GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Si iata ca a sosit ziua mult asteptata, aceea de a intra pe Transfagarasan. Vremea era frumoasa, o zi calduroasa de august, dar acolo, pe Transfagarasan te poti astepta la orice fel de vreme.
Dimineata am pornit dinspre zona Piscul Negru, am trecut pe langa Popasul Capra, am admirat peisajul, am oprit pe parcurs de vreo doua ori pentru a face poze, apoi am ajuns la tunel, vremea era destul de frumoasa, mai erau si nori, dar nu foarte “periculosi”. Dupa ce am strabatut cei circa 900 metri prin tunel si am ajuns dincolo, ni s-a parut ca a stins cineva becul … Intrasem in alta lume, nu se mai vedea nici la 10 metri, o ceata densa, de parca trecusem intr-o zona crepusculara… Am vazut pe cineva care ne indruma spre o parcare, nu vedeam nimic, am parcat, am platit taxa si apoi am coborat din masina.
Ne-am luat dupa cei din fata noastra, se parea ca mergem pe o sosea, dar nu vedeam nimic in jurul nostru. Am urcat putin, apoi am coborat. Nu ne dadeam seama unde ne aflam. Nu stiam incotro este lacul, asa ca pana la urma am intrebat pe cineva: “unde este lacul”? “Aici” ni se raspunde. “Unde? ” mai intrebam noi. “Aici, in fata”. Priveam nedumeriti, dar nu zaream nimic, ne era frica sa facem un pas … doar ni se spusese ca e aici, in fata …Si totusi …
Dintr-o data insa ceata se ridica doar cateva secunde si reusim sa vedem lacul, cabana Balea Lac si muntele din spatele ei. “Repede, sa facem poze”… acum stiam unde sa privim. Pai era cam asa: 2-3 secunde se ridica un nor, vedeam peisajul din fata, faceam o poza-doua, apoi iar venea norul si intram in ceata totala … dupa care iar se ridica ceata putin si apareau 2-3 raze de soare … si tot asa.
In cele din urma s-a lasat o ceata deasa, iarasi nu mai vedeam nimic si ne-am hotarat sa mergem mai departe, spre Balea Cascada. Ne-am indreptat spre masina, am iesit usurel din parcare si am pornit la vale, spre urmatoarea destinatie. Dupa circa 200-300 de metri ceata s-a risipit, de parca se ridicase o perdea si am reusit sa vedem peisajul de o frumusete rara. Treceam prin locuri nebanuite, de sus, din varfurile muntilor curgeau la vale suvoaie de apa, de ne si intrebam de unde atata apa, ca doar suntem in “creierul” muntilor. De unde vine apa asta?
Pe traseu multe rulote, oameni ce pareau sa nu aiba nici o grija, admirau privelistea, serveau micul dejun sau o cafea si toata lumea parea sa fie a lor.
Am ajuns la Hotel Balea Cascada, am coborat din masina si ne-am hotarat sa mergem pe jos spre Cascada Balea, traseu care ni s-a parut usor la inceput, dar dupa circa 500-600 metri incepe un urcus mai greu, trebuie sa te agati de radacini, pietre, iarba ca sa poti inainta, ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca se lasase din nou ceata, iar pietrele pe care mergeam devenisera alunecoase.
Am ajuns la cascada, privelistea ne-a facut sa uitam greutatea traseului, din pacate nu puteam vedea foarte bine toata cascada. In schimb, ii simteam racoarea.
Dupa ce ne-am odihnit si am facut poze, am coborat, iar acum traseul parea si mai greu pentru ca terenul era foarte accidentat si alunecos.
Am ajuns inapoi la Hotelul Balea Cascada, aici nu mai era ceata decat spre varfurile brazilor, am facut si niste cumparaturi (cascaval, pastrama, carnati, paine de casa) si ne-am indreptat catre masina cu gandul sa ne intoarcem catre Balea Lac, sa facem si poze, ca poate s-o fi ridicat ceata si apoi spre hotelul unde eram cazati.
