Buna-dispozitie - cheia vacantelor reusite
Am observat ca pe site, ca peste tot in lumea asta, exista masuri diferite pentru evaluarea fiecarui obiectiv turistic, unora le este scarba sa-si mai aminteasca despre cutare hotel, in ce conditii mizerabile a petrecut n zile, pe cand altul se intoarce din vacanta la acelasi hotel si ne povesteste de cat de incantat este, 10 pe toata linia, wow!
Care ar fi diferenta intre acesti oameni nici nu trebuie sa ne gandim, diferenta atat de mare nu poate fi - de la cer la pamant.
Care sunt elementele care ne fac vacanta una de neuitat, bineinteles, pe langa minimul de confort pe care ar trebui sa il ofere o unitate de turism? Eu cred ca acestea graviteaza in jurul ANTURAJULUI. Da, adica al oamenilor cu care iti doresti sa iti petreci vacanta sau cu care esti nevoit sa iti petreci vacanta.
Daca esti doar cu familia, depinde foarte mult de intelegerea, armonia si atmosfera din familie, in acel moment (de exemplu, dace sunt certat cu sotia, de orice confort si facilitati as avea parte, tot mi s-ar parea ca vacanta mea s-a consumat in conditii mizerabile), poti petrece o vacanta deosebita in care apropierea dintre membrii familiei conteaza.
Daca esti cu prietenii, daca ai o gasca pusa pe distractie, un grup vesel in care sa fii integrat si cu care sa iti placa sa te distrezi, reusita vacantei este garantata. Pai, daca mergi la malul marii, undeva, degeaba berea este gustoasa, rece, la dispozitie, doua degete spuma, daca nu ai cu cine sa cinstesti. Degeaba au terenuri si mese de tenis, biliard si alte nebunii si ti le pun la disozitie, daca nu ai cu cine sa joci.
Dar daca ai cativa prieteni cu care te simti bine, degeaba iti interzic ei sa intri la restaurant in pantaloni scurti, va veti distra in lift pana in camere sa va schimbati, sau sa luati cate un prosop sa il folosesti pe post de fota ca la manastiri, cand o maicuta cu privire taioasa te condamna la feminitate pentru o perioada. Chiar daca ploua si esti la plaja, ai cu cine intra la un bar sa iti petreci cateva ore fara sa te plictisesti. Daca esti la munte alt curaj ai sa faci cele mai nebunesti excursii si sa cutreieri intrega zona si chiar sa mergi la manastiri, doar pentru a te tine de gasca, iar seara cu mare placere vei infrunta frigul la o palinca sau un vin fiert langa gratar alaturi de toata gasca infofolita pe care abia o strangi la masa inauntru. Si toate astea chiar daca ai, prin absurd, o gazda mai "ciufuta" care sta cu ochii pe voi, daca esti in gasca, o poti ignora.
Cand esti cu un grup bine-dispus accepti fara regrete si excursii sau vizite in unele locuri pe care nu tineai neaparat sa le vezi, dar vei merge si te vei simti bine, numai pentru a nu strica atmosfera din gasca.
Dupa aceea vei veni in fata unei tastaturi si vei scrie incantat despre de bine despre cazarea care in realitate era de o calitate indoielnica, dar vei spune "dar nu m-a deranjat" si o vei puncta cu marinimie pentru ca ti-a placut vacanta per total, despre masa vei uita sa mentionezi ca nu ai reusit sa mananci o friptura intreaga pentru ca era opinca, dar pentru ca ai mancat-o cu prietenii, vei nota bucataria si masa cu gandul la distractia si rasetele din acea seara minunata.
Din contra, daca pleci in graba, iti strica cineva planurile, pierzi avionul, se razgandesc cei cu care trebuie sa mergi in vacanta sau (cazul meu) te trezesti doar tu cu rezervarea mutata intr-o alta statiune decat restul grupului, atunci se anunta o vacanta sumbra, despre care vei scrie ca patul era format din doua paturi mai mici, desi nu ai fi observat daca nu ridicai cearsaful special sa controlezi asta, chiuveta era prea mica, piscina prea putin adanca, gheata din pahar prea rece, iar turistii dintr-o anume tara plescaiau la cina.
