniutele oblice si termenii multiplicati in acest fel, as vrea sa ma fac cat mai bine inteles...
Pentru mine, insa, e un ceva extrem de neplacut in acest review care se vrea si, poate ca chiar este, unul psihologic. Pozitia de pe care faci aceasta analiza. Transpare suficient de clar ca esti undeva, deasupra. De fapt, de la un oarecare punct incolo, nu mai analizezi, ci judeci. Poate ca exista o instanta care-ti da acest drept, insa mi-e greu sa cred ca e una pe care eu as recunoaste-o.
Si, daca e s-o luam asa, tie ce nota ti-ai da?
@bubumaia, m-ai facut sa rad la ora asta cu descrierea ta!
Asta e, din pacate, asa cum transpare si din ecoul meu precedent, indiferent cum suntem acasa, in functie de situatiile intalnite ne putem comporta aiurea.
@bubumaia, n-ai prea multi prieteni?? Da un semnal si sunt convinsa ca 50+1 din AFA vor sa fie prietenii tai. Bine ai revenit in forta!!!
@bubumaia
Un ecou de toata admiratia si de plecaciuni adanci!
Ai atins cu o calitate demna apreciat anumite aspecte de mare finete, unele chiar pertinente. Bravo si felicitaile mele!
”Eram foarte fericit cu filozofia mea de vacanta: ” incarca-te pozitiv cand pleci, nu lasa amanuntele neplacute sa-ti strice vacanta”.
Un slogan bine de luat in seama
s-un gand bun de pus la rana
Stii de ce m-ai facut sa zambesc si sa scriu in versuri? Caci si eu am procedat la fel in prima mea excursie cu avionul, direct in tara Soarelui Rasare.
1. M-am incarcat sufleteste si trupeste cu o gramada de... ,,pozitivism'', tinand cont ca era vorba de primul meu zbor si nu unul scurt, ci cale de de vreo ... 12.000 km.
2. Nu am lasat amanuntele neplacute (precum spui tu) sa-mi strice vacanta (poate unica in viata mea si a sotului meu). De ce spun asta? Si sotul meu a avut parte de o experienta similara cu a ta in aeroport, dar nu la noi, ci in Kansai, nu la decolare, ci la aterizare, cand nu si-a regasit pe ,,lista'' bagajul )
Si... ce era sa mai facem? Scandal? Ce folos? Nervi? Fara rost? Doar eram in ,,vacanta de studii'' si nu trebuia sa ne stricam ,,avantul'' din prima clipa. Ca de dat o fuga pana-n Romania era cale luuunga, as ca ne-am resemnat cumintei, timizi, asa cum povesteai tu si... viata a mers mai departe...
Cand vei avea timp poti da click aici si vei putea lectura savuroasa noastra peripetie, de cum am pasit pe pamant japonez
@bubumaia, cata dreptate "grait"-au degetele pe taste... acum in prag de noapte. Iti impartasesc opiniile si te si votez cu toata simpatia. La fel ca si tine, cine sunt eu sa te judec pe tine, tu, turistule, aici simpatic foc? ! Sunt cumva eu, prin ceva mai presus de tine sa-ti dau eu vreun calificativ sau vreo nota??? Nu, nicidecum. Acelasi mesaj am transmis si eu prin ecourile mele.
Ai dreptate, @anadragusin, eu ma inscriu prima pe lista de prieteni ai lui bubumaia.
@bubumaia, intr-adevar, provocator review, nu stiu daca am mai citit pana acum atatea ecouri la un review si ecouri la ecouri! Si eu ma regasesc cate putin in fiecare dintre catalogarile Diaurei, au starnit un dialog al ideilor, opiniilor, al controverselor care m-au tinut treaza pana la ora aceasta!
Ca si alti "antevorbitori", am gasit si eu un altfel de clasificare a turistilor. Cred ca fiecare vede turismul in felul sau, unii pleaca in concedii pentru ca "asa se face", cand te intorci la munca, te intreaba colegii, seful: "cum ti-ai petrecut concediul? " Cum sa spui ca ai stat acasa, cand cutarica a fost la mare, cutarica in nus'ce insula exotica, alt cutarica a escaladat vreun varf de munte din "alte tari de soare pline", deci hai si noi, sa fim in trend, bagajelul si... la gara, sau la aeroport! Altii o fac pentru ca este singurul mod in care isi pot incarca bateriile, iesirea din peisajul cotidian, din stresul de la serviciu, este gura de aer care-i mentine pe linia de plutire pentru restul anului. Cei mai norocosi isi permit mai multe astfel de "guri de aer", fie datorita serviciului, fie situatiei materiale. Unii, impatimiti ai calatoriilor, dornici de a vedea mereu alte meleaguri, alte culturi, alte civilizatii, dar mai putin favorizati financiar, fac eforturi si sacrificii imense pentru a se bucura de cateva zile in oaza lor de fericire. Iar pe acestia i-ati intalnit cu siguranta cu totii in peregrinarile voastre, sunt si ei turisti, dar trebuie sa-i stie toti cei care viziteaza o pestera, o cetate, un parc cu arbori seculari, un monument istoric sau multe altele. Asa ca obiectivile turistice sunt scrijelite cu diverse nume si date, sau inimioare intre doua nume. Sa se stie-zic ei-ca Am fost acolo!
