GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Gandul la o tura de o zi pe varful Ghitu nu ma lasa deloc in pace de cateva zile, dar apropierea zilei mele de nastere a creat premisa iesirii mult asteptate. Asa ca am stabilit cu iubitoarea si intelegatoarea mea sotie sa sarbatorim pe varful Ghitu, un varf muntos facand parte din masivul Fagaras amplasat pe raza comuna ei natale Corbeni.
Informatiile despre traseu fiind foarte saracacioase, ne-am bazat pe spiritul de orientare dezvoltat de-a lungul anilor si pe amintirile din copilarie ale sotiei care escaladase varful pe la vreo 10 ani.
Am plecat la prima ora din Pitesti spre Curtea de Arges si apoi pe Transfagarasan spre barajul Vidraru. În Corbeni, înainte de a iesi din sat, am făcut la dreapta pe un drum asfaltat-indicator Turburea, si dupa cca. 100 m, imediat dupa podul peste Arges, se face brusc la stanga drumul trecand prin satele Poienari si Berindesti.
In Berindesti apare si marcajul traseului nostru, cruce albastra CA, marcaj trecut pe stalpii de iluminat care ne duce pana la o intersectie cu o ulita la stanga pietruita, in fata unui magazin satesc “ Duo Iades”.
Am lasat masina aici si ne-am continuat plimbarea pe ulita pietruita impreuna cu o babuta foarte simpatica care pleca cu vacile la pasunat si care ne-a fost ghid pana la iesirea din sat.
Ulita cu pricina ne-a purtat pana pe izlazul comunal, iar de acolo printre gardurile unor pasuni, prin albia unui parau, drumul ne-a scos in niste fanete de vis demne de a fi imortalizate de mana unui mare pictor.
Am continuat sa urcam din ce in ce mai pronuntat, drumul ducandu-ne prin padurea seculara la un bordei ciobanesc care a cazut la pamant in urma zapezilor de iarna trecuta.
La bordei ne mai tragem sufletul, admirand panorama vaii Argesului dupa care facem la dreapta pe o potecuta ciobaneasca care abia se zareste prin iarba inalta.
Trecem pe langa un izvor din care ne astamparam setea si pe curbe de nivel dupa 30 minute ajungem in faneata cea mare din partea sudica a muntelui, foarte aproape de un saivan enorm, saivan care se poate observa si de jos din Transfagarasan.
Intrucat ciobanii coborasera cu oile la vale deja, se pare ca eram singuri la stana. Nefiind nici caini suparatori si nici tipenie de om, am facut o adevarata sedinta foto bucurandu-ne de soarele stralucitor si de prezenta unui putinei lasat acolo de ciobani, dupa care pe o potecuta care abia se zarea prin iarba, am continuat ascensiunea spre varful Ghitu.
In scurt timp am ajuns pe creasta muntelui, la monumentul care celebreaza batalia de la 1330 de la Posada. Intrucat nimeni nu a stabilit cu exactitate locul celebrei batalii, nu putem sti daca monumentul s-a construit la locul potrivit sau nu. In schimb panorama crestei Fagarasului care se vedea spre nord ne-a lasat un timp fara cuvinte, vremea splendida lasandu-ne sa admiram creasta Fagarasului de la Tamasu pana pe Negoiu. Dupa ce ne-am tras sufletul am continuat urcusul spre dreapta, care varful Ghitu, tinta noastra din acea zi.
Poteca coboara o mica sa apoi intr-un urcus accentuat de 15 minute prin padure si fanete, ajungem in faneata din partea estica a muntelui, foarte aproape de varf. Obeliscul de pe varf, care aminteste de coloana infinutului ne-a adus o noua bucurie in suflet, aceea de a cuceri inca un varf din magnificii nostri munti.
Am coborat de pe varf si ne-am instalat intr-o frumoasa poienita sub monument unde am servit un pranz campenesc traditional pregatit de jumatatea mea draga, care ne-a umplut cu energie. Apoi dupa un pui de somn de 30 minute in caldura molateca a soarelui de septembrie, ne-am reintors pe acelasi traseu, facand numeroase fotografii a florei spontane care abunda pe acest munte.
Pe ansamblu, traseul nu este foarte bine marcat, placutele fiind foarte rare. Dar cu putina orientare si atentie, oricine se poate descurca sa atinga acest varf frumos din gradina muntilor Fagaras, un varf care merita o oprire pentru cei care calatoresc pe cea mai spectaculoasa sosea de altitudine, Transfagarasanul.
Trimis de wolf2001* in 21.12.14 16:54:17
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSFĂGĂRAȘAN.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (wolf2001*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Transfăgărășan în culori de toamnă, un loc care m-a încântat și m-a încărcat pozitiv! — scris în 21.10.24 de elenaadina din GURA HUMORULUI [SV] - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Pe Transfăgărășan, din nou — scris în 21.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Transfăgărășanul - așa cum l-am văzut eu — scris în 26.11.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Transfăgărășan — scris în 25.07.22 de A Mihai din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Pe Transfăgărășan, în prag de iarnă — scris în 18.10.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Transfăgărășan — scris în 09.12.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 O noapte la cort pe Transfăgărășan — scris în 21.08.20 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