De aceea cred si sustin ca pentru a avea parte de o vacanta reusita trebuie in primul rand sa ai cu cine, nu doar cu ce.
Dar cel mai mult si cel mai mult pentru o unitate de cazare care vrea sa te aiba de client bine-dispus conteaza daca reuseste sa suplineasca lipsa unui anturaj agreabil. Daca reuseste asta, jos palaria. Si eu am avut norocul sa imi petrec vacante in asemenea locuri, insa eu ma consider un norocos...
Vacante placute cu cine va place!
Trimis de valimi in 22.10.10 09:20:53
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
multe vacante reusite am avut chiar si de unul singur.
nu sunt (pe deplin) de acord ca doar buna dispozitie si anturajul sunt 'cheia marilor succese/succesuri' in privinta reusitei vacantelor.
consider ca mult mai important este cu ce asteptari pleci de acasa (cati nu sunt care spun "ma duc la XYZ stele, nu are rost sa-mi iau papucii/halatul/prosopul de plaja/samponul/whatever, pt. ca o sa am acolo", iar la destinatie... ioc!), cat de pregatit pleci pentru a face fata intamplarilor neasteptate, dar si cum le intampini atunci cand se petrec... (abordare isterica/panicarda/etc. vs. una glumeata/diplomata/etc.). si muuulte altele...
@Dragos, prin considerarea ca primordiale pentru un sejur reusit a celor doua elemente nu am incercat sa le elimin pe cele pe care le enumeri tu, eu consider ca acestea doua, dupa cum suna si titlul, sunt "cheia" care iti deschide usitele pentru a le vedea in culori calde si pe celelalte.
Sunt si eu de parere ca asteptarile realiste conteaza foarte mult.
Bine spus Valimi!
Te-ai gandit si la asta. Ma omoara modestia dar tot spun, suntem buni fratilor! Filozofarile noastre adunate pot incropi o carte despre turism si turisti. Despre "cum se face". Acum stim si "cu cine ".
Si asta conteaza mult. Cu cine mergi in vacante. Stiu eu prieteni care au plecat impreuna si s-au intors separat. Ba chiar stiu unii, fini si nasi care, la intoarcere, si-au intentat proces pentru nu stiu ce si-au amintit ei. Manati fiind de frustrarile adunate in concediu. Si cu orgoliile scoase la vedere.
M-as bucura sa pot merge cu voi la Kaprun. Macar voi stiti ce si cum. Asta e. Nu pot.
Vin si eu cu un SB pentru ca aproape de fiecare data incercam sa mergem in grup, dar mai sunt si exceptii...
@valimi, foarte buna punctare a ceea ce da in final, satisfactia sau insatisfactia unui concediu...
De obicei plecam incarcati de miile de probleme cotidiene, in vacante alese indelung sau in pripa... doar ca sa uitam... pur si simplu de poveri.
Daca odata ajunsi la destinatie ne dezamageste hotelul, vremea sau prietenii... nu e un capat de tara... gasim resurse sa ne revenim...
Cel mai grav mi se pare sa fii dezamagit de tine insuti, adica sa nu reusesti cu nici un chip sa te opresti... sa lasi in urma tot si toate... si sa intri in acea stare de relaxare care sa iti permita sa absorbi, ca un burete, fiecare secunda de vacanta.
Aceea e suprema frustrare...
Daca poti si sti sa te bucuri de fiecare floare, de fiecare frunza, de fiecare pahar de vin, de tot ce-ti trece prin fata ochilor sau prin fata aparatului de fotografiat, daca poti sa treci, micile neplaceri, la categoria ,,amuzante'', vei avea parte, numai de vacante reusite.
eu am avut nesansa sa experimentez un concediu ratat din toate punctele de vedere pt ca nu am rezonat la fata locului in nici un fel cu insotitorii nostri, desi ne cunosteam eram prieteni oarecum si mai facusem iesiri la sfarsit de saptamana. In concediu toate au luat-o razna... si atunci mi-am promis ca nu o sa mai merg niciodata cu nimeni indiferent de relatie. doar cu sora mea daca ne putem potrivi concediile pt ca in familie lucrurile se spala mai usor si fiecare intelege ca trebuie gasita o cale de mijloc pt ca toata lumea sa fie multumita iar atunci cand nu cadem de acord supunem la vot si majoritatea hotaraste.