Cred ca important este ca ceea ce ti-ai propus cand ai ales o anume destinatie sa ti se indeplineasca, in masura in care depinde de tine. Deci, daca te duci la shopping, suporti inghesuiala, aglomeratia de pa strazi, oboseala marsului ore in sir prin magazine, pentru ca asta ti-ai propus, dar, dupa atata alergatura, te-ai ales cu niste cumparaturi super, deci ti-ai atins scopul. La plaja? galagie, copiii care alearga tipand si imprastiind nisipul pe prosopul tau, manelele de la terasa din apropiere, cuplul de alaturi care se crede in camera de hotel, inchizi ochii, ascultz freamatul valurilor, inspirz aerul sarat, sorb soarele prin toti porii si-ti zici: ce bine e la mare!
La munte, vreau aer curat, relaxare prin miscare, linistea padurilor, susurul izvoarelor, ciripitul pasarilor, deci ma fac ca nu observ (pentru ca ma doare si-mi stric vacanta) gramezile de gunoaie de pe marginea drumului, poienita inmiresmata marcata ici-colo de locurile unde s-au facut gratare, pungi, ambalaje, peturi si alte urme ale trecerii altor "turisti" pe acolo!
Asa ca, daca vrei sa profiti de vacanta, sa te bucuri de relaxare si de tot ce-ti poate oferi destinatia aleasa, trebuie sa te incarci pozitiv, cum mai zicea altcineva, sa treci peste inconvenientele aparute, sa savurezi din plin fiecare moment si sa incerci sa ignori aspectele neplacute.
@ALL... din punctul meu de vedere, locuind si intr-o zona turistica, asadar cat de cat avizata in exprimarea parerilor mele vis a vis de ,,potentialul"turistilor, pot spune ca apreciez analiza diferitelor tipologii comportamentale facuta de @diaura, in primul rand ca fiind destul de pertinenta, insa nici pe departe completa...
Spun asa deoarece, in opinia mea, oamenii reactioneaza diferit in functie de situatie, de starea de spirit de moment, de cei 7 ani de acasa, de educatia primita in timpul studiilor, sunt o multitudine de factori ce ne influenteaza comportamentul... asa ca este foarte greu sa fim incadrati in niste tipare, ca turisti, desigur...
@diaura, exemplele tale cu dna cu coc si pantofi cu platforma de 15cm in desert si dna de 70 de ani cu masina si camila, sunt, ptr mine, acelasi lucru: ambele dne se simteau bine ,,in pielea lor"in momentul respectiv, cine suntem noi sa le judecam, ca sa nu zic, barfim... la fel si domnisoara cu fusta scurta pe scarile unui templu, nu-ti place nu te uita, nu-ti place compania cuiva, pleaca si gaseste ce-ti place, liberul arbitru exista de cand lumea... in ceea ce priveste ,,luarea de atitudine"va sfatuiesc sa nu vi-o exercitati, mai ales in strainatate...
Sunt perfect de acord cu@ymca si @ileanaexperta, iar@bubumaia[pe care-l si votez] m-a facut sa rad si sa merg la culcare cu constiinta impacata ca mai exista oameni care, nu stiu cum stau, dar judeca drept.
@Bubumaia
"desi, va jur, ma simteam minunat la 2 Mai!! "
Monser, din pacate, generalizand, ai folosit corect timpul verbului. Pacat! Eram la Verona, orasul indragostitilor (de soping) si am "salvat" cateva bancote verzi de furia... ma rog, in ideea sa ma duc trei-patru zile la 2 Mai. Ma tot intrebau prietenii mei daca nu cumva sunt tampit si ce tot caut la 2 Mai? Daca te-as fi cunoscut atunci, chiar si doar virtual, le-as fi spus: Pentru ca si Bubumaia se duce acolo!
