ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.08.2011
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Transfagarasan vs Transalpina

TIPĂREȘTE

Aveam de gand sa revin pe Transfagarasan de ceva vreme. Singura data cand am fost se intampla prin 1987, cand eram doar un copil, dar imi ramasese intiparit ca ceva extraordinar de frumos.

Si pt ca tot era un week-end prelungit si calduros (14 august) si tocmai vazusem pe net emisiunea Top Gear despre Romania, am hotarat sa plec pe Transfagarasan.

Dupa ce am citit aici pe forum, am vazut ca exista si Transalpina, de care nu auzisem pana acum. Asa ca am hotarat sa le fac pe amandoua intr-o zi.

Am plecat pe la 6 dimineata din Bucuresti, pe traseul Pitesti - Ramnicu Valcea - Horezu - Novaci - Ranca, de unde incepe Transalpina (DN 67C). Drumul a fost destul de liber si am ajuns pe la ora 9 la Ranca (si cu o oprire la benzinarie in Horezu). De la Ranca incep serpentinele. Soseaua este nou asfaltata, foarte buna, cu 2 zone neasfaltate (una de vreo 200m si alta mai lunga, aprox 6 km). Punctul cel mai inalt al soselei ajunge la 2060 metri (conform altimetrului masinii). Zona nu este impadurita dar panorama ce se deschide este extraordinar de frumoasa. Masini erau destul de multe, dar aveai suficient loc sa tragi pe dreapta si sa faci cateva fotografii. Vreme placuta, 14 grade, soare. Momentul mai neplacut a fost cand cei din masina din fata si-au aruncat gunoaiele pe geam, in varful muntelui. Oare cum va arata zona asta cand va incepe sa fie populata cu specimene care-si fac gratar in varful muntelui?

Mergand mai departe, doream sa mergem spre Transfagarasan. Cum GPS-ul nu vedea pe unde suntem, m-am uitat pe hartile scoase de mine de pe Google maps, si am vazut 2 drumuri care faceau dreapa, primul spre Voineasa pe langa lacul Vidra (drumul 7A) si al doilea drum catre o localitate numita Tomsani (pe drumul 106N). Am gasit indicatorul de Voineasa si am mers tot inainte. Dupa un timp drumul a trecut pe langa un lac. Nu stiam ce este, deoarece nu aveam nici un indicator (acasa am vazut ca era vorba de lacul Oasa). Apoi am mai trecut de un alt lac, mai mic (lacul Tau-Bistra) ca in final sa ajungem in localitatea Sugag, moment in care am realizat ca am gresit drumul.

Am facut dreapta spre Jina pentru a ajunge in Sibiu (pe 106E). Drumul catre Jina este neasfaltat pe o lungime de aprox 3-4 km, dar de acolo soseaua este destul de buna insa ingusta. Satele prin care se trece sunt dragute, case cu porti mari (tipic ardelenesti), proaspat zugravite. Una peste alta, desi am gresit drumul, zona prin care am trecut a compensat timpul pierdut.

Pe la ora 3 pm, am ajuns in Sibiu, unde am hotarat sa mancam ceva. Am parcat masina si am mers in centru sa gasim un restaurant. Din pacate am ales prost, deoarece mancarea a fost destul de rea si am pierdut cam o ora pana am fost serviti (Restaurant Gothic in incinta AmRing Hotel).

Dupa aceasta experienta nereusita, pe la ora 5-5.30 pm am plecat spre localitatea Cartisoara, de unde incepe Transfagarasanul.

De aici drumul pana la Balea cascada nu este grozav, asfaltul fiind cam prost. La Balea cascada, se circula destul de greu, masini si pe stanga si pe dreapta, loc sa oprim nu am gasit, asa ca am hotarat sa mergem pana la Balea lac si sa oprim. Idee proasta de altfel, pentru ca la un moment dat ne-am oprit pe serpentine la coada. Coada care pana la urma am realizat ca se intinde pana la lac, cam 2-3 km, pe care i-am facut intr-o ora. Asa ca am putut sa "admir" in voie corturile si gratarele celor intinsi de-a lungul drumului. Dupa chin si jale am ajuns sus, am reusit sa parcam (5 lei parcarea) si am fost sa facem cateva fotografii cu lacul si cabana. Lume multe, vanzatori cu de toate (mancare, haine), gratare - petrecere balcanica.

Dupa jumatate de ora am hotarat ca e destul si ne-am decis sa plecam. Am traversat tunelul (aici soseaua se afla la 1980m altitudine), si apoi am inceput coborarea. Deja era ora 21.00, incepuse sa se intunece, iar drumul a devenit din rau in execrabil. In zona serpentinelor de la 800 de metri, soseaua e plina de cratere. In cele din urma am ajuns la barajul Vidraru, insa era intuneric si nu se mai vedea nimic. Drumul a devenit plictisitor, si in final pe la ora 12 noaptea am ajuns in Bucuresti.

Una peste alta a fost o calatorie frumoasa, cu descoperirea unui drum extraordinar de frumos (Transalpina), a unor sate sibiene ingrijite, dar si cu dezamagirea Transfagarasanului, nereabilitat dar ocupat de corturi, gratare si vanzatori ambulanti.


[fb]
---
Trimis de LeaveYou in 16.08.11 15:19:03
Validat / Publicat: 16.08.11 16:19:30

VIZUALIZĂRI: 11662 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (LeaveYou); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4950 PMA (din 6 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[16.08.11 19:59:51]
»

Am plecat pe la 6 dimineata din Bucuresti, pe traseul Pitesti - Ramnicu Valcea - Horezu - Novaci - Ranca, de unde [?] incepe Transalpina (DN 67C).

De fapt, DN 67C este de la Ciocadia la Sebeş.

Punctul cel mai inalt al soselei ajunge la 2060 metri (conform altimetrului masinii).

În realitate, altitudinea maximă este de 2145 m în Pasul Urdele. Probabil ai un altimetru barometric - astea arată altitudinea cum vor ele, în funcţie de starea vremii...

De la Ranca incep serpentinele.

De fapt astea încep la vreo 2 km după ce se iese din Novaci. Poate nu aşa multe şi spectaculoase ca restul dintre Rânca şi Şugag, da' or'ş'cât...

Despre restul nu comentez, că n-amfostacolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
LeaveYouAUTOR REVIEW
[16.08.11 20:48:37]
»

1. Atat pe site-ul Transalpina cat si pe Google Maps soseaua Transalpina este DN 67C (Novaci-Sugag).

2. Altitudinea de 2145 din Pasul Urdele puteam sa o trec si eu de pe site-ul Transalpina, pe care il citisem anterior plecarii. Eu am scris doar ce am experimentat eu, subliniind ca e vorba de altimetrul masinii, deci nu unul extrem de precis.

3. Desi Transalpina incepe de la Novaci, drumul este mai spectaculos dupa Ranca cu serpentine stranse.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
LeaveYou
Alte impresii din această RUBRICĂExcursie Transfăgărășan:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055840015411377 sec
    ecranul dvs: 1 x 1