Ne-am urcat in masina, dar aici ne astepta o surpriza. “Check oil level” scria pe display. De ce a scazut nivelul uleiului, ce s-a putut intampla? De obicei, nivelul uleiului nu scade, asa cu una cu doua, masina avea doar 20 mii km la bord, deci aproape noua. Ce facem? Daca mergeam asa, riscam sa se blocheze motorul daca scadea uleiul prea mult, asa ca am coborat si am incercat pe acolo sa gasim pe cineva care ne putea vinde un litru de ulei. Nu am gasit pe nimeni.
Cineva ne-a sfatuit sa mergem inainte, deci spre Cartisoara si acolo, la iesirea pe drumul european trebuia sa gasim o statie peco. Asta era singura solutie. Ce puteam face? Am mers inainte… am strabatut toata frumusetea de Transfagarasan, cu un ochi pe peisaj si cu altul pe bord, sa urmarim nivelul uleiului…Am ajuns la acea statie peco, am gasit uleiul care ne trebuia, dupa care am parcurs tot Transfagarasanul dinspre Cartisoara spre Piscul Negru.
Traseul nu este de speriat, soseaua este relativ buna, mai buna in partea dinspre Sibiu si mai proasta spre Arges, dar erau drumarii care ne dadeau sperante ca drumul acesta va arata din ce in ce mai bine.
Am ajuns din nou la Balea Lac, se mai ridicase ceata, am trecut iarasi prin tunel si apoi pe langa Popasul Capra si am ajuns cu bine acasa, adica la Hotelul Piscul Negru unde eram cazati.
A doua zi aveam sa parcurgem din nou Transfagarasanul, de aceasta data in drumul nostru spre casa. Si uite asa, pe negandite, am facut acest traseu de trei ori in doua zile.
Concluzia este ca nu exista peisaje mai frumoase in tara. Transfagarasanul reprezinta un loc pe care trebuie sa-l parcurgi, degeaba vezi alte locuri si alti munti daca nu ai strabatut macar o data si Transfagarasanul.
Trimis de ascent in 05.11.10 01:05:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSFĂGĂRAȘAN.
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ascent); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
cred ca trebuie sa alegi o masina germana data viitoare aceea iti va spune in germana sa verifici uleiul!
Sau intimplat si la case mai mari.
@dannek - verificasem tot inainte de plecare.
Nu stiu de ce a aparut procentul de 80 la suta la cadrul natural, eu am setat 100 la suta. Rog un webmaster daca se poate rezolva aceasta problema, deci 100 la suta la cadrul natural. Multumesc!
@ascent, nu se putea un moment si un loc mai potrivit pentru masina sa o ia razna, decat pe Transfagarasan...
Oricum, sa va considerati baftosi ca ati reusit sa o scoateti la capat.
Felicitari.
Exact acelasi lucru (cu ceata) ni s-a intamplat si noua cand am ajuns pentru prima data cu masina noastra pe Transfagarasan la Balea lac. Nu am reusit sa vedem decat un pic de apa si mica cabana a fostului dicatator. In rest ceata era asa de densa ca nu se vedea la mai mult de 5m.
Am revenit curiosi apoi in fiecare an si chiar si de 2 ori pe an cand am putut si am avut parte de cer senin dar si de ploi si ceata, de zapada si gheata pentru ca frumusetea locului ne-a chemat si de craciun si de 1 mai si oricand am putut, cu masina cu telecabina sau si pe jos.
Nu am scris un review despre Lacul Balea si Transfagarasan, e mult prea frumos aici!
Citeam captivat aventurile tale montane, cu gândul să trag o fugă mâine până la Vidraru când, deodată, hop, pană la motor! M-ai întristat sincer, pentru că diagnosticul la a mea e mai grav, e suspectă de apă în motorină, aşa că citindu-ţi păţania, am hotarît să stau acasă! "Benzinăreasa" toacă prea mult, aşa că rămân cu aventura ta. Păcat!
imediat ce am citit aceste randuri m-am gandit la melodia de mai sus, a fost mai greu sa-mi aduc aminte cum se numeste , mai tineti minte serialul Tween Peaks?