Diaura, eu m-am identificat in multe din specimenele evocate de tine. Am cunoscut toate formele de "perversiune" turistica, de la ala cu cortu-n spate, pana la snobul care arunca aiurea bani la soping in Verona, ca tot am pomenit de acest oras. Am stat si la 5 stele, dar si la 2 Mai, in ograda cu gainile si magarul proprietarilor. Ziua mi-am facut cruci pe la manastiri, iar seara ne-am imbatat ca chiorii si am chiuit in restaurant. Din fericire, cu timpul devii mai intelept putin.
”Din fericire, cu timpul devii mai intelept putin.
Aiurea! doar mai neputincios... da' asa ne place sa ne laudam, daca tot nu mai ne tin balamalele...
Off... off... off Unde dau si unde crapa.
Faceam filozofie; faceam o recapitulare a ce am intalnit in jurul meu de-a lungul anilor; cu bune si cu rele. Cui nu ii place termenul de filozofie, poate sa il schimbe (doar cu aceasta ocazie) intr-o „ o mica dicutie – brafa constructiva „.
Ma intreb …in sinea mea …cum se face ca atunci cand avem ocazia sa ii judecam pe altii; categorii din care nu facem parte…ne vine mult mai usor? Nu prea ne doare gura sa spunem ca „ unii medici sunt …ca instalatorii sunt …. ca politistii …ca profesorii …. ca mecanicii auto mai stiu eu cum sunt. E usor cand nu suntem in categoria respectiva. Dar cand subiectul abordat are legatura cu persona noastra, cand facem parte din grupul luat in discutie (turistii in cazul de fata), incepem sa citim printre randuri si sa ne punem mana in cap fara sa ne doara.
Nu am propus sa ne autoanalizam; dar unii au facut-o singuri. In propozitie era vorba despre altii, nu despre noi; despre ce vedem in jurul nostru si nu ne poate lasa indiferenti. Nu era un indem pentru a face ceva anume; era o simpla intrebare. Daca sa dai o nota cuiva inseamna pentru unii sa te iei la harta cu ei, sau daca nota e mare sa incepi sa ii apaluzi, eu nu asta am vreut sa spun. Ne laudam ca suntem familia AFA. Eu cand vorbesc cu familia mea spun ce am vazut; sincer; si cu bune si cu rele.
Cum cativa au parut curiosi si ma intreaba ce nota mi-as da mie si ar vrea sa stie in ce categorie ma incadrez dupa umila mea parere, hai sa o fac si pe asta, ca sa nu ma incadrati voi la „ cu nasul pe sus …de nu-i ajungi cu prajina".
- Timida nu am fost caci nu imi este felul
- Speriata – da am fost; Eram la prima mea iesire din tara pe vremea fostului, si in gara la Chisinau, dupa ce ne-a dat jos din tren pentru control, toata luma a fost lasata sa urce iar pe mine m-au dus intr-un birou si m-au luat la intrebari de genul „ unde e valuta? ” Trei namile se rasteau la mine de nu mai stiam nici cum ma cheama. Aveam 18 ani si nu pusesem in viata mea mana pe un dolar. „Cred ca am udat canapeaua…” Dupa un sfert de ora care mi s-a parut un veac, a venit unul, care le-a spus ceva in ruseste si imediat m-au condus la trenul care statea dupa mine. Fusese o confuzie.
Am mai fost teribil de speriata, cand in Iordania mergand cu masina prin munti noaptea, ghidul a facut o gluma proasta si ne-a spus ca nu mai are benzina si nu crede ca vom ajunge in Petra. Eram in mijlocul desertului si o clipa m-am gandit ca acolo imi raman oasele. Inima imi era in gat si pulsul accelerat la maxim. Prima reactie a fost de teama; ca voi muri de frica in acea pustietate. A doua a fost sa regret ca mor prea devreme si ca imi las copilul singur pe lume. A treia a fost sa regret ca mor inainte sa fi vazut orasul antic Petra pentru care ma dusesem in Iordania. A patra reactie (cam intarziata) a fost sa ma uit la indicatorul de bord care indica, ca mai avem benzina. A cincea reactie a fost sa-mi spun ca sunt fraiera ca m-am lasat pacalita ca ultima …... A sasea a fost sa il injur pe ghid, care desi nu stia romaneste a ghicit ca de bine nu ii spun. Dar cum gluma proasta de la el incepuse, s-a pus pe ras.
