Capri, Pompei, Napoli – o călătorie cu surprize și lecții
Excursia pe Coasta Amalfitană nu s-a încheiat odată cu cele patru localități vizitate. Au urmat locuri la fel de spectaculoase — Insula Capri, Pompei, Muntele Vezuviu și Napoli.
Am ales să le lăsăm la final, iar decizia s-a dovedit inspirată: au fost, fără îndoială, cele mai frumoase experiențe ale întregii călătorii. În același timp, au venit la pachet și cu câteva întâmplări neprevăzute, care au făcut aventura și mai intensă și mai memorabilă.
Despre toate acestea mi-am dorit să povestesc, pentru că este foarte posibil ca unii dintre voi să vă regăsiți în situațiile prin care am trecut… sau, cine știe, poate veți avea parte de o experiență complet diferită.
Cert este că fiecare moment a contribuit la farmecul acestei călătorii, iar ceea ce a urmat a depășit orice așteptare.
Insula Capri
Traversarea de la Marina Picola-Sorrento spre Marina Grande -Capri este scurtă, spectaculoasă și bine organizată. Ai doua optiuni de traversare hidrofoil si ferry clasic. Cand am ajuns in port nu stiam ce sa alegem pentru ca atunci nu stiam ce inseamna hidrofoil si care ar fi diferenta intre ele. Am stat 5 minute ne-am interesat mai bine zis am citit repede, si am luat decizia sa mergem cu hidrofoil. Am vazut ca principiul de functionare se bazeaza pe niste „aripi” subacvatice pentru a se ridica deasupra apei în timpul deplasării si din acest motiv este mai rapid decat ferry clasic dar si mai scump. Compania care am ales-o pentru traversare a fost Alilauro si pretul per persoana a fost de 21 euro. Nu este nevoie sa faci rezervare online.
Studiasem ce sa nu ratezi pe insula Capri tinand cont ca vizita a durat de la ora 9.30 la ora 17.25 cand am ales sa ne intoarcem. In cautarile pe internet am gasit: un tur pe insula cu masina decapotabila care costa in jur de 150 euro, deplasarea intre Capri si Anacapri cu un taxi decapotabil, Villa San Michele, Plimbare pe muntele Solano cu telescaunul, un tur cu barca in jurul insulei Capri la pietrele Faraglioni, bisericuta Chiesa di San Michele. Aceasta bisericuta este celebră pentru mozaicul (de fapt paviment din ceramică „maiolica” ) de pe podea si care reprezintă Izgonirea lui Adam și Eva din Rai. A fost realizat în secolul al XVIII-lea si este considerat una dintre cele mai frumoase lucrări de acest tip din Italia. Din port pina in centrul Capri poti merge cu funicularul care dureaza 5 min, autobuzul local sau pe jos dar plimbarea dureaza cam jumatate de ora la urcare.
În port sunt foarte multe taxiuri decapotabile, așa că am ales această variantă în locul unui tur organizat cu mașină. Ne-am fi dorit un tur privat de 2–3 ore, doar că nu aveam foarte mult timp și voiam să vedem cât mai multe.
La taxi, prețul se negociază: noi am plătit 35 € la dus și 25 € la întoarcere, ceea ce ni s-a părut rezonabil pentru experiența oferită.
Ajunse în Anacapri, am făcut o scurtă oprire la o cafenea pentru o cafea și un croissant, deoarece atât telescaunul, cât și Villa San Michele erau încă închise la acea oră. A fost un moment perfect de respiro, într-un loc liniștit și plin de farmec.
Villa San Michele este strâns legată de viața și personalitatea unui om fascinant: Axel Munthe – medic suedez, scriitor și umanist. A fost un om extrem de sensibil, profund atașat de natură și de oameni, iar acest lucru se simte în fiecare colț al vilei. Nu este doar un obiectiv turistic, ci un loc cu suflet, construit din pasiune, vis și dorința de a crea un refugiu de liniște.
Când a ajuns prima dată pe Capri, Munthe a spus că și-a dorit o casă deschisă către lumină, aer și mare, a construit vila cu răbdare și pasiune si a creat un loc de liniște. Nu era doar medic pentru oameni, iubea animalele, a protejat păsările migratoare de pe insulă si a transformat zona într-un fel de refugiu natural. Statuia de sfinx din grădină nu este întâmplătoare, se spune ca simbolizează misterul vieții de asta este orientată spre mare și spre Vezuviu. Intrarea la Villa San Michele a fost 12 euro.
MONTE SOLARO
Urcarea cu telescaunul spre Monte Solaro a fost o experiență de neuitat. Deși am rău de înălțime, mi-am făcut curaj și nu regret deloc — senzația este unică. Treci atât de aproape de copaci și tufele de sub tine încât ai impresia că le atingi cu picioarele, ceea ce face totul și mai spectaculos.
