ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.08.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 26.07.12
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 2 zile
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Insula Tinos - o perlă a Cicladelor

TIPĂREȘTE

Intrucat am ajuns a doua oara in aceasta vara in Mykonos si am cam vazut ce era de vazut, am decis sa mergem in insula alaturata Tinos, cu ferryboatul, pe care i_am luat din portul nou.

Pretul a fost de 8 eur pe sens, dar daca luai bilet dus intors la aceeasi companie de transport, aveai reducere, insa trebuia sa iti convina ora de intoarcere.

Dupa o plimbare cam de o ora am ajuns in capitala insulei Tinos. Chiar din port incepe o strada care urca pana la vestita biserica Evanghelistria, unde se afla o icoana facatoare de minuni, reprezentand Buna Vestire, in greceste Evanghelismos, respectiv pe Arhanghelul Gabriel care ii vesteste Fecioarei Maria ca il va naste pe Messia, si ii inmaneaza un crin, simbol al puritatii.

In anul 1821 grecii au inceput lupta cu turcii pentru obtinerea independentei. Descoperirea icoanei a fost considerata un semn de la Dumnezeu ca ii sprijina pe greci pentru cucerirea independentei fata de turci. Ziua nationala a Greciei este stabilita pe 25 martie, care este ziua Bunei Vestiri.

Hramurile bisericii din Tinos sunt 4: 30 ianuarie sarbatoarea celor 3 Ierarhi, 25 martie sarbatoarea Bunei Vestiri, 25 iulie ziua cand se aniverseaza calugarita Pelagia, care a avut 3 viziuni ale Fecioarei Maria in care s_a indicat locul unde va fi gasita icoana facatoare de minuni si 15 august sarbatoarea Sfintei Maria. La fiecare hram, icoana facatoare de minuni este scoasa din biserica la orele pranzului si purtata in convoi pe strazile orasului.

Cu ocazia acestor zile in Tinos vin foarte multi pelerini, care urca dealul din port pana la biserica pe o strada in lungime de aproape 1 km, in genunchi. Pe partea dreapta a partii carosabile, stand cu fata spre biserica, este o zona cu mocheta, pentru mersul in genunchi, marginita de pioni de plastic, pentru a proteja oamenii de masini. La capatul drumului in genunchi, este o statuie reprezentand o femeie in genunchi, cu picioarele goale, fara chip, cu o mana pe postament si alta intinsa spre rugaciune. Mai sunt si cateva statui reprezentand fete bisericesti.

Decoperirea icoanei a fost primul dintr_o serie de evenimente care a dovedit ocrotirea lui Dumnezeu fata de greci. Unul din aceste evenimente a fost construirea Templului Megalocharis, ceea ce in traducere inseamna Fecioara Maria cea plina de har. In 1821, cu 2 ani inainte de decoperirea icoanei, Fecioara Maria a trimis semne unui anume Michalis Polyzois, in care a spus ca icoana este ingropata pe locul unei vechi biserici crestine distrusa in secolul al X_lea de catre pirati. El a sapat in locul indicat dar nu a gasit icoana. Un alt grec Ioannis Ghiouzes, care detinea terenul, a sapat si nu a gasit icoana. Apoi calugarita Pelagia de la manastirea Kechrovunio a avut 3 viziuni, in 9,16 si 23 iulie 1822, in care Fecioara Maria i_a spus unde se afla icoana.

In septembrie 1822 icoana a fost gasita. La 30 ianuarie 1823 constructia bisericii a fost terminata, si apoi a fost finisata pana in 1826. Icoana a facut minuni scapand pe locuitorii din Tinos de holera. Foarte multi crestini se roaga la aceasta icoana pentru vindecarea anumitor boli.

