ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.08.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Delos: mica patrie de granit a zeului Apollo!

TIPĂREȘTE URM de aici

Inserez acest rw la “Excursii Mykonos; poate ar fi indicat totusi sa existe un capitol separat, dedicat insulei Delos…

Multe au avut de invatat si de mostenit grecii moderni de la strabunii lor grecii antici…

Deci, elenii de la elini si chiar de la elenisticii mai tarzii… Ca si noi romanii, dealtfel. Multe dintre aceste lucruri le-au invatat, altele nu, sau le-au uitat, probabil pentru c-asa au fost vremurile istoriei, tulburi si napraznice, atat pentru ei, cat si pentru noi. Insa in acest rw este vorba despre Delos. Deci despre “pilonii”, “gigantii” care stau la baza civilizatiei moderne europene. Nu mai spun ca la originile…originilor civilizatiei europene sta fantastica civilizatie minoica din Creta, si mai amintesc si de micenienii din Peloponez. O, ce zone! Epidauros!!! Micene!!! Nafplio!!!

De ce sunt socotite insulele Ciclade cele mai reprezentative pentru intreaga Grecie?

Insulele Ciclade sunt cel mai pitoresc complex de insule din Grecia, situindu-se exact in mijlocul Marii Egee, si totodata sunt cele mai reprezentative insule pentru tot ceea ce inseamna Grecia si grecesc. Astazi, Cicladele mai sunt numite “insulele albe” sau “insulele in alb si albastru”, pentru culorile predominante in aceste insule, alb si albastru fiind dealtfel si culorile steagului elen, pentru soarele generos de aici, pentru marea incredibil de albastra, pentru casele si bisericile albe cu ferestre respectiv cupole albastre. Cu clima lor uscata, si calda, cu veri abundente in soare si plaje fantastice, cu peisajele aride si pline de farmec, Cicladele pot fi o experienta de neuitat, si o vacanta ca-n povesti.

De ce se numesc “Ciclade”?

Pentru ca se situeaza in cerc, “Kyklos”, intr-un cerc imaginar in jurul unei insule minuscule dar pline de incarcartura mitologica, spirituala si de civilizatie antica. Aceasta mica insula, in jurul careia se grupeaza, potrivit conceptiei grecilor antici, toate insulele arhipelagului, ca un roi de albine, se numeste Delos.

Delos, patria zeului luminii, Apollo.

Da, caci potrivit mitologiei antice, aici in micuta insula Delos s-a nascut marele zeu Apollo. Intr-adevar, ce alt loc mai potrivit, cu mai multa lumina, putea sa-si aleaga zeul luminii decat Delos? Toata insula este o mare de lumina. Nu exista munti inalti si nu sunt copaci. Soarele generos al Cicladelor invaluie mica insula intr-o mare feerica de lumina, inconjurata de apele adanc-albastre ale Egeei. Potrivit mitologiei, tanara Leto fugea de mania si razbunarea zeitei Hera, sotia zeului zeilor, Zeus. De ce era manioasa Hera? Pentru ca Leto era ultima “cucerire” a amorezului zeu-suprem. Hera, cuprinsa de furie, a dat un ordin ca Leto sa nu gaseasca nici un loc sa se refugieze pentru a naste. Dar, in urma rugamintilor lui Zeus catre fratele sau Poseidon, zeul marilor, acesta a lovit marea cu tridentul. Si in acel loc a aparut brusc din apele marii o insula, adapost pentru tanara insarcinata, insula Delos. Delos, in greaca veche, inseamna “cea vizibila”, deci vizibila din ape si adapost pentru Leto. Potrivit traditiei, in timpuri imemoriale, exista un singur copac aici, un palmier. Si la umbra lui, Leto a dat nastere lui Apollo si lui Artemis (Diana la romani), zeita vanatorii. Acest loc si l-au ales ca centru religios acesti zei importanti. In scurt timp, insula a fost impanzita de temple, locuinte, piete, stadioane si magazine; a aparut un mare oras care nu era doar un centru religios, ci si un important centru cultural si comercial al antichitatii, chiar unul dintre cele mai dezvoltate din acele vremuri.

Secolele au trecut. Dupa gloria de altadata a urmat declinul.

Razboaie, declin, ruina, si distrugere. Astazi, insula este un loc impanzit de vestigii arheologice in aer liber: coloane, fragmente de mozaicuri, case, un teatru, stadion, scoli de lupta, vestigii de temple. Peste acestea toate troneaza emblema sitului arheologic din Delos, si anume cinci lei din marmura asezati in linie, gardienii lacului sacru. Ei mi-au creat impresia de a fi simbolul gloriei de altadata; inca stau neclintiti in picioare, cu privirea atintita spre est, mandri, asteptand zi de zi rasaritul soarelui, al soarelui al carui zeu ii este Apollo insusi.