Coborârea mi s-a părut și mai frumoasă, pentru că atunci ți se deschide în față o panoramă superbă asupra întregii insule. Din păcate, când am ajuns sus, ceața era destul de densă și nu am reușit să văd stâncile Faraglioni, dar chiar și așa locul are un farmec aparte.
În vârf există și un restaurant unde poți să te relaxezi și să servești masa. Dacă prinzi o zi senină, priveliștea este cu adevărat spectaculoasă și merită fiecare minut petrecut acolo.
O experiență pe care o recomand din suflet, chiar și celor care au teamă de înălțime!
Turul cu barca la stancile Faraglioni
Despre turul cu barca în jurul Insulei Capri pot spune că merită făcut, dar nu cu ambarcațiuni mari, pline de turiști. În port există multe puncte de unde poți cumpăra bilete pentru diferite trasee, însă experiența diferă foarte mult în funcție de alegerea făcută.
Noi am optat pentru un traseu care includea Grota Albastră, dar doar văzută din exterior. Prietenele mele suferă de claustrofobie, așa că am preferat să evităm intrarea în grotă — și sincer, nu am simțit că am pierdut ceva esențial.
În port ești abordat și de persoane private care oferă plimbări cu bărci mai mici. Recunosc că inițial am fost reticente și am pierdut ceva timp nehotărâte: la casele de bilete nu știam exact ce să alegem, iar ofertele „particularilor” păreau nesigure. Până la urmă, am decis să riscăm și să mergem cu o barcă privată — și a fost cea mai bună alegere!
Barca arăta impecabil, a fost doar pentru noi patru, ceea ce ne-a oferit confort, liniște și libertatea de a ne bucura de peisaj din orice unghi. Plimbarea până la stâncile Faraglioni a costat 120 €, iar experiența a fost peste așteptări: am oprit în mai multe puncte spectaculoase, iar cel care ne-a condus a fost în același timp și ghid, și fotograf.
Recomand cu toată încrederea această variantă — dacă ajungeți în Capri, nu ezitați să alegeți o barcă privată. Diferența de experiență este enormă!
POMPEI SI MUNTELE VEZUVIU
O nouă zi, o nouă destinație… de data aceasta, încărcată de istorie și emoție: Pompei și Muntele Vezuviu. După frumusețea vibrantă a Coastei Amalfitane și farmecul insulei Capri, această zi a venit cu o cu totul altă energie — una profundă, care te face să privești altfel timpul, natura și fragilitatea vieții. A urmat o experiență care nu impresionează doar prin peisaje, ci mai ales prin povestea pe care o poartă în fiecare colț.
In anul 79 d. Hr. , Vezuviul a erupt violent. Inițial, oamenii au văzut un nor uriaș de cenușă dupa care a urmat o ploaie de cenușă și pietre. Mulți au încercat să fugă, dar nu au reușit, momentul decisiv a fost când au venit fluxurile de gaze fierbinți si cenușă, extrem de rapide și mortale. Orașul a fost acoperit complet de cenușă, mii de oameni au murit în doar câteva ore, Pompeiul fiind „îngropat” și uitat timp de secole. A fost redescoperit în secolul XVIII cand au realizat ca cenușa a conservat: clădiri, obiecte, chiar și formele corpurilor oamenilor. De aceea, Pompeiul este astăzi unul dintre cele mai impresionante situri arheologice din lume.
Aici am făcut una dintre cele mai mari greșeli ale excursiei: nu am făcut rezervare din timp, online. Deși în etapa de documentare am văzut peste tot recomandarea clară de a rezerva bilete pentru Vezuviu și Pompei… nu știu nici acum de ce am ignorat-o. Cert este că am mers „la risc” — și chiar am riscat.
Din Sorrento am luat trenul Circumvesuviana (un fel de personal de-al nostru, dar într-o stare destul de modestă), iar biletul a costat aproximativ 1,50 € până la stația Pompei.
La ieșirea din gară, pe partea stângă, sunt mai multe gherete de unde poți cumpăra bilete atât pentru Pompei, cât și pentru Vezuviu. Problema este că nu mai găsești orele dorite — depinzi de eventuale anulări sau de locurile rămase neocupate online. Practic, ești la noroc.
În plus, prețurile sunt considerabil mai mari față de cele online. Pentru noi, întreaga experiență a ajuns la aproximativ 75 € de persoană.
O lecție învățată pe propria piele: rezervați din timp! Vă scutiți de stres, bani în plus și timp pierdut.