- Relaxata am fost de multe ori; rezervarea era ok, biletul il aveam, actele la fel, banii nu ii uitasem, etc. toate erau in regula
- Obraznica nu am fost indiferent ca in portofel am avut 1000 de Euro sau doar 300, indiferant daca am stat la hotel de cinci stele sau la pensiune de 2 margatete. Stiu care sunt clasificarile si nu cer spa intr-o vila, dar nici nu ma duc sa ma cert cu directorul de la 5 stele daca mocheta e veche si mobilierul zgariat. Vin aici si ii dau nota mica.
- Nebunii am facut destule dar niciodata nimeni nu a avut de suferit de pe urma lor. La Moscova, m-am amuzat teribil luand un taxi si indicandu-i soferului „ sa faca la dreapta, si iar la dreapta si tot asa; ne invarteam in jurul hotelului. Mai eram cu o prietena, si dupa 3-4 ture i-am spus sa opreasca. I-am dat 10 ruble pentru distractie desi aparatul indica doar doua. De ce am facut asta, habar nu am acum, dar atunci asa mi-a venit.
In Odesa m-am cocotat pe catargul unui vapor-restaurant, doar ca sa vad eu „ mai de sus si mai bine „ portul, spre disperarea unui ospatar.
- Am mers si cu cortul, dar nu mi-a placut si a doua oara nu am mai fost; nu am fost niciodata cu tocuri nici in desert si nici pe munte ca sa imi bat joc de echipa de salvamontisti. Nnu o caut cu lumanarea si prin urmare nu am avut accidente; nu am facut galagie in camera de hotel cat sa ma stie toti vecinii, nu m-am inbatat si nu mi-am pus poalele in cap ca „ mamaia duracell”. Pe langa cei sase ani de acasa am mai citit si codul bunelor maniere, si cam in tot ce fac ma ghidez dupa zicala „ ce tie nu-ti place …altuia nu-i face „. Personal mi-as da un 9, ca intotdeauna e loc si de mai bine.
Problema cu doamna cu tocuri in desert ne-a afecta pe toti; eram un grup mare; desert insemna si desert de piatra, in care cand noi ne-am cocotat pe niste stanci, de unde vedeam o oaza si unde era o cafenea (da…. cititi bine, in desert, intre stanci era o cafenea si un loc superb de popas) doamna nu putea mege. Era o poteca, iar ea ba trebuia impinsa, ba trebuia trasa, ba ramanea pe loc caci nu mai putea mege, si tot gupul trebuia, pe rand sa o ajute, caci omeneste nu o puteam lasa acolo. Dar nici nu ne bucuram de toata situatia. Cand ghidul i-a atras atentia ca nu este incaltata adecvat, a raspuns „ fara tocurii sunt prea mica „ si a inceput sa planga; de parca nu o primea cineva in desert daca nu avea 170. Nici sa se descalte nu a vrut, pentru ca „ se murdarea „. Rimelul ii curgea pe fata, batista nu i-a fost de folos si arata minunat. Din cauza cocului nu isi putea acoperi capul si Soarele o lovea nemilos. Din zece in zece minute se oprea in loc si isi controla tensiunea cu un aparat. Toata lumea statea in loc sa astepte rezultatul.
Ati auzit expresia „ te freaca cum vrea ea „? Asta a facut acea doamna cu 40 de insi. Nimeni nu a jicnit-o, nimeni nu a abandonat-o, dar toti i-am dat o nota mica pentru sfidare.
Ma alatur celor spuse de tine... sunt pertinente!
Nu cred ca ai scris, cu intentia sa lezezi pe cineva... ai facut o constatare... care se vede ca ti-o asumi!
Sa-ti dezvalui ceva (ramane intre noi!): si eu tot asa te vad!
Mamaaaa, dar se scrie nu gluma aici... de ieri nu mai prididesc cu voturile in stanga si dreapta...
De cand a fost scris review-ul ma tot intreb in ce categorie ma incadreaza partenerii de vacanta... si parca as fi intr-una... ba si in cealalta... dar tot imi ramane o maaare dilema:
merg la soacramea de 20 de ani (tot turist ma numesc nu? - am 120 de km pana acolo si fac bagaje de zici ca ne mutam) si mananc de fiecare data ca la all inclusive )
Cum denumim categoria asta??
PS: si acum serios: cu siguranta toti am fost macar odata la una din celelalte categorii... sa nu imi spuneti mie ca daca sunteti 20 de prieteni la o masa si unul se trezeste sa va spuna cel mai tare banc auzit in ultima vreme nu radeti toti in cor, ff zgomotos, de deranjati ceilalti oaspeti ai restaurantului...
O zi frumoasa!
