ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.09.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
    DIN: Brasov
    ÎNSCRIS: 28.05.10
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    AUG-2011
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Concediu de o zi - Transfagarasan

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Desi locuiesc relativ aproape, in Brasov, nu am apuc pana vara aceasta sa vizitez niciodata Transfagarasanul. Am vazut sute poze de la prieteni, am vazut episodul Top Gear in care Jeremy Clarkson si gasca au alergat mii de cai putere pe curbele stranse pentru ca in final sa-l decalare cel mai bun drum din lume, insa din lipsa de timp nu l-am vizitat niciodata. Pana anul acesta cand intr-una din zilele declarate libere de guvern m-am trezit de dimineata si din senin am zis: ,,Azi mergem pe Tranfagarasan’’.

    Traseul pe care mi l-am propus initial a fost DN1 spre Sibiu, stanga spre Transfagaran si intoarcere pe la Curtea de Arges si Campulung. Dar dupa o scurta prospectare pe internet am aflat ca este mai indicat sa parcurg traseul dinspre Curtea de Arges spre Fagaras deoarece peisajul este mai spectaculos. Asa ca mi-am luat rapid camera foto si am demarat spre Campulung Muscel.

    Drumul din Brasov pana la Campulung Muscel este prost, trece prin Bran si Fundata, multe gropi, denivelari, camioane si curbe insa eram inarmat cu buna dispozitie, stiam ce ma asteapta si am zis ca nu o sa las acest aspect sa-mi strice ziua. Insa nimic nu m-a putut pregati pentru drumul dintre Campulung si Curtea de Arges, drum care este cosmarul oricarui sofer. Viteza medie de parcurgere cred ca a fost de 30-40 km/h datorita craterelor din drum. Ma intreb oare Consiliul Judetean Arges ce face? Ce scuza poate sa aiba? Beneficiezi de expunere internationala, stii ca trec mii, daca nu zeci de mii de turisti saptmanal si tu lasi drumul de izbeliste. Ma rog… Vroiam sa vizitam si Manastirea de la Curtea de Arges dar drumul prost mi-a stricat tot cheful si nici nu am vazut vreun indicator. Nici nu m-am uitat atent cine stie poate chiar am trecut pe langa ea fara sa-mi dau seama desi nu cred.

    De la Curtea de Arges drumul este relativ bun, trece prin cateva sate pana la intrarea pe Transfagasan. Inca de cand am inceput sa urcam mi-a placut peisajul si drumul ingust, am facut cateva opriri pentru poze, opriri pe care acum nu le-as mai face stiind ce avea sa urmeze.

    Si am ajuns la barajul Vidraru, unde cu greu am gasit un loc sa parcam masina si ne-am indreptat spre scarile din lateralul barajului pentru a putea admira tot peisajul in splendoarea lui. La scari era inghesuiala mare, grupuri de turisti si de copii, atmosfera relaxanta de concediu. M-a amuzat un cuplu din fata noastra deoarece barbatul avea rau de inaltime si nu mai vroia sa urce iar femeia tragea de el. Si eu am rau de inaltime dar avand in vedere ca existau balustrade nu am avut nicio problema. Ajuns sus se poate admira barajul in toata maiestria sa, se poate vedea lacul format si se poate urca mai sus unde este o statuie dedicate energiei electrice (cred) Aici este un foarte bun loc de facut poze lucru de care noi am profitat la maxim.

    Dar muream de nerabdare sa ajung la Balea, pe marginea lacului pe care l-am vazut de atatea ori in poze, asa ca n-am mai zabovit prea mult la baraj, ne-am suit in masina si dupa o oprire scurta la o cascada artificiala draguta pe marginea drumului m-am luat iar la piept cu kilometri pe un drum plin de gropi dar si foarte bun pe alocuri. Asta pana la granita cu judetul Sibiu de unde drumul devine ca in palma. Cei de la Consiliul Judetean Sibiu si-au facut treaba bine. Pe masura ce urcam vegetatia a inceput sa dispara lasand loc unor peisaje frumoase care se asemanau mult cu peisajele pe care le vedeam la Turul Frantei in Alpi.

