ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.09.2025

DISTRACŢ. / RELAXARE:

Un vis frumos

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Citatul zilei- „Când ești în Alaska, îți dai seama că omul este doar un vizitator, iar natura este stăpânul.” – anonim

De foarte mult timp visam la un sejur în Alaska! Știam că nu mă va dezamăgi și chiar mi-a întrecut și cele mai optimiste gânduri... Dar să o luăm cu începutul.

Aveam ceva temeri față de această destinație atât de îndepărtată. Initial am vrut să iau o croazierî de șapte zile din Vancouver, dar cum fusesem deja într-o croazieră și nu prea mi-a plăcut m-am răzgândit. Acu nu știu cum mi-a picat sub nasul ochilor o ofertă de la Delta de 800 euro București Anchorage și nu am stat prea mult pe gânduri și am achiziționat-o. Pare mult, dar și distanța este foarte mare. Pe fus orar este o diferență de 11 ore apoape de maximul posibil.

Am zburat București Amsterdam cu KLM, apoi Amsterdam Seatlle cu Delta pentru ca ultimul zbor Seattle Anchorage să fie operat de Alaska Airlines. Tote zborurile au decurs cu bine cu mențiunea că la ultimul segment Seattle Anchorage și la retur Amsterdam București am avut ceva întârziere.

Țin să fac o mențiune specială pentru compania Delta care a avut servicii la superlativ, mâncare bună și băutură aproape la discreție ca pe vremurile bune ale aviației. Mai mult la întoarcerea spre Amsterdam am avut bilet fără loc, iar la gates am primit super locuri unde puteam să-mi întind în voie picioarele.

Dacă la ducere am avut de mers aproape 32 de ore, la întoarcere a fost mai bine doar 27 de ore. Eu calculez din momentul în care plec de-acasă până ajung la hotel, total zboruri, transferuri și escale. A fost de departe cea mai lungă perioadă pe care am parcurs-o până la destinație.

Am avut ceva emoții la intrarea în țară. La vamă era o mulțime imensă în Seatlle pesemne aterizaseră mai multe avioane. Interesant la ei că întâi îți recuperezi bagajul după bandă și apoi ajungi la vamă invers ca la noi, dar cumva firesc. Dacă nu îți este permis accesul măcar ai bagajul cu tine. După mai bine de o oră de stat la coadă, am trecut de vamă în vreo două minute, mult mai rapid decât mă așteptam. Auzisem tot felul de povești că-ți caută în telefon că te interoghează mult. Nimic din așa ceva nu a avut loc. Doar ne-a întrebat unde mergem și cu ce! Atât!

Să spun câte ceva și despre acest stat American. Nu o să mai repet istoaria spun doar că este al 49-lea stat American și că ocupă aproximativ o cincime din intreaga suprafață a Americii, de peste dublu față de Texas (al doilea stat ca mărime) și mai mare decât cele mai mici 22 de state americane la un loc.

Alaska este un stat cu o geografie extrem de variată și spectaculoasă, fiind și cea mai nordică, cea mai vestică și, interesant, parțial cea mai estică parte a Statelor Unite (datorită Insulelor Aleutine).

Dar să vă rezum mai bine particularitățile acestui stat american.

Particularități geografice și naturaleCel mai mare stat al SUA: are ~1,7 milioane km² (de două ori cât Texas). Cea mai lungă coastă: peste 54.000 km, mai lungă decât toate celelalte state la un loc. Cel mai înalt vârf din America de Nord: Denali (6.190 m). Activitate vulcanică și seismică intensă: Aleutinele fac parte din „Inelul de Foc al Pacificului” . Climă extremă: ierni foarte reci, cu nopți polare în nord și veri cu „soarele de la miezul nopții” . Mari întinderi sălbatice: aproximativ jumătate din suprafață este zonă protejată (parcuri naționale, rezervații).