@diaura cred ca review-ul tau si-a atins scopul! a starnit o gramada de comentarii, unele chiar foarte aprinse iar mie personal mi-au placut absolut toate, m-au si amuzat m-au pus si pe ganduri... ce sa zic... tuturor nota 10 cu felicitari!
"Din contradictie s-a nascut progresul"
Asa ca... o fi constructiv si pentru noi ce-i ce scriem si citim pe aici. Sunt ginduri si pareri mai bune si mare rele, depinde din care punct de vedere privesti. Toti avem dreptul la o opinie atita timp cit ne-o exprimam in limitele bunului simt. Citind si recitind... parca toti avem dreptate.
Am citit cap - coada, cu interes si placere, tot ce s-a scris. In unele locuri s-a mai "deviat" de la notiunea de turism dar parca tot au fost interesante si acele impresii.
Dar cum spunea @Diaura... "Off... Off... Off... unde dai si unde crapa"
Si mie mi-a placut mult... exact cum spunea Diaura... cum spuneai si tu, hli... cum spuneam toti... suntem noi ca natie un amalgam la o intretaiere de drumuri (catre vest sau catre est, sau catre orient? !)... si suntem dupa cum ne convine sau in functie de conjuctura... latini sau balcanici? !
Bravo filosofilor!
Cine da sampania si unde? ca doar nu am dezbatut atat degeaba turisti si turism pana am ajuns la principii generale de viata. Care, desigur se aplica peste tot.
Numai sa nu ma duceti in desert ca poate as vrea sa-mi iau tocurile alea de 15 cm si iia cusuta de bunica de la Breaza. Asa, doar sa va incetinesc un pic si sa ma bagati in seama.
Coc... n-am.
Dar sampanie meritam oricum.
Putintica rabdara mon cher... ca acum suna clopotelul si se da adunarea AFA. Si TEOANCA, daca nu ai coc, macar o palarie sai ai si ia aia rosie.
Mie unul nu mi-au placut unele pasaje scrise mai sus.
Ex scris undeva in acest review
-Pai am fost in franta --da am fost recent recunosc-- dar de ce ma laud, asa reiese din ce s-a scris acolo.
Ai fost la all inclusive-da si nu numai romanii merg la all inclusive? Sa vedeti ce fac nemtii si altii considerati mult mai civilizati ca noi. La povestea cu civilizatia ar fi MULT de vorbit.
Unii dintre noi se duc asa departe doar ca sa se laude.
Eu unul in general merg unde merg pentru mine nu pentru a bifa o noua destinatie apropiata sau nu.
Cred ca nu avem dreptul sa generalizam si sa punem stampile pe uni si altii.
Legat de romanii care merg afara si nu vorbesc romaneste.
Dau aici un exemplu -anul trecut am fost in Elvetia si am cautat cazare la hotel-toate bune si frumoase pina in momentul cind am prezentat pasaportul-din acel moment zimbetul persoanei de la receptie a disparut si am vazut ca nu mai sunt perceput ca o persoana civilizata ci dimpotriva am devenit o persoana dubioasa. A luat pasaportul si s-a uitat la el pe toate fetele si la mine. Acei sa le zicem (turisti) cum sa le zicem sunt de vina sau cine?
Asa ca depinde unde mergi si sunt locuri unde chiar nu e bine sa vorbesti romaneste, in alta parte ex Albania, Turcia nu sunt probleme chiar esti apreciat ca roman.
Ultimele vacante unde am fost au fost in locuri unde nu am intilnit nici un roman si nu cred ca motivul ar fi ca am mers acolo doar din snobism sau sa bravez, am mers sa vad ALTCEVA.
Ce stampila primesc?
Se pare ca reusim sa fim in dezacord unii cu ceilalti chiar si atunci cand dezbatem o tema... virtual. Ma intreb ce sa intampla la reuniunile AFA... daca ne intalnim... in realitate...
Credeam ca TOTI avem aceeasi pasiune, si anume aceea de a calatori...
Acum, dupa aceste luari de pozitie, parem a fi impartiti in doua osti care isi incruciseaza sabiile... din fericire... virtuale si ele.
Ca suntem pasionali, e OK, doar suntem latini...
Ca nu ne intelegem si nu ne acceptam unii pe altii... asta nu mi se pare OK deloc.
Ce-ar fi sa ne uitam catre Sarbatori si sa mutam discutia pe site... sau in privat... eu nu am participat inca la nici o reuniune AFA si imi doream sa ajung la cel putin una dintre ele, pentru ca am gasit pe acest site oameni de calitate pe ii pot numi in inima mea, cu toata sinceritatea si aprecierea de care sunt in stare... prieteni...