Delos: pozitie geografica si acces

Delos are vreo 4 km patrati doar, si se situeaza la sud-vest de Mykonos, la doar 2,5 mile maritime de insula Mykonos. Vara, dar si toamna, zi de zi, mici vase fac legatura intre portul din Mykonos si Delos, deci o vizita de cel putin o jumatate de zi pe Delos din Mykonos este o experienta dintre cele mai interesante si lesne de facut, avand in vedere distanta f. convenabila. Insula este arida, deluroasa, cu cea mai mare inaltime de 113 metri, varful Kynthos, si nu are locuitori permanenti.

Pentru a ajunge, concret, aici, va deplasati in portul din Mykonos; atentie! Nu in portul nou Tourlos, ci in portul vechi, cel traditional, aflat langa inima orasului. Nu aveti nevoie de agentie de turism, ci pur si simplu va luati din port bilete pentru Delos, dus-intors, sunt afise peste tot, care sa includa si muzeul arheologic de pe Delos. Pretul nu il mai retin, dar era doar cativa euro, oricum mic pentru ce ai de vazut pe Delos si micuta croaziera inclusa, extrem de agreabila. Odata ajunsi pe Delos, debarcati in micul port. De aici aveti doua trasee, de fapt doua poteci, care converg ambele la muzeul arheologic. Obiectivele sunt insirate pe aceste trasee, au tablite inscriptionate cu denumirea obiectivului respectiv si informatii despre acesta, iar din loc in loc sunt harti ample ale sitului arheologic, cel putin una aflandu-se aproape de muzeul de pe insula.

Deci in principiu nu aveti cum sa pierdeti nici un obiectiv important, oricum eu vi le voi insira la final, ca sa stiti in puzderia aceea de “pietre” antice asupra carora sa zaboviti mai mult, sau cum doriti, puteti lua totul doar ca pe o plimbare printre niste ruine antice, fara sa va intereseze ceva anume, orice varianta va alegeti este binevenita atata timp cat va simtiri bine in vacanta. Atentie insa, la anumite ore dinainte stabilite trebuie sa fiti inapoi in port, pentru a va intoarce in Mykonos. Exista mai multe curse pe zi, si la dus si la intors, asa ca va puteti planifica sederea pe Delos atat de lunga cat poftiti... Si tot atentie, ar fi bine sa va luati apa si eventual mancare cu voi, oricum in Delos in port si la muzeu sunt ceva bufete cu apa si racoritoare si ceva de mancare, dar parca cu preturi mai piperate.

Si acum principalele obiective ale sitului arheologic Delos:

Terasa leilor

Celebrii lei de pe terasa de care am pomenit mai inainte, sunt in numar de cinci, dar initial au fost noua. Afara sunt de fapt cópii, ca sa nu se deterioreze, dar nu va intristati, in muzeu veti gasi originalele. Leii sunt sculptati din marmura de Naxos, in sec. VII i. Hr.

Lacul sacru

Acum secat, era numit astfel deoarece aici se nascuse Apollo. Un zid marcheaza malul lacului in perioada elenistica. Lacul se afla in apropierea Leilor.

Zona “Stadium”, sau a stadionului.

Este aproximativ la 1 km nord-est de Terasa Leilor. La jumatatea distantei se afla Archegesion. In fata Stadium-ului se afla Gymnasium.

Zona portului antic

Hieronul lui Apollo

Aici pe langa Hieronul lui Apollo (sec. VI i. Hr.) mai gasiti Casa Naxienilor, comoara Confederatiei Deliene, Templul lui Artemis, Agora lui Theofrastus.

Districtul Teatrului.

A fost cel mai dens populat cartier al orasului antic Delos dar si al celor mai bogati locuitori.

Aici gasiti case luxoase antice, printre care Casa lui Dionysos, Casa Tridentului, Casa Delfinilor, Casa Mastilor precum si Casa Cleopatrei. Numele si le-au luat, in general, dupa subiectele mozaicurilor ce le apartin si care au supravietuit partial.

Teatrul, aflat in centrul districtului, are 5000 de locuri.

Sanctuarul Zeilor Straini (pagani)

La est de districtul teatrului, contine sanctuarul zeilor egipteni, al celor Syrieni precum si sanctuarul cabirilor, zei din Samothrace.

Muntele sacru Cynthus

Drumul pe trepte care duce de la templele zeilor straini (pagani) la muntele sacru Cynthus era urmat de catre cei victoriosi in jocurile festivalurilor Deliene, iar apoi erau incoronati in fata sanctuarului lui Zeus (Jupiter la romani) Cynthianul si respectiv Athena Cynthiana (Atena = zeita intelepciunii, respective Minerva la romani). Ramasitele acestor sanctuare se gasesc in varful dealului sacru, acolo unde se gaseste si pestera preistorica de adorare a lui Heracles (Hercules la romani).

Zona sudica

Portul comercial antic era in partea sudica; in antichitate aici erau depozite pe malul marii, urmeaza Golful Phourne si ramasite ale Templului lui Asclepius.