Particularități biologiceFaună bogată: urși grizzly și polari, elani, caribu, lupi, balene, vulturi pleșuvi. Habitatul somonului sălbatic: Alaska este unul dintre cele mai mari centre de pescuit din lume. Tundră și taiga: ecosisteme rare pe teritoriul SUA continental.

Particularități umane și culturaleDensitate scăzută a populației: cel mai puțin populat stat raportat la suprafață. Indigeni numeroși: inuiți, yupik, aleuți și alte comunități cu tradiții vechi de mii de ani. Acces limitat: multe localități nu au drumuri rutiere, fiind accesibile doar pe calea aerului sau apei. Economia: bazată pe resurse (petrol, gaze, pescuit, minerit), dar și turism de aventură și croaziere.

Particularități politice și istoriceAchiziționată de la Rusia în 1867 pentru 7,2 milioane de dolari („Achiziția Alaska” ). Cel mai nordic, vestic și estic stat al SUA (datorită Aleutinelor care trec de meridianul 180°). Frontieră cu Rusia: distanța dintre Insula Little Diomede (SUA) și Insula Big Diomede (Rusia) este de doar ~4 km.

Ei bine aici am ales să petrec 10 nopți frumoase de august, deoarece în această perioadă vremea este mai prietenoasă. Noaptea erau în medie 7,8 grade Celsius, iar ziua 16-18 grade, Cu mici excepții la Cercul Polar, la ghețar sau în orășelul Seward.

Dar sa spun câte ceva și de organizarea sejurului. Am stat trei nopți în Anchorage cel mai mare oraș din ALASKA de doar 280.000 locuitori, apoi am zburat preț de o oră până la cel mai Nordic oraș respectiv Fairbanks, unde am petrecut alte patru nopți, apoi firesc ne-am întors în Anchorage pentru alte trei nopți.

Am achiziționat mai multe excursii atât din Anchorage, cât și din Fairbanks. Am mers cu microbuzul multe ore, cu jeep-ul la fel, dar am și navigat pe râul Chena sau am mers cu trenul turistic până în orășelul Seward. O să povestesc mai târziu despre aceste excursii.

Dar cum am găsit noi acest al 49 lea stat American? Ei bine total diferit de America pe care o văzusem în New York sau în Miami și care nu prea îmi plăcuse. Aici este o Americă cumva mai provincială, cu oameni deosebiți, obișnuiți cu vicisitudinile naturii.

Cu toate că populația orașelor este destul de scăzută distanțele sunt foarte mari, deoarece sunt dezvoltate pe orizontală, nu pe verticală. Evident nu duc lipsă de terenuri. Străzile sunt numerotate cu cifre ca la NY și sunt foarte ușor de accesat fiind paralele, respectiv perpendicular ca pe o tablă de șah.

Evident șoselele sunt late, cu multe benzi, iar traficul este foarte redus asta cu toate că 90% din populație merge cu mașina proprie. Nici nu ar avea cum să nu o facă atâta timp cât galonul de benzină este doar 4 USD, cam 1 USD litru. Marea majoritate ale mașinilor sunt SUV-uri imense lcu motoare de 4-6000 cmc. Nu au ei nicio treabă cu consumul sau cu poluarea. Cu toate acestea cam aici ne oprim la prețuri mai bune ca la noi. În rest toate sunt mult mai scumpe.

Să încep cu cazarea. Am dat în medie 150 usd pe noapte, dar din trei cazări doar una a fost super la banii ăștia cea din Fairbanks. În rest am stat la container sau într-o casă particulară cu baie și bucătărie comună. La acest buget pur și simplu nu am găsit altceva.

Pe Uber am cheltuit aproape doua sute de dolari. O cursă era între 15 și 40 de usd în funcție de distanță și de oră, Evident că am mers și cu autobuzul local unde un bilet era 2 usd, iar un abonament pe o zi 5 usd. Cu autobuzele mergeau în general doar oamenii mai amărâți sau elevii de liceu.