Supertare Valimi! Mi-ai placut sau altfel spus, ai pus punctul pe "i". Exact aceeasi "filosofie" de vacanta am si eu, completata insa de ceea ce a scris Dragos. Uite, eu, in acesta toamna am fost doar impreuna cu sotul meu intr-un mic concediu si ne-am simtit tare bine. Asa a fost sa fie anul acesta, ca prietenii nostri impreuna cu care ne petrecem unele clipe libere sa nu poata veni cu noi. Ei, afla ca au fost clipe chiar frumoase, de relaxare si liniste sufleteasca totala- dupa o jumatate de an incarcata- ceea ce de fapt ne-am si dorit de la acest concediu, pe care noi il numim reusit. Deci... se poate si asa.
@valimi, te superi daca atasez si eu o poza la impresiile tale, apropos de umblatul in fusta la manastire?
@valimi Spui ca "Buna-dispozitie - cheia vacantelor reusite"
Stii cum e cu cheile astea? La fel cum e cu cheile de la case. Fiecare casa cu proprietarii ei, fiecare casa cu cheia ei. Cheia ta se potriveste la tine; familia si prietenii tai iti fac viata mai frumoasa, si e bai mare daca nu se armonizeaza cu tine; iti pot strica vacanta. Te fac sa ignori lucruri frumoase pe langa care treci, sa nu simti gustul bun al mancarii, si mai stiu eu ce sa nu iei in seama desi ar merita toata atentia. La fel de bine daca ai ales bine, vacanta devine o reusita. Daca vei stii sa iti alegi prietenii, sau sa nu ai prea mari asteptari ca sa nu ai deceptii vei reusi sa ai si vacante placute.
Pentru altii (si aici ma refer in primul rand la mine), cheia sunt chiar ei. Cu familia e clar ca se armonizeaza, iar prietenii ori sunt buni, vechi si slefuiti cam dupa acelasi tipar emotional si moral, ori nu sunt prietenii si deci nu merita luati in serios. In cazul lor, ei detin puterea de a fi fericiti, de a vedea lucruri minunate in cele mai simple imprejurari. Acestia fac ca fericirea lor sa nu depinda de altii.
Si mai sunt tot felul de chei ale unei vacante reusite; tot atat de multe cati turisti sunt pe lume.
Sunt doua feluri de a-ti trai viata; de a crede ca nu exista miracole... si de a crede ca toata viata este un miracol " (asta a spus-o Einstein)
Intradevar, sunt de acord cu tine. O completare, daca imi permiti. Mai trebuie luat in calcul si faptul ca atunci cand pleci cu copiii mici poti sa ai un concediu foarte reusit sau total ratat, toti parintii stiu ca un copil poate influenta foarte mult reusita unui concediu. Sunt o gramada de review-uri cu concedii ratate din cauza unei toxiinfectii sau a unui virus. Ca adult treci mai usor peste astea, dar cand copilul iti este bolnav, nu mai exista nimic si nimeni. Aceasta experienta am trait-o si eu acum doi ani la o vila prin Eforie Nord. Ne-am imbolnavit toti de la aerul conditionat si nu prea ne-a mai ars de nimic. Un concediu cu tratamente si antibiotice nu prea este unul reusit. Sa aveti toti numai concedii reusite petrecute cu cine va doriti!!!
@anadragusin Ai dreptate cand spui ca sanatatatea este un factor important (nu doar in vacanta). Dar daca am inteles eu bine aici nu ne refeream la intampolari nefericite legate de conditii de cazare si masa, ci la partea afectiva, emotionala a grupului cu care petrecem vacanta.