Muzeul de Arheologie

Expune majoritatea artefactelor descoperite in insula: statui, vase pentru ofrande, kouroi. Aici se gasesc, precum am amintit, faimosii lei in varianta originala.

Mai precizez in final ca am facut aceasta excursie in insula Delos pe data de 21 septembrie 2013.

Ca si concluzie, o excursie in insula Delos este o completare binevenita pentru un concediu complex, interesant si diversificat, cum este cel din celebra insula vecina Mykonos. Iar pentru fanii vestigiilor antice, si mai ales pentru cei ai vestigiilor ramase de la anticii greci, cum este si subsemnatul, este o adevarata comoara si desfatare, ceva ce nu trebuie ratat.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de zuftim in 07.08.14 00:33:00
Validat / Publicat: 07.08.14 01:55:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4066 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zuftim); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P36 Delos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[07.08.14 01:53:50]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Delos (insula), MYKONOS" (nou-creată pe sait)

-

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

-

Ps: Becicherecu / Ripensia pare c-a ajuns deja în finala UEFA!!

[al 4-5-lea MG consecutiv, felicitări]

ionescunic CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[07.08.14 08:14:10]
»

Insula Delos nu este in nici un caz o excursie optionala din Mykonos, situatia este exact invers, Mykonos este o escala nedorita dar necesara in drum spre Delos.

In urma cu cateva zeci de ani , Mykonos nu exista pe harta turistica a nimanui, Delos exista si exista inca, oameni cu bani au vrut sa vina sa vada Delos-ul si au cautat cazare in Mykonos, neavand cum sa se cazeze pe Delos, urmare a legilor vechi de mai bine de 2500 de ani.

Acesta este unicul motiv pentru care Mykonos s-a dezvoltat si este azi considerata Ibiza Greciei, intre timp, motivul principal a incetat sa mai existe, majoritatea oamenilor venind pe insula Mykonos pentru distractie, crazy cheeks si nebunii ori balaceala si renuntand sa mai vada niste ruine sau o gramada de pietre care oricum arata la fel peste tot.

zuftimAUTOR REVIEW
[07.08.14 08:42:40]
»

@ionescunic: Va dau perfecta dreptate in ceea ce priveste insula Delos. Nu am vrut in rw sa fiuvehement, poate in zilele noastre tot mai putini oameni au chef sa bantuie printre niste "biete pietroaie vechi", cum am auzit candva o descriere a unui sit arheologic.

Da, a merge in Mykonos si a nu vizita insula Delos e ca si cum te-ai duce in Bucuresti si ai evita Calea Victoriei.

Pe de alta parte, fara a ma erija eu in "avocatul diavolului Mykonos", fac inca o data o precizare: Mykonos stie doar 3 lucruri sa faca dar le face bine:

1. Distractia de care ati amintit (pe care de altfel o poti evita usor daca vrei cu tot dinadinsul)

2. Plaje excelente - si trebuie sa acceptam ca multi oameni in zilele noastre simt nevoia si de plaja si baie

3. Eu personal asta cautam in primul rand in Mykonos si am gasit: un oras-port incantator, in cel mai pur posibil stil arhitectonic cicladic. Legi poate la fel de dure interzic ca in Mykonos sa se construiasca ceva si sa nu se incadreze in stilul cicladic arhetipal.

Multi oameni merg in diverse statiuni pe lumea asta si nici ca le pasa ca acele statiuni sunt de fapt o adunatura de baraci. Ei, asa ceva nu vei vedea in Mykonos!

De asta am considerat in rw meu despre Mykonos ca e complex. Are de toate pentru toate gusturile, si, ceea ce este f important si pozitiv, fara sa se calce "genurile" respective de turism pe bataturi!

zuftimAUTOR REVIEW
[07.08.14 10:04:54]
»

@webmaster: Multumesc mult; nu doresc altceva prin aceste rw-uri decat sa impartasesc din impresiile mele turistice celor de pe AFA, pe care ii apreciez mult de ani de zile; mi-am desfatat sufletul mult timp cu impresiile voastre minunate si am considerat brusc intr-o zi ca este timpul sa dau si eu, dupa umilele-mi puteri, ceva in schimb

Rodel
[07.08.14 12:52:50]
»

Am aștepta acest review promis și a meritat. M-a făcut să-mi reevaluez preferințele... grecești.

zuftimAUTOR REVIEW
[07.08.14 14:26:41]
»

@Rodel: Recunosc ca m-am grabit sa-l scriu si ptr ca mi-ai lansat aceasta invitatie de a-l scrie.

Ma bucur ca ti-a placut.

webmasterX
[13.11.21 14:23:46]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Excursii opționale din Mykonos» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Delos (insula)]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Rodel, zuftim
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opționale din Mykonos:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065461158752441 sec
    ecranul dvs: 1 x 1