    Din nou am oprit pentru poze si pentru o gura de aer proaspat de munte pentru ca la un moment dat sa ne apara in fata ochilor o revarsare de apa peste o stanca imensa. Doar nu era sa nu oprim iar sa nu facem poze si aici. Tot aici sunt si cativa comercianti de produse artizanale precum si produse alimentare naturale. Drumul si peisajele spectaculoase continua pana la un tunel prin care treci pe partea cealalta a muntelui. Dupa vreo 10 minute petrecute in coloana in tunel am ajuns pe partea cealalta in zona lacului Balea si dupa cateva incercari in care mi-am sifonat putin spoilerul am gasit un loc in care sa las masina. Era si o parcare cu plata dar era plina. Se vedea ca este zi libera de la stat. Am luat-o la pas spre lac si ne-am oprit din loc in loc pe malul lui sa facem poze. Norii s-au ridicat si vizibilitatea a devenit foarte buna, am reusit sa fac poze cu cabana oglindindu-se in lac asa cum am vazut eu prin reviste

    Peisajul nu o sa-l descriu fiindca e de prisos, voi adauga poze la acest review. Dupa sesiunea foto de pe malul lacului am vazut un…nici nu stiu cum sa-i zic…un fel de deal mic pe partea stanga a lacului unde toata lumea se ingramadea. Am urcat si noi acolo si odata ajunsi sus Transfagarasanul s-a aratat in toata frumusetea lui. Mi-au venit in minte vorbele lui Jeremy Clarkson, prezentatorul Top Gear care a zis despre Transfagarasan ca vazut de sus arata ca si cum toate curbele din toate circuitele tari din lume s-au unit pentru a crea un rau gri de perfectiune automobilistica. Dar asta nu era tot, drumul era doar un sarpe gri care se intindea de-a lungul vaii, peisajul de aici era deosebit.

    Dupa o tura la cabana Balea care are o terasa foarte frumoasa pe lac, dar din pacate plina, ne-am indreptat infometati spre tarabele din zona parcarii, insa si aici era aglomerat plus ca toata zona era imbacsita si murdara. Ziceai ca esti in targul auto, unde printre masini poti servi un mic de calitate indoielnica. Toaletele ecologice faceau fata cu greu fluxului de turisti, nu vreau sa spun cum aratau in interior. Taxa era de 2 lei atat la toaletele ecologice cat si veceurile de la cabane. Peste tot era coada, inca o bila neagra pentru autoritati, se puteau amenaja niste toalete ,,civilizate’’ Drept urmare ne-am intors la cabana de pe malul lacului unde cu putin noroc am gasit doua locuri la o masa si ne-am potolit foamea cu cate o ciorbita de vacuta buna cum doar la cabanele de munte poti gasi. Am servit si felul doi, nu mai stiu exact ce, insa preturile au fost acceptabile, nu mai mari decat la o iesire in centrul Brasovului de exemplu. A urmat coborarea si in acelasi timp partea cea mai frumoasa de drum singurul meu regret fiind faptul ca nu am facut acest drum cand aveam masina decapotabila.

    Pe sensul de urcare era coloana mare si mai tarziu am auzit la radio ca si drumul de la baraj la Curtea de Arges era blocat, deci a fost o alegere buna sa facem traseul dinspre Arges spre Sibiu. Datorita unei dureri puternice de ureche cauzata probabil de presiune nu am mai oprit la Cascada Balea insa sunt sigur ca era frumos si acolo. Am ajuns inapoi in Brasov pe la ora 20.30.

    Concluzia mea este ca parcurgerea Transfagarasanului este un mod placut de a petrece o zi, de a vedea niste peisaje spectaculoase si a face niste poze frumoase. Bineinteles ca exista si posibilitatea de a petrece mai multe zile aici cu cortul sau la cabanele din zona. Eu unul voi reveni cu siguranta, deja am un traseu de doua zile in cap care sa cuprinda si manastirile de pe Valea Oltului.


    [fb]
    ---
    Trimis de Andrew22* in 23.09.11 15:39:12
    Validat / Publicat: 23.09.11 16:40:43
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSFĂGĂRAȘAN.

    VIZUALIZĂRI: 3974 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Andrew22*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15050 PMA (din 15 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    webmaster13
    [23.09.11 20:43:19]
    »

    sper sa placa muzica atasata!

    Andrew22*AUTOR REVIEW
    [23.09.11 21:26:04]
    »

    Multumesc webmaster pentru fundalul sonor!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Andrew22*
    Alte impresii din această RUBRICĂExcursie Transfăgărășan:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065486907958984 sec
    ecranul dvs: 1 x 1