GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Festivalul folcloric internațional ”Întâlniri Bucovinene” (Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava)
Festivalul Internaţional de Folclor "Întâlniri Bucovinene", aflat în 2015 la cea de a XVI-a ediţie românească şi la cea de a XXVI-a ediţie internaţională, s-a desfăşurat în perioada 17-19 iulie 2015, la Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava.
Bucovina, de-a lungul timpului, a fost un teritoriu disputat și este creuzetul unde conviețuiesc mai multe etnii. Dacă îmi aduc bine aminte, nordul României se învecina la un moment dat cu Polonia. Nici Slovacia nu era departe. Oricum în urma pactului Molotov-Ribentrop, România a pierdut Bucovina de Nord și așa a rămas și după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Beneficiind însă de deschiderea actuală, etniile din întreaga Bucovină încearcă să se regăsească în festivaluri folclorice de mare anvergură.
În ciuda faptului că și acest eveniment va fi considerat ca fiind de interes turistic scăzut, mă voi strădui să vă fac să-l apreciați așa cum l-am admirat și eu.
La festivalul de la Câmpulung Moldovenesc au participat, în primul rând, formațiile folclorice provenind de pe teritoriul istoric al Bucovinei, alături de care au fost și câțiva invitați de onoare din Republica Moldova și, mai ales, ”Călușarii” din Romanați, Caracal.
Lista formațiiilor participante este aceasta: Berehynia (Ucraina), Cheremshyna (Ucraina), Csillagosvény Népdalkör (Ungaria), Dolina Nowego Solonca (Polonia), Kozatska Berehynia (Ucraina), Perlyna Karpat (Ucraina), Rosa (Polonia), Sebestyén Adám Székely Társulat (Ungaria), Smerichka (Ucraina), Mica Poiană (Poiana Mărului, Romania), Soloceanca (Solonețul Nou, Romania), Rosa (Polonia, vocal), Floare de Cireș (Moldova), Răzeșii (Moldova), Frunze de Dor (Moldova), Romanați (Caracal, Romania), Floare de Colț (Câmpulung Moldovenesc, Romania), Ciprian Porumbescu (Suceava, Romania), Flori de pe Dorna (Poiana Stampei, Romania).
Da, nu vă minunați, în Bucovina trăiesc români, ucraineni, polonezi, unguri și huțuli... și alții.
Festivalul folcloric a început cu parada participanților care, în funte cu călăreți și buciumași, au străbătut partea centrală a orașului cântând și dansând. A fost senzațional să-i văd pe călușari și mai ales pe cei de la Cheremshyna dansând pe asfalt, în aplauzele privitorilor. În partea centrală a orașului au fost, pe rând, întâmpinați de oficialitățile orașului, după care s-au dat în spectacol pe scena amenajată pe platoul din centru.
Mie mi-au plăcut la nebunie cei din formația ucraineană Cheremshyna, așa că în ziua următoare m-am dus să-i văd și pe scenă, la gala laureaților și am reușit să mai fac un videoclip numai cu ei.
Vă rog să scuzați calitatea fotografiilor atașate. Sunt numai capturi din videoclip.
Vă las însă să vă delectați cu cele două videoclipuri făcute de mine la acest eveniment:
1. Parada participanților (faza de ”stradă”): youtube
2. Formația de dansuri Cheremshyna (Ucraina) pe scenă: youtube
Trimis de Lucien in 21.04.16 22:19:08
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
-
Mutat în rubrica "Festivaluri, evenimente cu caracter temporar, CÂMPULUNG MOLDOVENESC" (nou-creată pe sait) - rubrică DE INTERES TURISTIC OCAZIONAL.
@Lucien - Acum chiar mi-ați atins fibra, sau una din cele mai sensibile... Ce dor îmi e de festivalurile de folclor din prima tinerețe! De fuziunile de cultură și tradiție, pline de culoare și sunet, de zâmbete și strigături! Călușarii reușesc și acum (și vor reuși mereu) să-mi facă pielea găină. Cât îmi plăcea să cunosc dansuri și oameni din alte țări...
Anul trecut, în august, din mersul mașinii am văzut multe grupuri folclorice în Colibița. Era aglomerație mare și nu am putut opri, însă tare mi-ar fi plăcut...
Vă mulțumesc pentru acest remember viu, sper să am timp să văd și clipurile.
@alinaro - Sunt incantat cand aflu ca sensibiltatile mele sunt impartasite si de altii. Neaparat sa va uitati la videoclipuri in liniste, rezolutie mare. Tocmai am mai adaugat un review cu videoclip cu un spectacol de dansuri ceangaiesti (foarte interesant), langa care am mai lipt si un videoclip cu o femeie lautar tigan din Secuime, ceva autentic si la fel de interesant, cred.