Frumoasa prezentare...
Am sa-mi aduc aminte sa te invit la cabana mea. Scrii foarte frumos si simt nevoia s-o infrumusetez. Da' la vara nu acu', ca-i cam rece! Mai scrie...
"Transfagarasanul reprezinta un loc pe care trebuie sa-l parcurgi, degeaba vezi alte locuri si alti munti daca nu ai strabatut macar o data si Transfagarasanul. "
Vedi... Transfagarasan e poi mori!
Cred ca acelasi lucru il veti putea spune dupa ce veti parcurge si Transalpina, Novaci-Ranca-Obarsia Lotrului-Sugag-Sebes...
Da. Sunt de acord...
Am o casa acolo, la baza lui... Poate o sa povestesc aici cum e cu ursii, cu caprele... Vin foarte multi oameni, indeosebi, din Austria. Cu totii au fost impresionati de peisaj, de fauna si, mai ales, de oamenii din zona.
Totusi, daca vei cobora mai jos, pe latura sudica a Fagarasului, la vreo 20 km de lacul Vidraru, oamenii se schimba: nu prea poti pune baza pe ei.
Dar, oare, ai fost vreodata la Bradetu? (Asta e pe Valea Valsanului (!) un afluent al Argesului). Este la baza varfului Negoiu...
@webmaster22 - multumesc!
@valimi - da, asa este, tocmai acolo sus trebuia sa ni se intample... Alimentasem in Curtea de Arges, erau multi km pana acolo... Cea mai apropiata statie peco era la Cartisoara si acest lucru l-am aflat de la cineva care (culmea!) avea o reclama pe masina ca vinde ulei si alte produse, dar omul era in concediu si nu avea nimic la el...
@ionescunic - peisajul s-a schimbat radical a doua zi, cand strabatand Transfagarasanul in drum spre casa am putut sa vedem tot pentru ca era senin, nici urma de ceata. Bineinteles ca ne-am oprit din nou la Balea Lac si am facut poze, abia atunci ne-am dat seama pe unde "orbecaisem" cu o zi inainte...
@santana - pai fa-i o revizie, rezolva problema si... la drum...
@webmaster13 - multumesc, e foarte potrivita...
@Aeerdna - iti multumesc, esti o draguta! Si pe mine m-a incantat povestea ta despre Grecia.
@dartax - am fost si pe Transalpina, sa stii. Din pacate, nu este terminata, am fost doar pana unde se termina soseaua, deci am trecut si de Ranca. Intr-adevar si acolo peisajele sunt de vis, dar mai e de lucru (la sosea ma refer). Nici nu stiu daca as putea face o comparatie intre Transfagarasan si Transalpina... sunt intr-adevar doua locuri care trebuie vazute, eu chiar mi-as dori sa-mi cumpar candva o rulota si sa stau acolo o luna intreaga, cred ca mi s-ar prelungi viata cu 10 ani...
@Aeerdna - presupun ca mie mi-ai adresat intrebarea din cel de-al doilea ecou al tau si nu lui @dartax, asa ca iti voi raspunde - nu, nu am fost la Bradetu. Voi studia "problema"...
La amandoi. De fapt, tuturor celor care-ti citesc review-ul. Ca discutiile noastre ii pot pune si pe ei in tema...