Acum... am o strangere de inima... oare spiritul AFA este cel pe care l-am cunoscut de mai bine de un an incoace... sau e razboiul pro si contra la care asist de cateva zile ?
Raspunsul cred (si sper) ca o sa il aflam, cu totii... in noi insine...
Mi-as dori sa nu va fi suparat cu acest ecou pe nici unul dintre dumneavoastra, dar haideti sa traim clipa... si sa lasam deoparte controversele...
Livia, daca imi permiti sa ma adresez atat de familiar, ai sa fii surprinsa sa vezi cat de bine ne-am simtit impreuna la intalnirea AFA noi, cei care ne tot dam la gioale zilnic pe aici, cum ne-am imbratisat unul pe altul cand regaseam in spatele unui chip necunoscut un user vehement de pe site. Nu lasa aparentele sa te sperie, iti promitem o intalnire pe cinste in gasca AFA, asa... scindata cum pare ea mai sus
Asa ca, hai sa punem un ban la ciorap si sa ne (re) vedem cu bine!
sa scriu si eu un ecou... dar ce sa scriu? ceva as fii putut spune, dar mi-a luat-o @bubumaia inainte. cred ca e primul ecou premiat cu 2700 de puncte!
... asa ca las pe altcineva sa scrie in locul meu... pe maestrul Grigore Alexandrescu
Cât îmi sunt de urâte unele dobitoace,
Cum lupii, urşii, leii şi alte câteva,
Care cred despre sine că preţuiesc ceva!
De se trag din neam mare,
Asta e o-ntâmplare:
Şi eu poate sunt nobil, dar s-o arăt nu-mi place.
Oamenii spun adesea că-n ţări civilizate
Este egalitate.
Toate iau o schimbare şi lumea se ciopleşte,
Numai pe noi mândria nu ne mai părăseşte.
Cât pentru mine unul, fieştecine ştie
C-o am de bucurie
Când toată lighioana, măcar şi cea mai proastă,
Câine sadea îmi zice, iar nu domnia-voastră. "
Aşa vorbea deunăzi cu un bou oarecare
Samson, dulău de curte, ce lătra foarte tare.
Căţelul Samurache, ce şedea la o parte
Ca simplu privitor,
Auzind vorba lor,
Şi că nu au mândrie, nici capricii deşarte,
S-apropie îndată
Să-şi arate iubirea ce are pentru ei:
"Gândirea voastră, zise, îmi pare minunată,
Şi sentimentul vostru îl cinstesc, fraţii mei. "
- "Noi, fraţii tăi? răspunse Samson plin de mânie,
Noi, fraţii tăi, potaie!
O să-ţi dăm o bătaie
Care s-o pomeneşti.
Cunoşti tu cine suntem, şi ţi se cade ţie,
Lichea neruşinată, astfel să ne vorbeşti? "
- "Dar ziceaţi... " - "Şi ce-ţi pasă? Te-ntreb eu ce ziceam?
Adevărat vorbeam,
Că nu iubesc mândria şi că urăsc pe lei,
Că voi egalitate, dar nu pentru căţei. "
Aceasta între noi adesea o vedem,
Şi numai cu cei mari egalitate vrem.
sa nu uitam totusi ca libertatea este legea tuturor, dar se sfarseste acolo unde incepe libertatea altuia.
ganduri bune!!!
Primul vot @recul.
Pentru tine impreuna cu maestrul Grigore Alexandrescu.
Si pentru Samurache.
”ca libertatea este legea tuturor, dar se sfarseste acolo unde incepe libertatea altuia.
Si asta este o maxima celebra de aici
@pepsi
respectiva maxima este foarte cunoscuta. garantez ca 99% dintre colegii nostrii de pe AFA o stiau si cel putin 80% stiau si cine a spus-o. de unde si trimiterea mea catre memoria fiecaruia ... de fapt e atat de celebra incat se mai gasesc vreo cateva zeci de surse pe internet pentru ea
Exact, daca ar fi pusa intre ghilimele ar fi si mai celebra, nu?
aaa... pai e scrisa asa cum mi-am amintit-o, ca sa ii punem ghilimele trebuia sa sune cam asa Legea tuturor e libertatea, care se sfarseste acolo unde incepe libertatea altuia. Eu sunt un sclav al libertatii sursa e tot aia de mai sus. dar daca nu e bine, hai sa stergem! poti tu sa rogi un webmaster sa o faca? te rog frumos!
Tocmai ajunsesem la concluzia ca discutam idei si nu oameni, tocmai vorbisem ca discutam principii, tocmai spusesem ca toti avem de castigat din tot ce se scrie aici.