La magazinele care vand suveniruri se gasesc niste tablite infatisand cate un organ pentru care se doreste vindecarea: ochi, mana, picior, etc., sau o persoana in intregime: femeie, barbat, sau copil. Aceste tablite se depun intr_o cutie de langa icoana. De asemenea, se vand niste lumanari mari de 1 m, 1,5 m si 2m, groase cat lumanarile de botez, care costa cativa eur, care se aprind in biserica, respectiv lumanarea sa fie cat inaltimea omului pentru care se face rugaciunea.

In varful dealului este biserica, impunatoare, cu 3 niveluri si curte interioara, inconjurata cu ziduri ca de cetate. Pe jos in imprejmuirea bisericii este mozaic facut din pietre rotunjite albe si negre, scoase din mare. In curtea interioara este o fantana cu apa sfintita si muzee cu obiecte bisericesti, donatii si obiecte de arta. Pe jos in curte este marmura si scarile sunt de asemenea de marmura, acoperite cu mocheta rosie. La primul nivel sunt 3 capele: Biserica Evresis, unde este locul unde a fost gasita icoana, Fantana Santificarii unde se fac botezuri si o capela cu un rest de epava al unui vas militar Elli, care a fost scufundat de o torpila in ziua de Bunavestire in anul 1940, dar grecii au invins in lupta cu italienii.

La primul etaj este Biserica Bunei Vestiri, care adaposteste icoana facatoare de minuni. Aceasta icoana este atat de acoperita de inele, lantisoare, bratari si alte bijuterii, incat nu se mai vede nimic din pictura. Biserica are o clopotnita, opera a sculptorului Ioannis Filipos.

In cladirile adiacente bisericii sunt 5 muzee: Muzeul icoanelor si alte obiecte bisericesti, Muzeul de obiecte bisericesti, Galeria de arta, Muzeul sculptorilor din Tinos, Muzeul Antonios Sohos, un profesor de la Universitatea Politehnica din Athena, originar din Tinos, care era si sculptor. In curtea bisericii este o capela unde se pot aprinde lumanari, caci nu se pot aprinde in biserica Buneivestiri si o capela unde se fac spovedanii.

La etajul de deasupra bisericii sunt birouri si de asemenea camere de cazare pentru pelerini. Cazarea si orice alte servicii religioase: nunti, botezuri, sunt gratis, dar crestinii pot lasa donatii. Din aceste donatii, in afara de cheltuielile de intretinere a bisericii, se sustin actiuni filantropice si educatia unor tineri merituosi, prin intermediul Fundatiei Culturale, a carei cladire se afla pe faleza.

In oras se mai pot vedea si alte biserici, cladiri in stil italian, un stadion, un monument comemorativ, etc.

Exista si o plaja langa portul de ferry. In port sunt panouri cu harti cu locatii de cazare in orasul Tinos si in afara lui, respectiv adrese si numere de telefon.


[fb]
---
Trimis de dianamea in 10.08.17 20:25:00
Validat / Publicat: 10.08.17 23:38:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: cam peste tot

VIZUALIZĂRI: 2444 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dianamea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Curtea interioara din fata bisericii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23300 PMA (din 19 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[10.08.17 22:20:30]
»

@dianamea:

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursii opţionale din Mykonos, MYKONOS" (deja existentă pe sait)

webmaster
[11.08.17 06:19:21]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

sunflower
[11.08.17 08:28:20]
»

N- am fost acolo si nici nu am vazut vreodată o biserică precum cea din prezentarea si fotografiile dumneavoastră. Remarcabil articol, felicitări!

Rodel
[13.08.17 11:15:15]
»

Am vizitat insula Tinos (vezi impresii), celebra prin Biserica Evanghelistria care-i ofera un statut de sacralitate si prin porumbarele venetiene

Este o insulă cu o vegetație bogată. Mi-a plăcut portul cu frumoasa lui faleză, m-am pierdut pe străzile înguste si labirintice si m-am delectat cu un prânz generos si ieftin la o taverna cu specific grecesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[29.08.17 14:57:13]
»

@dianamea: Foarte interesant articolul, felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, Rodel, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opționale din Mykonos:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044069051742554 sec
    ecranul dvs: 1 x 1