GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Transfagarasanul si manelizarea acestuia
Cand eram mic, cu prilejul vreunei zile libere socialiste mergeam cu parintii pe acest drum. Imi amintesc cateva franturi din povestirile de atunci dar cele mai mult imi amintesc aerul curat si virajele facute de Renault-ul 8 pe acele de par.
Anul trecut am apucat sa strabat numai o mica parte din el, asa ca in acest an ne-am propus sa il batem cap-coada dinspre Sibiu catre Pitesti. Primul lucru pe care il remarc este slaba prezenta a indicatoarelor rutiere, in zona unde se face dreapra si se intra pe DN7C.
Primii kilometri sunt plini de micute denivelari, nu se poate merge cu mai mult de 80 kmh. Dupa putin timp incepe o priveliste superba: munti, paduri, paraiase si nori. Desi am mai calatorit nu cred ca am mai vazut ceva la fel de spectaculos- nu am fost inca pe Transalpina. Soarele incearca sa strabata si doar din cand in cand reuseste pacla deasa. Termometrul scade din ce in ce mai mult, astfel ca de la 30 de grade la Sibiu ajunge pana la 14 grade la Balea Lac.
Va recomand sa aveti mare grija, in special la soferii de oras care isi inchipuie ca a conduce pe acest drum este simultan cu mersul cu masina la paine. Parapetii lipsa, marcajele slabe in anumite portiuni duc la sporirea gradului de dificultate, mai ales pentru cei care conduc numai in oras.
Desi este un drum fabulos sunt foarte putine locuri unde poti trage pe dreapta si fotografia. Multe indicatoare, in special cele de altitudine sunt mediocru intretinute, la un pas de a fi coplesite de rugina.
Primul obiectiv este Cabana Balea Cascada, de unde se poate merge pe jos pana la Cascada in circa o ora. Din pacate parcarea este haotica, peturile si dozele de aluminiu aruncate de omul de tip nou invadeaza peisajul. La fel de adevarat este ca si tomberoanele sunt putine, dar si nesimitirea cat muntele de mare. Raul este invadat de cauciuri arse, resturi menajere, iar la limita caii de acces e un indicator " Proprietate privata". Lasam in urma zona si mergem catre Balea Lac. Locuri de fotografiat destule, dar unde sa lasi masina? Sunt destui cei care aleg sa o lase pe drum, pe avarii. Ajungem la Balea Lac. Nu ai cum sa il ratezi, doar nu este nici un indicator. Masinile sunt parcate aiurea, desi exista indicatoare cu "oprirea interzisa". Aici incepe manelizarea la propriu: gratare, mici, fum, muzica, zgomot, balci de prost gust fiecare se simte ca la el acasa. Cu greu 2 masini mai trec una pe langa alta, nu e de mirare ca se formeaza blocaje. Cu chiu cu vai gasesti loc intr-o parcare: 4 lei ora mai scump ca la Universitate in Bucuresti. Toate lumea se plimba pe oriunde catre Lac, nu exista un drum standard, doar natura trebuie calcata in picioare si postata pe minumatele retele, nu-i asa?
Preturile sunt jaf dovedit: 5 lei prajitura cu afinele din gradina ursului... ai inteles gresit 5 lei / 100 grame. Totul este extrem de scump, dar lumea cumpara in ciuda faptului ca este o nesimtire crancena. Lumea trage la foc automat poze cu telefoanele mobile, nu are rost sa se stie ca vorbim despre un circ glaciar. Nici macar un indicator cu explicatii despre lac, ar fi de remarcat mai multi pesti care se lasa fotografiati in schimbul mancarii. Trecem prin cel mai lung tunel, suntem avertizati ca se schimba judetul si calatorim catre Barajul Vidraru. Din loc in loc diverse reclame la mici si pensiuni, preturile incep sa se apropie de normal. Mirosul de conifere al padurii iti inunda plamanii si nu poti sa nu te opresti sa savurezi pur si simplu - intr-o alta parcare mizerabila.
Barajul Vidraru ramane amintirea de baza a copilariei de cand eram plimbati prin zona. Spectaculos, frumos, se pot efectua plimbari pe lac 30 lei/ 50 minute si te poti fotografia cu "Omul de Otel". Sentimentul de siguranta este profund, 2 jandarmi transpirati apara barajul de teroristi. Aceeeasi problema cu locurile de parcare, aceeasi mizerie si aceeasi oameni care isi fac poze in mijlocul drumului fara sa le pese de ceilalti - pentru o imagine completa un brand ce ciment si-a postat reclama direct pe munte.
Ultimul obiectiv este Cetatea Poenari, nu am urcat pana la ea, din celelalte recenzii inteleg ca este mai mult o ruina.
Fara doar si poate. Transfagarasanul este un traseu superb. Neglijenta, prostia, lacomia si toleranta unora l-au transformat intr-o zona murdara, plina de fum, speculanti si manele. Este ciudat faptul ca nimeni nu se sesizeaza, nimeni nu face nimic, iar lumea contribuie pasiva la intretinerea acestei fapt, lasand bani la speculantii din zona.
Trimis de gvaly in 25.08.13 13:53:50
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSFĂGĂRAȘAN.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gvaly); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@gvaly: sunt perfect de acord cu ceea ce ati spus mai sus, nesimtirea o gasesti in fiecare loc in care mergi... cer bani pentru orice miscare ca doar oamenii platesc, clar preturile nu sunt facute pentru romani ci pentru turistii straini, iar noi acceptam, din pacate
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Transfăgărășan în culori de toamnă, un loc care m-a încântat și m-a încărcat pozitiv! — scris în 21.10.24 de elenaadina din GURA HUMORULUI [SV] - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Pe Transfăgărășan, din nou — scris în 21.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Transfăgărășanul - așa cum l-am văzut eu — scris în 26.11.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Transfăgărășan — scris în 25.07.22 de A Mihai din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Pe Transfăgărășan, în prag de iarnă — scris în 18.10.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Transfăgărășan — scris în 09.12.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 O noapte la cort pe Transfăgărășan — scris în 21.08.20 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