Tocmai trasesem concluzia ca suntem interesati de fond, nu de forma.
Si... hop... ne-am impiedicat de ghilimele.
Imi pare rau ca nu se pot acorda pma pentru ultimul ecou al lui recul, e de mare exceptie!
@TEOANCA:
”Tocmai ajunsesem la concluzia ca discutam idei si nu oameni, tocmai vorbisem ca discutam principii
Eu despre ce am discutat?
”Tocmai trasesem concluzia ca suntem interesati de fond, nu de forma
Atunci hai sa dam frau liber la tot ceea ce ne ofera netul, intr-o forma foarte bine structurata, ce rost mai au impresiile personale?
Curentul de opinie clar este impotriva a ceea ce gandesc eu, mi-am expus punctul de vedere, voi puteti continua fondul problemei indiferent de forma daca tot nu intereseaza. Seara buna.
@valimi, multumesc mult pentru opinie.
cred ca cineva e suparat ca a uitat de status-ul de pe care scria...
@recul, ar fi fost de dorit, intr-adevar, sa folosesti ghilimelele chiar daca citatul era aproximativ. Si in cazul ecourilor se aplica aceleasi reguli ca la impresii, informatiile care provin din diverse surse trebuie marcate corespunzator. Este adevarat ca acest aspect nu este mentionat explicit in Regulament si pentru ecouri, dar eu cred, totusi, ca se subintelege.
@valimi, ecoul de care vorbesti ar fi putut primi, probabil, PMA daca era mentionat de la bun inceput in forma actuala.
Atunci hai sa dam frau liber la tot ceea ce ne ofera netul
cred ca e o mica neintelegere la mijloc, care trebuie lamurita. pentru ca, deocamdata, AFA inseamna, intr-o mica masura evident si RECUL, asa cum inseamna si VALIMI, DIAURA, DORGO si ceilalti membri
cat despre fraza scrisa in italic si copiata din textul tau (deci sa nu imi ceri drepturi de autor, da?) inteleg perfect ce vrei sa spui si te sustin! ca sa nu mai avem situatii jenante ca cele intamplate anul trecut, prin toamna....scrie p eforum mai multe...
@recul, nu am inteles exact ce vrei sa spui, dar locul acestor discutii este pe Forum
@webmaster20
nu, nu trebuia! pentru ca am si spus sa nu uitam totusi ca... , nu mi-am atribuit respectiva maxima!
si asa scrisa in forma aproximativa...
eu stiu ca corb la corb nu-si scoate ochii (nu stiu cine a spus-o, dar nu imi apartine! ca sa nu mai am probleme cu ORDA) dar macar putem sa lasam senzatia ca totul este mediatizat obiectiv. asa, just for fun! oricum, trebuie sa va multumesc, mi-am dat seama in seara asta ca pierd timpul pe AFA, este teren revendicat si partial retrocedat. mai aveti sa puneti gard si sa dati drumul la caini! succes!
@recul, dupa cum spuneam, nu aici este locul pentru aceste discutii, subiectul propus de autoarea acestui review este cu totul altul. Te rog sa scrii pe Forum pentru alte neclaritati.
Aristotel afirma cu mult timp in urma ca fiecare pamantean este liber sa circule unde doreste el pe acest insignifiant graunte de praf cosmic pierdut prin haurile negurii vesnice, ce poarta numele de Pamant. Dar nu toti pamantenii sunt inca liberi s-o faca iar acolo unde libertatea exista, ea nu trebuie minimalizata si nici sa ingradeasca libertatea celuilalt. Intotdeauna ultima generatie, adica noi, beneficiaza de toate achizitiile generatiilor anterioare, inclusiv in materie de libertate de miscare. Cati nu au murit cu sloganul "Liberte, Egalite, Fraternite" pe buze... Omul s-a luptat, s-a caznit, s-a chinuit timp de 2,5, poate 3 milioane de ani pentru a face saltul din negura si frigul pesterilor in confortul si caldura unui Boeing 747 care il duce spre o destinatie de vis. Profitati de aceasta clipa istorica, oameni buni! Caci ea trece repede precum bobul de nisip din clepsidra vremii prin fata ochilor nostri mirati...
Si eu care credeam ca ma plictisesc in seara asta... ! S-au cam incins spiritele si s-au cam incrucisat floretele nu numai de dragul sportului si uneori si fara sportivitate, ca sa nu zic fair-play.