Ceea ce m-a fascinat în ALASKA au fost oamenii. Dacă te întâlneai pe jos cu cineva nu exista să nu te salute sau să te întrebe ce mai faci. În autobuze ca să cobori trebuia să apeși pe un buton. La coborâre toți oamenii mulțumeau șoferului, iar acesta le răspundea amabil. Mai mult când erau personae cu handicap șoferul se ocupa personal de îmbarcarea sau debarcarea acestora. Evident la restaurant sau la magazine toți erau foarte drăguți, dar și foarte vorbăreți. Chiar și în excursiile pe care le-am făcut alături de alți oameni necunoscuți erau la fel vorbăreți chiar dacă nu aveau vreun interes cum te-ai aștepta de exemplu de la un ospătar! E drăguț ca să obțină șpagă.

Ei bine am ajuns la cuvântul șpagă sau tips cum o mai numesc ei. Ei bine aci e un pic mai nasol. Aceasta este foarte bine reglementată, fiind trecută direct pe bon. Ai de ales din mai multe procente 12%, 20% sau 25%, dar ai și opțiunea 0 la care se uită cam urât. Nasol este că nu apare doar la restaurant, ci și la magazine dacă cumperi o cola. Este țara banului și fiecare încearcă să obțină cât mai mult.

Curățenia pe străzi este exemplară. Nu vezi vreo hârtie sau vreun chiștoc de țigară! Iar casele sunt foarte îngrijite, au marea majoritate dintre ele o peluză de iarbă impecabilă e DREPT îi ajută și vremea, vara plouă aproape în fiecare zi. Nu au garduri, iar bicicletele sau alte ustensile stau neatinse în curtea omului. E drept marea majoritate au o armă pe undeva ascunsă așa că e cam greu să riști.

Evident sunt și case normale de vreo 100 mp și vile impunătoare ca-n filme, dar și barăci ori containere pe post de locuință. Când am dormit la container era o zonă doar de așa ceva. Frapant era faptul că în fața casei container trona unul sau mai multe jeep-uri immense, semn că nu sunt chiar săraci.

Evident am întâlnit și mulți oameni ai străzi drogați, mare majoritate nativi din acele locuri ,csemn că nu s-au adaptat noilor vremuri. Dar erau inofensivi erau în lumea lor și nu deranjau deloc. Îi găseai de obicei prin parcuri.

Un alt lucru interesant este faptul că oameni bogați se ocupă cu vânătoarea și cu pescuitul și acolo nu bărcile predomină, ci hidroavioanele. Sunt parcate frumos pe lac au și o mică baracă pentru scule ori benzină și toată ziua bună ziua zumzăie pe cer. Clar trebuie atestat de pilot, dar chiar nu știu cum este cu planul de zbor, dacă există așa ceva!

Papa. Evident predomină hamburgerii de tot felul. Iar americanii nu ezită să-i mănânce cu mare poftă. Nu știu cum nu se plictisesc de el. Noi în schimb am preferat să ne axăm pe produse locale foarte gustoase și sănătoase și anume cârnați de elan, salam de ren și în special somon afumat sau gătit. Somonul de la mama lui este pur si simplu delicios.

Cum spuneam am făcut mai multe excursii, marea majoritate în natură. Sunt copaci și păduri cât cuprinde, cât vezi cu ochii și nu am întânit niciun gater sau vreo exploatere forestieră. Și nici camioane pline cu o grămadă de copaci semn că rerspectă natura.

Momentan cred că este de-ajuns ce am povestit în acest prim articol introductiv!

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame

Trimis de robert in 02.09.25 12:34:22
Validat / Publicat: 02.09.25 13:45:53
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Camerun, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Centrafricana, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.

VIZUALIZĂRI: 83 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 am purces la drum
Puteți VOTA acest articol:

2 ecouri scrise, până acum

adrianaglogoPHONE
[02.09.25 14:23:07]

@robert: Hai că așteptam să merg și. în Alaska!

robertAUTOR REVIEW
[02.09.25 15:53:05]

@adrianaglogo: hai că o să mergi!

1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo
Alte impresii din această RUBRICĂExperiențe turistice în Alaska: