Gheorghe Zamfir - Romanian waltz

Afara ploua marunt, rafalele de vant fac brazii sa danseze iar teiul din spatele casei mangaie acoperisul creand o muzica linistitoare.
Eu stau la fereastra, ploaia bate in geam, perdeaua lucrata de mana cu multa migala ma incalzeste iar florile de pe pervaz ma imbata cu mirosul si frumusetea lor. Drusainul cat de frumos miroase! Cercelusul e plin de clopotei rosii. Muscatele multicolore inflorite. Plamanul maiestuos iar violetele de Parma tihnesc.
Lemnele trosnesc in soba, contribuind la melodicitatea mangaierii vantului pe acoperis, la ploaia care bate in geam si peste toate, motanul toarce intr-un colt.
Peretele patului acoperit cu o scoarta de lana tesuta avand ca model un luminis de padure strabatut de o apa cristalina.
Imensul pat acoperit cu o alta scoarta, cu o multime de perne mari, cu fete brodate iar pe margini cu dantela la fel cu cea de la cearceaful care iese la margine de sub scoarta.
La rasarit icoana Sfantului Gheorghe care cu sulita omoara balaurul, deasupra avand un frumos stergar si nelipsitul busuioc prins la candela.
Masa din lemn masiv, imbracata cu o fata lucrata de mana in ton cu perdeaua.
Doua fotolii uriase, pe ele aruncate niste blanuri iar cand te asezi, te afunzi si tot uitandu-te la lemnele care ard in camin, atipesti. Podeaua din lemn, acoperita cu covoare groase din lana.
Tavanul din lemn lacuit cu o lustra din fier forjat.
Dimineata am mancat o omleta cu jumari, de un galben spre portocaliu, o cofita cu lapte batut si lipie abia scoasa din cuptor.
La pranz ciorba de pui, mamaliguta cu carne si carnaciori de la cazan si placinta cu branza de casa.
Seara am mancat bulz si mamaliga cu lapte.
Ploaia n-a stat. Se aude in departare clopotul de la biserica care anunta ca maine e zi de sarbatoare. Din alta parte se aude TOC, TOC de la moara iar gainile cotcodacesc de zor.
Eu stau la caldura si citesc de pe AFA impresiile dumneavoastra.
Nicaieri nu am vazut beton, nimic sintetic, nimic cu chimicale, nici-un fel de poluare fonica sau altfel.
Daca gasiti o astfel de locatie anuntati-ma si pe mine!
Si tot mai ploua...
Trimis de balasa violeta in 19.10.10 13:11:07
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
HA, HA... TIC, eu stiu unde! La bunica sotului meu, intr-un sat de langa Cluj, Morau se numeste. E aproape cum ai descris tu.
Eu am gasit un astfel de loc in Gura Haiti o localitate de la poalele Calimanilor la granita dintre Bucovina si Ardeal, insa cu multi ani in urma (17/18 ani), o veche casa batraneasca fusese transformata in "cabana" cel putin asa era semnalata pe harta, totul era autentic, covoare, mobilier, totul tesut de mana, exceptional de frumos sunt curios daca mai exista!!!
Chiar, oare mai exista asa ceva? Tare as fi curios. De fapt si eu Imi Doresc!!!!!
Ceva asemănător dar fără blănuri am trăit la pensiunea Dorica prin 2005. Totul natural şi foarte rustic. Inclusiv arhaicele preşuri bătrâneşti. Şi pături bătrâneşti... Şi sobă adevărată. Nu mai vorbesc de mâncare. Un deliciu. Făcută parcă cu mult suflet.
Am fost atunci în octombrie... un vis frumos...
Daa... Recunosc ca, pe masura ce ("te") citeam, am plecat undeva, departe. Unde? Cred ca intr-o casuta veche de tara, in care, candva, statea o bunicuta draga, intr-un fund de satuc de munte, unde auzi talangile si behaitul mieilor, unde simti mirosul de fum de soba cu lemne si dimineata te speli pe ochi cu apa rece de fantana! Frumoasa poveste, ... din ce in ce mai greu da trait de catre noi, generatia din betoanele de astazi!
Multe asemenea locuri (pensiuni sau case ale localnicilor) gasesti in Maramures si in Moldova.
desi asemenea asezaminte inca mai exista, atat cat vor mai exista, cel mai trist este faptul ca sunt din ce in ce mai putini care le prefera!
cati ca Violeta mai sunt printre noua generatie care sa renunte la apa calda dar cu clor de la ghiuveta si sa se spele cu apa rece de izovor de la lavoarul din curte... ? !
cati renunta la pilotele sintetice si se acopera cu paturi de lana care cica le juvine pielea sensibila si finuta... ? !
cati doresc sa-si deranjeze somnul si sa se scoale mai spre dimineata sa bage lemnele pe foc, alea de trosnesc ca-n basme, cand ei sunt obisnuiti cu centrala termica... ? !
cat de sanatoasa si linistita, fara stres, era viata la tara candva, dar nici un pic mai monotona prin trairile emotionale, sentimentale, atentia fata de chitesenta framantarilor fiecaruia, nu poate realiza decat cine a trait sau aplecat asupra acestora!
un mic episod din toate acestea, le regasiti in versurile acestei melodii:
Stii ce mai lipseste din peisajul tau? Mirosul gutuilor coapte pe soba... Stii cum e? Si pisica torcand la picioarele tale odata cu fusul bunicii... imi e dor de vacantele copilariei mele la bunici, imi e dor de linistea si de frumusetea sufleteasca de atunci.