Am citit si-am tot citit pana am ajuns la primul ecou al lui @ymca - bravo, pana acolo ma tot gandeam, ca si ea (sau el?), eu in ce categorie voi fi pusa, ptr ca fara sa vrem, in review-uri ne punem amprenta personala si ne infatisam caracterul si personalitatea. Eu credeam ca umbland pe afara sau si prin tara, invatam in primul rand lectia tolerantei. Acum foarte multi ani, in Elvetia, am vazut ptr prima data perechi de gay, afisandu-si amorul si orientarea in locuri publice, cum ar fi un parc unde mame cu copii nu pareau deranjate de proximitatea unui cuplu in plin elan amoros. Nimeni nu intorcea capul pe strada dupa un tip la 60 de ani cu tepi roz si verde fosforescent in cap, dupa tanarul cu zeci de piercing-uri sau dupa vreun alt iesit din norme, tipare si ordine.
Fiecare din cei ce-au postat ecou isi are dreptatea lui si adevarul sau, experienta de viata si de turist care-l determina sa catalogheze sau sa judece (unii sunt chiar profesori si deja e deformatie profesionala, dau si note...), sa puna etichete sau dimpotriva, sa accepte, sa tolereze, sa nu judece. Nici macar pentru asta nu trebuie sa ne razboim intre noi, sa ne impartim in tabere pro si contra. Nimic nu ne da dreptul de a judeca pe altii!! nici statusul social, nici educatia, nici instructia, nici averea, nici varsta, nimic!! O facem firesc si instinctiv, pentru ca nu putem fi perfecti si nu ne putem comporta la modul ideal, pentru ca suntem oameni si atat de diferiti intre noi. Dar tot cred ca nu trebuie sa judecam pe altii si nu trebuie sa ne situam neaparat pe o pozitie pro sau contra. La un curs de training am avut un exercitiu care ne-a ocupat vreo doua ore, in care pe echipe, trebuia sa hotaram pe cine salvam dintr-o situatie critica, avand de ales intre o mama cu copii, o pitipoanca, un negru, un savant care tocmai descoperea leacul cancerului, un afacerist veros, amanta sefului si un student liber-cugetator, cam astea... Dupa lungi discutii, care au degenerat in controverse zgomotoase si argumente cu tenta personala, am ajuns la o solutie aproximativ majoritara si eram foarte mandri de noi ca reusisem sa obtinem consensul unei decizii. Ca sa vina trainerul si sa ne intrebe " Cine va da dreptul sa judecati un om, sa considerati ca viata unui savant e mai importanta ca a unui student, etc etc etc? " ideea era ca am simtit cu totii o mare rusine ptr toate argumentele noastre stupide, iar eu personal am invatat o lectie importanta. Asta nu inseamna ca nu recidivez, ca nu mai emit judecati de valoare, ca nu pun etichete...
Asadar, ca s-o scurtez, ne putem plange de comportamentul unor turisti, romani sau straini, putem evoca intamplari hazoase din punctul nostru de vedere( cu sconcsul din autocar ce ne asfixiase pe toti), dar nu cred ca e bine ca didactic, sa categorisim si sa dam note. Cred ca deja ne depasim scopul si conditia, ne indepartam de menirea site-ului, de a ne povesti vacantele (cu vecinii de hotel cu tot). N-am punctat, tocmai de aceea, nici rew. -ul, nici ecourile, ca sa fiu consecventa.
@mirelab,
Ce ziceai de cum o sa fie intrunirile AFA??
Cred ca aveai o viziune absolut idilica...
Abia astept sa vad cum se fumeaza pipa pacii... dar unii chiar pun la inima ce se scrie aici...
Si pentru ca am acelasi respect pentru @pepsi70ro cat si pentru @recul... as vrea sa ii vad cum isi strang mana barbateste si se bat pe umar...
Voi nu?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Al 800-lea review, retrospectivă — scris în 03.03.24 de Michi din BUCURESTI
- Nov.2023 'Bostaniada', turismul si viitorul — scris în 19.11.23 de dorgo din TâRGU MUREș
- Sep.2023 Departe de casă — scris în 28.09.23 de AZE din SIBIU
- Jul.2023 [Nume-Agenție], tepari de profesie!!! — scris în 04.08.23 de ux130143 din PITEşTI
- Jun.2023 1. File din istoria României oglindite în excursii — scris în 23.06.23 de Michi din BUCURESTI
- Jun.2023 Info utile despre zborurile charter — ar trebui să figureze în cultura turistică minimală, dar nu sunt, în (prea) multe cazuri — scris în 15.06.23 de tm67bru din TIMIșOARA
- Jun.2023 Suflet de călător — scris în 10.06.23 de robert din BUCURESTI