Eu cred ca, partea afectiva, emotionala a grupului tine foarte mult si de sanatate pe langa alti factori. Grupul cu care petrecem vacanta poate fii format din familie sau prieteni. Si grupul poate fi o intamplare nefericita din pacate.
@all, multumesc pentru apreciere. Ma bucur ca astfel de subiecte discutate la aceasta rubrica duc la dezbateri, de fapt, de aceea cred ca a si fost creata.
@irinuca, nu ma deranjeaja sa postezi fotografii, insa - tehnic - stiu ca nu le poti posta la review-ul meu, ci la rubrica.
O vacanta reusita depinde de multi paramentri, subiectivi sau obiectivi. Exemplu... Paris. "orasul luminii", septembrie 2010. Cati muritori nu doresc s-ajunga aici macar odata in viata? Trei nopti la Hotel du Globe. 2 stele. 55 euro camera. Frig, frig, frig... dimineata sunt 4 grade afara si 12 grade in camera. Cand le ceri patronilor sa dea caldura ti se da o patura in plus. "In septembrie noi nu dam caldura niciodata! ". Poitiers. Orasul catedralelor, centru universitar. Hotel Regina. 2 stele. 45 euro camera. 7 euro mic dejun. 0,90 euro taxa turistica. Frig extrem. Dimineata afara sunt 4 grade in camera de hotel sunt 9 grade. Cred ca acea cladire pe vremuri era abatorul orasului iar camera mea era camera frigorifica a abatorului! Dorm imbracat cu tot ce am prin bagaje. Imi vine sa scot mocheta de sub pat si s-o folosesc ca patura... Brunico (Italia). 3 Noiembrie 2010.38 euro camera la Gesthof Albergo (casa de oaspeti), un fel de agro-turism. Hotelul e gol. Doar eu si amicul meu Feri il ocupam. Tot hotelul era al nostru! Ni se dau camere cu 3 paturi. Cu privirea spre piateta pietonala a orasului. Cred ca erau cele mai bune camere din hotel. E bine ca avem 3 paturi (cuverturi) in camera ca sa ne invelim. Ma scol din pat tot la 2 ore si fac cate 20 genoflexiuni. Pun sticle cu apa calda in asternut, macar ma incalzesc ca regii odinioara... Ciocolata calda tot la 2 ore cu apa fierbinte de la baie. In fine, apar zorii! Acel pat, in extrasezon, se incalzeste exclusiv cu caldura corpurilor umane... "Stiti, la noi sezonul de ski incepe doar la Craciun"
La plecare le surad patronilor spunandu-le "Voi doriti sa iesiti din criza prin "economia de piata" sau prin "economia de caldura? "
Asadar sunt multi factori pentru care un concediu poate fi considerat o reusita, important e sa extragi dintr-o vacanta doar partile bune si sa le stergi repede pe cele rele. Sa fii o fire stoica si optimista. Sa faci haz de necaz (ceea ce e caracteristic poporului nostru). Si sa privesti doar inainte, si sa incepi sa aduni bani pentru urmatoarea excursie. (Detalii in 2011)
@Dorgo, in situatii ca cele pe care le-ai descris nu cred ca reusesti sa treci peste si sa faci haz de necaz singur, sau cu unul care te calca pe nervi...
citind review-ul tau acum la o cafea,sa stii ca si eu gandesc la fel ca tine si toate vacantele mele (si slava domnului au fost destule) au fost reusite! nu mi-aduc aminte de o vacanta ratata! felicitari!
FOARTE CORECT!!! Si pozele atasate ma fac sa-ti plesnesc 400 PMA sa nu te vezi!!!
FELICITARI esti FOARTE TARE!!!
@RobertCodescu, nu mă face te rog să spun şi a treia oară să-ţi supraveghezi limbajul! NU eşti pe maidan!
Nu inteleg nimic, omul a crezut ca face o gluma. Nu sunteti cumva, prea exigenti.