Mi-ai rascolit amintiri frumoase si dureroase... Multumesc!
Si Gheorghe Zamfir te unge pe suflet...
Am întilnit un sat acum multi ani in Apuseni care este asa cum îti doresti te asigur.
Este în judetul Alba si se numeste "Casa de piatra"
Atunci arata exact cum erau satele romanesti în urmă cu foarte multi ani, nu mai rețin dacă exista curent electric în sat dar sigur o sa iți placa daca îl vezi!
Sunt de aceeaşi părere cu @dannek, locul este de vis. Şi @dannek îţi pot spune cu siguranţă că în mai 2006 nu exista curent electric.
Din fericire încă mai există multe locuri în ţara noastră ca cel descris în review!
Bine, totuşi curent electric ar trebui să existe. Oricât am vrea noi să fim de rustici, totuşi suntem în secolul XXI. Chiar şi bunicii unde mă simţeam foarte bine când aveau casă, până să o demoleze regimul, chiar şi ei aveau curent electric. Şi sunt convins că nu numai bunicii mei. Şi era OK. În rest toate erau naturale, de la preşuri, coverturi, mobilă de lemn masiv, etc... Şi era o linişte, nu numai fizică... era o stare, o profundă trăire greu de explicat în cuvinte...
dannek,
virtual am vizitat"Casa de Piatra":
-cadrul natural super cu multe obiective turistice;
-casa din afara se apropie de ce "Imi doresc! "
-nici-un covor nicaieri, pled sau scoarta din lana, lenjeria este ca cea de cumparat, perdele ioc, camin in care ard lemnele lipsa, ghivece cu flori nu (drusainul este o floare foarte frumos mirositoare si se pune cate-o frunzulita si in dulceata);
- nimic lucrat de mana.
Au oferte foarte bune de Craciun si Revelion 450 Ron respectiv 1200 Ron, 3 zile respectv 5 zile cu trei mese pe zi, inclusiv masa festiva.
Multumesc! Eu "Imi doresc" caldura din toate (camin, pereti, podea, pat cu perne mari si multe, perdele, flori, multe flori). Vreau o locatie pentru stat in casa pe o asa vreme. Sa-mi faca placere sa stau in casa!
bose,
Am vizitat virtual si pensiunea Dorica. Foarte frumos e afara, peisajul nemaipomenit. Dar, pot sta eu trei zile numai in casa? Stau in varful patului si citesc? IMI DORESC ceva care sa ma tina in casa de placere. Unde atipesc, pe marginea patului?
Multumesc mult! Pensiunile acestea sunt concepute sa nu stai in casa decat cat dormi, mananci si te speli.
@balasa violeta -
Astazi, acum, am citit articolul acesta. Afara ploua rau, nu este foarte frig dar e neplacut, nici cei doi caini care au ramas aici la casuta mea veche din Arges nu ies din cotloanele lor, eu stau cu leptopul pe genunchi intr-o camera aranjata de mine cu ani in urma, unde pe pereti stau la loc de cinste blide si linguri, cateva icoane, pendula veche de peste 100 de ani, plocada grea si alba musceleana si cele cateva maramuresene pe fotolii, un costum popular muscelean, opaitul nu l-am aprins ca-i ziua, la geam chiar am muscate inflorite si begonii (au grija vecinii de ele si de caini), nucul nu-l putem bate ca-i ploaie, vaca vecinului inca nu a fost mulsa si cum in calendar e aproape octombrie, m-am regasit cumva. Doar ca civilizatia betoanelor s-a apropiat si aici, perfida.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2025 Dresda și Berlin sau primul contact cu vestul — scris în 21.02.25 de AZE din SIBIU
- Jan.2025 Revelion în Viena 1992/93 — scris în 06.01.25 de AZE din SIBIU
- Mar.2024 Al 800-lea review, retrospectivă — scris în 03.03.24 de Michi din BUCURESTI
- Nov.2023 'Bostaniada', turismul si viitorul — scris în 19.11.23 de dorgo din TâRGU MUREș
- Sep.2023 Departe de casă — scris în 28.09.23 de AZE din SIBIU
- Jul.2023 [Nume-Agenție], tepari de profesie!!! — scris în 04.08.23 de ux130143 din PITEşTI
- Jun.2023 1. File din istoria României oglindite în excursii — scris în 23.06.23 de Michi din BUCURESTI