Dar nu se termina povestea si intamplarile aici... dupa ce am vizitat Pompei, ne-am intors in gara de unde am luat un autocar care ne ducea pina la baza muntelui. In autocar a urcat o reprezentanta, cred a firmei de turism si ne-a dat cateva indicatii. Acestea erau:
-au fost inmanate bilete si am fost rugati ca pe tot traseul pina la crater si inapoi sa tinem biletul la indemana pentru eventuale controale. O sa atasez si poze cu biletul unde se vede ca ar fi costat 11 euro dar noi am dat 45 euro.
-sa nu intarzaiem la ora de preluare (am ajuns acolo la ora 15.20 si la 17.25 era intoarcerea). Iar serpentine numai ca drumul a fost scurt cam 10 km. Am coborat si ne-am grabit sa urcam sa avem timp sa vedem craterul si sa ne si intoarcem. Dar la punctul de validare bilete... surpriza!!! , un ticket nu a fost acceptat!! L-am incercat de zeci de ori la toate trecerile de validare si... nimic!! Ticket fals!! Nu va spun ce a urmat!! Explicatii peste explicatii nu au vrut sa inteleaga ca am primit toate biletele odata cu ceilalti in autocar. Ne tot dirija sa luam legatura cu agentia... care agentie si cu cine sa te certi? Asa ca... una dintre noi a ramas dincolo de punctul de trecere cu un sentiment de frustrare urias, sa fii acolo si totusi sa nu fii!! La intoarcere numai era nimeni la gheretele cu bilete. Asa ca voi spune si eu ce au zis altii... REZERVARE ONLINE!!!
NAPOLI
Despre Napoli pot spune că am avut la dispoziție doar jumătate de zi pentru explorare, deoarece l-am ales ca punct de întoarcere spre casă. Am optat pentru o cazare în apropiere de Piazza Garibaldi, pentru a avea acces rapid dimineața către aeroport — o decizie foarte inspirată.
După ce ne-am lăsat bagajele, am ieșit imediat să surprindem câteva imagini din oraș. Am ajuns la Galleria Umberto, impresionantă prin arhitectură, apoi am admirat Castel Nuovo și ne-am plimbat prin Piazza del Plebiscito.
Am făcut o pauză pentru o cafea în zona portului comercial, iar masa am luat-o în portul turistic, bucurându-ne de atmosfera specifică orașului. Nu putea lipsi o vizită la Catedrala din Napoli, un loc plin de istorie și emoție, după care ne-am pierdut pe străduțele înguste, autentice, care dau farmecul unic al orașului.
Dar momentul de suflet al zilei a fost, fără îndoială, vizita la L’Antica Pizzeria da Michele — considerată cea mai veche și una dintre cele mai renumite pizzerii din lume. Aici s-au filmat scene din celebrul film Eat Pray Love cu Julia Roberts.
Intrarea se face pe bază de bon de ordine, dar totul se mișcă surprinzător de repede. Am avut chiar norocul să prindem masa la care a fost filmată scena din film — un moment cu adevărat special! Se servesc doar 4 tipuri de pizza si o pizza costa 7 euro (cel mai mic pret pe care l-am putut da in toate cele 5 zile de calatorie). Cuptorul din interior este cel autentic de acum 150 de ani, iar proprietarul este un tip extrem de haios care nu a refuzat sa fac poze cu noi. Acelasi care era si in 2010 cand a fost realizata secventa din film.
Napoli ne-a surprins prin autenticitate, energie și contrast — un oraș pe care îl descoperi pas cu pas și care îți rămâne în suflet.
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de Opelantara in 03.05.26 17:10:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
- Alte destinații turistice prin care a fost: CEHIA, BULGARIA, GRECIA, TURCIA, POLONIA, AUSTRIA, IORDANIA, FRANTA, CROATIA, MUNTENEGRU, SERBIA„MACEDONIA, ITALIA, DUBAI, NISA, ISTANBUL, KUSADASI
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Opelantara); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Apr.2025 Pompeii Vesuvius Day Trip from Naples & Italian Light Lunch — scris în 06.06.25 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Apr.2025 Intoarcere in timp — scris în 04.04.25 de Vizitare din ITALIA [ALTE ZONE] - RECOMANDĂ
- Oct.2024 Pompei – situl arheologic al orașului antic redescoperit — scris în 08.01.25 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Pompei, orasul incremenit in timp (partea a II-a) — scris în 21.01.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Pompei, orasul incremenit in timp (partea I) — scris în 21.01.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2023 2. Pompei şi Vezuviu — scris în 18.05.23 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Napoli si Coasta Amalfi - partea II — scris în 15.10.22 de alxmst din LIVERPOOL - RECOMANDĂ