Ei bine, nu este pe Transfagarasan. Dar dupa ce treci de bariera (de la Musatesti se face la dreapta, spre Galesu, dupa vreo 13 kilometri ajungi la Bradetu - acum este oras), intri intr-o rezervatie naturala si se merge pe un drum forestier destul de bun. Dupa vreo 10 km, se ajunge la un baraj care aduna apele raului Valsan si le deverseaza in barajul de la Vidraru printr-un canal subteran. Totul este minunat si se poate merge pe soseaua forestiera pana pe culme. Exista un drum care da in Transfagarasan!... Asa ca are oarecare legatura...
eu am reusit sa urc doar pana la baraj, in urma cu mai multi ani, cand am avut o patanie rea cu masina.
benzina proasta si cu apa nu m-a lasat sa urc decat cu motorul extrem de ambalat si mi-a fost frica sa merg mai departe, cu toate ca nici sotia nu vroia sa urce.
culmea ca inca nu am convins-o sa traversam Transfagarasanul.
frumoase locuri mai avem.
Atentie ca Trasnafagaranul s-a inchis de la km 104 + 000 (Piscu Negru) pana la km 130 + 800 (Cabana Bâlea Cascada). sursa: click aici.
@Aeerdna - interesant!
@cosminp - daca cauti click aici ai sa vezi ca inca se mai circula...
Temperatura acum este de 9 grade Celsius, iar in week-end se anunta temperaturi si mai mari.
Am citit cu multa placere review-ul tau si m-a cuprins asa un dor... mi-ai trezit cateva amintiri, foarte frumoase, pentru ca am fost si eu acolo, de cateva ori.
Da, in primul rand despre ceata... era asa, ca un paradox! Te intrebai daca e sau nu adevarata, ca aparea si tot asa si disparea, ca prin minune.
Chiar ca mi-as dori sa revin in vara, cand se va da din nou drumul, ca nu am mai fost de 2-3 ani!
Mi-au placut foarte mult pozele tale, dar si melodia care insoteste review-ul.
Felicitari!
@georgiana - multumesc, dar sa stii ca merit doar o treime din laude pentru ca unele poze sunt facute de sot, iar melodia a ales-o web13...
@ascent,
crede-ma ca stiu ce vorbesc. chiar daca acum este soare, cald si frumos afara, este bine sa respectati indicatorul de drum inchis.
chiar daca a face un lucru interzis inseamna adrenalina pentru unii si teribilism pentru altii, nu cred ca trebuie sa dam de lucru suplimentar nici drumarilor si nici salvamontistilor.
dupa o experienta nefericita vom auzi din nou: drumarii nu au facut nimic si salvamonistii au ajuns prea tarziu.
Am patit-o si noi cu uleiul dar pana la urma totul a fost bine si ne-am descurcat. La anul sigur o sa va scriu despre Transfagarasan, ca nu mai pot amana o asa excursie, dorinta este prea mare si sincer ascent te invidiez.
@cosminp - ai perfecta dreptate, eu doar am glumit.
@alinutzza140 - nu ma invidia prea tare...
Din experienta proprie, se inchid/sudeaza portile metalice de la tunelul de la Balea Lac, se poate circula tot timpul iernii pana la Balea Lac pe partea sibiana, cu cauciucuri sau lanturi adecvate, iar pe partea argeseana pana la Cabana Capra, mai sus se aduna munti de zapada...
O data si eu am prins ceata pe Transfagarasan, nu vedeam mai nimic. Insa nu am ajuns la Cascada Balea, atunci nici nu stiam de ea. Frumos peisaj!
@cosminp, @dartax - avand in vedere vremea frumoasa, s-ar parea ca pentru moment s-a mai prelungit calatoria pe Transfagarasan, cel putin asa s-a anuntat la posturile radio.
@biancuta - nu stiu daca am intalnit pe undeva peisaje atat de frumoase.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Transfăgărășan în culori de toamnă, un loc care m-a încântat și m-a încărcat pozitiv! — scris în 21.10.24 de elenaadina din GURA HUMORULUI [SV] - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Pe Transfăgărășan, din nou — scris în 21.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Transfăgărășanul - așa cum l-am văzut eu — scris în 26.11.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Transfăgărășan — scris în 25.07.22 de A Mihai din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Pe Transfăgărășan, în prag de iarnă — scris în 18.10.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Transfăgărășan — scris în 09.12.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 O noapte la cort pe Transfăgărășan — scris în 21.08.20 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