Asta-i Robert pe care-l stiu, asa imi place si nu m-a deranjat absolut deloc, nu va mai straduiti atat sa oprimati orice dovada de originalitate!
Multumesc RobertCodescu pentru "plesneala".
Nici eu nu prea mai inteleg nimic! Chiar am ramas foarte mirata! Si mie mi s-a parut doar o gluma nevinovata, mai asa, ca intre "tineri".
@Dragos
Vacantele nepegatite sunt pline de neprevazut si unii prefera astfel de vacante celor clasice presarate mereu cu zambetul "deja vu si comercial" al fetelor de la receptia unui hotel in care ai mai fost, hotel din care memoria iti scoate din arhivele-i secrete inca inainte de-a cumpara biletul, fiecare coltisor de coridor, camera, bar sau sala de mese. Hotel situat nu departe de o plaje de pe care cunosti fiecare fir de nisip. Parca ai vrea sa vezi si altceva... Evadarea in neprevazut e fascinanta dar are riscurile ei... un exemplu... in februarie, sa zicem, eu vreau sa cumpar o excursie pentru mai-iunie in Corfu sau Creta pt ca e cu 15-20% mai ieftina dar oare saptamana mea din mai sau iunie fi-va ea ploiasa sau insorita? Reusita sau esec? Nici Oracolul din Delfi nu va stii sa-mi spuna...
In schimb, daca iei prognoza pe 10 zile inainte de pe www.weather.com pentru orice colt din Europa, poti sa-ti alegi o perioada 100% insorita si-atunci devii intru catva stapanul concediului tau.
Daca insa pleci la intamplare, caci ti-ai luat deja bilete "low-coast", asa cum am plecat eu in Septembrie-Octombrie a. c. , mizand pe faptul ca toamna e inca destul de cald si faci o mica afacere caci totul e mai ieftin in extrasezon... ajungi la vorba unui filozof gen Murphy...
"ca (l) (s) atoria e ca si cand ai introduce mana in sacul cu serpi si scoti vipera".
Iar despre optimism... observ ca noi romanii am inceput sa scotem bancurile cu Bula de la naftalina pe masura ce-o ducem tot mai rau... de fapt e-un rau "relativ" caci in turism, romanii n-au dus-o niciodata mai bine ca in ultimii 5 ani... (iata o tema de filozofari pt un review pe care poate am s-o dezvolt).
La noi in oras au falimentat cateva agentii de turism, toti angajatii invoca criza, zic ca targul de turism de la Bucuresti de anul asta a fost f redus, contractari putine... daca anul trecut puteai lua bilete "early" pentru Grecia, Turcia, Bulgaria, inca din noiembrie-decembrie, anul acesta, dupa opinia generala a agentiilor revanzatoare, nu se va putea lua bilet decat prin februarie pt lunile mai sau iunie (am discutat deja cu vreo 3 agentii).
In rest, numa' bine!... si sper ca ne vom "bate" iarasi in review-uri in 2011 iar pana atunci fac exercitii ca sa postez ca lumea un review, caci i-am innebunit deja pe webi cu postari gresite. Daca nu reusesc nicicum, angajez o secretara pt postari.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Al 800-lea review, retrospectivă — scris în 03.03.24 de Michi din BUCURESTI
- Nov.2023 'Bostaniada', turismul si viitorul — scris în 19.11.23 de dorgo din TâRGU MUREș
- Sep.2023 Departe de casă — scris în 28.09.23 de AZE din SIBIU
- Jul.2023 [Nume-Agenție], tepari de profesie!!! — scris în 04.08.23 de ux130143 din PITEşTI
- Jun.2023 1. File din istoria României oglindite în excursii — scris în 23.06.23 de Michi din BUCURESTI
- Jun.2023 Info utile despre zborurile charter — ar trebui să figureze în cultura turistică minimală, dar nu sunt, în (prea) multe cazuri — scris în 15.06.23 de tm67bru din TIMIșOARA
- Jun.2023 Suflet de călător — scris în 10.06.23 de robert din BUCURESTI