Nu stiu ce sa zic in ceea ce priveste festivalurile folclorice, ca sa te bucuri de ele trebuie sa le si simti sau sa-ti fie alaturi in anumite momente.
Nu pot spune ca am asistat la festivaluri decat intamplator, insa in urma cu ceva ani cand am fost la Veliko-Tarnovo si eram in plimbare prin oras a avut loc deschiderea unui astfel de festival folcloric cu defilarea participantilor.
Pot spune ca a fost un adevarat spectacol, cred ca spectacolul strazii unde interactioneaza mai mult spectatorii cu participantii le simti mai la suflet si chiar daca am admirat foarte mult reprezentantii locali, au fost si reprezentanti (din ce imi aduc aminte pentru ca erau spectaculosi) ai Columbiei, Braziliei, Irlandei (cu dansurile lor specifice care te atrageau ca un magnet), Italiei (o demonstratie cu steaguri), Rusiei si mult asteptatii reprezentanti ai Romaniei.
A fost un adevarat spectacol, astfel incat nu cred ca un spectacol descrierea unui spectacol folcloric nu poate fi placuta (mai ales insotita si de video), astfel incat te felicit si-ti accord votul de rigoare, chiar daca este doar unul simbolic.
@mishu - Multumesc! Asa este, relatia artist-spectator este mult mai apropiata cand actul artistic se petrece pe strada, la doi pasi de tine. Artistul se produce pe "terenul de jos" al spectatorului si totul are aura spontaneitatii. Marii artisti, profesionisti in cel mai adevarat sens, transforma aceasta in avantaj si, de exemplu, ai vazut in videoclip pe Calusari sau pe Cheremshyna cum improvizeaza pentru-ca reprezentatia lor, indelung trudita, sa aiba naturaletea ceruta de asfaltul drumului si gura-casca de pe margine.
@Lucien - Ma bucur sa citesc in continuare articole despre ceea ce se mai pastreaza, de zeci de ani, in traditia si memoria locuitorilor Romaniei, ca obiceiuri, festivaluri, manifestari culturale. Am avut bucuria de a participa la mai multe asemenea manifestari culturale si contactul direct cu arta si traditia este deosebit de emotionant. Festivalul de care vorbiti ne-a fost recomandat de proprietara vilei in care am fost cazati o saptamana in iulie 2009, dar din pacate, desi ne-am fi dorit, in acea zi trebuia sa ne intoarcem acasa, iar participarea la festival ar fi dat peste cap tot programul, mai ales ca unii dintre noi trebuiau sa mearga la serviciu a doua zi. Dar in acea zi de 19 iulie 2009, Dumnezeu ne-a harazit in Lacul Rosu sa admiram o procesiune religioasa impresionanta a populatiei maghiare din zona. Pentru ca pana la terminarea procesiunii, am trebuit sa stationam, localnicii ne-au descris procesiunea, dar, spre rusinea mea, am uitat despre ce era vorba. Poate dvs. care sunteti din zona stiti despre ce era vorba si astept sa ne povestiti si noua.
Pana atunci numai bine si calatorii placute!
@liviu49 - Multumesc pentru aprecieri. Din ceea ce am reusit sa deslusesc pe internet, in zilele de sambata-duminica 18-19 iulie 2009 s-a desfasurat la Lacu Rosu o manifestare complexa (targ al mestesugarilor, festival de muzica traditionala si moderna, husari, festival culinar in legatura cu branza si altele, dar si un pelerinaj la o capela din statiune). Nu cunosc detalii acum, dar ma voi interesa la colegii mei. Posibil sa fie Zilele Statiunii Lacu Rosu. E un eveniment interesant despre care voi incerca sa aflu detalii.
@liviu49 - Din pacate, intrebandu-i pe colegii mei maghiari, nu am reusit sa aflu mai multe. Pe 18-19 iulie 2009 a fost un festival al mestesugurilor si traditiilor si tot atunci, pe 19, s-a desfasurat si acel pelerinaj la o capela, neputand insa afla detalii. Ar trebui sa gasesc pe cineva de-al locului, sau macar din Gheorgheni, oras aflat mult mai aproape de Lacu Rosu dacat Miercurea Ciuc. Daca voi afla ceva noutati, te voi anunta.
@Lucien - Oricum, gestul de a incerca sa aflati detalii despre un eveniment desfasurat acum sapte ani, cu specific local, va onoreaza si va sunt dator multumiri pentru acest gest. Eu, din ce mi-aduc aminte era vorba de o procesiune religioasa, pentru ca in frunte era preoti. Probabil ca acel pelerinaj de care vorbiti avea legatura cu celelalte manifestari de care vorbiti. Noi am vazut din masina numai alaiul religios. In orice caz efortul dvs. este de laudat si astept sa citesc noi articole scrise de dvs.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)